• Tre skydd i ett gäller för den här ljusbågsdetektorn från Eaton som också är en dvärgbrytare och jordfelsbrytare. AFDD+ heter den där bokstäverna står för Arc Fault Detection Devices. Foto: Pressbild

2019-03-05

NY TEKNIK

Ljusbågsdetektorer för lågspänningsanläggningar har blivit ett allt hetare ämne inom branschen. Nu finns en AFDD, Arc Fault Detection Devices, med både dvärg- och jordfelsbrytare.

AFDD+ heter den här nya enheten från Eaton som kombinerar tre skydd i en och samma modul. En dvärgbrytare, jordfelsbrytare och ljusbågsdetektor i ett som därmed skyddar mot överbelastning, kortslutning, returströmmar såväl som ljusbågsfel i slutkretsarna.

Tänkt i Sverige för sjukhus, ladugårdar, k-märkta hus eller andra särskilt ömtåliga anläggningar ur främst brandsynpunkt.

LÄS ÄVEN: Lumenair: Drönare fixar jobbet

Så kallade AFDD, är flitigt förekommande i Nordamerika och främst USA. En orsak till utbredningen där är kombinationen av deras 110 Voltssystem och anläggningar för aircondition. Hög effekt och stickproppar är sällan en bra kombination och kan skapa överhettning och just ljusbågar. Sedan något år används AFDD allt oftare även i Europa och nu också på den svenska marknaden.

En AFDD mäter störningar i sinusvågen (50Hz) och kan bryta strömmen innan en ljusbåge orsakas av exempelvis en gnagande råtta eller störning orsakad av överbelastning/varmgång.

I den här varianten från Eaton kan du också plocka ut en larmfunktion om detektorn känner av felströmmar men ändå håller sig under gränsvärdena. Den bryter strömmen efter tio minuters larmläge alternativt att störningen ökar och går över gränsvärdet då den bryter direkt.

På så vis är den förebyggande och ger indikering innan en ljusbåge eller överhettning skett.

Enligt Elsäkerhetsverket leder elfel till runt 1800 bränder varje år i svenska hem och just ljusbågar är en av huvudorsakerna till dessa bränder. Ljusbågsfel upptäcks inte nödvändigtvis av traditionella dvärgbrytare, jordfelsbrytare eller personskyddsautomater.


LÄS ÄVEN: Ny teknik: Smart stigar från Nexan


Vad säger reglerna?

En internationell standard för ljusbågsfel, fastställdes 2012, IEC 60364. Där rekommenderas installation av detekteringsanordningar för ljusbågsfel, särskilt för lokaler med sovutrymmen.

2014 utökades formuleringen med en stark rekommendation om att skydda installationer med en AFDD.

Tyskland, Nederländerna, Tjeckien, Spanien, Danmark, Lettland, Slovakien, Rumänien, Ungern och Schweiz har infört de nya kraven för ljusbågsfel i sina nationella standarder. I Sverige inskrevs ljusbågsvakt som en rekommendation i Elinstallationsreglerna 2017, då i kapitel 42 – Skydd mot termiska verkningar.

Rekommendationen gäller utökat skydd i vissa specifika områden. Det gäller bland annat områden med förhöjd brandrisk, utrymmen med oersättliga föremål och i utrymmen utförda av brännbart konstruktionsmaterial.


Jan-Erik Johansson
elektrikern@lomediehus.se

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Ny teknik

Snart sjösätts handlingsplanen mot ful-el

NY TEKNIK Elsäkerhetsverket fortsätter sitt arbete mot fulel och för att få privatpersoner att begripa vad de får och inte får göra. Under 2019 och 2020 ska en rad aktiviteter sjösättas: Det ska tas fram gemensamma budskap och grafik, och det blir ny skyltning och symboler i butik och webbhandel.

DCL: Skarpt läge för ny LU-standard

NY TEKNIK Det är inget aprilskämt, utan den 1 april trädde verkligen den nya standarden för lamputtag i kraft i Europa. Då blir det skarpt läge för DCL, både uttag och stickproppar, i svenska bostäder. Bakgrunden är, som Elektrikern skrivit om tidigare, att proppar och uttag till lampor varierat mycket inom Europa och att vissa länder inte haft något regelverk alls kring LU.

Utbildning via VR: Elektriker i en virtuell värld

NY TEKNIK Nu kan du vara elektriker i den virtuella världen. En ny VR-upplevelse ska både locka och lära elever in i yrket. Shit va coolt. Det säger Anton Juhala som går andra året på ETG, Elteknikbranschens gymnasium, i Nyköping.

Tveksamheten över: Grönt ljus för norska spisdon

NY TEKNIK Nu är det helt okej att installera de så kallade norska spisdonen på anläggningar i Sverige. Ett tillägg i standarden trädde i kraft den 1 januari. Ja, nu är de inte norska längre utan svenska, säger Katarina Olofsson, inspektör produktavdelningen Elsäkerhetsverket. Det handlar om en stickpropp med tillhörande uttag till spisar med enfasanslutning upp till 25 A.

Stöldskydd – på gott och ont: ”En form av övervakning”

NY TEKNIK Alltfler batterimaskiner och större handverktyg förses med stöldskydd och spårningsutrustning. Men precis som med GPS-puckar i servicebilen är det inte självklart att behöva gå med på det. Då kan någon se var arbetstagaren befinner sig och det är en form av övervakning om man drar det till sin spets. Då ska det förhandlas först.

AI, IoT och IEM – Har du koll på förkortningarna?

NY TEKNIK Teknik och system utvecklas i rask takt och vi översvämmas av nya begrepp och förkortningar. Några är lättförståeliga medan andra är mer vaga, kanske på fackengelska och svåra att få grepp om.

Nya armaturer kräver ny utbildning

NY TEKNIK Miljontals gamla belysningsstolpar i landet håller på att få nya, energisnåla armaturer. Men det är inte så självklart som det låter. Man har upptäckt reella problem i samband med det här. Det säger Christer Boström, lärare på utbildningsföretaget Teknikutbildarna.

Ny teknik: Smart stigare från Nexans

NY TEKNIK Nu börjar miljonprogrammen renoveras med oändligt många stigarbyten i alla dessa trapphus. Det har Nexans klurat lite extra kring och skapat en stigarkabel just för ändamålet. MQQ 750 V (stigarkabel CPR) är en rund femledarkabel 4 kvadrat som bara mäter 13,3 mm i ytterdiameter.

AI blir nästa steg för batterilager

NY TEKNIK Batterilager som själv tar hänsyn till beteendemönster, varierande elpriser och väderprognoser. Det är det troliga nästa steget i utvecklingen av lokala energisystem. Det tror i all fall utvecklingsföretaget Sustainable Innovation, SI, efter att ha analyserat sin testanläggning i Askersund.

Nya smarta lösningar – Nr 1, 2019

NY TEKNIK En WAGO-hållare för DIN-skena, en hålsåg för skruvfadäser från Målargrossisten Leif Arvidsson AB, returtrummor i mobilen från företaget ERS och version fem av Steinels armatur RS PRO LED S1.

Svensk tillverkare satsar på ”gröna” armaturer

NY TEKNIK Inget slit o släng utan långsiktighet. Så vill svenska LEDenergy profilera sig på en tuff marknad. Jag brinner för miljön och långsiktigt tänkande. Det säger Igal Yaffe, VD, designer och produktutvecklare och, ja, det mesta på LEDenergy Nordic AB. Företaget med sin bas i lilla Emmaboda visade upp sina senaste produkter på Elmässan i Kista.

NEXA når längre

NY TEKNIK Nu kliver radiokommunikation via smalbandet in i smartahem-lösningarna. Med det här systemet har vi marknadens längsta räckvidd. Det säger Per Skärlund, produktutvecklingschef NEXA, som på Elmässan i Kista visade upp sitt nya system NXT för första gången.

Övervakning: Här scannar chefen personalens hjärnor

Skulle du vilja ha en keps som rapporterar dina känslor till chefen? För de anställda på ett kinesiskt elektronikföretag är detta verklighet och övervakningstrenden sprider sig snabbt, skriver Svenska Dagbladet.

Tobias vågade – satsade allt på sin idé

Han är elektrikern som fick en idé, sålde allt och satsade på en helt ny produkt. Det är fruktansvärt kul att se vägen från en idé till att folk står här och tycker att det är mässans nyhet, säger Tobias Hallander, grundare av kabelskyddet Emtotech, när vi ses på Elmässan i Kista. Det började med en semesterresa till Thailand.

De vill 3D-printa verktyg i rymden – av måndamm

Forskare och ingenjörer på Europeiska rymdorganisationen (ESA) har tagit fram en metod för att 3D-printa verktyg av måndamm, skriver NyTeknik. Du är långt ute i rymden och ingen kan höra dig skrika. Då går plötsligt din livsviktiga skruvdragare sönder. Vägen till Biltema är mycket, mycket lång.