• Foto: Chris Smedbakken

2019-02-14

Diskrimineringsombudsmannen (DO) har bedömt att Statementfestivalen som arrangerades i Göteborg i somras hade diskriminerade marknadsföring. Däremot har inget person diskriminerats.

I somras hölls Statement-festivalen i Göteborg. En festival som i sin marknadsföring endast välkomnade ”icke cis-män”*. Endast transpersoner, icke-binära samt kvinnliga besökare och artister var välkomna. Detta som en reaktion mot de sexuella trakasserier som ägt rum på festivaler i Sverige de senaste åren.

Elektrikerförbundet var som enda LO-förbund samarbetspartner under Statement-festivalen. Förbundet sponsrade festivalen med 100 000 kronor, och deltog i arrangemanget genom Elqvinnor.

LÄS ÄVEN: Det här är vårt statement – det här är bara början”

Det faktum att inte cis-män sades vara välkomna på festivalen gjorde att Diskrimineringsombudsmannen, DO, inledde en tillsyn. Veckan före jul meddelade DO sitt beslut. Av detta framgår att DO anser att marknadsföringen inför festivalen innebar en överträdelse av diskrimineringsförbudet.

Däremot ger utredningen inte stöd för att någon person har diskriminerats i samband med festivalens genomförande. Det senare då det i samband med inträdet inte gjordes någon åtskillnad mellan besökare grundat på kön.

Samtidigt hänvisar DO till praxis från EU-domstolen där det framgår att uppgifter och offentliga uttalandet som tydligt avskräcker personer som omfattas av en diskrimineringsgrund (i detta fall cis-män) från att ta del av en verksamhet i sig är att betrakta som diskriminering.

Detta gäller även om det inte finns någon identifierbar person som lidit skada.

Därmed är DO:s slutsats att föreningen Statements agerande inför festivalen har inneburit en överträdelse av diskrimineringsförbudet.

LÄS ÄVEN: TV+BILDSPEL: Häng med på Statement-festivalen!

Per-Håkan Waern, förste vice ordförande i Elektrikerförbundet, säger att DO:s beslut är en juridisk tolkning som förbundet får acceptera. Men han ställer sig ändå frågande.

– Normalt sätt brukar man säga att positiv särbehandling inte är diskriminerande. I en manligt dominerad bransch så kan man särbehandla kvinnor för att få in fler kvinnor i branschen, och det innebär inte att männen blir diskriminerade. Och då är frågan: varför kan man inte tillämpa det synsättet i det här fallet?

Per-Håkan Waern står fast vid att förbundets medverkande under Statement var rätt.

– Vi ville vara en del av en positiv förändring, men vi kunde aldrig tänka oss att det skulle vara diskriminerande. Vi har lång väg kvar att gå innan det här samhället har förändrats och sätter fokus på rätt saker. Att man hamnar i juridik när vi egentligen borde prata om kultur och normer och vara mer normkritisk. Det blir fel debatt.

LÄS ÄVEN: Elektrikerförbundet sponsrar Statement med 100 000 kronor

Han ställer sig också frågande till det på vissa håll starka motståndet mot Statement.

– De som driver de här frågorna om att män är diskriminerade, var stod de och tog fajten när människor blev kränkta, bara för att man råkar ha ett annat kön?

*Med cis-person avses en person vars biologiska kön överensstämmer med dess juridiska, sociala och upplevda kön.

Anna Norling
anna.norling@lomediehus.se

 

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Ylva Johansson om att Januariavtalet riskerar leda till en utpressningssituation: ”Jag tycker inte att man säkert ska dra den slutsatsen”

Under Elektrikernas facklig-politiska konferens på Rönneberga passade Elektrikern på att ställa några frågor till arbetsmarknadsminister Ylva Johansson. Frågor om dödsolyckorna, Januariavtalet och om vad hon tar med sig från mötet med Elektrikernas förtroendevalda.

Facket och politiken på Rönneberga: ”Helvete vad svårt det är”

Det är ni som arbetar ute i verksamheten som vet vad som krävs för att vända utvecklingen. Så säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson när hon talar inför ett trettiotal elektrikerförbundare på Rönneberga kursgård utanför Stockholm.

Väntar du barn? Här finns tipsen för elektriker

Nu har Elektrikerförbundet tagit fram en folder för gravida och ammande. Detta efter att förbundsstyrelseledamoten Elin Fagerlind noterat att frågorna bland de kvinnliga medlemmarna var många. I och med att vi jobbar i byggbranschen där det finns mycket risker så är det extra viktigt att veta vad man ska tänka på, säger Elin Fagerlind.

Ny på redaktionen: Välkommen, Nina!

Vid årsskiftet flyttade Elektrikern sin redaktion från Falun till LO Mediehus i Stockholm. Efter flytten har tidningen fått en ny medarbetare, redigeraren Nina Simonsson.  Berätta lite om dig själv. Jag är uppvuxen i Göteborg och är fortfarande göteborgare i själ och hjärta, trots att det är flera decennier sedan jag flyttade därifrån.

Assemblins arbete flyter på i Nolhaga simhall

Det är tomt på besökare i Nolhaga simhall. Badet som invigdes 1967 är stängt för renovering. På plats är dock Assemblins elektriker som arbetar med att färdigställa installationerna. Vi har aldrig gjort en simhall förut så det är mycket nytt att lära. Sådant som hur man installerar armaturer för att det inte ska läcka och så.

Elektrikerförbundet fortsätter tappa medlemmar

Antalet medlemmar i Elektrikerförbundet fortsätter att minska. De senaste tio åren har förbundet tappat 3 000 medlemmar. Det har inneburit att vi har tappat mellan 20 till 25 miljoner kronor i intäkter, samtidigt som kostnaderna har ökat. Långsiktigt är inte det hållbart, säger Pontus Boström, andre vice ordförande i Elektrikerförbundet.

Facket vann strid om personalutrymmen

Målerifirman har säkerställt att det fanns personalutrymmen men inte informerat målarna. Arbetsdomstolen konstaterar att arbetsgivaren brutit mot kollektivavtalet och ska därför betala skadestånd. En principiellt viktig dom, säger Målarnas vice ordförande Peter Sjöstrand.

Fråga experterna: Arv, GPS-puckar och uppsägningstid

Fråga experterna Här har du möjlighet att ställa frågor till våra experter. Det kan handla om sådant som avtalsfrågor, juridik eller arbetsmiljö. Redaktionen gör ett urval av frågor som kommer in på elektrikern@lomediehus.se Ange Fråga experterna i ämnesraden.

De nya karensreglerna – inte bara vinnare

Från och med 1 januari i år förändrades karensreglerna. Tidigare har den som varit frånvarande från jobbet på grund av sjukdom fått löneavdrag för den första sjukdagen. Nu gäller istället ett 20-procentigt avdrag för en normal arbetsvecka.

Spelberoende ger 15 gånger så hög självmordsdödlighet

I en aktuell studie från Lunds universitet framgår det att spelberoende har femton gånger så hög självmordsdödlighet än befolkningen i övrigt. Det är inte så konstigt, menar Henrik Armus, förbundsordförande för Spelberoendes riksförbund.   Det är tyvärr vanligt. För det är en väg ut, då skammen att berätta för någon är tyngre. Så man överväger det helt klart.

Spelet var orsaken till att Kalle inte orkade leva längre

Vid köksbordet i huset i Österåker sitter mamma Sonja och systrarna Rose Marie och Annelie. De försöker förstå, och ta in det faktum att deras son och bror Kalle inte längre finns i livet. Han berättade i somras. Han sa jag har börjat spela. Jag svarade spela?. Han spelade ju redan musik tänkte jag, innan jag förstod.

Allt färre arbetslösa elektriker

Under 2018 erhöll 628 medlemmar i Elektrikernas a-kassa någon gång under året arbetslöshetsersättning. Det är mer än en halvering mot år 2013 då 1 363 medlemmar i Elektrikernas a-kassa fick ersättning, och till och med lägre än före den senaste finanskrisen. Trenden är nedåtgående. I december 2018 hade Elektrikernas a-kassa 27 953 medlemmar.

Efter granskningen: Svenska kraftnäts generaldirektör sparkas

Svenska kraftnäts generaldirektör Ulla Sandborgh får lämna sin post. Anledningen är det flertal oegentligheter som avslöjats i DN:s granskningar av myndigheten, rapporterar Sveriges Radio.

Man till sjukhus efter olycka – fick ström genom kroppen

En ung man skadades när han fick ström genom kroppen i en arbetsplatsolycka på onsdagen. Det var vid 14.25 på onsdagseftermiddagen som larmet inkom till polisen. En man i 20-årsåldern hade fått ström genom kroppen på en arbetsplats i Gislaved. Mannen fördes till vårdcentral och sedan till sjukhus för kontroll. Han ska dock ha varit vaken och talbar efter olyckan.
Jonas Wallin, förbundsordförande, Elektrikerförbundet. Foto: Jonas Wallin

Jonas Wallin: ”Regeringsöverenskommelsen – alternativet var mycket värre”

LEDARE ”Överenskommelsen innehåller mycket nyliberal politik som inte står i proportion till Centerpartiets och Liberalernas valresultat. Men alternativet är värre”, skriver förbundsordförande Jonas Wallin. Nu har Sverige en regering på plats. En socialdemokratisk regering med Stefan Löfvén som statsminister.