• Kravet för att få ställa upp i tävlingen Bästa Nyhet Belysning är att det är helt sprillans nya grejor som presenteras. Rasmus Andersson, AURA Light, och Thomas Eliasson, Helvar prisades för samarbetet med ett nytt självtänkande system för belysning. Foto: Jan-Erik Johansson Foto: Jan-Erik Johansson

  • Kravet för att få ställa upp i tävlingen Bästa Nyhet Belysning är att det är helt sprillans nya grejor som presenteras. Rasmus Andersson, AURA Light, och Thomas Eliasson, Helvar prisades för samarbetet med ett nytt självtänkande system för belysning. Foto: Jan-Erik Johansson Foto: Jan-Erik Johansson

  • Modellen visar tre rum och genom att sticka in handen i olika ordning in i rummen, och sedan sticka in den igen i det första rummet, kunde besökaren själv se hur lamporna följde rörelsemönstret. Foto: Jan-Erik Johansson

2018-12-17

NY TEKNIK

Ett nordiskt samarbete kammade hem priset Bästa nyhet inom belysning på Elmässan i Kista. Svenska Aura Light har stoppat in finska Helvars AI-teknik i ett system som tänker själv.
– Systemet är självlärande och börjar lära sig direkt från dag ett, säger Rasmus Andersson, produktchef Aura Light.

Aura Connect – Smart Office heter nämnda system och det är en kontorslösning där armaturerna bestyckats med Helvars styrsystem Active Ahead. Uppmärksamma Elektrikerläsare känner igen lösningen från artikeln i våras om finska Enstos trapphussystem med Artificiell Intelligens, AI där Helvars teknik användes för första gången.

Det här är en uppgraderad och kontorsanpassad version där armaturerna själva lär sig rörelsemönster i rum, trapphus och våningsplan där de är placerade. Syftet är att alltid ha rätt ljus på rätt plats redan innan du hunnit dit.

Du slipper gå in i en mörk zon samtidigt som energibesparingen ökar ytterligare då inget tänds i onödan.

LÄS ÄVEN: Intelligenta AI-armaturer på frammarsch

Med inbyggda rörelsedetektorer och dagsljusavkännare i botten så pratar armaturerna trådlöst med varandra via Blåtand i ett meshsystem. Installeras med 230 rakt in och sedan parar armaturerna ihop sig per automatik, ingen programmering behövs.

Brukar personer gå åt ett visst håll så tänds armaturerna, alternativt förbereds för snabb upptändning, redan i förväg efter det mönster som brukaren använder. Systemet kan tända fyra armaturer ”framåt” och kommunicera med tio stycken.

– Den lär sig nytt på 24 timmar och ställer om sig om rörelsemönster förändras. Rörelsesensorn bestämmer dock, så tänder det upp men någon person inte kommer så släcks det snabbt.

24-timmarsregeln gäller dock inte om systemet inte aktiveras; Står det tomt över helgen så gäller fortfarande samma mönster som när lokalerna tömdes på fredagen.

– Systemet lär också in tidsaspekter, säger Rasmus Andersson.

LÄS ÄVEN: Ny teknik: Gruppera med mesh och blåtand

Det innebär att systemet lär sig hur länge personer vistas i olika rum och ställer eftersläcktiden därefter. Har du exempelvis ett skrivarrum där du bara springer in och hämtar ett papper så dras eftersläcktiden ned till minimum, medan ett rum med mycket trafik oftare är tänt i lågläge beredd att tända upp snabbt.

– Sedan kan du förstås alltid överstyra systemet manuellt med strömbrytare, säger Rasmus Andersson.

Finns i dag i AURA:s kontorspendel, samt i en 60 gånger 60 panel, men tekniken är på väg ganska omgående in i fler armaturer.

Fotnot: Bästa Nyhet El respektive belysning utsågs i år i en kombination av mässbesökarnas röster samt en utvald jury med representanter från bland annat SEF och IN såväl som ”profiler” inom branschen.

”Aura Light har lyckats förena modern design med mycket avancerad teknik som dessutom är lättinstallerad”, löd motiveringen.

Jan-Erik Johansson

 

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Fackligt missnöje mot förslag om ändrad strejkrätt

Sista januari går remisstiden ut för regeringens förslag om ändrad strejkrätt. Såväl fack som arbetsgivare står bakom. Men inom LO-förbunden bubblar ett missnöje, skriver Arbetet. I sista stund, när politikerna var på väg att ändra strejkrätten, enades parterna om en lösning som inte rubbar arbetsmarknadens maktbalans.

Facktoppar räds inte ny mandatperiod: ”S har inte sålt ut sin själ”

Januariavtalet har väckt facklig ilska, inte minst gällande förändrad arbetsrätt. Men fackliga representanter ser ändå positivt på den kommande mandatperioden. Saltsjöbadsavtalet kom till efter politiskt tryck, säger IF Metalls Veli-Pekka Säikkälä till Arbetet. Annie Lööf var först ut.

Ett mänskligt maskineri planerat i minsta detalj

Det dunkar, slamrar och tjuter. Doften av trä och målarfärg är påtaglig i den stora lokalen i Piteå. Alla vet precis sin uppgift här. Den som är ny får lära sig exakt vilka moment den ska göra, i princip vilket steg den ska ta, säger David Lidström, kvalitetsansvarig för målning på Lindbäcks husfabrik i Piteå.

Lönegapet mellan arbetare och tjänstemän växer

Lönegapet mellan kvinnor och män krymper, och utjämningen har varit ovanligt stor de senaste åren, visar LO:s lönerapport. Men löneklyftan mellan arbetare och tjänstemän växer, skriver Arbetet. År 2000 utgjorde medellönen för kvinnor 81 procent av medellönen för män.

Byggföretagare rånad och skjuten – två anställda får fängelse

Medarbetarna tyckte att de fått för lite betalt, och anlitade därför hjälp för att råna sin chef. I förra veckan dömdes fem av de inblandade i tingsrätten, skriver Byggnadsarbetaren. De två männen tyckte inte att de fått ut rätt lön av en byggföretagare utanför Stockholm.

Stefan Löfven statsminister igen – 131 dagar efter valet

Tredje gången gillt för Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven. Efter två nederlag i riksdagen – nu är han vald till statsminister igen. Lång dags färd mot natt men Sverige har nu fått en statsminister igen, 131 dagar efter riksdagsvalet 2018. Detta skriver Arbetet.

Lista: Här är de mest lästa artiklarna från 2018

Otillåtet hemmafixe, asbest, lönenivåer och dödliga arbetsplatsolyckor. Det är vad några av de tio mest lästa artiklarna på Elektrikerns sajt handlat om under 2018. Har du läst dem? Här nedan hittar du listan. 1.

Skattesmäll för LO Mediehus: ”Vi kommer att överklaga”

LO Mediehus har dömts att betala miljonbelopp till Skatteverket. Domen kommer att påverka alla medlemstidningar för ideella föreningar och organisationer i landet. Vi kommer att överklaga, säger Robert Jonsson, vd för LO Mediehus. Domen i Förvaltningsrätten är resultatet av en tvist med Skatteverket.

Infranord döms efter olycka med ljusbåge

Ljusbågen orsakade den anställde brännskador i ansikte, på händer, bröst och underarmar. Nu döms Infranord att betala 150 000 kronor för arbetsmiljöbrott, skriver Sekotidningen. Det var i juni 2017 som olyckan inträffade.

”Billigt kontrakteras folk som segregeras” – och andra dikter av Mats Hammarlund

Här nedan följer en samling dikter av Mats Hammarlund. Förutom skrivandet har denne jobbat inom byggbranschen, mest som snickare och timmerman på byggen i Stockholm, men även på LO-TCO Biståndsnämnd. Dikterna är: 1. Livsviktigt 2. Byggfolk 3. Billigt kontrakteras folk som segregeras 4. Dolda risker 5. Döden passar på 6.

Kubal är räddat – sanktionerna hävs

Sanktionerna mot Kubals ryska ägare Rusal tas bort efter ett beslut i den amerikanska kongressen. På aluminiumfabriken i Sundsvall är lättnaden stor, skriver Arbetet. Sedan april i fjol har sanktionshotet legat över Kubal, som vid flera tillfällen varit nära att stängas ned. Men varje gång har man räddats av tillfälliga förlängningar.

”Bra arbetsmiljö är inte gratis”

En tudelad arbetsmarknad, arbetsmiljöslarv och resursbrist hos polisen. Arbetet frågade politiker, fack och arbetsgivare varför dödsolyckorna sker och vad som behöver göras. Nyligen lämnade sex S-ledamöter i riksdagen en motion med rubriken Omtag för nollvision om dödsolyckor på arbetsplatserna.

55 liv släcktes på jobbet 2018

Trots nollvisionen för dödsolyckor på jobbet kom 55 personer aldrig hem från sitt arbete under 2018. Det är den högsta siffran på flera år. Män i arbetaryrken. Det är de som oftast omkommer i arbetsplatsolyckor, visar Arbetets genomgång. De faller, de kläms ihjäl och de dör i trafiken.

Lista: De miste livet på jobbet 2018

55 människor miste livet på jobbet i fjol. I ett tjugotal fall pågår fortfarande förundersökning om arbetsmiljöbrott. De olyckor där åklagaren lagt ner utredningen är markerade som nedlagda. Listan är sammanställd av tidningen Arbetet.

Tjuvstartade bygge – straffas med rekordböter

Bygget började för tidigt, innan tillstånden var klara. Nu straffas Mälarenergi Elnät med en rekordstor byggsanktionsavgift, skriver VLT. Mälarenergi Elnät hade för bråttom när en ny transformatorstation skulle byggas vid Energigatan på södra Nibble. När väl bygglovet och startbesked kom hade markarbetet redan påbörjats.