• Bild: Pixabay/Montage

2019-01-23

Idag är det inte vilken dag som helst – det är nämligen Elens dag! Denna ypperliga högtid firas på lite olika sätt runt om i landet.

Vad skulle du göra om elen plötsligt försvann? Det skulle inte gå att laga mat på spisen, alla råvaror i kyl och frys skulle bli dåliga och det skulle inte gå att handla i affärerna. Kollektivtrafiken skulle stanna, och när batterierna slutligen sinade skulle datorer och mobiltelefoner bli oanvändbara.

Elektriciteten utgör en stor del av våra liv, och liksom alla andra viktiga familjemedlemmar har den en bemärkelsedag.


LÄS ÄVEN: Fransk elproduktion stryps av strejk


Den 23 januari varje år firas nämligen Elens dag, sedan högtiden infördes 2014. Detta uppmärksammas på olika sätt runt om i landet, och vi har här nedan listat flera av dem.

• Borlänge Energi har producerat en kortfilm om hur viktig el är för föreningslivet och deras verksamhet.

• Härryda energi firar genom att utlysa en tävling på sin hemsida, där de tio som svarar bäst på två frågor kan vinna trisslotter och presentkort på Landvetters Stenugnsbageri och Euroflorist.

• Falbygdens energi håller även de i en tävling, där vinnarna kammar hem antingen en energikostnadsmätare eller biljetter till Maria Lundqvists föreställning ”Om att våga flyga” på Falköpings Stadsteater.

• Göteborg energi anordnar dagen till ära en guidad visning på energimuseet Elyseum, som är fyllt av historiska miljöer och udda mackapärer.

• Falu Energi & Vatten firar genom att bjuda på gratis laddning för elbilar i alla sina laddningsstationer under hela dagen.


LÄS ÄVEN: Generaldirektören medger brister hos Svenska kraftnät


• Pite Energi i sin tur uppmärksammade dagen genom att under morgonen finnas på plats på flera platser i Piteå, där de delade ut lite extra ”energi” till alla som cyklade eller gick förbi.

• I Karlshamn finns Karlshamn Energi på plats i Citygallerian mellan klockan 14-18. Hos dem kan man byta ut sin gamla glödlampa mot en LED-lampa, och bli bjuden på popcorn.

• Norrtälje Energi skickar dagen till ära ut en hälsning till alla elmontörer ute i landet. ”På Elens dag 23 januari vill vi passa på att hylla alla vardagshjältar som gör att vår vardag fungerar – våra elmontörer”, skriver de på sin hemsida.

• Arvika kommun bjuder in till stadshusets foajé mellan klockan 13 och 16. Där bjuder de på fika och energispartips, samtidigt som besökarna även kan träffa representanter från lokal elhandel, elnät och energirådgivning.

• Tidaholms Energi AB firar med öppet hus på kontoret på Smedjegatan, där man svarar på frågor om el och fiber.

• På Nossebro Energi bjuder man på kaffe med dopp, samt nedsatta priser på ett antal varor i butiken.


LÄS ÄVEN: Elbrist i Sverige kan kosta 150 miljarder årligen


• Karlskoga Energi & Miljö har tillsammans med ett UF Företag och några av sina energikollegor i regionen tagit fram en film, som går att se på deras hemsida.

• Kvänum Energi bjuder på fika från klockan 7.00, och förlänger öppettiden till kl 17.00.

• Sölvesborg Energi finns på plats på ICA Supermarket mellan klockan 11-14 för att dela ut tygkassar och prata el, fjärrvärme och fiber med de intresserade.

• Sundsvall Energi uppmärksammar dagen med ett evenemang i Stadshuset och på Stora torget. Det blir både fika och musiklek och sagoläsning för barn – men även prisutdelning i tävlingen #Lysuppsundsvall, där idrottsföreningar och högstadieklasser tävlar genom att bilda ljusformationer.

• Flera företag och organisationer firar dessutom genom att stötta projektet Givewatts, som förser skolbarn i Afrika med solenergilampor.


Känner du till fler evenemang som du vill se på listan? Hör av dig!

Chris Smedbakken
chris.smedbakken@lomediehus.se

 

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Knep & Knåp

Fråga experterna: Sitta i orubbat bo?

Fråga experterna Här har du möjlighet att ställa frågor till våra experter. Det kan handla om sådant som exempelvis avtalsfrågor, juridik eller arbetsmiljö. Redaktionen gör ett urval av frågor som kommer in på elektrikern@lomediehus.se Ange Fråga experterna i ämnesraden.

Tips: Elektrikerns mumsiga julrecept

R

Mys i juletid: Kolla in Elektrikerns kulturtips

Sylvia Kjellberg har läst novellsamlingen ”Bäcken” av Werner Aspenström, och Lina Hård tipsar om guldkorn att finna på SVT & SR Play. Här är två julmysiga kulturtips från våra journalistkollegor.

Elektriskt musikquiz – utmana familj och vänner!

Utmana familj och vänner. Klarar ni av detta musikquiz med svenska låtar på eltemat? Rätt svar hittar du längst ned (fuska inte). 1. Leila K hade en dunderhit på 90-talet med kraftfullt tema. Vad hette den? 2. Bandet är från Norrköping och har haft hits som Kärlekens tunga och Pojkar, pojkar, pojkar. Vad heter bandet? 3.

Vad minns du från 2018? Tävla om biobiljetter i Elektrikerns tipstolva!

Nu står 2019 för dörren, med allt vad det innebär. Men hur mycket minns du egentligen från det gångna året? Ta chansen att tävla med Elektrikern! Har du läst Elektrikern under året kanske du kommer ihåg de flesta av svaren.

Efterlysning: Vilken är din viktigaste valfråga?

Tidningen Elektrikern kommer att intervjua riksdagspartierna inför valet. Vilka frågor vill du att politikerna ska svara på? Det är valår. Ett valår där mycket, kanske mer än någonsin, står på spel. Nu vill vi veta era viktigaste frågor inför valet.

Elektrikerns soliga sommartips!

Vad ska du göra i sommar? Tidningen Elektrikern har sammanställt en lista på soliga tips att sysselsätta sig med! 1. Aktivitet: Turista i din egen stad Det är lätt att bli hemmablind. Att man missar alla guldkorn som finns i den egna kommunen. Ett tips är att besöka ortens turistbyrå, och fråga vad de tycker att du som ”turist” ska besöka. Det kan bli en spännande dag.

Vilken är din viktigaste valfråga?

Tidningen Elektrikern kommer att intervjua riksdagspartierna inför valet. Vilka frågor vill du att politikerna ska svara på? Det är valår. Ett valår där mycket, kanske mer än någonsin, står på spel. Nu vill vi veta era viktigaste frågor inför valet.

Tidningen Elektrikern söker spännande medlemmar!

Elektrikerförbundet har över 25 000 medlemmar runt om i landet och vi på redaktionen vill väldigt gärna lära känna er bättre. Därför kommer vi med jämna mellanrum presentera en medlem som har något spännande att berätta om sig själv eller sitt liv.

TÄVLING: Skicka in dina bästa elskämt!

Vardagen kan lätt kännas lite statisk, som en stadig ström av likriktning utan spänning. Därför vill vi på Tidningen Elektrikern ha just din hjälp att leda lite ljus i höstrusket – med dina bästa elskämt.

Tävlingen avgjord: Här är de bästa matlådorna!

I början av september efterlyste vi bilder på era matlådor. Det är tydligt att mat engagerar, ni skickade in bilder på såväl kalla som varma maträtter, vegetariska rätter, fisk, kött, sallader och maskar. Nu har redaktionen valt ut tre av era bilder vars avsändare vinner varsin biobiljett.