• Michael Aglén, låstekniker vid Stanley security och Robert Almerstam, klubbordförande Stanley security. Foto: Anna Norling

 • Foto: Anna Norling

 • Foto: Anna Norling

 • Foto: Anna Norling

 • Michael Aglén, låstekniker vid Stanley security och Robert Almerstam, klubbordförande Stanley security. Foto: Anna Norling

 • Michael Aglén, låstekniker vid Stanley security och Robert Almerstam, klubbordförande Stanley security. Foto: Anna Norling

 • Michael Aglén. Foto: Anna Norling

 • Robert Almerstam Foto: Anna Norling

 • Michael Aglén, låstekniker vid Stanley security och Robert Almerstam, klubbordförande Stanley security. Foto: Anna Norling

 • Michael Aglén, låstekniker vid Stanley security och Robert Almerstam, klubbordförande Stanley security. Foto: Anna Norling

 • Michael Aglén, låstekniker vid Stanley security och Robert Almerstam, klubbordförande Stanley security. Foto: Anna Norling

 • Michael Aglén, låstekniker vid Stanley security Foto: Anna Norling

 • Foto: Anna Norling

 • Michael Aglén, låstekniker vid Stanley security Foto: Anna Norling

 • Michael Aglén, låstekniker vid Stanley security Foto: Anna Norling

2018-11-26

När Michael Aglén blev medlem i Elektrikerförbundet i början av 2017 var det särskilt en fråga han ville få upp på dagordningen: låsteknikernas rätt till prestationslön. Nu har ärendet gått hela vägen till Arbetsdomstolen.
– De ville ge mig en förlikning, tysta mig, men jag sa nej. Jag tycker det är solidariskt att alla ska ha rätt till ersättningen, säger låstekniker Michael Aglén.

I december har Elektrikerförbundet två ärenden uppe i Arbetsdomstolen. Båda rör medarbetarna på Stanley security.

Det första ärendet handlar om att låsteknikerna inte får del av det prestationslönesystem som ingår för tekniker i Installationsavtalet, trots att de enligt Elektrikerförbundet ska ha full rätt till det. I Michael Agléns fall: till och med ikryssat på hans anställningsbevis.

– Vi upptäckte inte felaktigheterna förrän Michael uppmärksammade oss på det, säger Robert Almerstam, klubbordförande för Elektrikerförbundet på Stanley security.

LÄS ÄVEN: ”Risk för liv och hälsa” – förbundet stoppar medlems arbete

Efter att Michael Aglén blev medlem gick han en utbildning inom Elektrikerförbundet för att lära sig mer om avtalet. Under utbildningen lyfte han frågan om prestationslönen. Sedan dess har förbundet drivit frågan mot Stanley security. Någon lösning har dock inte nåtts. Därför är det nu upp till Arbetsdomstolen att avgöra frågan.

Dels handlar ärendet om prestationslönen om personfrågan: Michael Agléns rätt till den extra ersättningen, dels om brott mot kollektivavtalet.

– I kollektivavtalet finns en punkt som heter ”prestationslönesystem”, där står det att det ska tecknas ett prestationslönesystem inom sex månader efter avtalets tecknande. Så har inte skett, och där anser vi att företaget begått brott mot kollektivavtalet, förklarar Robert Almerstam.

Totalt är det 15 stycken låstekniker på Stanley som berörs av utslaget i Arbetsdomstolen. Skulle låsteknikerna få rätt till prestationslön handlar det om cirka 3000-4000 kronor mer i månaden.

LÄS ÄVEN: Efter dödsolyckorna – förbundet pressar regeringen

I dag, knappt två år efter att han blev medlem i Elektrikerförbundet, är Michael Aglén skyddsombud och fackligt förtroendevald för lås, Stanley security i Stockholm.

– I företagets tidigare policy så stod att alla tekniker oavsett vilken yrkestillhörighet man hade skulle ingå i bonussystemet. Men de har hållit ute oss hela tiden, berättar han.

Nu går ditt fall upp i Arbetsdomstolen, hur känns det?

– Jag är taggad. Jag kunde ha varit mer egoistisk och sagt att ”ge mig en bra peng, så är jag tyst”, då hade jag ju fått ett belopp, men då hade de ju tystat Sef och alla andra.

Det andra ärendet som ska upp i Arbetsdomstolen handlar om den extra avsättningen till avtalspensionen som ingår i Elektrikerförbundets kollektivavtal.

Stanley security har betalat in den extra pensionen 2009, 2011, 2012 och 2013. Det är övriga år sedan 2009 som striden står om.

Den extra avsättningen till avtalspensionen infördes 2009 i förhandlingar mellan Elektrikerförbundet och dåvarande arbetsgivarorganisationen EiO, dagens Installatörsföretagen. 2010 gick Stanley security ur EiO, och gick med i Almega i stället.

Det var då bolaget upphörde att betala in den extra avsättningen till pensionen för sina anställda. Dock betalade företaget in avgifterna under åren 2011 till 2013. Bolaget menar nu att det var felaktigt.

LÄS ÄVEN: Elektrikernas skyddsombud eftertraktade hos företagen

I dag är den extra avtalspensionen för Elektrikerförbundets avtal 1,5 procent.

– Vi menar att man ska ha exakt samma paket som innan. Men företaget anser inte det, säger Robert Almerstam.

Nu pågår ett detektivarbete med att leta reda på alla de tekniker som kan beröras av den extra pensionen. Det handlar om alla tekniker som arbetat på Stanley under de berörda åren 2010 samt 2014 till 2017.

– Det är litet jobb att hitta alla anställda, de som slutat. Det är pengar som vi anser att de har rätt till, säger Robert Almerstam.

Redaktionen har varit i kontakt med Stanley security som dock valt att inte kommentera ärendena i Arbetsdomstolen.


Företagsavtal

Larm- och säkerhetsavtalet är ett företagsavtal mellan Elektrikerförbundet och Stanley security. Totalt berörs cirka 350 anställda tekniker av avtalet. Dryga 200 är medlemmar i Elektrikerförbundet.

Förra sommaren, juni 2017, tecknades ett nytt branschavtal mellan Elektrikerförbundet och Seko ihop, med Installatörsföretagen. Det är till för alla som arbetar i branschen inom larm och säkerhetsteknik. Det nya avtalet har ett liknande namn som företagsavtalet med Stanley: Larm- och säkerhetsteknikavtalet.


Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se

 

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Glad sommar, önskar redaktionen!

Och med detta tar Elektrikern ett litet sommaruppehåll på några veckor. Vi hoppas att ni alla får en riktigt solig och fin semester.

Armatur och kabelskydd tog hem priset

NY TEKNIK Ett kabelskydd med en serie genomtänkta tillbehör och en designarmatur för parker och gångstråk. Det blev vinnarna vid Elfack Design Award. Lite chockartat faktiskt, men fantastiskt roligt för mig som gjort den här resan från idé till färdig produkt.

Intellivent Sky: Fläkt med inbyggd näsa

NY TEKNIK Världsunik fläkt med inbyggd doftsensor. Så lanseras Intellivent Sky, en badrumsfläkt med en rad sensorer, däribland inbyggd näsa som reagerar på starka dofter. Det är svenska Fresh som utvecklat sin kändaste fläktmodell med en, vad de själva kallar, unik luktsensor som ökar varvtalet vid odör för att hålla luften fräsch.

Palestinier går över gränsen för jobben

Det är snart Ramadan och Nablus elektriker är i färd med att smycka Gamla stan. Mustafa Qanadilo och Najeh Ratrout installerar ljusslingor över det lilla torget. De arbetar för Nedco, det offentligt ägda elbolaget på norra Västbanken.

Ny sensorteknik kan känna av mikrorörelser

NY TEKNIK Närvarodetektering av helt stilla person, dessutom kryddat med ytterligare sex sensorvärden. Steinel har tagit närvarodetektering ett steg till med sin serie True Presence.

Exxact och Renova: Nu är det utanpå som är inne

NY TEKNIK Utanpåliggande är på väg att bli trendigt och kommer starkt. Det tror i alla fall Schneider som nu utökar ett par av sina större apparatserier till utanpåliggande utförande. Njaee jag undrar om det stämmer med verkligheten. Så funderade Erik Nyholm, elektriker på APPTEK Teknikapplikationer med kontor i Vikbolandet strax utanför Norrköping.

Efterlysning: Känner du igen någon på bilden?

EFTERLYSNING! Redaktionen har fått en bild från bygget av Globen center 1988-89, och nu behöver vi din hjälp. Känner du igen någon på bilden? Kanske är du själv med? I så fall, hör av dig! Globen bildar bakgrund på denna bild som togs med självutlösare av Thomas Robarth, som ligger längst fram i röda byxor.

”De gånger jag egentligen skäms som svensk är när den kristna högern öppnar sin mun”

DEBATT ”Jag fylls av stolthet när människor flyr hit och inte som för lite mer än hundra år sedan flydde härifrån”, skriver Nille Thorsell. Jag skäms nästan aldrig över att vara svensk. Visst har vi fel och brister i detta land men vi rättar nästan alltid till dessa.

Avtal med utländska företag – ett träget arbete för lika villkor

Det kommer fler och fler utländska företag till Sverige för att utföra projekt vunna i olika upphandlingar. Det är en utmaning för facken. För att upprätthålla svenska löner och villkor arbetar Elektrikerförbundet aktivt med frågan. I dagsläget har förbundet ett 50-tal kollektivavtal med utländska företag.

Man klämdes ihjäl i arbetsplatsolycka i Kungsbacka

En man avled förra veckan i Kungsbacka efter att ha blivit klämd mellan en lastbil och en trumma. En polisutredning om arbetsplatsolycka har inletts, skriver TT via Arbetet. Det var vid 12-tiden den 26 juni som olyckan inträffade i Kungsbacka, i anslutning till kommunens ishall.

Gemensamt kvinnonätverk: De vill vara med och påverka

Ida Lindgren-Hawée säger så här om att hon är aktiv i facket: Varför ska jag pröjsa för något om jag inte är med och gör min röst hörd? Hon var en av kvinnorna som träffades när Målareförbundet och Elektrikerförbundet höll en gemensam nätverksträff i Solna. På träffen i verksamhetskrets 1 lärde sig kvinnorna mer om vad facket är.

”Senaste ackordet gav mer än 250 kronor”

– Jag såg möjligheten att tjäna mer pengar med ackord. Mattias Holmberg jobbar på Henningssons el i Falun. Under tolv år har han jobbat på ackord och varit ackordsansvarig på byggen. – Det är inte speciellt svårt. Nyligen tog han steget vidare och blev klubbordförande. Under flera år har det varit ett stort hål i centrala Falun.

Man avliden efter arbetsplatsolycka i Avesta

En 55-årig man har avlidit i samband med en arbetsplatsolycka i Avesta, skriver Aftonbladet. Olyckan inträffade strax efter klockan 11 på tisdagsförmiddagen i närheten av Dalahästen i Avesta. En 55-årig man skadades i samband med att varor skulle lastas av ett fordon vid en restaurang. Mannen hittades blodig i ett lastutrymme på en lastbil.

Rädsla på Hallbo: Personalen skräms till tystnad

Ett 20-tal anställda har sagt upp sig från kommunägda Hallsbergs bostadsstiftelse. Problemen började då en ny vd tillsattes. Anställda är rädda på jobbet, säger Richard Fredriksson, regionalt skyddsombud för Fastighets, till Fastighetsfolket.

Brist på utbildade rulltrappstekniker

Vi befinner oss vid rulltrapporna i Orgelpipan vid centralstationen i Stockholm. Pär Abrahamsson, även Rekan kallad, och Mateuz Jaros felsöker en av rulltrapporna som stannat några gånger och behöver extra kontroll. De båda arbetar som rulltrappstekniker vid Otis i Stockholm.  Rekan Abrahamsson betonar att de är just rulltrappstekniker, inte bara elektriker.