• Lite tjockare, men passar bakom brytaren och har marknadens längsta räckvidd. Per Skärlund på NEXA:s utvecklingsavdelning menar att man nu tar upp kampen med konkurrenterna på ett helt nytt sätt. Foto: Jan-Erik Johansson

  • Väggsändare kallar NEXA enheterna som finns med en eller två kanaler/ knappar. Platta historier som kan limmas på vägg eller sättas i apparatdosa. Passar till ramarna hos Schneider Exxact och ELKO RS / Plus. Foto: Jan-Erik Johansson

  • Lite tjockare, men passar bakom brytaren och har marknadens längsta räckvidd. Per Skärlund på NEXA:s utvecklingsavdelning menar att man nu tar upp kampen med konkurrenterna på ett helt nytt sätt. Foto: Jan-Erik Johansson

  • Det var faktiskt världspremiär när NXT by NEXA visades för första gången på Elmässan i Kista. Foto: Jan-Erik Johansson

2019-01-28

NY TEKNIK

Nu kliver radiokommunikation via smalbandet in i smartahem-lösningarna.

– Med det här systemet har vi marknadens längsta räckvidd.

Det säger Per Skärlund, produktutvecklingschef NEXA, som på Elmässan i Kista visade upp sitt nya system NXT för första gången.

– Det här har utvecklats i Sverige av svenska ingenjörer och i dag är det första gången vi pratar högt om det här, säger Per Skärlund.

LÄS ÄVEN:  Nya smarta lösningar – Nr 9, 2018

NXT är ett trådlöst system för i första hand hemautomation och den stora grejen här är att den jobbar trådlöst via LoRa-teknik.

LoRa (Long Range) är en lågfrekvent standardiserad smalbandsradiolösning som klarar att kommunicera långväga till en relativt låg energiförbrukning.

Systemet jobbar på 433,92 mHz och då blir överföringshastigheten blir något lägre, men för kommunikation inom hemautomation och mellan IoT- prylar räcker det gott.

– Det innebär att vi når 300 meter trådlöst från punkt till punkt med dubbelriktad kommunikation. Det är alltså inget meshnätverk utan alla kommunicerar från punkt till punkt, säger Per Skärlund.

Det finns flera fördelar med det, menar han; Det är säkrare överföring än meshnätverk som kan fallera om en enhet går sönder, och exempelvis Bluetooth kan ha sina brister i täckning på grund av yttre omständigheter.

Lägre hastigheter ger dessutom säkrare kommunikationsläsning med färre fel och det krävs lägre känslighet hos den mottagande apparaten för att lösa sin uppgift.

Det nya systemet NXT är bakåtkompatibelt via en bridge med sin föregångare System Nexa som alltså kan integreras.

Rent fysiskt handlar NXT, förutom bridgen, om två olika ”puckar” som passar i apparatdosor, bakom brytarna; Dels ett dosrelä som ansluts och styrs med befintlig strömbrytare alternativt trådlöst.

Inbyggd funktion för mätning av strömförbrukning. Behöver fas och nolla och kan belastas 2300 W.

Dels också en dosdimmer med bakkants fasdimring som klarar 5 – 100W LED eller 10 – 200W R. Den styrs som ovan och behöver också fas och nolla.

LÄS ÄVEN: Nu kommer den nya ackordslistan

Till detta finns också två ”väggsändare”, läs batteridrivna strömbrytare, med en respektive två kanaler (enkel och kron), som kan limmas var som helst med eller utan dosa. Dessa styr PÅ/AV och dimmermottagare och varje kanal klarar 20 NXT-mottagare och 20 System NEXA-mottagare.

Används också för att koppla samman enheterna vid installation. Kommunikationen mellan enheterna är krypterad och du gör förstås också schema, scenarier och annan programmering i mobilen.

NXT släpps till grossist nu i december och i januari tillkommer en gateway till systemet. Vilka ”språk” den kommunicerar mot omvärlden på, alltså vilka övriga system den kan vara kompatibel med, var inte helt klart då NXT presenterades.

Jan-Erik Johansson

 

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Ny teknik

Ny teknik: Smart stigare från Nexans

NY TEKNIK Nu börjar miljonprogrammen renoveras med oändligt många stigarbyten i alla dessa trapphus. Det har Nexans klurat lite extra kring och skapat en stigarkabel just för ändamålet. MQQ 750 V (stigarkabel CPR) är en rund femledarkabel 4 kvadrat som bara mäter 13,3 mm i ytterdiameter.

AI blir nästa steg för batterilager

NY TEKNIK Batterilager som själv tar hänsyn till beteendemönster, varierande elpriser och väderprognoser. Det är det troliga nästa steget i utvecklingen av lokala energisystem. Det tror i all fall utvecklingsföretaget Sustainable Innovation, SI, efter att ha analyserat sin testanläggning i Askersund.

Nya smarta lösningar – Nr 1, 2019

NY TEKNIK En WAGO-hållare för DIN-skena, en hålsåg för skruvfadäser från Målargrossisten Leif Arvidsson AB, returtrummor i mobilen från företaget ERS och version fem av Steinels armatur RS PRO LED S1.

Svensk tillverkare satsar på ”gröna” armaturer

NY TEKNIK Inget slit o släng utan långsiktighet. Så vill svenska LEDenergy profilera sig på en tuff marknad. Jag brinner för miljön och långsiktigt tänkande. Det säger Igal Yaffe, VD, designer och produktutvecklare och, ja, det mesta på LEDenergy Nordic AB. Företaget med sin bas i lilla Emmaboda visade upp sina senaste produkter på Elmässan i Kista.

Övervakning: Här scannar chefen personalens hjärnor

Skulle du vilja ha en keps som rapporterar dina känslor till chefen? För de anställda på ett kinesiskt elektronikföretag är detta verklighet och övervakningstrenden sprider sig snabbt, skriver Svenska Dagbladet.

Tobias vågade – satsade allt på sin idé

Han är elektrikern som fick en idé, sålde allt och satsade på en helt ny produkt. Det är fruktansvärt kul att se vägen från en idé till att folk står här och tycker att det är mässans nyhet, säger Tobias Hallander, grundare av kabelskyddet Emtotech, när vi ses på Elmässan i Kista. Det började med en semesterresa till Thailand.

De vill 3D-printa verktyg i rymden – av måndamm

Forskare och ingenjörer på Europeiska rymdorganisationen (ESA) har tagit fram en metod för att 3D-printa verktyg av måndamm, skriver NyTeknik. Du är långt ute i rymden och ingen kan höra dig skrika. Då går plötsligt din livsviktiga skruvdragare sönder. Vägen till Biltema är mycket, mycket lång.

Nya smarta lösningar – Nr 9, 2018

NY TEKNIK En fjäder med handtag för kraft från Sahlins, elvärme med färg från LVI, låsbara don 2.0 från Hammarprodukter och en UV-beständig slang från PM-Flex. Här hittar du några av de senaste innovationerna på teknikfronten.

Multiflex: En smart problemlösare i taket

NY TEKNIK Med en ny patenterad fjäderlösning blev Multiflex nominerad till bästa nyhet inom belysning på elmässan i Kista. Vinst blev det inte, men väl rejäl uppmärksamhet från besökarna. Det är svensk LEDsystem Scandinavia som presenterade en problemlösare vid infällning i tak.

Styr med mobilen – Nu är Plejds nya gateway släppt

Svenska Plejd med sin smarta belysningslösning via puckar har Elektrikern nyligen skrivit om. Fortsättningen av deras system ut på nätet har varit efterlängtat och på elmässan visades så för första gången deras nysläppta gateway. Liten smidig historia, knappt stor som en kapslad dosa.

Bra grejer något bättre på Elmässan

Fler specialverktyg och lite bättre lösningar på det mesta. Elmässan i Kista visade upp det senaste som nu oftast handlar om att göra bra grejor något bättre. Den här finns det plats för i verktygslådan. Det säger Torbjörn Lindberg, elektriker och ägare av egna företaget Lindberg elteknik i Stockholm.

Nya smarta lösningar – Nr 8, 2018

NY TEKNIK En ny slagborr från Festool, en elinstallationstång från KNIPEX, kombikablar för hög- och lågspänning från Nexan och latexfria kemhandskar från Tegera. Här är några av de allra senaste smarta lösningar inom ny teknik.

Gruppera med mesh och blåtand

NY TEKNIK Svenska Karl H Ström lanserar en ny mängdarmatur från Steinel med verkligen massor av tekniska funktioner. RS PRO Connect 5100 heter armaturen som är en IP 66-klassad armatur med 30W LED-ljuskälla tänkt för garage, parkeringshus, industri, källare och liknande.

Spårbara verktyg med hjälp av app

NY TEKNIK Uppkopplade handverktyg blir allt vanligare och användningsområdet bredare. Amerikanska Milwaukee stöldskyddar nu sina verktyg via sitt nätbaserade system One-Key. Vi har hittat maskiner i Tjeckien som stulits från Jönköping som vi kunnat stänga av och göra obrukbara, säger Kristofer Karlsson, distriktssäljare Milwaukee.

Maskiner för säkrare arbetsmiljö

NY TEKNIK Var fjärde hantverkare i Sverige tycker att hälso- och säkerhetsåtgärder mest leder till störande avbrott. Var femte struntar helt i kraven. Det borde sitta i ryggraden att skydda sig och måste vara lika enkelt och självklart som att ta på sig bilbältet.