• WAGO-hållare för DIN-skena: WAGO utökade nyligen sin 221-serie installationsklämmor med en större variant som klarar upp till 6 kvadrats kardeler/ trådar. Nu kommer hållare till dessa och den senaste som släppts är den här som passar till DIN-skena. Toppklämmorna ”klickas” fast i hållaren och du kan använda vilka storlekar du vill, både i 221-serien såväl som i storleks antal (2, 3 eller 5). Hållaren har plats för tio klämmor och heter 1440981. Foto: Jan-Erik Johansson

  • Hålsåg för skruvfadäs: Drar du av en träskruv och det handlar om riktigt finlir för att få det rakt så kan det bli svårt. Men det finns lösningar till allt. Målargrossisten Leif Arvidsson AB har den här 8 mm hålsågen i sitt sortiment tänkt för just sådana tillfällen. Du borrar runt skruven, bryter lite lätt och tar ut en träcylinder med skruv och allt. Ersätt med lite trälim och en standard träplugg (från vilken Billybokhylla som helst) och skär av utsticket. Framtagen för fönsterrenovering, men funkar förstås i allt träarbete. Foto: Jan-Erik Johansson

  • Returtrummor i mobilen: Det finns pengar i att ”panta” kabeltrummor, för att inte prata om miljöaspekten när det gäller återanvändning. Men lite tungt kan det ju vara att få i väg dem. Nu har företaget ERS skapat på en egen app så att du dels kan beställa hämtning direkt till bygget, alternativt direkt se din lokala mottagare för trummor. Ersättning för de olika storlekarna hittar du på företagets hemsida Returtrumma.se. Tar emot allt mellan K6 och K 30 i både plast och trä samt europa-pallar och kragar. Foto: Jan-Erik Johansson

  • Trotjänare i ny tappning: Nu kommer version fem av Steinels armatur RS PRO LED S1. Armaturen, som blivit en storsäljare till inte minst trapphus och källarkorridorer, har fått en del nyheter instoppade; En adaptiv HF-sensor anpassar sin känslighet efter lokalens användning och med dubbelriktad radiokommunikation klarar armaturen så kallad svärmfunktion. Det innebär att ljuset följer med i samma riktning som en person rör sig.Nytt är också Smart remote, en ny app för programmering. RS kan programmeras till en rad gruppfunktioner där en sensorarmatur på exempelvis plan tre kan tända armaturerna på plan 2 och/ eller fyra, tända framför gående, kortare eller längre efterlys, grundljus… och ja, hela baletten.Säljs i Sverige av Karl H Ström. Foto: Jan-Erik Johansson

2019-01-31

NY TEKNIK

En WAGO-hållare för DIN-skena, en hålsåg för skruvfadäser från Målargrossisten Leif Arvidsson AB, returtrummor i mobilen från företaget ERS och version fem av Steinels armatur RS PRO LED S1. Här är några av de allra senaste teknik-innovationerna!

Jan-Erik Johansson


LÄS ÄVEN: Nya smarta lösningar – Nr 9, 2018

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Ny teknik

Armatur och kabelskydd tog hem priset

NY TEKNIK Ett kabelskydd med en serie genomtänkta tillbehör och en designarmatur för parker och gångstråk. Det blev vinnarna vid Elfack Design Award. Lite chockartat faktiskt, men fantastiskt roligt för mig som gjort den här resan från idé till färdig produkt.

Intellivent Sky: Fläkt med inbyggd näsa

NY TEKNIK Världsunik fläkt med inbyggd doftsensor. Så lanseras Intellivent Sky, en badrumsfläkt med en rad sensorer, däribland inbyggd näsa som reagerar på starka dofter. Det är svenska Fresh som utvecklat sin kändaste fläktmodell med en, vad de själva kallar, unik luktsensor som ökar varvtalet vid odör för att hålla luften fräsch.

Ny sensorteknik kan känna av mikrorörelser

NY TEKNIK Närvarodetektering av helt stilla person, dessutom kryddat med ytterligare sex sensorvärden. Steinel har tagit närvarodetektering ett steg till med sin serie True Presence.

Exxact och Renova: Nu är det utanpå som är inne

NY TEKNIK Utanpåliggande är på väg att bli trendigt och kommer starkt. Det tror i alla fall Schneider som nu utökar ett par av sina större apparatserier till utanpåliggande utförande. Njaee jag undrar om det stämmer med verkligheten. Så funderade Erik Nyholm, elektriker på APPTEK Teknikapplikationer med kontor i Vikbolandet strax utanför Norrköping.

Sawyer: En ny robotkompis på jobbet?

 NY TEKNIK Nästa generation robotar utvecklas nu i hög fart för en allt bredare marknad. Kanske har du snart en mekanisk lärling med dig på bygget. Nästa generation av kollaborativa robotar är på ingång. Sawyer kallas den koreanska maskinen som är lätt att programmera och som löser en del problem själv med hjälp av flera par kameraögon.  Foto: Jan-Erik Johansson.

Nu är de nya föreskrifterna klara

NY TEKNIK Den nya standarden för lamputtag och dito stickproppar infördes 1 april i EU och Sverige. Nu kommer föreskrifterna som anpassats för den standarden. De nya föreskrifterna (ELSÄK-FS 2019:1) trädde i kraft 1 maj men publicerades 8 april på Elsäkerhetsverkets hemsida.

Nya DCL-uttagen väcker stor debatt

NY TEKNIK De nya DCL-uttagen har väckt stor debatt bland elektriker, inte minst på nätet. Både ros och ris, men framförallt att de är svåra att funktionstesta. Du kan inte använda en vanlig spänningsprovare, lite bökigt är det.

Snart sjösätts handlingsplanen mot ful-el

NY TEKNIK Elsäkerhetsverket fortsätter sitt arbete mot fulel och för att få privatpersoner att begripa vad de får och inte får göra. Under 2019 och 2020 ska en rad aktiviteter sjösättas: Det ska tas fram gemensamma budskap och grafik, och det blir ny skyltning och symboler i butik och webbhandel.

DCL: Skarpt läge för ny LU-standard

NY TEKNIK Det är inget aprilskämt, utan den 1 april trädde verkligen den nya standarden för lamputtag i kraft i Europa. Då blir det skarpt läge för DCL, både uttag och stickproppar, i svenska bostäder. Bakgrunden är, som Elektrikern skrivit om tidigare, att proppar och uttag till lampor varierat mycket inom Europa och att vissa länder inte haft något regelverk alls kring LU.

Utbildning via VR: Elektriker i en virtuell värld

NY TEKNIK Nu kan du vara elektriker i den virtuella världen. En ny VR-upplevelse ska både locka och lära elever in i yrket. Shit va coolt. Det säger Anton Juhala som går andra året på ETG, Elteknikbranschens gymnasium, i Nyköping.

Tveksamheten över: Grönt ljus för norska spisdon

NY TEKNIK Nu är det helt okej att installera de så kallade norska spisdonen på anläggningar i Sverige. Ett tillägg i standarden trädde i kraft den 1 januari. Ja, nu är de inte norska längre utan svenska, säger Katarina Olofsson, inspektör produktavdelningen Elsäkerhetsverket. Det handlar om en stickpropp med tillhörande uttag till spisar med enfasanslutning upp till 25 A.

Stöldskydd – på gott och ont: ”En form av övervakning”

NY TEKNIK Alltfler batterimaskiner och större handverktyg förses med stöldskydd och spårningsutrustning. Men precis som med GPS-puckar i servicebilen är det inte självklart att behöva gå med på det. Då kan någon se var arbetstagaren befinner sig och det är en form av övervakning om man drar det till sin spets. Då ska det förhandlas först.

AI, IoT och IEM – Har du koll på förkortningarna?

NY TEKNIK Teknik och system utvecklas i rask takt och vi översvämmas av nya begrepp och förkortningar. Några är lättförståeliga medan andra är mer vaga, kanske på fackengelska och svåra att få grepp om.

Nya armaturer kräver ny utbildning

NY TEKNIK Miljontals gamla belysningsstolpar i landet håller på att få nya, energisnåla armaturer. Men det är inte så självklart som det låter. Man har upptäckt reella problem i samband med det här. Det säger Christer Boström, lärare på utbildningsföretaget Teknikutbildarna.

AFDD: Nytt kombiskydd mot ljusbågar

NY TEKNIK Ljusbågsdetektorer för lågspänningsanläggningar har blivit ett allt hetare ämne inom branschen. Nu finns en AFDD, Arc Fault Detection Devices, med både dvärg- och jordfelsbrytare. AFDD+ heter den här nya enheten från Eaton som kombinerar tre skydd i en och samma modul.