• Claes Thim. Foto: Tomas Nyberg

2019-01-17

DEBATT

”En dödsskjutning leder oftast till stora tidningsrubriker och bästa sändningstid i tv. En död arbetare får knappt en notis i samma media. Hur kommer det sig?”, skriver Claes Thim.

Första arbetsdagen för året och jag börjar med att summera arbetsmiljöåret som varit. 55 arbetare har fått sätta livet till på svenska arbetsplatser 2018, vilket är rent ut sagt förjävligt.

Statistiskt sett är sannolikheten större att du råkar ut för en arbetsolycka med dödlig utgång än att du blir skjuten till döds. Antalet dödsskjutningar i Sverige var förra året 44 stycken.

LÄS ÄVEN: 55 liv släcktes på jobbet 2018

Om du tänker dig tillbaka på året som varit, vilket har synts mest i media? En dödsskjutning leder oftast till stora tidningsrubriker och bästa sändningstid i tv. En död arbetare får knappt en notis i samma media. Hur kommer det sig? Säljer en död arbetare inte lika många löpnummer?

Över 5 miljoner svenskar arbetar och det är där vi lägger stor del av vår vakna tid, så att arbetsmiljö är ett område som berör väldigt många är en självklarhet. I valrörelsen var arbetsmiljön ändå knappt ett område som diskuterades. Jag gjorde mitt bästa för att lyfta upp arbetsmiljön i debatten och om hur politiker måste prioritera den bättre.

Ändå upplevde i alla fall jag att det mer diskuterades hårdare straff och fler poliser, detta som en lösning på hur farligt det är i samhället. Men som sagt, statistiskt sett är det en större sannolikhet att du dör på arbetet, än i en skjutning.

LÄS ÄVEN: Lista: De miste livet på jobbet 2018

Jag hade önskat att man pratat mer om hur man vill förbättra arbetsmiljön och skillnaden mellan de olika partierna.

Senast borgarna styrde så fick vi se enorma nedskärningar på arbetsmiljöområdet. Den senaste Socialdemokratiskt ledda regeringen har skjutit till mer resurser. Absolut inte tillräckligt, dock ett steg i rätt riktning.

I december gick Moderaterna och Kristdemokraternas budget igenom och den innehöll givetvis försämringar inom arbetsmiljön, något som nu kommer drabba alla oss som arbetar.

LÄS ÄVEN: ”Bra arbetsmiljö är inte gratis”

För att få bukt med alla arbetsmiljöproblem så kräver jag mer satsningar. Arbetsmiljöverket måste få fler inspektörer som är ute på arbetsplatserna och sätter dit företag som fuskar med arbetsmiljön. Skyddsombuden måste få mer stöttning – där anser jag att utbildning och större tillträdesrätt för fackförbundens regionala skyddsombud kan vara en lösning.

Sedan är det såklart många andra saker som måste bli bättre, otrygga anställningsformer är en stor bov i det hela. Har du en otrygg anställning så är också arbetsmiljön sämre. En sak är i alla fall säkert: För att få till en bättre arbetsmiljö, så behöver vi inte högerns lösningar med neddragningar och försämringar på området.

LÄS ÄVEN: Ingen dödsolycka från 2017 ännu prövad i domstol

2019 hoppas jag på ett bättre år. Ingen ska behöva dö eller skada sig på jobbet. Tyvärr hade året inte kunnat börja sämre, då en lagerarbetare i Helsingborg under nyårsdagen fick sätta livet till efter en arbetsplatsolycka. Mina tankar går till hans nära och kära.

Jag lovar att jag kommer göra allt i min makt för att arbetare i Sverige ska få en bättre arbetsmiljö.

Claes Thim,
Skyddsombud


Fotnot: Sedan texten skrevs har ytterligare två personer omkommit på sina arbeten under 2019.

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Åsikter

Elektrikerns kulturtips #4: Skandaler och hemligheter

Podden: Snedtänkt med Kalle Lind, Om politiska affärer. Det här är underbart nördigt för den som gillar 1900-talshistoria och politiska skandaler. I två långa avsnitt listar programledaren Kalle Lind och statsvetaren Nils Gustafsson sina tio bästa svenska politiska skandaler.

Anton Levein: ”Vem äger marken?”

KRÖNIKA ”Finns det någon fråga, utöver de fackliga frågorna, som jag skulle vilja väcka i Europa så är det den om en europeisk allemansrätt”, skriver Anton Levein. Allemansrätten är en nordisk frihet. Den är bra för folkhälsan och tillgängliggör en enkel semester för den som vill upptäcka miljön utanför städerna.

Johnny Ekdahl: ”Reformisterna – ett hopp för S”

DEBATT ”Jag är övertygad om att Reformisterna är en av de nycklar som kan öka vår påverkan för våra fackliga frågor”, skriver Johnny Ekdahl. På El-Sossens årsmöte så beslutades det enhälligt att vi skulle donera 5 000 kr till S-föreningen Reformisterna, med nedanstående förklaring om varför.

Anna Norling: ”Alla måste förstå vikten av att vara med i facket”

KRÖNIKA ”Det borde inte heller vara så att anställda väntar med att gå med i facket till dess att något väl har hänt. För då är det ofta försent”, skriver Elektrikerns redaktör Anna Norling. Vi fick gå på dan. Och när den 25:e kom så kom inga pengar, och ägaren svarade inte i telefon. Jag pratar med en av Elektrikerförbundets medlemmar i Västsverige.

”Ensam är sällan stark – och det är inte så kul heller”

KRÖNIKA ”Elektriker, snickare, rörmokare och målare har alltid fått samarbeta och samsas om de ytor som finns på ett bygge. Detta ger bra tålamodsträning speciellt om vissa yrkesgrupper eller individer anser att de har företräde framför alla andra”, skriver Per Lawén. Deadlineklockan tickar oroväckande fort. Folk knuffas och trängs överallt för att komma fram.

”Totalt misslyckat försök att göra Almedalen sexigare”

RECENSION ”Det här verkar ha ambitionen att vara House of Cards-smart. Men svensk politik är snarare Benny Hill. Och Almedalen är ett kollo för vår politiska elit”, skriver Arbetets kulturredaktör Johannes Klenell (som sett tv-serien Den inre cirkeln, baserad på Moderaternas gamle strategs bok I maktens öga).

”Ett elektrifierat Sverige behöver fler kvinnor i el-branschen”

DEBATT ”Låt jämställdhet bli en av de viktigaste frågorna för företagen att jobba med de närmaste åren”, skriver debattörerna.  Sverige står inför en gigantisk omställning med en elektrifiering av stora delar av samhället. Men redan idag saknas uppemot 10 000 elektriker. Branschen är en av de mest ojämställda med bara 2 procent kvinnor.

”Reformisterna står för ett välkommet uppvaknande”

KRÖNIKA ”Det är synd att Reformisterna ses som konkurrenter mot Vänsterpartiet istället för den möjliga vänsterreformistiska allians som kan växa fram ur det som nu sker”, skriver Ingemar E L Göransson. För sju år sedan satt jag på en pub i Soho, London med en pint och vänsterns dagstidning The Morning Star uppslagen framför mig på bordet.

Fredrik B Sjödin: ”Infantil vinkling av en viktig debatt”

DEBATT ”I debatten förs just nu fram en uppfattning att nätföretagen, alltså de företag som äger elnäten, inte har koll på nuläget och framtiden. Det är en felaktig uppfattning”, skriver Fredrik B Sjödin, teknisk expert på Installatörsföretagen.

Johannes Klenell: ”Är samtalsaktivism den nya skrikdebatten?”

KULTURKRÖNIKA ”Det att den ena parten febrilt vill mötas samtidigt som den andra parten stannar i sin extrema hållning. Det gör att den som har ambitionen att mötas sakta men säkert tappar kompassen i sin resa mot vad den tror är halva vägen”, skriver Johannes Klenell.

Jonas Wallin: ”Det vi byggt har börjat krackelera”

LEDARE ”Socialdemokraterna får en kraftig hemläxa! Alla ska med, alla ska delta och det är det samhälle som gör medlemmarna tryggare och lyckligare som ska vara den framtida visionen”, skriver förbundsordförande Jonas Wallin. I en undersökning som presenterades nyligen återfinns Sverige på sjunde plats över världens lyckligaste människor.

Per Eklund: ”Viktigt att lyssna på medlemmarna”

KRÖNIKA ”Att medlemmar får möjlighet till information och möjlighet att uttrycka sin åsikt är oerhört viktigt oavsett vilket fackförbund det gäller. Ännu viktigare är att ansvariga lyssnar på de enskildas synpunkter”, skriver Elektrikerns tidigare redaktör Per Eklund.

Anna Norling: ”Ducka inte – debatten handlar faktiskt om er”

KRÖNIKA ”De som hånar feminism och genusvetenskap ena dagen, har ingen trovärdighet när de andra dagen rasar mot enskilda mäns misshandel av kvinnor. Det är en föråldrad attityd som borde ha grävts ned för länge, länge sedan”, skriver Elektrikerns redaktör Anna Norling.

”Agnes” av Dylan Färemark – Del 6

KULTUR Del 6 Pennalism Här är den sjätte delen av Dylan Färemarks prisbelönta novell Agnes, som publiceras som följetong i Tidningen Elektrikern.

Debatt: ”Las måste vara en lag värd namnet”

DEBATT ”Där är det mycket viktigt att ha en skyddslagstiftning som är värd namnet, och som inte urholkas av AD och en del politiker”, skriver Christian Kutzner. Efter att ha jobbat i närmare 30 år som ombudsman i Hotell och restaurangfacket, även om jag sedan 2016 varit pensionär, har jag en hel del erfarenhet av tillämpandet av LAS.