• Den här nyheten, en liten Cable Clip till golvvärmeslingor är en detalj som saknats så mycket att den blev årets Bästa Elnyhet på mässan. Bara snäpp fast på ”armeringen” och tryck i kabeln. Lätt att efterjustera och du slipper alla strips. Foto: Jan-Erik Johansson

  • Elektrikern Torbjörn Lindberg kollar nyheter i Knipex monter på årets elmässa i Kista. Visst är det kul med innovationer och specialverktyg, men trots allt finns det fortfarande inget som slår en bra sekatör, menar han.– Att bara ha ett verktyg till mycket är en fördel som överväger. Foto: Jan-Erik Johansson

  • Clipsen används till rotnät 2,5 mm och passar värmekablar till Ebecos Cable Kit samt 4-kvadrats Cableflex, eller annat märke. Magnus Arvhammar på Ebeco visar. Foto: Jan-Erik Johansson

  • Slangen passar i verktyget så att knivarna skär på plikans upphöjda delar. Inga grader eller skärskador på innehållet, dessutom lättare att komma åt om det är trångt åt sidorna. Foto: Jan-Erik Johansson

  • Slangen passar i verktyget så att knivarna skär på plikans upphöjda delar. Inga grader eller skärskador på innehållet, dessutom lättare att komma åt om det är trångt åt sidorna. Foto: Jan-Erik Johansson

2018-11-28

Fler specialverktyg och lite bättre lösningar på det mesta. Elmässan i Kista visade upp det senaste som nu oftast handlar om att göra bra grejor något bättre.
– Den här finns det plats för i verktygslådan.

Det säger Torbjörn Lindberg, elektriker och ägare av egna företaget Lindberg elteknik i Stockholm. Han kikar på verktyg i Knipex monter och klämmer och testar deras nya Twistcut; Ett verktyg som kapar plikaslang utan att skada trådar eller kabel inuti; Öppna, lägg i slangen och snurra ett varv och knivarna skär garanterat på slangens upphöjning.

Tänkt för att eliminera risken att skära i innehållet, men också för att komma åt ända intill vägg vid rörutsläpp.

– Det är väl jättebra tänkt, men… tja, jag brukar väl använda sekatör till det mesta och att bara ha ett verktyg till mycket är en fördel som överväger.

– Man kan inte ha ett verktyg för varje moment på sig, men är det trångt så kan den vara bra. Så som sagt, en sådan hamnar nog i lådan, säger Torbjörn Lindberg.

LÄS ÄVEN: NY TEKNIK: Schneiders nya app gör mer för installatören

Han brukar försöka gå på mässan och kolla in lite nytt.

– Kollar upp lite av varje. Man stannar gärna till vid de fabrikat man brukar jobba med och ser om de har förbättrat något eller kommit med någon nyhet.

Och visst är det en del nytt även om det, som Torbjörn Lindberg säger, mest handlar om små förbättringar och/ eller hopkok av flera befintliga tekniker till en enklare helhet som Aura Light i artikeln intill. Några fler exempel:

– Bästa elnyhet för året är en värmekabelclips kallad Cable clip från Ebeco. En plastplutt som passar att snäppa på armeringsnätet och som man sedan trycker i värmekabeln i. Lätt att justera i sidled och att lossa kabeln på längden vid justering. Du slipper också en miljard strips att klippa och sedan sticka sönder händerna på när du ska krypa bort och ändra en kabelsnutt. Tråd o clips bygger 7 mm.

– Smarta belysningslösningar kommer lavinartat och det syns på mässan där flera av de stora nu kommer med egna varianter på ”puck” – och trådlösa systemlösningar utan stora centralenheter.

– Knipex har, förutom ovan nämnda Twistcut, en kabelskalare i samma stil som kallad ErgoStrip och en nyhet på mässan är att den släpps i ytterligare en version, specialgjord för vänsterhänta.

Drygt 220 utställare gjorde 2018 till en rätt kul mässa faktiskt.

Jan-Erik Johansson

 

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Ny teknik

Snart sjösätts handlingsplanen mot ful-el

NY TEKNIK Elsäkerhetsverket fortsätter sitt arbete mot fulel och för att få privatpersoner att begripa vad de får och inte får göra. Under 2019 och 2020 ska en rad aktiviteter sjösättas: Det ska tas fram gemensamma budskap och grafik, och det blir ny skyltning och symboler i butik och webbhandel.

DCL: Skarpt läge för ny LU-standard

NY TEKNIK Det är inget aprilskämt, utan den 1 april trädde verkligen den nya standarden för lamputtag i kraft i Europa. Då blir det skarpt läge för DCL, både uttag och stickproppar, i svenska bostäder. Bakgrunden är, som Elektrikern skrivit om tidigare, att proppar och uttag till lampor varierat mycket inom Europa och att vissa länder inte haft något regelverk alls kring LU.

Utbildning via VR: Elektriker i en virtuell värld

NY TEKNIK Nu kan du vara elektriker i den virtuella världen. En ny VR-upplevelse ska både locka och lära elever in i yrket. Shit va coolt. Det säger Anton Juhala som går andra året på ETG, Elteknikbranschens gymnasium, i Nyköping.

Tveksamheten över: Grönt ljus för norska spisdon

NY TEKNIK Nu är det helt okej att installera de så kallade norska spisdonen på anläggningar i Sverige. Ett tillägg i standarden trädde i kraft den 1 januari. Ja, nu är de inte norska längre utan svenska, säger Katarina Olofsson, inspektör produktavdelningen Elsäkerhetsverket. Det handlar om en stickpropp med tillhörande uttag till spisar med enfasanslutning upp till 25 A.

Stöldskydd – på gott och ont: ”En form av övervakning”

NY TEKNIK Alltfler batterimaskiner och större handverktyg förses med stöldskydd och spårningsutrustning. Men precis som med GPS-puckar i servicebilen är det inte självklart att behöva gå med på det. Då kan någon se var arbetstagaren befinner sig och det är en form av övervakning om man drar det till sin spets. Då ska det förhandlas först.

AI, IoT och IEM – Har du koll på förkortningarna?

NY TEKNIK Teknik och system utvecklas i rask takt och vi översvämmas av nya begrepp och förkortningar. Några är lättförståeliga medan andra är mer vaga, kanske på fackengelska och svåra att få grepp om.

Nya armaturer kräver ny utbildning

NY TEKNIK Miljontals gamla belysningsstolpar i landet håller på att få nya, energisnåla armaturer. Men det är inte så självklart som det låter. Man har upptäckt reella problem i samband med det här. Det säger Christer Boström, lärare på utbildningsföretaget Teknikutbildarna.

AFDD: Nytt kombiskydd mot ljusbågar

NY TEKNIK Ljusbågsdetektorer för lågspänningsanläggningar har blivit ett allt hetare ämne inom branschen. Nu finns en AFDD, Arc Fault Detection Devices, med både dvärg- och jordfelsbrytare. AFDD+ heter den här nya enheten från Eaton som kombinerar tre skydd i en och samma modul.

Ny teknik: Smart stigare från Nexans

NY TEKNIK Nu börjar miljonprogrammen renoveras med oändligt många stigarbyten i alla dessa trapphus. Det har Nexans klurat lite extra kring och skapat en stigarkabel just för ändamålet. MQQ 750 V (stigarkabel CPR) är en rund femledarkabel 4 kvadrat som bara mäter 13,3 mm i ytterdiameter.

AI blir nästa steg för batterilager

NY TEKNIK Batterilager som själv tar hänsyn till beteendemönster, varierande elpriser och väderprognoser. Det är det troliga nästa steget i utvecklingen av lokala energisystem. Det tror i all fall utvecklingsföretaget Sustainable Innovation, SI, efter att ha analyserat sin testanläggning i Askersund.

Nya smarta lösningar – Nr 1, 2019

NY TEKNIK En WAGO-hållare för DIN-skena, en hålsåg för skruvfadäser från Målargrossisten Leif Arvidsson AB, returtrummor i mobilen från företaget ERS och version fem av Steinels armatur RS PRO LED S1.

Svensk tillverkare satsar på ”gröna” armaturer

NY TEKNIK Inget slit o släng utan långsiktighet. Så vill svenska LEDenergy profilera sig på en tuff marknad. Jag brinner för miljön och långsiktigt tänkande. Det säger Igal Yaffe, VD, designer och produktutvecklare och, ja, det mesta på LEDenergy Nordic AB. Företaget med sin bas i lilla Emmaboda visade upp sina senaste produkter på Elmässan i Kista.

NEXA når längre

NY TEKNIK Nu kliver radiokommunikation via smalbandet in i smartahem-lösningarna. Med det här systemet har vi marknadens längsta räckvidd. Det säger Per Skärlund, produktutvecklingschef NEXA, som på Elmässan i Kista visade upp sitt nya system NXT för första gången.

Övervakning: Här scannar chefen personalens hjärnor

Skulle du vilja ha en keps som rapporterar dina känslor till chefen? För de anställda på ett kinesiskt elektronikföretag är detta verklighet och övervakningstrenden sprider sig snabbt, skriver Svenska Dagbladet.

Tobias vågade – satsade allt på sin idé

Han är elektrikern som fick en idé, sålde allt och satsade på en helt ny produkt. Det är fruktansvärt kul att se vägen från en idé till att folk står här och tycker att det är mässans nyhet, säger Tobias Hallander, grundare av kabelskyddet Emtotech, när vi ses på Elmässan i Kista. Det började med en semesterresa till Thailand.