• Foto: Staffan Björklund

2018-12-17

KRÖNIKA

Girigheten finner inga gränser. Bolags- och finanseliten hör till den högsta kasten. De får ofta sin vardag betald av sin arbetsgivare. Det är gratis hotellnätter, fria luncher och transporter med mera. Staten delar ut bidrag till städhjälp. Den ekonomiska eliten struntar blankt i vem som bildar ny regering i Sverige. Den sitter nämligen i orubbat bo och skrattar hela vägen till banken”, skriver Ulf Lundén.

För snart tio år sedan kom boken ”Skurkkapitalismen” (Leopard förlag) av Loretta Napoleoni. Hon är ekonom, terrorforskare och författare. Den handlar om hur kapitalismen i den heliga globalismens namn släppt fram bedragare, hallickar och olika pirater över hela världen.

Den kriminella verksamheten på alla nivåer skapar vinnare och förlorare när stora ekonomiska maktförhållanden förändras i världen genom historien. Det är verkligen en stor kraft i den så kallade utvecklingens skugga, som en del av historiens yin och yang, två urstarka ytterligheter.

LÄS ÄVEN: Rotavdrag: Fördelningspolitik och svart-vita jobb

Loretta Napoleonis bok berättar om den brutala strid som ständigt har pågått mellan politik och ekonomi. Hon konstaterar att krigen genom historien alltid handlat om vem som ska kontrollera olika marknader. Alltsedan maktstriderna i Medelhavsområdet till USA:s Marshallplan i modern tid, när Västeuropa skulle byggas upp igen efter andra världskriget.

Och inget tyder på att detta krig kommer att upphöra. Den är som en del av mänsklighetens eget DNA.

I sin forskning kunde hon konstatera att det moderna slaveriet var större än under den transatlantiska slavhandelns tid. Globaliseringen skapade en exploatering av slavarbete i industriell skala. Loretta Napoleoni skriver: ”Redan 1990 började sexslavar från det forna sovjetblocket översvämma marknader i Väst. Kvinnorna visade sig vara vackra, billiga och framför allt desperata. Men den nya sexhandeln var ändå bara toppen av isberget.”

Ett tips i sammanhanget är att du ser dokumentärfotoutställningen ”Drömmen om ett bättre liv” av Stefan F Lindberg (Ahlbäckpristagare 2017) i Meken i Smedjebacken (pågår till 28/10). Den handlar om just dagens slaveri i form av bland annat migrantarbete och prostitution.

Nå, jag tar fram Loretta Napoleonis bok i min bokhylla och lägger den bredvid Svenska Dagbladets Näringslivsdel. Boken är minst lika aktuell i dag. Flera av artiklarna handlar om avancerad skatteplanering, ekonomiska brott och oegentligheter.

Skurkkapitalismen är allestädes närvarande. Bedragare, hallickar och maffiakungar fortsätter befolka världsekonomin. Europeiska storbanker misstänks ha svindlat gigantiska summor pengar av skattebetalarna i främst Tyskland, Italien och Frankrike. Det rör sig om totalt 500 miljarder kronor som saknas i ländernas statskassor.

Familjen Wallenbergs SEB pekas ut i härvan men banken nekar till anklagelserna. Här finns en artikel om misstänkt korruption i Ericsson och ett bokutdrag om insideraffären i teknikbolaget Fingerprint Cards.

De svenska storbankerna har en svart höst. Misstankarna haglar om penningtvättshärvor, skattesmitning och anklagelser om kränkningar.

LÄS ÄVEN: Enorm Rot-härva – kan ha lurat staten på miljoner

Är jag förvånad? Nej. Är jag upprörd? Snarare luttrad. Ingen finansmyndighet eller politisk kraft kan i dag bjuda motstånd varken på nationell eller internationell nivå. Det är tack vare undersökande journalistik och civilkurage hos enskilda personer (visselblåsare) som skandalerna rullas upp inför våra ögon.

Det paradoxala i sammanhanget är ju att politikerna lagt sig platt för den så kallade marknadens krav om total skattebefrielse. Sverige är redan i dag ett skatteparadis för de rikaste. Vi har ingen förmögenhetsskatt, gåvoskatt eller arvsskatt, vilket skiljer Sverige från flertalet andra länder.

Högeralliansen tog dessutom bort fastighetsskatten vilket nästan är unikt för Sverige. Skatten på inkomst av kapital är även den låg jämfört med andra länder. Det gynnar främst dem som redan har stora summor pengar från aktier och kapital. Bolagsskatten är också relativt låg samtidigt som ränteavdragen på lån är höga.

Argumenten för att ta bort skatterna för de rikaste var hoten om att de annars skulle flytta utomlands och syssla med just avancerad skatteflykt. Var det lyckosamt? Nej. Mycket vill alltid ha mer. Den nya överklassen består av karriärister som speglar sina stora egon i herrgårdar, kungajakter, privatskolor och slutna elitistiska sällskap.

Skatteverket bedömer att rika svenskar i utlandet undanhåller 40 miljarder kronor per år. Det motsvarar lön till 120 000 undersköterskor i ett år eller vad det kostar att ha 340 000 barn i förskolan på ett år. (Källa: Dagens samhälle).

Det är gigantiska summor som den finansiella eliten och de stora bolagen inte bidrar med till välfärden och samhällsbygget. Pengar som skulle kunna gå till att bygga upp en ny gemensam skola och att cancersjuka får vård i tid.

LÄS ÄVEN: Riskkapitalister som går in i elbranschen

Girigheten finner inga gränser. Bolags- och finanseliten hör till den högsta kasten. De får ofta sin vardag betald av sin arbetsgivare. Det är gratis hotellnätter, fria luncher och transporter med mera. Staten delar ut bidrag till städhjälp. Den ekonomiska eliten struntar blankt i vem som bildar ny regering i Sverige. Den sitter nämligen i orubbat bo och skrattar hela vägen till banken.

Skurkkapitalismen drar med sig alla sina stora och små symptom som kriminalitet, prostitution, utnyttjande av billig arbetskraft, ökad ojämlikhet, främlingsfientlighet, förtryck av minoriteter och renodlad rasism.

Vi är själva en del av detta system som konsumenter. Jakten på ständigt låga priser och tjänster kräver sina anonyma offer. Det är inte barnarbetarna vi får se i de glättiga reklamfilmerna för olika varor i lågprisvaruhusens skyltfönster.

Den ekonomiska eliten i Sverige har drillats på Handelshögskolan i Stockholm. Finansministrar, riksbankschef, bolagsdirektörer, riskkapitalister, mediemoguler har samtliga fått lära sig marknadsliberalismens abc.

I Mikael Holmqvists nya bok ”Handels:maktelitens skola” kan vi läsa hur ”Handelshögskolefieringen” låtit sprida sig långt in i i olika blå eller röda regeringar och i myndigheter – inte bara i storbolagen. Det är förstås djupt allvarligt att den ekonomiska eliten rekryteras från samma ställe.

Nå, allt detta vet vi. Men skapar det några stora demonstrationer eller protester? Alltför många fungerar som strutsen. De stoppar huvudet i sanden, håller för öronen eller irrar sig in i den högerpopulistiska och nationalistiska labyrinten.

Ett är dock säkert: hjulen rullar på, skandalerna likaså, precis som skurkkapitalismen. Vad världen behöver är en ny global och folkligt förankrad rörelse som verkligen vill bygga demokratiska anständiga samhällen och där den ekonomiska eliten inte längre håller i taktpinnen.

Ulf Lundén
ulf.lunden@mittmedia.se

 

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Åsikter

Claes Thim: ”Större risk att dö på jobbet än att bli skjuten”

DEBATT ”En dödsskjutning leder oftast till stora tidningsrubriker och bästa sändningstid i tv. En död arbetare får knappt en notis i samma media. Hur kommer det sig?”, skriver Claes Thim. Första arbetsdagen för året och jag börjar med att summera arbetsmiljöåret som varit.

DEBATT: ”Stoppa oseriösa kurser för ställningsbyggare”

DEBATT ”Det går inte att lita på utbildningsbevisen som utfärdas av oseriösa aktörer. Människor riskerar att utsättas för livsfara”, skriver Gustaf Gedda och Håkan Carlsson. Sverige växer. Snart blir vi 11 miljoner invånare. Det innebär hundratusentals nya bostäder, mer infrastruktur och fler offentliga lokaler.

Ulf Lundén: ”En arbetarklasshjälte för vår tid”

LITTERATUR (Michael Enggaards debutroman Ynkrygg. Utgiven av Bokförlaget Polaris.) ”Romanhjältar från arbetarklassmiljöer hör inte till vanligheterna och upplösningen hör till det mer vederkvickande slaget”, skriver Ulf Lundén. Michael Enggaards debutroman Ynkrygg utspelar sig på en bilverkstad och i en boxningsring i Köpenhamn.

David Fernhed: ”Kapitalismen är precis så hård och kall som Scrooge”

”Och kapitalismen är precis så där hård och kall som Scrooge. Det enda som räknas är vinsten på satsad krona”, skriver David Fernhed. Med smink i hela ansiktet, lite för trånga byxor och en storväst i beige manchester sitter jag i logen. Jag väntar. Jag väntar på att få gå upp på komedianternas scen och spela min roll.

Jonas Wallin: ”Fler bränder i juletid!”

LEDARE ”Vi vet, utan att kunna bevisa det, att många husägare gör egna elinstallationer och speciellt i äldre hus så är det obehöriga som utfört elinstallationen”, skriver förbundets ordförande Jonas Wallin. Nu lackar det mot Jul. Flera av oss ser fram emot lite ledighet och mysiga dagar med familj och vänner.

Claes Thim: ”Vi arbetare är de största förlorarna med denna budget”

DEBATT ”Vi arbetare är de största förlorarna med denna budget, de största svikarna är Centerpartiet och Liberalerna”, skriver Claes Thim. Here we go again. Moderaterna och Kristdemokraternas budget kommer gälla 2019 då den gick igenom riksdagen med stöd av Sverigedemokraterna.

DEBATT: ”Ena handen vet inte vad den andra gör”

DEBATT ”Det sorgliga är att denna inkompetens och en tandlös tillsynsmyndighet gör att elnätskunderna, som inte kan freda sig, får bära hela notan för felaktiga reinvesteringar”, skriver debattören. Jag har varit anställd hos och arbetat inom olika energibolag i över 20 år. Därvid hade jag många kontakter med andra energibolag.

Anna Norling: ”Det finns olika människor överallt – även inom elektrikeryrket”

KRÖNIKA ”Att Madeleine nu öppet berättar om den väg hon valt att gå betyder mycket. Dels för andra transpersoner, som kan se att de inte är ensamma med att känna som de känner, dels för oss alla. Att vi får hjälp med att förstå att det finns olika sorters människor överallt”, skriver Elektrikerns redaktör Anna Norling.

En spådom in i framtidens elektrikerbransch

KRÖNIKA ”Den som har förmåga att förutse framtiden är förmodligen den som bäst har förmågan att ändra sig när nya rön visar annorlunda fakta”, skriver Per Lawén. Ur högtalaren dunkar Phil Collins på trummorna i In the Air Tonight, och i ishockey-VM får Sverige däng av Sovjet med 1-13. På almanackan står det 1981.

Anna Norling: Vi måste täta glappet mellan stolarna

KRÖNIKA ”En önskan för denna nya mandatperiod vore att såväl politiker som tjänstemän såg dessa maskor, dessa glapp mellan stolarna. Och insåg att det handlar om människor. Människor som inte blir friskare av att fattiggöras”, skriver tidningens redaktör Anna Norling. ”Ingen ska ramla mellan stolarna”.

Jonas Wallin: ”Det var vi som gjorde det”

LEDARE ”När valresultatet då kom in, så var vi många som andades ut. Visst hade de gått framåt, men långt ifrån så mycket som alla trodde att de skulle göra. Och det var vi som hade gjort skillnad”, skriver förbundets ordförande Jonas Wallin. Det var kväll, den nionde september. Vallokalerna skulle stänga.

DEBATT: Varför är inte pensionärer välkomna på Elmässan?

Bild: Pixabay DEBATT (Kommentar från Easyfairs, som anordnar Elmässan i Kista, följer efter debattexten.) Med anledning av det senaste beslutet att pensionärer inte har rösträtt i avdelningarna, detsamma gäller nu också för BESÖK av Elmässan i Kista.

Ingemar E L Göransson: Om att förstå nuvarande politiska kaos

KRÖNIKA ”Vänstern i bred bemärkelse har aldrig i modern tid varit svagare än idag. Den viktigaste orsaken till detta är att socialdemokratin lämnat reformismen och flyttat till mitten”, skriver Ingemar E L Göransson. Det är inte så svårt att förstå varför alliansen gjort sitt som politiskt projekt. Förutsättningarna har helt enkelt ändrats.

Per Eklund: “Är företagarnas Rot-statistik trovärdig?”

KRÖNIKA ”Människor är positiva till avdraget. Det är otvivelaktigt. Men frågan som ingen ställt än är hur positiva de är i en jämförelse med andra statliga satsningar”, skriver Per Eklund. Mycket av debatten runt Rot har en ideologisk grund. Vänsterpartierna är tveksamma till Rot och vänsterpartiernas väljare är emot Rot i högre grad.

”Det ska vara lika lätt och givet för en kvinna att bli elektriker som för en man”

LEDARE ”Det ska vara lika lätt och givet för en kvinna att bli elektriker som för en man. Och ingen bög ska behöva dra sig för att söka sig till yrket för att han tror att han inte kommer att vara accepterad på arbetsplatsen”, skriver Elektrikerförbundets ordförande Jonas Wallin.