• Michael Aglén, låstekniker vid Stanley security och Robert Almerstam, klubbordförande Stanley security. Foto: Anna Norling

 • Foto: Anna Norling

 • Foto: Anna Norling

 • Foto: Anna Norling

 • Michael Aglén, låstekniker vid Stanley security och Robert Almerstam, klubbordförande Stanley security. Foto: Anna Norling

 • Michael Aglén, låstekniker vid Stanley security och Robert Almerstam, klubbordförande Stanley security. Foto: Anna Norling

 • Michael Aglén. Foto: Anna Norling

 • Robert Almerstam Foto: Anna Norling

 • Michael Aglén, låstekniker vid Stanley security och Robert Almerstam, klubbordförande Stanley security. Foto: Anna Norling

 • Michael Aglén, låstekniker vid Stanley security och Robert Almerstam, klubbordförande Stanley security. Foto: Anna Norling

 • Michael Aglén, låstekniker vid Stanley security och Robert Almerstam, klubbordförande Stanley security. Foto: Anna Norling

 • Michael Aglén, låstekniker vid Stanley security Foto: Anna Norling

 • Foto: Anna Norling

 • Michael Aglén, låstekniker vid Stanley security Foto: Anna Norling

 • Michael Aglén, låstekniker vid Stanley security Foto: Anna Norling

2018-11-26

När Michael Aglén blev medlem i Elektrikerförbundet i början av 2017 var det särskilt en fråga han ville få upp på dagordningen: låsteknikernas rätt till prestationslön. Nu har ärendet gått hela vägen till Arbetsdomstolen.
– De ville ge mig en förlikning, tysta mig, men jag sa nej. Jag tycker det är solidariskt att alla ska ha rätt till ersättningen, säger låstekniker Michael Aglén.

I december har Elektrikerförbundet två ärenden uppe i Arbetsdomstolen. Båda rör medarbetarna på Stanley security.

Det första ärendet handlar om att låsteknikerna inte får del av det prestationslönesystem som ingår för tekniker i Installationsavtalet, trots att de enligt Elektrikerförbundet ska ha full rätt till det. I Michael Agléns fall: till och med ikryssat på hans anställningsbevis.

– Vi upptäckte inte felaktigheterna förrän Michael uppmärksammade oss på det, säger Robert Almerstam, klubbordförande för Elektrikerförbundet på Stanley security.

LÄS ÄVEN: ”Risk för liv och hälsa” – förbundet stoppar medlems arbete

Efter att Michael Aglén blev medlem gick han en utbildning inom Elektrikerförbundet för att lära sig mer om avtalet. Under utbildningen lyfte han frågan om prestationslönen. Sedan dess har förbundet drivit frågan mot Stanley security. Någon lösning har dock inte nåtts. Därför är det nu upp till Arbetsdomstolen att avgöra frågan.

Dels handlar ärendet om prestationslönen om personfrågan: Michael Agléns rätt till den extra ersättningen, dels om brott mot kollektivavtalet.

– I kollektivavtalet finns en punkt som heter ”prestationslönesystem”, där står det att det ska tecknas ett prestationslönesystem inom sex månader efter avtalets tecknande. Så har inte skett, och där anser vi att företaget begått brott mot kollektivavtalet, förklarar Robert Almerstam.

Totalt är det 15 stycken låstekniker på Stanley som berörs av utslaget i Arbetsdomstolen. Skulle låsteknikerna få rätt till prestationslön handlar det om cirka 3000-4000 kronor mer i månaden.

LÄS ÄVEN: Efter dödsolyckorna – förbundet pressar regeringen

I dag, knappt två år efter att han blev medlem i Elektrikerförbundet, är Michael Aglén skyddsombud och fackligt förtroendevald för lås, Stanley security i Stockholm.

– I företagets tidigare policy så stod att alla tekniker oavsett vilken yrkestillhörighet man hade skulle ingå i bonussystemet. Men de har hållit ute oss hela tiden, berättar han.

Nu går ditt fall upp i Arbetsdomstolen, hur känns det?

– Jag är taggad. Jag kunde ha varit mer egoistisk och sagt att ”ge mig en bra peng, så är jag tyst”, då hade jag ju fått ett belopp, men då hade de ju tystat Sef och alla andra.

Det andra ärendet som ska upp i Arbetsdomstolen handlar om den extra avsättningen till avtalspensionen som ingår i Elektrikerförbundets kollektivavtal.

Stanley security har betalat in den extra pensionen 2009, 2011, 2012 och 2013. Det är övriga år sedan 2009 som striden står om.

Den extra avsättningen till avtalspensionen infördes 2009 i förhandlingar mellan Elektrikerförbundet och dåvarande arbetsgivarorganisationen EiO, dagens Installatörsföretagen. 2010 gick Stanley security ur EiO, och gick med i Almega i stället.

Det var då bolaget upphörde att betala in den extra avsättningen till pensionen för sina anställda. Dock betalade företaget in avgifterna under åren 2011 till 2013. Bolaget menar nu att det var felaktigt.

LÄS ÄVEN: Elektrikernas skyddsombud eftertraktade hos företagen

I dag är den extra avtalspensionen för Elektrikerförbundets avtal 1,5 procent.

– Vi menar att man ska ha exakt samma paket som innan. Men företaget anser inte det, säger Robert Almerstam.

Nu pågår ett detektivarbete med att leta reda på alla de tekniker som kan beröras av den extra pensionen. Det handlar om alla tekniker som arbetat på Stanley under de berörda åren 2010 samt 2014 till 2017.

– Det är litet jobb att hitta alla anställda, de som slutat. Det är pengar som vi anser att de har rätt till, säger Robert Almerstam.

Redaktionen har varit i kontakt med Stanley security som dock valt att inte kommentera ärendena i Arbetsdomstolen.


Företagsavtal

Larm- och säkerhetsavtalet är ett företagsavtal mellan Elektrikerförbundet och Stanley security. Totalt berörs cirka 350 anställda tekniker av avtalet. Dryga 200 är medlemmar i Elektrikerförbundet.

Förra sommaren, juni 2017, tecknades ett nytt branschavtal mellan Elektrikerförbundet och Seko ihop, med Installatörsföretagen. Det är till för alla som arbetar i branschen inom larm och säkerhetsteknik. Det nya avtalet har ett liknande namn som företagsavtalet med Stanley: Larm- och säkerhetsteknikavtalet.


Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se

 

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Politikernas krav: ”Stoppa dödsfallen på jobbet”

Den svenska arbetsmiljön sviker, anser sex riksdagsledamöter från 6F-förbunden. Därför lämnade de i slutet av november en gemensam motion till riksdagen, där de uppmanar till politiska insatser. ”Omtag för nollvision om dödsolyckor på arbetsplatserna” heter motionen som 27 november lämnades in till riksdagen.

”Agnes” av Dylan Färemark – Del 3

KULTUR Del 3 Dramaten Här är den tredje delen av Dylan Färemarks prisbelönta novell Agnes, som publiceras som följetong i Tidningen Elektrikern.

Efter Brexit: Robotar kan ersätta byggarbetare

Det råder brist på kvalificerad byggpersonal i Storbritannien, och Brexit befaras ställa till det ytterligare för branschen. Lösningen på problemet kan enligt de brittiska byggföretagen vara robotar, skriver NyTeknik. Just nu byggs och renoveras en mycket stor mängd brittiska fastigheter av utlandsarbetande EU-medborgare.

Göran Greider: ”Augustprisnominering som ställer till det”

KULTUR ”Det var exempelvis länge sen jag läste en så isande osentimental skildring av arbete i hemtjänsten”, skriver Göran Greider om boken Jag for ner till bror av Karin Smirnoff. För några minuter sedan läste jag ut Karin Smirnoffs debutroman Jag for ner till bror och jag går direkt till datorn för att skriva om den, ja skriva av mig.

Veidekke kan stämmas av lettisk firma efter lyxbygge på Östermalm

Arbetarna byggde lyxlägenheter på Östermalm, men lurades på lönen. Veidekke stängde av underentreprenören och krävde bättring. Nu planerar dock den lettiska firman BMGS att stämma Veidekke för uteblivna betalningar.

Ingemar E.L Göransson: ”Det är lätt att riva ner, svårare att återuppbygga”

KRÖNIKA ”Listan kan göras hur lång som helst på hur nonchalans och cynism kostar liv. Där vinstjakten och ren girighet gör att man tar genvägar och snålheten skapar onödiga risker”, skriver Ingemar E.L Göransson.

Kuststaden – ett bygge med många rubriker

Anders Degerman ligger på golvet med överkroppen inne i köksskåpet. Han kompletterar det sista i det som ska bli köket i en av de nya lägenheterna i Kuststaden i Luleå. Det går bra. Jag gillar att arbeta med händerna, säger han och reser sig upp. Just nu pågår bygget av den andra etappen av Kuststaden.

Övervakning: Här scannar chefen personalens hjärnor

Skulle du vilja ha en keps som rapporterar dina känslor till chefen? För de anställda på ett kinesiskt elektronikföretag är detta verklighet och övervakningstrenden sprider sig snabbt, skriver Svenska Dagbladet.

Tobias vågade – satsade allt på sin idé

Han är elektrikern som fick en idé, sålde allt och satsade på en helt ny produkt. Det är fruktansvärt kul att se vägen från en idé till att folk står här och tycker att det är mässans nyhet, säger Tobias Hallander, grundare av kabelskyddet Emtotech, när vi ses på Elmässan i Kista. Det började med en semesterresa till Thailand.

Säkrare arbetsplatser med El-bam

I konferensrummet på Galaxen i Borlänge sitter ett tjugotal män. Längst fram står utbildningsledare Patrik Håll. Har ni en arbetsmiljöpolicy på era arbetsplatser? frågar han deltagarna. Ja, Arbetsmiljöverket var ute och gjorde kontroll hos oss och ville se vårt systematiska arbetsmiljöarbete. Så det var med kniven mot strupen, säger Stefan Hjerpe Mårtas, Mårtas El i Leksand.

De vill 3D-printa verktyg i rymden – av måndamm

Forskare och ingenjörer på Europeiska rymdorganisationen (ESA) har tagit fram en metod för att 3D-printa verktyg av måndamm, skriver NyTeknik. Du är långt ute i rymden och ingen kan höra dig skrika. Då går plötsligt din livsviktiga skruvdragare sönder. Vägen till Biltema är mycket, mycket lång.

Patriks satsning fick elever intresserade av kraftbranschen

Det råder skriande brist på personal i energibranschen. Därför beslöt ledande montör Patrik Svensson vid One Nordic att göra något åt saken. Han kontaktade elprogrammen i närheten och bjöd in till studiebesök på vattenkraftstationen. Vi fick ett mycket positivt gensvar från eleverna, berättar Patrik Svensson.

Hallå där, Michael Clysén!

INTERVJU Vi har pratat med Michael Clysén, ny regionombudsman för Region Mitt. Du var tidigare lokalombudsman i Stockholm, hur kommer det sig att du numer är regionombudsman? Jag sökte jobbet och fick det. Möjligheten erbjöds när Pontus Boström valdes till andre vice ordförande i förbundet. Jag var intresserad av tjänsten redan när Pontus sökte och fick den.

Domen: Inte okej med golvpris i upphandlingar

Ett golv för lägsta timlön får inte vara ett kriterium vid upphandling av måleritjänster. Det fastslår Högsta förvaltningsdomstolen i en dom mot allmännyttan i Norrtälje, skriver Arbetsvärlden.

Elektrikerförbundet varslar om strejk

Elektrikerförbundet varslar om strejk mot ett el- och hushållsserviceföretag i Skövde. Anledningen till strejkvarslet är att företaget inte tecknat kollektivavtal, något förbundet har försökt företaget att teckna sedan sommaren. Företaget arbetar bland annat med service av hushållsmaskiner och ventilationsanläggningar.