• Foto: Staffan Björklund

2018-12-17

KRÖNIKA

Girigheten finner inga gränser. Bolags- och finanseliten hör till den högsta kasten. De får ofta sin vardag betald av sin arbetsgivare. Det är gratis hotellnätter, fria luncher och transporter med mera. Staten delar ut bidrag till städhjälp. Den ekonomiska eliten struntar blankt i vem som bildar ny regering i Sverige. Den sitter nämligen i orubbat bo och skrattar hela vägen till banken”, skriver Ulf Lundén.

För snart tio år sedan kom boken ”Skurkkapitalismen” (Leopard förlag) av Loretta Napoleoni. Hon är ekonom, terrorforskare och författare. Den handlar om hur kapitalismen i den heliga globalismens namn släppt fram bedragare, hallickar och olika pirater över hela världen.

Den kriminella verksamheten på alla nivåer skapar vinnare och förlorare när stora ekonomiska maktförhållanden förändras i världen genom historien. Det är verkligen en stor kraft i den så kallade utvecklingens skugga, som en del av historiens yin och yang, två urstarka ytterligheter.

LÄS ÄVEN: Rotavdrag: Fördelningspolitik och svart-vita jobb

Loretta Napoleonis bok berättar om den brutala strid som ständigt har pågått mellan politik och ekonomi. Hon konstaterar att krigen genom historien alltid handlat om vem som ska kontrollera olika marknader. Alltsedan maktstriderna i Medelhavsområdet till USA:s Marshallplan i modern tid, när Västeuropa skulle byggas upp igen efter andra världskriget.

Och inget tyder på att detta krig kommer att upphöra. Den är som en del av mänsklighetens eget DNA.

I sin forskning kunde hon konstatera att det moderna slaveriet var större än under den transatlantiska slavhandelns tid. Globaliseringen skapade en exploatering av slavarbete i industriell skala. Loretta Napoleoni skriver: ”Redan 1990 började sexslavar från det forna sovjetblocket översvämma marknader i Väst. Kvinnorna visade sig vara vackra, billiga och framför allt desperata. Men den nya sexhandeln var ändå bara toppen av isberget.”

Ett tips i sammanhanget är att du ser dokumentärfotoutställningen ”Drömmen om ett bättre liv” av Stefan F Lindberg (Ahlbäckpristagare 2017) i Meken i Smedjebacken (pågår till 28/10). Den handlar om just dagens slaveri i form av bland annat migrantarbete och prostitution.

Nå, jag tar fram Loretta Napoleonis bok i min bokhylla och lägger den bredvid Svenska Dagbladets Näringslivsdel. Boken är minst lika aktuell i dag. Flera av artiklarna handlar om avancerad skatteplanering, ekonomiska brott och oegentligheter.

Skurkkapitalismen är allestädes närvarande. Bedragare, hallickar och maffiakungar fortsätter befolka världsekonomin. Europeiska storbanker misstänks ha svindlat gigantiska summor pengar av skattebetalarna i främst Tyskland, Italien och Frankrike. Det rör sig om totalt 500 miljarder kronor som saknas i ländernas statskassor.

Familjen Wallenbergs SEB pekas ut i härvan men banken nekar till anklagelserna. Här finns en artikel om misstänkt korruption i Ericsson och ett bokutdrag om insideraffären i teknikbolaget Fingerprint Cards.

De svenska storbankerna har en svart höst. Misstankarna haglar om penningtvättshärvor, skattesmitning och anklagelser om kränkningar.

LÄS ÄVEN: Enorm Rot-härva – kan ha lurat staten på miljoner

Är jag förvånad? Nej. Är jag upprörd? Snarare luttrad. Ingen finansmyndighet eller politisk kraft kan i dag bjuda motstånd varken på nationell eller internationell nivå. Det är tack vare undersökande journalistik och civilkurage hos enskilda personer (visselblåsare) som skandalerna rullas upp inför våra ögon.

Det paradoxala i sammanhanget är ju att politikerna lagt sig platt för den så kallade marknadens krav om total skattebefrielse. Sverige är redan i dag ett skatteparadis för de rikaste. Vi har ingen förmögenhetsskatt, gåvoskatt eller arvsskatt, vilket skiljer Sverige från flertalet andra länder.

Högeralliansen tog dessutom bort fastighetsskatten vilket nästan är unikt för Sverige. Skatten på inkomst av kapital är även den låg jämfört med andra länder. Det gynnar främst dem som redan har stora summor pengar från aktier och kapital. Bolagsskatten är också relativt låg samtidigt som ränteavdragen på lån är höga.

Argumenten för att ta bort skatterna för de rikaste var hoten om att de annars skulle flytta utomlands och syssla med just avancerad skatteflykt. Var det lyckosamt? Nej. Mycket vill alltid ha mer. Den nya överklassen består av karriärister som speglar sina stora egon i herrgårdar, kungajakter, privatskolor och slutna elitistiska sällskap.

Skatteverket bedömer att rika svenskar i utlandet undanhåller 40 miljarder kronor per år. Det motsvarar lön till 120 000 undersköterskor i ett år eller vad det kostar att ha 340 000 barn i förskolan på ett år. (Källa: Dagens samhälle).

Det är gigantiska summor som den finansiella eliten och de stora bolagen inte bidrar med till välfärden och samhällsbygget. Pengar som skulle kunna gå till att bygga upp en ny gemensam skola och att cancersjuka får vård i tid.

LÄS ÄVEN: Riskkapitalister som går in i elbranschen

Girigheten finner inga gränser. Bolags- och finanseliten hör till den högsta kasten. De får ofta sin vardag betald av sin arbetsgivare. Det är gratis hotellnätter, fria luncher och transporter med mera. Staten delar ut bidrag till städhjälp. Den ekonomiska eliten struntar blankt i vem som bildar ny regering i Sverige. Den sitter nämligen i orubbat bo och skrattar hela vägen till banken.

Skurkkapitalismen drar med sig alla sina stora och små symptom som kriminalitet, prostitution, utnyttjande av billig arbetskraft, ökad ojämlikhet, främlingsfientlighet, förtryck av minoriteter och renodlad rasism.

Vi är själva en del av detta system som konsumenter. Jakten på ständigt låga priser och tjänster kräver sina anonyma offer. Det är inte barnarbetarna vi får se i de glättiga reklamfilmerna för olika varor i lågprisvaruhusens skyltfönster.

Den ekonomiska eliten i Sverige har drillats på Handelshögskolan i Stockholm. Finansministrar, riksbankschef, bolagsdirektörer, riskkapitalister, mediemoguler har samtliga fått lära sig marknadsliberalismens abc.

I Mikael Holmqvists nya bok ”Handels:maktelitens skola” kan vi läsa hur ”Handelshögskolefieringen” låtit sprida sig långt in i i olika blå eller röda regeringar och i myndigheter – inte bara i storbolagen. Det är förstås djupt allvarligt att den ekonomiska eliten rekryteras från samma ställe.

Nå, allt detta vet vi. Men skapar det några stora demonstrationer eller protester? Alltför många fungerar som strutsen. De stoppar huvudet i sanden, håller för öronen eller irrar sig in i den högerpopulistiska och nationalistiska labyrinten.

Ett är dock säkert: hjulen rullar på, skandalerna likaså, precis som skurkkapitalismen. Vad världen behöver är en ny global och folkligt förankrad rörelse som verkligen vill bygga demokratiska anständiga samhällen och där den ekonomiska eliten inte längre håller i taktpinnen.

Ulf Lundén
ulf.lunden@mittmedia.se

 

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Åsikter

Anna Norling: ”Alla måste förstå vikten av att vara med i facket”

KRÖNIKA ”Det borde inte heller vara så att anställda väntar med att gå med i facket till dess att något väl har hänt. För då är det ofta försent”, skriver Elektrikerns redaktör Anna Norling. Vi fick gå på dan. Och när den 25:e kom så kom inga pengar, och ägaren svarade inte i telefon. Jag pratar med en av Elektrikerförbundets medlemmar i Västsverige.

”Ensam är sällan stark – och det är inte så kul heller”

KRÖNIKA ”Elektriker, snickare, rörmokare och målare har alltid fått samarbeta och samsas om de ytor som finns på ett bygge. Detta ger bra tålamodsträning speciellt om vissa yrkesgrupper eller individer anser att de har företräde framför alla andra”, skriver Per Lawén. Deadlineklockan tickar oroväckande fort. Folk knuffas och trängs överallt för att komma fram.

”Totalt misslyckat försök att göra Almedalen sexigare”

RECENSION ”Det här verkar ha ambitionen att vara House of Cards-smart. Men svensk politik är snarare Benny Hill. Och Almedalen är ett kollo för vår politiska elit”, skriver Arbetets kulturredaktör Johannes Klenell (som sett tv-serien Den inre cirkeln, baserad på Moderaternas gamle strategs bok I maktens öga).

”Ett elektrifierat Sverige behöver fler kvinnor i el-branschen”

DEBATT ”Låt jämställdhet bli en av de viktigaste frågorna för företagen att jobba med de närmaste åren”, skriver debattörerna.  Sverige står inför en gigantisk omställning med en elektrifiering av stora delar av samhället. Men redan idag saknas uppemot 10 000 elektriker. Branschen är en av de mest ojämställda med bara 2 procent kvinnor.

”Reformisterna står för ett välkommet uppvaknande”

KRÖNIKA ”Det är synd att Reformisterna ses som konkurrenter mot Vänsterpartiet istället för den möjliga vänsterreformistiska allians som kan växa fram ur det som nu sker”, skriver Ingemar E L Göransson. För sju år sedan satt jag på en pub i Soho, London med en pint och vänsterns dagstidning The Morning Star uppslagen framför mig på bordet.

Fredrik B Sjödin: ”Infantil vinkling av en viktig debatt”

DEBATT ”I debatten förs just nu fram en uppfattning att nätföretagen, alltså de företag som äger elnäten, inte har koll på nuläget och framtiden. Det är en felaktig uppfattning”, skriver Fredrik B Sjödin, teknisk expert på Installatörsföretagen.

Johannes Klenell: ”Är samtalsaktivism den nya skrikdebatten?”

KULTURKRÖNIKA ”Det att den ena parten febrilt vill mötas samtidigt som den andra parten stannar i sin extrema hållning. Det gör att den som har ambitionen att mötas sakta men säkert tappar kompassen i sin resa mot vad den tror är halva vägen”, skriver Johannes Klenell.

Jonas Wallin: ”Det vi byggt har börjat krackelera”

LEDARE ”Socialdemokraterna får en kraftig hemläxa! Alla ska med, alla ska delta och det är det samhälle som gör medlemmarna tryggare och lyckligare som ska vara den framtida visionen”, skriver förbundsordförande Jonas Wallin. I en undersökning som presenterades nyligen återfinns Sverige på sjunde plats över världens lyckligaste människor.

Per Eklund: ”Viktigt att lyssna på medlemmarna”

KRÖNIKA ”Att medlemmar får möjlighet till information och möjlighet att uttrycka sin åsikt är oerhört viktigt oavsett vilket fackförbund det gäller. Ännu viktigare är att ansvariga lyssnar på de enskildas synpunkter”, skriver Elektrikerns tidigare redaktör Per Eklund.

Anna Norling: ”Ducka inte – debatten handlar faktiskt om er”

KRÖNIKA ”De som hånar feminism och genusvetenskap ena dagen, har ingen trovärdighet när de andra dagen rasar mot enskilda mäns misshandel av kvinnor. Det är en föråldrad attityd som borde ha grävts ned för länge, länge sedan”, skriver Elektrikerns redaktör Anna Norling.

”Agnes” av Dylan Färemark – Del 6

KULTUR Del 6 Pennalism Här är den sjätte delen av Dylan Färemarks prisbelönta novell Agnes, som publiceras som följetong i Tidningen Elektrikern.

Debatt: ”Las måste vara en lag värd namnet”

DEBATT ”Där är det mycket viktigt att ha en skyddslagstiftning som är värd namnet, och som inte urholkas av AD och en del politiker”, skriver Christian Kutzner. Efter att ha jobbat i närmare 30 år som ombudsman i Hotell och restaurangfacket, även om jag sedan 2016 varit pensionär, har jag en hel del erfarenhet av tillämpandet av LAS.

Johannes Klenell: ”Därför förespråkar den ekonomiska eliten brexit”

KULTURKRÖNIKA ”Brexit handlar alltså inte enbart om ett folkligt missnöje mot en överstatlig elit. Den ekonomiska eliten kan också ha en hel del att vinna på att vara brexitförespråkare”, skriver Johannes Klenell. Så här i brexittider har fokus i svensk debatt främst legat i förklaringsmodeller som handlat om de besvikna väljarnas protest mot EU:s överstatlighet.

Jonas Eriksson: ”Fackföreningsrörelsen – folkrörelse eller försäkringsbolag?”

DEBATT ”Fackföreningar uppfattas idag mer som försäkringsbolag än demokratiska organisationer som driver sina medlemmars frågor”, skriver Elektrikerförbundets centrals ungdomsansvarige Jonas Eriksson. Sverige har mycket att vara stolta över. I år, 2019, firar vi att det var 100 år sedan vi tog ett av de första stegen till att bli ett demokratiskt styrt land.

”AGNES” AV DYLAN FÄREMARK – DEL 5

KULTUR Del 5 Joseph Brodsky Här är den femte delen av Dylan Färemarks prisbelönta novell Agnes, som publiceras som följetong i Tidningen Elektrikern.