• Vi måste bli bättre på att ställa krav på våra kunder. Det är en självklarhet att vi som elektriker ska arbeta spänningslöst och säkert, säger Cia Holm. Foto: Siv Öberg

  • Cia Holm är säkerhetstekniker och jobbar med datanät, larm och fiber. Felsökning i trånga utrymmen är hennes vardag. Foto: Siv Öberg

  • Cia Holm är säkerhetstekniker och jobbar med datanät, larm och fiber. Felsökning i trånga utrymmen är hennes vardag. Foto: Siv Öberg

  • – Jag är aktiv i nätverket ElQvinnorna inom Elektrikerförbundet. Vi jobbar för bättre och säkrare arbetsmiljö, säger Cia Holm. Foto: Siv Öberg

2019-03-25

Många elektriker är omedvetna om vilka skador strömgenomgång kan leda till på lång sikt.

– Man ska inte behöva råka ut för en olycka för att förstå vad det kan få för konsekvenser, säger Cia Holm ansvarig för ElQvinnorna i vk 10.

Cia Holm har arbetat som elektriker i 25 år. Idag är hon säkerhetstekniker samt regionalt skyddsombud i Bohuslän. Hon är engagerad i ElQvinnorna, som är en del av Elektrikerförbundet. Förbundet är indelat i elva verksamhetskretsar med en ansvarig för den kvinnlig verksamhet i varje krets.

– Jag var på min första kvinnokonferens 2002 och har varit aktiv i planeringsgruppen sen 2003. Kvinnor har olika förutsättningar jämfört med manliga elektriker. Vi löser problem på olika sätt, säger Cia Holm.

Målet med verksamheten håller just nu på att omformuleras. Men den övergripande intentionen för ElQvinnorna är att arbeta för allas lika rätt och värde inom förbundet.

– Tyvärr är det många kvinnliga elektriker som slutar för att de inte orkar med den manliga jargongen och machokulturen, framhåller Cia Holm.

LÄS ÄVEN: Vården missar lätt skador efter olyckor med el 

ElQvinnorna samlar cirka 500 kvinnliga elektriker och driver krav på arbetskläder för gravida, bättre omklädningsmöjligheter och rena toaletter.

De jobbar för att få bort nedsättande sexistiskt klotter i hissar och trappuppgångar på byggarbetsplatser och engagerar sig även i elsäkerheten.

– Vi elektriker är ofta serviceinriktade och snälla mot kunderna. Men det får aldrig gå ut över säkerheten. Vi måste bli tuffare och ställa krav på att det ska vara spänningslöst när vi arbetar. Och vi måste få arbetsgivarnas fulla stöd för det, understryker Cia Holm.

Därför är det viktigt att man tar upp en diskussion om elsäkerheten på arbetsplatserna och inte låter machokulturen styra. Den som råkat ut för strömgenomgång känner ofta skuldkänslor. Men många elektriker har råkat ut för någon form av strömgenomgång. Det måste finnas en öppenhet kring problemet.

LÄS ÄVEN: Elolyckor: Nära-döden-upplevelser och skuldkänslor

Ytterst handlar det om kunskap, menar Cia Holm. De flesta vet inte vilka konsekvenser det kan få på lång sikt med strömgenomgång. Om man visste det skulle man inte ta så lättvindigt på säkerhetsrutinerna.

– Man måste ha kunskap för att få full respekt för det man arbetar med, säger hon.

Text: Torbjörn Svensson
Foto: Siv Öberg

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Strejkrätten begränsas – beslut klubbat i riksdagen

Förslaget om begränsningar av strejkrätten har klubbats av riksdagen. Den nya lagen börjar gälla den 1 augusti. Då blir det svårare att ta till strejkvapnet mot arbetsgivare som redan har kollektivavtal. Den utdragna konflikten i Göteborgs hamn, där Hamnarbetarförbundet strejkade för att få till ett kollektivavtal, har nu fått effekter på lagstiftningen.

Målarna lämnar ytterligare stämning om restid

Målareförbundet har lämnat in ytterligare en stämning till Arbetsdomstolen gällande en målare som de hävdar har rätt till betald arbetstid till och från kunden där arbetet utförts. De hänvisar till EU-rättens dom men också kollektivavtalet för målare.

Juristförsäkringen även för utflugna barn

Från och med i höst kommer det att finnas möjlighet för Elektrikerförbundets medlemmar att teckna förbundets juristförsäkring även för barn som flyttat hemifrån.   I dag gäller försäkringen för hemmaboende barn och ingår i medlemsavgiften.

Farligt kvartsdamm sprids vid Förbifarten-bygget

Flera inspektioner av Förbifart Stockholm under våren visar stora brister i hanteringen av kvarts. I slutet av maj såg Arbetsmiljöverkets inspektörer hur en stor kaskad av damm spreds på byggarbetsplatsen vid trafikplats Akalla. I ett inspektionsmeddelande noterar inspektörerna en borrigg utan skydd mot damm.

Brandfarliga batterier – så laddar du säkert

Brukar du ladda dina elprylar när du sover? Då lever du farligt batterierna kan nämligen börja brinna. Här förklarar Elsäkerhetsverkets expert hur du laddar säkert. Mobiltelefoner, elcyklar, hoverboards och flera andra vanliga elprylar drivs av litiumjonbatterier. Dessa är de batterier på marknaden som är bäst på att lagra energi, men de kommer även med en otäck baksida.

Stanley Security får betala skadestånd för lönekrångel

Ärendet om det krånglande lönesystemet på Stanley Security har äntligen fått en lösning. Företaget och facket har förlikats. Elektrikerförbundets medlemmar som omfattas av förhandlingarna får 7 500 kronor per person i skadestånd. Det var i maj 2017 som Stanley Security införde ett nytt lönesystem. Det mesta som kunde gå fel gick fel.

Checklista: Så grillar du elsäkert i sommar

Sommar, sol och grill på altanen. Men har du koll på hur du grillar elsäkert i sommar? Här hittar du Elsäkerhetsverkets tips! Solen skiner och grillvädret hägrar. Precis som förra året är dock vädret på många håll så torrt att det redan råder eldningsförbud i flera kommuner. Räddningen kan vara elgrillen, men då finns det fortfarande några saker att tänka på.

Sawyer: En ny robotkompis på jobbet?

 NY TEKNIK Nästa generation robotar utvecklas nu i hög fart för en allt bredare marknad. Kanske har du snart en mekanisk lärling med dig på bygget. Nästa generation av kollaborativa robotar är på ingång. Sawyer kallas den koreanska maskinen som är lätt att programmera och som löser en del problem själv med hjälp av flera par kameraögon.  Foto: Jan-Erik Johansson.
En fot i röd sko sparkar mot en fotboll på en gräsplan.

Så länge måste du jobba för att tjäna som Zlatan

En städare får jobba i 245 år för att tjäna lika mycket som Zlatan gör på ett år. För en lokförare räcker det med 156 år. Världens bäst betalda kvinnliga spelare behöver dock bara spela i 16 år för att nå Zlatans lön. Runt 7,2 miljoner dollar, eller 68 miljoner kronor, om året tjänar den svenska anfallsstjärnan Zlatan Ibrahimovic på att spela fotboll i Los Angeles Galaxy.

Få koll: Är loppisfyndet elsäkert?

Har du koll på att ditt roliga loppisfynd kan vara direkt livsfarlig? Här är Elsäkerhetsverkets tips för hur du gör secondhand-fynden trygga att använda. ”Vilket fynd!”, kanske du tänker när du plockar upp den coola CD-spelaren eller den batteridrivna speldosan  från hyllan och vrider den mellan händerna.

Nu är de nya föreskrifterna klara

NY TEKNIK Den nya standarden för lamputtag och dito stickproppar infördes 1 april i EU och Sverige. Nu kommer föreskrifterna som anpassats för den standarden. De nya föreskrifterna (ELSÄK-FS 2019:1) trädde i kraft 1 maj men publicerades 8 april på Elsäkerhetsverkets hemsida.

Förare omkom när grävmaskin föll över stup

En man i 45-årsåldern miste sitt liv i förra veckan när han utförde arbete med en grävmaskin. Fordonet föll över en kant och rasade mellan 15 och 20 meter. Det var i måndags förra veckan, den 3 juni, som en man avled när en arbetsplatsolycka inträffade i Långaryd i Hylte kommun i Halland.

Kraftig höjning av maxstraff för arbetsmiljöbrott på företag

Från 10 till 500 miljoner. Så mycket ska maxbeloppet höjas för de företagsböter som bland annat delas ut vid arbetsmiljöbrott. Det måste kosta om man slarvar på företaget, till exempel med arbetsmiljön.

6F: Vi vill skrota industriavtalet

Slopa industriavtalet och inför en ny modell med kraftiga låglönesatsningar som gynnar kvinnorna. Det föreslår nu Elektrikerförbundet och de övriga förbunden i 6F. Den svenska lönebildningsmodellen där industrin går först och sluter avtal har stora brister. Det menar Fastighets och övriga förbund i 6F.

Yngre elektriker drabbas oftare av elolyckor

Under 2018 anmäldes sammanlagt 791 elolyckor och tillbud till Elsäkerhetsverket. Precis som tidigare år är unga elektriker mellan 21-30 år överrepresenterade i statistiken. Enligt Elsäkerhetsverkets senaste årsrapport anmäldes 456 elolyckor och 335 tillbud till myndigheten under förra året. Den vanligaste olyckstypen är strömgenomgång.