• Bild: Pixabay

2018-12-21

Sylvia Kjellberg har läst novellsamlingen ”Bäcken” av Werner Aspenström, och Lina Hård tipsar om guldkorn att finna på SVT & SR Play. Här är två julmysiga kulturtips från våra journalistkollegor.


SVT & SR Play – en guldgruva under julen

”Det slutna sällskapet” Bild: SVT/Pressbild

Tv-serier att maratonkolla under julen: de båda svenska produktionerna ”Vår tid är nu” och ”Bonusfamiljen”.

Dokumentärer: ”Det slutna sällskapet” om Svenska Akademien och krisen. ”Nadia – folkmordets röst” om IS som utplånade hela hennes by och så ”Jonestown: Självmordssekten” om sektledaren Jim Jones och det största massjälvmordet i USA:s historia där över 900 människor miste livet. En serie i fyra delar.

Och för de allra yngsta: Bolibompa baby. För barn 0-2 år. Min dotter älskar Filmisarna och alla roliga sånger och tittut-lekar.

Vill man hellre lyssna är Sveriges Radio Play-appen guld:

→ P4 Dokumentär ”Elisabeth – Jack the Rippers svenska offer” var riktigt bra.

→ P3 Dokumentär: ”Mutskandalen på Systembolaget” likaså, och ”Skolattacken i Trollhättan”.

→ Sommarpratarna går fortfarande att lyssna på, och där rekommenderar jag starkt Bollnäspinglan Victoria Silvstedt som levererade både glamour, aktietips och klokheter, och Tauba Katzenstein, överlevare av Förintelsen.

→ Och Katarina Wennstam! Ett måste om man inte lyssnat ännu, om mäns våld mot kvinnor och hur rättsväsendet inte alltid står på de utsattas sida.

Lina Hård
lina.hard@mittmedia.se


Boktipset: ”Bäcken”

”Bäcken”, Bild: Bonniers förlag

Bäcken. Novellsamling av Werner Aspenström, född 1918, diktare från Torrbo i Smedjebacken som blev akademiledamot och en av de tongivande så kallade fyrtiotalisterna.

I Bäcken skildrar han episoder från ett svunnet barndomsland som blir mycket levande.

Hans tonfall och blick för betydelsen även av de små händelserna gör att berättelserna berör.

Sylvia Kjellberg
sylvia.kjellberg@mittmedia.se


FLER TIPS, KNEP & KNÅP:

Vad minns du från 2018? Tävla om biobiljetter i Elektrikerns tipstolva!
Elektrikerns Julrecept
Elektriskt musikquiz – utmana familj och vänner!


Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Knep & Knåp

Fråga experterna: Sitta i orubbat bo?

Fråga experterna Här har du möjlighet att ställa frågor till våra experter. Det kan handla om sådant som exempelvis avtalsfrågor, juridik eller arbetsmiljö. Redaktionen gör ett urval av frågor som kommer in på elektrikern@lomediehus.se Ange Fråga experterna i ämnesraden.

Elens dag 2019 – så firar Sverige

Idag är det inte vilken dag som helst det är nämligen Elens dag! Denna ypperliga högtid firas på lite olika sätt runt om i landet. Vad skulle du göra om elen plötsligt försvann? Det skulle inte gå att laga mat på spisen, alla råvaror i kyl och frys skulle bli dåliga och det skulle inte gå att handla i affärerna.

Tips: Elektrikerns mumsiga julrecept

R

Elektriskt musikquiz – utmana familj och vänner!

Utmana familj och vänner. Klarar ni av detta musikquiz med svenska låtar på eltemat? Rätt svar hittar du längst ned (fuska inte). 1. Leila K hade en dunderhit på 90-talet med kraftfullt tema. Vad hette den? 2. Bandet är från Norrköping och har haft hits som Kärlekens tunga och Pojkar, pojkar, pojkar. Vad heter bandet? 3.

Vad minns du från 2018? Tävla om biobiljetter i Elektrikerns tipstolva!

Nu står 2019 för dörren, med allt vad det innebär. Men hur mycket minns du egentligen från det gångna året? Ta chansen att tävla med Elektrikern! Har du läst Elektrikern under året kanske du kommer ihåg de flesta av svaren.

Efterlysning: Vilken är din viktigaste valfråga?

Tidningen Elektrikern kommer att intervjua riksdagspartierna inför valet. Vilka frågor vill du att politikerna ska svara på? Det är valår. Ett valår där mycket, kanske mer än någonsin, står på spel. Nu vill vi veta era viktigaste frågor inför valet.

Elektrikerns soliga sommartips!

Vad ska du göra i sommar? Tidningen Elektrikern har sammanställt en lista på soliga tips att sysselsätta sig med! 1. Aktivitet: Turista i din egen stad Det är lätt att bli hemmablind. Att man missar alla guldkorn som finns i den egna kommunen. Ett tips är att besöka ortens turistbyrå, och fråga vad de tycker att du som ”turist” ska besöka. Det kan bli en spännande dag.

Vilken är din viktigaste valfråga?

Tidningen Elektrikern kommer att intervjua riksdagspartierna inför valet. Vilka frågor vill du att politikerna ska svara på? Det är valår. Ett valår där mycket, kanske mer än någonsin, står på spel. Nu vill vi veta era viktigaste frågor inför valet.

Tidningen Elektrikern söker spännande medlemmar!

Elektrikerförbundet har över 25 000 medlemmar runt om i landet och vi på redaktionen vill väldigt gärna lära känna er bättre. Därför kommer vi med jämna mellanrum presentera en medlem som har något spännande att berätta om sig själv eller sitt liv.

TÄVLING: Skicka in dina bästa elskämt!

Vardagen kan lätt kännas lite statisk, som en stadig ström av likriktning utan spänning. Därför vill vi på Tidningen Elektrikern ha just din hjälp att leda lite ljus i höstrusket – med dina bästa elskämt.

Tävlingen avgjord: Här är de bästa matlådorna!

I början av september efterlyste vi bilder på era matlådor. Det är tydligt att mat engagerar, ni skickade in bilder på såväl kalla som varma maträtter, vegetariska rätter, fisk, kött, sallader och maskar. Nu har redaktionen valt ut tre av era bilder vars avsändare vinner varsin biobiljett.