• Bild: Pixabay

  • Anders Håkansson, professor vid Lunds universitet.

  • Henrik Armus, förbundsordförande för Spelberoendes riksförbund.  

2019-02-11

I en aktuell studie från Lunds universitet framgår det att spelberoende har femton gånger så hög självmordsdödlighet än befolkningen i övrigt. Det är inte så konstigt, menar Henrik Armus, förbundsordförande för Spelberoendes riksförbund.  

– Det är tyvärr vanligt. För det är en väg ut, då skammen att berätta för någon är tyngre. Så man överväger det helt klart.

De senaste åren har besöken till Spelberoendes riksförbund ökat drastiskt.

– Det peakar enormt uppåt, besöksantalet på våra mottagningar har ökat 20 procent varje år. Fler söker hjälp. Det är bra, men samtidigt är det tragiskt att man inte reglerar spelandet mer, säger Henrik Armus, och tillägger:

– Det är alldeles för omfattande, i dag kan du spela 24/7. Det är inget annat som kan leda till beroende som är så lättillgängligt, som har sådan massiv marknadsföring.

LÄS ÄVEN: Spelet var orsaken till att Kalle inte orkade leva längre

Vad vill du ge för råd till den som känner att den har problem med sitt spelande?

– Du ska söka hjälp. du är inte ensam. Det finns föreningar och stödgrupper runt om i landet. Och spelmissbruk är inskrivet i socialtjänstlagen så du ska få hjälp av din vårdcentral.

Henrik Armus nämner även att den som har problem med sitt spelande kan ta hjälp av kommunens budget- och skuldrådgivare, och man bör registrera sig på spelpaus.se. Även om systemet ännu inte fungerar helt felfritt.

Dessutom råder han den som är i ett spelmissbruk att lämna ifrån sig ekonomin till någon man litar på. Att låta partner, släkting eller vän att ta hand om den egna ekonomin under en tid.

Anders Håkansson är professor vid Lunds universitet. I höstas publicerade han och en kollega rapporten Gambling disorder, increased mortality, suicidality, and associated comorbidity: A longitudinal nationwide register study”.

Genom en registerstudie av drygt 2 000 svenskar visar Anders Håkansson och hans kollega att spelberoende har femton gånger högre självmordsdödlighet än befolkningen i övrigt.

–Det är första gången vi kan visa att spelberoende leder till en ökad risk för självmord, säger Anders Håkansson.

LÄS ÄVEN:Anna Norling: ”Spelreklamen – Lönsam enbart för några få”

Enligt Anders Håkansson är det svenska spelmönstret speciellt. Sverige har en väl utbyggd bredbandsinfrastruktur vilket gör det enkelt att spela på nätet.

– Möjligen bidrar det i sin tur till att Sverige har en mycket hög andel onlinespel, och en väldigt hög andel reklam för onlinespel. Det är en svensk situation vi måste lösa, säger Anders Håkansson.

Just det svenska spelandet, med övervikt av nätkasino och snabb betting på sport, är enligt Anders Håkansson två av de absolut mest riskabla spelformerna.

– Jag gissar att väldigt snabba nätspel ligger bakom att personer som har problem får ännu större problem.

Samtidigt säger Anders Håkansson att nätspel ger spelbolagen en möjlighet att se spelarnas spelmönster. Det skulle gå att upptäcka om en spelare utvecklar ett spelmissbruk.

– Jag tycker att man bör ha tydligare regleringar hur bolaget ska agera när man ser att en spelare ökar sitt spelande, och spelar på ett mer riskabelt sätt. Men det kommersiella intresset står emot ansvaret att upptäcka de med spelproblem, det finns en konflikt. Därför måste man reglera detta.


Fakta

• Omkring 450 000 personer i Sverige har någon grad av spelproblem. Det är cirka sex procent av befolkningen i åldern 16-84 år.

• 4,2 procent (322 000 personer) har viss risk för spelproblem.

• 1,3 procent (103 000 personer) har förhöjd risk för spelproblem.

• 0,4 procent (31 000 personer) har ett spelmissbruk.

• Drygt 171 000 personer delar hushåll med någon som har ett problemspelande. 82 000 av dessa är barn.

Källa: Swelogs, Swedish longitudinal gambling study, 2015.


Spelpaus.se

Spelpaus.se är Spelinspektionens nationella självavstängningsregister. Där kan du välja att stänga av dig från spel och direktreklam från de bolag som omfattas av registrering under en viss tid eller tills vidare.


Till dig som har självmordstankar

Om du har självmordstankar ska du inte hålla det för dig själv, utan då behöver du söka hjälp.

Prata med någon du har förtroende för, ring en stödlinje eller sök vård. Självmordstankar är vanligt, och ingenting att skämmas över. Du kan känna dig ensam och utanför i din situation, men i själva verket är det många som har tänkt och känt som du. Du är inte ensam.

Vem ska jag prata med?

Du kan prata med en person som jobbar inom vården, eller med någon du känner. Det går också att kontakta någon i en telefon- eller chattjour. Där finns personer som är vana vid att lyssna och som kan ge råd och stöd i hur du kan komma vidare och börja må bättre. Du kan vara helt anonym när du ringer.

Du kan till exempel kontakta:

Hjälplinjen på telefon 0771-22 00 60.

Bris – Barnens rätt i samhället på telefon 116 111.

Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80.

Jourhavande präst nås via 112.

Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101.

Källa: 1177.se


Anna Norling
anna.norling@lomediehus.se

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Palestinier går över gränsen för jobben

Det är snart Ramadan och Nablus elektriker är i färd med att smycka Gamla stan. Mustafa Qanadilo och Najeh Ratrout installerar ljusslingor över det lilla torget. De arbetar för Nedco, det offentligt ägda elbolaget på norra Västbanken.

Ny sensorteknik kan känna av mikrorörelser

NY TEKNIK Närvarodetektering av helt stilla person, dessutom kryddat med ytterligare sex sensorvärden. Steinel har tagit närvarodetektering ett steg till med sin serie True Presence.

Exxact och Renova: Nu är det utanpå som är inne

NY TEKNIK Utanpåliggande är på väg att bli trendigt och kommer starkt. Det tror i alla fall Schneider som nu utökar ett par av sina större apparatserier till utanpåliggande utförande. Njaee jag undrar om det stämmer med verkligheten. Så funderade Erik Nyholm, elektriker på APPTEK Teknikapplikationer med kontor i Vikbolandet strax utanför Norrköping.

Efterlysning: Känner du igen någon på bilden?

EFTERLYSNING! Redaktionen har fått en bild från bygget av Globen center 1988-89, och nu behöver vi din hjälp. Känner du igen någon på bilden? Kanske är du själv med? I så fall, hör av dig! Globen bildar bakgrund på denna bild som togs med självutlösare av Thomas Robarth, som ligger längst fram i röda byxor.

”De gånger jag egentligen skäms som svensk är när den kristna högern öppnar sin mun”

DEBATT ”Jag fylls av stolthet när människor flyr hit och inte som för lite mer än hundra år sedan flydde härifrån”, skriver Nille Thorsell. Jag skäms nästan aldrig över att vara svensk. Visst har vi fel och brister i detta land men vi rättar nästan alltid till dessa.

Avtal med utländska företag – ett träget arbete för lika villkor

Det kommer fler och fler utländska företag till Sverige för att utföra projekt vunna i olika upphandlingar. Det är en utmaning för facken. För att upprätthålla svenska löner och villkor arbetar Elektrikerförbundet aktivt med frågan. I dagsläget har förbundet ett 50-tal kollektivavtal med utländska företag.

Man klämdes ihjäl i arbetsplatsolycka i Kungsbacka

En man avled förra veckan i Kungsbacka efter att ha blivit klämd mellan en lastbil och en trumma. En polisutredning om arbetsplatsolycka har inletts, skriver TT via Arbetet. Det var vid 12-tiden den 26 juni som olyckan inträffade i Kungsbacka, i anslutning till kommunens ishall.

Gemensamt kvinnonätverk: De vill vara med och påverka

Ida Lindgren-Hawée säger så här om att hon är aktiv i facket: Varför ska jag pröjsa för något om jag inte är med och gör min röst hörd? Hon var en av kvinnorna som träffades när Målareförbundet och Elektrikerförbundet höll en gemensam nätverksträff i Solna. På träffen i verksamhetskrets 1 lärde sig kvinnorna mer om vad facket är.

”Senaste ackordet gav mer än 250 kronor”

– Jag såg möjligheten att tjäna mer pengar med ackord. Mattias Holmberg jobbar på Henningssons el i Falun. Under tolv år har han jobbat på ackord och varit ackordsansvarig på byggen. – Det är inte speciellt svårt. Nyligen tog han steget vidare och blev klubbordförande. Under flera år har det varit ett stort hål i centrala Falun.

Man avliden efter arbetsplatsolycka i Avesta

En 55-årig man har avlidit i samband med en arbetsplatsolycka i Avesta, skriver Aftonbladet. Olyckan inträffade strax efter klockan 11 på tisdagsförmiddagen i närheten av Dalahästen i Avesta. En 55-årig man skadades i samband med att varor skulle lastas av ett fordon vid en restaurang. Mannen hittades blodig i ett lastutrymme på en lastbil.

Rädsla på Hallbo: Personalen skräms till tystnad

Ett 20-tal anställda har sagt upp sig från kommunägda Hallsbergs bostadsstiftelse. Problemen började då en ny vd tillsattes. Anställda är rädda på jobbet, säger Richard Fredriksson, regionalt skyddsombud för Fastighets, till Fastighetsfolket.

Brist på utbildade rulltrappstekniker

Vi befinner oss vid rulltrapporna i Orgelpipan vid centralstationen i Stockholm. Pär Abrahamsson, även Rekan kallad, och Mateuz Jaros felsöker en av rulltrapporna som stannat några gånger och behöver extra kontroll. De båda arbetar som rulltrappstekniker vid Otis i Stockholm.  Rekan Abrahamsson betonar att de är just rulltrappstekniker, inte bara elektriker.

Klasskillnader: Många har inte råd med semester

Klasskillnaderna i semestervanor ökar, enligt en ny LO-rapport. Ungefär en tredjedel av arbetarna åkte varken på en semesterresa eller hade tillgång till fritidshus under sin semester förra året. På sommaren lämnar många svenskar sitt hem för en semesterresa eller några veckor i fritidshuset.

Tina Nordling lämnar förbundet

Elektrikerförbundets arbetsmiljöansvarige, Tina Nordling, lämnar Elektrikerförbundet i höst. Detta då hon ska börja arbeta på LO:s förhandlingsenhet. Hon kommer främst att arbeta med Samhallsavtalet. Jag gör det för att det är en utmaning och för att det handlar om mina hjärtefrågor, att alla människor ska ha rätt att ha ett arbete. Vi har elektriker där också.

Belysningstekniker: Det kan vara livsfarligt ute vid vägen

Belysningstekniker är utsatta för trafikanter som kör fört fort. Att jobba säkert är inte enkelt. Nu efterlyser man ett nytt tänk kring säkerheten. Belysningen är planerad utifrån trafikanterna men för oss tekniker är den inte alltid genomtänkt, säger Robert Kustosik till Sekotidningen.