• Bild: Pixabay

  • Anders Håkansson, professor vid Lunds universitet.

  • Henrik Armus, förbundsordförande för Spelberoendes riksförbund.  

2019-02-11

I en aktuell studie från Lunds universitet framgår det att spelberoende har femton gånger så hög självmordsdödlighet än befolkningen i övrigt. Det är inte så konstigt, menar Henrik Armus, förbundsordförande för Spelberoendes riksförbund.  

– Det är tyvärr vanligt. För det är en väg ut, då skammen att berätta för någon är tyngre. Så man överväger det helt klart.

De senaste åren har besöken till Spelberoendes riksförbund ökat drastiskt.

– Det peakar enormt uppåt, besöksantalet på våra mottagningar har ökat 20 procent varje år. Fler söker hjälp. Det är bra, men samtidigt är det tragiskt att man inte reglerar spelandet mer, säger Henrik Armus, och tillägger:

– Det är alldeles för omfattande, i dag kan du spela 24/7. Det är inget annat som kan leda till beroende som är så lättillgängligt, som har sådan massiv marknadsföring.

LÄS ÄVEN: Spelet var orsaken till att Kalle inte orkade leva längre

Vad vill du ge för råd till den som känner att den har problem med sitt spelande?

– Du ska söka hjälp. du är inte ensam. Det finns föreningar och stödgrupper runt om i landet. Och spelmissbruk är inskrivet i socialtjänstlagen så du ska få hjälp av din vårdcentral.

Henrik Armus nämner även att den som har problem med sitt spelande kan ta hjälp av kommunens budget- och skuldrådgivare, och man bör registrera sig på spelpaus.se. Även om systemet ännu inte fungerar helt felfritt.

Dessutom råder han den som är i ett spelmissbruk att lämna ifrån sig ekonomin till någon man litar på. Att låta partner, släkting eller vän att ta hand om den egna ekonomin under en tid.

Anders Håkansson är professor vid Lunds universitet. I höstas publicerade han och en kollega rapporten Gambling disorder, increased mortality, suicidality, and associated comorbidity: A longitudinal nationwide register study”.

Genom en registerstudie av drygt 2 000 svenskar visar Anders Håkansson och hans kollega att spelberoende har femton gånger högre självmordsdödlighet än befolkningen i övrigt.

–Det är första gången vi kan visa att spelberoende leder till en ökad risk för självmord, säger Anders Håkansson.

LÄS ÄVEN:Anna Norling: ”Spelreklamen – Lönsam enbart för några få”

Enligt Anders Håkansson är det svenska spelmönstret speciellt. Sverige har en väl utbyggd bredbandsinfrastruktur vilket gör det enkelt att spela på nätet.

– Möjligen bidrar det i sin tur till att Sverige har en mycket hög andel onlinespel, och en väldigt hög andel reklam för onlinespel. Det är en svensk situation vi måste lösa, säger Anders Håkansson.

Just det svenska spelandet, med övervikt av nätkasino och snabb betting på sport, är enligt Anders Håkansson två av de absolut mest riskabla spelformerna.

– Jag gissar att väldigt snabba nätspel ligger bakom att personer som har problem får ännu större problem.

Samtidigt säger Anders Håkansson att nätspel ger spelbolagen en möjlighet att se spelarnas spelmönster. Det skulle gå att upptäcka om en spelare utvecklar ett spelmissbruk.

– Jag tycker att man bör ha tydligare regleringar hur bolaget ska agera när man ser att en spelare ökar sitt spelande, och spelar på ett mer riskabelt sätt. Men det kommersiella intresset står emot ansvaret att upptäcka de med spelproblem, det finns en konflikt. Därför måste man reglera detta.


Fakta

• Omkring 450 000 personer i Sverige har någon grad av spelproblem. Det är cirka sex procent av befolkningen i åldern 16-84 år.

• 4,2 procent (322 000 personer) har viss risk för spelproblem.

• 1,3 procent (103 000 personer) har förhöjd risk för spelproblem.

• 0,4 procent (31 000 personer) har ett spelmissbruk.

• Drygt 171 000 personer delar hushåll med någon som har ett problemspelande. 82 000 av dessa är barn.

Källa: Swelogs, Swedish longitudinal gambling study, 2015.


Spelpaus.se

Spelpaus.se är Spelinspektionens nationella självavstängningsregister. Där kan du välja att stänga av dig från spel och direktreklam från de bolag som omfattas av registrering under en viss tid eller tills vidare.


Till dig som har självmordstankar

Om du har självmordstankar ska du inte hålla det för dig själv, utan då behöver du söka hjälp.

Prata med någon du har förtroende för, ring en stödlinje eller sök vård. Självmordstankar är vanligt, och ingenting att skämmas över. Du kan känna dig ensam och utanför i din situation, men i själva verket är det många som har tänkt och känt som du. Du är inte ensam.

Vem ska jag prata med?

Du kan prata med en person som jobbar inom vården, eller med någon du känner. Det går också att kontakta någon i en telefon- eller chattjour. Där finns personer som är vana vid att lyssna och som kan ge råd och stöd i hur du kan komma vidare och börja må bättre. Du kan vara helt anonym när du ringer.

Du kan till exempel kontakta:

Hjälplinjen på telefon 0771-22 00 60.

Bris – Barnens rätt i samhället på telefon 116 111.

Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80.

Jourhavande präst nås via 112.

Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101.

Källa: 1177.se


Anna Norling
anna.norling@lomediehus.se

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Regeringen säger ja till ändrad strejkrätt

Regeringen godkände i dag lagförslaget om ändrad strejkrätt. Nu återstår bara ett riksdagsbeslut innan förändringarna träder i kraft i sommar. Det var på ett regeringssammanträde i dag, torsdag, som beslutet formellt fattades, skriver Arbetet. Förslaget om ändrad strejkrätt ska läggas fram för riksdagen.

Nya rekryterna laddade inför ombudsmannajobbet

Fyra nya ombudsmän har anställts i Elektrikerförbundet. Per Ola Nilsson, Magnus Kindmark, Jens Hansson och Tomas Hovberg gick alla vid skrivandets stund LO:s aspirantutbildning på Runö kursgård utanför Stockholm. Vi blir inte anställda för att vi kan alla lagar och paragrafer, utan det är för att vi passar i rollen som ombudsman.

Allt fler olyckor i energibranschen

Antalet olyckor i el- och energibranschen ökar. Enligt Elsäkerhetsverket har antalet olyckor som inte leder till sjukskrivning fyrdubblats på 15 år. Även inrapporteringen till Afa försäkring går uppåt. Nu ökar kraven på förebyggande arbetsmiljöarbete. Afa-försäkring har ett rapporteringssystem, ENIA, som allt fler företag ansluter sig till.

Fråga experterna: Sitta i orubbat bo?

Fråga experterna Här har du möjlighet att ställa frågor till våra experter. Det kan handla om sådant som exempelvis avtalsfrågor, juridik eller arbetsmiljö. Redaktionen gör ett urval av frågor som kommer in på elektrikern@lomediehus.se Ange Fråga experterna i ämnesraden.

PO Bergström: ”Vad kostar egentligen en flygbiljett?”

KRÖNIKA ”För att vara en bra ledare så måste man också klara av att reflektera över det man gör ur moralisk synpunkt”, skriver PO Bergström.

Här talar facktopparna på första maj 2019

Snart dags för första maj-firandet 2019. Många av LO-fackens ordföranden kommer att tala runt om i landet tillsammans med socialdemokratiska toppolitiker. Får du besök på din ort? Arbetet har sammanställt en lista.

I gula västar krävde de ansvar för döda arbetare

Life before profit! Det var budskapet när unga fackliga representanter från Europeiska bygg- och träfacken höll en manifestation på Sergels torg. Den gångna helgen samlades fackliga reprentanter i den europeiska ungdomskommittén för Builders and woodworkers international (BWI) på Rönneberga Lidingö.

I Nyköping finns lärlingar i en klass för sig

My Ekelund och Niclas Magnusson ritar omsorgsfullt och kopplar sedan lika omsorgsfullt. Uppdraget är motorstyrning. Det är skitkul. Det är mer jag än vad barnskötare var, säger My Ekelund. My Ekelund berättar att hon arbetade som barnskötare i över sex års tid innan hon i somras böt fot och valde något helt annat: elektriker. Jag gillar allt med yrket.

Nytt pris: Dags att utse årets Ledstjärna!

Finns det någon på din arbetsplats som som visar vägen eller gör verklig skillnad? Då kan du nominera hen till Folksam LO Pensions nyinstiftade hållbarhetspris Ledstjärnan. Priset Ledstjärnan ska gå till någon som gjort verklig skillnad inom hållbarhet, jämställdhet, jämlikhet eller schyssta villkor i arbetslivet. Det kommer att delas ut vartannat år, med start till hösten.

Nya brister på olycksdrabbat byggföretag

Flera fallolyckor har tidigare skett på Nåiden bygg AB:s arbetsplatser. Vid den senaste inspektionen som Arbetsmiljöverket gjorde på bygget av Kuststad i Luleå upptäcktes nya brister. Arbetsmiljöverket kräver att Nåiden bygg åtgärdar fallrisker, en felaktigt monterad ställning, ett för stort avstånd mellan ställningens arbetsplan och vägg samt dammspridning vid sågning.

Reinfeldt om att jobba till 75: ”En bra början”

Vi måste ändra vår mentala inställning och syn på vem som är äldre om vi ska arbeta till 75. Det menar förre statsministern Fredrik Reinfeldt. Jobba tills du är 75 år gammal och gör minst ett karriärbyte innan pensionen.

Regeringen sparar på äldreomsorgen

Det blir besparingar på minst fyra miljarder kronor i regeringens vårändringsbudget, rapporterar Dagens Industri. Minst 310 miljoner av dem är pengar till äldreomsorgen. Uppgifterna bekräftas av regeringskansliet. På onsdag, den 10 april, kommer regeringens vårändringsbudget.

Hylla din arbetsmiljöhjälte!

Den partsgemensamma arbetsmiljöorganisationen Prevent delar varje år ut ett arbetsmiljöstipendium. Nu är det hög tid att nominera kandidater till 2019 års stipendium. Nomineras kan såväl chefer som anställda som arbetar på privata företag, och som aktivt arbetar för att utveckla och förbättra arbetsmiljön.

Framtidens avtal: Bättre pension, kortare arbetstid eller högre lön?

Kortare arbetstid för äldre. En bra pension. Satsa på att få fler medlemmar. Löneökningar. Hur ska Elektrikerförbundet tänka, när de lägger upp en strategi för avtalsförhandlingar de närmaste 10-20 åren? Frågorna ventilerades när Elektrikernas förhandlingschef Urban Pettersson mötte medlemmar på TST-gruppen och Bravida i Gävleborg och Dalarna.

Nya regler för skyddsombud oroar LO

Förenklingar av arbetsmiljöregler om hur arbetsplatser utformas riskerar att undergräva skyddsombud i LO-facken. Det menar Carola Löfstrand, arbetsmiljöutredare på LO, som tror att arbetsgivare kommer kunna ducka undan ansvar för arbetsmiljön.