• När Michael Ehn skulle bygga ut sitt hus satte sig en granne på tvären. Det hela slutade i rättssalen. Michael Ehn fick hjälp av Elektrikerförbundets juristförsäkring. Foto: Anna Norling

  • Michael Ehn och sonen Liam i vardagsrummet i huset i Storvreta. Foto: Anna Norling

  • Väggen där grannen bytt ut de tegelstenar som hon menar skadats av Michael Ehns utbyggnad. Foto: Anna Norling

2019-02-25

Det började med en utbyggnad av huset i Storvreta. Det slutade med rättegång i Nacka tingsrätt. Med sig under rättegången hade Michael Ehn två ombud från Help.

– Två veckor senare ringde min jurist och meddelade att vi hade vunnit målet i sin helhet, berättar Michael Ehn.

Relationen med en av grannarna i bostadsområdet i Storvreta är minst sagt frostig i dag. Men det har inte alltid varit så. Grannsämjan var det inget fel på fram till dess att Michael Ehn beslutade sig för att bygga ut huset. En tillökning i familjen krävde ytterligare utrymme.

Michael sökte bygglov. Kommunen meddelade alla berörda grannar om bygglovet. Inga överklaganden kom in. Den aktuella grannen kom till och med över och sa att ”Det här kommer att bli jättefint”. Så Michael började bygga.

– Vi började med schaktningsarbete för en utbyggnad på 65 kvadrat. Men när vi skulle gjuta bottenplattan kom hon ut och ropade ”stopp, stopp, vänta! Det är mycket bättre om du bygger på framsidan”. Jag svarade att ”det är lite sent nu, och dessutom är framsidan prickad mark.”

LÄS ÄVEN: Få koll: Nya villkor i juristförsäkringen

Det här var hösten 2016. Sedan dess har grannsämjan utvecklats till en grannfejd. För efter några dagar knackade det på dörren. Det var grannen med ett krav på drygt 60 000 kronor, som hon menade var kostnaden för de skador Michael åsamkat hennes hus under schaktningsarbetet.

– Jag blev ställd och chockad. Men hon ville inte diskutera. Så jag bestred kravet.

Därefter kom ytterligare krav. Då med underskrift av någon som utgav sig för att vara jurist. Michael gjorde sökningar och fann att grannens ”jurist” egentligen var en företagare i tandborstbranschen. När Michael kontaktade företagaren sade företagaren att han inte längre ville stå bakom kravet.

LÄS ÄVEN: Assemblins arbete flyter på i Nolhaga simhall

Här kunde historien om Michael Ehns utbyggnad av huset i Storvreta ha slutat. Men grannen valde istället att koppla in en riktig jurist som ställde nya krav till Michael.

– Då kände jag att nu är det nog dags att jag också skaffar mig ett ombud. Så då tog jag kontakt med Helps jurister via Elektrikerna. Jag kände att jag var ganska påläst om vilka försäkringar som ingår i medlemskapet. Och någonstans hade jag läst om att man kan få juristhjälp i ett antal timmar.

Enligt grannen hade Michaels husutbyggnad inneburit att tegel och sockel spruckit på hennes fasad. Michaels ombud på Help frågade Michael om han hade några gamla bilder som kunde visa hur hennes fasad sett ut innan utbyggnaden.

– Så jag började leta, och jag vet inte hur många timmar jag lagt ned på det här, men jag satt varje kväll och letade på Facebook och överallt efter gamla bilder på trädgården. Till slut hittade jag gamla bilder på just de där sprickorna som hon försökte stämma mig på. De var nog fem år gamla bilder. Så de skadorna kan ha skett ännu längre tillbaka.

LÄS ÄVEN: Felix Finnveden: ”Styrkan sitter i gräsrötterna”

Efter en intensiv brevväxling mellan grannens och Michaels jurister skrevs kravet ned till 30 000 kronor. Men Michael tyckte fortfarande inte att han hade gjort något fel, så han bestred även det kravet. Då valde grannen att dra ärendet till rättegång.

Innan datum för rättegången sattes träffades parterna för en förlikning.

– Då hade vi stridit om det här i ett års tid, och jag kände bara att nu får det vara nog. Jag hade en nyfödd unge, ett nytt jobb och stod mitt i en utbyggnad. Jag har inte tid att hålla på och driva det här ärendet längre och en rättegång är alltid obehaglig, oberoende om du är skyldig eller ej.

Michel erbjöd grannen 10 000 kronor för att lägga ned ärendet. En summa grannen inte gick med på, så sommaren 2018 möttes parterna i Nacka tingsrätt. Nu var kravet 30 000 kronor plus rättegångskostnaderna, som beräknades till 253 000 kronor.

– Det var jobbigt så in i bomben. Jag hade aldrig suttit i en rättegång tidigare, så jag visste inte vad som skulle ske. När jag berättade det för min jurist så såg han till att vi träffades innan och gick igenom hela proceduren och hur allt skulle gå till, så tack vare det kände jag mig lite lugnare.

Under rättegången vittnade bland annat den grävmaskinist som utfört grävarbetet på Michels tomt till Michaels fördel, men även en gemensam granne som var kallad som vittne av Michaels motpart.

Under rättegången ändrade dock den gemensamma grannen sitt vittnesmål. Han kunde inte styrka uppgifterna om att skadorna på fasaden uppkommit i samband med schaktningsarbetet.

LÄS ÄVEN: Spelet var orsaken till att Kalle inte orkade leva längre

Det dröjde två veckor innan rätten lämnade sin dom. Michaels jurist ringde och gav beskedet. Han hade vunnit målet i sin helhet. Grannen å sin sida dömdes att betala rättegångskostnaderna.

I dag arbetar Michel Ehn som regionansvarig och ansvarig elektriker på Savebysolar i Uppsala. Han bor fortfarande kvar i huset i Storvreta. Nu med utbyggnaden klar.

Anna Norling
anna.norling@lomediehus.se

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Folket litar mer på Systembolaget än på facket

Systembolaget slår facket med hästlängder. I alla fall när det handlar om att få folkets förtroende. Litar du mer på Systembolaget och Ikea än på facket? I så fall är du som folk i allmänhet.

Soldat avled under militärövning

I natt blev en kvinnlig soldat i 40 -årsåldern påkörd av en stridsvagn utanför Överkalix. Hon dog av skadorna, skriver Arbetet. Olyckan inträffade strax före klockan ett på natten under en stor militärövning. Totalt uppges nio personer ha varit inblandade, enligt polisen.

Vården missar lätt skador efter olyckor med el

Elolyckor orsakade av vanlig hushållsel, kan ge allvarliga skador långt efter olyckstillfället. Den som råkat ut för strömgenomgång ska omedelbart uppsöka akutsjukvård för undersökning. Anna Blomqvist, forskare, specialistläkare i Yrkesmedicin och nyligen pensionär, har ägnat en stor del av sitt yrkesliv åt att undersöka risker med strömgenomgång.

Elolyckor: Nära-döden-upplevelser och skuldkänslor

 Strömgenomgång kan leda till Nära döden upplevelse och posttraumatisk stress. Skuldkänslor och obehag efteråt är vanliga visar aktuell forskning. Cirka 100 elolycksfall som leder till sjukskrivning minst en dag, rapporteras årligen till Arbetsmiljöverket. Forskningsprojektet Elolyckor i arbetet presenterades 2017.

Cia Holm: ”Kunskapen om elolyckor måste bli bättre”

Många elektriker är omedvetna om vilka skador strömgenomgång kan leda till på lång sikt. Man ska inte behöva råka ut för en olycka för att förstå vad det kan få för konsekvenser, säger Cia Holm ansvarig för ElQvinnorna i vk 10. Cia Holm har arbetat som elektriker i 25 år. Idag är hon säkerhetstekniker samt regionalt skyddsombud i Bohuslän.

Elolyckor: ”Vi lär av varandras erfarenheter ”

 Trasiga verktyg och fukt är vanliga orsaker till strömgenomgång. Även kablar kan bli strömförande. André Nurmi och John Daniel Eriksson har varit med om elolyckor vid ett flertal tillfällen. André Nurmi och John Daniel Eriksson arbetar som elektriker på Midroc Electro. De är uthyrda till Vattenfall och stationerade på Ringhals kärnkraftverk.

LO och januariavtalet: En klassisk krisreaktion i fyra faser

Januariavtalet mellan S, MP, C och L utlöste kraftiga krisreaktioner inom LO. Arbetet går igenom vittnesmålen, från första chocken till nyorienteringen. 1. Chock  inträder direkt och kan vara upp till några dagar. Tillståndet skärmar av och skyddar den drabbade från den skrämmande upplevelsen.

LO:s plan: Att knyta tätare band till S

Trots besvikelse över januariavtalet vänder LO-topparna inte Socialdemokraterna ryggen. I stället för att lossa banden är strategin att för­djupa relationen och knyta partiet närmare sig. Men inför S-kongressen mullrar det i leden.

Heta yrken 2019: Stor konkurrens om elektrikerna

När Arbetsförmedlingen i början av februari presenterade sin årliga rapport Här finns jobben som visar vilka yrken som har goda jobbmöjligheter om fem år listades elektrikeryrket som ett av de allra mest gångbara på den svenska arbetsmarknaden.

Inför avtalsrörelsen: Lärlingar och arbetstid i fokus

I en av salarna i Folkets hus i Solna sitter delar av VK1 och har avtalsmotionsskrivarverkstad. Det är inför avtalsrörelsen 2020 som verksamhetskretsen vill få fram motioner för att förbättra avtalen. Det diskuteras sådant som om det kanske vore ett bra förslag om även projektledarna på byggena var medräknade i ackordet i projekten.

Syrabehållare exploderade – en till sjukhus

En person fick föras till sjukhus efter att en syrabehållare exploderade på en arbetsplats i Timrå kommun, skriver Aftonbladet.  Det var strax efter klockan nio på tisdagsmorgonen som larmet inkom till räddningstjänsten. En person hade fått saltsyra på sig när en syrabehållare exploderade i Söråker i Timrå kommun.

Samarbete för att få fler i jobb

Elektrikerförbundet har tecknat en ny överenskommelse med parterna i byggbranschen, Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan. Samarbetet ska hjälpa långtidsarbetslösa och nyanlända att få jobb i branschen.

Fredrick Ekholm – en elektriker med siktet inställt på OS

På Karolinska sjukhuset i Stockholm arbetar en regerande svensk mästare. En elektriker som har siktet inställt på att en dag stå på startlinjen i OS. Det är ganska ovanligt att man jobbar samtidigt som man är elitidrottare.

Fråga experterna: Bostadsrätt och samboavtal?

Fråga experterna Här har du möjlighet att ställa frågor till våra experter. Det kan handla om sådant som exempelvis avtalsfrågor, juridik eller arbetsmiljö. Redaktionen gör ett urval av frågor som kommer in på elektrikern@lomediehus.se Ange Fråga experterna i ämnesraden.

”Arbetsfreden måste vara värd något”

Hamnkonflikten är över. Det innebar att flera LO-fack inledningsvis uttryckte skepsis angående lagförslaget att förändra strejkrätten. Men efter ett styrelsemöte beslutade LO-facken gemensamt att fortfarande ställa sig bakom förslaget. Själva grunden som jag ser det är att det är parterna på arbetsmarknaden som har förhandlat fram förslaget och är överens om spelreglerna.