• Göran Greider

2018-12-12

KULTUR

Det var exempelvis länge sen jag läste en så isande osentimental skildring av arbete i hemtjänsten”, skriver Göran Greider om boken ”Jag for ner till bror” av Karin Smirnoff.

För några minuter sedan läste jag ut Karin Smirnoffs debutroman ”Jag for ner till bror” – och jag går direkt till datorn för att skriva om den, ja skriva av mig.

Romanen sköljde över mig. Den hackade sig in i hjärnan redan från första sidan där huvudpersonen kliver av bussen i den västerbottniska byn Smalånger och börjar traska genom snöyran sjungandes Evert Taube: ”Våra föräldrar älskade everttaube och sedan dog de.”

Till en början vet jag inte om det är det korthuggna, drastiska språket – med bara punkt som skiljetecken och med alla namn i små bokstäver – som tar strupgrepp på mig, eller om det är de många knotiga människorna som snart dyker upp i denna den svenska glesbygdens liksom saralidmanska urplats som gör det.

LÄS ÄVEN: Göran Greider: ”Jag ’radikaliserades’ som tonåring”

Boken begraver mig levande, men gräver till slut upp mig i sista kapitlet. Den liknar inte mycket annat. Ibland äger den samma melodramens kraft som Ferrantes Neapelsvit när den ena cliffhangern efter den andra spikar fast mig vid sidorna i detta glesbygdsdrama, som lika gärna kan läsas som ett existentiellt strindbergskt kammarspel.

”Jag for ner till min bror” är kärvt realistisk, men det är explosiv diskbänksrealism. Den bärs av ett bibliskt språk men har inga problem med att tala om såväl hissmusikens James Last eller det svenska fotbollslandslaget 1974.

Boken kan säkert mötas av kritik för att den svartmålar norrländsk glesbygd, men jag menar att den i slutändan inte gör det eftersom den låter folk resa sig ur spillrorna av sig själva. Faktum är att jag tänkte lite grann på filmen ”Three Billboards Outside of Ebbing Missouri” som kom förra året.

När jag såg den retade jag mig först på att den gjorde groteska parodifigurer av vanligt folk i den amerikanska mellanvästern. Tills jag märkte att den istället återupprättade stukade människor.

LÄS ÄVEN: Ingemar E. L. Göransson: ”Vem har makten över orden?”

Karin Smirnoffs roman är fullständigt omodern och otrendig och just därför ställer den sig vid sidan om den officiella tiden och pekar: Här levs liv som det måste berättas om. Huvudpersonen Jana är så långt ifrån en feministisk ikon man kan komma, men allt hon gör blir ändå till något slags bångstyrigt uppror mot allt vad konventioner heter.

Hon lyckades redan som barn nästan döda sin vedervärdige far och ångrar bara att hon inte lyckades fullt ut. Hon är med i jaktlaget och kan sina saker när det gäller att skära upp och ta ur en skjuten älg, men hon vägrar skjuta älgkor eller kalvar. Hon är en trasa, men en levande trasa.

Och det är alltså bland annat den här romandebuten från norr som har ställt till det ordentligt för hela det litterära etablissemanget. ”Jag for ner till bror” nominerades till det prestigefyllda Augustpriset, på bekostnad av de kändisförfattare som ”alla” hade räknat med skulle nomineras.

LÄS ÄVEN: Boktipset: ”Ett jävla solsken” av Fatima Bremmer

Författaren, Karin Smirnoff, är 54 år när hon debuterar och känd av ingen utanför Piteå. Hon har varit journalist men driver numera en trävarufirma, vilket bara det för många kulturskribenter som kläckts på universiteten nog kan kännas extremt konstigt.

Och det gick verkligen lite av ett ramaskri genom den litterära offentligheten när juryns nomineringar till Augustpriset offentliggjordes: Vad är nu det här för konstiga författare? Var är de namn som vi i åratal lobbat för? Även många bokhandlare lär ha blivit djupt besvikna över att inga säkra kommersiella kort utsågs.

Det kan verkligen vara så att det skönlitterära systemet, eller fältet som de sista bourdieuska kultursociologerna skulle säga, är på väg att brytas upp. Sedan någon gång på det postmoderna åttiotalet har ett slags modern kanon slagits fast allt hårdare och tidvis doktrinärt. Realism? Helst inte. Kommunikativ poesi? Inte gärna.

LÄS ÄVEN: ”Agnes” av Dylan Färemark – del 1

Denna kanon har haft sina särskilda ikoner, inom poesin en Katarina Frostenson och inom romankonsten kanske en Sara Stridsberg. Inget ont om dessa. Men det känns som om denna nu ganska gamla och nötta kanon gått i stå och när Akademien krisar är det bara ett av tecknen. Ett annat är möjligen årets skönlitterära Augustnomineringar: De satte det vedertagna och det upphöjda åt sidan.

”Verkligheten pågick som ett evighetstecken” heter det om livet i byn Smalånger. Men så är det inte. Det händer verkligen saker och ting, både i berättandet och i berättelsen.

Det var exempelvis länge sen jag läste en så isande osentimental skildring av arbete i hemtjänsten, som när Jana är hemma hos Gösta Grönlund och spelar schack med den gamle och till slut ändå får ett vemodsutbrott:

”Ingen skulle minnas honom. En gammpojke utan fru och barn. Ett hemman utan arvingar. En gravsten utan vård. Det fanns många som han i Smalångers församling. Människor som existerade för att de nämndes ibland men som man aldrig såg eller kom ihåg att tänka på. Till slut var de bara ett namn vid en minnesgudstjänst. Vissa förtjänade sin ensamhet som allanberg men inte göstagrönlund. Han var en av många män som blivit kvar på hemstället för att någon var tvungen att bli det.”

Göran Greider
goran.greider@mittmedia.se

 

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Heta yrken 2019: Stor konkurrens om elektrikerna

När Arbetsförmedlingen i början av februari presenterade sin årliga rapport Här finns jobben som visar vilka yrken som har goda jobbmöjligheter om fem år listades elektrikeryrket som ett av de allra mest gångbara på den svenska arbetsmarknaden.

Inför avtalsrörelsen: Lärlingar och arbetstid i fokus

I en av salarna i Folkets hus i Solna sitter delar av VK1 och har avtalsmotionsskrivarverkstad. Det är inför avtalsrörelsen 2020 som verksamhetskretsen vill få fram motioner för att förbättra avtalen. Det diskuteras sådant som om det kanske vore ett bra förslag om även projektledarna på byggena var medräknade i ackordet i projekten.

Syrabehållare exploderade – en till sjukhus

En person fick föras till sjukhus efter att en syrabehållare exploderade på en arbetsplats i Timrå kommun, skriver Aftonbladet.  Det var strax efter klockan nio på tisdagsmorgonen som larmet inkom till räddningstjänsten. En person hade fått saltsyra på sig när en syrabehållare exploderade i Söråker i Timrå kommun.

Samarbete för att få fler i jobb

Elektrikerförbundet har tecknat en ny överenskommelse med parterna i byggbranschen, Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan. Samarbetet ska hjälpa långtidsarbetslösa och nyanlända att få jobb i branschen.

Fredrick Ekholm – en elektriker med siktet inställt på OS

På Karolinska sjukhuset i Stockholm arbetar en regerande svensk mästare. En elektriker som har siktet inställt på att en dag stå på startlinjen i OS. Det är ganska ovanligt att man jobbar samtidigt som man är elitidrottare.

Fråga experterna: Bostadsrätt och samboavtal?

Fråga experterna Här har du möjlighet att ställa frågor till våra experter. Det kan handla om sådant som exempelvis avtalsfrågor, juridik eller arbetsmiljö. Redaktionen gör ett urval av frågor som kommer in på elektrikern@lomediehus.se Ange Fråga experterna i ämnesraden.

”Arbetsfreden måste vara värd något”

Hamnkonflikten är över. Det innebar att flera LO-fack inledningsvis uttryckte skepsis angående lagförslaget att förändra strejkrätten. Men efter ett styrelsemöte beslutade LO-facken gemensamt att fortfarande ställa sig bakom förslaget. Själva grunden som jag ser det är att det är parterna på arbetsmarknaden som har förhandlat fram förslaget och är överens om spelreglerna.

Spelreklam kritiseras: S-riksdagsman vill införa ”lex Knuters”

Den socialdemokratiske riksdagsledamoten Anders Österberg från Stockholm har tagit fallet med Karl Knuters, elektrikern som i julas avslutade sitt liv efter stora spelskulder, vidare till regeringen. Civilminister Ardalan Shekarabi hotar nu spelbranschen med en deadline för åtgärder mot den aggressiva marknadsföringen.

Mystiskt kaos på äldreboende: ”Det är något som spökar”

En dag i mitten av januari kopplas en solcellsanläggning in på ett äldreboende i Vadstena. Det skapar rejäl turbulens. Apparater börjar gå av sig själva, syrgasutrustning slutar fungera, det börjar ryka ur ett blöjförråd. Det är fortfarande ett svajigt elnät i huset, det går fortfarande sönder saker.

LO-styrelsen står fortfarande bakom lagförslag om strejkrätten

Under måndagen hade LO styrelsemöte. Ett möte som resulterade i en gemensam hållning angående förslaget om förändrad strejkrätt. LO:s styrelse meddelar nu i en debattartikel i Arbetet att alla förbund är eniga om att läget är oförändrat när det gäller synen på regeringens lagförslag.

Risk för orättvisa utan försäkringsavtal

I somras sade Svenskt Näringsliv upp avtalet med LO och PTK om hur informationen om försäkringar och tjänstepension ska finansieras. Ännu finns ingen lösning. Nu riskerar försäkringsinformationen tas av medlemsavgiften.  Det är en ideologisk fråga från arbetsgivarsidan att försöka skjuta över kostnaden på oss, säger Elektrikerförbundets förhandlingschef, Urban Pettersson.

Sverigedemokrater blir av med fackliga förtroendeuppdrag

Handels förbundsstyrelse stänger av en klubbordförande i Skåne från hennes fackliga uppdrag. Anledningen är att hon har ett politiskt uppdrag för Sverigedemokraterna. Det här rapporterar Handelsnytt. Kvinnan är ordförande för Handels fackklubb i en Ica Maxibutik i Skåne.

Byggnads: ”Lagen om ändrad strejkrätt behövs inte”

Hamnkonflikten är löst. Nu finns ingen anledning att ändra strejkrätten längre, anser flera LO-förbund. Byggnads ser helst att lagförslaget skrotas, och även Fastighets och Pappers vill att det rivs upp. Det lagförslag som parterna tog fram om ändrad strejkrätt kom till som en reaktion på konflikten i Göteborgs hamn.

Elektrikermedlemmar kritiska mot strejkrättsförslag

Lagförslaget om förändrad strejkrätt har varit ute på remiss. I stort följer svaren från de organisationer och myndigheter som regeringen har utsett till remissinstanser det väntade. De huvudorganisationer på arbetsmarknaden som själva arbetat fram förslaget är missnöjda med en sak; att lagen föreslås bli verklighet först nästa år.

Man död efter arbetsplatsolycka – fick virke över sig

En man i 60-årsåldern har avlidit efter att virke rasade över honom på en byggarbetsplats i Karlskoga. Detta är den trettonde dödliga arbetsplatsolyckan som inträffar i år. Det var vid lunchtid på onsdagen som olyckan inträffade på en byggarbetsplats i Karlskoga. Mannen skulle lossa lasten från flaket på en bil när något gick fel.