• När Michael Ehn skulle bygga ut sitt hus satte sig en granne på tvären. Det hela slutade i rättssalen. Michael Ehn fick hjälp av Elektrikerförbundets juristförsäkring. Foto: Anna Norling

  • Michael Ehn och sonen Liam i vardagsrummet i huset i Storvreta. Foto: Anna Norling

  • Väggen där grannen bytt ut de tegelstenar som hon menar skadats av Michael Ehns utbyggnad. Foto: Anna Norling

2019-02-25

Det började med en utbyggnad av huset i Storvreta. Det slutade med rättegång i Nacka tingsrätt. Med sig under rättegången hade Michael Ehn två ombud från Help.

– Två veckor senare ringde min jurist och meddelade att vi hade vunnit målet i sin helhet, berättar Michael Ehn.

Relationen med en av grannarna i bostadsområdet i Storvreta är minst sagt frostig i dag. Men det har inte alltid varit så. Grannsämjan var det inget fel på fram till dess att Michael Ehn beslutade sig för att bygga ut huset. En tillökning i familjen krävde ytterligare utrymme.

Michael sökte bygglov. Kommunen meddelade alla berörda grannar om bygglovet. Inga överklaganden kom in. Den aktuella grannen kom till och med över och sa att ”Det här kommer att bli jättefint”. Så Michael började bygga.

– Vi började med schaktningsarbete för en utbyggnad på 65 kvadrat. Men när vi skulle gjuta bottenplattan kom hon ut och ropade ”stopp, stopp, vänta! Det är mycket bättre om du bygger på framsidan”. Jag svarade att ”det är lite sent nu, och dessutom är framsidan prickad mark.”

LÄS ÄVEN: Få koll: Nya villkor i juristförsäkringen

Det här var hösten 2016. Sedan dess har grannsämjan utvecklats till en grannfejd. För efter några dagar knackade det på dörren. Det var grannen med ett krav på drygt 60 000 kronor, som hon menade var kostnaden för de skador Michael åsamkat hennes hus under schaktningsarbetet.

– Jag blev ställd och chockad. Men hon ville inte diskutera. Så jag bestred kravet.

Därefter kom ytterligare krav. Då med underskrift av någon som utgav sig för att vara jurist. Michael gjorde sökningar och fann att grannens ”jurist” egentligen var en företagare i tandborstbranschen. När Michael kontaktade företagaren sade företagaren att han inte längre ville stå bakom kravet.

LÄS ÄVEN: Assemblins arbete flyter på i Nolhaga simhall

Här kunde historien om Michael Ehns utbyggnad av huset i Storvreta ha slutat. Men grannen valde istället att koppla in en riktig jurist som ställde nya krav till Michael.

– Då kände jag att nu är det nog dags att jag också skaffar mig ett ombud. Så då tog jag kontakt med Helps jurister via Elektrikerna. Jag kände att jag var ganska påläst om vilka försäkringar som ingår i medlemskapet. Och någonstans hade jag läst om att man kan få juristhjälp i ett antal timmar.

Enligt grannen hade Michaels husutbyggnad inneburit att tegel och sockel spruckit på hennes fasad. Michaels ombud på Help frågade Michael om han hade några gamla bilder som kunde visa hur hennes fasad sett ut innan utbyggnaden.

– Så jag började leta, och jag vet inte hur många timmar jag lagt ned på det här, men jag satt varje kväll och letade på Facebook och överallt efter gamla bilder på trädgården. Till slut hittade jag gamla bilder på just de där sprickorna som hon försökte stämma mig på. De var nog fem år gamla bilder. Så de skadorna kan ha skett ännu längre tillbaka.

LÄS ÄVEN: Felix Finnveden: ”Styrkan sitter i gräsrötterna”

Efter en intensiv brevväxling mellan grannens och Michaels jurister skrevs kravet ned till 30 000 kronor. Men Michael tyckte fortfarande inte att han hade gjort något fel, så han bestred även det kravet. Då valde grannen att dra ärendet till rättegång.

Innan datum för rättegången sattes träffades parterna för en förlikning.

– Då hade vi stridit om det här i ett års tid, och jag kände bara att nu får det vara nog. Jag hade en nyfödd unge, ett nytt jobb och stod mitt i en utbyggnad. Jag har inte tid att hålla på och driva det här ärendet längre och en rättegång är alltid obehaglig, oberoende om du är skyldig eller ej.

Michel erbjöd grannen 10 000 kronor för att lägga ned ärendet. En summa grannen inte gick med på, så sommaren 2018 möttes parterna i Nacka tingsrätt. Nu var kravet 30 000 kronor plus rättegångskostnaderna, som beräknades till 253 000 kronor.

– Det var jobbigt så in i bomben. Jag hade aldrig suttit i en rättegång tidigare, så jag visste inte vad som skulle ske. När jag berättade det för min jurist så såg han till att vi träffades innan och gick igenom hela proceduren och hur allt skulle gå till, så tack vare det kände jag mig lite lugnare.

Under rättegången vittnade bland annat den grävmaskinist som utfört grävarbetet på Michels tomt till Michaels fördel, men även en gemensam granne som var kallad som vittne av Michaels motpart.

Under rättegången ändrade dock den gemensamma grannen sitt vittnesmål. Han kunde inte styrka uppgifterna om att skadorna på fasaden uppkommit i samband med schaktningsarbetet.

LÄS ÄVEN: Spelet var orsaken till att Kalle inte orkade leva längre

Det dröjde två veckor innan rätten lämnade sin dom. Michaels jurist ringde och gav beskedet. Han hade vunnit målet i sin helhet. Grannen å sin sida dömdes att betala rättegångskostnaderna.

I dag arbetar Michel Ehn som regionansvarig och ansvarig elektriker på Savebysolar i Uppsala. Han bor fortfarande kvar i huset i Storvreta. Nu med utbyggnaden klar.

Anna Norling
anna.norling@lomediehus.se

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

EU-val: Sverige har 20 av 751 platser i parlamentet

Den 26 maj är det val till Europaparlamentet där 751 ledamöter sitter. Sverige har i dagsläget 20 platser. Under mandatperioden 2014-2019 har Socialdemokraterna haft fem av Sveriges 20 platser. I dag sitter där Aleksander Gabelic, Jytte Guteland, Anna Hedh, Olle Ludvigsson och Marita Ulvskog. Av dessa fem är det endast Jytte Guteland som kandiderar för omval.

Alla partier värnar svenska modellen – men röstar olika i EU

All svenska partier i Europaparlamentet har levt upp till sina vallöften från 2014 och säger sig värna den svenska modellen. Men synen på vad den svenska modellen är skiljer sig åt, konstaterar Arena idé i en ny rapport.

Johan Danielsson är LO:s kandidat till EU-valet

Söndagen 26 maj är det val till EU-parlamentet. Johan Danielsson är LO-förbundens gemensamma kandidat och står på Socialdemokraternas lista. Nummer ett för mig är att bekämpa osund konkurrens. Svenska kollektivavtal ska gälla på svensk arbetsmarknad, säger han när vi träffas på ett fik i Gävle.

Schneiders miljömål: En miljon solkraftstekniker

Schneider Electric, ett globalt bolag inom digital utveckling av energihantering och automation, deltog i mitten av mars i One Planet Summit i Nairobi, Kenya – det första regionala klimattoppmötet efter Parisavtalet. Under toppmötet tog ledande aktörer inom hållbarhet fram åtgärder för de globala klimatutmaningarna.

Dödliga elolyckor: Nästan var tionde inträffar utomlands

Risken att avlida till följd av en elolycka är betydligt större utomlands än hemma i Sverige i alla fall om man ser till den begränsade tiden man vanligtvis befinner sig på resande fot. Detta visar en ny studie från Elsäkerhetsverket. Av de dödliga elolyckorna bland den svenska befolkningen inträffar nästan en tiondel utomlands.

Dödsolycka på bygge – föll åtta våningar utan skyddslina

En man omkom under lördagen efter ett fall från åttonde våningen på en byggarbetsplats i Solna. Händelsen var den tredje konstaterade arbetsplatsolycka med dödlig utgång att inträffa under samma vecka. Olyckan inträffade vid lunchtid på lördagen. En montör på en byggarbetsplats i Solna omkom efter ett fall från åttonde våningen, i samband med sitt arbete på bygget.

Unipers insourcing – ”En framgångssaga”

Bakgrunden till att dåvarande Eon, dagens Uniper, valde att insourca underhållet av sina vattenkraftverk i Norrland var att marknaden förändrades under början av 2010-talet. Konkurrensen bland leverantörerna försvann. Jonas Andrén Till sist fanns det bara en leverantör kvar av sådana här tjänster i Norrland: One Nordic. Det ledde till en asymmetri i maktbalansen.

Man till sjukhus efter elolycka i Ronneby

En man fick under torsdagen föras till sjukhus efter en elolycka i Ronneby. En anmälan om arbetsplatsolycka har upprättats, skriver SVT.  Olyckan inträffade strax innan klockan åtta på torsdagsmorgonen. En man i 30-årsåldern hade fått en kraftig elstöt och svimmat på en arbetsplats i Ronneby. Tillbudet ska ha inträffat i en hiss, enligt polisen.

Ung man klämdes till döds på betongfabrik

En ung man avled under torsdagen efter en arbetsplatsolycka på en industri utanför Lund. En anmälan om arbetsmiljöbrott samt vållande till annans död har upprättats, skriver Kvällsposten. Detta är den andra dödliga arbetsplatsolycka som inträffar denna vecka. Det var vid 16.

Ei skärper villkoren för borttagning av kreosot

Nu skärper Energimarknadsinspektionen (Ei) kraven för sanering av kreosot i samband med att en elledning rivs. Syftet med de skärpta villkoren är att säkerställa att markföroreningar inte finns kvar i jorden efter att en elledning tagits bort. För att stolpar och fundament till en elledning ska tåla väder, vind och tidens tand har de historiskt bestått av impregnerat trä.

Elolycka: Anställd på Vattenfall fick ström genom kroppen

En anställd på Vattenfall i Avesta drabbades av strömgenomgång när hen skulle utföra en kontroll på sin arbetsplats. Händelsen har anmälts till Arbetsmiljöverket, skriver Dala-Demokraten. Det var i april som olyckan inträffade. En anställd på Vattenfall Nordic AB i Avesta skulle kontrollera en märkning i ett skåp.

Företag lägger ned – för att slippa facket

Måleriföretagaren Tord Smetana i Umeå har i lokalpressen gått ut med att han planerar att säga upp sina anställda. Han anklagar Målareförbundet i regionen för en häxjakt på honom och att han inte orkar driva företaget vidare. Facket tillbakavisar kritiken.

Man avliden efter arbetsplatsolycka i Lycksele

En man avled under tisdagen i en olycka på en verkstad i Lycksele. En förundersökning gällande arbetsplatsolycka har inletts, skriver SVT. Detta är årets 22:a dödliga arbetsplatsolycka.  Det var vid 11.30-tiden på tisdagsförmiddagen som en man i 55-årsåldern avled i samband med en arbetsplatsolycka på en verkstad i Lycksele.

Papperslösas situation: ”Människor utnyttjas på slavliknande sätt”

Alla omfattas av arbetsmarknadens regler. Några som utnyttjas grovt är de som saknar uppehållstillstånd eller arbetstillstånd. Till deras hjälp finns Fackligt center för papperslösa. Målarettans ombudsman Peter Fredin är en av de som bemannar centrets mottagning. Det som man kommit överens om i avtal och där kollektivavtal finns gäller även dessa personer.

Polis struntade i varning om strömförande kabel

Nyligen inträffade det en olycka i Stockholms-området då ett fordon mejade ner en elstolpe och hamnade inne på en villatomt. En förman och en aspirant inom polisen kom till platsen och började röja undan trots varningar. Tack vare att en elektriker stoppade arbetet kunde en allvarlig olycka undvikas elstolpen och anslutna kablar var nämligen strömförande.