• Bild: Pixabay

  • Anders Håkansson, professor vid Lunds universitet.

  • Henrik Armus, förbundsordförande för Spelberoendes riksförbund.  

2019-02-11

I en aktuell studie från Lunds universitet framgår det att spelberoende har femton gånger så hög självmordsdödlighet än befolkningen i övrigt. Det är inte så konstigt, menar Henrik Armus, förbundsordförande för Spelberoendes riksförbund.  

– Det är tyvärr vanligt. För det är en väg ut, då skammen att berätta för någon är tyngre. Så man överväger det helt klart.

De senaste åren har besöken till Spelberoendes riksförbund ökat drastiskt.

– Det peakar enormt uppåt, besöksantalet på våra mottagningar har ökat 20 procent varje år. Fler söker hjälp. Det är bra, men samtidigt är det tragiskt att man inte reglerar spelandet mer, säger Henrik Armus, och tillägger:

– Det är alldeles för omfattande, i dag kan du spela 24/7. Det är inget annat som kan leda till beroende som är så lättillgängligt, som har sådan massiv marknadsföring.

LÄS ÄVEN: Spelet var orsaken till att Kalle inte orkade leva längre

Vad vill du ge för råd till den som känner att den har problem med sitt spelande?

– Du ska söka hjälp. du är inte ensam. Det finns föreningar och stödgrupper runt om i landet. Och spelmissbruk är inskrivet i socialtjänstlagen så du ska få hjälp av din vårdcentral.

Henrik Armus nämner även att den som har problem med sitt spelande kan ta hjälp av kommunens budget- och skuldrådgivare, och man bör registrera sig på spelpaus.se. Även om systemet ännu inte fungerar helt felfritt.

Dessutom råder han den som är i ett spelmissbruk att lämna ifrån sig ekonomin till någon man litar på. Att låta partner, släkting eller vän att ta hand om den egna ekonomin under en tid.

Anders Håkansson är professor vid Lunds universitet. I höstas publicerade han och en kollega rapporten Gambling disorder, increased mortality, suicidality, and associated comorbidity: A longitudinal nationwide register study”.

Genom en registerstudie av drygt 2 000 svenskar visar Anders Håkansson och hans kollega att spelberoende har femton gånger högre självmordsdödlighet än befolkningen i övrigt.

–Det är första gången vi kan visa att spelberoende leder till en ökad risk för självmord, säger Anders Håkansson.

LÄS ÄVEN:Anna Norling: ”Spelreklamen – Lönsam enbart för några få”

Enligt Anders Håkansson är det svenska spelmönstret speciellt. Sverige har en väl utbyggd bredbandsinfrastruktur vilket gör det enkelt att spela på nätet.

– Möjligen bidrar det i sin tur till att Sverige har en mycket hög andel onlinespel, och en väldigt hög andel reklam för onlinespel. Det är en svensk situation vi måste lösa, säger Anders Håkansson.

Just det svenska spelandet, med övervikt av nätkasino och snabb betting på sport, är enligt Anders Håkansson två av de absolut mest riskabla spelformerna.

– Jag gissar att väldigt snabba nätspel ligger bakom att personer som har problem får ännu större problem.

Samtidigt säger Anders Håkansson att nätspel ger spelbolagen en möjlighet att se spelarnas spelmönster. Det skulle gå att upptäcka om en spelare utvecklar ett spelmissbruk.

– Jag tycker att man bör ha tydligare regleringar hur bolaget ska agera när man ser att en spelare ökar sitt spelande, och spelar på ett mer riskabelt sätt. Men det kommersiella intresset står emot ansvaret att upptäcka de med spelproblem, det finns en konflikt. Därför måste man reglera detta.


Fakta

• Omkring 450 000 personer i Sverige har någon grad av spelproblem. Det är cirka sex procent av befolkningen i åldern 16-84 år.

• 4,2 procent (322 000 personer) har viss risk för spelproblem.

• 1,3 procent (103 000 personer) har förhöjd risk för spelproblem.

• 0,4 procent (31 000 personer) har ett spelmissbruk.

• Drygt 171 000 personer delar hushåll med någon som har ett problemspelande. 82 000 av dessa är barn.

Källa: Swelogs, Swedish longitudinal gambling study, 2015.


Spelpaus.se

Spelpaus.se är Spelinspektionens nationella självavstängningsregister. Där kan du välja att stänga av dig från spel och direktreklam från de bolag som omfattas av registrering under en viss tid eller tills vidare.


Till dig som har självmordstankar

Om du har självmordstankar ska du inte hålla det för dig själv, utan då behöver du söka hjälp.

Prata med någon du har förtroende för, ring en stödlinje eller sök vård. Självmordstankar är vanligt, och ingenting att skämmas över. Du kan känna dig ensam och utanför i din situation, men i själva verket är det många som har tänkt och känt som du. Du är inte ensam.

Vem ska jag prata med?

Du kan prata med en person som jobbar inom vården, eller med någon du känner. Det går också att kontakta någon i en telefon- eller chattjour. Där finns personer som är vana vid att lyssna och som kan ge råd och stöd i hur du kan komma vidare och börja må bättre. Du kan vara helt anonym när du ringer.

Du kan till exempel kontakta:

Hjälplinjen på telefon 0771-22 00 60.

Bris – Barnens rätt i samhället på telefon 116 111.

Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80.

Jourhavande präst nås via 112.

Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101.

Källa: 1177.se


Anna Norling
anna.norling@lomediehus.se

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Ylva Johansson om att Januariavtalet riskerar leda till en utpressningssituation: ”Jag tycker inte att man säkert ska dra den slutsatsen”

Under Elektrikernas facklig-politiska konferens på Rönneberga passade Elektrikern på att ställa några frågor till arbetsmarknadsminister Ylva Johansson. Frågor om dödsolyckorna, Januariavtalet och om vad hon tar med sig från mötet med Elektrikernas förtroendevalda.

Facket och politiken på Rönneberga: ”Helvete vad svårt det är”

Det är ni som arbetar ute i verksamheten som vet vad som krävs för att vända utvecklingen. Så säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson när hon talar inför ett trettiotal elektrikerförbundare på Rönneberga kursgård utanför Stockholm.

Väntar du barn? Här finns tipsen för elektriker

Nu har Elektrikerförbundet tagit fram en folder för gravida och ammande. Detta efter att förbundsstyrelseledamoten Elin Fagerlind noterat att frågorna bland de kvinnliga medlemmarna var många. I och med att vi jobbar i byggbranschen där det finns mycket risker så är det extra viktigt att veta vad man ska tänka på, säger Elin Fagerlind.

Ny på redaktionen: Välkommen, Nina!

Vid årsskiftet flyttade Elektrikern sin redaktion från Falun till LO Mediehus i Stockholm. Efter flytten har tidningen fått en ny medarbetare, redigeraren Nina Simonsson.  Berätta lite om dig själv. Jag är uppvuxen i Göteborg och är fortfarande göteborgare i själ och hjärta, trots att det är flera decennier sedan jag flyttade därifrån.

Assemblins arbete flyter på i Nolhaga simhall

Det är tomt på besökare i Nolhaga simhall. Badet som invigdes 1967 är stängt för renovering. På plats är dock Assemblins elektriker som arbetar med att färdigställa installationerna. Vi har aldrig gjort en simhall förut så det är mycket nytt att lära. Sådant som hur man installerar armaturer för att det inte ska läcka och så.

Elektrikerförbundet fortsätter tappa medlemmar

Antalet medlemmar i Elektrikerförbundet fortsätter att minska. De senaste tio åren har förbundet tappat 3 000 medlemmar. Det har inneburit att vi har tappat mellan 20 till 25 miljoner kronor i intäkter, samtidigt som kostnaderna har ökat. Långsiktigt är inte det hållbart, säger Pontus Boström, andre vice ordförande i Elektrikerförbundet.

Facket vann strid om personalutrymmen

Målerifirman har säkerställt att det fanns personalutrymmen men inte informerat målarna. Arbetsdomstolen konstaterar att arbetsgivaren brutit mot kollektivavtalet och ska därför betala skadestånd. En principiellt viktig dom, säger Målarnas vice ordförande Peter Sjöstrand.

DO: Statement var diskriminering – mot cis-män

Diskrimineringsombudsmannen (DO) har bedömt att Statementfestivalen som arrangerades i Göteborg i somras hade diskriminerade marknadsföring. Däremot har inget person diskriminerats. I somras hölls Statement-festivalen i Göteborg. En festival som i sin marknadsföring endast välkomnade icke cis-män*.

Fråga experterna: Arv, GPS-puckar och uppsägningstid

Fråga experterna Här har du möjlighet att ställa frågor till våra experter. Det kan handla om sådant som avtalsfrågor, juridik eller arbetsmiljö. Redaktionen gör ett urval av frågor som kommer in på elektrikern@lomediehus.se Ange Fråga experterna i ämnesraden.

De nya karensreglerna – inte bara vinnare

Från och med 1 januari i år förändrades karensreglerna. Tidigare har den som varit frånvarande från jobbet på grund av sjukdom fått löneavdrag för den första sjukdagen. Nu gäller istället ett 20-procentigt avdrag för en normal arbetsvecka.

Spelet var orsaken till att Kalle inte orkade leva längre

Vid köksbordet i huset i Österåker sitter mamma Sonja och systrarna Rose Marie och Annelie. De försöker förstå, och ta in det faktum att deras son och bror Kalle inte längre finns i livet. Han berättade i somras. Han sa jag har börjat spela. Jag svarade spela?. Han spelade ju redan musik tänkte jag, innan jag förstod.

Allt färre arbetslösa elektriker

Under 2018 erhöll 628 medlemmar i Elektrikernas a-kassa någon gång under året arbetslöshetsersättning. Det är mer än en halvering mot år 2013 då 1 363 medlemmar i Elektrikernas a-kassa fick ersättning, och till och med lägre än före den senaste finanskrisen. Trenden är nedåtgående. I december 2018 hade Elektrikernas a-kassa 27 953 medlemmar.

Efter granskningen: Svenska kraftnäts generaldirektör sparkas

Svenska kraftnäts generaldirektör Ulla Sandborgh får lämna sin post. Anledningen är det flertal oegentligheter som avslöjats i DN:s granskningar av myndigheten, rapporterar Sveriges Radio.

Man till sjukhus efter olycka – fick ström genom kroppen

En ung man skadades när han fick ström genom kroppen i en arbetsplatsolycka på onsdagen. Det var vid 14.25 på onsdagseftermiddagen som larmet inkom till polisen. En man i 20-årsåldern hade fått ström genom kroppen på en arbetsplats i Gislaved. Mannen fördes till vårdcentral och sedan till sjukhus för kontroll. Han ska dock ha varit vaken och talbar efter olyckan.
Jonas Wallin, förbundsordförande, Elektrikerförbundet. Foto: Jonas Wallin

Jonas Wallin: ”Regeringsöverenskommelsen – alternativet var mycket värre”

LEDARE ”Överenskommelsen innehåller mycket nyliberal politik som inte står i proportion till Centerpartiets och Liberalernas valresultat. Men alternativet är värre”, skriver förbundsordförande Jonas Wallin. Nu har Sverige en regering på plats. En socialdemokratisk regering med Stefan Löfvén som statsminister.