• Vi måste bli bättre på att ställa krav på våra kunder. Det är en självklarhet att vi som elektriker ska arbeta spänningslöst och säkert, säger Cia Holm. Foto: Siv Öberg

  • Cia Holm är säkerhetstekniker och jobbar med datanät, larm och fiber. Felsökning i trånga utrymmen är hennes vardag. Foto: Siv Öberg

  • Cia Holm är säkerhetstekniker och jobbar med datanät, larm och fiber. Felsökning i trånga utrymmen är hennes vardag. Foto: Siv Öberg

  • – Jag är aktiv i nätverket ElQvinnorna inom Elektrikerförbundet. Vi jobbar för bättre och säkrare arbetsmiljö, säger Cia Holm. Foto: Siv Öberg

2019-03-25

Många elektriker är omedvetna om vilka skador strömgenomgång kan leda till på lång sikt.

– Man ska inte behöva råka ut för en olycka för att förstå vad det kan få för konsekvenser, säger Cia Holm ansvarig för ElQvinnorna i vk 10.

Cia Holm har arbetat som elektriker i 25 år. Idag är hon säkerhetstekniker samt regionalt skyddsombud i Bohuslän. Hon är engagerad i ElQvinnorna, som är en del av Elektrikerförbundet. Förbundet är indelat i elva verksamhetskretsar med en ansvarig för den kvinnlig verksamhet i varje krets.

– Jag var på min första kvinnokonferens 2002 och har varit aktiv i planeringsgruppen sen 2003. Kvinnor har olika förutsättningar jämfört med manliga elektriker. Vi löser problem på olika sätt, säger Cia Holm.

Målet med verksamheten håller just nu på att omformuleras. Men den övergripande intentionen för ElQvinnorna är att arbeta för allas lika rätt och värde inom förbundet.

– Tyvärr är det många kvinnliga elektriker som slutar för att de inte orkar med den manliga jargongen och machokulturen, framhåller Cia Holm.

LÄS ÄVEN: Vården missar lätt skador efter olyckor med el 

ElQvinnorna samlar cirka 500 kvinnliga elektriker och driver krav på arbetskläder för gravida, bättre omklädningsmöjligheter och rena toaletter.

De jobbar för att få bort nedsättande sexistiskt klotter i hissar och trappuppgångar på byggarbetsplatser och engagerar sig även i elsäkerheten.

– Vi elektriker är ofta serviceinriktade och snälla mot kunderna. Men det får aldrig gå ut över säkerheten. Vi måste bli tuffare och ställa krav på att det ska vara spänningslöst när vi arbetar. Och vi måste få arbetsgivarnas fulla stöd för det, understryker Cia Holm.

Därför är det viktigt att man tar upp en diskussion om elsäkerheten på arbetsplatserna och inte låter machokulturen styra. Den som råkat ut för strömgenomgång känner ofta skuldkänslor. Men många elektriker har råkat ut för någon form av strömgenomgång. Det måste finnas en öppenhet kring problemet.

LÄS ÄVEN: Elolyckor: Nära-döden-upplevelser och skuldkänslor

Ytterst handlar det om kunskap, menar Cia Holm. De flesta vet inte vilka konsekvenser det kan få på lång sikt med strömgenomgång. Om man visste det skulle man inte ta så lättvindigt på säkerhetsrutinerna.

– Man måste ha kunskap för att få full respekt för det man arbetar med, säger hon.

Text: Torbjörn Svensson
Foto: Siv Öberg

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Sveriges effektreserv: När Karlshamnsverket behövs får inget gå fel

Under årets driftsäsong var Karlshamnsverket i produktion under mindre än ett dygn. Det var den 24 januari i år. Resten av tiden arbetar de anställda på verket med att säkerställa att utrustning är i bästa möjliga skick. När verket väl behövs får inget gå fel.

Regeringen säger ja till ändrad strejkrätt

Regeringen godkände i dag lagförslaget om ändrad strejkrätt. Nu återstår bara ett riksdagsbeslut innan förändringarna träder i kraft i sommar. Det var på ett regeringssammanträde i dag, torsdag, som beslutet formellt fattades, skriver Arbetet. Förslaget om ändrad strejkrätt ska läggas fram för riksdagen.

Nya rekryterna laddade inför ombudsmannajobbet

Fyra nya ombudsmän har anställts i Elektrikerförbundet. Per Ola Nilsson, Magnus Kindmark, Jens Hansson och Tomas Hovberg gick alla vid skrivandets stund LO:s aspirantutbildning på Runö kursgård utanför Stockholm. Vi blir inte anställda för att vi kan alla lagar och paragrafer, utan det är för att vi passar i rollen som ombudsman.

Allt fler olyckor i energibranschen

Antalet olyckor i el- och energibranschen ökar. Enligt Elsäkerhetsverket har antalet olyckor som inte leder till sjukskrivning fyrdubblats på 15 år. Även inrapporteringen till Afa försäkring går uppåt. Nu ökar kraven på förebyggande arbetsmiljöarbete. Afa-försäkring har ett rapporteringssystem, ENIA, som allt fler företag ansluter sig till.

Fråga experterna: Sitta i orubbat bo?

Fråga experterna Här har du möjlighet att ställa frågor till våra experter. Det kan handla om sådant som exempelvis avtalsfrågor, juridik eller arbetsmiljö. Redaktionen gör ett urval av frågor som kommer in på elektrikern@lomediehus.se Ange Fråga experterna i ämnesraden.

PO Bergström: ”Vad kostar egentligen en flygbiljett?”

KRÖNIKA ”För att vara en bra ledare så måste man också klara av att reflektera över det man gör ur moralisk synpunkt”, skriver PO Bergström.

Här talar facktopparna på första maj 2019

Snart dags för första maj-firandet 2019. Många av LO-fackens ordföranden kommer att tala runt om i landet tillsammans med socialdemokratiska toppolitiker. Får du besök på din ort? Arbetet har sammanställt en lista.

I gula västar krävde de ansvar för döda arbetare

Life before profit! Det var budskapet när unga fackliga representanter från Europeiska bygg- och träfacken höll en manifestation på Sergels torg. Den gångna helgen samlades fackliga reprentanter i den europeiska ungdomskommittén för Builders and woodworkers international (BWI) på Rönneberga Lidingö.

I Nyköping finns lärlingar i en klass för sig

My Ekelund och Niclas Magnusson ritar omsorgsfullt och kopplar sedan lika omsorgsfullt. Uppdraget är motorstyrning. Det är skitkul. Det är mer jag än vad barnskötare var, säger My Ekelund. My Ekelund berättar att hon arbetade som barnskötare i över sex års tid innan hon i somras böt fot och valde något helt annat: elektriker. Jag gillar allt med yrket.

Nytt pris: Dags att utse årets Ledstjärna!

Finns det någon på din arbetsplats som som visar vägen eller gör verklig skillnad? Då kan du nominera hen till Folksam LO Pensions nyinstiftade hållbarhetspris Ledstjärnan. Priset Ledstjärnan ska gå till någon som gjort verklig skillnad inom hållbarhet, jämställdhet, jämlikhet eller schyssta villkor i arbetslivet. Det kommer att delas ut vartannat år, med start till hösten.

Nya brister på olycksdrabbat byggföretag

Flera fallolyckor har tidigare skett på Nåiden bygg AB:s arbetsplatser. Vid den senaste inspektionen som Arbetsmiljöverket gjorde på bygget av Kuststad i Luleå upptäcktes nya brister. Arbetsmiljöverket kräver att Nåiden bygg åtgärdar fallrisker, en felaktigt monterad ställning, ett för stort avstånd mellan ställningens arbetsplan och vägg samt dammspridning vid sågning.

Reinfeldt om att jobba till 75: ”En bra början”

Vi måste ändra vår mentala inställning och syn på vem som är äldre om vi ska arbeta till 75. Det menar förre statsministern Fredrik Reinfeldt. Jobba tills du är 75 år gammal och gör minst ett karriärbyte innan pensionen.

Regeringen sparar på äldreomsorgen

Det blir besparingar på minst fyra miljarder kronor i regeringens vårändringsbudget, rapporterar Dagens Industri. Minst 310 miljoner av dem är pengar till äldreomsorgen. Uppgifterna bekräftas av regeringskansliet. På onsdag, den 10 april, kommer regeringens vårändringsbudget.

Hylla din arbetsmiljöhjälte!

Den partsgemensamma arbetsmiljöorganisationen Prevent delar varje år ut ett arbetsmiljöstipendium. Nu är det hög tid att nominera kandidater till 2019 års stipendium. Nomineras kan såväl chefer som anställda som arbetar på privata företag, och som aktivt arbetar för att utveckla och förbättra arbetsmiljön.

Framtidens avtal: Bättre pension, kortare arbetstid eller högre lön?

Kortare arbetstid för äldre. En bra pension. Satsa på att få fler medlemmar. Löneökningar. Hur ska Elektrikerförbundet tänka, när de lägger upp en strategi för avtalsförhandlingar de närmaste 10-20 åren? Frågorna ventilerades när Elektrikernas förhandlingschef Urban Pettersson mötte medlemmar på TST-gruppen och Bravida i Gävleborg och Dalarna.