• Bild: Pixabay/Elekteikerna/Montage

2019-01-18

Otillåtet hemmafixe, asbest, lönenivåer och dödliga arbetsplatsolyckor. Det är vad några av de tio mest lästa artiklarna på Elektrikerns sajt handlat om under 2018. Har du läst dem? Här nedan hittar du listan.

1. NU SKA DET BLI SLUT PÅ OTILLÅTET HEMMAFIXE

Hur mycket får man egentligen fixa med elen som privatperson? Årets mest lästa artikel handlar om att regeringen gett Elsäkerhetsverket och branschen i uppdrag att se till att man får rätt information när man köper elinstallationsprodukter.

2. MYNDIGHETENS BESLUT: ASBEST GÖR COMEBACK I USA

Asbest kommer åter att börja tillåtas i nya byggnadsmaterial i USA. Det meddelar landets federala miljöskyddsmyndighet (EPA) i en ny rapport, som omskrivs i 2018 års näst mest nästa artikel.

3. I KAMP MOT KLOCKAN UNDER BANVALLEN

Det är en kamp mot klockan. Exakt 22.30 på torsdagskvällen stängs tågtrafiken av. Då har arbetarna 78 timmar på sig att få klart hålet under järnvägsspåret. Det är knappt om tid. Förra årets tredje mest lästa artikel handlar om Håkan Svanströms kamp mot klockan under banvallen.

4. PLEJD EN ”SNACKIS” BLAND INSTALLATÖRER

Att det svenska teknikbolaget Plejd utökar sin produktserie var väldigt många läsare intresserade av – så pass att artikeln blev årets fjärde mest lästa.  

 

5. HAR DU RÄTT LÖN?

Ligger din lön på rätt nivå jämfört med andra inom yrket? I den artikel som kom på femteplats som årets mest lästa listade vi medellönerna i Sverige.

 

6. OLYCKAN I SVAPPAVAARA: JULIA BLEV BARA 21 ÅR

Den 27 juli hände det som inte kunde hända. Det som inte fick hända. Julia Markström, elektriker vid Cranex, föll igenom ett gallergolv vid kulsinterverket i Svappavaara och avled av det över fem meter höga fallet. I reportaget berättar hennes närstående om händelsen.

7. ÖPPET BREV MED ANLEDNING AV FLERA ELMONTÖRERS DÖD PÅ JOBBET

Den sjunde mest lästa artikeln är ett öppet brev, som Elektrikerförbundets ordförande Jonas Wallin och Sekos ordförande Valle Karlsson skrev till myndigheterna med anledning av flera elmontörers död på jobbet. 

8. NYA EU-STANDARDEN: ETT MOMENT 22 FÖR NYA LAMPUTTAG

Den nya EU-standarden för lamputtag har funnits sedan 2009, men i Sverige har den inte slagit genom alls. 1 april 2019 skulle det vara slut för den gamla lampproppen och uttaget även här, men sedan lättades det på kraven. Förra årets åttonde mest lästa artikel handlar om detta.

9. PLEJD FÅR NY STORÄGARE

Många ville läsa om hur industrijätten Schneider Electric går in som ny storägare i svenska teknikbolaget Plejd. Så pass många att artikeln hamnade på nionde plats över årets mest lästa.

10. VIBRATIONSSKADOR: BILADE I NIO MÅNADER I STRÄCK

Han var lärling och ny på jobbet. Då sattes han att bila oavbrutet i nio månader. I dag, 22 år senare, har Johan Lagbrant opererat en av de skadade händerna och väntar på nästa operation. Men funktionen i händerna blir ändå aldrig som innan. Förra årets tionde mest lästa artikel handlar om vibrationsskador.

HEDERSOMNÄMNANDE: ”GRABBEN SOM HAR KOLL”

”Jag vill bli elektriker när jag blir stor. Det är ett roligt arbete, och lätt. Därför finns det många elektriker idag. Varje dag blir det flera. Elektriker behöver inte gå så mycket i skolan”.

Så inleder signaturen ”Erik, 7 år” sin insändare. Webbartikeln är från 2012, men ändå fortsätter den att segla upp på Elektrikerns ”Mest läst”-listor år efter år. Om Erik finns på riktigt borde han vara runt 14 år idag, och kanske har han hunnit få ytterligare perspektiv på elektrikeryrket. I vilket fall som helst har hans insändare nu ännu en gång kvalat in bland de mest lästa på Tidningen Elektrikerns sajt.

Chris Smedbakken
chris.smedbakken@lomediehus.se

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Kultur

”Agnes” av Dylan Färemark – Del 9

KULTUR Del 9 Sköna somrar och Gröna Lund Här är den nionde delen av Dylan Färemarks prisbelönta berättelse Agnes, som publiceras som följetong i Tidningen Elektrikern.

Efterlysning: Känner du igen någon på bilden?

EFTERLYSNING! Redaktionen har fått en bild från bygget av Globen center 1988-89, och nu behöver vi din hjälp. Känner du igen någon på bilden? Kanske är du själv med? I så fall, hör av dig! Globen bildar bakgrund på denna bild som togs med självutlösare av Thomas Robarth, som ligger längst fram i röda byxor.

”Totalt misslyckat försök att göra Almedalen sexigare”

RECENSION ”Det här verkar ha ambitionen att vara House of Cards-smart. Men svensk politik är snarare Benny Hill. Och Almedalen är ett kollo för vår politiska elit”, skriver Arbetets kulturredaktör Johannes Klenell (som sett tv-serien Den inre cirkeln, baserad på Moderaternas gamle strategs bok I maktens öga).

”Agnes” av Dylan Färemark – Del 7

KULTUR Del 7 Frågor utan svar Här är den sjunde delen av Dylan Färemarks prisbelönta novell Agnes, som publiceras som följetong i Tidningen Elektrikern.

Tipsen: Sexutbildning och dystopi

KULTURTIPS Tv-serien: Sex education (Netflix, åtta delar) Sex education handlar om tonårige Otis och hans delvis krångliga vänrelationer. Otis mamma, som spelas av Gillian Anderson (bland annat Arkiv X) är sexterapeut. Otis tillhör på intet sätt innegänget, men hans liv tar en ny vändning när han börjar umgås med skolans kaxigaste tjej, Maeve.

LO och januariavtalet: En klassisk krisreaktion i fyra faser

Januariavtalet mellan S, MP, C och L utlöste kraftiga krisreaktioner inom LO. Arbetet går igenom vittnesmålen, från första chocken till nyorienteringen. 1. Chock  inträder direkt och kan vara upp till några dagar. Tillståndet skärmar av och skyddar den drabbade från den skrämmande upplevelsen.

”Agnes” av Dylan Färemark – Del 4

KULTUR Del 4 Ett liv Här är den fjärde delen av Dylan Färemarks prisbelönta novell Agnes, som publiceras som följetong i Tidningen Elektrikern.

Elens dag 2019 – så firar Sverige

Idag är det inte vilken dag som helst det är nämligen Elens dag! Denna ypperliga högtid firas på lite olika sätt runt om i landet. Vad skulle du göra om elen plötsligt försvann? Det skulle inte gå att laga mat på spisen, alla råvaror i kyl och frys skulle bli dåliga och det skulle inte gå att handla i affärerna.

”Billigt kontrakteras folk som segregeras” – och andra dikter av Mats Hammarlund

Här nedan följer en samling dikter av Mats Hammarlund. Förutom skrivandet har denne jobbat inom byggbranschen, mest som snickare och timmerman på byggen i Stockholm, men även på LO-TCO Biståndsnämnd. Dikterna är: 1. Livsviktigt 2. Byggfolk 3. Billigt kontrakteras folk som segregeras 4. Dolda risker 5. Döden passar på 6.

Tips: Elektrikerns mumsiga julrecept

R

Mys i juletid: Kolla in Elektrikerns kulturtips

Sylvia Kjellberg har läst novellsamlingen ”Bäcken” av Werner Aspenström, och Lina Hård tipsar om guldkorn att finna på SVT & SR Play. Här är två julmysiga kulturtips från våra journalistkollegor.

Elektriskt musikquiz – utmana familj och vänner!

Utmana familj och vänner. Klarar ni av detta musikquiz med svenska låtar på eltemat? Rätt svar hittar du längst ned (fuska inte). 1. Leila K hade en dunderhit på 90-talet med kraftfullt tema. Vad hette den? 2. Bandet är från Norrköping och har haft hits som Kärlekens tunga och Pojkar, pojkar, pojkar. Vad heter bandet? 3.

Vad minns du från 2018? Tävla om biobiljetter i Elektrikerns tipstolva!

Nu står 2019 för dörren, med allt vad det innebär. Men hur mycket minns du egentligen från det gångna året? Ta chansen att tävla med Elektrikern! Har du läst Elektrikern under året kanske du kommer ihåg de flesta av svaren.

”Agnes” av Dylan Färemark – Del 3

KULTUR Del 3 Dramaten Här är den tredje delen av Dylan Färemarks prisbelönta novell Agnes, som publiceras som följetong i Tidningen Elektrikern.

Dokumentärtipset: Arvet efter Kent Ekeroth

KULTUR Dokumentär: Arvet efter Kent Ekeroth (2018) En dokumentär av Erik Hedtjärn om en av Sverigedemokraternas mest kända politiker. (Finns på SR-play) För precis åtta år sedan började Sveriges Radios Erik Hedtjärn följa den då nya och okända riksdagsledamoten Kent Ekeroth.