• Foto: Tomas Nyberg

2018-12-20

LEDARE

”Vi vet, utan att kunna bevisa det, att många husägare gör egna elinstallationer och speciellt i äldre hus så är det obehöriga som utfört elinstallationen”, skriver förbundets ordförande Jonas Wallin.

Nu lackar det mot Jul. Flera av oss ser fram emot lite ledighet och mysiga dagar med familj och vänner. Alla får tyvärr inte vara lediga utan behöver jobba med våra elnät så att vi andra har ljus och värme.

Så låt snön komma innan jul så våra kompisar slipper blötsnö och besvärliga utryckningar.

För de flesta är julen en mysig tid. Det är mörkt ute. Men inne lyser adventsljusstakar, julgransbelysning och ljusslingor.

Det innebär tyvärr inte bara mys, utan även en ökad belastning på hemmets elinstallation. En granskning som Elsäkerhetsverket arbetar med just nu, tillsammans med bland annat Elektrikerförbundet, visar att det varje år omkommer minst åtta personer i elbränder.

Statistiken visar bland annat att antalet elrelaterade bränder har ökat med 25 procent mellan 2005 – 2015 och att det är i äldre bostäder som det oftast brinner. Jämför man villor och radhus med flerfamiljshus är den elrelaterade brandrisken hela fyra gånger större.

De flesta elrelaterade bränderna sker på vintern. Det antas bero på den ökade belastningen på elanläggningen. Vanligast är att det blir varmgång i centraler. Men även kopplingsdosor och andra dåligt dragna kopplingspunkter är ofta orsaken.

LÄS ÄVEN: Bränder i elanläggningar ska utredas

Varje år gör räddningstjänsten 1800 utryckningar på grund av elrelaterade bränder. Lägger man kostnaderna för utryckningarna till de cirka 360 miljoner kronor som försäkringsbolagen betalar för elrelaterade bränder så förstår var och en att det utöver människoliv även kostar enorma summor pengar.

Vi och Elsäkerhetsverket kommer att fortsätta granskningen under 2019 i syfte att få en kartläggning av hur elsäkerheten ser ut i svenska bostäder. Det är nödvändigt för att kunna visa på vilka brister som finns. I dag får till exempel inte Elsäkerhetsverket utöva tillsyn i villor och radhus.

Vi vet, utan att kunna bevisa det, att många husägare gör egna elinstallationer och speciellt i äldre hus så är det obehöriga som utfört elinstallationen.

LÄS ÄVEN: El orsakar 1800 bostadsbränder varje år

Vid en husöverlåtelse görs som regel en besiktning av skicket på huset. Med mäklarens hjälp kan man köpa en försäkring som skyddar om det uppstår dolda fel. Men elinstallationen är ingen dolt fel. Däremot är flertalet helt okunniga i hur man besiktar elinstallationen.

Flertalet husägare är dessutom helt ovetandes om vad anläggningsinnehavarens ansvar innebär. Att det faktiskt är husägaren som har ansvaret för att elanläggningen är schysst och hur man kontrollerar det vet de flesta ingenting om.

Installatörsföretagen har marknadsfört tjänsten om elbesiktning av elanläggning och vi har under längre tid krävt att försäkringsbolag och mäklare ska se till att elanläggningen ska besiktigas minst i samband med överlåtelse. Tillsammans kan vi parter ihop med Elsäkerhetsverket säkert få till en förbättring. Men det kommer att ta tid.

Men under tiden kan ni som läser det här kan också hjälpa till. Prata med kunder och vänner och berätta hur det fungerar. Det ger elbranschen mer jobb. Men mest av allt sparar vi pengar och mycket lidande.

Yrkesmannamässiga elinstallationer, utförda av proffsiga elyrkesmän, tjänar hela samhället på.

Dessutom kan vi sträcka på oss lite extra och känna stolthet över vår yrkeskunskap och att vi bidragit till att fler får känna julefrid.

God Jul & Gott Nytt År!

Jonas Wallin,
förbundsordförande Elektrikerförbundet

 

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Åsikter

Claes Thim: ”Större risk att dö på jobbet än att bli skjuten”

DEBATT ”En dödsskjutning leder oftast till stora tidningsrubriker och bästa sändningstid i tv. En död arbetare får knappt en notis i samma media. Hur kommer det sig?”, skriver Claes Thim. Första arbetsdagen för året och jag börjar med att summera arbetsmiljöåret som varit.

DEBATT: ”Stoppa oseriösa kurser för ställningsbyggare”

DEBATT ”Det går inte att lita på utbildningsbevisen som utfärdas av oseriösa aktörer. Människor riskerar att utsättas för livsfara”, skriver Gustaf Gedda och Håkan Carlsson. Sverige växer. Snart blir vi 11 miljoner invånare. Det innebär hundratusentals nya bostäder, mer infrastruktur och fler offentliga lokaler.

Ulf Lundén: ”En arbetarklasshjälte för vår tid”

LITTERATUR (Michael Enggaards debutroman Ynkrygg. Utgiven av Bokförlaget Polaris.) ”Romanhjältar från arbetarklassmiljöer hör inte till vanligheterna och upplösningen hör till det mer vederkvickande slaget”, skriver Ulf Lundén. Michael Enggaards debutroman Ynkrygg utspelar sig på en bilverkstad och i en boxningsring i Köpenhamn.

David Fernhed: ”Kapitalismen är precis så hård och kall som Scrooge”

”Och kapitalismen är precis så där hård och kall som Scrooge. Det enda som räknas är vinsten på satsad krona”, skriver David Fernhed. Med smink i hela ansiktet, lite för trånga byxor och en storväst i beige manchester sitter jag i logen. Jag väntar. Jag väntar på att få gå upp på komedianternas scen och spela min roll.

Ulf Lundén: ”Bankskandalerna fortsätter och vinnare förblir skurkkapitalismen”

KRÖNIKA ”Girigheten finner inga gränser. Bolags- och finanseliten hör till den högsta kasten. De får ofta sin vardag betald av sin arbetsgivare. Det är gratis hotellnätter, fria luncher och transporter med mera. Staten delar ut bidrag till städhjälp. Den ekonomiska eliten struntar blankt i vem som bildar ny regering i Sverige.

Claes Thim: ”Vi arbetare är de största förlorarna med denna budget”

DEBATT ”Vi arbetare är de största förlorarna med denna budget, de största svikarna är Centerpartiet och Liberalerna”, skriver Claes Thim. Here we go again. Moderaterna och Kristdemokraternas budget kommer gälla 2019 då den gick igenom riksdagen med stöd av Sverigedemokraterna.

DEBATT: ”Ena handen vet inte vad den andra gör”

DEBATT ”Det sorgliga är att denna inkompetens och en tandlös tillsynsmyndighet gör att elnätskunderna, som inte kan freda sig, får bära hela notan för felaktiga reinvesteringar”, skriver debattören. Jag har varit anställd hos och arbetat inom olika energibolag i över 20 år. Därvid hade jag många kontakter med andra energibolag.

Anna Norling: ”Det finns olika människor överallt – även inom elektrikeryrket”

KRÖNIKA ”Att Madeleine nu öppet berättar om den väg hon valt att gå betyder mycket. Dels för andra transpersoner, som kan se att de inte är ensamma med att känna som de känner, dels för oss alla. Att vi får hjälp med att förstå att det finns olika sorters människor överallt”, skriver Elektrikerns redaktör Anna Norling.

En spådom in i framtidens elektrikerbransch

KRÖNIKA ”Den som har förmåga att förutse framtiden är förmodligen den som bäst har förmågan att ändra sig när nya rön visar annorlunda fakta”, skriver Per Lawén. Ur högtalaren dunkar Phil Collins på trummorna i In the Air Tonight, och i ishockey-VM får Sverige däng av Sovjet med 1-13. På almanackan står det 1981.

Anna Norling: Vi måste täta glappet mellan stolarna

KRÖNIKA ”En önskan för denna nya mandatperiod vore att såväl politiker som tjänstemän såg dessa maskor, dessa glapp mellan stolarna. Och insåg att det handlar om människor. Människor som inte blir friskare av att fattiggöras”, skriver tidningens redaktör Anna Norling. ”Ingen ska ramla mellan stolarna”.

Jonas Wallin: ”Det var vi som gjorde det”

LEDARE ”När valresultatet då kom in, så var vi många som andades ut. Visst hade de gått framåt, men långt ifrån så mycket som alla trodde att de skulle göra. Och det var vi som hade gjort skillnad”, skriver förbundets ordförande Jonas Wallin. Det var kväll, den nionde september. Vallokalerna skulle stänga.

DEBATT: Varför är inte pensionärer välkomna på Elmässan?

Bild: Pixabay DEBATT (Kommentar från Easyfairs, som anordnar Elmässan i Kista, följer efter debattexten.) Med anledning av det senaste beslutet att pensionärer inte har rösträtt i avdelningarna, detsamma gäller nu också för BESÖK av Elmässan i Kista.

Ingemar E L Göransson: Om att förstå nuvarande politiska kaos

KRÖNIKA ”Vänstern i bred bemärkelse har aldrig i modern tid varit svagare än idag. Den viktigaste orsaken till detta är att socialdemokratin lämnat reformismen och flyttat till mitten”, skriver Ingemar E L Göransson. Det är inte så svårt att förstå varför alliansen gjort sitt som politiskt projekt. Förutsättningarna har helt enkelt ändrats.

Per Eklund: “Är företagarnas Rot-statistik trovärdig?”

KRÖNIKA ”Människor är positiva till avdraget. Det är otvivelaktigt. Men frågan som ingen ställt än är hur positiva de är i en jämförelse med andra statliga satsningar”, skriver Per Eklund. Mycket av debatten runt Rot har en ideologisk grund. Vänsterpartierna är tveksamma till Rot och vänsterpartiernas väljare är emot Rot i högre grad.

”Det ska vara lika lätt och givet för en kvinna att bli elektriker som för en man”

LEDARE ”Det ska vara lika lätt och givet för en kvinna att bli elektriker som för en man. Och ingen bög ska behöva dra sig för att söka sig till yrket för att han tror att han inte kommer att vara accepterad på arbetsplatsen”, skriver Elektrikerförbundets ordförande Jonas Wallin.