• Tre skydd i ett gäller för den här ljusbågsdetektorn från Eaton som också är en dvärgbrytare och jordfelsbrytare. AFDD+ heter den där bokstäverna står för Arc Fault Detection Devices. Foto: Pressbild

2019-03-05

NY TEKNIK

Ljusbågsdetektorer för lågspänningsanläggningar har blivit ett allt hetare ämne inom branschen. Nu finns en AFDD, Arc Fault Detection Devices, med både dvärg- och jordfelsbrytare.

AFDD+ heter den här nya enheten från Eaton som kombinerar tre skydd i en och samma modul. En dvärgbrytare, jordfelsbrytare och ljusbågsdetektor i ett som därmed skyddar mot överbelastning, kortslutning, returströmmar såväl som ljusbågsfel i slutkretsarna.

Tänkt i Sverige för sjukhus, ladugårdar, k-märkta hus eller andra särskilt ömtåliga anläggningar ur främst brandsynpunkt.

LÄS ÄVEN: Lumenair: Drönare fixar jobbet

Så kallade AFDD, är flitigt förekommande i Nordamerika och främst USA. En orsak till utbredningen där är kombinationen av deras 110 Voltssystem och anläggningar för aircondition. Hög effekt och stickproppar är sällan en bra kombination och kan skapa överhettning och just ljusbågar. Sedan något år används AFDD allt oftare även i Europa och nu också på den svenska marknaden.

En AFDD mäter störningar i sinusvågen (50Hz) och kan bryta strömmen innan en ljusbåge orsakas av exempelvis en gnagande råtta eller störning orsakad av överbelastning/varmgång.

I den här varianten från Eaton kan du också plocka ut en larmfunktion om detektorn känner av felströmmar men ändå håller sig under gränsvärdena. Den bryter strömmen efter tio minuters larmläge alternativt att störningen ökar och går över gränsvärdet då den bryter direkt.

På så vis är den förebyggande och ger indikering innan en ljusbåge eller överhettning skett.

Enligt Elsäkerhetsverket leder elfel till runt 1800 bränder varje år i svenska hem och just ljusbågar är en av huvudorsakerna till dessa bränder. Ljusbågsfel upptäcks inte nödvändigtvis av traditionella dvärgbrytare, jordfelsbrytare eller personskyddsautomater.


LÄS ÄVEN: Ny teknik: Smart stigar från Nexan


Vad säger reglerna?

En internationell standard för ljusbågsfel, fastställdes 2012, IEC 60364. Där rekommenderas installation av detekteringsanordningar för ljusbågsfel, särskilt för lokaler med sovutrymmen.

2014 utökades formuleringen med en stark rekommendation om att skydda installationer med en AFDD.

Tyskland, Nederländerna, Tjeckien, Spanien, Danmark, Lettland, Slovakien, Rumänien, Ungern och Schweiz har infört de nya kraven för ljusbågsfel i sina nationella standarder. I Sverige inskrevs ljusbågsvakt som en rekommendation i Elinstallationsreglerna 2017, då i kapitel 42 – Skydd mot termiska verkningar.

Rekommendationen gäller utökat skydd i vissa specifika områden. Det gäller bland annat områden med förhöjd brandrisk, utrymmen med oersättliga föremål och i utrymmen utförda av brännbart konstruktionsmaterial.


Jan-Erik Johansson
elektrikern@lomediehus.se

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Ny teknik

Nya armaturer kräver ny utbildning

NY TEKNIK Miljontals gamla belysningsstolpar i landet håller på att få nya, energisnåla armaturer. Men det är inte så självklart som det låter. Man har upptäckt reella problem i samband med det här. Det säger Christer Boström, lärare på utbildningsföretaget Teknikutbildarna.

Ny teknik: Smart stigare från Nexans

NY TEKNIK Nu börjar miljonprogrammen renoveras med oändligt många stigarbyten i alla dessa trapphus. Det har Nexans klurat lite extra kring och skapat en stigarkabel just för ändamålet. MQQ 750 V (stigarkabel CPR) är en rund femledarkabel 4 kvadrat som bara mäter 13,3 mm i ytterdiameter.

AI blir nästa steg för batterilager

NY TEKNIK Batterilager som själv tar hänsyn till beteendemönster, varierande elpriser och väderprognoser. Det är det troliga nästa steget i utvecklingen av lokala energisystem. Det tror i all fall utvecklingsföretaget Sustainable Innovation, SI, efter att ha analyserat sin testanläggning i Askersund.

Nya smarta lösningar – Nr 1, 2019

NY TEKNIK En WAGO-hållare för DIN-skena, en hålsåg för skruvfadäser från Målargrossisten Leif Arvidsson AB, returtrummor i mobilen från företaget ERS och version fem av Steinels armatur RS PRO LED S1.

Svensk tillverkare satsar på ”gröna” armaturer

NY TEKNIK Inget slit o släng utan långsiktighet. Så vill svenska LEDenergy profilera sig på en tuff marknad. Jag brinner för miljön och långsiktigt tänkande. Det säger Igal Yaffe, VD, designer och produktutvecklare och, ja, det mesta på LEDenergy Nordic AB. Företaget med sin bas i lilla Emmaboda visade upp sina senaste produkter på Elmässan i Kista.

NEXA når längre

NY TEKNIK Nu kliver radiokommunikation via smalbandet in i smartahem-lösningarna. Med det här systemet har vi marknadens längsta räckvidd. Det säger Per Skärlund, produktutvecklingschef NEXA, som på Elmässan i Kista visade upp sitt nya system NXT för första gången.

Övervakning: Här scannar chefen personalens hjärnor

Skulle du vilja ha en keps som rapporterar dina känslor till chefen? För de anställda på ett kinesiskt elektronikföretag är detta verklighet och övervakningstrenden sprider sig snabbt, skriver Svenska Dagbladet.

Tobias vågade – satsade allt på sin idé

Han är elektrikern som fick en idé, sålde allt och satsade på en helt ny produkt. Det är fruktansvärt kul att se vägen från en idé till att folk står här och tycker att det är mässans nyhet, säger Tobias Hallander, grundare av kabelskyddet Emtotech, när vi ses på Elmässan i Kista. Det började med en semesterresa till Thailand.

De vill 3D-printa verktyg i rymden – av måndamm

Forskare och ingenjörer på Europeiska rymdorganisationen (ESA) har tagit fram en metod för att 3D-printa verktyg av måndamm, skriver NyTeknik. Du är långt ute i rymden och ingen kan höra dig skrika. Då går plötsligt din livsviktiga skruvdragare sönder. Vägen till Biltema är mycket, mycket lång.

Nya smarta lösningar – Nr 9, 2018

NY TEKNIK En fjäder med handtag för kraft från Sahlins, elvärme med färg från LVI, låsbara don 2.0 från Hammarprodukter och en UV-beständig slang från PM-Flex. Här hittar du några av de senaste innovationerna på teknikfronten.

Multiflex: En smart problemlösare i taket

NY TEKNIK Med en ny patenterad fjäderlösning blev Multiflex nominerad till bästa nyhet inom belysning på elmässan i Kista. Vinst blev det inte, men väl rejäl uppmärksamhet från besökarna. Det är svensk LEDsystem Scandinavia som presenterade en problemlösare vid infällning i tak.

Styr med mobilen – Nu är Plejds nya gateway släppt

Svenska Plejd med sin smarta belysningslösning via puckar har Elektrikern nyligen skrivit om. Fortsättningen av deras system ut på nätet har varit efterlängtat och på elmässan visades så för första gången deras nysläppta gateway. Liten smidig historia, knappt stor som en kapslad dosa.

Bra grejer något bättre på Elmässan

Fler specialverktyg och lite bättre lösningar på det mesta. Elmässan i Kista visade upp det senaste som nu oftast handlar om att göra bra grejor något bättre. Den här finns det plats för i verktygslådan. Det säger Torbjörn Lindberg, elektriker och ägare av egna företaget Lindberg elteknik i Stockholm.

Nya smarta lösningar – Nr 8, 2018

NY TEKNIK En ny slagborr från Festool, en elinstallationstång från KNIPEX, kombikablar för hög- och lågspänning från Nexan och latexfria kemhandskar från Tegera. Här är några av de allra senaste smarta lösningar inom ny teknik.

Gruppera med mesh och blåtand

NY TEKNIK Svenska Karl H Ström lanserar en ny mängdarmatur från Steinel med verkligen massor av tekniska funktioner. RS PRO Connect 5100 heter armaturen som är en IP 66-klassad armatur med 30W LED-ljuskälla tänkt för garage, parkeringshus, industri, källare och liknande.