• Josefine Larsson

2019-02-26

KRÖNIKA

”Hade jag inte velat bli smutsig under mina naglar hade jag ju valt ett annat yrke. Och så vitt jag vet så finns det faktiskt män som inte vill få smuts under sina naglar också. Men skulle en man någonsin få den frågan? Jag tror inte det”, skriver Josefine Larsson.

För snart nio år sedan valde jag att bli elektriker. Jag såg inte att jag som kvinna skulle behandlas annorlunda för det. Det dröjde dock inte länge förrän de första kommentarerna kom.

Jag valde att inte ta åt mig av vad andra sa om mig, till mig eller ens hur de tittade på mig. Jag skakade av mig det, för jag ville bara göra mitt jobb och inte ha en massa tjafs. Men nu har jag tröttnat.

LÄS ÄVEN: Efter Metoo: Fack och arbetsgivare lanserar checklista

Jag tycker om mitt jobb men det är hur jag blir bemött som jag reagerar på. Självklart finns det underbara människor där ute, det gör det. De som ger mina dagar det lilla extra. Det är både andra hantverkare och kunder. De som är jätteglada att det kommer en kvinnlig montör, som har massor av frågor och aldrig vill att jag ska gå för att de vill prata lite till.

Jag minns speciellt en kund som jag var hos. Hen jobbade som förskolelärare och talade om för mig vilken förebild jag är för små tjejer. Hen skulle absolut berätta på förskolan att en kvinnlig elektriker hade utfört elarbetet hos hen.

Sådana bemötanden värmer. Men efteråt har jag börjat fundera. Varför är det en sådan stor grej att en kvinna jobbar som hantverkare i vårt samhälle?

Jag vill se fler kvinnor inom byggbranschen. Men då måste vi börja tänka på hur vi bemöter varandra. Jag vet själv vad jag har varit med om och stött på under mina fem år. Det har inte varit okej men jag har inte orkat bry mig, då jag tänkt att det bara gällt mig själv.

Men när jag hör andra kvinnor i branschen berätta om sina upplevelser blir jag både arg och ledsen. Jag har insett att jag faktiskt inte är ensam om att vara utsatt och att jag inte bara ska skaka av mig upplevelserna.

Samtidigt vet jag att jag inte är felfri. Jag har sagt och gjort saker som inte är okej. Jag var ny och ville passa in och bli omtyckt av de andra. Det var fel. Jag gör fel ibland även i dag, men nu kan jag erkänna mina fel och misstag och be om ursäkt.

Men vi måste hjälpas åt med detta. Vi är ju vuxna människor. Alla behöver ta ansvar för hur vi pratar till varandra och börja visa varandra respekt. Vem ska annars göra det?

LÄS ÄVEN: ”Det här är vårt statement – det här är bara början”

Jag har funderat en del på vad det är vi faktiskt säger, både på arbetet och privat.

– Var är din manliga kollega? Detta klarar väl inte lilla du?
– Är det du som ska montera? Det var väl dig jag pratade med i telefonen, du är väl kontorist?
– Du är flata va? Du måste vara flata när du jobbar med detta.
– Du blir inte smutsig under naglarna nu då? Ska jag hjälpa dig?
– Vad är du för något? Pojke eller flicka?
– Är du verkligen utbildad till detta? Jag vill höra av dig att du är expert annars vill jag inte ha dig här.

Det här är bara några exempel på hur jag har blivit bemött på jobbet av både kunder och andra hantverkare. Hur ska jag svara på detta? Jag tycker att det är så dumt att jag inte ens vet vart jag ska börja.

Jag har valt ett mansdominerat yrke för att jag trivs med det och jag är duktig på det jag gör. Kompetens sitter inte i könet. Men ska jag behöva anpassa mig till jargongen och acceptera allt som sägs till mig för att passa in helt och hållet?

Hade jag inte velat bli smutsig under mina naglar hade jag ju valt ett annat yrke. Och så vitt jag vet så finns det faktiskt män som inte vill få smuts under sina naglar också.

Men skulle en man någonsin få den frågan? Jag tror inte det.

LÄS ÄVEN: Rapporten: Elektrikerna behöver göra mer för jämställdheten

Det finns ett citat som jag hittade när jag gick i högstadiet. Jag vet inte vem som skrev det men det har följt mig ända sedan dess och jag tycker att fler ska läsa det.

”Det finns män som är lika mycket kvinnor som sina mödrar och kvinnor som är lika mycket män som sina fäder, ty själen har inget kön.
  ”

Så ska vi ta och slänga bort det gamla tänket med vad som är manligt och kvinnligt? Vi kan låta alla få vara och göra vad de vill utan alla korkade fördomar och frågor.

Då tror jag vi får det trevligare på jobbet och förhoppningsvis lockar det fler, både kvinnor och män, till branschen.

Josefine Larsson

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Åsikter

Anna Norling: ”Alla måste förstå vikten av att vara med i facket”

KRÖNIKA ”Det borde inte heller vara så att anställda väntar med att gå med i facket till dess att något väl har hänt. För då är det ofta försent”, skriver Elektrikerns redaktör Anna Norling. Vi fick gå på dan. Och när den 25:e kom så kom inga pengar, och ägaren svarade inte i telefon. Jag pratar med en av Elektrikerförbundets medlemmar i Västsverige.

”Ensam är sällan stark – och det är inte så kul heller”

KRÖNIKA ”Elektriker, snickare, rörmokare och målare har alltid fått samarbeta och samsas om de ytor som finns på ett bygge. Detta ger bra tålamodsträning speciellt om vissa yrkesgrupper eller individer anser att de har företräde framför alla andra”, skriver Per Lawén. Deadlineklockan tickar oroväckande fort. Folk knuffas och trängs överallt för att komma fram.

”Totalt misslyckat försök att göra Almedalen sexigare”

RECENSION ”Det här verkar ha ambitionen att vara House of Cards-smart. Men svensk politik är snarare Benny Hill. Och Almedalen är ett kollo för vår politiska elit”, skriver Arbetets kulturredaktör Johannes Klenell (som sett tv-serien Den inre cirkeln, baserad på Moderaternas gamle strategs bok I maktens öga).

”Ett elektrifierat Sverige behöver fler kvinnor i el-branschen”

DEBATT ”Låt jämställdhet bli en av de viktigaste frågorna för företagen att jobba med de närmaste åren”, skriver debattörerna.  Sverige står inför en gigantisk omställning med en elektrifiering av stora delar av samhället. Men redan idag saknas uppemot 10 000 elektriker. Branschen är en av de mest ojämställda med bara 2 procent kvinnor.

”Reformisterna står för ett välkommet uppvaknande”

KRÖNIKA ”Det är synd att Reformisterna ses som konkurrenter mot Vänsterpartiet istället för den möjliga vänsterreformistiska allians som kan växa fram ur det som nu sker”, skriver Ingemar E L Göransson. För sju år sedan satt jag på en pub i Soho, London med en pint och vänsterns dagstidning The Morning Star uppslagen framför mig på bordet.

Fredrik B Sjödin: ”Infantil vinkling av en viktig debatt”

DEBATT ”I debatten förs just nu fram en uppfattning att nätföretagen, alltså de företag som äger elnäten, inte har koll på nuläget och framtiden. Det är en felaktig uppfattning”, skriver Fredrik B Sjödin, teknisk expert på Installatörsföretagen.

Johannes Klenell: ”Är samtalsaktivism den nya skrikdebatten?”

KULTURKRÖNIKA ”Det att den ena parten febrilt vill mötas samtidigt som den andra parten stannar i sin extrema hållning. Det gör att den som har ambitionen att mötas sakta men säkert tappar kompassen i sin resa mot vad den tror är halva vägen”, skriver Johannes Klenell.

Jonas Wallin: ”Det vi byggt har börjat krackelera”

LEDARE ”Socialdemokraterna får en kraftig hemläxa! Alla ska med, alla ska delta och det är det samhälle som gör medlemmarna tryggare och lyckligare som ska vara den framtida visionen”, skriver förbundsordförande Jonas Wallin. I en undersökning som presenterades nyligen återfinns Sverige på sjunde plats över världens lyckligaste människor.

Per Eklund: ”Viktigt att lyssna på medlemmarna”

KRÖNIKA ”Att medlemmar får möjlighet till information och möjlighet att uttrycka sin åsikt är oerhört viktigt oavsett vilket fackförbund det gäller. Ännu viktigare är att ansvariga lyssnar på de enskildas synpunkter”, skriver Elektrikerns tidigare redaktör Per Eklund.

Anna Norling: ”Ducka inte – debatten handlar faktiskt om er”

KRÖNIKA ”De som hånar feminism och genusvetenskap ena dagen, har ingen trovärdighet när de andra dagen rasar mot enskilda mäns misshandel av kvinnor. Det är en föråldrad attityd som borde ha grävts ned för länge, länge sedan”, skriver Elektrikerns redaktör Anna Norling.

”Agnes” av Dylan Färemark – Del 6

KULTUR Del 6 Pennalism Här är den sjätte delen av Dylan Färemarks prisbelönta novell Agnes, som publiceras som följetong i Tidningen Elektrikern.

Debatt: ”Las måste vara en lag värd namnet”

DEBATT ”Där är det mycket viktigt att ha en skyddslagstiftning som är värd namnet, och som inte urholkas av AD och en del politiker”, skriver Christian Kutzner. Efter att ha jobbat i närmare 30 år som ombudsman i Hotell och restaurangfacket, även om jag sedan 2016 varit pensionär, har jag en hel del erfarenhet av tillämpandet av LAS.

Johannes Klenell: ”Därför förespråkar den ekonomiska eliten brexit”

KULTURKRÖNIKA ”Brexit handlar alltså inte enbart om ett folkligt missnöje mot en överstatlig elit. Den ekonomiska eliten kan också ha en hel del att vinna på att vara brexitförespråkare”, skriver Johannes Klenell. Så här i brexittider har fokus i svensk debatt främst legat i förklaringsmodeller som handlat om de besvikna väljarnas protest mot EU:s överstatlighet.

Jonas Eriksson: ”Fackföreningsrörelsen – folkrörelse eller försäkringsbolag?”

DEBATT ”Fackföreningar uppfattas idag mer som försäkringsbolag än demokratiska organisationer som driver sina medlemmars frågor”, skriver Elektrikerförbundets centrals ungdomsansvarige Jonas Eriksson. Sverige har mycket att vara stolta över. I år, 2019, firar vi att det var 100 år sedan vi tog ett av de första stegen till att bli ett demokratiskt styrt land.

”AGNES” AV DYLAN FÄREMARK – DEL 5

KULTUR Del 5 Joseph Brodsky Här är den femte delen av Dylan Färemarks prisbelönta novell Agnes, som publiceras som följetong i Tidningen Elektrikern.