• Foto: Anna Norling

  • Foto: Anna Norling

  • Foto: Anna Norling

2018-12-18

Ett krånglande lönesystem har lett till att Elektrikerförbundet stämmer Stanley Security i Arbetsdomstolen. Nu gör företaget en motstämning. Det gäller 76 arbetstagare som företaget anser har fått för mycket i lön.

I maj 2017 införde Stanley Security ett nytt lönesystem. Det vore lögn att påstå att det skedde problemfritt. Det mesta som kunde gå fel gick fel.

Det har bland annat handlat om felaktiga semesteruträkningar, karensdagar vid sjukdom och tjänstledighet. De flesta av företagets 450 anställda, såväl arbetare som tjänstemän, har på något sätt fått sin lön felaktigt beräknad.

– Det fanns någon som hade 17 karensdagar på en månad. Jag tror det har varit fel på varenda punkt i lönespecifikationerna, säger Robert Almerstam, ordförande för riksklubben på Stanley.

LÄS ÄVEN: Stanley Security får betala skadestånd för lönekrångel

Stanley införde under 2016 och 2017 ett nytt lönesystem från NGA (NorthgateArinso) på sina enheter i hela Europa. I Sverige infördes systemet i maj 2017.

Redan vid första löneutbetalningarna i maj 2017 uppstod stora problem och klubben agerade för att lösa situationen med företaget, dock utan att någon lösning kom till stånd. Problemen fortsatte.

– Bland annat hade de missat att en anställd arbetar halvtid. En månad fick han dubbel lön och månaden efter så drog de hela lönen, utan att säga till i förväg, säger Robert Almerstam och fortsätter:

– Situationen har skapat psykisk ohälsa för personalen. De anställda vet inte om de har pengar till sina räkningar månaden som kommer. Det var någon som sa: ”det här är som på lotto, var fjärde vinner”.

LÄS ÄVEN: Michaels strid om prestationslönen tas upp i AD

Hösten kom och problemen fortsatte. Företaget började kvitta pengar för personalen. Det som blivit för mycket ena månaden i brutto drogs nästa månad i netto, utan att företaget fått det godkänt av arbetstagarna.

Elektrikerförbundets representanter kallade till förhandling. Facket föreslog att företaget skulle nollställa lönesystemet och börja om från början när 2018 kom. Men företaget menade att nu var allt på väg att lösas.

2018 kom men ingen förbättring skedde. Förhandlingar ägde rum, som dock slutade i oenighet.

Till slut, i maj 2018, valde facket att stämma Stanley för kollektivavtalsbrott mot fem av de anställda då företaget inte betalat ut lön enligt kollektivavtalet.

LÄS ÄVEN: Claes Thim: ”Vi arbetare är de största förlorarna med denna budget”

En ny höst kom och problemen fortsatte. Den 16 november stämde Elektrikerförbundet återigen Stanley för kollektivavtalsbrott, samt för brott mot lagen om arbetsgivares kvittningsrätt. Denna gång handlade det om ytterligare ett 100-tal medlemmar.

Tolv dagar senare, den 28 november, stämplades ytterligare en stämningsansökan i ärendet om lönerna på Stanley Security. Denna gång var avsändaren Almega som företräder Stanley Security. Företaget stämmer nu Elektrikerförbundet.

Det gäller 76 medlemmar som enligt företaget har en skuld till företaget på grund av för hög utbetald lön. Nettobeloppen ligger mellan 1513 kronor upp till 71 322 kronor. Det sammanlagda värdet på företagets fordran uppgår till 805 867 kronor.

LÄS ÄVEN: Ulf Lundén: ”Bankskandalerna fortsätter och vinnare förblir skurkkapitalismen”

Företaget skriver i sin stämningsansökan att: ”Problemen är numera åtgärdade och lönerna korrigerade”.

Det är en verklighetsbeskrivning som klubbordföranden Robert Almerstam på Stanley inte riktigt instämmer i.

– Det har blivit mycket bättre, men det är fortfarande fel och det kommer nya fel. Nu har det gått ett och ett halvt år, det räcker nu. Jag vill att vi löser det här så att vi kan börja koncentrera oss på jobbet.

Redaktionen har varit i kontakt med Stanley Security som dock valt att inte kommentera.


Stanley Security

Stanley Security Sverige AB är ett tekniksäkerhetsföretag som säljer lösningar inom säkerhet och brandskydd. Företaget finns i tolv europeiska länder och ingår i Stanley Black & Decker-koncernen.

Stanley Black & Decker tecknade 2015 ett globalt löneleveransavtal, vilket innebär att koncernens lönehantering flyttas successivt till en gemensam leverantör, NGA. Som en konsekvens av detta avtal flyttade ett antal europeiska länder sin lönehantering till den globala leverantören under 2016 och 2017.

Överflyttningen av företagets löneadministration gjordes under våren 2017 och har inte varit problemfri utan medfört felaktigheter i samband med företagets löneutbetalningar.

I företaget arbetar cirka 400 tjänstemän och cirka 450 arbetare. Av de kollektivanställda är cirka 200 medlemmar i SEF.


Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se

 

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Kollektivavtalen i fara när färre är med i facket

Allt färre arbetare är med i facket, samtidigt som arbetsgivarna väljer att fortsätta organisera sig. De senaste två åren har även tjänstemännens genomsnittliga organisationsgrad minskat, med undantag för till exempel Unionen.

Organiserade lärarstrejk – mördades: Här är världens tio värsta länder för arbetare

Situationen för arbetare och fackligt aktiva har förvärrats i alla regioner i världen, visar världsfacket Itucs årliga sammanställning. I Colombia mördades 34 personer ifjol. Nu kräver svenska fack att större satsningar görs för att bryta trenden. Morgonen den 8 november 2018 körde Arolda Pereira de Souza sin motorcykel ut på landsbygden utanför delstaten Bahia i östra Brasilien.

Elektriker pajade asbestsanering

Elektrikerna skar upp plasten som spärrade av asbestsaneringen och arbetet fick göras om. Nu har händelsen anmälts till Arbetsmiljöverket. Ett asbestsaneringsföretag hade spärrat av ett område i Huddinge. Men två elektriker från en annan firma tar sig ändå in på området.

Lönegapet mellan könen krymper – kan vara borta om 27 år

Med nuvarande takt kommer det att dröja till år 2045 innan löneskillnaden mellan kvinnor och män är utraderad. Jämfört med 2017 minskade gapet med 0,6 procent förra året. En genom snittlig kvinna på svensk arbetsmarknad tjänade 32 600 kronor i månaden 2018, om hon jobbar heltid. Motsvarande siffra för män var 36 500 kronor.

Företag missar att avsätta pengar till anställdas pension

Det brukar komma ett brev med posten varje vår som de flesta kanske inte lägger så stor vikt vid. Det kan löna sig att titta lite närmare på det. I slutändan kan det löna sig tusenfalt. Det handlar om Fora-beskedet. Beskedet som visar hur mycket arbetsgivaren avsatt till pensionen. Det vanligaste misstagen vi ser är att arbetsgivaren missar att betala in till den extra pensionen.

CR: Inget beslut om sänkt avgift

Den 4-5 juni höll Elektrikerförbundet sitt centrala representantskap på Runö kursgård i Åkersberga utanför Stockholm. Samlade var ombud från hela landet. Som brukligt behandlades de motioner som inkommit till förbundet. De allra flesta handlade om medlemsavgiften, som motionärerna vill sänka.

CR: VK1:s ersättningsförslag fick nobben

Elektrikerförbundet har som mål att öka andelen medlemmar som går en facklig utbildning. Men det kan vara svårt att locka medlemmar att gå en utbildning om ersättningen vid kurstillfällena är betydligt lägre jämfört med vad de skulle tjänat om det befunnit sig på jobbet.

Facket syns dåligt i media: ”Ger en skev bild av verkligheten”

Facket syns allt mindre i media. Nu går det en facklig företrädare på 20 från näringslivet, mot en på tio år 2007. Det är dåligt för det demokratiska samtalet, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm till Arbetet. Det är 20 gånger vanligare att en företrädare för näringslivet kommer till tals i media än en facklig.

Strejkrätten begränsas – beslut klubbat i riksdagen

Förslaget om begränsningar av strejkrätten har klubbats av riksdagen. Den nya lagen börjar gälla den 1 augusti. Då blir det svårare att ta till strejkvapnet mot arbetsgivare som redan har kollektivavtal. Den utdragna konflikten i Göteborgs hamn, där Hamnarbetarförbundet strejkade för att få till ett kollektivavtal, har nu fått effekter på lagstiftningen.

Målarna lämnar ytterligare stämning om restid

Målareförbundet har lämnat in ytterligare en stämning till Arbetsdomstolen gällande en målare som de hävdar har rätt till betald arbetstid till och från kunden där arbetet utförts. De hänvisar till EU-rättens dom men också kollektivavtalet för målare.

Juristförsäkringen även för utflugna barn

Från och med i höst kommer det att finnas möjlighet för Elektrikerförbundets medlemmar att teckna förbundets juristförsäkring även för barn som flyttat hemifrån.   I dag gäller försäkringen för hemmaboende barn och ingår i medlemsavgiften.

Farligt kvartsdamm sprids vid Förbifarten-bygget

Flera inspektioner av Förbifart Stockholm under våren visar stora brister i hanteringen av kvarts. I slutet av maj såg Arbetsmiljöverkets inspektörer hur en stor kaskad av damm spreds på byggarbetsplatsen vid trafikplats Akalla. I ett inspektionsmeddelande noterar inspektörerna en borrigg utan skydd mot damm.

Brandfarliga batterier – så laddar du säkert

Brukar du ladda dina elprylar när du sover? Då lever du farligt batterierna kan nämligen börja brinna. Här förklarar Elsäkerhetsverkets expert hur du laddar säkert. Mobiltelefoner, elcyklar, hoverboards och flera andra vanliga elprylar drivs av litiumjonbatterier. Dessa är de batterier på marknaden som är bäst på att lagra energi, men de kommer även med en otäck baksida.

Stanley Security får betala skadestånd för lönekrångel

Ärendet om det krånglande lönesystemet på Stanley Security har äntligen fått en lösning. Företaget och facket har förlikats. Elektrikerförbundets medlemmar som omfattas av förhandlingarna får 7 500 kronor per person i skadestånd. Det var i maj 2017 som Stanley Security införde ett nytt lönesystem. Det mesta som kunde gå fel gick fel.

Checklista: Så grillar du elsäkert i sommar

Sommar, sol och grill på altanen. Men har du koll på hur du grillar elsäkert i sommar? Här hittar du Elsäkerhetsverkets tips! Solen skiner och grillvädret hägrar. Precis som förra året är dock vädret på många håll så torrt att det redan råder eldningsförbud i flera kommuner. Räddningen kan vara elgrillen, men då finns det fortfarande några saker att tänka på.