• Foto: Fortum/Pixabay/Montage (Bilden på det fallna trädet har inget samband med texten)

2018-11-15

Hittills i år har fyra bekräftade arbetsplatsolyckor med dödlig utgång inträffat i kraftverksbranschen, ytterligare en dödsolycka inträffade i en kraftverksdamm.

En av olyckorna inträffade den 10 oktober i Kurravaara utanför Kiruna där en 25-årig tekniker, anställd av Vattenfall, omkom efter att fått en strömgenomgång.

Arbetslaget arbetade med att byta ut en gammal transformator mot en ny markstation. Den 25-åriga teknikern stod på en balk för att montera ned transformatorn. Han hade klättrat upp i en stolpe och spänt fast sig i en sele när olyckan inträffade.

Sekotidningen har talat med åklagare Åse Schoultz, på riksenheten för miljö- och arbetsmiljöbrott. Hon berättar för tidningen hur mannens kollegor på marken plötsligt såg hur 25-åringen hängde i selen.

Kollegorna på platsen hjälpte den skadade mannen ner från stolpen och gjorde livräddande insatser tills dess att ambulanshelikoptern kom. Mannens liv gick dock inte att rädda.

LÄS ÄVEN: Efter dödsolyckorna – förbundet pressar regeringen

Till Norrbottens Media säger Ronny Hjalmarsson, enhetschef för Construction Services vid Vattenfall, där mannen var anställd att olyckan inte skulle kunnat hända.

”Det finns ett antal skyddsbarriärer som ska förhindra att montören kommer i direktkontakt med ström. Den här olyckan ska inte kunna hända”, säger Ronny Hjalmarsson till Norrbottens Media.

En förundersökning om misstänkt arbetsmiljöbrott och vållande till annans död är inledd.

De övriga olyckorna i kraftverksbranschen under året inträffade dels i vattenkraftverk, dels vid röjningsarbete i skog.


LÄS ÄVEN: Öppet brev med anledning av flera elmontörers död på jobbet


Dödsolyckor i kraftverksbranschen 2018

→ Maj: En servicetekniker vid Bilfinger drunknade vid vattenkraftverket i Gullspång. Olyckan inträffade under en återkommande rondering av dammarna. Vid rondering är ensamarbete vanligt, förklarade Jan Erik Kukkonen, vd för Bilfinger, för tidningen i samband med olyckan.

→ September: I Högsby i Småland träffades en anställd vid en underentreprenör till elbolaget Eon av ett fallande träd när han deltog i röjningsarbetet efter stormen Knud.

→ September: I Fjärås utanför Kungsbacka träffades en man som arbetade för Vattenfall Services, på uppdrag av Ellevio, av ett fallande träd under arbetet med att röja upp efter stormen Knud.

→ Oktober: En 25-årig tekniker, anställd av Vattenfall, omkom efter en strömgenomgång. Olyckan inträffade i Kurravaara utanför Kiruna där arbetslaget arbetade med att byta ut en gammal transformator mot en ny markstation.

→ Oktober: En äldre man avled efter att ha fallit i vattnet vid kraftverket i Tidavad i Mariestad. Olyckan betraktades initialt som en arbetsplatsolycka då mannen höll på med någon form av arbete på platsen. Polisen uppdaterade informationen senare och förklarade att det inte längre ses som en arbetsplatsolycka. Mannen ska ha ramlat i dammen från en båt.

Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se

 

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Sista rycket i valrörelsen

Valdagen närmar sig med rekordfart. Under den sista arbetsdagen innan valet till Europaparlamentet på söndag träffade LO-fackens kandidat Johan Danielsson ett femtontal elektriker på Spedab i Stockholm.

Man till sjukhus efter elolycka i Karlstad

En man har fått föras till sjukhus efter att ha fått ström genom kroppen på en byggarbetsplats i Karlstad. Arbetsplatsolyckan inträffade strax innan lunchtid på fredagen. En man som arbetade på en byggarbetsplats i Viken i Karlstad drabbades av en elolycka där han fick ström genom kroppen.

Fler tågbolag väljer att förbjuda spelreklam

Den allt mer aggressiva spelreklamen har fått flera trafikhuvudmän och tågbolag att förbjuda spelannonser på bussar och tåg. I vintras införde Västtrafik ett förbud, nyligen sa MTR Express nej. Samtidigt håller SL och Jernhusen fast vid att tillåta reklamen. MTR Express gick nyligen ut och anslöt sig till tidningen Offsides nej till spelreklam.

Långa dagar för elektriker i Gibraltar

ELEKTRIKER I VÄRLDEN Om Storbritannien lämnar EU påverkas även självstyrande Gibraltar. Elektrikern James Finlayson är dock inte orolig för egen del. James Finlayson parkerar bilen på Gibraltars trånga gator. Vrider man huvudet åt ena hållet ser man Spanien, åt andra Marocko. Blundar man och lyssnar pratas det Brexit.

Hård press för minimilön i hela EU

En kör håller på att stämma upp i Europa. Juncker, Macron, Timmermans och flera andra lovsjunger minimilönen och vill att alla länder inför en. Det skulle rycka undan grunden för den svenska modellen där politiker håller fingrarna borta från lönebildningen. Artikeln är tidigare publicerad i Arbetet.

Efter inspektionerna: Företag förbjuds arbeta på hög höjd

Bolaget Tak och fasadklättrarna i Sthlm AB förbjuds arbeta på hög höjd av Arbetsmiljöverket. Detta efter att oanmälda inspektioner avslöjat en rad allvarliga brister, skriver Arbetarskydd.  Arbetsmiljöverket utförde fyra oanmälda inspektioner hos bolaget Tak och fasadklättrarna i Sthlm AB.

Asbest på NCC:s bygge – rev skivorna med tigersåg

NCC:s byggnadsarbetare sågade ovetandes ned asbestskivor med tigersåg, helt utan skyddsutrustning. Även sjukhusets personal och besökare kan ha exponerats, skriver Byggnadsarbetaren. När universitetssjukhuset i Örebro skulle renoveras under NCC:s generalentreprenad var det ingen som visste att det fanns skivor med asbest i konstruktionen.

Därför påverkar EU-valet just dig

Den 26 maj är det val till EU-parlamentet. Ett val som påverkar våra jobb, klimatet och beslut som fattas i Sveriges riksdag, kommuner och regioner. Här får du veta mer om vad valet handlar om. EU kan verka långt borta, men spelar ändå stor roll för vår vardag.

Jobbfrågan splittrar partierna i EU-valet

MP välkomnar EU-regler för pappaledighet, medan C tycker att unionen ska hålla tassarna borta från sådana regelverk. Här står jobbstriden i EU-valet. Tolkningarna om vad den sociala pelaren innebär går i sär. I november 2017 hölls det sociala toppmötet i Göteborg på statsminister Stefan Löfvens initiativ.

Så röstade politikerna i fyra viktiga EU-frågor

Vad tycker de svenska partierna i viktiga EU-frågor som arbetsvillkor och gränsvärden mot cancerframkallande ämnen? Här kan du se hur de svenska EU-parlamentarikerna har röstat. Socialt protokoll Facken i Europa kräver ett socialt protokoll i EU:s fördrag som ska garantera att fackliga och sociala rättigheter går före ekonomiska friheter.

Arbetsmiljöverket vill att åklagare utreder dödlig fallolycka

Mannen omkom efter ett högt fall på en byggarbetsplats i Stenungsund. Arbetsmiljöverket vill nu att polis och åklagare utreder arbetsplatsolyckan, skriver Sveriges Radio. Olyckan inträffade i januari, på en byggarbetsplats i Stenungsund. En man som arbetade med takläggning omkom efter att ha fallit ett tiotal meter ned i ett betonggolv.

Elolycka: Fick ström genom kroppen vid byte av knapp

En anställd vid ett företag i Kristianstad kommun fick föras till sjukhus efter att ha fått ström genom kroppen i samband med ett arbete. Händelsen har anmälts till Arbetsmiljöverket, skriver 24 Kristianstad. Det var i mitten av april som olyckan inträffade. En anställd på ett företag i Kristianstad kommun utförde arbete på annan ort.

Luftburen inspektion – Micael synar elnätet från ovan

Det är en onsdagsförmiddag i slutet av mars. Den röda helikoptern hovrar ovanför Gävle energis elnät. I helikoptern sitter Micael Lennartsson, luftledningsbesiktningsman, tillsammans med helikopterpiloten Jonas Högberg från Kallax flyg. Det ser väldigt bra ut. Gävle energi har ett luftnät i gott skick, konstaterar Micael Lennartsson.

EU-val: Sverige har 20 av 751 platser i parlamentet

Den 26 maj är det val till Europaparlamentet där 751 ledamöter sitter. Sverige har i dagsläget 20 platser. Under mandatperioden 2014-2019 har Socialdemokraterna haft fem av Sveriges 20 platser. I dag sitter där Aleksander Gabelic, Jytte Guteland, Anna Hedh, Olle Ludvigsson och Marita Ulvskog. Av dessa fem är det endast Jytte Guteland som kandiderar för omval.

Alla partier värnar svenska modellen – men röstar olika i EU

All svenska partier i Europaparlamentet har levt upp till sina vallöften från 2014 och säger sig värna den svenska modellen. Men synen på vad den svenska modellen är skiljer sig åt, konstaterar Arena idé i en ny rapport.