• Bild: Pixabay

2019-02-25

Från och med 1 januari gäller nya villkor i Elektrikerförbundets juristförsäkring. Nu är hjälpen inte längre tidsbegränsad till 15 timmar, istället gäller hjälpen obegränsad tid.

Dessutom finns fyra nya områden som täcks av försäkringen: anhöriginvandring, aktivitetsersättning, LSS – och näthat.

Nadja Forsman är chefsjurist på Help, det försäkringsbolaget som tillhandahåller Elektrikerförbundets juristförsäkring. Hon förklarar att under näthats-paragrafen kan medlemmarna till exempel få hjälp att plocka bort uppgifter från internet.

– Den här hjälpen mot näthat har vi haft en längre tid på Help i Danmark, och vi vet att det är efterfrågat även här. Det kan till exempel handla om att någon sprider vidare en bild på dig eller dina barn som du inte vill ska spridas. Det kan också vara att man blir utsatt för osann ryktesspridning i sociala medier eller på internet, något som kanske är än vanligare när man har förtroendeuppdrag inom politiken eller som ombudsman. Då kan vi hjälpa till med att stoppa detta, säger hon.

LÄS ÄVEN: Michael vann grannfejden – med hjälp av facket

Hur går ni till väga?

– Den första åtgärd man kan ta till är att tillskriva den här personen och påtala att det här är inte acceptabelt och att personen kan göra sig skyldig till ett brott. I många fall räcker det för att få den här personen att upphöra och radera uppgifterna. Om det inte räcker kan vi hjälpa till att göra en polisanmälan och hjälpa till vid en eventuell rättegång. Vi kan också vända oss till olika sociala-medieföretag för att se till att de tar bort de här inläggen, så att de inte sprids längre.

Även juristhjälp gällande anhöriginvandring och LSS, lagen om stöd- och service, har varit efterfrågat av Elektrikerförbundets medlemmar.

– Det finns inte så många jurister som är insatta i den här typen av frågor, men vi har den kompetensen.

Under de senaste åren har Help haft många ärenden som rör sjukförsäkringen, därför har bolaget nu anställt tre personer som kommer direkt från Försäkringskassan. Personer som tidigare har suttit ”på andra sidan” och handlagt sjukförsäkringsärenden.

– Det här är personer som vet hur Försäkringskassan bedömer ärenden. Som vet vilka argument som måste vara tydliga för att Försäkringskassan ska ompröva sitt beslut. Det har gett resultat, vi märker att vi numer får väldigt många av de här besluten ändrade, säger Nadja Forsman.


LÄS ÄVEN: Fråga experterna: Arv, GPS-puckar och uppsägningstid


Fakta: Help juristförsäkring

Help juristförsäkring har än så länge avtal med fyra fackförbund: Seko, Säljarnas, Naturvetarna och Elektrikerförbundet. De olika förbunden har olika lösningar. Elektrikerförbundet är de enda med en helkollektiv lösning, det vill säga att alla medlemmar omfattas. Det finns inte heller någon självrisk.

Det var i maj 2012 som Elektrikerförbundets avtal med Help började gälla. Försäkringen var från början individuell, ett år senare, 2013, förändrades den till en kollektiv försäkring.

Sedan starten har Help hjälpt Elektrikerförbundets medlemmar i drygt 6 400 ärenden. Under 2018 handlade det om 1 114 ärenden.

Från och med 1 januari 2019 får Elektrikerförbundets medlemmar obegränsat antal timmar i juridisk hjälp, och upp till två miljoner kronor i rättsskydd vid eventuella domstolstvister.

För 2019 betalar Elektrikerförbundet 8,6 miljoner kronor för medlemmarnas juristförsäkring.


Anna Norling
anna.norling@lomediehus.se

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Medlemmarnas

Från högvakt till roddtävling – Karins sommar är välfylld

En vecka högvakt på slottet och två veckor kyrkbåtsrodd. Karin Wallin i Leksand vet vad hon ska göra på semestern. Förra sommaren lagade hon mat åt räddningstjänsten och andra vid den stora branden i Trängslet i norra Dalarna. Till vardags arbetar Karin som elektriker på Bravida i Borlänge. Sitter också som suppleant i klubbstyrelsen. Innan Bravida var det Nea i Leksand.

Minnesord: Per Lundström har lämnat oss

MINNESORD Ibland nås man av tråkiga besked. Ett sådant var att vår medlem och kollega Per Lundström lämnat oss den 1 april efter en längre tids sjukdom. Per föddes den 7 juli 1939 och skulle i sommar fyllt 80 år. Han växte upp på gården Fiskartorpet i Botkyrka och där bodde han permanent till för några år sedan då han flyttade till Botkyrkas mera centrala delar.

Fråga experterna: Bostadsrätt och samboavtal?

Fråga experterna Här har du möjlighet att ställa frågor till våra experter. Det kan handla om sådant som exempelvis avtalsfrågor, juridik eller arbetsmiljö. Redaktionen gör ett urval av frågor som kommer in på elektrikern@lomediehus.se Ange Fråga experterna i ämnesraden.

Fråga experterna: Arv, GPS-puckar och uppsägningstid

Fråga experterna Här har du möjlighet att ställa frågor till våra experter. Det kan handla om sådant som avtalsfrågor, juridik eller arbetsmiljö. Redaktionen gör ett urval av frågor som kommer in på elektrikern@lomediehus.se Ange Fråga experterna i ämnesraden.

”Agnes” av Dylan Färemark – Del 4

KULTUR Del 4 Ett liv Här är den fjärde delen av Dylan Färemarks prisbelönta novell Agnes, som publiceras som följetong i Tidningen Elektrikern.

Tips: Elektrikerns mumsiga julrecept

R

Vad minns du från 2018? Tävla om biobiljetter i Elektrikerns tipstolva!

Nu står 2019 för dörren, med allt vad det innebär. Men hur mycket minns du egentligen från det gångna året? Ta chansen att tävla med Elektrikern! Har du läst Elektrikern under året kanske du kommer ihåg de flesta av svaren.

Hallå där, Michael Clysén!

INTERVJU Vi har pratat med Michael Clysén, ny regionombudsman för Region Mitt. Du var tidigare lokalombudsman i Stockholm, hur kommer det sig att du numer är regionombudsman? Jag sökte jobbet och fick det. Möjligheten erbjöds när Pontus Boström valdes till andre vice ordförande i förbundet. Jag var intresserad av tjänsten redan när Pontus sökte och fick den.

”Agnes” av Dylan Färemark – del 2

KULTUR Del 2 Nora och Tussen Här är den andra delen av Dylan Färemarks prisbelönta novell ”Agnes”, som publiceras som följetong i Tidningen Elektrikern.

Har du koll på elsäkerheten i sommar?

Har du koll på elsäkerheten nu under sommaren, när en hel del elektronik får följa med utomhus? Kolla in Elsäkerhetsverkets tips för en säkrare el-sommar! Sommaren är här med sol, bad och härligt ljusa kvällar på verandan. Samtidigt är det den tid på året då vi i högre utsträckning än vanligt tar med oss elen utomhus med alla risker som det innebär.

Efterlysning: Vilken är din viktigaste valfråga?

Tidningen Elektrikern kommer att intervjua riksdagspartierna inför valet. Vilka frågor vill du att politikerna ska svara på? Det är valår. Ett valår där mycket, kanske mer än någonsin, står på spel. Nu vill vi veta era viktigaste frågor inför valet.

Elektrikerns soliga sommartips!

Vad ska du göra i sommar? Tidningen Elektrikern har sammanställt en lista på soliga tips att sysselsätta sig med! 1. Aktivitet: Turista i din egen stad Det är lätt att bli hemmablind. Att man missar alla guldkorn som finns i den egna kommunen. Ett tips är att besöka ortens turistbyrå, och fråga vad de tycker att du som ”turist” ska besöka. Det kan bli en spännande dag.

Vilken är din viktigaste valfråga?

Tidningen Elektrikern kommer att intervjua riksdagspartierna inför valet. Vilka frågor vill du att politikerna ska svara på? Det är valår. Ett valår där mycket, kanske mer än någonsin, står på spel. Nu vill vi veta era viktigaste frågor inför valet.

Tre Elektrikerförbundare vill till riksdagen

Till höstens riksdagsval kandiderar tre aktiva Elektrikerförbundare på Socialdemokraternas riksdagslista. Det är Joe Mayer, Claes Thim och Johan Lindbom.

En resa i tiden: Elektrikern 1936

Det kom ett mejl till redaktionen. I samband med en dödstädning hade ett över 80 år gammalt nummer av Elektrikern hittats. Ett nummer från juni 1936. Nu kom frågan om redaktionen var intresserad av den gamla tidningen. Det var vi såklart. Men vi ville veta mer. Vem var det som hade ägt den gamla tidningen? Vi fick veta att tidningen tillhört övermontören/verkmästare Axel Kallenberg.