• Bild: Pixabay

2018-11-23

En drift- och underhållstekniker har allvarliga sömnproblem och utreds för hjärtproblem. Läkaren har rekommenderat arbetsgivaren att medlemmen inte ska gå i beredskap. Ändå beordrar företaget ut honom. Nu stoppar Elektrikerförbundet medlemmens arbete med hänvisning till risk för liv och hälsa.

– Vi kommer att göra allt vad vi kan för att rädda liv, säger Petter Johansson, ansvarig för Kraftverksavtalet i Elektrikerförbundet.

Medlemmen är anställd av Statkraft och har under många år haft dokumenterade sömnproblem. Dessutom har medlemmen hjärtproblem som just nu utreds. Läkaren har därför rekommenderat företaget att medlemmen inte ska gå i beredskap under den tiden utredningen pågår.

Det är dock inget Statkraft har lyssnat till. I stället beordrade de ut medlemmen på än mer beredskap. Då valde huvudskyddsombudet att lägga ett skyddsstopp, för medlemmen som individ.

LÄS ÄVEN: ”Lägg ansvaret för elolyckorna där det hör hemma”

Detta skyddsstopp upphävde dock Arbetsmiljöverket. De menade att det inte förekom omedelbar fara för liv och hälsa.

Elektrikerförbundet valde då att ta till en ovanlig åtgärd: åberopa tolkningsföreträde. Det vill säga, när tvist uppstår mellan arbetsgivare och arbetstagarorganisation om en medlems arbetsskyldighet enligt avtal, så gäller arbetstagarorganisationens mening tills dess tvisten slutligt har prövats.

Nu är det upp till Statkraft att agera.

– Vi tycker att Statkrafts agerande är helt bedrövligt. Vi har en situation där fem stycken i branschen har dött under året, varav fyra stycken på kort tid. Vi har en bakomliggande orsak, som vi ser det, och det är att våra medlemmar pressas oerhört hårt. Och då får vi veta att ett företag beordrar ut vår medlem i beredskap trots att läkare säger att det inte är lämpligt för att det kan vara farligt för honom, och att han kanske inte klarar av det, säger Petter Johansson.

LÄS ÄVEN: Gallerdurken smulades sönder i kollegans händer

Petter Johansson säger även att han tror det finns en bakomliggande orsak till arbetsgivarens agerande: de vill tvinga honom att säga upp sig själv.

– SEF tolererar inte, och kommer aldrig att tolerera, arbetsgivare som agerar på det här bedrövliga sättet mot våra medlemmar, säger han och fortsätter:

– Vi driver detta ärende för att rädda människoliv. Företaget tvingar ut medlemmen i en sådan situation som är potentiellt livsfarlig, för både honom, hans arbetskamrater och för tredje person.

Gunilla Lundén är kommunikationschef på Statkraft. Hon säger att hon inte vill störa processen genom att uttala sig i media.

– Vi har en fortsatt dialog om den här situationen och vi har nästa möte nästa vecka (läs: vecka 47, reds anm). Vi vill inte kommentera ärendet externt utan vill att den processen ska fortgå mellan parterna och inte i media.


LÄS ÄVEN: Efter dödsolyckorna – förbundet pressar regeringen


Ur lagen om medbestämmande i arbetslivet (MBL)

Bestämmanderätt om tvist om tolkning av avtal

34 § Uppkommer mellan arbetsgivare och arbetstagarorganisation, som är bundna av samma kollektivavtal, tvist om medlems arbetsskyldighet enligt avtal, gäller organisationens mening till dess tvisten har slutligt prövats.


Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se

 

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Politikernas krav: ”Stoppa dödsfallen på jobbet”

Den svenska arbetsmiljön sviker, anser sex riksdagsledamöter från 6F-förbunden. Därför lämnade de i slutet av november en gemensam motion till riksdagen, där de uppmanar till politiska insatser. ”Omtag för nollvision om dödsolyckor på arbetsplatserna” heter motionen som 27 november lämnades in till riksdagen.

”Agnes” av Dylan Färemark – Del 3

KULTUR Del 3 Dramaten Här är den tredje delen av Dylan Färemarks prisbelönta novell Agnes, som publiceras som följetong i Tidningen Elektrikern.

Efter Brexit: Robotar kan ersätta byggarbetare

Det råder brist på kvalificerad byggpersonal i Storbritannien, och Brexit befaras ställa till det ytterligare för branschen. Lösningen på problemet kan enligt de brittiska byggföretagen vara robotar, skriver NyTeknik. Just nu byggs och renoveras en mycket stor mängd brittiska fastigheter av utlandsarbetande EU-medborgare.

Göran Greider: ”Augustprisnominering som ställer till det”

KULTUR ”Det var exempelvis länge sen jag läste en så isande osentimental skildring av arbete i hemtjänsten”, skriver Göran Greider om boken Jag for ner till bror av Karin Smirnoff. För några minuter sedan läste jag ut Karin Smirnoffs debutroman Jag for ner till bror och jag går direkt till datorn för att skriva om den, ja skriva av mig.

Veidekke kan stämmas av lettisk firma efter lyxbygge på Östermalm

Arbetarna byggde lyxlägenheter på Östermalm, men lurades på lönen. Veidekke stängde av underentreprenören och krävde bättring. Nu planerar dock den lettiska firman BMGS att stämma Veidekke för uteblivna betalningar.

Ingemar E.L Göransson: ”Det är lätt att riva ner, svårare att återuppbygga”

KRÖNIKA ”Listan kan göras hur lång som helst på hur nonchalans och cynism kostar liv. Där vinstjakten och ren girighet gör att man tar genvägar och snålheten skapar onödiga risker”, skriver Ingemar E.L Göransson.

Kuststaden – ett bygge med många rubriker

Anders Degerman ligger på golvet med överkroppen inne i köksskåpet. Han kompletterar det sista i det som ska bli köket i en av de nya lägenheterna i Kuststaden i Luleå. Det går bra. Jag gillar att arbeta med händerna, säger han och reser sig upp. Just nu pågår bygget av den andra etappen av Kuststaden.

Övervakning: Här scannar chefen personalens hjärnor

Skulle du vilja ha en keps som rapporterar dina känslor till chefen? För de anställda på ett kinesiskt elektronikföretag är detta verklighet och övervakningstrenden sprider sig snabbt, skriver Svenska Dagbladet.

Tobias vågade – satsade allt på sin idé

Han är elektrikern som fick en idé, sålde allt och satsade på en helt ny produkt. Det är fruktansvärt kul att se vägen från en idé till att folk står här och tycker att det är mässans nyhet, säger Tobias Hallander, grundare av kabelskyddet Emtotech, när vi ses på Elmässan i Kista. Det började med en semesterresa till Thailand.

Säkrare arbetsplatser med El-bam

I konferensrummet på Galaxen i Borlänge sitter ett tjugotal män. Längst fram står utbildningsledare Patrik Håll. Har ni en arbetsmiljöpolicy på era arbetsplatser? frågar han deltagarna. Ja, Arbetsmiljöverket var ute och gjorde kontroll hos oss och ville se vårt systematiska arbetsmiljöarbete. Så det var med kniven mot strupen, säger Stefan Hjerpe Mårtas, Mårtas El i Leksand.

De vill 3D-printa verktyg i rymden – av måndamm

Forskare och ingenjörer på Europeiska rymdorganisationen (ESA) har tagit fram en metod för att 3D-printa verktyg av måndamm, skriver NyTeknik. Du är långt ute i rymden och ingen kan höra dig skrika. Då går plötsligt din livsviktiga skruvdragare sönder. Vägen till Biltema är mycket, mycket lång.

Patriks satsning fick elever intresserade av kraftbranschen

Det råder skriande brist på personal i energibranschen. Därför beslöt ledande montör Patrik Svensson vid One Nordic att göra något åt saken. Han kontaktade elprogrammen i närheten och bjöd in till studiebesök på vattenkraftstationen. Vi fick ett mycket positivt gensvar från eleverna, berättar Patrik Svensson.

Hallå där, Michael Clysén!

INTERVJU Vi har pratat med Michael Clysén, ny regionombudsman för Region Mitt. Du var tidigare lokalombudsman i Stockholm, hur kommer det sig att du numer är regionombudsman? Jag sökte jobbet och fick det. Möjligheten erbjöds när Pontus Boström valdes till andre vice ordförande i förbundet. Jag var intresserad av tjänsten redan när Pontus sökte och fick den.

Domen: Inte okej med golvpris i upphandlingar

Ett golv för lägsta timlön får inte vara ett kriterium vid upphandling av måleritjänster. Det fastslår Högsta förvaltningsdomstolen i en dom mot allmännyttan i Norrtälje, skriver Arbetsvärlden.

Elektrikerförbundet varslar om strejk

Elektrikerförbundet varslar om strejk mot ett el- och hushållsserviceföretag i Skövde. Anledningen till strejkvarslet är att företaget inte tecknat kollektivavtal, något förbundet har försökt företaget att teckna sedan sommaren. Företaget arbetar bland annat med service av hushållsmaskiner och ventilationsanläggningar.