• Foto: Tomas Nyberg

2018-12-20

LEDARE

”Vi vet, utan att kunna bevisa det, att många husägare gör egna elinstallationer och speciellt i äldre hus så är det obehöriga som utfört elinstallationen”, skriver förbundets ordförande Jonas Wallin.

Nu lackar det mot Jul. Flera av oss ser fram emot lite ledighet och mysiga dagar med familj och vänner. Alla får tyvärr inte vara lediga utan behöver jobba med våra elnät så att vi andra har ljus och värme.

Så låt snön komma innan jul så våra kompisar slipper blötsnö och besvärliga utryckningar.

För de flesta är julen en mysig tid. Det är mörkt ute. Men inne lyser adventsljusstakar, julgransbelysning och ljusslingor.

Det innebär tyvärr inte bara mys, utan även en ökad belastning på hemmets elinstallation. En granskning som Elsäkerhetsverket arbetar med just nu, tillsammans med bland annat Elektrikerförbundet, visar att det varje år omkommer minst åtta personer i elbränder.

Statistiken visar bland annat att antalet elrelaterade bränder har ökat med 25 procent mellan 2005 – 2015 och att det är i äldre bostäder som det oftast brinner. Jämför man villor och radhus med flerfamiljshus är den elrelaterade brandrisken hela fyra gånger större.

De flesta elrelaterade bränderna sker på vintern. Det antas bero på den ökade belastningen på elanläggningen. Vanligast är att det blir varmgång i centraler. Men även kopplingsdosor och andra dåligt dragna kopplingspunkter är ofta orsaken.

LÄS ÄVEN: Bränder i elanläggningar ska utredas

Varje år gör räddningstjänsten 1800 utryckningar på grund av elrelaterade bränder. Lägger man kostnaderna för utryckningarna till de cirka 360 miljoner kronor som försäkringsbolagen betalar för elrelaterade bränder så förstår var och en att det utöver människoliv även kostar enorma summor pengar.

Vi och Elsäkerhetsverket kommer att fortsätta granskningen under 2019 i syfte att få en kartläggning av hur elsäkerheten ser ut i svenska bostäder. Det är nödvändigt för att kunna visa på vilka brister som finns. I dag får till exempel inte Elsäkerhetsverket utöva tillsyn i villor och radhus.

Vi vet, utan att kunna bevisa det, att många husägare gör egna elinstallationer och speciellt i äldre hus så är det obehöriga som utfört elinstallationen.

LÄS ÄVEN: El orsakar 1800 bostadsbränder varje år

Vid en husöverlåtelse görs som regel en besiktning av skicket på huset. Med mäklarens hjälp kan man köpa en försäkring som skyddar om det uppstår dolda fel. Men elinstallationen är ingen dolt fel. Däremot är flertalet helt okunniga i hur man besiktar elinstallationen.

Flertalet husägare är dessutom helt ovetandes om vad anläggningsinnehavarens ansvar innebär. Att det faktiskt är husägaren som har ansvaret för att elanläggningen är schysst och hur man kontrollerar det vet de flesta ingenting om.

Installatörsföretagen har marknadsfört tjänsten om elbesiktning av elanläggning och vi har under längre tid krävt att försäkringsbolag och mäklare ska se till att elanläggningen ska besiktigas minst i samband med överlåtelse. Tillsammans kan vi parter ihop med Elsäkerhetsverket säkert få till en förbättring. Men det kommer att ta tid.

Men under tiden kan ni som läser det här kan också hjälpa till. Prata med kunder och vänner och berätta hur det fungerar. Det ger elbranschen mer jobb. Men mest av allt sparar vi pengar och mycket lidande.

Yrkesmannamässiga elinstallationer, utförda av proffsiga elyrkesmän, tjänar hela samhället på.

Dessutom kan vi sträcka på oss lite extra och känna stolthet över vår yrkeskunskap och att vi bidragit till att fler får känna julefrid.

God Jul & Gott Nytt År!

Jonas Wallin,
förbundsordförande Elektrikerförbundet

 

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Åsikter

Sven Höckert: ”Vikten av kollektivavtal med utländska företag”

DEBATT ”Ingen på Svensk arbetsmarknad tjänar på denna typ av snedvriden konkurrens och dumpning av den Svenska modellen”, skriver Sven Höckert. Avtalsteckning med utländska företag är inte lätt och oftast anser de bara att facket är något ont och att det inte finns någon skyldighet att teckna kollektivavtal i Sverige.

”Vi ska inte behöva riskera vår hälsa”

DEBATT Det dör fler i arbetsplatsolyckor än i skjutningar här i landet VARJE ÅR. Ändå finns det partier som vill minska på arbetsmiljöinspektörer och försämra våra villkor på arbetsmarknaden, bara för att företagen ska kunna tjäna några kronor till.

Hans Andersson: ”Almedalsveckan – en fars i lobbyism”

KRÖNIKA ”Folkviljan lyser nog med sin frånvaro i Almedalen. Visst förekommer det politiskt käbbel, men mest äts det gratissnittar och dricks rosévin”, skriver Hans Andersson, ombudsman Östergötland och Södermanland. Besökte Gotland sista helgen i juni under sommaren, det var vackert så det förslår.

Ingemar E L Göransson: ”Att adoptera nyliberal politik inte rätt väg för S”

KRÖNIKA ”Fienden är inte invandraren, flyktingen, arbetaren från annat land fienden är dem som sitter på kapitalet, dem som idag skriver ’berättelsen’ och lyckas ställa arbetare mot arbetare”, skriver Ingemar E L Göransson. Jag förstår inte jublet och de lättade suckarna efter EU-valet. Jag gör det bara inte.

Claes Thim: ”Vilket århundrade lever Svenskt Näringsliv i?”

DEBATT ”Så fort det är dags för avtalsrörelse så ska de måla upp en bild om hur dåligt det går för Sverige och konstigt nog är de alltid vi arbetare som ska stå tillbaka”, skriver Claes Thim.

Sofie Eriksson: ”Varken bensinuppror eller klimatångest är på skämt”

KRÖNIKA ”Det är inte konstigt att människor blir förbannade. Saker har tagits ifrån folk under lång tid utan att ett så kallat ’effektivt alternativ’ funnits på plats”, skriver Elektrikerns krönikör Sofie Eriksson.  Föröka er innan döden. Förra årets varma och torra sommar stressade skogarna att producera för apokalyps. Och träden svarade.

Jonas Wallin: ”Industrin ska inte längre få styra löneökningen”

LEDARE ”Eftersom lönemärket i huvudsak sätts i procent så innebär det att löneklyftor ökar. Ju högre lön du har desto mer utväxling i kronor får du”, skriver förbundsordförande Jonas Wallin.  Under hela min tid som ordförande har jag påtalat i LOs styrelse att det så kallade märket, som industrins parter sätter, är för lågt.

Elektrikerns kulturtips #4: Skandaler och hemligheter

Podden: Snedtänkt med Kalle Lind, Om politiska affärer. Det här är underbart nördigt för den som gillar 1900-talshistoria och politiska skandaler. I två långa avsnitt listar programledaren Kalle Lind och statsvetaren Nils Gustafsson sina tio bästa svenska politiska skandaler.

Anton Levein: ”Vem äger marken?”

KRÖNIKA ”Finns det någon fråga, utöver de fackliga frågorna, som jag skulle vilja väcka i Europa så är det den om en europeisk allemansrätt”, skriver Anton Levein. Allemansrätten är en nordisk frihet. Den är bra för folkhälsan och tillgängliggör en enkel semester för den som vill upptäcka miljön utanför städerna.

Johnny Ekdahl: ”Reformisterna – ett hopp för S”

DEBATT ”Jag är övertygad om att Reformisterna är en av de nycklar som kan öka vår påverkan för våra fackliga frågor”, skriver Johnny Ekdahl. På El-Sossens årsmöte så beslutades det enhälligt att vi skulle donera 5 000 kr till S-föreningen Reformisterna, med nedanstående förklaring om varför.

Anna Norling: ”Alla måste förstå vikten av att vara med i facket”

KRÖNIKA ”Det borde inte heller vara så att anställda väntar med att gå med i facket till dess att något väl har hänt. För då är det ofta försent”, skriver Elektrikerns redaktör Anna Norling. Vi fick gå på dan. Och när den 25:e kom så kom inga pengar, och ägaren svarade inte i telefon. Jag pratar med en av Elektrikerförbundets medlemmar i Västsverige.

”Ensam är sällan stark – och det är inte så kul heller”

KRÖNIKA ”Elektriker, snickare, rörmokare och målare har alltid fått samarbeta och samsas om de ytor som finns på ett bygge. Detta ger bra tålamodsträning speciellt om vissa yrkesgrupper eller individer anser att de har företräde framför alla andra”, skriver Per Lawén. Deadlineklockan tickar oroväckande fort. Folk knuffas och trängs överallt för att komma fram.

”Totalt misslyckat försök att göra Almedalen sexigare”

RECENSION ”Det här verkar ha ambitionen att vara House of Cards-smart. Men svensk politik är snarare Benny Hill. Och Almedalen är ett kollo för vår politiska elit”, skriver Arbetets kulturredaktör Johannes Klenell (som sett tv-serien Den inre cirkeln, baserad på Moderaternas gamle strategs bok I maktens öga).

”Ett elektrifierat Sverige behöver fler kvinnor i el-branschen”

DEBATT ”Låt jämställdhet bli en av de viktigaste frågorna för företagen att jobba med de närmaste åren”, skriver debattörerna.  Sverige står inför en gigantisk omställning med en elektrifiering av stora delar av samhället. Men redan idag saknas uppemot 10 000 elektriker. Branschen är en av de mest ojämställda med bara 2 procent kvinnor.

”Reformisterna står för ett välkommet uppvaknande”

KRÖNIKA ”Det är synd att Reformisterna ses som konkurrenter mot Vänsterpartiet istället för den möjliga vänsterreformistiska allians som kan växa fram ur det som nu sker”, skriver Ingemar E L Göransson. För sju år sedan satt jag på en pub i Soho, London med en pint och vänsterns dagstidning The Morning Star uppslagen framför mig på bordet.