• Michael Aglén, låstekniker vid Stanley security och Robert Almerstam, klubbordförande Stanley security. Foto: Anna Norling

 • Foto: Anna Norling

 • Foto: Anna Norling

 • Foto: Anna Norling

 • Michael Aglén, låstekniker vid Stanley security och Robert Almerstam, klubbordförande Stanley security. Foto: Anna Norling

 • Michael Aglén, låstekniker vid Stanley security och Robert Almerstam, klubbordförande Stanley security. Foto: Anna Norling

 • Michael Aglén. Foto: Anna Norling

 • Robert Almerstam Foto: Anna Norling

 • Michael Aglén, låstekniker vid Stanley security och Robert Almerstam, klubbordförande Stanley security. Foto: Anna Norling

 • Michael Aglén, låstekniker vid Stanley security och Robert Almerstam, klubbordförande Stanley security. Foto: Anna Norling

 • Michael Aglén, låstekniker vid Stanley security och Robert Almerstam, klubbordförande Stanley security. Foto: Anna Norling

 • Michael Aglén, låstekniker vid Stanley security Foto: Anna Norling

 • Foto: Anna Norling

 • Michael Aglén, låstekniker vid Stanley security Foto: Anna Norling

 • Michael Aglén, låstekniker vid Stanley security Foto: Anna Norling

2018-11-26

När Michael Aglén blev medlem i Elektrikerförbundet i början av 2017 var det särskilt en fråga han ville få upp på dagordningen: låsteknikernas rätt till prestationslön. Nu har ärendet gått hela vägen till Arbetsdomstolen.
– De ville ge mig en förlikning, tysta mig, men jag sa nej. Jag tycker det är solidariskt att alla ska ha rätt till ersättningen, säger låstekniker Michael Aglén.

I december har Elektrikerförbundet två ärenden uppe i Arbetsdomstolen. Båda rör medarbetarna på Stanley security.

Det första ärendet handlar om att låsteknikerna inte får del av det prestationslönesystem som ingår för tekniker i Installationsavtalet, trots att de enligt Elektrikerförbundet ska ha full rätt till det. I Michael Agléns fall: till och med ikryssat på hans anställningsbevis.

– Vi upptäckte inte felaktigheterna förrän Michael uppmärksammade oss på det, säger Robert Almerstam, klubbordförande för Elektrikerförbundet på Stanley security.

LÄS ÄVEN: ”Risk för liv och hälsa” – förbundet stoppar medlems arbete

Efter att Michael Aglén blev medlem gick han en utbildning inom Elektrikerförbundet för att lära sig mer om avtalet. Under utbildningen lyfte han frågan om prestationslönen. Sedan dess har förbundet drivit frågan mot Stanley security. Någon lösning har dock inte nåtts. Därför är det nu upp till Arbetsdomstolen att avgöra frågan.

Dels handlar ärendet om prestationslönen om personfrågan: Michael Agléns rätt till den extra ersättningen, dels om brott mot kollektivavtalet.

– I kollektivavtalet finns en punkt som heter ”prestationslönesystem”, där står det att det ska tecknas ett prestationslönesystem inom sex månader efter avtalets tecknande. Så har inte skett, och där anser vi att företaget begått brott mot kollektivavtalet, förklarar Robert Almerstam.

Totalt är det 15 stycken låstekniker på Stanley som berörs av utslaget i Arbetsdomstolen. Skulle låsteknikerna få rätt till prestationslön handlar det om cirka 3000-4000 kronor mer i månaden.

LÄS ÄVEN: Efter dödsolyckorna – förbundet pressar regeringen

I dag, knappt två år efter att han blev medlem i Elektrikerförbundet, är Michael Aglén skyddsombud och fackligt förtroendevald för lås, Stanley security i Stockholm.

– I företagets tidigare policy så stod att alla tekniker oavsett vilken yrkestillhörighet man hade skulle ingå i bonussystemet. Men de har hållit ute oss hela tiden, berättar han.

Nu går ditt fall upp i Arbetsdomstolen, hur känns det?

– Jag är taggad. Jag kunde ha varit mer egoistisk och sagt att ”ge mig en bra peng, så är jag tyst”, då hade jag ju fått ett belopp, men då hade de ju tystat Sef och alla andra.

Det andra ärendet som ska upp i Arbetsdomstolen handlar om den extra avsättningen till avtalspensionen som ingår i Elektrikerförbundets kollektivavtal.

Stanley security har betalat in den extra pensionen 2009, 2011, 2012 och 2013. Det är övriga år sedan 2009 som striden står om.

Den extra avsättningen till avtalspensionen infördes 2009 i förhandlingar mellan Elektrikerförbundet och dåvarande arbetsgivarorganisationen EiO, dagens Installatörsföretagen. 2010 gick Stanley security ur EiO, och gick med i Almega i stället.

Det var då bolaget upphörde att betala in den extra avsättningen till pensionen för sina anställda. Dock betalade företaget in avgifterna under åren 2011 till 2013. Bolaget menar nu att det var felaktigt.

LÄS ÄVEN: Elektrikernas skyddsombud eftertraktade hos företagen

I dag är den extra avtalspensionen för Elektrikerförbundets avtal 1,5 procent.

– Vi menar att man ska ha exakt samma paket som innan. Men företaget anser inte det, säger Robert Almerstam.

Nu pågår ett detektivarbete med att leta reda på alla de tekniker som kan beröras av den extra pensionen. Det handlar om alla tekniker som arbetat på Stanley under de berörda åren 2010 samt 2014 till 2017.

– Det är litet jobb att hitta alla anställda, de som slutat. Det är pengar som vi anser att de har rätt till, säger Robert Almerstam.

Redaktionen har varit i kontakt med Stanley security som dock valt att inte kommentera ärendena i Arbetsdomstolen.


Företagsavtal

Larm- och säkerhetsavtalet är ett företagsavtal mellan Elektrikerförbundet och Stanley security. Totalt berörs cirka 350 anställda tekniker av avtalet. Dryga 200 är medlemmar i Elektrikerförbundet.

Förra sommaren, juni 2017, tecknades ett nytt branschavtal mellan Elektrikerförbundet och Seko ihop, med Installatörsföretagen. Det är till för alla som arbetar i branschen inom larm och säkerhetsteknik. Det nya avtalet har ett liknande namn som företagsavtalet med Stanley: Larm- och säkerhetsteknikavtalet.


Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se

 

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Ylva Johansson om att Januariavtalet riskerar leda till en utpressningssituation: ”Jag tycker inte att man säkert ska dra den slutsatsen”

Under Elektrikernas facklig-politiska konferens på Rönneberga passade Elektrikern på att ställa några frågor till arbetsmarknadsminister Ylva Johansson. Frågor om dödsolyckorna, Januariavtalet och om vad hon tar med sig från mötet med Elektrikernas förtroendevalda.

Facket och politiken på Rönneberga: ”Helvete vad svårt det är”

Det är ni som arbetar ute i verksamheten som vet vad som krävs för att vända utvecklingen. Så säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson när hon talar inför ett trettiotal elektrikerförbundare på Rönneberga kursgård utanför Stockholm.

Väntar du barn? Här finns tipsen för elektriker

Nu har Elektrikerförbundet tagit fram en folder för gravida och ammande. Detta efter att förbundsstyrelseledamoten Elin Fagerlind noterat att frågorna bland de kvinnliga medlemmarna var många. I och med att vi jobbar i byggbranschen där det finns mycket risker så är det extra viktigt att veta vad man ska tänka på, säger Elin Fagerlind.

Ny på redaktionen: Välkommen, Nina!

Vid årsskiftet flyttade Elektrikern sin redaktion från Falun till LO Mediehus i Stockholm. Efter flytten har tidningen fått en ny medarbetare, redigeraren Nina Simonsson.  Berätta lite om dig själv. Jag är uppvuxen i Göteborg och är fortfarande göteborgare i själ och hjärta, trots att det är flera decennier sedan jag flyttade därifrån.

Assemblins arbete flyter på i Nolhaga simhall

Det är tomt på besökare i Nolhaga simhall. Badet som invigdes 1967 är stängt för renovering. På plats är dock Assemblins elektriker som arbetar med att färdigställa installationerna. Vi har aldrig gjort en simhall förut så det är mycket nytt att lära. Sådant som hur man installerar armaturer för att det inte ska läcka och så.

Elektrikerförbundet fortsätter tappa medlemmar

Antalet medlemmar i Elektrikerförbundet fortsätter att minska. De senaste tio åren har förbundet tappat 3 000 medlemmar. Det har inneburit att vi har tappat mellan 20 till 25 miljoner kronor i intäkter, samtidigt som kostnaderna har ökat. Långsiktigt är inte det hållbart, säger Pontus Boström, andre vice ordförande i Elektrikerförbundet.

Facket vann strid om personalutrymmen

Målerifirman har säkerställt att det fanns personalutrymmen men inte informerat målarna. Arbetsdomstolen konstaterar att arbetsgivaren brutit mot kollektivavtalet och ska därför betala skadestånd. En principiellt viktig dom, säger Målarnas vice ordförande Peter Sjöstrand.

DO: Statement var diskriminering – mot cis-män

Diskrimineringsombudsmannen (DO) har bedömt att Statementfestivalen som arrangerades i Göteborg i somras hade diskriminerade marknadsföring. Däremot har inget person diskriminerats. I somras hölls Statement-festivalen i Göteborg. En festival som i sin marknadsföring endast välkomnade icke cis-män*.

Fråga experterna: Arv, GPS-puckar och uppsägningstid

Fråga experterna Här har du möjlighet att ställa frågor till våra experter. Det kan handla om sådant som avtalsfrågor, juridik eller arbetsmiljö. Redaktionen gör ett urval av frågor som kommer in på elektrikern@lomediehus.se Ange Fråga experterna i ämnesraden.

De nya karensreglerna – inte bara vinnare

Från och med 1 januari i år förändrades karensreglerna. Tidigare har den som varit frånvarande från jobbet på grund av sjukdom fått löneavdrag för den första sjukdagen. Nu gäller istället ett 20-procentigt avdrag för en normal arbetsvecka.

Spelberoende ger 15 gånger så hög självmordsdödlighet

I en aktuell studie från Lunds universitet framgår det att spelberoende har femton gånger så hög självmordsdödlighet än befolkningen i övrigt. Det är inte så konstigt, menar Henrik Armus, förbundsordförande för Spelberoendes riksförbund.   Det är tyvärr vanligt. För det är en väg ut, då skammen att berätta för någon är tyngre. Så man överväger det helt klart.

Spelet var orsaken till att Kalle inte orkade leva längre

Vid köksbordet i huset i Österåker sitter mamma Sonja och systrarna Rose Marie och Annelie. De försöker förstå, och ta in det faktum att deras son och bror Kalle inte längre finns i livet. Han berättade i somras. Han sa jag har börjat spela. Jag svarade spela?. Han spelade ju redan musik tänkte jag, innan jag förstod.

Allt färre arbetslösa elektriker

Under 2018 erhöll 628 medlemmar i Elektrikernas a-kassa någon gång under året arbetslöshetsersättning. Det är mer än en halvering mot år 2013 då 1 363 medlemmar i Elektrikernas a-kassa fick ersättning, och till och med lägre än före den senaste finanskrisen. Trenden är nedåtgående. I december 2018 hade Elektrikernas a-kassa 27 953 medlemmar.

Efter granskningen: Svenska kraftnäts generaldirektör sparkas

Svenska kraftnäts generaldirektör Ulla Sandborgh får lämna sin post. Anledningen är det flertal oegentligheter som avslöjats i DN:s granskningar av myndigheten, rapporterar Sveriges Radio.

Man till sjukhus efter olycka – fick ström genom kroppen

En ung man skadades när han fick ström genom kroppen i en arbetsplatsolycka på onsdagen. Det var vid 14.25 på onsdagseftermiddagen som larmet inkom till polisen. En man i 20-årsåldern hade fått ström genom kroppen på en arbetsplats i Gislaved. Mannen fördes till vårdcentral och sedan till sjukhus för kontroll. Han ska dock ha varit vaken och talbar efter olyckan.