• Bild: Pixabay (Bilden har inget samband med texten)

Efter två års utredande har Arbetsmarknadsutredningen presenterats. Vad som blir av den är dock osäkert eftersom förslagen som ges i utredningen inte stämmer överens med vad S, MP, C och L enats om i regeringsöverenskommelsen.

Arbetsmarknadsutredningen pekar på att det inte finns någon forskning som visar att privat jobbförmedling är bättre än offentlig.

I det så kallade januariavtalet mellan S, MP, C och L har partierna tvärt om enats om att Arbetsförmedlingen ska konkurrera med privata alternativ. Ett nytt system baserat på lagen om offentlig upphandling ska utvecklas där fristående aktörer matchar och rustar arbetssökande för de lediga jobben.

LÄS ÄVEN: Anna Norling: ”Vi måste täta glappet mellan stolarna”

Tillbaks till utredningen som föreslår att Arbetsförmedlingen ska delas upp i två delar. En för myndighetsutövningen, med uppgift bland annat att bedöma de arbetslösa och anvisa olika åtgärder, samt att hålla koll på de externa aktörerna.

Den andra delen ska fortsatt ägna sig åt stöd och matchning för arbetssökande, men i neutral konkurrens med andra aktörer. Man ska kunna testa vilken aktör som är bäst för en viss typ av insats och efter uppföljningar fasa ut de som inte fungerar.

– Statens åtagande för arbetsmarknadspolitiken behöver reformeras. Med de förändringar utredningen föreslår kommer samhällets resurser att kunna användas där de gör mest nytta på en arbetsmarknad där människors förmåga och möjligheter tas till vara, säger särskilda utredaren Cecilia Fahlberg.

Ansvarsfördelningen och gränsdragningen mellan stat och kommun inom de arbetsmarknads-, social- och utbildningspolitiska områdena tydliggörs i författning. Det innebär att kommunerna får ta över ansvaret för sociala insatser så som arbetsträning. De regionala aktörerna får tydligare mandat.

För utbildningsinsatser ska reguljär utbildning användas i större utsträckning.

En regelöversyn av arbetslöshetsersättningar föreslås med syftet att uppnå en effektiv och rättssäker kontroll, där antingen Arbetsförmedlingen eller a-kassorna ges kontrollansvaret.

I förslaget finns att arbetslöshetskassorna ska ges ansvaret för att kontrollera arbetssökande med ersättning liksom administrera ansökningar och utbetalning av ersättning till deltagare i arbetsmarknadspolitiska insatser.

LÄS ÄVEN: Orosmoln, förhoppningar och löften – det här tror parterna om 2019

På Byggnads a-kassa är man positiv till möjligheten att kunna ta över denna uppgift på sikt, eftersom digitaliseringen frigör resurser för att kunna utföra uppgifter av den här typen i framtiden.

– Det verkar förnuftigt att flytta denna uppgift från Arbetsförmedlingen, säger Alexander Augst som är försäkringschef på Byggnads a-kassa.

– Som a-kassa är vi dessutom en medlemsorganisation och står därför närmare våra medlemmar än vad en stor myndighet kan göra med sina medborgare. En förflyttning av uppdraget skulle därmed innebära att man som medlem slipper kastas mellan olika samverkande aktörer.

Therese Guovelin, LO:s förste vice ordförande, tycker att Arbetsmarknadsutredningens förslag borde få partierna bakom januariavtalet att tänka ett varv till.

– Nu är det extra viktigt att sansa sig. Arbetsförmedlingen har blivit ett politiskt slagträ. Men nu är det dags att lägga ideologin åt sidan, säger hon till Arbetet.

Hon vill se breda parlamentariska överenskommelser så arbetsmarknadspolitiken blir långsiktig och effektiv. Hon motsätter sig inte att det ska finnas privata utförare, utan menar att utredningsförslaget med både och är en mer framkomlig väg.


Fotnot: Efter mycket kritik mot Arbetsförmedlingen tillsatte regeringen 2016 den så kallade Arbetsmarknadsutredningen för att se över hur verksamheten kunde förbättras. 2017 fick oppositionen igenom ett utökat uppdrag för utredningen; nämligen att den skulle se över hur en del av myndighetens uppdrag kan läggas ut på privata aktörer.


Artikeln är tidigare publicerad i Målarnas Facktidning, som tillsammans med Tidningen Elektrikern och fem andra tidningar ingår i LO Mediehus.


Helena Forsberg
helena.forsberg@lomediehus.se