• Bild: Pixabay

2018-11-23

En drift- och underhållstekniker har allvarliga sömnproblem och utreds för hjärtproblem. Läkaren har rekommenderat arbetsgivaren att medlemmen inte ska gå i beredskap. Ändå beordrar företaget ut honom. Nu stoppar Elektrikerförbundet medlemmens arbete med hänvisning till risk för liv och hälsa.

– Vi kommer att göra allt vad vi kan för att rädda liv, säger Petter Johansson, ansvarig för Kraftverksavtalet i Elektrikerförbundet.

Medlemmen är anställd av Statkraft och har under många år haft dokumenterade sömnproblem. Dessutom har medlemmen hjärtproblem som just nu utreds. Läkaren har därför rekommenderat företaget att medlemmen inte ska gå i beredskap under den tiden utredningen pågår.

Det är dock inget Statkraft har lyssnat till. I stället beordrade de ut medlemmen på än mer beredskap. Då valde huvudskyddsombudet att lägga ett skyddsstopp, för medlemmen som individ.

LÄS ÄVEN: ”Lägg ansvaret för elolyckorna där det hör hemma”

Detta skyddsstopp upphävde dock Arbetsmiljöverket. De menade att det inte förekom omedelbar fara för liv och hälsa.

Elektrikerförbundet valde då att ta till en ovanlig åtgärd: åberopa tolkningsföreträde. Det vill säga, när tvist uppstår mellan arbetsgivare och arbetstagarorganisation om en medlems arbetsskyldighet enligt avtal, så gäller arbetstagarorganisationens mening tills dess tvisten slutligt har prövats.

Nu är det upp till Statkraft att agera.

– Vi tycker att Statkrafts agerande är helt bedrövligt. Vi har en situation där fem stycken i branschen har dött under året, varav fyra stycken på kort tid. Vi har en bakomliggande orsak, som vi ser det, och det är att våra medlemmar pressas oerhört hårt. Och då får vi veta att ett företag beordrar ut vår medlem i beredskap trots att läkare säger att det inte är lämpligt för att det kan vara farligt för honom, och att han kanske inte klarar av det, säger Petter Johansson.

LÄS ÄVEN: Gallerdurken smulades sönder i kollegans händer

Petter Johansson säger även att han tror det finns en bakomliggande orsak till arbetsgivarens agerande: de vill tvinga honom att säga upp sig själv.

– SEF tolererar inte, och kommer aldrig att tolerera, arbetsgivare som agerar på det här bedrövliga sättet mot våra medlemmar, säger han och fortsätter:

– Vi driver detta ärende för att rädda människoliv. Företaget tvingar ut medlemmen i en sådan situation som är potentiellt livsfarlig, för både honom, hans arbetskamrater och för tredje person.

Gunilla Lundén är kommunikationschef på Statkraft. Hon säger att hon inte vill störa processen genom att uttala sig i media.

– Vi har en fortsatt dialog om den här situationen och vi har nästa möte nästa vecka (läs: vecka 47, reds anm). Vi vill inte kommentera ärendet externt utan vill att den processen ska fortgå mellan parterna och inte i media.


LÄS ÄVEN: Efter dödsolyckorna – förbundet pressar regeringen


Ur lagen om medbestämmande i arbetslivet (MBL)

Bestämmanderätt om tvist om tolkning av avtal

34 § Uppkommer mellan arbetsgivare och arbetstagarorganisation, som är bundna av samma kollektivavtal, tvist om medlems arbetsskyldighet enligt avtal, gäller organisationens mening till dess tvisten har slutligt prövats.


Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se

 

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter
Ett gult avspärrningsband framför en mörk bakgrund

Elektriker avliden efter elolycka på ö

Texten uppdaterades måndag 19 augusti, klockan 10.05. En elektriker har avlidit efter att ha fått ström genom kroppen under ett arbete på en ö i Orust kommun. Polisen utreder nu händelsen som arbetsplatsolycka, skriver Aftonbladet.  Det var vid klockan 17.
En hög med plankor

Två skadade på sågverk – företag får böta 400 000 kronor

Två personer skadade sig när en underentreprenör fastnade i en maskin på ett av SCA:s sågverk. Nu ska företaget betala 400 000 kronor i böter, skriver Arbetet. Den första av de skadade i olyckan på SCA:s sågverk i Nordmaling var en underentreprenör som skulle utföra servicearbete på såglinjen.
Ett stapeldiagram med en uppåtgående pil, framför en bild på en byggarbetsplats

Konkurserna bland byggföretagen ökar

Samtidigt som konkurserna minskar på det stora hela ökar de bland företag i byggbranschen. Detta enligt en ny rapport från Statistiska centralbyrån (SCB), skriver Byggnadsarbetaren.  Förra året i juli försattes 617 svenska företag i konkurs. I år är siffran under samma månad 514. Konkurserna har alltså minskat med 17 procent på det stora hela.
En tecknad bild av en inbrottstjuv, och ett foto av den container tjuvarna i texten bröt sig in i

Tjuvarna fångades – i samma container de brutit sig in i

Tjuvarnas stöldexpedition fick ett snopet slut när de blev påkomna och inlåsta i samma container de själva brutit sig in i. De två männen sitter nu häktade i väntan på utredningen, skriver Byggnadsarbetaren.

Företag får böta 400 000 kronor för uteblivet fallskydd

Den anställde arbetade på tre meters höjd utan fallskydd. Nu döms Peab Anläggning AB att betala 400 000 kronor i sanktionsavgift, skriver Byggnadsarbetaren. När Arbetsmiljöverket i början av juni utförde en inspektion på bygget Solbacken Etapp 1 i Tandådalen upptäckte man allvarliga brister i säkerheten.

Glad sommar, önskar redaktionen!

Och med detta tar Elektrikern ett litet sommaruppehåll på några veckor. Vi hoppas att ni alla får en riktigt solig och fin semester.

Armatur och kabelskydd tog hem priset

NY TEKNIK Ett kabelskydd med en serie genomtänkta tillbehör och en designarmatur för parker och gångstråk. Det blev vinnarna vid Elfack Design Award. Lite chockartat faktiskt, men fantastiskt roligt för mig som gjort den här resan från idé till färdig produkt.

Intellivent Sky: Fläkt med inbyggd näsa

NY TEKNIK Världsunik fläkt med inbyggd doftsensor. Så lanseras Intellivent Sky, en badrumsfläkt med en rad sensorer, däribland inbyggd näsa som reagerar på starka dofter. Det är svenska Fresh som utvecklat sin kändaste fläktmodell med en, vad de själva kallar, unik luktsensor som ökar varvtalet vid odör för att hålla luften fräsch.

Palestinier går över gränsen för jobben

Det är snart Ramadan och Nablus elektriker är i färd med att smycka Gamla stan. Mustafa Qanadilo och Najeh Ratrout installerar ljusslingor över det lilla torget. De arbetar för Nedco, det offentligt ägda elbolaget på norra Västbanken.

Ny sensorteknik kan känna av mikrorörelser

NY TEKNIK Närvarodetektering av helt stilla person, dessutom kryddat med ytterligare sex sensorvärden. Steinel har tagit närvarodetektering ett steg till med sin serie True Presence.

Exxact och Renova: Nu är det utanpå som är inne

NY TEKNIK Utanpåliggande är på väg att bli trendigt och kommer starkt. Det tror i alla fall Schneider som nu utökar ett par av sina större apparatserier till utanpåliggande utförande. Njaee jag undrar om det stämmer med verkligheten. Så funderade Erik Nyholm, elektriker på APPTEK Teknikapplikationer med kontor i Vikbolandet strax utanför Norrköping.

Efterlysning: Känner du igen någon på bilden?

EFTERLYSNING! Redaktionen har fått en bild från bygget av Globen center 1988-89, och nu behöver vi din hjälp. Känner du igen någon på bilden? Kanske är du själv med? I så fall, hör av dig! Globen bildar bakgrund på denna bild som togs med självutlösare av Thomas Robarth, som ligger längst fram i röda byxor.

”De gånger jag egentligen skäms som svensk är när den kristna högern öppnar sin mun”

DEBATT ”Jag fylls av stolthet när människor flyr hit och inte som för lite mer än hundra år sedan flydde härifrån”, skriver Nille Thorsell. Jag skäms nästan aldrig över att vara svensk. Visst har vi fel och brister i detta land men vi rättar nästan alltid till dessa.

Avtal med utländska företag – ett träget arbete för lika villkor

Det kommer fler och fler utländska företag till Sverige för att utföra projekt vunna i olika upphandlingar. Det är en utmaning för facken. För att upprätthålla svenska löner och villkor arbetar Elektrikerförbundet aktivt med frågan. I dagsläget har förbundet ett 50-tal kollektivavtal med utländska företag.
Ett gult avspärrningsband framför en mörk bakgrund

Man klämdes ihjäl i arbetsplatsolycka i Kungsbacka

En man avled förra veckan i Kungsbacka efter att ha blivit klämd mellan en lastbil och en trumma. En polisutredning om arbetsplatsolycka har inletts, skriver TT via Arbetet. Det var vid 12-tiden den 26 juni som olyckan inträffade i Kungsbacka, i anslutning till kommunens ishall.