• Kravet för att få ställa upp i tävlingen Bästa Nyhet Belysning är att det är helt sprillans nya grejor som presenteras. Rasmus Andersson, AURA Light, och Thomas Eliasson, Helvar prisades för samarbetet med ett nytt självtänkande system för belysning. Foto: Jan-Erik Johansson Foto: Jan-Erik Johansson

  • Kravet för att få ställa upp i tävlingen Bästa Nyhet Belysning är att det är helt sprillans nya grejor som presenteras. Rasmus Andersson, AURA Light, och Thomas Eliasson, Helvar prisades för samarbetet med ett nytt självtänkande system för belysning. Foto: Jan-Erik Johansson Foto: Jan-Erik Johansson

  • Modellen visar tre rum och genom att sticka in handen i olika ordning in i rummen, och sedan sticka in den igen i det första rummet, kunde besökaren själv se hur lamporna följde rörelsemönstret. Foto: Jan-Erik Johansson

2018-12-17

NY TEKNIK

Ett nordiskt samarbete kammade hem priset Bästa nyhet inom belysning på Elmässan i Kista. Svenska Aura Light har stoppat in finska Helvars AI-teknik i ett system som tänker själv.
– Systemet är självlärande och börjar lära sig direkt från dag ett, säger Rasmus Andersson, produktchef Aura Light.

Aura Connect – Smart Office heter nämnda system och det är en kontorslösning där armaturerna bestyckats med Helvars styrsystem Active Ahead. Uppmärksamma Elektrikerläsare känner igen lösningen från artikeln i våras om finska Enstos trapphussystem med Artificiell Intelligens, AI där Helvars teknik användes för första gången.

Det här är en uppgraderad och kontorsanpassad version där armaturerna själva lär sig rörelsemönster i rum, trapphus och våningsplan där de är placerade. Syftet är att alltid ha rätt ljus på rätt plats redan innan du hunnit dit.

Du slipper gå in i en mörk zon samtidigt som energibesparingen ökar ytterligare då inget tänds i onödan.

LÄS ÄVEN: Intelligenta AI-armaturer på frammarsch

Med inbyggda rörelsedetektorer och dagsljusavkännare i botten så pratar armaturerna trådlöst med varandra via Blåtand i ett meshsystem. Installeras med 230 rakt in och sedan parar armaturerna ihop sig per automatik, ingen programmering behövs.

Brukar personer gå åt ett visst håll så tänds armaturerna, alternativt förbereds för snabb upptändning, redan i förväg efter det mönster som brukaren använder. Systemet kan tända fyra armaturer ”framåt” och kommunicera med tio stycken.

– Den lär sig nytt på 24 timmar och ställer om sig om rörelsemönster förändras. Rörelsesensorn bestämmer dock, så tänder det upp men någon person inte kommer så släcks det snabbt.

24-timmarsregeln gäller dock inte om systemet inte aktiveras; Står det tomt över helgen så gäller fortfarande samma mönster som när lokalerna tömdes på fredagen.

– Systemet lär också in tidsaspekter, säger Rasmus Andersson.

LÄS ÄVEN: Ny teknik: Gruppera med mesh och blåtand

Det innebär att systemet lär sig hur länge personer vistas i olika rum och ställer eftersläcktiden därefter. Har du exempelvis ett skrivarrum där du bara springer in och hämtar ett papper så dras eftersläcktiden ned till minimum, medan ett rum med mycket trafik oftare är tänt i lågläge beredd att tända upp snabbt.

– Sedan kan du förstås alltid överstyra systemet manuellt med strömbrytare, säger Rasmus Andersson.

Finns i dag i AURA:s kontorspendel, samt i en 60 gånger 60 panel, men tekniken är på väg ganska omgående in i fler armaturer.

Fotnot: Bästa Nyhet El respektive belysning utsågs i år i en kombination av mässbesökarnas röster samt en utvald jury med representanter från bland annat SEF och IN såväl som ”profiler” inom branschen.

”Aura Light har lyckats förena modern design med mycket avancerad teknik som dessutom är lättinstallerad”, löd motiveringen.

Jan-Erik Johansson

 

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Fredrick Ekholm – en elektriker med siktet inställt på OS

På Karolinska sjukhuset i Stockholm arbetar en regerande svensk mästare. En elektriker som har siktet inställt på att en dag stå på startlinjen i OS. Det är ganska ovanligt att man jobbar samtidigt som man är elitidrottare.

Fråga experterna: Bostadsrätt och samboavtal?

Fråga experterna Här har du möjlighet att ställa frågor till våra experter. Det kan handla om sådant som exempelvis avtalsfrågor, juridik eller arbetsmiljö. Redaktionen gör ett urval av frågor som kommer in på elektrikern@lomediehus.se Ange Fråga experterna i ämnesraden.

”Arbetsfreden måste vara värd något”

Hamnkonflikten är över. Det innebar att flera LO-fack inledningsvis uttryckte skepsis angående lagförslaget att förändra strejkrätten. Men efter ett styrelsemöte beslutade LO-facken gemensamt att fortfarande ställa sig bakom förslaget. Själva grunden som jag ser det är att det är parterna på arbetsmarknaden som har förhandlat fram förslaget och är överens om spelreglerna.

Spelreklam kritiseras: S-riksdagsman vill införa ”lex Knuters”

Den socialdemokratiske riksdagsledamoten Anders Österberg från Stockholm har tagit fallet med Karl Knuters, elektrikern som i julas avslutade sitt liv efter stora spelskulder, vidare till regeringen. Civilminister Ardalan Shekarabi hotar nu spelbranschen med en deadline för åtgärder mot den aggressiva marknadsföringen.

Mystiskt kaos på äldreboende: ”Det är något som spökar”

En dag i mitten av januari kopplas en solcellsanläggning in på ett äldreboende i Vadstena. Det skapar rejäl turbulens. Apparater börjar gå av sig själva, syrgasutrustning slutar fungera, det börjar ryka ur ett blöjförråd. Det är fortfarande ett svajigt elnät i huset, det går fortfarande sönder saker.

LO-styrelsen står fortfarande bakom lagförslag om strejkrätten

Under måndagen hade LO styrelsemöte. Ett möte som resulterade i en gemensam hållning angående förslaget om förändrad strejkrätt. LO:s styrelse meddelar nu i en debattartikel i Arbetet att alla förbund är eniga om att läget är oförändrat när det gäller synen på regeringens lagförslag.

Risk för orättvisa utan försäkringsavtal

I somras sade Svenskt Näringsliv upp avtalet med LO och PTK om hur informationen om försäkringar och tjänstepension ska finansieras. Ännu finns ingen lösning. Nu riskerar försäkringsinformationen tas av medlemsavgiften.  Det är en ideologisk fråga från arbetsgivarsidan att försöka skjuta över kostnaden på oss, säger Elektrikerförbundets förhandlingschef, Urban Pettersson.

Sverigedemokrater blir av med fackliga förtroendeuppdrag

Handels förbundsstyrelse stänger av en klubbordförande i Skåne från hennes fackliga uppdrag. Anledningen är att hon har ett politiskt uppdrag för Sverigedemokraterna. Det här rapporterar Handelsnytt. Kvinnan är ordförande för Handels fackklubb i en Ica Maxibutik i Skåne.

Byggnads: ”Lagen om ändrad strejkrätt behövs inte”

Hamnkonflikten är löst. Nu finns ingen anledning att ändra strejkrätten längre, anser flera LO-förbund. Byggnads ser helst att lagförslaget skrotas, och även Fastighets och Pappers vill att det rivs upp. Det lagförslag som parterna tog fram om ändrad strejkrätt kom till som en reaktion på konflikten i Göteborgs hamn.

Elektrikermedlemmar kritiska mot strejkrättsförslag

Lagförslaget om förändrad strejkrätt har varit ute på remiss. I stort följer svaren från de organisationer och myndigheter som regeringen har utsett till remissinstanser det väntade. De huvudorganisationer på arbetsmarknaden som själva arbetat fram förslaget är missnöjda med en sak; att lagen föreslås bli verklighet först nästa år.

Man död efter arbetsplatsolycka – fick virke över sig

En man i 60-årsåldern har avlidit efter att virke rasade över honom på en byggarbetsplats i Karlskoga. Detta är den trettonde dödliga arbetsplatsolyckan som inträffar i år. Det var vid lunchtid på onsdagen som olyckan inträffade på en byggarbetsplats i Karlskoga. Mannen skulle lossa lasten från flaket på en bil när något gick fel.

Byggbranschens #Metoo följs upp av arbetsgrupp

Byggbranschens Metoo-upprop #Sistaspikenikistan fick stort genomslag under hösten 2017. Sedan dess har arbetet fortsatt, och nu startas en arbetsgrupp för att komma vidare med problemet, skriver Byggindustrin. Hösten 2017 startades #Metoo-uppropet, där kvinnor över hela världen talade ut om sexuella trakasserier och diskriminering.

Kvinnor får 6 000 mindre i plånboken

Kvinnor i arbetaryrken tjänar nästan 6000 kronor mindre i månaden än arbetarmän, visar LO:s jämställdhetsbarometer. Detta trots att kvinnorna har mer OB-tillägg. 2017 tjänade män i genomsnitt 4000 kronor mer i månaden före skatt än kvinnor, enligt Medlingsinstitutet. Men då har Medlingsinstitutet räknat om alla deltidslöner till heltid.

Kryphål i förslaget om medlemsavgiften

Det blir dyrare att vara med i facket 1 april, då tas reduktionen på fackavgiften bort igen. Kostnaden ökar för den enskilde med en tredjedel. Men det finns ett kryphål. Det här rapporterar Kommunalarbetaren.

Fick hydraulkolv i ansiktet – företaget ska betala 400 000 kronor

Hydraulkolven lossnade och träffade den anställde i ansiktet. Nu åläggs företaget att betala 400 000 kronor i företagsbot. Det var i mars 2017 som en anställd vid ett installatörsföretag för värmepumpar i Dalarna skulle dra upp en borrsträng som satt fast. Då lossnade en hydraulkolv och träffade den anställde i ansiktet med omfattande skallskador som följd.