• Foto: Tomas Nyberg

2018-12-20

LEDARE

”Vi vet, utan att kunna bevisa det, att många husägare gör egna elinstallationer och speciellt i äldre hus så är det obehöriga som utfört elinstallationen”, skriver förbundets ordförande Jonas Wallin.

Nu lackar det mot Jul. Flera av oss ser fram emot lite ledighet och mysiga dagar med familj och vänner. Alla får tyvärr inte vara lediga utan behöver jobba med våra elnät så att vi andra har ljus och värme.

Så låt snön komma innan jul så våra kompisar slipper blötsnö och besvärliga utryckningar.

För de flesta är julen en mysig tid. Det är mörkt ute. Men inne lyser adventsljusstakar, julgransbelysning och ljusslingor.

Det innebär tyvärr inte bara mys, utan även en ökad belastning på hemmets elinstallation. En granskning som Elsäkerhetsverket arbetar med just nu, tillsammans med bland annat Elektrikerförbundet, visar att det varje år omkommer minst åtta personer i elbränder.

Statistiken visar bland annat att antalet elrelaterade bränder har ökat med 25 procent mellan 2005 – 2015 och att det är i äldre bostäder som det oftast brinner. Jämför man villor och radhus med flerfamiljshus är den elrelaterade brandrisken hela fyra gånger större.

De flesta elrelaterade bränderna sker på vintern. Det antas bero på den ökade belastningen på elanläggningen. Vanligast är att det blir varmgång i centraler. Men även kopplingsdosor och andra dåligt dragna kopplingspunkter är ofta orsaken.

LÄS ÄVEN: Bränder i elanläggningar ska utredas

Varje år gör räddningstjänsten 1800 utryckningar på grund av elrelaterade bränder. Lägger man kostnaderna för utryckningarna till de cirka 360 miljoner kronor som försäkringsbolagen betalar för elrelaterade bränder så förstår var och en att det utöver människoliv även kostar enorma summor pengar.

Vi och Elsäkerhetsverket kommer att fortsätta granskningen under 2019 i syfte att få en kartläggning av hur elsäkerheten ser ut i svenska bostäder. Det är nödvändigt för att kunna visa på vilka brister som finns. I dag får till exempel inte Elsäkerhetsverket utöva tillsyn i villor och radhus.

Vi vet, utan att kunna bevisa det, att många husägare gör egna elinstallationer och speciellt i äldre hus så är det obehöriga som utfört elinstallationen.

LÄS ÄVEN: El orsakar 1800 bostadsbränder varje år

Vid en husöverlåtelse görs som regel en besiktning av skicket på huset. Med mäklarens hjälp kan man köpa en försäkring som skyddar om det uppstår dolda fel. Men elinstallationen är ingen dolt fel. Däremot är flertalet helt okunniga i hur man besiktar elinstallationen.

Flertalet husägare är dessutom helt ovetandes om vad anläggningsinnehavarens ansvar innebär. Att det faktiskt är husägaren som har ansvaret för att elanläggningen är schysst och hur man kontrollerar det vet de flesta ingenting om.

Installatörsföretagen har marknadsfört tjänsten om elbesiktning av elanläggning och vi har under längre tid krävt att försäkringsbolag och mäklare ska se till att elanläggningen ska besiktigas minst i samband med överlåtelse. Tillsammans kan vi parter ihop med Elsäkerhetsverket säkert få till en förbättring. Men det kommer att ta tid.

Men under tiden kan ni som läser det här kan också hjälpa till. Prata med kunder och vänner och berätta hur det fungerar. Det ger elbranschen mer jobb. Men mest av allt sparar vi pengar och mycket lidande.

Yrkesmannamässiga elinstallationer, utförda av proffsiga elyrkesmän, tjänar hela samhället på.

Dessutom kan vi sträcka på oss lite extra och känna stolthet över vår yrkeskunskap och att vi bidragit till att fler får känna julefrid.

God Jul & Gott Nytt År!

Jonas Wallin,
förbundsordförande Elektrikerförbundet

 

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Åsikter

”Människor med fysiskt tunga arbeten ska inte bli förlorare”

LEDARE ”Innan pensionsåldern höjs borde man ha säkrat så att arbetsmiljön är så bra att man kan arbeta längre än idag. Det kanske vore på sin plats att sänka den dagliga arbetstiden, korta arbetsveckan eller förlänga semestern”, skriver förbundsordförande Jonas Wallin. Nuvarande pensionssystem infördes 1999. Det föregicks av ett stort remissarbete.

Kurt Junesjö: ”Jag hoppas LO-förbunden tar sitt förnuft till fånga”

REPLIK ”När Erland Olauson säger att rättsläget är oförändrat talar han tyvärr mot bättre vetande”, skriver Kurt Junesjö. Erland Olausons bemötande av mina åsikter om förslaget till inskränkningar i strejkrätten är anmärkningsvärt. För han bemöter mig bara med ett enda argument, en dom som kom redan 1989, Britanniadomen.

Josefine Larsson: ”Vart har respekten tagit vägen?”

KRÖNIKA ”Hade jag inte velat bli smutsig under mina naglar hade jag ju valt ett annat yrke. Och så vitt jag vet så finns det faktiskt män som inte vill få smuts under sina naglar också. Men skulle en man någonsin få den frågan? Jag tror inte det”, skriver Josefine Larsson. För snart nio år sedan valde jag att bli elektriker.

Johannes Klenell: ”Personligen avskyr jag cynismen”

KRÖNIKA ”Ingen kan göra allt, men alla kan göra något sa parollen under flyktingkrisen. Ändå sitter man där, med sitt morgonkaffe och känner sig otillräcklig inför att världen går under”, skriver Johannes Klenell. Jag är i grunden optimist. Det är inte en lätt grundinställning att ha i dag. Världen krymper. Vi dränks i bilder av plågade människor.

DEBATT: ”Avreglerad elmarknad – Det har inte blivit bättre”

DEBATT ”Istället för utveckling av tillverkning och anläggningar blev det utsugning, övervinster, oligopol, monopol och dåliga affärer med sämre standard på anläggningar som resultat”, skriver debattörerna.
Felix Finnveden, personlig assistent och förtroendevald i Kommunal

Felix Finnveden: ”Styrkan sitter i gräsrötterna”

KRÖNIKA ”Vilket parti eller tankesmedja som helst kan dribbla med siffror och statistik, men inom fackförbunden och i LO organiserar vi 1,5 miljoner människor som riskerar sämre liv om högern får igenom sina förslag”, skriver Felix Finnveden.

Anna Norling: ”Spelreklamen – Lönsam enbart för några få”

KRÖNIKA ”Den sorg, den skuld, den reva det gör i allt för många människors liv att utsättas för denna marknadsföring de inte kan stå emot är inte värd en enda skattekrona samhället kan casha in från dessa spelbolag”, skriver Elektrikerns redaktör Anna Norling.  Jag har tänkt att det inte lönar sig. All den här reklamen för spel, för betting, för nätkasino.

Minnesord av Nille Thorsell: ”Karl Knuters, Vila i frid”

MINNESORD Karl du föddes god och snäll i en värld full av törnen. Du frågade alltid hur jag mådde och det kändes på riktigt som du ville veta svaret. Vi var många som visste att du tampades med spöken. Jag förstod dock aldrig att det var spelets satar som drev dig i fördärvet. Hade du bara sagt något, hade jag bara lyssnat. Det finns många om och men här min kamrat Karl.

Minnesord av Johnny Ekdahl: ”Vila i frid, Karl Knuters”

MINNESORD Min kära vän och kollega Karl Knuters finns inte bland oss längre. Han avslutade sitt liv på julafton, bara 33 år gammal. Må han vila i frid. Vissa kallade honom Kalle, andra med mig sade Knuters. Knuters kunde framstå som en tystlåten, något förvirrad och kanske lite osäker filur bland övriga människor.

DEBATT: ”Sänkt medlemsavgift – till vilket pris?”

DEBATT ”Vill du betala lägre i fackavgift så är ett bra tips att avstå nästa års löneförhöjning eller strunta i att plocka ut ackordet”, skriver debattörerna. Något som diskuteras flitig i förbundet just nu är medlemsavgiften, huruvida den ska sänkas eller ej.

Claes Thim: ”Större risk att dö på jobbet än att bli skjuten”

DEBATT ”En dödsskjutning leder oftast till stora tidningsrubriker och bästa sändningstid i tv. En död arbetare får knappt en notis i samma media. Hur kommer det sig?”, skriver Claes Thim. Första arbetsdagen för året och jag börjar med att summera arbetsmiljöåret som varit.

DEBATT: ”Stoppa oseriösa kurser för ställningsbyggare”

DEBATT ”Det går inte att lita på utbildningsbevisen som utfärdas av oseriösa aktörer. Människor riskerar att utsättas för livsfara”, skriver Gustaf Gedda och Håkan Carlsson. Sverige växer. Snart blir vi 11 miljoner invånare. Det innebär hundratusentals nya bostäder, mer infrastruktur och fler offentliga lokaler.

Ulf Lundén: ”En arbetarklasshjälte för vår tid”

LITTERATUR (Michael Enggaards debutroman Ynkrygg. Utgiven av Bokförlaget Polaris.) ”Romanhjältar från arbetarklassmiljöer hör inte till vanligheterna och upplösningen hör till det mer vederkvickande slaget”, skriver Ulf Lundén. Michael Enggaards debutroman Ynkrygg utspelar sig på en bilverkstad och i en boxningsring i Köpenhamn.

David Fernhed: ”Kapitalismen är precis så hård och kall som Scrooge”

”Och kapitalismen är precis så där hård och kall som Scrooge. Det enda som räknas är vinsten på satsad krona”, skriver David Fernhed. Med smink i hela ansiktet, lite för trånga byxor och en storväst i beige manchester sitter jag i logen. Jag väntar. Jag väntar på att få gå upp på komedianternas scen och spela min roll.

Ulf Lundén: ”Bankskandalerna fortsätter och vinnare förblir skurkkapitalismen”

KRÖNIKA ”Girigheten finner inga gränser. Bolags- och finanseliten hör till den högsta kasten. De får ofta sin vardag betald av sin arbetsgivare. Det är gratis hotellnätter, fria luncher och transporter med mera. Staten delar ut bidrag till städhjälp. Den ekonomiska eliten struntar blankt i vem som bildar ny regering i Sverige.