• Claes Thim. Foto: Tomas Nyberg

2019-01-17

DEBATT

”En dödsskjutning leder oftast till stora tidningsrubriker och bästa sändningstid i tv. En död arbetare får knappt en notis i samma media. Hur kommer det sig?”, skriver Claes Thim.

Första arbetsdagen för året och jag börjar med att summera arbetsmiljöåret som varit. 55 arbetare har fått sätta livet till på svenska arbetsplatser 2018, vilket är rent ut sagt förjävligt.

Statistiskt sett är sannolikheten större att du råkar ut för en arbetsolycka med dödlig utgång än att du blir skjuten till döds. Antalet dödsskjutningar i Sverige var förra året 44 stycken.

LÄS ÄVEN: 55 liv släcktes på jobbet 2018

Om du tänker dig tillbaka på året som varit, vilket har synts mest i media? En dödsskjutning leder oftast till stora tidningsrubriker och bästa sändningstid i tv. En död arbetare får knappt en notis i samma media. Hur kommer det sig? Säljer en död arbetare inte lika många löpnummer?

Över 5 miljoner svenskar arbetar och det är där vi lägger stor del av vår vakna tid, så att arbetsmiljö är ett område som berör väldigt många är en självklarhet. I valrörelsen var arbetsmiljön ändå knappt ett område som diskuterades. Jag gjorde mitt bästa för att lyfta upp arbetsmiljön i debatten och om hur politiker måste prioritera den bättre.

Ändå upplevde i alla fall jag att det mer diskuterades hårdare straff och fler poliser, detta som en lösning på hur farligt det är i samhället. Men som sagt, statistiskt sett är det en större sannolikhet att du dör på arbetet, än i en skjutning.

LÄS ÄVEN: Lista: De miste livet på jobbet 2018

Jag hade önskat att man pratat mer om hur man vill förbättra arbetsmiljön och skillnaden mellan de olika partierna.

Senast borgarna styrde så fick vi se enorma nedskärningar på arbetsmiljöområdet. Den senaste Socialdemokratiskt ledda regeringen har skjutit till mer resurser. Absolut inte tillräckligt, dock ett steg i rätt riktning.

I december gick Moderaterna och Kristdemokraternas budget igenom och den innehöll givetvis försämringar inom arbetsmiljön, något som nu kommer drabba alla oss som arbetar.

LÄS ÄVEN: ”Bra arbetsmiljö är inte gratis”

För att få bukt med alla arbetsmiljöproblem så kräver jag mer satsningar. Arbetsmiljöverket måste få fler inspektörer som är ute på arbetsplatserna och sätter dit företag som fuskar med arbetsmiljön. Skyddsombuden måste få mer stöttning – där anser jag att utbildning och större tillträdesrätt för fackförbundens regionala skyddsombud kan vara en lösning.

Sedan är det såklart många andra saker som måste bli bättre, otrygga anställningsformer är en stor bov i det hela. Har du en otrygg anställning så är också arbetsmiljön sämre. En sak är i alla fall säkert: För att få till en bättre arbetsmiljö, så behöver vi inte högerns lösningar med neddragningar och försämringar på området.

LÄS ÄVEN: Ingen dödsolycka från 2017 ännu prövad i domstol

2019 hoppas jag på ett bättre år. Ingen ska behöva dö eller skada sig på jobbet. Tyvärr hade året inte kunnat börja sämre, då en lagerarbetare i Helsingborg under nyårsdagen fick sätta livet till efter en arbetsplatsolycka. Mina tankar går till hans nära och kära.

Jag lovar att jag kommer göra allt i min makt för att arbetare i Sverige ska få en bättre arbetsmiljö.

Claes Thim,
Skyddsombud


Fotnot: Sedan texten skrevs har ytterligare två personer omkommit på sina arbeten under 2019.

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Åsikter

Johannes Klenell: ”Personligen avskyr jag cynismen”

KRÖNIKA ”Ingen kan göra allt, men alla kan göra något sa parollen under flyktingkrisen. Ändå sitter man där, med sitt morgonkaffe och känner sig otillräcklig inför att världen går under”, skriver Johannes Klenell. Jag är i grunden optimist. Det är inte en lätt grundinställning att ha i dag. Världen krymper. Vi dränks i bilder av plågade människor.

DEBATT: ”Avreglerad elmarknad – Det har inte blivit bättre”

DEBATT ”Istället för utveckling av tillverkning och anläggningar blev det utsugning, övervinster, oligopol, monopol och dåliga affärer med sämre standard på anläggningar som resultat”, skriver debattörerna.
Felix Finnveden, personlig assistent och förtroendevald i Kommunal

Felix Finnveden: ”Styrkan sitter i gräsrötterna”

KRÖNIKA ”Vilket parti eller tankesmedja som helst kan dribbla med siffror och statistik, men inom fackförbunden och i LO organiserar vi 1,5 miljoner människor som riskerar sämre liv om högern får igenom sina förslag”, skriver Felix Finnveden.

Anna Norling: ”Spelreklamen – Lönsam enbart för några få”

KRÖNIKA ”Den sorg, den skuld, den reva det gör i allt för många människors liv att utsättas för denna marknadsföring de inte kan stå emot är inte värd en enda skattekrona samhället kan casha in från dessa spelbolag”, skriver Elektrikerns redaktör Anna Norling.  Jag har tänkt att det inte lönar sig. All den här reklamen för spel, för betting, för nätkasino.

Minnesord av Nille Thorsell: ”Karl Knuters, Vila i frid”

MINNESORD Karl du föddes god och snäll i en värld full av törnen. Du frågade alltid hur jag mådde och det kändes på riktigt som du ville veta svaret. Vi var många som visste att du tampades med spöken. Jag förstod dock aldrig att det var spelets satar som drev dig i fördärvet. Hade du bara sagt något, hade jag bara lyssnat. Det finns många om och men här min kamrat Karl.

Minnesord av Johnny Ekdahl: ”Vila i frid, Karl Knuters”

MINNESORD Min kära vän och kollega Karl Knuters finns inte bland oss längre. Han avslutade sitt liv på julafton, bara 33 år gammal. Må han vila i frid. Vissa kallade honom Kalle, andra med mig sade Knuters. Knuters kunde framstå som en tystlåten, något förvirrad och kanske lite osäker filur bland övriga människor.

DEBATT: ”Sänkt medlemsavgift – till vilket pris?”

DEBATT ”Vill du betala lägre i fackavgift så är ett bra tips att avstå nästa års löneförhöjning eller strunta i att plocka ut ackordet”, skriver debattörerna. Något som diskuteras flitig i förbundet just nu är medlemsavgiften, huruvida den ska sänkas eller ej.

DEBATT: ”Stoppa oseriösa kurser för ställningsbyggare”

DEBATT ”Det går inte att lita på utbildningsbevisen som utfärdas av oseriösa aktörer. Människor riskerar att utsättas för livsfara”, skriver Gustaf Gedda och Håkan Carlsson. Sverige växer. Snart blir vi 11 miljoner invånare. Det innebär hundratusentals nya bostäder, mer infrastruktur och fler offentliga lokaler.

Ulf Lundén: ”En arbetarklasshjälte för vår tid”

LITTERATUR (Michael Enggaards debutroman Ynkrygg. Utgiven av Bokförlaget Polaris.) ”Romanhjältar från arbetarklassmiljöer hör inte till vanligheterna och upplösningen hör till det mer vederkvickande slaget”, skriver Ulf Lundén. Michael Enggaards debutroman Ynkrygg utspelar sig på en bilverkstad och i en boxningsring i Köpenhamn.

David Fernhed: ”Kapitalismen är precis så hård och kall som Scrooge”

”Och kapitalismen är precis så där hård och kall som Scrooge. Det enda som räknas är vinsten på satsad krona”, skriver David Fernhed. Med smink i hela ansiktet, lite för trånga byxor och en storväst i beige manchester sitter jag i logen. Jag väntar. Jag väntar på att få gå upp på komedianternas scen och spela min roll.

Jonas Wallin: ”Fler bränder i juletid!”

LEDARE ”Vi vet, utan att kunna bevisa det, att många husägare gör egna elinstallationer och speciellt i äldre hus så är det obehöriga som utfört elinstallationen”, skriver förbundets ordförande Jonas Wallin. Nu lackar det mot Jul. Flera av oss ser fram emot lite ledighet och mysiga dagar med familj och vänner.

Ulf Lundén: ”Bankskandalerna fortsätter och vinnare förblir skurkkapitalismen”

KRÖNIKA ”Girigheten finner inga gränser. Bolags- och finanseliten hör till den högsta kasten. De får ofta sin vardag betald av sin arbetsgivare. Det är gratis hotellnätter, fria luncher och transporter med mera. Staten delar ut bidrag till städhjälp. Den ekonomiska eliten struntar blankt i vem som bildar ny regering i Sverige.

Claes Thim: ”Vi arbetare är de största förlorarna med denna budget”

DEBATT ”Vi arbetare är de största förlorarna med denna budget, de största svikarna är Centerpartiet och Liberalerna”, skriver Claes Thim. Here we go again. Moderaterna och Kristdemokraternas budget kommer gälla 2019 då den gick igenom riksdagen med stöd av Sverigedemokraterna.

DEBATT: ”Ena handen vet inte vad den andra gör”

DEBATT ”Det sorgliga är att denna inkompetens och en tandlös tillsynsmyndighet gör att elnätskunderna, som inte kan freda sig, får bära hela notan för felaktiga reinvesteringar”, skriver debattören. Jag har varit anställd hos och arbetat inom olika energibolag i över 20 år. Därvid hade jag många kontakter med andra energibolag.

Anna Norling: ”Det finns olika människor överallt – även inom elektrikeryrket”

KRÖNIKA ”Att Madeleine nu öppet berättar om den väg hon valt att gå betyder mycket. Dels för andra transpersoner, som kan se att de inte är ensamma med att känna som de känner, dels för oss alla. Att vi får hjälp med att förstå att det finns olika sorters människor överallt”, skriver Elektrikerns redaktör Anna Norling.