• Foto: Chris Smedbakken

2019-02-14

Diskrimineringsombudsmannen (DO) har bedömt att Statementfestivalen som arrangerades i Göteborg i somras hade diskriminerade marknadsföring. Däremot har inget person diskriminerats.

I somras hölls Statement-festivalen i Göteborg. En festival som i sin marknadsföring endast välkomnade ”icke cis-män”*. Endast transpersoner, icke-binära samt kvinnliga besökare och artister var välkomna. Detta som en reaktion mot de sexuella trakasserier som ägt rum på festivaler i Sverige de senaste åren.

Elektrikerförbundet var som enda LO-förbund samarbetspartner under Statement-festivalen. Förbundet sponsrade festivalen med 100 000 kronor, och deltog i arrangemanget genom Elqvinnor.

LÄS ÄVEN: Det här är vårt statement – det här är bara början”

Det faktum att inte cis-män sades vara välkomna på festivalen gjorde att Diskrimineringsombudsmannen, DO, inledde en tillsyn. Veckan före jul meddelade DO sitt beslut. Av detta framgår att DO anser att marknadsföringen inför festivalen innebar en överträdelse av diskrimineringsförbudet.

Däremot ger utredningen inte stöd för att någon person har diskriminerats i samband med festivalens genomförande. Det senare då det i samband med inträdet inte gjordes någon åtskillnad mellan besökare grundat på kön.

Samtidigt hänvisar DO till praxis från EU-domstolen där det framgår att uppgifter och offentliga uttalandet som tydligt avskräcker personer som omfattas av en diskrimineringsgrund (i detta fall cis-män) från att ta del av en verksamhet i sig är att betrakta som diskriminering.

Detta gäller även om det inte finns någon identifierbar person som lidit skada.

Därmed är DO:s slutsats att föreningen Statements agerande inför festivalen har inneburit en överträdelse av diskrimineringsförbudet.

LÄS ÄVEN: TV+BILDSPEL: Häng med på Statement-festivalen!

Per-Håkan Waern, förste vice ordförande i Elektrikerförbundet, säger att DO:s beslut är en juridisk tolkning som förbundet får acceptera. Men han ställer sig ändå frågande.

– Normalt sätt brukar man säga att positiv särbehandling inte är diskriminerande. I en manligt dominerad bransch så kan man särbehandla kvinnor för att få in fler kvinnor i branschen, och det innebär inte att männen blir diskriminerade. Och då är frågan: varför kan man inte tillämpa det synsättet i det här fallet?

Per-Håkan Waern står fast vid att förbundets medverkande under Statement var rätt.

– Vi ville vara en del av en positiv förändring, men vi kunde aldrig tänka oss att det skulle vara diskriminerande. Vi har lång väg kvar att gå innan det här samhället har förändrats och sätter fokus på rätt saker. Att man hamnar i juridik när vi egentligen borde prata om kultur och normer och vara mer normkritisk. Det blir fel debatt.

LÄS ÄVEN: Elektrikerförbundet sponsrar Statement med 100 000 kronor

Han ställer sig också frågande till det på vissa håll starka motståndet mot Statement.

– De som driver de här frågorna om att män är diskriminerade, var stod de och tog fajten när människor blev kränkta, bara för att man råkar ha ett annat kön?

*Med cis-person avses en person vars biologiska kön överensstämmer med dess juridiska, sociala och upplevda kön.

Anna Norling
anna.norling@lomediehus.se

 

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

EU-val: Sverige har 20 av 751 platser i parlamentet

Den 26 maj är det val till Europaparlamentet där 751 ledamöter sitter. Sverige har i dagsläget 20 platser. Under mandatperioden 2014-2019 har Socialdemokraterna haft fem av Sveriges 20 platser. I dag sitter där Aleksander Gabelic, Jytte Guteland, Anna Hedh, Olle Ludvigsson och Marita Ulvskog. Av dessa fem är det endast Jytte Guteland som kandiderar för omval.

Alla partier värnar svenska modellen – men röstar olika i EU

All svenska partier i Europaparlamentet har levt upp till sina vallöften från 2014 och säger sig värna den svenska modellen. Men synen på vad den svenska modellen är skiljer sig åt, konstaterar Arena idé i en ny rapport.

Johan Danielsson är LO:s kandidat till EU-valet

Söndagen 26 maj är det val till EU-parlamentet. Johan Danielsson är LO-förbundens gemensamma kandidat och står på Socialdemokraternas lista. Nummer ett för mig är att bekämpa osund konkurrens. Svenska kollektivavtal ska gälla på svensk arbetsmarknad, säger han när vi träffas på ett fik i Gävle.

Schneiders miljömål: En miljon solkraftstekniker

Schneider Electric, ett globalt bolag inom digital utveckling av energihantering och automation, deltog i mitten av mars i One Planet Summit i Nairobi, Kenya – det första regionala klimattoppmötet efter Parisavtalet. Under toppmötet tog ledande aktörer inom hållbarhet fram åtgärder för de globala klimatutmaningarna.

Dödliga elolyckor: Nästan var tionde inträffar utomlands

Risken att avlida till följd av en elolycka är betydligt större utomlands än hemma i Sverige i alla fall om man ser till den begränsade tiden man vanligtvis befinner sig på resande fot. Detta visar en ny studie från Elsäkerhetsverket. Av de dödliga elolyckorna bland den svenska befolkningen inträffar nästan en tiondel utomlands.

Dödsolycka på bygge – föll åtta våningar utan skyddslina

En man omkom under lördagen efter ett fall från åttonde våningen på en byggarbetsplats i Solna. Händelsen var den tredje konstaterade arbetsplatsolycka med dödlig utgång att inträffa under samma vecka. Olyckan inträffade vid lunchtid på lördagen. En montör på en byggarbetsplats i Solna omkom efter ett fall från åttonde våningen, i samband med sitt arbete på bygget.

Unipers insourcing – ”En framgångssaga”

Bakgrunden till att dåvarande Eon, dagens Uniper, valde att insourca underhållet av sina vattenkraftverk i Norrland var att marknaden förändrades under början av 2010-talet. Konkurrensen bland leverantörerna försvann. Jonas Andrén Till sist fanns det bara en leverantör kvar av sådana här tjänster i Norrland: One Nordic. Det ledde till en asymmetri i maktbalansen.

Man till sjukhus efter elolycka i Ronneby

En man fick under torsdagen föras till sjukhus efter en elolycka i Ronneby. En anmälan om arbetsplatsolycka har upprättats, skriver SVT.  Olyckan inträffade strax innan klockan åtta på torsdagsmorgonen. En man i 30-årsåldern hade fått en kraftig elstöt och svimmat på en arbetsplats i Ronneby. Tillbudet ska ha inträffat i en hiss, enligt polisen.

Ung man klämdes till döds på betongfabrik

En ung man avled under torsdagen efter en arbetsplatsolycka på en industri utanför Lund. En anmälan om arbetsmiljöbrott samt vållande till annans död har upprättats, skriver Kvällsposten. Detta är den andra dödliga arbetsplatsolycka som inträffar denna vecka. Det var vid 16.

Ei skärper villkoren för borttagning av kreosot

Nu skärper Energimarknadsinspektionen (Ei) kraven för sanering av kreosot i samband med att en elledning rivs. Syftet med de skärpta villkoren är att säkerställa att markföroreningar inte finns kvar i jorden efter att en elledning tagits bort. För att stolpar och fundament till en elledning ska tåla väder, vind och tidens tand har de historiskt bestått av impregnerat trä.

Elolycka: Anställd på Vattenfall fick ström genom kroppen

En anställd på Vattenfall i Avesta drabbades av strömgenomgång när hen skulle utföra en kontroll på sin arbetsplats. Händelsen har anmälts till Arbetsmiljöverket, skriver Dala-Demokraten. Det var i april som olyckan inträffade. En anställd på Vattenfall Nordic AB i Avesta skulle kontrollera en märkning i ett skåp.

Företag lägger ned – för att slippa facket

Måleriföretagaren Tord Smetana i Umeå har i lokalpressen gått ut med att han planerar att säga upp sina anställda. Han anklagar Målareförbundet i regionen för en häxjakt på honom och att han inte orkar driva företaget vidare. Facket tillbakavisar kritiken.

Man avliden efter arbetsplatsolycka i Lycksele

En man avled under tisdagen i en olycka på en verkstad i Lycksele. En förundersökning gällande arbetsplatsolycka har inletts, skriver SVT. Detta är årets 22:a dödliga arbetsplatsolycka.  Det var vid 11.30-tiden på tisdagsförmiddagen som en man i 55-årsåldern avled i samband med en arbetsplatsolycka på en verkstad i Lycksele.

Papperslösas situation: ”Människor utnyttjas på slavliknande sätt”

Alla omfattas av arbetsmarknadens regler. Några som utnyttjas grovt är de som saknar uppehållstillstånd eller arbetstillstånd. Till deras hjälp finns Fackligt center för papperslösa. Målarettans ombudsman Peter Fredin är en av de som bemannar centrets mottagning. Det som man kommit överens om i avtal och där kollektivavtal finns gäller även dessa personer.

Polis struntade i varning om strömförande kabel

Nyligen inträffade det en olycka i Stockholms-området då ett fordon mejade ner en elstolpe och hamnade inne på en villatomt. En förman och en aspirant inom polisen kom till platsen och började röja undan trots varningar. Tack vare att en elektriker stoppade arbetet kunde en allvarlig olycka undvikas elstolpen och anslutna kablar var nämligen strömförande.