• Josefine Larsson

2019-02-26

KRÖNIKA

”Hade jag inte velat bli smutsig under mina naglar hade jag ju valt ett annat yrke. Och så vitt jag vet så finns det faktiskt män som inte vill få smuts under sina naglar också. Men skulle en man någonsin få den frågan? Jag tror inte det”, skriver Josefine Larsson.

För snart nio år sedan valde jag att bli elektriker. Jag såg inte att jag som kvinna skulle behandlas annorlunda för det. Det dröjde dock inte länge förrän de första kommentarerna kom.

Jag valde att inte ta åt mig av vad andra sa om mig, till mig eller ens hur de tittade på mig. Jag skakade av mig det, för jag ville bara göra mitt jobb och inte ha en massa tjafs. Men nu har jag tröttnat.

LÄS ÄVEN: Efter Metoo: Fack och arbetsgivare lanserar checklista

Jag tycker om mitt jobb men det är hur jag blir bemött som jag reagerar på. Självklart finns det underbara människor där ute, det gör det. De som ger mina dagar det lilla extra. Det är både andra hantverkare och kunder. De som är jätteglada att det kommer en kvinnlig montör, som har massor av frågor och aldrig vill att jag ska gå för att de vill prata lite till.

Jag minns speciellt en kund som jag var hos. Hen jobbade som förskolelärare och talade om för mig vilken förebild jag är för små tjejer. Hen skulle absolut berätta på förskolan att en kvinnlig elektriker hade utfört elarbetet hos hen.

Sådana bemötanden värmer. Men efteråt har jag börjat fundera. Varför är det en sådan stor grej att en kvinna jobbar som hantverkare i vårt samhälle?

Jag vill se fler kvinnor inom byggbranschen. Men då måste vi börja tänka på hur vi bemöter varandra. Jag vet själv vad jag har varit med om och stött på under mina fem år. Det har inte varit okej men jag har inte orkat bry mig, då jag tänkt att det bara gällt mig själv.

Men när jag hör andra kvinnor i branschen berätta om sina upplevelser blir jag både arg och ledsen. Jag har insett att jag faktiskt inte är ensam om att vara utsatt och att jag inte bara ska skaka av mig upplevelserna.

Samtidigt vet jag att jag inte är felfri. Jag har sagt och gjort saker som inte är okej. Jag var ny och ville passa in och bli omtyckt av de andra. Det var fel. Jag gör fel ibland även i dag, men nu kan jag erkänna mina fel och misstag och be om ursäkt.

Men vi måste hjälpas åt med detta. Vi är ju vuxna människor. Alla behöver ta ansvar för hur vi pratar till varandra och börja visa varandra respekt. Vem ska annars göra det?

LÄS ÄVEN: ”Det här är vårt statement – det här är bara början”

Jag har funderat en del på vad det är vi faktiskt säger, både på arbetet och privat.

– Var är din manliga kollega? Detta klarar väl inte lilla du?
– Är det du som ska montera? Det var väl dig jag pratade med i telefonen, du är väl kontorist?
– Du är flata va? Du måste vara flata när du jobbar med detta.
– Du blir inte smutsig under naglarna nu då? Ska jag hjälpa dig?
– Vad är du för något? Pojke eller flicka?
– Är du verkligen utbildad till detta? Jag vill höra av dig att du är expert annars vill jag inte ha dig här.

Det här är bara några exempel på hur jag har blivit bemött på jobbet av både kunder och andra hantverkare. Hur ska jag svara på detta? Jag tycker att det är så dumt att jag inte ens vet vart jag ska börja.

Jag har valt ett mansdominerat yrke för att jag trivs med det och jag är duktig på det jag gör. Kompetens sitter inte i könet. Men ska jag behöva anpassa mig till jargongen och acceptera allt som sägs till mig för att passa in helt och hållet?

Hade jag inte velat bli smutsig under mina naglar hade jag ju valt ett annat yrke. Och så vitt jag vet så finns det faktiskt män som inte vill få smuts under sina naglar också.

Men skulle en man någonsin få den frågan? Jag tror inte det.

LÄS ÄVEN: Rapporten: Elektrikerna behöver göra mer för jämställdheten

Det finns ett citat som jag hittade när jag gick i högstadiet. Jag vet inte vem som skrev det men det har följt mig ända sedan dess och jag tycker att fler ska läsa det.

”Det finns män som är lika mycket kvinnor som sina mödrar och kvinnor som är lika mycket män som sina fäder, ty själen har inget kön.
  ”

Så ska vi ta och slänga bort det gamla tänket med vad som är manligt och kvinnligt? Vi kan låta alla få vara och göra vad de vill utan alla korkade fördomar och frågor.

Då tror jag vi får det trevligare på jobbet och förhoppningsvis lockar det fler, både kvinnor och män, till branschen.

Josefine Larsson

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Åsikter

Anna Norling: ”Vi måste samarbeta över gränserna”

KRÖNIKA ”Arbetare måste samarbeta över gränserna. Vi måste sluta att se andra arbetare som våra motståndare”, skriver Elektrikerns redaktör Anna Norling. Arbetsmarknaden är global. Vi arbetar över gränserna. Vi får kolleger som är uppvuxna i andra delar av världen. Det är i grunden något positivt.

Sven Höckert: ”Vikten av kollektivavtal med utländska företag”

DEBATT ”Ingen på Svensk arbetsmarknad tjänar på denna typ av snedvriden konkurrens och dumpning av den Svenska modellen”, skriver Sven Höckert. Avtalsteckning med utländska företag är inte lätt och oftast anser de bara att facket är något ont och att det inte finns någon skyldighet att teckna kollektivavtal i Sverige.

”Vi ska inte behöva riskera vår hälsa”

DEBATT Det dör fler i arbetsplatsolyckor än i skjutningar här i landet VARJE ÅR. Ändå finns det partier som vill minska på arbetsmiljöinspektörer och försämra våra villkor på arbetsmarknaden, bara för att företagen ska kunna tjäna några kronor till.

Hans Andersson: ”Almedalsveckan – en fars i lobbyism”

KRÖNIKA ”Folkviljan lyser nog med sin frånvaro i Almedalen. Visst förekommer det politiskt käbbel, men mest äts det gratissnittar och dricks rosévin”, skriver Hans Andersson, ombudsman Östergötland och Södermanland. Besökte Gotland sista helgen i juni under sommaren, det var vackert så det förslår.

Ingemar E L Göransson: ”Att adoptera nyliberal politik inte rätt väg för S”

KRÖNIKA ”Fienden är inte invandraren, flyktingen, arbetaren från annat land fienden är dem som sitter på kapitalet, dem som idag skriver ’berättelsen’ och lyckas ställa arbetare mot arbetare”, skriver Ingemar E L Göransson. Jag förstår inte jublet och de lättade suckarna efter EU-valet. Jag gör det bara inte.

Claes Thim: ”Vilket århundrade lever Svenskt Näringsliv i?”

DEBATT ”Så fort det är dags för avtalsrörelse så ska de måla upp en bild om hur dåligt det går för Sverige och konstigt nog är de alltid vi arbetare som ska stå tillbaka”, skriver Claes Thim.

Sofie Eriksson: ”Varken bensinuppror eller klimatångest är på skämt”

KRÖNIKA ”Det är inte konstigt att människor blir förbannade. Saker har tagits ifrån folk under lång tid utan att ett så kallat ’effektivt alternativ’ funnits på plats”, skriver Elektrikerns krönikör Sofie Eriksson.  Föröka er innan döden. Förra årets varma och torra sommar stressade skogarna att producera för apokalyps. Och träden svarade.

Jonas Wallin: ”Industrin ska inte längre få styra löneökningen”

LEDARE ”Eftersom lönemärket i huvudsak sätts i procent så innebär det att löneklyftor ökar. Ju högre lön du har desto mer utväxling i kronor får du”, skriver förbundsordförande Jonas Wallin.  Under hela min tid som ordförande har jag påtalat i LOs styrelse att det så kallade märket, som industrins parter sätter, är för lågt.

Elektrikerns kulturtips #4: Skandaler och hemligheter

Podden: Snedtänkt med Kalle Lind, Om politiska affärer. Det här är underbart nördigt för den som gillar 1900-talshistoria och politiska skandaler. I två långa avsnitt listar programledaren Kalle Lind och statsvetaren Nils Gustafsson sina tio bästa svenska politiska skandaler.

Anton Levein: ”Vem äger marken?”

KRÖNIKA ”Finns det någon fråga, utöver de fackliga frågorna, som jag skulle vilja väcka i Europa så är det den om en europeisk allemansrätt”, skriver Anton Levein. Allemansrätten är en nordisk frihet. Den är bra för folkhälsan och tillgängliggör en enkel semester för den som vill upptäcka miljön utanför städerna.

Johnny Ekdahl: ”Reformisterna – ett hopp för S”

DEBATT ”Jag är övertygad om att Reformisterna är en av de nycklar som kan öka vår påverkan för våra fackliga frågor”, skriver Johnny Ekdahl. På El-Sossens årsmöte så beslutades det enhälligt att vi skulle donera 5 000 kr till S-föreningen Reformisterna, med nedanstående förklaring om varför.

Anna Norling: ”Alla måste förstå vikten av att vara med i facket”

KRÖNIKA ”Det borde inte heller vara så att anställda väntar med att gå med i facket till dess att något väl har hänt. För då är det ofta försent”, skriver Elektrikerns redaktör Anna Norling. Vi fick gå på dan. Och när den 25:e kom så kom inga pengar, och ägaren svarade inte i telefon. Jag pratar med en av Elektrikerförbundets medlemmar i Västsverige.

”Ensam är sällan stark – och det är inte så kul heller”

KRÖNIKA ”Elektriker, snickare, rörmokare och målare har alltid fått samarbeta och samsas om de ytor som finns på ett bygge. Detta ger bra tålamodsträning speciellt om vissa yrkesgrupper eller individer anser att de har företräde framför alla andra”, skriver Per Lawén. Deadlineklockan tickar oroväckande fort. Folk knuffas och trängs överallt för att komma fram.

”Totalt misslyckat försök att göra Almedalen sexigare”

RECENSION ”Det här verkar ha ambitionen att vara House of Cards-smart. Men svensk politik är snarare Benny Hill. Och Almedalen är ett kollo för vår politiska elit”, skriver Arbetets kulturredaktör Johannes Klenell (som sett tv-serien Den inre cirkeln, baserad på Moderaternas gamle strategs bok I maktens öga).

”Ett elektrifierat Sverige behöver fler kvinnor i el-branschen”

DEBATT ”Låt jämställdhet bli en av de viktigaste frågorna för företagen att jobba med de närmaste åren”, skriver debattörerna.  Sverige står inför en gigantisk omställning med en elektrifiering av stora delar av samhället. Men redan idag saknas uppemot 10 000 elektriker. Branschen är en av de mest ojämställda med bara 2 procent kvinnor.