• Michael Aglén, låstekniker vid Stanley security och Robert Almerstam, klubbordförande Stanley security. Foto: Anna Norling

 • Foto: Anna Norling

 • Foto: Anna Norling

 • Foto: Anna Norling

 • Michael Aglén, låstekniker vid Stanley security och Robert Almerstam, klubbordförande Stanley security. Foto: Anna Norling

 • Michael Aglén, låstekniker vid Stanley security och Robert Almerstam, klubbordförande Stanley security. Foto: Anna Norling

 • Michael Aglén. Foto: Anna Norling

 • Robert Almerstam Foto: Anna Norling

 • Michael Aglén, låstekniker vid Stanley security och Robert Almerstam, klubbordförande Stanley security. Foto: Anna Norling

 • Michael Aglén, låstekniker vid Stanley security och Robert Almerstam, klubbordförande Stanley security. Foto: Anna Norling

 • Michael Aglén, låstekniker vid Stanley security och Robert Almerstam, klubbordförande Stanley security. Foto: Anna Norling

 • Michael Aglén, låstekniker vid Stanley security Foto: Anna Norling

 • Foto: Anna Norling

 • Michael Aglén, låstekniker vid Stanley security Foto: Anna Norling

 • Michael Aglén, låstekniker vid Stanley security Foto: Anna Norling

2018-11-26

När Michael Aglén blev medlem i Elektrikerförbundet i början av 2017 var det särskilt en fråga han ville få upp på dagordningen: låsteknikernas rätt till prestationslön. Nu har ärendet gått hela vägen till Arbetsdomstolen.
– De ville ge mig en förlikning, tysta mig, men jag sa nej. Jag tycker det är solidariskt att alla ska ha rätt till ersättningen, säger låstekniker Michael Aglén.

I december har Elektrikerförbundet två ärenden uppe i Arbetsdomstolen. Båda rör medarbetarna på Stanley security.

Det första ärendet handlar om att låsteknikerna inte får del av det prestationslönesystem som ingår för tekniker i Installationsavtalet, trots att de enligt Elektrikerförbundet ska ha full rätt till det. I Michael Agléns fall: till och med ikryssat på hans anställningsbevis.

– Vi upptäckte inte felaktigheterna förrän Michael uppmärksammade oss på det, säger Robert Almerstam, klubbordförande för Elektrikerförbundet på Stanley security.

LÄS ÄVEN: ”Risk för liv och hälsa” – förbundet stoppar medlems arbete

Efter att Michael Aglén blev medlem gick han en utbildning inom Elektrikerförbundet för att lära sig mer om avtalet. Under utbildningen lyfte han frågan om prestationslönen. Sedan dess har förbundet drivit frågan mot Stanley security. Någon lösning har dock inte nåtts. Därför är det nu upp till Arbetsdomstolen att avgöra frågan.

Dels handlar ärendet om prestationslönen om personfrågan: Michael Agléns rätt till den extra ersättningen, dels om brott mot kollektivavtalet.

– I kollektivavtalet finns en punkt som heter ”prestationslönesystem”, där står det att det ska tecknas ett prestationslönesystem inom sex månader efter avtalets tecknande. Så har inte skett, och där anser vi att företaget begått brott mot kollektivavtalet, förklarar Robert Almerstam.

Totalt är det 15 stycken låstekniker på Stanley som berörs av utslaget i Arbetsdomstolen. Skulle låsteknikerna få rätt till prestationslön handlar det om cirka 3000-4000 kronor mer i månaden.

LÄS ÄVEN: Efter dödsolyckorna – förbundet pressar regeringen

I dag, knappt två år efter att han blev medlem i Elektrikerförbundet, är Michael Aglén skyddsombud och fackligt förtroendevald för lås, Stanley security i Stockholm.

– I företagets tidigare policy så stod att alla tekniker oavsett vilken yrkestillhörighet man hade skulle ingå i bonussystemet. Men de har hållit ute oss hela tiden, berättar han.

Nu går ditt fall upp i Arbetsdomstolen, hur känns det?

– Jag är taggad. Jag kunde ha varit mer egoistisk och sagt att ”ge mig en bra peng, så är jag tyst”, då hade jag ju fått ett belopp, men då hade de ju tystat Sef och alla andra.

Det andra ärendet som ska upp i Arbetsdomstolen handlar om den extra avsättningen till avtalspensionen som ingår i Elektrikerförbundets kollektivavtal.

Stanley security har betalat in den extra pensionen 2009, 2011, 2012 och 2013. Det är övriga år sedan 2009 som striden står om.

Den extra avsättningen till avtalspensionen infördes 2009 i förhandlingar mellan Elektrikerförbundet och dåvarande arbetsgivarorganisationen EiO, dagens Installatörsföretagen. 2010 gick Stanley security ur EiO, och gick med i Almega i stället.

Det var då bolaget upphörde att betala in den extra avsättningen till pensionen för sina anställda. Dock betalade företaget in avgifterna under åren 2011 till 2013. Bolaget menar nu att det var felaktigt.

LÄS ÄVEN: Elektrikernas skyddsombud eftertraktade hos företagen

I dag är den extra avtalspensionen för Elektrikerförbundets avtal 1,5 procent.

– Vi menar att man ska ha exakt samma paket som innan. Men företaget anser inte det, säger Robert Almerstam.

Nu pågår ett detektivarbete med att leta reda på alla de tekniker som kan beröras av den extra pensionen. Det handlar om alla tekniker som arbetat på Stanley under de berörda åren 2010 samt 2014 till 2017.

– Det är litet jobb att hitta alla anställda, de som slutat. Det är pengar som vi anser att de har rätt till, säger Robert Almerstam.

Redaktionen har varit i kontakt med Stanley security som dock valt att inte kommentera ärendena i Arbetsdomstolen.


Företagsavtal

Larm- och säkerhetsavtalet är ett företagsavtal mellan Elektrikerförbundet och Stanley security. Totalt berörs cirka 350 anställda tekniker av avtalet. Dryga 200 är medlemmar i Elektrikerförbundet.

Förra sommaren, juni 2017, tecknades ett nytt branschavtal mellan Elektrikerförbundet och Seko ihop, med Installatörsföretagen. Det är till för alla som arbetar i branschen inom larm och säkerhetsteknik. Det nya avtalet har ett liknande namn som företagsavtalet med Stanley: Larm- och säkerhetsteknikavtalet.


Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se

 

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Regeringen säger ja till ändrad strejkrätt

Regeringen godkände i dag lagförslaget om ändrad strejkrätt. Nu återstår bara ett riksdagsbeslut innan förändringarna träder i kraft i sommar. Det var på ett regeringssammanträde i dag, torsdag, som beslutet formellt fattades, skriver Arbetet. Förslaget om ändrad strejkrätt ska läggas fram för riksdagen.

Nya rekryterna laddade inför ombudsmannajobbet

Fyra nya ombudsmän har anställts i Elektrikerförbundet. Per Ola Nilsson, Magnus Kindmark, Jens Hansson och Tomas Hovberg gick alla vid skrivandets stund LO:s aspirantutbildning på Runö kursgård utanför Stockholm. Vi blir inte anställda för att vi kan alla lagar och paragrafer, utan det är för att vi passar i rollen som ombudsman.

Allt fler olyckor i energibranschen

Antalet olyckor i el- och energibranschen ökar. Enligt Elsäkerhetsverket har antalet olyckor som inte leder till sjukskrivning fyrdubblats på 15 år. Även inrapporteringen till Afa försäkring går uppåt. Nu ökar kraven på förebyggande arbetsmiljöarbete. Afa-försäkring har ett rapporteringssystem, ENIA, som allt fler företag ansluter sig till.

Fråga experterna: Sitta i orubbat bo?

Fråga experterna Här har du möjlighet att ställa frågor till våra experter. Det kan handla om sådant som exempelvis avtalsfrågor, juridik eller arbetsmiljö. Redaktionen gör ett urval av frågor som kommer in på elektrikern@lomediehus.se Ange Fråga experterna i ämnesraden.

PO Bergström: ”Vad kostar egentligen en flygbiljett?”

KRÖNIKA ”För att vara en bra ledare så måste man också klara av att reflektera över det man gör ur moralisk synpunkt”, skriver PO Bergström.

Här talar facktopparna på första maj 2019

Snart dags för första maj-firandet 2019. Många av LO-fackens ordföranden kommer att tala runt om i landet tillsammans med socialdemokratiska toppolitiker. Får du besök på din ort? Arbetet har sammanställt en lista.

I gula västar krävde de ansvar för döda arbetare

Life before profit! Det var budskapet när unga fackliga representanter från Europeiska bygg- och träfacken höll en manifestation på Sergels torg. Den gångna helgen samlades fackliga reprentanter i den europeiska ungdomskommittén för Builders and woodworkers international (BWI) på Rönneberga Lidingö.

I Nyköping finns lärlingar i en klass för sig

My Ekelund och Niclas Magnusson ritar omsorgsfullt och kopplar sedan lika omsorgsfullt. Uppdraget är motorstyrning. Det är skitkul. Det är mer jag än vad barnskötare var, säger My Ekelund. My Ekelund berättar att hon arbetade som barnskötare i över sex års tid innan hon i somras böt fot och valde något helt annat: elektriker. Jag gillar allt med yrket.

Nytt pris: Dags att utse årets Ledstjärna!

Finns det någon på din arbetsplats som som visar vägen eller gör verklig skillnad? Då kan du nominera hen till Folksam LO Pensions nyinstiftade hållbarhetspris Ledstjärnan. Priset Ledstjärnan ska gå till någon som gjort verklig skillnad inom hållbarhet, jämställdhet, jämlikhet eller schyssta villkor i arbetslivet. Det kommer att delas ut vartannat år, med start till hösten.

Nya brister på olycksdrabbat byggföretag

Flera fallolyckor har tidigare skett på Nåiden bygg AB:s arbetsplatser. Vid den senaste inspektionen som Arbetsmiljöverket gjorde på bygget av Kuststad i Luleå upptäcktes nya brister. Arbetsmiljöverket kräver att Nåiden bygg åtgärdar fallrisker, en felaktigt monterad ställning, ett för stort avstånd mellan ställningens arbetsplan och vägg samt dammspridning vid sågning.

Reinfeldt om att jobba till 75: ”En bra början”

Vi måste ändra vår mentala inställning och syn på vem som är äldre om vi ska arbeta till 75. Det menar förre statsministern Fredrik Reinfeldt. Jobba tills du är 75 år gammal och gör minst ett karriärbyte innan pensionen.

Regeringen sparar på äldreomsorgen

Det blir besparingar på minst fyra miljarder kronor i regeringens vårändringsbudget, rapporterar Dagens Industri. Minst 310 miljoner av dem är pengar till äldreomsorgen. Uppgifterna bekräftas av regeringskansliet. På onsdag, den 10 april, kommer regeringens vårändringsbudget.

Hylla din arbetsmiljöhjälte!

Den partsgemensamma arbetsmiljöorganisationen Prevent delar varje år ut ett arbetsmiljöstipendium. Nu är det hög tid att nominera kandidater till 2019 års stipendium. Nomineras kan såväl chefer som anställda som arbetar på privata företag, och som aktivt arbetar för att utveckla och förbättra arbetsmiljön.

Framtidens avtal: Bättre pension, kortare arbetstid eller högre lön?

Kortare arbetstid för äldre. En bra pension. Satsa på att få fler medlemmar. Löneökningar. Hur ska Elektrikerförbundet tänka, när de lägger upp en strategi för avtalsförhandlingar de närmaste 10-20 åren? Frågorna ventilerades när Elektrikernas förhandlingschef Urban Pettersson mötte medlemmar på TST-gruppen och Bravida i Gävleborg och Dalarna.

Nya regler för skyddsombud oroar LO

Förenklingar av arbetsmiljöregler om hur arbetsplatser utformas riskerar att undergräva skyddsombud i LO-facken. Det menar Carola Löfstrand, arbetsmiljöutredare på LO, som tror att arbetsgivare kommer kunna ducka undan ansvar för arbetsmiljön.