• Bild: Pixabay (Bilden har inget samband med texten)

2019-02-01

Svenska kraftnät har stoppat all planerad klättring i master efter dödsolyckan i Huddinge i förra veckan. Då omkom en montör som skulle ta ner en antenn från en av Svenska kraftnäts master.

–Vi stoppar allt planerat arbete som innebär klättring i master för telekommunikationsutrustning, till dess att vi med säkerhet kan utesluta att olyckan berodde på ett fel på masten. Det är en försiktighetsåtgärd. Vi får ta ställning till hur vi ska göra vid akuta arbeten, säger kommunikatör Joel Nylin till Sekotidningen.

Enligt Joel Nylin äger Svenska kraftnät ett fåtal master som liksom olycksmasten finns inne på ett stationsområde. Masterna hyrs ut till telekommunikationsföretag som i sin tur placerar antennutrustning på masten.

LÄS ÄVEN: Montör avliden efter fall från mobilmast

Olyckan i Huddinge inträffade när en antenn som mobiloperatören 3 äger skulle plockas ner.

Svenska kraftnät gör ingen egen utredning av olyckan eller kontroll av masten, utan avvaktar de utredningar som polisen och Arbetsmiljöverket gör innan ett nytt beslut om klättring fattas.

–Vi har varit i kontakt med utredningsledningen hos polisen, men de har inget besked att ge ännu, säger Joel Nylin.

Ännu har ingen annan mastägare eller telekomföretag ,som Sekotidningen varit i kontakt med, stoppat klättring. Telia arbetar som vanligt, Eltel Networks likaså. Alla väntar på utredningsresultatet.

–Vi har inte så många som klättrar i master numer, det byggs inte så många. Men vi har gått ut med en varning till de som klättrar att de ska känna till dödsfallet och tänka extra noga på sin säkerhet, säger Ulf Eriksson, Sekos huvudskyddsombud på Eltel Networks.

Hans Gustavsson, vice ordförande i Teliaklubben, säger att det inte finns någon oro eller diskussion på Telia om att stoppa klättring eller vidta några andra åtgärder.

–Det finns säkerhetsrutiner och om man följer dom så ska inget hända. Det gäller att kroka i sig. Och att inte åka själv. Men vi vet väldigt lite om dödsolyckan och orsaken, så vi får se om det finns några slutsatser vi kan dra i ett senare skede, säger han.

LÄS ÄVEN: Efter dödsolyckorna – förbundet pressar regeringen

Teracom är en av de största mastägarna och inte heller där har arbetet stoppats.

–Det är aldrig kul när det inträffar så tragiska händelser som den i Huddinge, säger Anders Segerros, förtroendevald för Seko på Teracom.

Anders Segerros och andras bild av arbetet i master är att det vanligtvis är ett jobb med få tillbud och incidenter. Eltels Ulf Eriksson känner till en dödsolycka och då var det en man som avled på grund av sjukdom.

–Det är årliga kontroller av säkerhetsutrustningen, regelbundna hälsoundersökningar och utbildningsinsatser. De flesta verkar sköta det där, säger Ulf Eriksson.


Artikeln är tidigare publicerad i Sekotidningen, som tillsammans med Tidningen Elektrikern och fem andra tidningar ingår i LO Mediehus.


Karin Lindgren Strömbäck

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Glad sommar, önskar redaktionen!

Och med detta tar Elektrikern ett litet sommaruppehåll på några veckor. Vi hoppas att ni alla får en riktigt solig och fin semester.

Armatur och kabelskydd tog hem priset

NY TEKNIK Ett kabelskydd med en serie genomtänkta tillbehör och en designarmatur för parker och gångstråk. Det blev vinnarna vid Elfack Design Award. Lite chockartat faktiskt, men fantastiskt roligt för mig som gjort den här resan från idé till färdig produkt.

Intellivent Sky: Fläkt med inbyggd näsa

NY TEKNIK Världsunik fläkt med inbyggd doftsensor. Så lanseras Intellivent Sky, en badrumsfläkt med en rad sensorer, däribland inbyggd näsa som reagerar på starka dofter. Det är svenska Fresh som utvecklat sin kändaste fläktmodell med en, vad de själva kallar, unik luktsensor som ökar varvtalet vid odör för att hålla luften fräsch.

Palestinier går över gränsen för jobben

Det är snart Ramadan och Nablus elektriker är i färd med att smycka Gamla stan. Mustafa Qanadilo och Najeh Ratrout installerar ljusslingor över det lilla torget. De arbetar för Nedco, det offentligt ägda elbolaget på norra Västbanken.

Ny sensorteknik kan känna av mikrorörelser

NY TEKNIK Närvarodetektering av helt stilla person, dessutom kryddat med ytterligare sex sensorvärden. Steinel har tagit närvarodetektering ett steg till med sin serie True Presence.

Exxact och Renova: Nu är det utanpå som är inne

NY TEKNIK Utanpåliggande är på väg att bli trendigt och kommer starkt. Det tror i alla fall Schneider som nu utökar ett par av sina större apparatserier till utanpåliggande utförande. Njaee jag undrar om det stämmer med verkligheten. Så funderade Erik Nyholm, elektriker på APPTEK Teknikapplikationer med kontor i Vikbolandet strax utanför Norrköping.

Efterlysning: Känner du igen någon på bilden?

EFTERLYSNING! Redaktionen har fått en bild från bygget av Globen center 1988-89, och nu behöver vi din hjälp. Känner du igen någon på bilden? Kanske är du själv med? I så fall, hör av dig! Globen bildar bakgrund på denna bild som togs med självutlösare av Thomas Robarth, som ligger längst fram i röda byxor.

”De gånger jag egentligen skäms som svensk är när den kristna högern öppnar sin mun”

DEBATT ”Jag fylls av stolthet när människor flyr hit och inte som för lite mer än hundra år sedan flydde härifrån”, skriver Nille Thorsell. Jag skäms nästan aldrig över att vara svensk. Visst har vi fel och brister i detta land men vi rättar nästan alltid till dessa.

Avtal med utländska företag – ett träget arbete för lika villkor

Det kommer fler och fler utländska företag till Sverige för att utföra projekt vunna i olika upphandlingar. Det är en utmaning för facken. För att upprätthålla svenska löner och villkor arbetar Elektrikerförbundet aktivt med frågan. I dagsläget har förbundet ett 50-tal kollektivavtal med utländska företag.

Man klämdes ihjäl i arbetsplatsolycka i Kungsbacka

En man avled förra veckan i Kungsbacka efter att ha blivit klämd mellan en lastbil och en trumma. En polisutredning om arbetsplatsolycka har inletts, skriver TT via Arbetet. Det var vid 12-tiden den 26 juni som olyckan inträffade i Kungsbacka, i anslutning till kommunens ishall.

Gemensamt kvinnonätverk: De vill vara med och påverka

Ida Lindgren-Hawée säger så här om att hon är aktiv i facket: Varför ska jag pröjsa för något om jag inte är med och gör min röst hörd? Hon var en av kvinnorna som träffades när Målareförbundet och Elektrikerförbundet höll en gemensam nätverksträff i Solna. På träffen i verksamhetskrets 1 lärde sig kvinnorna mer om vad facket är.

”Senaste ackordet gav mer än 250 kronor”

– Jag såg möjligheten att tjäna mer pengar med ackord. Mattias Holmberg jobbar på Henningssons el i Falun. Under tolv år har han jobbat på ackord och varit ackordsansvarig på byggen. – Det är inte speciellt svårt. Nyligen tog han steget vidare och blev klubbordförande. Under flera år har det varit ett stort hål i centrala Falun.

Man avliden efter arbetsplatsolycka i Avesta

En 55-årig man har avlidit i samband med en arbetsplatsolycka i Avesta, skriver Aftonbladet. Olyckan inträffade strax efter klockan 11 på tisdagsförmiddagen i närheten av Dalahästen i Avesta. En 55-årig man skadades i samband med att varor skulle lastas av ett fordon vid en restaurang. Mannen hittades blodig i ett lastutrymme på en lastbil.

Rädsla på Hallbo: Personalen skräms till tystnad

Ett 20-tal anställda har sagt upp sig från kommunägda Hallsbergs bostadsstiftelse. Problemen började då en ny vd tillsattes. Anställda är rädda på jobbet, säger Richard Fredriksson, regionalt skyddsombud för Fastighets, till Fastighetsfolket.

Brist på utbildade rulltrappstekniker

Vi befinner oss vid rulltrapporna i Orgelpipan vid centralstationen i Stockholm. Pär Abrahamsson, även Rekan kallad, och Mateuz Jaros felsöker en av rulltrapporna som stannat några gånger och behöver extra kontroll. De båda arbetar som rulltrappstekniker vid Otis i Stockholm.  Rekan Abrahamsson betonar att de är just rulltrappstekniker, inte bara elektriker.