• Bild: Pixabay

2018-11-23

En drift- och underhållstekniker har allvarliga sömnproblem och utreds för hjärtproblem. Läkaren har rekommenderat arbetsgivaren att medlemmen inte ska gå i beredskap. Ändå beordrar företaget ut honom. Nu stoppar Elektrikerförbundet medlemmens arbete med hänvisning till risk för liv och hälsa.

– Vi kommer att göra allt vad vi kan för att rädda liv, säger Petter Johansson, ansvarig för Kraftverksavtalet i Elektrikerförbundet.

Medlemmen är anställd av Statkraft och har under många år haft dokumenterade sömnproblem. Dessutom har medlemmen hjärtproblem som just nu utreds. Läkaren har därför rekommenderat företaget att medlemmen inte ska gå i beredskap under den tiden utredningen pågår.

Det är dock inget Statkraft har lyssnat till. I stället beordrade de ut medlemmen på än mer beredskap. Då valde huvudskyddsombudet att lägga ett skyddsstopp, för medlemmen som individ.

LÄS ÄVEN: ”Lägg ansvaret för elolyckorna där det hör hemma”

Detta skyddsstopp upphävde dock Arbetsmiljöverket. De menade att det inte förekom omedelbar fara för liv och hälsa.

Elektrikerförbundet valde då att ta till en ovanlig åtgärd: åberopa tolkningsföreträde. Det vill säga, när tvist uppstår mellan arbetsgivare och arbetstagarorganisation om en medlems arbetsskyldighet enligt avtal, så gäller arbetstagarorganisationens mening tills dess tvisten slutligt har prövats.

Nu är det upp till Statkraft att agera.

– Vi tycker att Statkrafts agerande är helt bedrövligt. Vi har en situation där fem stycken i branschen har dött under året, varav fyra stycken på kort tid. Vi har en bakomliggande orsak, som vi ser det, och det är att våra medlemmar pressas oerhört hårt. Och då får vi veta att ett företag beordrar ut vår medlem i beredskap trots att läkare säger att det inte är lämpligt för att det kan vara farligt för honom, och att han kanske inte klarar av det, säger Petter Johansson.

LÄS ÄVEN: Gallerdurken smulades sönder i kollegans händer

Petter Johansson säger även att han tror det finns en bakomliggande orsak till arbetsgivarens agerande: de vill tvinga honom att säga upp sig själv.

– SEF tolererar inte, och kommer aldrig att tolerera, arbetsgivare som agerar på det här bedrövliga sättet mot våra medlemmar, säger han och fortsätter:

– Vi driver detta ärende för att rädda människoliv. Företaget tvingar ut medlemmen i en sådan situation som är potentiellt livsfarlig, för både honom, hans arbetskamrater och för tredje person.

Gunilla Lundén är kommunikationschef på Statkraft. Hon säger att hon inte vill störa processen genom att uttala sig i media.

– Vi har en fortsatt dialog om den här situationen och vi har nästa möte nästa vecka (läs: vecka 47, reds anm). Vi vill inte kommentera ärendet externt utan vill att den processen ska fortgå mellan parterna och inte i media.


LÄS ÄVEN: Efter dödsolyckorna – förbundet pressar regeringen


Ur lagen om medbestämmande i arbetslivet (MBL)

Bestämmanderätt om tvist om tolkning av avtal

34 § Uppkommer mellan arbetsgivare och arbetstagarorganisation, som är bundna av samma kollektivavtal, tvist om medlems arbetsskyldighet enligt avtal, gäller organisationens mening till dess tvisten har slutligt prövats.


Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se

 

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Container med chokladsås blev strömförande – en till sjukhus

En man i 60-årsåldern skadades när en container innehållande chokladsås blev strömförande på en fabrik i Mjölby. Polisen ska nu utreda händelsen. Det var i 13.15-tiden på tisdagseftermiddagen som en olycka inträffade på en fabrik i Mjölby, som tillverkar chokladsås. En anställd i 60-årsåldern kom i kontakt med en container där såsen förvarades.

Sveriges effektreserv: När Karlshamnsverket behövs får inget gå fel

Under årets driftsäsong var Karlshamnsverket i produktion under mindre än ett dygn. Det var den 24 januari i år. Resten av tiden arbetar de anställda på verket med att säkerställa att utrustning är i bästa möjliga skick. När verket väl behövs får inget gå fel.

Regeringen säger ja till ändrad strejkrätt

Regeringen godkände i dag lagförslaget om ändrad strejkrätt. Nu återstår bara ett riksdagsbeslut innan förändringarna träder i kraft i sommar. Det var på ett regeringssammanträde i dag, torsdag, som beslutet formellt fattades, skriver Arbetet. Förslaget om ändrad strejkrätt ska läggas fram för riksdagen.

Nya rekryterna laddade inför ombudsmannajobbet

Fyra nya ombudsmän har anställts i Elektrikerförbundet. Per Ola Nilsson, Magnus Kindmark, Jens Hansson och Tomas Hovberg gick alla vid skrivandets stund LO:s aspirantutbildning på Runö kursgård utanför Stockholm. Vi blir inte anställda för att vi kan alla lagar och paragrafer, utan det är för att vi passar i rollen som ombudsman.

Allt fler olyckor i energibranschen

Antalet olyckor i el- och energibranschen ökar. Enligt Elsäkerhetsverket har antalet olyckor som inte leder till sjukskrivning fyrdubblats på 15 år. Även inrapporteringen till Afa försäkring går uppåt. Nu ökar kraven på förebyggande arbetsmiljöarbete. Afa-försäkring har ett rapporteringssystem, ENIA, som allt fler företag ansluter sig till.

Fråga experterna: Sitta i orubbat bo?

Fråga experterna Här har du möjlighet att ställa frågor till våra experter. Det kan handla om sådant som exempelvis avtalsfrågor, juridik eller arbetsmiljö. Redaktionen gör ett urval av frågor som kommer in på elektrikern@lomediehus.se Ange Fråga experterna i ämnesraden.

PO Bergström: ”Vad kostar egentligen en flygbiljett?”

KRÖNIKA ”För att vara en bra ledare så måste man också klara av att reflektera över det man gör ur moralisk synpunkt”, skriver PO Bergström.

Här talar facktopparna på första maj 2019

Snart dags för första maj-firandet 2019. Många av LO-fackens ordföranden kommer att tala runt om i landet tillsammans med socialdemokratiska toppolitiker. Får du besök på din ort? Arbetet har sammanställt en lista.

I gula västar krävde de ansvar för döda arbetare

Life before profit! Det var budskapet när unga fackliga representanter från Europeiska bygg- och träfacken höll en manifestation på Sergels torg. Den gångna helgen samlades fackliga reprentanter i den europeiska ungdomskommittén för Builders and woodworkers international (BWI) på Rönneberga Lidingö.

I Nyköping finns lärlingar i en klass för sig

My Ekelund och Niclas Magnusson ritar omsorgsfullt och kopplar sedan lika omsorgsfullt. Uppdraget är motorstyrning. Det är skitkul. Det är mer jag än vad barnskötare var, säger My Ekelund. My Ekelund berättar att hon arbetade som barnskötare i över sex års tid innan hon i somras böt fot och valde något helt annat: elektriker. Jag gillar allt med yrket.

Nytt pris: Dags att utse årets Ledstjärna!

Finns det någon på din arbetsplats som som visar vägen eller gör verklig skillnad? Då kan du nominera hen till Folksam LO Pensions nyinstiftade hållbarhetspris Ledstjärnan. Priset Ledstjärnan ska gå till någon som gjort verklig skillnad inom hållbarhet, jämställdhet, jämlikhet eller schyssta villkor i arbetslivet. Det kommer att delas ut vartannat år, med start till hösten.

Nya brister på olycksdrabbat byggföretag

Flera fallolyckor har tidigare skett på Nåiden bygg AB:s arbetsplatser. Vid den senaste inspektionen som Arbetsmiljöverket gjorde på bygget av Kuststad i Luleå upptäcktes nya brister. Arbetsmiljöverket kräver att Nåiden bygg åtgärdar fallrisker, en felaktigt monterad ställning, ett för stort avstånd mellan ställningens arbetsplan och vägg samt dammspridning vid sågning.

Reinfeldt om att jobba till 75: ”En bra början”

Vi måste ändra vår mentala inställning och syn på vem som är äldre om vi ska arbeta till 75. Det menar förre statsministern Fredrik Reinfeldt. Jobba tills du är 75 år gammal och gör minst ett karriärbyte innan pensionen.

Regeringen sparar på äldreomsorgen

Det blir besparingar på minst fyra miljarder kronor i regeringens vårändringsbudget, rapporterar Dagens Industri. Minst 310 miljoner av dem är pengar till äldreomsorgen. Uppgifterna bekräftas av regeringskansliet. På onsdag, den 10 april, kommer regeringens vårändringsbudget.

Hylla din arbetsmiljöhjälte!

Den partsgemensamma arbetsmiljöorganisationen Prevent delar varje år ut ett arbetsmiljöstipendium. Nu är det hög tid att nominera kandidater till 2019 års stipendium. Nomineras kan såväl chefer som anställda som arbetar på privata företag, och som aktivt arbetar för att utveckla och förbättra arbetsmiljön.