• Foto: Staffan Björklund

2018-12-17

KRÖNIKA

Girigheten finner inga gränser. Bolags- och finanseliten hör till den högsta kasten. De får ofta sin vardag betald av sin arbetsgivare. Det är gratis hotellnätter, fria luncher och transporter med mera. Staten delar ut bidrag till städhjälp. Den ekonomiska eliten struntar blankt i vem som bildar ny regering i Sverige. Den sitter nämligen i orubbat bo och skrattar hela vägen till banken”, skriver Ulf Lundén.

För snart tio år sedan kom boken ”Skurkkapitalismen” (Leopard förlag) av Loretta Napoleoni. Hon är ekonom, terrorforskare och författare. Den handlar om hur kapitalismen i den heliga globalismens namn släppt fram bedragare, hallickar och olika pirater över hela världen.

Den kriminella verksamheten på alla nivåer skapar vinnare och förlorare när stora ekonomiska maktförhållanden förändras i världen genom historien. Det är verkligen en stor kraft i den så kallade utvecklingens skugga, som en del av historiens yin och yang, två urstarka ytterligheter.

LÄS ÄVEN: Rotavdrag: Fördelningspolitik och svart-vita jobb

Loretta Napoleonis bok berättar om den brutala strid som ständigt har pågått mellan politik och ekonomi. Hon konstaterar att krigen genom historien alltid handlat om vem som ska kontrollera olika marknader. Alltsedan maktstriderna i Medelhavsområdet till USA:s Marshallplan i modern tid, när Västeuropa skulle byggas upp igen efter andra världskriget.

Och inget tyder på att detta krig kommer att upphöra. Den är som en del av mänsklighetens eget DNA.

I sin forskning kunde hon konstatera att det moderna slaveriet var större än under den transatlantiska slavhandelns tid. Globaliseringen skapade en exploatering av slavarbete i industriell skala. Loretta Napoleoni skriver: ”Redan 1990 började sexslavar från det forna sovjetblocket översvämma marknader i Väst. Kvinnorna visade sig vara vackra, billiga och framför allt desperata. Men den nya sexhandeln var ändå bara toppen av isberget.”

Ett tips i sammanhanget är att du ser dokumentärfotoutställningen ”Drömmen om ett bättre liv” av Stefan F Lindberg (Ahlbäckpristagare 2017) i Meken i Smedjebacken (pågår till 28/10). Den handlar om just dagens slaveri i form av bland annat migrantarbete och prostitution.

Nå, jag tar fram Loretta Napoleonis bok i min bokhylla och lägger den bredvid Svenska Dagbladets Näringslivsdel. Boken är minst lika aktuell i dag. Flera av artiklarna handlar om avancerad skatteplanering, ekonomiska brott och oegentligheter.

Skurkkapitalismen är allestädes närvarande. Bedragare, hallickar och maffiakungar fortsätter befolka världsekonomin. Europeiska storbanker misstänks ha svindlat gigantiska summor pengar av skattebetalarna i främst Tyskland, Italien och Frankrike. Det rör sig om totalt 500 miljarder kronor som saknas i ländernas statskassor.

Familjen Wallenbergs SEB pekas ut i härvan men banken nekar till anklagelserna. Här finns en artikel om misstänkt korruption i Ericsson och ett bokutdrag om insideraffären i teknikbolaget Fingerprint Cards.

De svenska storbankerna har en svart höst. Misstankarna haglar om penningtvättshärvor, skattesmitning och anklagelser om kränkningar.

LÄS ÄVEN: Enorm Rot-härva – kan ha lurat staten på miljoner

Är jag förvånad? Nej. Är jag upprörd? Snarare luttrad. Ingen finansmyndighet eller politisk kraft kan i dag bjuda motstånd varken på nationell eller internationell nivå. Det är tack vare undersökande journalistik och civilkurage hos enskilda personer (visselblåsare) som skandalerna rullas upp inför våra ögon.

Det paradoxala i sammanhanget är ju att politikerna lagt sig platt för den så kallade marknadens krav om total skattebefrielse. Sverige är redan i dag ett skatteparadis för de rikaste. Vi har ingen förmögenhetsskatt, gåvoskatt eller arvsskatt, vilket skiljer Sverige från flertalet andra länder.

Högeralliansen tog dessutom bort fastighetsskatten vilket nästan är unikt för Sverige. Skatten på inkomst av kapital är även den låg jämfört med andra länder. Det gynnar främst dem som redan har stora summor pengar från aktier och kapital. Bolagsskatten är också relativt låg samtidigt som ränteavdragen på lån är höga.

Argumenten för att ta bort skatterna för de rikaste var hoten om att de annars skulle flytta utomlands och syssla med just avancerad skatteflykt. Var det lyckosamt? Nej. Mycket vill alltid ha mer. Den nya överklassen består av karriärister som speglar sina stora egon i herrgårdar, kungajakter, privatskolor och slutna elitistiska sällskap.

Skatteverket bedömer att rika svenskar i utlandet undanhåller 40 miljarder kronor per år. Det motsvarar lön till 120 000 undersköterskor i ett år eller vad det kostar att ha 340 000 barn i förskolan på ett år. (Källa: Dagens samhälle).

Det är gigantiska summor som den finansiella eliten och de stora bolagen inte bidrar med till välfärden och samhällsbygget. Pengar som skulle kunna gå till att bygga upp en ny gemensam skola och att cancersjuka får vård i tid.

LÄS ÄVEN: Riskkapitalister som går in i elbranschen

Girigheten finner inga gränser. Bolags- och finanseliten hör till den högsta kasten. De får ofta sin vardag betald av sin arbetsgivare. Det är gratis hotellnätter, fria luncher och transporter med mera. Staten delar ut bidrag till städhjälp. Den ekonomiska eliten struntar blankt i vem som bildar ny regering i Sverige. Den sitter nämligen i orubbat bo och skrattar hela vägen till banken.

Skurkkapitalismen drar med sig alla sina stora och små symptom som kriminalitet, prostitution, utnyttjande av billig arbetskraft, ökad ojämlikhet, främlingsfientlighet, förtryck av minoriteter och renodlad rasism.

Vi är själva en del av detta system som konsumenter. Jakten på ständigt låga priser och tjänster kräver sina anonyma offer. Det är inte barnarbetarna vi får se i de glättiga reklamfilmerna för olika varor i lågprisvaruhusens skyltfönster.

Den ekonomiska eliten i Sverige har drillats på Handelshögskolan i Stockholm. Finansministrar, riksbankschef, bolagsdirektörer, riskkapitalister, mediemoguler har samtliga fått lära sig marknadsliberalismens abc.

I Mikael Holmqvists nya bok ”Handels:maktelitens skola” kan vi läsa hur ”Handelshögskolefieringen” låtit sprida sig långt in i i olika blå eller röda regeringar och i myndigheter – inte bara i storbolagen. Det är förstås djupt allvarligt att den ekonomiska eliten rekryteras från samma ställe.

Nå, allt detta vet vi. Men skapar det några stora demonstrationer eller protester? Alltför många fungerar som strutsen. De stoppar huvudet i sanden, håller för öronen eller irrar sig in i den högerpopulistiska och nationalistiska labyrinten.

Ett är dock säkert: hjulen rullar på, skandalerna likaså, precis som skurkkapitalismen. Vad världen behöver är en ny global och folkligt förankrad rörelse som verkligen vill bygga demokratiska anständiga samhällen och där den ekonomiska eliten inte längre håller i taktpinnen.

Ulf Lundén
ulf.lunden@mittmedia.se

 

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Åsikter

”Människor med fysiskt tunga arbeten ska inte bli förlorare”

LEDARE ”Innan pensionsåldern höjs borde man ha säkrat så att arbetsmiljön är så bra att man kan arbeta längre än idag. Det kanske vore på sin plats att sänka den dagliga arbetstiden, korta arbetsveckan eller förlänga semestern”, skriver förbundsordförande Jonas Wallin. Nuvarande pensionssystem infördes 1999. Det föregicks av ett stort remissarbete.

Kurt Junesjö: ”Jag hoppas LO-förbunden tar sitt förnuft till fånga”

REPLIK ”När Erland Olauson säger att rättsläget är oförändrat talar han tyvärr mot bättre vetande”, skriver Kurt Junesjö. Erland Olausons bemötande av mina åsikter om förslaget till inskränkningar i strejkrätten är anmärkningsvärt. För han bemöter mig bara med ett enda argument, en dom som kom redan 1989, Britanniadomen.

Josefine Larsson: ”Vart har respekten tagit vägen?”

KRÖNIKA ”Hade jag inte velat bli smutsig under mina naglar hade jag ju valt ett annat yrke. Och så vitt jag vet så finns det faktiskt män som inte vill få smuts under sina naglar också. Men skulle en man någonsin få den frågan? Jag tror inte det”, skriver Josefine Larsson. För snart nio år sedan valde jag att bli elektriker.

Johannes Klenell: ”Personligen avskyr jag cynismen”

KRÖNIKA ”Ingen kan göra allt, men alla kan göra något sa parollen under flyktingkrisen. Ändå sitter man där, med sitt morgonkaffe och känner sig otillräcklig inför att världen går under”, skriver Johannes Klenell. Jag är i grunden optimist. Det är inte en lätt grundinställning att ha i dag. Världen krymper. Vi dränks i bilder av plågade människor.

DEBATT: ”Avreglerad elmarknad – Det har inte blivit bättre”

DEBATT ”Istället för utveckling av tillverkning och anläggningar blev det utsugning, övervinster, oligopol, monopol och dåliga affärer med sämre standard på anläggningar som resultat”, skriver debattörerna.
Felix Finnveden, personlig assistent och förtroendevald i Kommunal

Felix Finnveden: ”Styrkan sitter i gräsrötterna”

KRÖNIKA ”Vilket parti eller tankesmedja som helst kan dribbla med siffror och statistik, men inom fackförbunden och i LO organiserar vi 1,5 miljoner människor som riskerar sämre liv om högern får igenom sina förslag”, skriver Felix Finnveden.

Anna Norling: ”Spelreklamen – Lönsam enbart för några få”

KRÖNIKA ”Den sorg, den skuld, den reva det gör i allt för många människors liv att utsättas för denna marknadsföring de inte kan stå emot är inte värd en enda skattekrona samhället kan casha in från dessa spelbolag”, skriver Elektrikerns redaktör Anna Norling.  Jag har tänkt att det inte lönar sig. All den här reklamen för spel, för betting, för nätkasino.

Minnesord av Nille Thorsell: ”Karl Knuters, Vila i frid”

MINNESORD Karl du föddes god och snäll i en värld full av törnen. Du frågade alltid hur jag mådde och det kändes på riktigt som du ville veta svaret. Vi var många som visste att du tampades med spöken. Jag förstod dock aldrig att det var spelets satar som drev dig i fördärvet. Hade du bara sagt något, hade jag bara lyssnat. Det finns många om och men här min kamrat Karl.

Minnesord av Johnny Ekdahl: ”Vila i frid, Karl Knuters”

MINNESORD Min kära vän och kollega Karl Knuters finns inte bland oss längre. Han avslutade sitt liv på julafton, bara 33 år gammal. Må han vila i frid. Vissa kallade honom Kalle, andra med mig sade Knuters. Knuters kunde framstå som en tystlåten, något förvirrad och kanske lite osäker filur bland övriga människor.

DEBATT: ”Sänkt medlemsavgift – till vilket pris?”

DEBATT ”Vill du betala lägre i fackavgift så är ett bra tips att avstå nästa års löneförhöjning eller strunta i att plocka ut ackordet”, skriver debattörerna. Något som diskuteras flitig i förbundet just nu är medlemsavgiften, huruvida den ska sänkas eller ej.

Claes Thim: ”Större risk att dö på jobbet än att bli skjuten”

DEBATT ”En dödsskjutning leder oftast till stora tidningsrubriker och bästa sändningstid i tv. En död arbetare får knappt en notis i samma media. Hur kommer det sig?”, skriver Claes Thim. Första arbetsdagen för året och jag börjar med att summera arbetsmiljöåret som varit.

DEBATT: ”Stoppa oseriösa kurser för ställningsbyggare”

DEBATT ”Det går inte att lita på utbildningsbevisen som utfärdas av oseriösa aktörer. Människor riskerar att utsättas för livsfara”, skriver Gustaf Gedda och Håkan Carlsson. Sverige växer. Snart blir vi 11 miljoner invånare. Det innebär hundratusentals nya bostäder, mer infrastruktur och fler offentliga lokaler.

Ulf Lundén: ”En arbetarklasshjälte för vår tid”

LITTERATUR (Michael Enggaards debutroman Ynkrygg. Utgiven av Bokförlaget Polaris.) ”Romanhjältar från arbetarklassmiljöer hör inte till vanligheterna och upplösningen hör till det mer vederkvickande slaget”, skriver Ulf Lundén. Michael Enggaards debutroman Ynkrygg utspelar sig på en bilverkstad och i en boxningsring i Köpenhamn.

David Fernhed: ”Kapitalismen är precis så hård och kall som Scrooge”

”Och kapitalismen är precis så där hård och kall som Scrooge. Det enda som räknas är vinsten på satsad krona”, skriver David Fernhed. Med smink i hela ansiktet, lite för trånga byxor och en storväst i beige manchester sitter jag i logen. Jag väntar. Jag väntar på att få gå upp på komedianternas scen och spela min roll.

Jonas Wallin: ”Fler bränder i juletid!”

LEDARE ”Vi vet, utan att kunna bevisa det, att många husägare gör egna elinstallationer och speciellt i äldre hus så är det obehöriga som utfört elinstallationen”, skriver förbundets ordförande Jonas Wallin. Nu lackar det mot Jul. Flera av oss ser fram emot lite ledighet och mysiga dagar med familj och vänner.