• Kravet för att få ställa upp i tävlingen Bästa Nyhet Belysning är att det är helt sprillans nya grejor som presenteras. Rasmus Andersson, AURA Light, och Thomas Eliasson, Helvar prisades för samarbetet med ett nytt självtänkande system för belysning. Foto: Jan-Erik Johansson Foto: Jan-Erik Johansson

  • Kravet för att få ställa upp i tävlingen Bästa Nyhet Belysning är att det är helt sprillans nya grejor som presenteras. Rasmus Andersson, AURA Light, och Thomas Eliasson, Helvar prisades för samarbetet med ett nytt självtänkande system för belysning. Foto: Jan-Erik Johansson Foto: Jan-Erik Johansson

  • Modellen visar tre rum och genom att sticka in handen i olika ordning in i rummen, och sedan sticka in den igen i det första rummet, kunde besökaren själv se hur lamporna följde rörelsemönstret. Foto: Jan-Erik Johansson

2018-12-17

NY TEKNIK

Ett nordiskt samarbete kammade hem priset Bästa nyhet inom belysning på Elmässan i Kista. Svenska Aura Light har stoppat in finska Helvars AI-teknik i ett system som tänker själv.
– Systemet är självlärande och börjar lära sig direkt från dag ett, säger Rasmus Andersson, produktchef Aura Light.

Aura Connect – Smart Office heter nämnda system och det är en kontorslösning där armaturerna bestyckats med Helvars styrsystem Active Ahead. Uppmärksamma Elektrikerläsare känner igen lösningen från artikeln i våras om finska Enstos trapphussystem med Artificiell Intelligens, AI där Helvars teknik användes för första gången.

Det här är en uppgraderad och kontorsanpassad version där armaturerna själva lär sig rörelsemönster i rum, trapphus och våningsplan där de är placerade. Syftet är att alltid ha rätt ljus på rätt plats redan innan du hunnit dit.

Du slipper gå in i en mörk zon samtidigt som energibesparingen ökar ytterligare då inget tänds i onödan.

LÄS ÄVEN: Intelligenta AI-armaturer på frammarsch

Med inbyggda rörelsedetektorer och dagsljusavkännare i botten så pratar armaturerna trådlöst med varandra via Blåtand i ett meshsystem. Installeras med 230 rakt in och sedan parar armaturerna ihop sig per automatik, ingen programmering behövs.

Brukar personer gå åt ett visst håll så tänds armaturerna, alternativt förbereds för snabb upptändning, redan i förväg efter det mönster som brukaren använder. Systemet kan tända fyra armaturer ”framåt” och kommunicera med tio stycken.

– Den lär sig nytt på 24 timmar och ställer om sig om rörelsemönster förändras. Rörelsesensorn bestämmer dock, så tänder det upp men någon person inte kommer så släcks det snabbt.

24-timmarsregeln gäller dock inte om systemet inte aktiveras; Står det tomt över helgen så gäller fortfarande samma mönster som när lokalerna tömdes på fredagen.

– Systemet lär också in tidsaspekter, säger Rasmus Andersson.

LÄS ÄVEN: Ny teknik: Gruppera med mesh och blåtand

Det innebär att systemet lär sig hur länge personer vistas i olika rum och ställer eftersläcktiden därefter. Har du exempelvis ett skrivarrum där du bara springer in och hämtar ett papper så dras eftersläcktiden ned till minimum, medan ett rum med mycket trafik oftare är tänt i lågläge beredd att tända upp snabbt.

– Sedan kan du förstås alltid överstyra systemet manuellt med strömbrytare, säger Rasmus Andersson.

Finns i dag i AURA:s kontorspendel, samt i en 60 gånger 60 panel, men tekniken är på väg ganska omgående in i fler armaturer.

Fotnot: Bästa Nyhet El respektive belysning utsågs i år i en kombination av mässbesökarnas röster samt en utvald jury med representanter från bland annat SEF och IN såväl som ”profiler” inom branschen.

”Aura Light har lyckats förena modern design med mycket avancerad teknik som dessutom är lättinstallerad”, löd motiveringen.

Jan-Erik Johansson

 

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Sista rycket i valrörelsen

Valdagen närmar sig med rekordfart. Under den sista arbetsdagen innan valet till Europaparlamentet på söndag träffade LO-fackens kandidat Johan Danielsson ett femtontal elektriker på Spedab i Stockholm.

Man till sjukhus efter elolycka i Karlstad

En man har fått föras till sjukhus efter att ha fått ström genom kroppen på en byggarbetsplats i Karlstad. Arbetsplatsolyckan inträffade strax innan lunchtid på fredagen. En man som arbetade på en byggarbetsplats i Viken i Karlstad drabbades av en elolycka där han fick ström genom kroppen.

Fler tågbolag väljer att förbjuda spelreklam

Den allt mer aggressiva spelreklamen har fått flera trafikhuvudmän och tågbolag att förbjuda spelannonser på bussar och tåg. I vintras införde Västtrafik ett förbud, nyligen sa MTR Express nej. Samtidigt håller SL och Jernhusen fast vid att tillåta reklamen. MTR Express gick nyligen ut och anslöt sig till tidningen Offsides nej till spelreklam.

Långa dagar för elektriker i Gibraltar

ELEKTRIKER I VÄRLDEN Om Storbritannien lämnar EU påverkas även självstyrande Gibraltar. Elektrikern James Finlayson är dock inte orolig för egen del. James Finlayson parkerar bilen på Gibraltars trånga gator. Vrider man huvudet åt ena hållet ser man Spanien, åt andra Marocko. Blundar man och lyssnar pratas det Brexit.

Hård press för minimilön i hela EU

En kör håller på att stämma upp i Europa. Juncker, Macron, Timmermans och flera andra lovsjunger minimilönen och vill att alla länder inför en. Det skulle rycka undan grunden för den svenska modellen där politiker håller fingrarna borta från lönebildningen. Artikeln är tidigare publicerad i Arbetet.

Efter inspektionerna: Företag förbjuds arbeta på hög höjd

Bolaget Tak och fasadklättrarna i Sthlm AB förbjuds arbeta på hög höjd av Arbetsmiljöverket. Detta efter att oanmälda inspektioner avslöjat en rad allvarliga brister, skriver Arbetarskydd.  Arbetsmiljöverket utförde fyra oanmälda inspektioner hos bolaget Tak och fasadklättrarna i Sthlm AB.

Asbest på NCC:s bygge – rev skivorna med tigersåg

NCC:s byggnadsarbetare sågade ovetandes ned asbestskivor med tigersåg, helt utan skyddsutrustning. Även sjukhusets personal och besökare kan ha exponerats, skriver Byggnadsarbetaren. När universitetssjukhuset i Örebro skulle renoveras under NCC:s generalentreprenad var det ingen som visste att det fanns skivor med asbest i konstruktionen.

Därför påverkar EU-valet just dig

Den 26 maj är det val till EU-parlamentet. Ett val som påverkar våra jobb, klimatet och beslut som fattas i Sveriges riksdag, kommuner och regioner. Här får du veta mer om vad valet handlar om. EU kan verka långt borta, men spelar ändå stor roll för vår vardag.

Jobbfrågan splittrar partierna i EU-valet

MP välkomnar EU-regler för pappaledighet, medan C tycker att unionen ska hålla tassarna borta från sådana regelverk. Här står jobbstriden i EU-valet. Tolkningarna om vad den sociala pelaren innebär går i sär. I november 2017 hölls det sociala toppmötet i Göteborg på statsminister Stefan Löfvens initiativ.

Så röstade politikerna i fyra viktiga EU-frågor

Vad tycker de svenska partierna i viktiga EU-frågor som arbetsvillkor och gränsvärden mot cancerframkallande ämnen? Här kan du se hur de svenska EU-parlamentarikerna har röstat. Socialt protokoll Facken i Europa kräver ett socialt protokoll i EU:s fördrag som ska garantera att fackliga och sociala rättigheter går före ekonomiska friheter.

Arbetsmiljöverket vill att åklagare utreder dödlig fallolycka

Mannen omkom efter ett högt fall på en byggarbetsplats i Stenungsund. Arbetsmiljöverket vill nu att polis och åklagare utreder arbetsplatsolyckan, skriver Sveriges Radio. Olyckan inträffade i januari, på en byggarbetsplats i Stenungsund. En man som arbetade med takläggning omkom efter att ha fallit ett tiotal meter ned i ett betonggolv.

Elolycka: Fick ström genom kroppen vid byte av knapp

En anställd vid ett företag i Kristianstad kommun fick föras till sjukhus efter att ha fått ström genom kroppen i samband med ett arbete. Händelsen har anmälts till Arbetsmiljöverket, skriver 24 Kristianstad. Det var i mitten av april som olyckan inträffade. En anställd på ett företag i Kristianstad kommun utförde arbete på annan ort.

Luftburen inspektion – Micael synar elnätet från ovan

Det är en onsdagsförmiddag i slutet av mars. Den röda helikoptern hovrar ovanför Gävle energis elnät. I helikoptern sitter Micael Lennartsson, luftledningsbesiktningsman, tillsammans med helikopterpiloten Jonas Högberg från Kallax flyg. Det ser väldigt bra ut. Gävle energi har ett luftnät i gott skick, konstaterar Micael Lennartsson.

EU-val: Sverige har 20 av 751 platser i parlamentet

Den 26 maj är det val till Europaparlamentet där 751 ledamöter sitter. Sverige har i dagsläget 20 platser. Under mandatperioden 2014-2019 har Socialdemokraterna haft fem av Sveriges 20 platser. I dag sitter där Aleksander Gabelic, Jytte Guteland, Anna Hedh, Olle Ludvigsson och Marita Ulvskog. Av dessa fem är det endast Jytte Guteland som kandiderar för omval.

Alla partier värnar svenska modellen – men röstar olika i EU

All svenska partier i Europaparlamentet har levt upp till sina vallöften från 2014 och säger sig värna den svenska modellen. Men synen på vad den svenska modellen är skiljer sig åt, konstaterar Arena idé i en ny rapport.