• Foto: Tomas Nyberg

2018-12-20

LEDARE

”Vi vet, utan att kunna bevisa det, att många husägare gör egna elinstallationer och speciellt i äldre hus så är det obehöriga som utfört elinstallationen”, skriver förbundets ordförande Jonas Wallin.

Nu lackar det mot Jul. Flera av oss ser fram emot lite ledighet och mysiga dagar med familj och vänner. Alla får tyvärr inte vara lediga utan behöver jobba med våra elnät så att vi andra har ljus och värme.

Så låt snön komma innan jul så våra kompisar slipper blötsnö och besvärliga utryckningar.

För de flesta är julen en mysig tid. Det är mörkt ute. Men inne lyser adventsljusstakar, julgransbelysning och ljusslingor.

Det innebär tyvärr inte bara mys, utan även en ökad belastning på hemmets elinstallation. En granskning som Elsäkerhetsverket arbetar med just nu, tillsammans med bland annat Elektrikerförbundet, visar att det varje år omkommer minst åtta personer i elbränder.

Statistiken visar bland annat att antalet elrelaterade bränder har ökat med 25 procent mellan 2005 – 2015 och att det är i äldre bostäder som det oftast brinner. Jämför man villor och radhus med flerfamiljshus är den elrelaterade brandrisken hela fyra gånger större.

De flesta elrelaterade bränderna sker på vintern. Det antas bero på den ökade belastningen på elanläggningen. Vanligast är att det blir varmgång i centraler. Men även kopplingsdosor och andra dåligt dragna kopplingspunkter är ofta orsaken.

LÄS ÄVEN: Bränder i elanläggningar ska utredas

Varje år gör räddningstjänsten 1800 utryckningar på grund av elrelaterade bränder. Lägger man kostnaderna för utryckningarna till de cirka 360 miljoner kronor som försäkringsbolagen betalar för elrelaterade bränder så förstår var och en att det utöver människoliv även kostar enorma summor pengar.

Vi och Elsäkerhetsverket kommer att fortsätta granskningen under 2019 i syfte att få en kartläggning av hur elsäkerheten ser ut i svenska bostäder. Det är nödvändigt för att kunna visa på vilka brister som finns. I dag får till exempel inte Elsäkerhetsverket utöva tillsyn i villor och radhus.

Vi vet, utan att kunna bevisa det, att många husägare gör egna elinstallationer och speciellt i äldre hus så är det obehöriga som utfört elinstallationen.

LÄS ÄVEN: El orsakar 1800 bostadsbränder varje år

Vid en husöverlåtelse görs som regel en besiktning av skicket på huset. Med mäklarens hjälp kan man köpa en försäkring som skyddar om det uppstår dolda fel. Men elinstallationen är ingen dolt fel. Däremot är flertalet helt okunniga i hur man besiktar elinstallationen.

Flertalet husägare är dessutom helt ovetandes om vad anläggningsinnehavarens ansvar innebär. Att det faktiskt är husägaren som har ansvaret för att elanläggningen är schysst och hur man kontrollerar det vet de flesta ingenting om.

Installatörsföretagen har marknadsfört tjänsten om elbesiktning av elanläggning och vi har under längre tid krävt att försäkringsbolag och mäklare ska se till att elanläggningen ska besiktigas minst i samband med överlåtelse. Tillsammans kan vi parter ihop med Elsäkerhetsverket säkert få till en förbättring. Men det kommer att ta tid.

Men under tiden kan ni som läser det här kan också hjälpa till. Prata med kunder och vänner och berätta hur det fungerar. Det ger elbranschen mer jobb. Men mest av allt sparar vi pengar och mycket lidande.

Yrkesmannamässiga elinstallationer, utförda av proffsiga elyrkesmän, tjänar hela samhället på.

Dessutom kan vi sträcka på oss lite extra och känna stolthet över vår yrkeskunskap och att vi bidragit till att fler får känna julefrid.

God Jul & Gott Nytt År!

Jonas Wallin,
förbundsordförande Elektrikerförbundet

 

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Åsikter

Anna Norling: ”Alla måste förstå vikten av att vara med i facket”

KRÖNIKA ”Det borde inte heller vara så att anställda väntar med att gå med i facket till dess att något väl har hänt. För då är det ofta försent”, skriver Elektrikerns redaktör Anna Norling. Vi fick gå på dan. Och när den 25:e kom så kom inga pengar, och ägaren svarade inte i telefon. Jag pratar med en av Elektrikerförbundets medlemmar i Västsverige.

”Ensam är sällan stark – och det är inte så kul heller”

KRÖNIKA ”Elektriker, snickare, rörmokare och målare har alltid fått samarbeta och samsas om de ytor som finns på ett bygge. Detta ger bra tålamodsträning speciellt om vissa yrkesgrupper eller individer anser att de har företräde framför alla andra”, skriver Per Lawén. Deadlineklockan tickar oroväckande fort. Folk knuffas och trängs överallt för att komma fram.

”Totalt misslyckat försök att göra Almedalen sexigare”

RECENSION ”Det här verkar ha ambitionen att vara House of Cards-smart. Men svensk politik är snarare Benny Hill. Och Almedalen är ett kollo för vår politiska elit”, skriver Arbetets kulturredaktör Johannes Klenell (som sett tv-serien Den inre cirkeln, baserad på Moderaternas gamle strategs bok I maktens öga).

”Ett elektrifierat Sverige behöver fler kvinnor i el-branschen”

DEBATT ”Låt jämställdhet bli en av de viktigaste frågorna för företagen att jobba med de närmaste åren”, skriver debattörerna.  Sverige står inför en gigantisk omställning med en elektrifiering av stora delar av samhället. Men redan idag saknas uppemot 10 000 elektriker. Branschen är en av de mest ojämställda med bara 2 procent kvinnor.

”Reformisterna står för ett välkommet uppvaknande”

KRÖNIKA ”Det är synd att Reformisterna ses som konkurrenter mot Vänsterpartiet istället för den möjliga vänsterreformistiska allians som kan växa fram ur det som nu sker”, skriver Ingemar E L Göransson. För sju år sedan satt jag på en pub i Soho, London med en pint och vänsterns dagstidning The Morning Star uppslagen framför mig på bordet.

Fredrik B Sjödin: ”Infantil vinkling av en viktig debatt”

DEBATT ”I debatten förs just nu fram en uppfattning att nätföretagen, alltså de företag som äger elnäten, inte har koll på nuläget och framtiden. Det är en felaktig uppfattning”, skriver Fredrik B Sjödin, teknisk expert på Installatörsföretagen.

Johannes Klenell: ”Är samtalsaktivism den nya skrikdebatten?”

KULTURKRÖNIKA ”Det att den ena parten febrilt vill mötas samtidigt som den andra parten stannar i sin extrema hållning. Det gör att den som har ambitionen att mötas sakta men säkert tappar kompassen i sin resa mot vad den tror är halva vägen”, skriver Johannes Klenell.

Jonas Wallin: ”Det vi byggt har börjat krackelera”

LEDARE ”Socialdemokraterna får en kraftig hemläxa! Alla ska med, alla ska delta och det är det samhälle som gör medlemmarna tryggare och lyckligare som ska vara den framtida visionen”, skriver förbundsordförande Jonas Wallin. I en undersökning som presenterades nyligen återfinns Sverige på sjunde plats över världens lyckligaste människor.

Per Eklund: ”Viktigt att lyssna på medlemmarna”

KRÖNIKA ”Att medlemmar får möjlighet till information och möjlighet att uttrycka sin åsikt är oerhört viktigt oavsett vilket fackförbund det gäller. Ännu viktigare är att ansvariga lyssnar på de enskildas synpunkter”, skriver Elektrikerns tidigare redaktör Per Eklund.

Anna Norling: ”Ducka inte – debatten handlar faktiskt om er”

KRÖNIKA ”De som hånar feminism och genusvetenskap ena dagen, har ingen trovärdighet när de andra dagen rasar mot enskilda mäns misshandel av kvinnor. Det är en föråldrad attityd som borde ha grävts ned för länge, länge sedan”, skriver Elektrikerns redaktör Anna Norling.

”Agnes” av Dylan Färemark – Del 6

KULTUR Del 6 Pennalism Här är den sjätte delen av Dylan Färemarks prisbelönta novell Agnes, som publiceras som följetong i Tidningen Elektrikern.

Debatt: ”Las måste vara en lag värd namnet”

DEBATT ”Där är det mycket viktigt att ha en skyddslagstiftning som är värd namnet, och som inte urholkas av AD och en del politiker”, skriver Christian Kutzner. Efter att ha jobbat i närmare 30 år som ombudsman i Hotell och restaurangfacket, även om jag sedan 2016 varit pensionär, har jag en hel del erfarenhet av tillämpandet av LAS.

Johannes Klenell: ”Därför förespråkar den ekonomiska eliten brexit”

KULTURKRÖNIKA ”Brexit handlar alltså inte enbart om ett folkligt missnöje mot en överstatlig elit. Den ekonomiska eliten kan också ha en hel del att vinna på att vara brexitförespråkare”, skriver Johannes Klenell. Så här i brexittider har fokus i svensk debatt främst legat i förklaringsmodeller som handlat om de besvikna väljarnas protest mot EU:s överstatlighet.

Jonas Eriksson: ”Fackföreningsrörelsen – folkrörelse eller försäkringsbolag?”

DEBATT ”Fackföreningar uppfattas idag mer som försäkringsbolag än demokratiska organisationer som driver sina medlemmars frågor”, skriver Elektrikerförbundets centrals ungdomsansvarige Jonas Eriksson. Sverige har mycket att vara stolta över. I år, 2019, firar vi att det var 100 år sedan vi tog ett av de första stegen till att bli ett demokratiskt styrt land.

”AGNES” AV DYLAN FÄREMARK – DEL 5

KULTUR Del 5 Joseph Brodsky Här är den femte delen av Dylan Färemarks prisbelönta novell Agnes, som publiceras som följetong i Tidningen Elektrikern.