• – Det enda jag vill med den här intervjun är att visa att det finns olika sorters människor överallt. Och kan jag hjälpa någon annan så gör jag gärna det, säger elektrikern Madeleine Eklund när hon träffar Elektrikern. Foto: Tomas Nyberg

  • – Det enda jag vill med den här intervjun är att visa att det finns olika sorters människor överallt. Och kan jag hjälpa någon annan så gör jag gärna det, säger elektrikern Madeleine Eklund när hon träffar Elektrikern. Foto: Tomas Nyberg

  • – Det enda jag vill med den här intervjun är att visa att det finns olika sorters människor överallt. Och kan jag hjälpa någon annan så gör jag gärna det, säger elektrikern Madeleine Eklund när hon träffar Elektrikern. Foto: Tomas Nyberg

  • – Det enda jag vill med den här intervjun är att visa att det finns olika sorters människor överallt. Och kan jag hjälpa någon annan så gör jag gärna det, säger elektrikern Madeleine Eklund när hon träffar Elektrikern. Foto: Tomas Nyberg

  • – Det enda jag vill med den här intervjun är att visa att det finns olika sorters människor överallt. Och kan jag hjälpa någon annan så gör jag gärna det, säger elektrikern Madeleine Eklund när hon träffar Elektrikern. Foto: Tomas Nyberg

2018-12-03

När Madeleine Eklund beslutade sig för att berätta för sina kollegor på jobbet om det där hon velat berätta så länge valde hon att först tala med personalchefen.
– Det första hon säger innan vi satt oss ned är ”är du gay?” Jag svarade ”nej, men det är en annan bokstav i hbtq”.

Madeleine Eklund har arbetat på Elcenter JK i Borås sedan 2015. När hon började hette hon Nicklas. Namnbytet gick igenom i våras, men vid den tiden hade hon sedan länge vetat att hon var i fel kropp. Hon var en kvinna, inte en man.

– Det har alltid funnits med i mitt liv. Jag har minnen från lågstadiet, hur jag tyckte om hur tjejernas hår fladdrade i vinden, och så försökte jag få mitt eget hår att fladdra, men jag hade ju kort hår. Jag har varit transvestit i hela mitt liv. Fast jag tycker inte om ordet. Jag tycker att det klingar dåligt. Könsöverskridande person låter bättre.

LÄS ÄVEN: Anna Norling: ”Det finns olika människor överallt – även inom elektrikeryrket”

Madeleine arbetade i många år som brevbärare, men elektrikeryrket hade alltid lockat, mycket på grund av lokalrevyn hemma i Strängnäs där hon jobbade en hel del med ljus- och ljuduppsättningar. När det var dags att välja gymnasium blev det musiken på första plats, elektriker som andra.

Kärleken förde Madeleine till Borås, och här tog hon som vuxen tag i elektrikerdrömmen. 2008 läste hon till elektriker på Lernia – sedan kom bankkraschen och Madeleine fortsatte som brevbärare. Men hon sände sitt cv till Elcenter varje år. 2015 fick hon äntligen chansen.

– Jag var ringrostig. Det var ju sju år efter min utbildning. Jag kom ihåg vissa teoretiska bitar, men jag kunde ju ingenting egentligen.

Efter ett år som lärling så har hon sedan dess mer eller mindre arbetat själv. I dag är hon tredjeårsmontör.

På firman i Borås är de nu två kvinnliga elektriker, Madeleine drar i ärmen på sin arbetstopp.

– Jag lyckades efter mycket tjat få in toppar. Så nu har jag en damtopp i stället för t-shirt, och det är helt underbart. Det här är enbart mina tankar, jag skiter fullständigt i vad alla andra tycker om mig, men jag vill passera som kvinna oavsett. Och jag är inte så storbystad än, men de finns där. Allt som enligt mig gör mig feminin försvinner i pösiga kläder.

Att Madeleines kropp har förändrats beror på att hon äter kvinnliga könshormoner och testosteronhämmande preparat.

– Jag började av nyfikenhet, och jag hade en önskan att få brösttillväxt.

LÄS ÄVEN: Ny HBTQ-handbok för inkluderande arbetsplatser

Det var när hormonerna tog slut, och hon märkte hur hennes kropp återigen blev allt manligare som hon bestämde sig för att gå hela vägen, ta steget och bli kvinna.

Hon skrev en egenremiss till könsidentitetsutredningsteamet på sjukhuset i Alingsås. Efter en vecka fick hon beskedet att hon skulle bli kallad till utredning.

Men väntetiden var lång. Åtta månader senare fick hon träffa teamet den första gången. Efter ett halvårs samtal med teamet, som består av kurator, socionom, psykolog och läkare, fick hon så sin diagnos: transsexuell. Det var i april 2018.

Men hon kom ut för sina kollegor på Elcenter redan sommaren 2017. Det var Pride i Borås, och företaget var med och sponsrade.

– Det var bland det läskigaste jag gjort. Det var midsommarlunchen förra året, vi satt inne i konferensen. Jag satt på en stol, jag vågade inte ställa mig upp. Jag sa att ”ni kanske har lagt märke till att Elcenter är med och sponsrar Pride? En av anledningarna är på grund av mig”, och så berättade jag att jag känner mig som en tjej och att jag sökt utredning för det.

LÄS ÄVEN: Pride: Facken tar ställning för allas lika värde

Hur tog dina kollegor det?

– Jag fick kramar efteråt. Det var nån som sa att han trodde att jag skulle komma med något besked om att jag hade en dödlig sjukdom, jag såg ju så nervös ut. Det var en av de topp fem läskigaste jag har gjort, men det var skönt när det var färdigt, för då hade jag kommit ut till 40 personer samtidigt. Mina kollegor är helt underbara. De har bara sugit in det med hull och hår, det har inte varit några konstigheter över huvud taget.

Anledningen att Madeleine berättade redan sommaren förra året var att hon skulle gå på föräldraledighet efter semestern, och hade hon inte sagt något innan, så hade förändringen varit mycket märkbar när hon skulle komma tillbaka.

Madeleine har två barn, en dotter på sex år, och en son som är två år.

– Barnen kallar mig pappa. I början hade jag inga problem med att kallas pappa, men i takt med att mitt utseende förändrats, och när dottern säger pappa, så kommer blickarna. Så jag har uppfunnit ”mappa”. Men jag kan inte ställa några som helst krav på mina barn i den frågan. Jag var pappa åt min dotter i fyra år.

Madeleines komma ut-process i vänkretsen skedde främst på Facebook.

– I början la jag ut ganska kryptiska meddelanden. Det blev en röd tråd, fram till att jag skrev ut att jag är transsexuell och visade bild där jag var klädd som jag mår bäst.

LÄS ÄVEN: Tommy blev Tina: ”Nu börjar nästa resa”

Vad fick du för reaktioner?

– Bara positiva. Jag har inte fått någon negativ kommentar, det tror jag är ovanligt, för det finns så många fördomar. Min självkänsla har stärkts något enormt, i dag är jag supersäker på vem jag är.

Hur tog din familj det?

– Min pappa har jobbat hårt för att acceptera. I dag accepterar han mig, men det är klart att det är hårt att förlora en son, även om han nu fått en dotter, beroende på hur man ser det, det är klart det tar tid.

Under många år hände det att Madeleine klädde sig som kvinna inom hemmets fyra väggar. Men det var med skam i kroppen.

– Jag har alltid haft en skam över det här. ”Det här är fel. Alla får vara som de vill, men det är fel, det är inte så vi är födda”. Det kändes dumt och jag skämdes, kändes mer som något maskeradaktigt.

Nu är det inte längre maskerad. Nu är Madeleine den hon alltid varit. En kvinna.

– Det är många som har sagt under min komma ut-process att jag är stark som vågar, men jag har aldrig riktigt sett det så. Jag ser det som att det är min väg att gå, och den vägen har känts rätt från dag ett. Jag kan inte gå tillbaka nu.

LÄS ÄVEN: Elektrikern Magnus gifte sig med sin Mattias i TV


Madeleine Eklund

Ålder: 33 år.

Bor: Fristad i Borås.

Arbetar: Elektriker på Elcenter JK i Borås.

Familj: Två barn, två katter.

Fritidsintressen: Musik. Spelar slagverk.

Kör: Volvo såklart


Könsutredning

För att få genomgå könsbekräftande behandling via landstinget krävs en könsdysfori-diagnos. Diagnosen kan bara ställas av specialiserade könsutredningsteam.

Man behöver inte vara säker på vem man är och om man vill ändra på sin kropp (och i så fall hur) för att få påbörja en könsutredning. Utredningen kan vara en hjälp att komma på vem man är och vad just man själv behöver.

Det finns heller inga krav på exakt vad man förväntas göra. Det är helt upp till en själv om en vill ha den hormonbehandling och/eller kirurgi som erbjuds.

Det finns utredningsteam på flera ställen i Sverige: Alingsås, Umeå, Uppsala, Stockholm, Lund och Linköping.

I samband med att könsdysfori-diagnosen ställts och man börjat leva i enlighet med sin könsidentitet skickas även en mängd remisser till andra mottagningar: hormonläkare, logoped, hårborttagning, kirurg och så vidare.

Den som vill byta namn gör det via Skatteverket. Det skedde en namnlagsändring 1 februari 2017, vilken har gjort det enklare att byta namn.

För att ändra juridiskt kön ansöker man hos Socialstyrelsen Rättsliga råd.

För att kunna få tillstånd att ändra juridiskt kön behöver man ha fått diagnosen transsexualism.

Oftast behöver man ha varit i kontakt med den könsbekräftande vården i minst två år för att Rättsliga rådet ska godkänna ansökan.

Man måste inte genomgå någon operation för att få ändra juridiskt kön. Däremot får man inte genomgå könsbekräftande underlivskirurgi i Sverige om man inte har ändrat juridiskt kön först.

När man ändrar juridiskt kön får man också ett nytt personnummer där den näst sista siffran visar rätt juridiskt kön.

Källa: RSFL


Tips från Madeleine

Om du funderar på din könstillhörighet men inte vill söka professionell hjälp på en gång, anförtro dig åt en nära vän, släkting eller någon annan du litar på. Människor är mer öppna i dag än vad man kan tro.

Var beredd på att det kommer att ta tid att få hjälp via utredningsteamen.


Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se

 

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Ny på redaktionen: Välkommen, Nina!

Vid årsskiftet flyttade Elektrikern sin redaktion från Falun till LO Mediehus i Stockholm. Efter flytten har tidningen fått en ny medarbetare, redigeraren Nina Simonsson.  Berätta lite om dig själv. Jag är uppvuxen i Göteborg och är fortfarande göteborgare i själ och hjärta, trots att det är flera decennier sedan jag flyttade därifrån.

Assemblins arbete flyter på i Nolhaga simhall

Det är tomt på besökare i Nolhaga simhall. Badet som invigdes 1967 är stängt för renovering. På plats är dock Assemblins elektriker som arbetar med att färdigställa installationerna. Vi har aldrig gjort en simhall förut så det är mycket nytt att lära. Sådant som hur man installerar armaturer för att det inte ska läcka och så.

Elektrikerförbundet fortsätter tappa medlemmar

Antalet medlemmar i Elektrikerförbundet fortsätter att minska. De senaste tio åren har förbundet tappat 3 000 medlemmar. Det har inneburit att vi har tappat mellan 20 till 25 miljoner kronor i intäkter, samtidigt som kostnaderna har ökat. Långsiktigt är inte det hållbart, säger Pontus Boström, andre vice ordförande i Elektrikerförbundet.

Facket vann strid om personalutrymmen

Målerifirman har säkerställt att det fanns personalutrymmen men inte informerat målarna. Arbetsdomstolen konstaterar att arbetsgivaren brutit mot kollektivavtalet och ska därför betala skadestånd. En principiellt viktig dom, säger Målarnas vice ordförande Peter Sjöstrand.

DO: Statement var diskriminering – mot cis-män

Diskrimineringsombudsmannen (DO) har bedömt att Statementfestivalen som arrangerades i Göteborg i somras hade diskriminerade marknadsföring. Däremot har inget person diskriminerats. I somras hölls Statement-festivalen i Göteborg. En festival som i sin marknadsföring endast välkomnade icke cis-män*.

Fråga experterna: Arv, GPS-puckar och uppsägningstid

Fråga experterna Här har du möjlighet att ställa frågor till våra experter. Det kan handla om sådant som avtalsfrågor, juridik eller arbetsmiljö. Redaktionen gör ett urval av frågor som kommer in på elektrikern@lomediehus.se Ange Fråga experterna i ämnesraden.

De nya karensreglerna – inte bara vinnare

Från och med 1 januari i år förändrades karensreglerna. Tidigare har den som varit frånvarande från jobbet på grund av sjukdom fått löneavdrag för den första sjukdagen. Nu gäller istället ett 20-procentigt avdrag för en normal arbetsvecka.

Spelberoende ger 15 gånger så hög självmordsdödlighet

I en aktuell studie från Lunds universitet framgår det att spelberoende har femton gånger så hög självmordsdödlighet än befolkningen i övrigt. Det är inte så konstigt, menar Henrik Armus, förbundsordförande för Spelberoendes riksförbund.   Det är tyvärr vanligt. För det är en väg ut, då skammen att berätta för någon är tyngre. Så man överväger det helt klart.

Spelet var orsaken till att Kalle inte orkade leva längre

Vid köksbordet i huset i Österåker sitter mamma Sonja och systrarna Rose Marie och Annelie. De försöker förstå, och ta in det faktum att deras son och bror Kalle inte längre finns i livet. Han berättade i somras. Han sa jag har börjat spela. Jag svarade spela?. Han spelade ju redan musik tänkte jag, innan jag förstod.

Allt färre arbetslösa elektriker

Under 2018 erhöll 628 medlemmar i Elektrikernas a-kassa någon gång under året arbetslöshetsersättning. Det är mer än en halvering mot år 2013 då 1 363 medlemmar i Elektrikernas a-kassa fick ersättning, och till och med lägre än före den senaste finanskrisen. Trenden är nedåtgående. I december 2018 hade Elektrikernas a-kassa 27 953 medlemmar.

Efter granskningen: Svenska kraftnäts generaldirektör sparkas

Svenska kraftnäts generaldirektör Ulla Sandborgh får lämna sin post. Anledningen är det flertal oegentligheter som avslöjats i DN:s granskningar av myndigheten, rapporterar Sveriges Radio.

Man till sjukhus efter olycka – fick ström genom kroppen

En ung man skadades när han fick ström genom kroppen i en arbetsplatsolycka på onsdagen. Det var vid 14.25 på onsdagseftermiddagen som larmet inkom till polisen. En man i 20-årsåldern hade fått ström genom kroppen på en arbetsplats i Gislaved. Mannen fördes till vårdcentral och sedan till sjukhus för kontroll. Han ska dock ha varit vaken och talbar efter olyckan.
Jonas Wallin, förbundsordförande, Elektrikerförbundet. Foto: Jonas Wallin

Jonas Wallin: ”Regeringsöverenskommelsen – alternativet var mycket värre”

LEDARE ”Överenskommelsen innehåller mycket nyliberal politik som inte står i proportion till Centerpartiets och Liberalernas valresultat. Men alternativet är värre”, skriver förbundsordförande Jonas Wallin. Nu har Sverige en regering på plats. En socialdemokratisk regering med Stefan Löfvén som statsminister.

Nu försvinner avdragsrätten på fackavgiften – igen

Sedan den 1 juli 2018 får alla medlemmar i ett fackförbund en skattereduktion på 25 procent på sin medlemsavgift. Men från och med 1 april i år väntas avdragsrätten tas bort igen. Förslaget drevs igenom av M och KD i deras gemensamma budgetreservation som röstades igenom i riksdagen innan jul. Det är den andra gången som avdragsrätten för medlemsavgiften till facket försvinner.

Ny teknik: Smart stigare från Nexans

NY TEKNIK Nu börjar miljonprogrammen renoveras med oändligt många stigarbyten i alla dessa trapphus. Det har Nexans klurat lite extra kring och skapat en stigarkabel just för ändamålet. MQQ 750 V (stigarkabel CPR) är en rund femledarkabel 4 kvadrat som bara mäter 13,3 mm i ytterdiameter.