• Foto: Anna Norling

  • Foto: Anna Norling

  • Foto: Anna Norling

2018-12-18

Ett krånglande lönesystem har lett till att Elektrikerförbundet stämmer Stanley Security i Arbetsdomstolen. Nu gör företaget en motstämning. Det gäller 76 arbetstagare som företaget anser har fått för mycket i lön.

I maj 2017 införde Stanley Security ett nytt lönesystem. Det vore lögn att påstå att det skedde problemfritt. Det mesta som kunde gå fel gick fel.

Det har bland annat handlat om felaktiga semesteruträkningar, karensdagar vid sjukdom och tjänstledighet. De flesta av företagets 450 anställda, såväl arbetare som tjänstemän, har på något sätt fått sin lön felaktigt beräknad.

– Det fanns någon som hade 17 karensdagar på en månad. Jag tror det har varit fel på varenda punkt i lönespecifikationerna, säger Robert Almerstam, ordförande för riksklubben på Stanley.

LÄS ÄVEN: Ulf Lundén: ”Bankskandalerna fortsätter och vinnare förblir skurkkapitalismen”

Stanley införde under 2016 och 2017 ett nytt lönesystem från NGA (NorthgateArinso) på sina enheter i hela Europa. I Sverige infördes systemet i maj 2017.

Redan vid första löneutbetalningarna i maj 2017 uppstod stora problem och klubben agerade för att lösa situationen med företaget, dock utan att någon lösning kom till stånd. Problemen fortsatte.

– Bland annat hade de missat att en anställd arbetar halvtid. En månad fick han dubbel lön och månaden efter så drog de hela lönen, utan att säga till i förväg, säger Robert Almerstam och fortsätter:

– Situationen har skapat psykisk ohälsa för personalen. De anställda vet inte om de har pengar till sina räkningar månaden som kommer. Det var någon som sa: ”det här är som på lotto, var fjärde vinner”.

Hösten kom och problemen fortsatte. Företaget började kvitta pengar för personalen. Det som blivit för mycket ena månaden i brutto drogs nästa månad i netto, utan att företaget fått det godkänt av arbetstagarna.

Elektrikerförbundets representanter kallade till förhandling. Facket föreslog att företaget skulle nollställa lönesystemet och börja om från början när 2018 kom. Men företaget menade att nu var allt på väg att lösas.

2018 kom men ingen förbättring skedde. Förhandlingar ägde rum, som dock slutade i oenighet.

Till slut, i maj 2018, valde facket att stämma Stanley för kollektivavtalsbrott mot fem av de anställda då företaget inte betalat ut lön enligt kollektivavtalet.

LÄS ÄVEN: Claes Thim: ”Vi arbetare är de största förlorarna med denna budget”

En ny höst kom och problemen fortsatte. Den 16 november stämde Elektrikerförbundet återigen Stanley för kollektivavtalsbrott, samt för brott mot lagen om arbetsgivares kvittningsrätt. Denna gång handlade det om ytterligare ett 100-tal medlemmar.

Tolv dagar senare, den 28 november, stämplades ytterligare en stämningsansökan i ärendet om lönerna på Stanley Security. Denna gång var avsändaren Almega som företräder Stanley Security. Företaget stämmer nu Elektrikerförbundet.

Det gäller 76 medlemmar som enligt företaget har en skuld till företaget på grund av för hög utbetald lön. Nettobeloppen ligger mellan 1513 kronor upp till 71 322 kronor. Det sammanlagda värdet på företagets fordran uppgår till 805 867 kronor.

Företaget skriver i sin stämningsansökan att: ”Problemen är numera åtgärdade och lönerna korrigerade”.

Det är en verklighetsbeskrivning som klubbordföranden Robert Almerstam på Stanley inte riktigt instämmer i.

– Det har blivit mycket bättre, men det är fortfarande fel och det kommer nya fel. Nu har det gått ett och ett halvt år, det räcker nu. Jag vill att vi löser det här så att vi kan börja koncentrera oss på jobbet.

Redaktionen har varit i kontakt med Stanley Security som dock valt att inte kommentera.


Stanley Security

Stanley Security Sverige AB är ett tekniksäkerhetsföretag som säljer lösningar inom säkerhet och brandskydd. Företaget finns i tolv europeiska länder och ingår i Stanley Black & Decker-koncernen.

Stanley Black & Decker tecknade 2015 ett globalt löneleveransavtal, vilket innebär att koncernens lönehantering flyttas successivt till en gemensam leverantör, NGA. Som en konsekvens av detta avtal flyttade ett antal europeiska länder sin lönehantering till den globala leverantören under 2016 och 2017.

Överflyttningen av företagets löneadministration gjordes under våren 2017 och har inte varit problemfri utan medfört felaktigheter i samband med företagets löneutbetalningar.

I företaget arbetar cirka 400 tjänstemän och cirka 450 arbetare. Av de kollektivanställda är cirka 200 medlemmar i SEF.


Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se

 

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Heta yrken 2019: Stor konkurrens om elektrikerna

När Arbetsförmedlingen i början av februari presenterade sin årliga rapport Här finns jobben som visar vilka yrken som har goda jobbmöjligheter om fem år listades elektrikeryrket som ett av de allra mest gångbara på den svenska arbetsmarknaden.

Inför avtalsrörelsen: Lärlingar och arbetstid i fokus

I en av salarna i Folkets hus i Solna sitter delar av VK1 och har avtalsmotionsskrivarverkstad. Det är inför avtalsrörelsen 2020 som verksamhetskretsen vill få fram motioner för att förbättra avtalen. Det diskuteras sådant som om det kanske vore ett bra förslag om även projektledarna på byggena var medräknade i ackordet i projekten.

Syrabehållare exploderade – en till sjukhus

En person fick föras till sjukhus efter att en syrabehållare exploderade på en arbetsplats i Timrå kommun, skriver Aftonbladet.  Det var strax efter klockan nio på tisdagsmorgonen som larmet inkom till räddningstjänsten. En person hade fått saltsyra på sig när en syrabehållare exploderade i Söråker i Timrå kommun.

Samarbete för att få fler i jobb

Elektrikerförbundet har tecknat en ny överenskommelse med parterna i byggbranschen, Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan. Samarbetet ska hjälpa långtidsarbetslösa och nyanlända att få jobb i branschen.

Fredrick Ekholm – en elektriker med siktet inställt på OS

På Karolinska sjukhuset i Stockholm arbetar en regerande svensk mästare. En elektriker som har siktet inställt på att en dag stå på startlinjen i OS. Det är ganska ovanligt att man jobbar samtidigt som man är elitidrottare.

Fråga experterna: Bostadsrätt och samboavtal?

Fråga experterna Här har du möjlighet att ställa frågor till våra experter. Det kan handla om sådant som exempelvis avtalsfrågor, juridik eller arbetsmiljö. Redaktionen gör ett urval av frågor som kommer in på elektrikern@lomediehus.se Ange Fråga experterna i ämnesraden.

”Arbetsfreden måste vara värd något”

Hamnkonflikten är över. Det innebar att flera LO-fack inledningsvis uttryckte skepsis angående lagförslaget att förändra strejkrätten. Men efter ett styrelsemöte beslutade LO-facken gemensamt att fortfarande ställa sig bakom förslaget. Själva grunden som jag ser det är att det är parterna på arbetsmarknaden som har förhandlat fram förslaget och är överens om spelreglerna.

Spelreklam kritiseras: S-riksdagsman vill införa ”lex Knuters”

Den socialdemokratiske riksdagsledamoten Anders Österberg från Stockholm har tagit fallet med Karl Knuters, elektrikern som i julas avslutade sitt liv efter stora spelskulder, vidare till regeringen. Civilminister Ardalan Shekarabi hotar nu spelbranschen med en deadline för åtgärder mot den aggressiva marknadsföringen.

Mystiskt kaos på äldreboende: ”Det är något som spökar”

En dag i mitten av januari kopplas en solcellsanläggning in på ett äldreboende i Vadstena. Det skapar rejäl turbulens. Apparater börjar gå av sig själva, syrgasutrustning slutar fungera, det börjar ryka ur ett blöjförråd. Det är fortfarande ett svajigt elnät i huset, det går fortfarande sönder saker.

LO-styrelsen står fortfarande bakom lagförslag om strejkrätten

Under måndagen hade LO styrelsemöte. Ett möte som resulterade i en gemensam hållning angående förslaget om förändrad strejkrätt. LO:s styrelse meddelar nu i en debattartikel i Arbetet att alla förbund är eniga om att läget är oförändrat när det gäller synen på regeringens lagförslag.

Risk för orättvisa utan försäkringsavtal

I somras sade Svenskt Näringsliv upp avtalet med LO och PTK om hur informationen om försäkringar och tjänstepension ska finansieras. Ännu finns ingen lösning. Nu riskerar försäkringsinformationen tas av medlemsavgiften.  Det är en ideologisk fråga från arbetsgivarsidan att försöka skjuta över kostnaden på oss, säger Elektrikerförbundets förhandlingschef, Urban Pettersson.

Sverigedemokrater blir av med fackliga förtroendeuppdrag

Handels förbundsstyrelse stänger av en klubbordförande i Skåne från hennes fackliga uppdrag. Anledningen är att hon har ett politiskt uppdrag för Sverigedemokraterna. Det här rapporterar Handelsnytt. Kvinnan är ordförande för Handels fackklubb i en Ica Maxibutik i Skåne.

Byggnads: ”Lagen om ändrad strejkrätt behövs inte”

Hamnkonflikten är löst. Nu finns ingen anledning att ändra strejkrätten längre, anser flera LO-förbund. Byggnads ser helst att lagförslaget skrotas, och även Fastighets och Pappers vill att det rivs upp. Det lagförslag som parterna tog fram om ändrad strejkrätt kom till som en reaktion på konflikten i Göteborgs hamn.

Elektrikermedlemmar kritiska mot strejkrättsförslag

Lagförslaget om förändrad strejkrätt har varit ute på remiss. I stort följer svaren från de organisationer och myndigheter som regeringen har utsett till remissinstanser det väntade. De huvudorganisationer på arbetsmarknaden som själva arbetat fram förslaget är missnöjda med en sak; att lagen föreslås bli verklighet först nästa år.

Man död efter arbetsplatsolycka – fick virke över sig

En man i 60-årsåldern har avlidit efter att virke rasade över honom på en byggarbetsplats i Karlskoga. Detta är den trettonde dödliga arbetsplatsolyckan som inträffar i år. Det var vid lunchtid på onsdagen som olyckan inträffade på en byggarbetsplats i Karlskoga. Mannen skulle lossa lasten från flaket på en bil när något gick fel.