• WAGO-hållare för DIN-skena: WAGO utökade nyligen sin 221-serie installationsklämmor med en större variant som klarar upp till 6 kvadrats kardeler/ trådar. Nu kommer hållare till dessa och den senaste som släppts är den här som passar till DIN-skena. Toppklämmorna ”klickas” fast i hållaren och du kan använda vilka storlekar du vill, både i 221-serien såväl som i storleks antal (2, 3 eller 5). Hållaren har plats för tio klämmor och heter 1440981. Foto: Jan-Erik Johansson

  • Hålsåg för skruvfadäs: Drar du av en träskruv och det handlar om riktigt finlir för att få det rakt så kan det bli svårt. Men det finns lösningar till allt. Målargrossisten Leif Arvidsson AB har den här 8 mm hålsågen i sitt sortiment tänkt för just sådana tillfällen. Du borrar runt skruven, bryter lite lätt och tar ut en träcylinder med skruv och allt. Ersätt med lite trälim och en standard träplugg (från vilken Billybokhylla som helst) och skär av utsticket. Framtagen för fönsterrenovering, men funkar förstås i allt träarbete. Foto: Jan-Erik Johansson

  • Returtrummor i mobilen: Det finns pengar i att ”panta” kabeltrummor, för att inte prata om miljöaspekten när det gäller återanvändning. Men lite tungt kan det ju vara att få i väg dem. Nu har företaget ERS skapat på en egen app så att du dels kan beställa hämtning direkt till bygget, alternativt direkt se din lokala mottagare för trummor. Ersättning för de olika storlekarna hittar du på företagets hemsida Returtrumma.se. Tar emot allt mellan K6 och K 30 i både plast och trä samt europa-pallar och kragar. Foto: Jan-Erik Johansson

  • Trotjänare i ny tappning: Nu kommer version fem av Steinels armatur RS PRO LED S1. Armaturen, som blivit en storsäljare till inte minst trapphus och källarkorridorer, har fått en del nyheter instoppade; En adaptiv HF-sensor anpassar sin känslighet efter lokalens användning och med dubbelriktad radiokommunikation klarar armaturen så kallad svärmfunktion. Det innebär att ljuset följer med i samma riktning som en person rör sig.Nytt är också Smart remote, en ny app för programmering. RS kan programmeras till en rad gruppfunktioner där en sensorarmatur på exempelvis plan tre kan tända armaturerna på plan 2 och/ eller fyra, tända framför gående, kortare eller längre efterlys, grundljus… och ja, hela baletten.Säljs i Sverige av Karl H Ström. Foto: Jan-Erik Johansson

2019-01-31

NY TEKNIK

En WAGO-hållare för DIN-skena, en hålsåg för skruvfadäser från Målargrossisten Leif Arvidsson AB, returtrummor i mobilen från företaget ERS och version fem av Steinels armatur RS PRO LED S1. Här är några av de allra senaste teknik-innovationerna!

Jan-Erik Johansson


LÄS ÄVEN: Nya smarta lösningar – Nr 9, 2018

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Ny teknik

Tveksamheten över: Grönt ljus för norska spisdon

NY TEKNIK Nu är det helt okej att installera de så kallade norska spisdonen på anläggningar i Sverige. Ett tillägg i standarden trädde i kraft den 1 januari. Ja, nu är de inte norska längre utan svenska, säger Katarina Olofsson, inspektör produktavdelningen Elsäkerhetsverket. Det handlar om en stickpropp med tillhörande uttag till spisar med enfasanslutning upp till 25 A.

Stöldskydd – på gott och ont: ”En form av övervakning”

NY TEKNIK Alltfler batterimaskiner och större handverktyg förses med stöldskydd och spårningsutrustning. Men precis som med GPS-puckar i servicebilen är det inte självklart att behöva gå med på det. Då kan någon se var arbetstagaren befinner sig och det är en form av övervakning om man drar det till sin spets. Då ska det förhandlas först.

AI, IoT och IEM – Har du koll på förkortningarna?

NY TEKNIK Teknik och system utvecklas i rask takt och vi översvämmas av nya begrepp och förkortningar. Några är lättförståeliga medan andra är mer vaga, kanske på fackengelska och svåra att få grepp om.

Nya armaturer kräver ny utbildning

NY TEKNIK Miljontals gamla belysningsstolpar i landet håller på att få nya, energisnåla armaturer. Men det är inte så självklart som det låter. Man har upptäckt reella problem i samband med det här. Det säger Christer Boström, lärare på utbildningsföretaget Teknikutbildarna.

AFDD: Nytt kombiskydd mot ljusbågar

NY TEKNIK Ljusbågsdetektorer för lågspänningsanläggningar har blivit ett allt hetare ämne inom branschen. Nu finns en AFDD, Arc Fault Detection Devices, med både dvärg- och jordfelsbrytare. AFDD+ heter den här nya enheten från Eaton som kombinerar tre skydd i en och samma modul.

Ny teknik: Smart stigare från Nexans

NY TEKNIK Nu börjar miljonprogrammen renoveras med oändligt många stigarbyten i alla dessa trapphus. Det har Nexans klurat lite extra kring och skapat en stigarkabel just för ändamålet. MQQ 750 V (stigarkabel CPR) är en rund femledarkabel 4 kvadrat som bara mäter 13,3 mm i ytterdiameter.

AI blir nästa steg för batterilager

NY TEKNIK Batterilager som själv tar hänsyn till beteendemönster, varierande elpriser och väderprognoser. Det är det troliga nästa steget i utvecklingen av lokala energisystem. Det tror i all fall utvecklingsföretaget Sustainable Innovation, SI, efter att ha analyserat sin testanläggning i Askersund.

Svensk tillverkare satsar på ”gröna” armaturer

NY TEKNIK Inget slit o släng utan långsiktighet. Så vill svenska LEDenergy profilera sig på en tuff marknad. Jag brinner för miljön och långsiktigt tänkande. Det säger Igal Yaffe, VD, designer och produktutvecklare och, ja, det mesta på LEDenergy Nordic AB. Företaget med sin bas i lilla Emmaboda visade upp sina senaste produkter på Elmässan i Kista.

NEXA når längre

NY TEKNIK Nu kliver radiokommunikation via smalbandet in i smartahem-lösningarna. Med det här systemet har vi marknadens längsta räckvidd. Det säger Per Skärlund, produktutvecklingschef NEXA, som på Elmässan i Kista visade upp sitt nya system NXT för första gången.

Övervakning: Här scannar chefen personalens hjärnor

Skulle du vilja ha en keps som rapporterar dina känslor till chefen? För de anställda på ett kinesiskt elektronikföretag är detta verklighet och övervakningstrenden sprider sig snabbt, skriver Svenska Dagbladet.

Tobias vågade – satsade allt på sin idé

Han är elektrikern som fick en idé, sålde allt och satsade på en helt ny produkt. Det är fruktansvärt kul att se vägen från en idé till att folk står här och tycker att det är mässans nyhet, säger Tobias Hallander, grundare av kabelskyddet Emtotech, när vi ses på Elmässan i Kista. Det började med en semesterresa till Thailand.

De vill 3D-printa verktyg i rymden – av måndamm

Forskare och ingenjörer på Europeiska rymdorganisationen (ESA) har tagit fram en metod för att 3D-printa verktyg av måndamm, skriver NyTeknik. Du är långt ute i rymden och ingen kan höra dig skrika. Då går plötsligt din livsviktiga skruvdragare sönder. Vägen till Biltema är mycket, mycket lång.

Nya smarta lösningar – Nr 9, 2018

NY TEKNIK En fjäder med handtag för kraft från Sahlins, elvärme med färg från LVI, låsbara don 2.0 från Hammarprodukter och en UV-beständig slang från PM-Flex. Här hittar du några av de senaste innovationerna på teknikfronten.

Multiflex: En smart problemlösare i taket

NY TEKNIK Med en ny patenterad fjäderlösning blev Multiflex nominerad till bästa nyhet inom belysning på elmässan i Kista. Vinst blev det inte, men väl rejäl uppmärksamhet från besökarna. Det är svensk LEDsystem Scandinavia som presenterade en problemlösare vid infällning i tak.

Styr med mobilen – Nu är Plejds nya gateway släppt

Svenska Plejd med sin smarta belysningslösning via puckar har Elektrikern nyligen skrivit om. Fortsättningen av deras system ut på nätet har varit efterlängtat och på elmässan visades så för första gången deras nysläppta gateway. Liten smidig historia, knappt stor som en kapslad dosa.