• Kravet för att få ställa upp i tävlingen Bästa Nyhet Belysning är att det är helt sprillans nya grejor som presenteras. Rasmus Andersson, AURA Light, och Thomas Eliasson, Helvar prisades för samarbetet med ett nytt självtänkande system för belysning. Foto: Jan-Erik Johansson Foto: Jan-Erik Johansson

  • Kravet för att få ställa upp i tävlingen Bästa Nyhet Belysning är att det är helt sprillans nya grejor som presenteras. Rasmus Andersson, AURA Light, och Thomas Eliasson, Helvar prisades för samarbetet med ett nytt självtänkande system för belysning. Foto: Jan-Erik Johansson Foto: Jan-Erik Johansson

  • Modellen visar tre rum och genom att sticka in handen i olika ordning in i rummen, och sedan sticka in den igen i det första rummet, kunde besökaren själv se hur lamporna följde rörelsemönstret. Foto: Jan-Erik Johansson

2018-12-17

NY TEKNIK

Ett nordiskt samarbete kammade hem priset Bästa nyhet inom belysning på Elmässan i Kista. Svenska Aura Light har stoppat in finska Helvars AI-teknik i ett system som tänker själv.
– Systemet är självlärande och börjar lära sig direkt från dag ett, säger Rasmus Andersson, produktchef Aura Light.

Aura Connect – Smart Office heter nämnda system och det är en kontorslösning där armaturerna bestyckats med Helvars styrsystem Active Ahead. Uppmärksamma Elektrikerläsare känner igen lösningen från artikeln i våras om finska Enstos trapphussystem med Artificiell Intelligens, AI där Helvars teknik användes för första gången.

Det här är en uppgraderad och kontorsanpassad version där armaturerna själva lär sig rörelsemönster i rum, trapphus och våningsplan där de är placerade. Syftet är att alltid ha rätt ljus på rätt plats redan innan du hunnit dit.

Du slipper gå in i en mörk zon samtidigt som energibesparingen ökar ytterligare då inget tänds i onödan.

LÄS ÄVEN: Intelligenta AI-armaturer på frammarsch

Med inbyggda rörelsedetektorer och dagsljusavkännare i botten så pratar armaturerna trådlöst med varandra via Blåtand i ett meshsystem. Installeras med 230 rakt in och sedan parar armaturerna ihop sig per automatik, ingen programmering behövs.

Brukar personer gå åt ett visst håll så tänds armaturerna, alternativt förbereds för snabb upptändning, redan i förväg efter det mönster som brukaren använder. Systemet kan tända fyra armaturer ”framåt” och kommunicera med tio stycken.

– Den lär sig nytt på 24 timmar och ställer om sig om rörelsemönster förändras. Rörelsesensorn bestämmer dock, så tänder det upp men någon person inte kommer så släcks det snabbt.

24-timmarsregeln gäller dock inte om systemet inte aktiveras; Står det tomt över helgen så gäller fortfarande samma mönster som när lokalerna tömdes på fredagen.

– Systemet lär också in tidsaspekter, säger Rasmus Andersson.

LÄS ÄVEN: Ny teknik: Gruppera med mesh och blåtand

Det innebär att systemet lär sig hur länge personer vistas i olika rum och ställer eftersläcktiden därefter. Har du exempelvis ett skrivarrum där du bara springer in och hämtar ett papper så dras eftersläcktiden ned till minimum, medan ett rum med mycket trafik oftare är tänt i lågläge beredd att tända upp snabbt.

– Sedan kan du förstås alltid överstyra systemet manuellt med strömbrytare, säger Rasmus Andersson.

Finns i dag i AURA:s kontorspendel, samt i en 60 gånger 60 panel, men tekniken är på väg ganska omgående in i fler armaturer.

Fotnot: Bästa Nyhet El respektive belysning utsågs i år i en kombination av mässbesökarnas röster samt en utvald jury med representanter från bland annat SEF och IN såväl som ”profiler” inom branschen.

”Aura Light har lyckats förena modern design med mycket avancerad teknik som dessutom är lättinstallerad”, löd motiveringen.

Jan-Erik Johansson

 

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Glad sommar, önskar redaktionen!

Och med detta tar Elektrikern ett litet sommaruppehåll på några veckor. Vi hoppas att ni alla får en riktigt solig och fin semester.

Armatur och kabelskydd tog hem priset

NY TEKNIK Ett kabelskydd med en serie genomtänkta tillbehör och en designarmatur för parker och gångstråk. Det blev vinnarna vid Elfack Design Award. Lite chockartat faktiskt, men fantastiskt roligt för mig som gjort den här resan från idé till färdig produkt.

Intellivent Sky: Fläkt med inbyggd näsa

NY TEKNIK Världsunik fläkt med inbyggd doftsensor. Så lanseras Intellivent Sky, en badrumsfläkt med en rad sensorer, däribland inbyggd näsa som reagerar på starka dofter. Det är svenska Fresh som utvecklat sin kändaste fläktmodell med en, vad de själva kallar, unik luktsensor som ökar varvtalet vid odör för att hålla luften fräsch.

Palestinier går över gränsen för jobben

Det är snart Ramadan och Nablus elektriker är i färd med att smycka Gamla stan. Mustafa Qanadilo och Najeh Ratrout installerar ljusslingor över det lilla torget. De arbetar för Nedco, det offentligt ägda elbolaget på norra Västbanken.

Ny sensorteknik kan känna av mikrorörelser

NY TEKNIK Närvarodetektering av helt stilla person, dessutom kryddat med ytterligare sex sensorvärden. Steinel har tagit närvarodetektering ett steg till med sin serie True Presence.

Exxact och Renova: Nu är det utanpå som är inne

NY TEKNIK Utanpåliggande är på väg att bli trendigt och kommer starkt. Det tror i alla fall Schneider som nu utökar ett par av sina större apparatserier till utanpåliggande utförande. Njaee jag undrar om det stämmer med verkligheten. Så funderade Erik Nyholm, elektriker på APPTEK Teknikapplikationer med kontor i Vikbolandet strax utanför Norrköping.

Efterlysning: Känner du igen någon på bilden?

EFTERLYSNING! Redaktionen har fått en bild från bygget av Globen center 1988-89, och nu behöver vi din hjälp. Känner du igen någon på bilden? Kanske är du själv med? I så fall, hör av dig! Globen bildar bakgrund på denna bild som togs med självutlösare av Thomas Robarth, som ligger längst fram i röda byxor.

”De gånger jag egentligen skäms som svensk är när den kristna högern öppnar sin mun”

DEBATT ”Jag fylls av stolthet när människor flyr hit och inte som för lite mer än hundra år sedan flydde härifrån”, skriver Nille Thorsell. Jag skäms nästan aldrig över att vara svensk. Visst har vi fel och brister i detta land men vi rättar nästan alltid till dessa.

Avtal med utländska företag – ett träget arbete för lika villkor

Det kommer fler och fler utländska företag till Sverige för att utföra projekt vunna i olika upphandlingar. Det är en utmaning för facken. För att upprätthålla svenska löner och villkor arbetar Elektrikerförbundet aktivt med frågan. I dagsläget har förbundet ett 50-tal kollektivavtal med utländska företag.

Man klämdes ihjäl i arbetsplatsolycka i Kungsbacka

En man avled förra veckan i Kungsbacka efter att ha blivit klämd mellan en lastbil och en trumma. En polisutredning om arbetsplatsolycka har inletts, skriver TT via Arbetet. Det var vid 12-tiden den 26 juni som olyckan inträffade i Kungsbacka, i anslutning till kommunens ishall.

Gemensamt kvinnonätverk: De vill vara med och påverka

Ida Lindgren-Hawée säger så här om att hon är aktiv i facket: Varför ska jag pröjsa för något om jag inte är med och gör min röst hörd? Hon var en av kvinnorna som träffades när Målareförbundet och Elektrikerförbundet höll en gemensam nätverksträff i Solna. På träffen i verksamhetskrets 1 lärde sig kvinnorna mer om vad facket är.

”Senaste ackordet gav mer än 250 kronor”

– Jag såg möjligheten att tjäna mer pengar med ackord. Mattias Holmberg jobbar på Henningssons el i Falun. Under tolv år har han jobbat på ackord och varit ackordsansvarig på byggen. – Det är inte speciellt svårt. Nyligen tog han steget vidare och blev klubbordförande. Under flera år har det varit ett stort hål i centrala Falun.

Man avliden efter arbetsplatsolycka i Avesta

En 55-årig man har avlidit i samband med en arbetsplatsolycka i Avesta, skriver Aftonbladet. Olyckan inträffade strax efter klockan 11 på tisdagsförmiddagen i närheten av Dalahästen i Avesta. En 55-årig man skadades i samband med att varor skulle lastas av ett fordon vid en restaurang. Mannen hittades blodig i ett lastutrymme på en lastbil.

Rädsla på Hallbo: Personalen skräms till tystnad

Ett 20-tal anställda har sagt upp sig från kommunägda Hallsbergs bostadsstiftelse. Problemen började då en ny vd tillsattes. Anställda är rädda på jobbet, säger Richard Fredriksson, regionalt skyddsombud för Fastighets, till Fastighetsfolket.

Brist på utbildade rulltrappstekniker

Vi befinner oss vid rulltrapporna i Orgelpipan vid centralstationen i Stockholm. Pär Abrahamsson, även Rekan kallad, och Mateuz Jaros felsöker en av rulltrapporna som stannat några gånger och behöver extra kontroll. De båda arbetar som rulltrappstekniker vid Otis i Stockholm.  Rekan Abrahamsson betonar att de är just rulltrappstekniker, inte bara elektriker.