• Foto: Anna Norling

  • Foto: Anna Norling

  • Foto: Anna Norling

2018-12-18

Ett krånglande lönesystem har lett till att Elektrikerförbundet stämmer Stanley Security i Arbetsdomstolen. Nu gör företaget en motstämning. Det gäller 76 arbetstagare som företaget anser har fått för mycket i lön.

I maj 2017 införde Stanley Security ett nytt lönesystem. Det vore lögn att påstå att det skedde problemfritt. Det mesta som kunde gå fel gick fel.

Det har bland annat handlat om felaktiga semesteruträkningar, karensdagar vid sjukdom och tjänstledighet. De flesta av företagets 450 anställda, såväl arbetare som tjänstemän, har på något sätt fått sin lön felaktigt beräknad.

– Det fanns någon som hade 17 karensdagar på en månad. Jag tror det har varit fel på varenda punkt i lönespecifikationerna, säger Robert Almerstam, ordförande för riksklubben på Stanley.

LÄS ÄVEN: Ulf Lundén: ”Bankskandalerna fortsätter och vinnare förblir skurkkapitalismen”

Stanley införde under 2016 och 2017 ett nytt lönesystem från NGA (NorthgateArinso) på sina enheter i hela Europa. I Sverige infördes systemet i maj 2017.

Redan vid första löneutbetalningarna i maj 2017 uppstod stora problem och klubben agerade för att lösa situationen med företaget, dock utan att någon lösning kom till stånd. Problemen fortsatte.

– Bland annat hade de missat att en anställd arbetar halvtid. En månad fick han dubbel lön och månaden efter så drog de hela lönen, utan att säga till i förväg, säger Robert Almerstam och fortsätter:

– Situationen har skapat psykisk ohälsa för personalen. De anställda vet inte om de har pengar till sina räkningar månaden som kommer. Det var någon som sa: ”det här är som på lotto, var fjärde vinner”.

Hösten kom och problemen fortsatte. Företaget började kvitta pengar för personalen. Det som blivit för mycket ena månaden i brutto drogs nästa månad i netto, utan att företaget fått det godkänt av arbetstagarna.

Elektrikerförbundets representanter kallade till förhandling. Facket föreslog att företaget skulle nollställa lönesystemet och börja om från början när 2018 kom. Men företaget menade att nu var allt på väg att lösas.

2018 kom men ingen förbättring skedde. Förhandlingar ägde rum, som dock slutade i oenighet.

Till slut, i maj 2018, valde facket att stämma Stanley för kollektivavtalsbrott mot fem av de anställda då företaget inte betalat ut lön enligt kollektivavtalet.

LÄS ÄVEN: Claes Thim: ”Vi arbetare är de största förlorarna med denna budget”

En ny höst kom och problemen fortsatte. Den 16 november stämde Elektrikerförbundet återigen Stanley för kollektivavtalsbrott, samt för brott mot lagen om arbetsgivares kvittningsrätt. Denna gång handlade det om ytterligare ett 100-tal medlemmar.

Tolv dagar senare, den 28 november, stämplades ytterligare en stämningsansökan i ärendet om lönerna på Stanley Security. Denna gång var avsändaren Almega som företräder Stanley Security. Företaget stämmer nu Elektrikerförbundet.

Det gäller 76 medlemmar som enligt företaget har en skuld till företaget på grund av för hög utbetald lön. Nettobeloppen ligger mellan 1513 kronor upp till 71 322 kronor. Det sammanlagda värdet på företagets fordran uppgår till 805 867 kronor.

Företaget skriver i sin stämningsansökan att: ”Problemen är numera åtgärdade och lönerna korrigerade”.

Det är en verklighetsbeskrivning som klubbordföranden Robert Almerstam på Stanley inte riktigt instämmer i.

– Det har blivit mycket bättre, men det är fortfarande fel och det kommer nya fel. Nu har det gått ett och ett halvt år, det räcker nu. Jag vill att vi löser det här så att vi kan börja koncentrera oss på jobbet.

Redaktionen har varit i kontakt med Stanley Security som dock valt att inte kommentera.


Stanley Security

Stanley Security Sverige AB är ett tekniksäkerhetsföretag som säljer lösningar inom säkerhet och brandskydd. Företaget finns i tolv europeiska länder och ingår i Stanley Black & Decker-koncernen.

Stanley Black & Decker tecknade 2015 ett globalt löneleveransavtal, vilket innebär att koncernens lönehantering flyttas successivt till en gemensam leverantör, NGA. Som en konsekvens av detta avtal flyttade ett antal europeiska länder sin lönehantering till den globala leverantören under 2016 och 2017.

Överflyttningen av företagets löneadministration gjordes under våren 2017 och har inte varit problemfri utan medfört felaktigheter i samband med företagets löneutbetalningar.

I företaget arbetar cirka 400 tjänstemän och cirka 450 arbetare. Av de kollektivanställda är cirka 200 medlemmar i SEF.


Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se

 

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Fackligt missnöje mot förslag om ändrad strejkrätt

Sista januari går remisstiden ut för regeringens förslag om ändrad strejkrätt. Såväl fack som arbetsgivare står bakom. Men inom LO-förbunden bubblar ett missnöje, skriver Arbetet. I sista stund, när politikerna var på väg att ändra strejkrätten, enades parterna om en lösning som inte rubbar arbetsmarknadens maktbalans.

Facktoppar räds inte ny mandatperiod: ”S har inte sålt ut sin själ”

Januariavtalet har väckt facklig ilska, inte minst gällande förändrad arbetsrätt. Men fackliga representanter ser ändå positivt på den kommande mandatperioden. Saltsjöbadsavtalet kom till efter politiskt tryck, säger IF Metalls Veli-Pekka Säikkälä till Arbetet. Annie Lööf var först ut.

Ett mänskligt maskineri planerat i minsta detalj

Det dunkar, slamrar och tjuter. Doften av trä och målarfärg är påtaglig i den stora lokalen i Piteå. Alla vet precis sin uppgift här. Den som är ny får lära sig exakt vilka moment den ska göra, i princip vilket steg den ska ta, säger David Lidström, kvalitetsansvarig för målning på Lindbäcks husfabrik i Piteå.

Lönegapet mellan arbetare och tjänstemän växer

Lönegapet mellan kvinnor och män krymper, och utjämningen har varit ovanligt stor de senaste åren, visar LO:s lönerapport. Men löneklyftan mellan arbetare och tjänstemän växer, skriver Arbetet. År 2000 utgjorde medellönen för kvinnor 81 procent av medellönen för män.

Byggföretagare rånad och skjuten – två anställda får fängelse

Medarbetarna tyckte att de fått för lite betalt, och anlitade därför hjälp för att råna sin chef. I förra veckan dömdes fem av de inblandade i tingsrätten, skriver Byggnadsarbetaren. De två männen tyckte inte att de fått ut rätt lön av en byggföretagare utanför Stockholm.

Stefan Löfven statsminister igen – 131 dagar efter valet

Tredje gången gillt för Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven. Efter två nederlag i riksdagen – nu är han vald till statsminister igen. Lång dags färd mot natt men Sverige har nu fått en statsminister igen, 131 dagar efter riksdagsvalet 2018. Detta skriver Arbetet.

Lista: Här är de mest lästa artiklarna från 2018

Otillåtet hemmafixe, asbest, lönenivåer och dödliga arbetsplatsolyckor. Det är vad några av de tio mest lästa artiklarna på Elektrikerns sajt handlat om under 2018. Har du läst dem? Här nedan hittar du listan. 1.

Skattesmäll för LO Mediehus: ”Vi kommer att överklaga”

LO Mediehus har dömts att betala miljonbelopp till Skatteverket. Domen kommer att påverka alla medlemstidningar för ideella föreningar och organisationer i landet. Vi kommer att överklaga, säger Robert Jonsson, vd för LO Mediehus. Domen i Förvaltningsrätten är resultatet av en tvist med Skatteverket.

Infranord döms efter olycka med ljusbåge

Ljusbågen orsakade den anställde brännskador i ansikte, på händer, bröst och underarmar. Nu döms Infranord att betala 150 000 kronor för arbetsmiljöbrott, skriver Sekotidningen. Det var i juni 2017 som olyckan inträffade.

”Billigt kontrakteras folk som segregeras” – och andra dikter av Mats Hammarlund

Här nedan följer en samling dikter av Mats Hammarlund. Förutom skrivandet har denne jobbat inom byggbranschen, mest som snickare och timmerman på byggen i Stockholm, men även på LO-TCO Biståndsnämnd. Dikterna är: 1. Livsviktigt 2. Byggfolk 3. Billigt kontrakteras folk som segregeras 4. Dolda risker 5. Döden passar på 6.

Kubal är räddat – sanktionerna hävs

Sanktionerna mot Kubals ryska ägare Rusal tas bort efter ett beslut i den amerikanska kongressen. På aluminiumfabriken i Sundsvall är lättnaden stor, skriver Arbetet. Sedan april i fjol har sanktionshotet legat över Kubal, som vid flera tillfällen varit nära att stängas ned. Men varje gång har man räddats av tillfälliga förlängningar.

”Bra arbetsmiljö är inte gratis”

En tudelad arbetsmarknad, arbetsmiljöslarv och resursbrist hos polisen. Arbetet frågade politiker, fack och arbetsgivare varför dödsolyckorna sker och vad som behöver göras. Nyligen lämnade sex S-ledamöter i riksdagen en motion med rubriken Omtag för nollvision om dödsolyckor på arbetsplatserna.

55 liv släcktes på jobbet 2018

Trots nollvisionen för dödsolyckor på jobbet kom 55 personer aldrig hem från sitt arbete under 2018. Det är den högsta siffran på flera år. Män i arbetaryrken. Det är de som oftast omkommer i arbetsplatsolyckor, visar Arbetets genomgång. De faller, de kläms ihjäl och de dör i trafiken.

Lista: De miste livet på jobbet 2018

55 människor miste livet på jobbet i fjol. I ett tjugotal fall pågår fortfarande förundersökning om arbetsmiljöbrott. De olyckor där åklagaren lagt ner utredningen är markerade som nedlagda. Listan är sammanställd av tidningen Arbetet.

Tjuvstartade bygge – straffas med rekordböter

Bygget började för tidigt, innan tillstånden var klara. Nu straffas Mälarenergi Elnät med en rekordstor byggsanktionsavgift, skriver VLT. Mälarenergi Elnät hade för bråttom när en ny transformatorstation skulle byggas vid Energigatan på södra Nibble. När väl bygglovet och startbesked kom hade markarbetet redan påbörjats.