• Bild: Pixabay

2018-11-23

En drift- och underhållstekniker har allvarliga sömnproblem och utreds för hjärtproblem. Läkaren har rekommenderat arbetsgivaren att medlemmen inte ska gå i beredskap. Ändå beordrar företaget ut honom. Nu stoppar Elektrikerförbundet medlemmens arbete med hänvisning till risk för liv och hälsa.

– Vi kommer att göra allt vad vi kan för att rädda liv, säger Petter Johansson, ansvarig för Kraftverksavtalet i Elektrikerförbundet.

Medlemmen är anställd av Statkraft och har under många år haft dokumenterade sömnproblem. Dessutom har medlemmen hjärtproblem som just nu utreds. Läkaren har därför rekommenderat företaget att medlemmen inte ska gå i beredskap under den tiden utredningen pågår.

Det är dock inget Statkraft har lyssnat till. I stället beordrade de ut medlemmen på än mer beredskap. Då valde huvudskyddsombudet att lägga ett skyddsstopp, för medlemmen som individ.

LÄS ÄVEN: ”Lägg ansvaret för elolyckorna där det hör hemma”

Detta skyddsstopp upphävde dock Arbetsmiljöverket. De menade att det inte förekom omedelbar fara för liv och hälsa.

Elektrikerförbundet valde då att ta till en ovanlig åtgärd: åberopa tolkningsföreträde. Det vill säga, när tvist uppstår mellan arbetsgivare och arbetstagarorganisation om en medlems arbetsskyldighet enligt avtal, så gäller arbetstagarorganisationens mening tills dess tvisten slutligt har prövats.

Nu är det upp till Statkraft att agera.

– Vi tycker att Statkrafts agerande är helt bedrövligt. Vi har en situation där fem stycken i branschen har dött under året, varav fyra stycken på kort tid. Vi har en bakomliggande orsak, som vi ser det, och det är att våra medlemmar pressas oerhört hårt. Och då får vi veta att ett företag beordrar ut vår medlem i beredskap trots att läkare säger att det inte är lämpligt för att det kan vara farligt för honom, och att han kanske inte klarar av det, säger Petter Johansson.

LÄS ÄVEN: Gallerdurken smulades sönder i kollegans händer

Petter Johansson säger även att han tror det finns en bakomliggande orsak till arbetsgivarens agerande: de vill tvinga honom att säga upp sig själv.

– SEF tolererar inte, och kommer aldrig att tolerera, arbetsgivare som agerar på det här bedrövliga sättet mot våra medlemmar, säger han och fortsätter:

– Vi driver detta ärende för att rädda människoliv. Företaget tvingar ut medlemmen i en sådan situation som är potentiellt livsfarlig, för både honom, hans arbetskamrater och för tredje person.

Gunilla Lundén är kommunikationschef på Statkraft. Hon säger att hon inte vill störa processen genom att uttala sig i media.

– Vi har en fortsatt dialog om den här situationen och vi har nästa möte nästa vecka (läs: vecka 47, reds anm). Vi vill inte kommentera ärendet externt utan vill att den processen ska fortgå mellan parterna och inte i media.


LÄS ÄVEN: Efter dödsolyckorna – förbundet pressar regeringen


Ur lagen om medbestämmande i arbetslivet (MBL)

Bestämmanderätt om tvist om tolkning av avtal

34 § Uppkommer mellan arbetsgivare och arbetstagarorganisation, som är bundna av samma kollektivavtal, tvist om medlems arbetsskyldighet enligt avtal, gäller organisationens mening till dess tvisten har slutligt prövats.


Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se

 

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Ny på redaktionen: Välkommen, Nina!

Vid årsskiftet flyttade Elektrikern sin redaktion från Falun till LO Mediehus i Stockholm. Efter flytten har tidningen fått en ny medarbetare, redigeraren Nina Simonsson.  Berätta lite om dig själv. Jag är uppvuxen i Göteborg och är fortfarande göteborgare i själ och hjärta, trots att det är flera decennier sedan jag flyttade därifrån.

Assemblins arbete flyter på i Nolhaga simhall

Det är tomt på besökare i Nolhaga simhall. Badet som invigdes 1967 är stängt för renovering. På plats är dock Assemblins elektriker som arbetar med att färdigställa installationerna. Vi har aldrig gjort en simhall förut så det är mycket nytt att lära. Sådant som hur man installerar armaturer för att det inte ska läcka och så.

Elektrikerförbundet fortsätter tappa medlemmar

Antalet medlemmar i Elektrikerförbundet fortsätter att minska. De senaste tio åren har förbundet tappat 3 000 medlemmar. Det har inneburit att vi har tappat mellan 20 till 25 miljoner kronor i intäkter, samtidigt som kostnaderna har ökat. Långsiktigt är inte det hållbart, säger Pontus Boström, andre vice ordförande i Elektrikerförbundet.

Facket vann strid om personalutrymmen

Målerifirman har säkerställt att det fanns personalutrymmen men inte informerat målarna. Arbetsdomstolen konstaterar att arbetsgivaren brutit mot kollektivavtalet och ska därför betala skadestånd. En principiellt viktig dom, säger Målarnas vice ordförande Peter Sjöstrand.

DO: Statement var diskriminering – mot cis-män

Diskrimineringsombudsmannen (DO) har bedömt att Statementfestivalen som arrangerades i Göteborg i somras hade diskriminerade marknadsföring. Däremot har inget person diskriminerats. I somras hölls Statement-festivalen i Göteborg. En festival som i sin marknadsföring endast välkomnade icke cis-män*.

Fråga experterna: Arv, GPS-puckar och uppsägningstid

Fråga experterna Här har du möjlighet att ställa frågor till våra experter. Det kan handla om sådant som avtalsfrågor, juridik eller arbetsmiljö. Redaktionen gör ett urval av frågor som kommer in på elektrikern@lomediehus.se Ange Fråga experterna i ämnesraden.

De nya karensreglerna – inte bara vinnare

Från och med 1 januari i år förändrades karensreglerna. Tidigare har den som varit frånvarande från jobbet på grund av sjukdom fått löneavdrag för den första sjukdagen. Nu gäller istället ett 20-procentigt avdrag för en normal arbetsvecka.

Spelberoende ger 15 gånger så hög självmordsdödlighet

I en aktuell studie från Lunds universitet framgår det att spelberoende har femton gånger så hög självmordsdödlighet än befolkningen i övrigt. Det är inte så konstigt, menar Henrik Armus, förbundsordförande för Spelberoendes riksförbund.   Det är tyvärr vanligt. För det är en väg ut, då skammen att berätta för någon är tyngre. Så man överväger det helt klart.

Spelet var orsaken till att Kalle inte orkade leva längre

Vid köksbordet i huset i Österåker sitter mamma Sonja och systrarna Rose Marie och Annelie. De försöker förstå, och ta in det faktum att deras son och bror Kalle inte längre finns i livet. Han berättade i somras. Han sa jag har börjat spela. Jag svarade spela?. Han spelade ju redan musik tänkte jag, innan jag förstod.

Allt färre arbetslösa elektriker

Under 2018 erhöll 628 medlemmar i Elektrikernas a-kassa någon gång under året arbetslöshetsersättning. Det är mer än en halvering mot år 2013 då 1 363 medlemmar i Elektrikernas a-kassa fick ersättning, och till och med lägre än före den senaste finanskrisen. Trenden är nedåtgående. I december 2018 hade Elektrikernas a-kassa 27 953 medlemmar.

Efter granskningen: Svenska kraftnäts generaldirektör sparkas

Svenska kraftnäts generaldirektör Ulla Sandborgh får lämna sin post. Anledningen är det flertal oegentligheter som avslöjats i DN:s granskningar av myndigheten, rapporterar Sveriges Radio.

Man till sjukhus efter olycka – fick ström genom kroppen

En ung man skadades när han fick ström genom kroppen i en arbetsplatsolycka på onsdagen. Det var vid 14.25 på onsdagseftermiddagen som larmet inkom till polisen. En man i 20-årsåldern hade fått ström genom kroppen på en arbetsplats i Gislaved. Mannen fördes till vårdcentral och sedan till sjukhus för kontroll. Han ska dock ha varit vaken och talbar efter olyckan.
Jonas Wallin, förbundsordförande, Elektrikerförbundet. Foto: Jonas Wallin

Jonas Wallin: ”Regeringsöverenskommelsen – alternativet var mycket värre”

LEDARE ”Överenskommelsen innehåller mycket nyliberal politik som inte står i proportion till Centerpartiets och Liberalernas valresultat. Men alternativet är värre”, skriver förbundsordförande Jonas Wallin. Nu har Sverige en regering på plats. En socialdemokratisk regering med Stefan Löfvén som statsminister.

Nu försvinner avdragsrätten på fackavgiften – igen

Sedan den 1 juli 2018 får alla medlemmar i ett fackförbund en skattereduktion på 25 procent på sin medlemsavgift. Men från och med 1 april i år väntas avdragsrätten tas bort igen. Förslaget drevs igenom av M och KD i deras gemensamma budgetreservation som röstades igenom i riksdagen innan jul. Det är den andra gången som avdragsrätten för medlemsavgiften till facket försvinner.

Ny teknik: Smart stigare från Nexans

NY TEKNIK Nu börjar miljonprogrammen renoveras med oändligt många stigarbyten i alla dessa trapphus. Det har Nexans klurat lite extra kring och skapat en stigarkabel just för ändamålet. MQQ 750 V (stigarkabel CPR) är en rund femledarkabel 4 kvadrat som bara mäter 13,3 mm i ytterdiameter.