• För många yrkeshantverkare slarvar med fortfarande hälsa, säkerhet och miljö på arbetsplatsen. Det visar ännu än undersökning, och vinkelslipen är den maskin som flest skadar sig på, menar Jan Samuelsson, verktygsspecialist på Bosch. Men nu finns den som så många andra maskiner med kastskydd som tvärstoppar maskinen vid ”hugg” och annan skyddande teknik. Foto: Jan-Erik Johansson

  • För många yrkeshantverkare slarvar med fortfarande hälsa, säkerhet och miljö på arbetsplatsen. Det visar ännu än undersökning, och vinkelslipen är den maskin som flest skadar sig på, menar Jan Samuelsson, verktygsspecialist på Bosch. Men nu finns den som så många andra maskiner med kastskydd som tvärstoppar maskinen vid ”hugg” och annan skyddande teknik. Foto: Jan-Erik Johansson

  • Arbetsmiljöverket har gjort en mall där du kan se hur mycket vibrationer du utsätts för. Kolla vibrations/ accelerationsvärdet på din maskin och sätt in det i vänsterspalten, i nederkant har du tiden och du ska ha max 100 poäng på en dag. Exempel: En skruvmaskin ligger på cirka 2,5 och kan alltså köras 8 timmar innan du når 100 poängsgränsen. En skruvmaskin med slag har runt 15 i accelerationsvärde och bör alltså inte köras mer än en kvart enligt tabellen. Jobbar du med flera olika maskiner får du lägga ihop värdena. Kolla mer på www.av.se Foto: Pressbild

2018-11-01

NY TEKNIK

Var fjärde hantverkare i Sverige tycker att hälso- och säkerhetsåtgärder mest leder till störande avbrott. Var femte struntar helt i kraven.

– Det borde sitta i ryggraden att skydda sig och måste vara lika enkelt och självklart som att ta på sig bilbältet.

Det säger Jan Samuelsson, verktygsspecialist på jätten Bosch som låtit göra undersökningen; Runt 1000 personer i åtta olika europeiska länder har tillfrågats om sina vanor inom det som numera i branschen benämns HMS, Hälsa-Miljö-Säkerhet.

Det är en ganska liten undersökning, men likt många andra så visar resultatet att allt för lite tid och engagemang läggs på säkerhet och att skydda sig på både lång- och kort sikt. Det handlar mycket om buller, damm och vibrationer och svenska hantverkare ligger inte, som vi kanske själva tror, i framkant.

Tvärtom lägger vi mindre daglig tid än flertalet andra europeiska kollegor på säkerhet och skydd enligt den här undersökningen.

LÄS ÄVEN: Leif är för sjuk för att vara arbetslös – men för frisk för att vara sjuk

Bosch använder förstås siffrorna för att ”puffa” för sina maskiner och handverktyg, och de stora tillverkarna bör ju ha ett ansvar att leverera den bra teknik som ju faktiskt finns i dag.

– Ja, det kan man tycka och det gör vi. Samtidigt är det en svår balansgång, säger Jan Samuelsson.

Han menar att mycket teknik finns för att skydda mot buller, damm och vibrationer, men svårigheten är att göra den lätthanterlig så att produktiviteten inte hindras.

– Enkelt uttryckt får det inte vara för krångligt, då används det inte, det ser vi.

Men mycket handlar om information om både riskerna och vilka hjälpmedel som finns, menar Jan Samuelsson.

– Hur mycket vi än gör så känns det viktigaste att nå ut till de som använder verktygen, att budskapet går ut. Att det finns bra grejor, säger Jan Samuelsson och visar ett axplock av Boschs senaste innovationer.

LÄS ÄVEN: Anton Levein: ”Vi blev inte något klokare denna månaden heller”

Vibrationsskador har uppmärksammats mycket, inte minst i Elektrikern och Bosch har producerat flera nyare modeller av olika maskiner med allt lägre vibrationstal. Enklast att skydda sig är förstås med inbyggda hjälpmedel.

Alla maskiner har en PSI, Personlig Säkerhets Instruktion, där du exempelvis kan se just vibrationstalet och jämföra med Arbetsmiljöverkets tabell för hur länge du får/ bör arbeta med respektive maskin.

Ett enkelt exempel på bristen på information bland användarna är att allt fler använder de kortare och snabbare skruvdragarna med slag. En ”vanlig” skruvdragare från Bosch har vibrationstal 2,5 vilket innebär ok att jobba med i 8 timmar.

Slagvarianten har 15 och enligt AMV:s tabell bara ok att jobba med en kvart om dagen. Hur många hade koll på detta?

LÄS ÄVEN: Vibrationsskador är nu den vanligaste arbetssjukdomen

Bosch har också satsat mycket på kastskydd som stoppar maskinen vid ”hugg” och det finns att tillgå hos både tigersågar, skruvdragare och vinkelslipar.

Nästan alla maskiner kan i dag kopplas till dammutsug och när det gäller borrhammare med påbyggd dammsugare har de försetts med eftergång för att slipp dammet när borret dras ut efteråt.

Merparten av maskinerna kan numera också förses med ett chip och kopplas upp på nätet för diverse inställningar och statistik.

Jan-Erik Johansson

 

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Ny teknik

Sawyer: En ny robotkompis på jobbet?

 NY TEKNIK Nästa generation robotar utvecklas nu i hög fart för en allt bredare marknad. Kanske har du snart en mekanisk lärling med dig på bygget. Nästa generation av kollaborativa robotar är på ingång. Sawyer kallas den koreanska maskinen som är lätt att programmera och som löser en del problem själv med hjälp av flera par kameraögon.  Foto: Jan-Erik Johansson.

Nu är de nya föreskrifterna klara

NY TEKNIK Den nya standarden för lamputtag och dito stickproppar infördes 1 april i EU och Sverige. Nu kommer föreskrifterna som anpassats för den standarden. De nya föreskrifterna (ELSÄK-FS 2019:1) trädde i kraft 1 maj men publicerades 8 april på Elsäkerhetsverkets hemsida.

Nya DCL-uttagen väcker stor debatt

NY TEKNIK De nya DCL-uttagen har väckt stor debatt bland elektriker, inte minst på nätet. Både ros och ris, men framförallt att de är svåra att funktionstesta. Du kan inte använda en vanlig spänningsprovare, lite bökigt är det.

Snart sjösätts handlingsplanen mot ful-el

NY TEKNIK Elsäkerhetsverket fortsätter sitt arbete mot fulel och för att få privatpersoner att begripa vad de får och inte får göra. Under 2019 och 2020 ska en rad aktiviteter sjösättas: Det ska tas fram gemensamma budskap och grafik, och det blir ny skyltning och symboler i butik och webbhandel.

DCL: Skarpt läge för ny LU-standard

NY TEKNIK Det är inget aprilskämt, utan den 1 april trädde verkligen den nya standarden för lamputtag i kraft i Europa. Då blir det skarpt läge för DCL, både uttag och stickproppar, i svenska bostäder. Bakgrunden är, som Elektrikern skrivit om tidigare, att proppar och uttag till lampor varierat mycket inom Europa och att vissa länder inte haft något regelverk alls kring LU.

Utbildning via VR: Elektriker i en virtuell värld

NY TEKNIK Nu kan du vara elektriker i den virtuella världen. En ny VR-upplevelse ska både locka och lära elever in i yrket. Shit va coolt. Det säger Anton Juhala som går andra året på ETG, Elteknikbranschens gymnasium, i Nyköping.

Tveksamheten över: Grönt ljus för norska spisdon

NY TEKNIK Nu är det helt okej att installera de så kallade norska spisdonen på anläggningar i Sverige. Ett tillägg i standarden trädde i kraft den 1 januari. Ja, nu är de inte norska längre utan svenska, säger Katarina Olofsson, inspektör produktavdelningen Elsäkerhetsverket. Det handlar om en stickpropp med tillhörande uttag till spisar med enfasanslutning upp till 25 A.

Stöldskydd – på gott och ont: ”En form av övervakning”

NY TEKNIK Alltfler batterimaskiner och större handverktyg förses med stöldskydd och spårningsutrustning. Men precis som med GPS-puckar i servicebilen är det inte självklart att behöva gå med på det. Då kan någon se var arbetstagaren befinner sig och det är en form av övervakning om man drar det till sin spets. Då ska det förhandlas först.

AI, IoT och IEM – Har du koll på förkortningarna?

NY TEKNIK Teknik och system utvecklas i rask takt och vi översvämmas av nya begrepp och förkortningar. Några är lättförståeliga medan andra är mer vaga, kanske på fackengelska och svåra att få grepp om.

Nya armaturer kräver ny utbildning

NY TEKNIK Miljontals gamla belysningsstolpar i landet håller på att få nya, energisnåla armaturer. Men det är inte så självklart som det låter. Man har upptäckt reella problem i samband med det här. Det säger Christer Boström, lärare på utbildningsföretaget Teknikutbildarna.

AFDD: Nytt kombiskydd mot ljusbågar

NY TEKNIK Ljusbågsdetektorer för lågspänningsanläggningar har blivit ett allt hetare ämne inom branschen. Nu finns en AFDD, Arc Fault Detection Devices, med både dvärg- och jordfelsbrytare. AFDD+ heter den här nya enheten från Eaton som kombinerar tre skydd i en och samma modul.

Ny teknik: Smart stigare från Nexans

NY TEKNIK Nu börjar miljonprogrammen renoveras med oändligt många stigarbyten i alla dessa trapphus. Det har Nexans klurat lite extra kring och skapat en stigarkabel just för ändamålet. MQQ 750 V (stigarkabel CPR) är en rund femledarkabel 4 kvadrat som bara mäter 13,3 mm i ytterdiameter.

AI blir nästa steg för batterilager

NY TEKNIK Batterilager som själv tar hänsyn till beteendemönster, varierande elpriser och väderprognoser. Det är det troliga nästa steget i utvecklingen av lokala energisystem. Det tror i all fall utvecklingsföretaget Sustainable Innovation, SI, efter att ha analyserat sin testanläggning i Askersund.

Nya smarta lösningar – Nr 1, 2019

NY TEKNIK En WAGO-hållare för DIN-skena, en hålsåg för skruvfadäser från Målargrossisten Leif Arvidsson AB, returtrummor i mobilen från företaget ERS och version fem av Steinels armatur RS PRO LED S1.

Svensk tillverkare satsar på ”gröna” armaturer

NY TEKNIK Inget slit o släng utan långsiktighet. Så vill svenska LEDenergy profilera sig på en tuff marknad. Jag brinner för miljön och långsiktigt tänkande. Det säger Igal Yaffe, VD, designer och produktutvecklare och, ja, det mesta på LEDenergy Nordic AB. Företaget med sin bas i lilla Emmaboda visade upp sina senaste produkter på Elmässan i Kista.