• Foto: Chris Smedbakken

2019-02-14

Diskrimineringsombudsmannen (DO) har bedömt att Statementfestivalen som arrangerades i Göteborg i somras hade diskriminerade marknadsföring. Däremot har inget person diskriminerats.

I somras hölls Statement-festivalen i Göteborg. En festival som i sin marknadsföring endast välkomnade ”icke cis-män”*. Endast transpersoner, icke-binära samt kvinnliga besökare och artister var välkomna. Detta som en reaktion mot de sexuella trakasserier som ägt rum på festivaler i Sverige de senaste åren.

Elektrikerförbundet var som enda LO-förbund samarbetspartner under Statement-festivalen. Förbundet sponsrade festivalen med 100 000 kronor, och deltog i arrangemanget genom Elqvinnor.

LÄS ÄVEN: Det här är vårt statement – det här är bara början”

Det faktum att inte cis-män sades vara välkomna på festivalen gjorde att Diskrimineringsombudsmannen, DO, inledde en tillsyn. Veckan före jul meddelade DO sitt beslut. Av detta framgår att DO anser att marknadsföringen inför festivalen innebar en överträdelse av diskrimineringsförbudet.

Däremot ger utredningen inte stöd för att någon person har diskriminerats i samband med festivalens genomförande. Det senare då det i samband med inträdet inte gjordes någon åtskillnad mellan besökare grundat på kön.

Samtidigt hänvisar DO till praxis från EU-domstolen där det framgår att uppgifter och offentliga uttalandet som tydligt avskräcker personer som omfattas av en diskrimineringsgrund (i detta fall cis-män) från att ta del av en verksamhet i sig är att betrakta som diskriminering.

Detta gäller även om det inte finns någon identifierbar person som lidit skada.

Därmed är DO:s slutsats att föreningen Statements agerande inför festivalen har inneburit en överträdelse av diskrimineringsförbudet.

LÄS ÄVEN: TV+BILDSPEL: Häng med på Statement-festivalen!

Per-Håkan Waern, förste vice ordförande i Elektrikerförbundet, säger att DO:s beslut är en juridisk tolkning som förbundet får acceptera. Men han ställer sig ändå frågande.

– Normalt sätt brukar man säga att positiv särbehandling inte är diskriminerande. I en manligt dominerad bransch så kan man särbehandla kvinnor för att få in fler kvinnor i branschen, och det innebär inte att männen blir diskriminerade. Och då är frågan: varför kan man inte tillämpa det synsättet i det här fallet?

Per-Håkan Waern står fast vid att förbundets medverkande under Statement var rätt.

– Vi ville vara en del av en positiv förändring, men vi kunde aldrig tänka oss att det skulle vara diskriminerande. Vi har lång väg kvar att gå innan det här samhället har förändrats och sätter fokus på rätt saker. Att man hamnar i juridik när vi egentligen borde prata om kultur och normer och vara mer normkritisk. Det blir fel debatt.

LÄS ÄVEN: Elektrikerförbundet sponsrar Statement med 100 000 kronor

Han ställer sig också frågande till det på vissa håll starka motståndet mot Statement.

– De som driver de här frågorna om att män är diskriminerade, var stod de och tog fajten när människor blev kränkta, bara för att man råkar ha ett annat kön?

*Med cis-person avses en person vars biologiska kön överensstämmer med dess juridiska, sociala och upplevda kön.

Anna Norling
anna.norling@lomediehus.se

 

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Folket litar mer på Systembolaget än på facket

Systembolaget slår facket med hästlängder. I alla fall när det handlar om att få folkets förtroende. Litar du mer på Systembolaget och Ikea än på facket? I så fall är du som folk i allmänhet.

Soldat avled under militärövning

I natt blev en kvinnlig soldat i 40 -årsåldern påkörd av en stridsvagn utanför Överkalix. Hon dog av skadorna, skriver Arbetet. Olyckan inträffade strax före klockan ett på natten under en stor militärövning. Totalt uppges nio personer ha varit inblandade, enligt polisen.

Vården missar lätt skador efter olyckor med el

Elolyckor orsakade av vanlig hushållsel, kan ge allvarliga skador långt efter olyckstillfället. Den som råkat ut för strömgenomgång ska omedelbart uppsöka akutsjukvård för undersökning. Anna Blomqvist, forskare, specialistläkare i Yrkesmedicin och nyligen pensionär, har ägnat en stor del av sitt yrkesliv åt att undersöka risker med strömgenomgång.

Elolyckor: Nära-döden-upplevelser och skuldkänslor

 Strömgenomgång kan leda till Nära döden upplevelse och posttraumatisk stress. Skuldkänslor och obehag efteråt är vanliga visar aktuell forskning. Cirka 100 elolycksfall som leder till sjukskrivning minst en dag, rapporteras årligen till Arbetsmiljöverket. Forskningsprojektet Elolyckor i arbetet presenterades 2017.

Cia Holm: ”Kunskapen om elolyckor måste bli bättre”

Många elektriker är omedvetna om vilka skador strömgenomgång kan leda till på lång sikt. Man ska inte behöva råka ut för en olycka för att förstå vad det kan få för konsekvenser, säger Cia Holm ansvarig för ElQvinnorna i vk 10. Cia Holm har arbetat som elektriker i 25 år. Idag är hon säkerhetstekniker samt regionalt skyddsombud i Bohuslän.

Elolyckor: ”Vi lär av varandras erfarenheter ”

 Trasiga verktyg och fukt är vanliga orsaker till strömgenomgång. Även kablar kan bli strömförande. André Nurmi och John Daniel Eriksson har varit med om elolyckor vid ett flertal tillfällen. André Nurmi och John Daniel Eriksson arbetar som elektriker på Midroc Electro. De är uthyrda till Vattenfall och stationerade på Ringhals kärnkraftverk.

LO och januariavtalet: En klassisk krisreaktion i fyra faser

Januariavtalet mellan S, MP, C och L utlöste kraftiga krisreaktioner inom LO. Arbetet går igenom vittnesmålen, från första chocken till nyorienteringen. 1. Chock  inträder direkt och kan vara upp till några dagar. Tillståndet skärmar av och skyddar den drabbade från den skrämmande upplevelsen.

LO:s plan: Att knyta tätare band till S

Trots besvikelse över januariavtalet vänder LO-topparna inte Socialdemokraterna ryggen. I stället för att lossa banden är strategin att för­djupa relationen och knyta partiet närmare sig. Men inför S-kongressen mullrar det i leden.

Heta yrken 2019: Stor konkurrens om elektrikerna

När Arbetsförmedlingen i början av februari presenterade sin årliga rapport Här finns jobben som visar vilka yrken som har goda jobbmöjligheter om fem år listades elektrikeryrket som ett av de allra mest gångbara på den svenska arbetsmarknaden.

Inför avtalsrörelsen: Lärlingar och arbetstid i fokus

I en av salarna i Folkets hus i Solna sitter delar av VK1 och har avtalsmotionsskrivarverkstad. Det är inför avtalsrörelsen 2020 som verksamhetskretsen vill få fram motioner för att förbättra avtalen. Det diskuteras sådant som om det kanske vore ett bra förslag om även projektledarna på byggena var medräknade i ackordet i projekten.

Syrabehållare exploderade – en till sjukhus

En person fick föras till sjukhus efter att en syrabehållare exploderade på en arbetsplats i Timrå kommun, skriver Aftonbladet.  Det var strax efter klockan nio på tisdagsmorgonen som larmet inkom till räddningstjänsten. En person hade fått saltsyra på sig när en syrabehållare exploderade i Söråker i Timrå kommun.

Samarbete för att få fler i jobb

Elektrikerförbundet har tecknat en ny överenskommelse med parterna i byggbranschen, Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan. Samarbetet ska hjälpa långtidsarbetslösa och nyanlända att få jobb i branschen.

Fredrick Ekholm – en elektriker med siktet inställt på OS

På Karolinska sjukhuset i Stockholm arbetar en regerande svensk mästare. En elektriker som har siktet inställt på att en dag stå på startlinjen i OS. Det är ganska ovanligt att man jobbar samtidigt som man är elitidrottare.

Fråga experterna: Bostadsrätt och samboavtal?

Fråga experterna Här har du möjlighet att ställa frågor till våra experter. Det kan handla om sådant som exempelvis avtalsfrågor, juridik eller arbetsmiljö. Redaktionen gör ett urval av frågor som kommer in på elektrikern@lomediehus.se Ange Fråga experterna i ämnesraden.

”Arbetsfreden måste vara värd något”

Hamnkonflikten är över. Det innebar att flera LO-fack inledningsvis uttryckte skepsis angående lagförslaget att förändra strejkrätten. Men efter ett styrelsemöte beslutade LO-facken gemensamt att fortfarande ställa sig bakom förslaget. Själva grunden som jag ser det är att det är parterna på arbetsmarknaden som har förhandlat fram förslaget och är överens om spelreglerna.