• Bild: Pixabay (Bilden har inget samband med texten)

2019-02-01

Svenska kraftnät har stoppat all planerad klättring i master efter dödsolyckan i Huddinge i förra veckan. Då omkom en montör som skulle ta ner en antenn från en av Svenska kraftnäts master.

–Vi stoppar allt planerat arbete som innebär klättring i master för telekommunikationsutrustning, till dess att vi med säkerhet kan utesluta att olyckan berodde på ett fel på masten. Det är en försiktighetsåtgärd. Vi får ta ställning till hur vi ska göra vid akuta arbeten, säger kommunikatör Joel Nylin till Sekotidningen.

Enligt Joel Nylin äger Svenska kraftnät ett fåtal master som liksom olycksmasten finns inne på ett stationsområde. Masterna hyrs ut till telekommunikationsföretag som i sin tur placerar antennutrustning på masten.

LÄS ÄVEN: Montör avliden efter fall från mobilmast

Olyckan i Huddinge inträffade när en antenn som mobiloperatören 3 äger skulle plockas ner.

Svenska kraftnät gör ingen egen utredning av olyckan eller kontroll av masten, utan avvaktar de utredningar som polisen och Arbetsmiljöverket gör innan ett nytt beslut om klättring fattas.

–Vi har varit i kontakt med utredningsledningen hos polisen, men de har inget besked att ge ännu, säger Joel Nylin.

Ännu har ingen annan mastägare eller telekomföretag ,som Sekotidningen varit i kontakt med, stoppat klättring. Telia arbetar som vanligt, Eltel Networks likaså. Alla väntar på utredningsresultatet.

–Vi har inte så många som klättrar i master numer, det byggs inte så många. Men vi har gått ut med en varning till de som klättrar att de ska känna till dödsfallet och tänka extra noga på sin säkerhet, säger Ulf Eriksson, Sekos huvudskyddsombud på Eltel Networks.

Hans Gustavsson, vice ordförande i Teliaklubben, säger att det inte finns någon oro eller diskussion på Telia om att stoppa klättring eller vidta några andra åtgärder.

–Det finns säkerhetsrutiner och om man följer dom så ska inget hända. Det gäller att kroka i sig. Och att inte åka själv. Men vi vet väldigt lite om dödsolyckan och orsaken, så vi får se om det finns några slutsatser vi kan dra i ett senare skede, säger han.

LÄS ÄVEN: Efter dödsolyckorna – förbundet pressar regeringen

Teracom är en av de största mastägarna och inte heller där har arbetet stoppats.

–Det är aldrig kul när det inträffar så tragiska händelser som den i Huddinge, säger Anders Segerros, förtroendevald för Seko på Teracom.

Anders Segerros och andras bild av arbetet i master är att det vanligtvis är ett jobb med få tillbud och incidenter. Eltels Ulf Eriksson känner till en dödsolycka och då var det en man som avled på grund av sjukdom.

–Det är årliga kontroller av säkerhetsutrustningen, regelbundna hälsoundersökningar och utbildningsinsatser. De flesta verkar sköta det där, säger Ulf Eriksson.


Artikeln är tidigare publicerad i Sekotidningen, som tillsammans med Tidningen Elektrikern och fem andra tidningar ingår i LO Mediehus.


Karin Lindgren Strömbäck

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Container med chokladsås blev strömförande – en till sjukhus

En man i 60-årsåldern skadades när en container innehållande chokladsås blev strömförande på en fabrik i Mjölby. Polisen ska nu utreda händelsen. Det var i 13.15-tiden på tisdagseftermiddagen som en olycka inträffade på en fabrik i Mjölby, som tillverkar chokladsås. En anställd i 60-årsåldern kom i kontakt med en container där såsen förvarades.

Sveriges effektreserv: När Karlshamnsverket behövs får inget gå fel

Under årets driftsäsong var Karlshamnsverket i produktion under mindre än ett dygn. Det var den 24 januari i år. Resten av tiden arbetar de anställda på verket med att säkerställa att utrustning är i bästa möjliga skick. När verket väl behövs får inget gå fel.

Regeringen säger ja till ändrad strejkrätt

Regeringen godkände i dag lagförslaget om ändrad strejkrätt. Nu återstår bara ett riksdagsbeslut innan förändringarna träder i kraft i sommar. Det var på ett regeringssammanträde i dag, torsdag, som beslutet formellt fattades, skriver Arbetet. Förslaget om ändrad strejkrätt ska läggas fram för riksdagen.

Nya rekryterna laddade inför ombudsmannajobbet

Fyra nya ombudsmän har anställts i Elektrikerförbundet. Per Ola Nilsson, Magnus Kindmark, Jens Hansson och Tomas Hovberg gick alla vid skrivandets stund LO:s aspirantutbildning på Runö kursgård utanför Stockholm. Vi blir inte anställda för att vi kan alla lagar och paragrafer, utan det är för att vi passar i rollen som ombudsman.

Allt fler olyckor i energibranschen

Antalet olyckor i el- och energibranschen ökar. Enligt Elsäkerhetsverket har antalet olyckor som inte leder till sjukskrivning fyrdubblats på 15 år. Även inrapporteringen till Afa försäkring går uppåt. Nu ökar kraven på förebyggande arbetsmiljöarbete. Afa-försäkring har ett rapporteringssystem, ENIA, som allt fler företag ansluter sig till.

Fråga experterna: Sitta i orubbat bo?

Fråga experterna Här har du möjlighet att ställa frågor till våra experter. Det kan handla om sådant som exempelvis avtalsfrågor, juridik eller arbetsmiljö. Redaktionen gör ett urval av frågor som kommer in på elektrikern@lomediehus.se Ange Fråga experterna i ämnesraden.

PO Bergström: ”Vad kostar egentligen en flygbiljett?”

KRÖNIKA ”För att vara en bra ledare så måste man också klara av att reflektera över det man gör ur moralisk synpunkt”, skriver PO Bergström.

Här talar facktopparna på första maj 2019

Snart dags för första maj-firandet 2019. Många av LO-fackens ordföranden kommer att tala runt om i landet tillsammans med socialdemokratiska toppolitiker. Får du besök på din ort? Arbetet har sammanställt en lista.

I gula västar krävde de ansvar för döda arbetare

Life before profit! Det var budskapet när unga fackliga representanter från Europeiska bygg- och träfacken höll en manifestation på Sergels torg. Den gångna helgen samlades fackliga reprentanter i den europeiska ungdomskommittén för Builders and woodworkers international (BWI) på Rönneberga Lidingö.

I Nyköping finns lärlingar i en klass för sig

My Ekelund och Niclas Magnusson ritar omsorgsfullt och kopplar sedan lika omsorgsfullt. Uppdraget är motorstyrning. Det är skitkul. Det är mer jag än vad barnskötare var, säger My Ekelund. My Ekelund berättar att hon arbetade som barnskötare i över sex års tid innan hon i somras böt fot och valde något helt annat: elektriker. Jag gillar allt med yrket.

Nytt pris: Dags att utse årets Ledstjärna!

Finns det någon på din arbetsplats som som visar vägen eller gör verklig skillnad? Då kan du nominera hen till Folksam LO Pensions nyinstiftade hållbarhetspris Ledstjärnan. Priset Ledstjärnan ska gå till någon som gjort verklig skillnad inom hållbarhet, jämställdhet, jämlikhet eller schyssta villkor i arbetslivet. Det kommer att delas ut vartannat år, med start till hösten.

Nya brister på olycksdrabbat byggföretag

Flera fallolyckor har tidigare skett på Nåiden bygg AB:s arbetsplatser. Vid den senaste inspektionen som Arbetsmiljöverket gjorde på bygget av Kuststad i Luleå upptäcktes nya brister. Arbetsmiljöverket kräver att Nåiden bygg åtgärdar fallrisker, en felaktigt monterad ställning, ett för stort avstånd mellan ställningens arbetsplan och vägg samt dammspridning vid sågning.

Reinfeldt om att jobba till 75: ”En bra början”

Vi måste ändra vår mentala inställning och syn på vem som är äldre om vi ska arbeta till 75. Det menar förre statsministern Fredrik Reinfeldt. Jobba tills du är 75 år gammal och gör minst ett karriärbyte innan pensionen.

Regeringen sparar på äldreomsorgen

Det blir besparingar på minst fyra miljarder kronor i regeringens vårändringsbudget, rapporterar Dagens Industri. Minst 310 miljoner av dem är pengar till äldreomsorgen. Uppgifterna bekräftas av regeringskansliet. På onsdag, den 10 april, kommer regeringens vårändringsbudget.

Hylla din arbetsmiljöhjälte!

Den partsgemensamma arbetsmiljöorganisationen Prevent delar varje år ut ett arbetsmiljöstipendium. Nu är det hög tid att nominera kandidater till 2019 års stipendium. Nomineras kan såväl chefer som anställda som arbetar på privata företag, och som aktivt arbetar för att utveckla och förbättra arbetsmiljön.