• Göran Greider

2018-12-12

KULTUR

Det var exempelvis länge sen jag läste en så isande osentimental skildring av arbete i hemtjänsten”, skriver Göran Greider om boken ”Jag for ner till bror” av Karin Smirnoff.

För några minuter sedan läste jag ut Karin Smirnoffs debutroman ”Jag for ner till bror” – och jag går direkt till datorn för att skriva om den, ja skriva av mig.

Romanen sköljde över mig. Den hackade sig in i hjärnan redan från första sidan där huvudpersonen kliver av bussen i den västerbottniska byn Smalånger och börjar traska genom snöyran sjungandes Evert Taube: ”Våra föräldrar älskade everttaube och sedan dog de.”

Till en början vet jag inte om det är det korthuggna, drastiska språket – med bara punkt som skiljetecken och med alla namn i små bokstäver – som tar strupgrepp på mig, eller om det är de många knotiga människorna som snart dyker upp i denna den svenska glesbygdens liksom saralidmanska urplats som gör det.

LÄS ÄVEN: Göran Greider: ”Jag ’radikaliserades’ som tonåring”

Boken begraver mig levande, men gräver till slut upp mig i sista kapitlet. Den liknar inte mycket annat. Ibland äger den samma melodramens kraft som Ferrantes Neapelsvit när den ena cliffhangern efter den andra spikar fast mig vid sidorna i detta glesbygdsdrama, som lika gärna kan läsas som ett existentiellt strindbergskt kammarspel.

”Jag for ner till min bror” är kärvt realistisk, men det är explosiv diskbänksrealism. Den bärs av ett bibliskt språk men har inga problem med att tala om såväl hissmusikens James Last eller det svenska fotbollslandslaget 1974.

Boken kan säkert mötas av kritik för att den svartmålar norrländsk glesbygd, men jag menar att den i slutändan inte gör det eftersom den låter folk resa sig ur spillrorna av sig själva. Faktum är att jag tänkte lite grann på filmen ”Three Billboards Outside of Ebbing Missouri” som kom förra året.

När jag såg den retade jag mig först på att den gjorde groteska parodifigurer av vanligt folk i den amerikanska mellanvästern. Tills jag märkte att den istället återupprättade stukade människor.

LÄS ÄVEN: Ingemar E. L. Göransson: ”Vem har makten över orden?”

Karin Smirnoffs roman är fullständigt omodern och otrendig och just därför ställer den sig vid sidan om den officiella tiden och pekar: Här levs liv som det måste berättas om. Huvudpersonen Jana är så långt ifrån en feministisk ikon man kan komma, men allt hon gör blir ändå till något slags bångstyrigt uppror mot allt vad konventioner heter.

Hon lyckades redan som barn nästan döda sin vedervärdige far och ångrar bara att hon inte lyckades fullt ut. Hon är med i jaktlaget och kan sina saker när det gäller att skära upp och ta ur en skjuten älg, men hon vägrar skjuta älgkor eller kalvar. Hon är en trasa, men en levande trasa.

Och det är alltså bland annat den här romandebuten från norr som har ställt till det ordentligt för hela det litterära etablissemanget. ”Jag for ner till bror” nominerades till det prestigefyllda Augustpriset, på bekostnad av de kändisförfattare som ”alla” hade räknat med skulle nomineras.

LÄS ÄVEN: Boktipset: ”Ett jävla solsken” av Fatima Bremmer

Författaren, Karin Smirnoff, är 54 år när hon debuterar och känd av ingen utanför Piteå. Hon har varit journalist men driver numera en trävarufirma, vilket bara det för många kulturskribenter som kläckts på universiteten nog kan kännas extremt konstigt.

Och det gick verkligen lite av ett ramaskri genom den litterära offentligheten när juryns nomineringar till Augustpriset offentliggjordes: Vad är nu det här för konstiga författare? Var är de namn som vi i åratal lobbat för? Även många bokhandlare lär ha blivit djupt besvikna över att inga säkra kommersiella kort utsågs.

Det kan verkligen vara så att det skönlitterära systemet, eller fältet som de sista bourdieuska kultursociologerna skulle säga, är på väg att brytas upp. Sedan någon gång på det postmoderna åttiotalet har ett slags modern kanon slagits fast allt hårdare och tidvis doktrinärt. Realism? Helst inte. Kommunikativ poesi? Inte gärna.

LÄS ÄVEN: ”Agnes” av Dylan Färemark – del 1

Denna kanon har haft sina särskilda ikoner, inom poesin en Katarina Frostenson och inom romankonsten kanske en Sara Stridsberg. Inget ont om dessa. Men det känns som om denna nu ganska gamla och nötta kanon gått i stå och när Akademien krisar är det bara ett av tecknen. Ett annat är möjligen årets skönlitterära Augustnomineringar: De satte det vedertagna och det upphöjda åt sidan.

”Verkligheten pågick som ett evighetstecken” heter det om livet i byn Smalånger. Men så är det inte. Det händer verkligen saker och ting, både i berättandet och i berättelsen.

Det var exempelvis länge sen jag läste en så isande osentimental skildring av arbete i hemtjänsten, som när Jana är hemma hos Gösta Grönlund och spelar schack med den gamle och till slut ändå får ett vemodsutbrott:

”Ingen skulle minnas honom. En gammpojke utan fru och barn. Ett hemman utan arvingar. En gravsten utan vård. Det fanns många som han i Smalångers församling. Människor som existerade för att de nämndes ibland men som man aldrig såg eller kom ihåg att tänka på. Till slut var de bara ett namn vid en minnesgudstjänst. Vissa förtjänade sin ensamhet som allanberg men inte göstagrönlund. Han var en av många män som blivit kvar på hemstället för att någon var tvungen att bli det.”

Göran Greider
goran.greider@mittmedia.se

 

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Stanley Security får betala skadestånd för lönekrångel

Ärendet om det krånglande lönesystemet på Stanley Security har äntligen fått en lösning. Företaget och facket har förlikats. Elektrikerförbundets medlemmar som omfattas av förhandlingarna får 7 500 kronor per person i skadestånd. Det var i maj 2017 som Stanley Security införde ett nytt lönesystem. Det mesta som kunde gå fel gick fel.

Checklista: Så grillar du elsäkert i sommar

Sommar, sol och grill på altanen. Men har du koll på hur du grillar elsäkert i sommar? Här hittar du Elsäkerhetsverkets tips! Solen skiner och grillvädret hägrar. Precis som förra året är dock vädret på många håll så torrt att det redan råder eldningsförbud i flera kommuner. Räddningen kan vara elgrillen, men då finns det fortfarande några saker att tänka på.

Sawyer: En ny robotkompis på jobbet?

 NY TEKNIK Nästa generation robotar utvecklas nu i hög fart för en allt bredare marknad. Kanske har du snart en mekanisk lärling med dig på bygget. Nästa generation av kollaborativa robotar är på ingång. Sawyer kallas den koreanska maskinen som är lätt att programmera och som löser en del problem själv med hjälp av flera par kameraögon.  Foto: Jan-Erik Johansson.
En fot i röd sko sparkar mot en fotboll på en gräsplan.

Så länge måste du jobba för att tjäna som Zlatan

En städare får jobba i 245 år för att tjäna lika mycket som Zlatan gör på ett år. För en lokförare räcker det med 156 år. Världens bäst betalda kvinnliga spelare behöver dock bara spela i 16 år för att nå Zlatans lön. Runt 7,2 miljoner dollar, eller 68 miljoner kronor, om året tjänar den svenska anfallsstjärnan Zlatan Ibrahimovic på att spela fotboll i Los Angeles Galaxy.

Få koll: Är loppisfyndet elsäkert?

Har du koll på att ditt roliga loppisfynd kan vara direkt livsfarlig? Här är Elsäkerhetsverkets tips för hur du gör secondhand-fynden trygga att använda. ”Vilket fynd!”, kanske du tänker när du plockar upp den coola CD-spelaren eller den batteridrivna speldosan  från hyllan och vrider den mellan händerna.

Nu är de nya föreskrifterna klara

NY TEKNIK Den nya standarden för lamputtag och dito stickproppar infördes 1 april i EU och Sverige. Nu kommer föreskrifterna som anpassats för den standarden. De nya föreskrifterna (ELSÄK-FS 2019:1) trädde i kraft 1 maj men publicerades 8 april på Elsäkerhetsverkets hemsida.

Förare omkom när grävmaskin föll över stup

En man i 45-årsåldern miste sitt liv i förra veckan när han utförde arbete med en grävmaskin. Fordonet föll över en kant och rasade mellan 15 och 20 meter. Det var i måndags förra veckan, den 3 juni, som en man avled när en arbetsplatsolycka inträffade i Långaryd i Hylte kommun i Halland.

Kraftig höjning av maxstraff för arbetsmiljöbrott på företag

Från 10 till 500 miljoner. Så mycket ska maxbeloppet höjas för de företagsböter som bland annat delas ut vid arbetsmiljöbrott. Det måste kosta om man slarvar på företaget, till exempel med arbetsmiljön.

6F: Vi vill skrota industriavtalet

Slopa industriavtalet och inför en ny modell med kraftiga låglönesatsningar som gynnar kvinnorna. Det föreslår nu Elektrikerförbundet och de övriga förbunden i 6F. Den svenska lönebildningsmodellen där industrin går först och sluter avtal har stora brister. Det menar Fastighets och övriga förbund i 6F.

Yngre elektriker drabbas oftare av elolyckor

Under 2018 anmäldes sammanlagt 791 elolyckor och tillbud till Elsäkerhetsverket. Precis som tidigare år är unga elektriker mellan 21-30 år överrepresenterade i statistiken. Enligt Elsäkerhetsverkets senaste årsrapport anmäldes 456 elolyckor och 335 tillbud till myndigheten under förra året. Den vanligaste olyckstypen är strömgenomgång.

A-kassornas tapp ledde till lägre löner

När a-kassornas avgifter höjdes minskade anslutningsgraden med tio procentenheter. En ny rapport visar att detta i sin tur ledde till att lönerna minskade med mellan 1 och 5 procent. I början av 2007 infördes nya regler för a-kassornas självfinansiering. På grund av detta höjdes medlemmarnas månadsavgifter i genomsnitt från cirka 100 kronor till 350 kronor.

Seko och Fastighets ger inte upp planer på samgående

Nu tar Seko och Fastighets åter tag i frågan om ett eventuellt samgående mellan förbunden. LO-utredaren Lasse Thörn har fått uppdraget. Han börjar sitt arbete i höst. Då blir det också klart hur tidplanen ser ut. Enligt Seko och Fastighets ska Lasse Thörn inte lägga något färdigt förslag om samgående.

MP ökade och S tappade: Så röstade LO-väljarna i EU-valet

Miljöpartiet mer än tredubblade sitt stöd bland LO-väljarna i EU-valet, jämfört med riksdagsvalet. S-tappade, men mindre än fruktat, enligt LO. Bland LO-förbundens medlemmar minskade Socialdemokraterna med fyra procentenheter jämfört med riksdagsvalet för ett halvår sedan till 37 procent, enligt SVT:s valundersökning. Det är ungefär som i avtalsrörelsen.

Nya DCL-uttagen väcker stor debatt

NY TEKNIK De nya DCL-uttagen har väckt stor debatt bland elektriker, inte minst på nätet. Både ros och ris, men framförallt att de är svåra att funktionstesta. Du kan inte använda en vanlig spänningsprovare, lite bökigt är det.

Digital dvärgbrytare från Blixt Tech vinner allt

NY TEKNIK Tusen gånger snabbare än en vanlig dvärgbrytare, därtill uppkopplad och intelligent. Svenska Blixt Tech och deras elektroniska strömbegränsare kan förändra framtidens elcentraler och smarta hem. Vi ser många användningsområden och tror det här kan få ett fantastiskt genomslag. Det säger Trued Holmquist, vd och medgrundare av stockholmsbaserade Blixt Tech.