• Claes Thim. Foto: Tomas Nyberg

2019-01-17

DEBATT

”En dödsskjutning leder oftast till stora tidningsrubriker och bästa sändningstid i tv. En död arbetare får knappt en notis i samma media. Hur kommer det sig?”, skriver Claes Thim.

Första arbetsdagen för året och jag börjar med att summera arbetsmiljöåret som varit. 55 arbetare har fått sätta livet till på svenska arbetsplatser 2018, vilket är rent ut sagt förjävligt.

Statistiskt sett är sannolikheten större att du råkar ut för en arbetsolycka med dödlig utgång än att du blir skjuten till döds. Antalet dödsskjutningar i Sverige var förra året 44 stycken.

LÄS ÄVEN: 55 liv släcktes på jobbet 2018

Om du tänker dig tillbaka på året som varit, vilket har synts mest i media? En dödsskjutning leder oftast till stora tidningsrubriker och bästa sändningstid i tv. En död arbetare får knappt en notis i samma media. Hur kommer det sig? Säljer en död arbetare inte lika många löpnummer?

Över 5 miljoner svenskar arbetar och det är där vi lägger stor del av vår vakna tid, så att arbetsmiljö är ett område som berör väldigt många är en självklarhet. I valrörelsen var arbetsmiljön ändå knappt ett område som diskuterades. Jag gjorde mitt bästa för att lyfta upp arbetsmiljön i debatten och om hur politiker måste prioritera den bättre.

Ändå upplevde i alla fall jag att det mer diskuterades hårdare straff och fler poliser, detta som en lösning på hur farligt det är i samhället. Men som sagt, statistiskt sett är det en större sannolikhet att du dör på arbetet, än i en skjutning.

LÄS ÄVEN: Lista: De miste livet på jobbet 2018

Jag hade önskat att man pratat mer om hur man vill förbättra arbetsmiljön och skillnaden mellan de olika partierna.

Senast borgarna styrde så fick vi se enorma nedskärningar på arbetsmiljöområdet. Den senaste Socialdemokratiskt ledda regeringen har skjutit till mer resurser. Absolut inte tillräckligt, dock ett steg i rätt riktning.

I december gick Moderaterna och Kristdemokraternas budget igenom och den innehöll givetvis försämringar inom arbetsmiljön, något som nu kommer drabba alla oss som arbetar.

LÄS ÄVEN: ”Bra arbetsmiljö är inte gratis”

För att få bukt med alla arbetsmiljöproblem så kräver jag mer satsningar. Arbetsmiljöverket måste få fler inspektörer som är ute på arbetsplatserna och sätter dit företag som fuskar med arbetsmiljön. Skyddsombuden måste få mer stöttning – där anser jag att utbildning och större tillträdesrätt för fackförbundens regionala skyddsombud kan vara en lösning.

Sedan är det såklart många andra saker som måste bli bättre, otrygga anställningsformer är en stor bov i det hela. Har du en otrygg anställning så är också arbetsmiljön sämre. En sak är i alla fall säkert: För att få till en bättre arbetsmiljö, så behöver vi inte högerns lösningar med neddragningar och försämringar på området.

LÄS ÄVEN: Ingen dödsolycka från 2017 ännu prövad i domstol

2019 hoppas jag på ett bättre år. Ingen ska behöva dö eller skada sig på jobbet. Tyvärr hade året inte kunnat börja sämre, då en lagerarbetare i Helsingborg under nyårsdagen fick sätta livet till efter en arbetsplatsolycka. Mina tankar går till hans nära och kära.

Jag lovar att jag kommer göra allt i min makt för att arbetare i Sverige ska få en bättre arbetsmiljö.

Claes Thim,
Skyddsombud


Fotnot: Sedan texten skrevs har ytterligare två personer omkommit på sina arbeten under 2019.

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Åsikter

Johannes Klenell: ”Är samtalsaktivism den nya skrikdebatten?”

KULTURKRÖNIKA ”Det att den ena parten febrilt vill mötas samtidigt som den andra parten stannar i sin extrema hållning. Det gör att den som har ambitionen att mötas sakta men säkert tappar kompassen i sin resa mot vad den tror är halva vägen”, skriver Johannes Klenell.

Jonas Wallin: ”Det vi byggt har börjat krackelera”

LEDARE ”Socialdemokraterna får en kraftig hemläxa! Alla ska med, alla ska delta och det är det samhälle som gör medlemmarna tryggare och lyckligare som ska vara den framtida visionen”, skriver förbundsordförande Jonas Wallin. I en undersökning som presenterades nyligen återfinns Sverige på sjunde plats över världens lyckligaste människor.

Per Eklund: ”Viktigt att lyssna på medlemmarna”

KRÖNIKA ”Att medlemmar får möjlighet till information och möjlighet att uttrycka sin åsikt är oerhört viktigt oavsett vilket fackförbund det gäller. Ännu viktigare är att ansvariga lyssnar på de enskildas synpunkter”, skriver Elektrikerns tidigare redaktör Per Eklund.

Anna Norling: ”Ducka inte – debatten handlar faktiskt om er”

KRÖNIKA ”De som hånar feminism och genusvetenskap ena dagen, har ingen trovärdighet när de andra dagen rasar mot enskilda mäns misshandel av kvinnor. Det är en föråldrad attityd som borde ha grävts ned för länge, länge sedan”, skriver Elektrikerns redaktör Anna Norling.

”Agnes” av Dylan Färemark – Del 6

KULTUR Del 6 Pennalism Här är den sjätte delen av Dylan Färemarks prisbelönta novell Agnes, som publiceras som följetong i Tidningen Elektrikern.

Debatt: ”Las måste vara en lag värd namnet”

DEBATT ”Där är det mycket viktigt att ha en skyddslagstiftning som är värd namnet, och som inte urholkas av AD och en del politiker”, skriver Christian Kutzner. Efter att ha jobbat i närmare 30 år som ombudsman i Hotell och restaurangfacket, även om jag sedan 2016 varit pensionär, har jag en hel del erfarenhet av tillämpandet av LAS.

Johannes Klenell: ”Därför förespråkar den ekonomiska eliten brexit”

KULTURKRÖNIKA ”Brexit handlar alltså inte enbart om ett folkligt missnöje mot en överstatlig elit. Den ekonomiska eliten kan också ha en hel del att vinna på att vara brexitförespråkare”, skriver Johannes Klenell. Så här i brexittider har fokus i svensk debatt främst legat i förklaringsmodeller som handlat om de besvikna väljarnas protest mot EU:s överstatlighet.

Jonas Eriksson: ”Fackföreningsrörelsen – folkrörelse eller försäkringsbolag?”

DEBATT ”Fackföreningar uppfattas idag mer som försäkringsbolag än demokratiska organisationer som driver sina medlemmars frågor”, skriver Elektrikerförbundets centrals ungdomsansvarige Jonas Eriksson. Sverige har mycket att vara stolta över. I år, 2019, firar vi att det var 100 år sedan vi tog ett av de första stegen till att bli ett demokratiskt styrt land.

”AGNES” AV DYLAN FÄREMARK – DEL 5

KULTUR Del 5 Joseph Brodsky Här är den femte delen av Dylan Färemarks prisbelönta novell Agnes, som publiceras som följetong i Tidningen Elektrikern.

Sofie Eriksson: ”Mannen framför mig vågar inte skaffa barn”

KRÖNIKA ”Föreställ dig känslan. Att hela din närvaro ifrågasätts dagligen. Att arbeta hårt med kroppen och ändå ses som en belastning. Att inte våga skaffa barn för att du är så orolig att en liten och skör människa skulle behandlas lika vidrigt som du själv”, skriver Sofie Eriksson. Nej, jag vågar inte skaffa barn. Inte så som det ser ut nu.

”Människor med fysiskt tunga arbeten ska inte bli förlorare”

LEDARE ”Innan pensionsåldern höjs borde man ha säkrat så att arbetsmiljön är så bra att man kan arbeta längre än idag. Det kanske vore på sin plats att sänka den dagliga arbetstiden, korta arbetsveckan eller förlänga semestern”, skriver förbundsordförande Jonas Wallin. Nuvarande pensionssystem infördes 1999. Det föregicks av ett stort remissarbete.

Kurt Junesjö: ”Jag hoppas LO-förbunden tar sitt förnuft till fånga”

REPLIK ”När Erland Olauson säger att rättsläget är oförändrat talar han tyvärr mot bättre vetande”, skriver Kurt Junesjö. Erland Olausons bemötande av mina åsikter om förslaget till inskränkningar i strejkrätten är anmärkningsvärt. För han bemöter mig bara med ett enda argument, en dom som kom redan 1989, Britanniadomen.

Josefine Larsson: ”Vart har respekten tagit vägen?”

KRÖNIKA ”Hade jag inte velat bli smutsig under mina naglar hade jag ju valt ett annat yrke. Och så vitt jag vet så finns det faktiskt män som inte vill få smuts under sina naglar också. Men skulle en man någonsin få den frågan? Jag tror inte det”, skriver Josefine Larsson. För snart nio år sedan valde jag att bli elektriker.

Johannes Klenell: ”Personligen avskyr jag cynismen”

KRÖNIKA ”Ingen kan göra allt, men alla kan göra något sa parollen under flyktingkrisen. Ändå sitter man där, med sitt morgonkaffe och känner sig otillräcklig inför att världen går under”, skriver Johannes Klenell. Jag är i grunden optimist. Det är inte en lätt grundinställning att ha i dag. Världen krymper. Vi dränks i bilder av plågade människor.

DEBATT: ”Avreglerad elmarknad – Det har inte blivit bättre”

DEBATT ”Istället för utveckling av tillverkning och anläggningar blev det utsugning, övervinster, oligopol, monopol och dåliga affärer med sämre standard på anläggningar som resultat”, skriver debattörerna.