• Den här nyheten, en liten Cable Clip till golvvärmeslingor är en detalj som saknats så mycket att den blev årets Bästa Elnyhet på mässan. Bara snäpp fast på ”armeringen” och tryck i kabeln. Lätt att efterjustera och du slipper alla strips. Foto: Jan-Erik Johansson

  • Elektrikern Torbjörn Lindberg kollar nyheter i Knipex monter på årets elmässa i Kista. Visst är det kul med innovationer och specialverktyg, men trots allt finns det fortfarande inget som slår en bra sekatör, menar han.– Att bara ha ett verktyg till mycket är en fördel som överväger. Foto: Jan-Erik Johansson

  • Clipsen används till rotnät 2,5 mm och passar värmekablar till Ebecos Cable Kit samt 4-kvadrats Cableflex, eller annat märke. Magnus Arvhammar på Ebeco visar. Foto: Jan-Erik Johansson

  • Slangen passar i verktyget så att knivarna skär på plikans upphöjda delar. Inga grader eller skärskador på innehållet, dessutom lättare att komma åt om det är trångt åt sidorna. Foto: Jan-Erik Johansson

  • Slangen passar i verktyget så att knivarna skär på plikans upphöjda delar. Inga grader eller skärskador på innehållet, dessutom lättare att komma åt om det är trångt åt sidorna. Foto: Jan-Erik Johansson

2018-11-28

Fler specialverktyg och lite bättre lösningar på det mesta. Elmässan i Kista visade upp det senaste som nu oftast handlar om att göra bra grejor något bättre.
– Den här finns det plats för i verktygslådan.

Det säger Torbjörn Lindberg, elektriker och ägare av egna företaget Lindberg elteknik i Stockholm. Han kikar på verktyg i Knipex monter och klämmer och testar deras nya Twistcut; Ett verktyg som kapar plikaslang utan att skada trådar eller kabel inuti; Öppna, lägg i slangen och snurra ett varv och knivarna skär garanterat på slangens upphöjning.

Tänkt för att eliminera risken att skära i innehållet, men också för att komma åt ända intill vägg vid rörutsläpp.

– Det är väl jättebra tänkt, men… tja, jag brukar väl använda sekatör till det mesta och att bara ha ett verktyg till mycket är en fördel som överväger.

– Man kan inte ha ett verktyg för varje moment på sig, men är det trångt så kan den vara bra. Så som sagt, en sådan hamnar nog i lådan, säger Torbjörn Lindberg.

LÄS ÄVEN: NY TEKNIK: Schneiders nya app gör mer för installatören

Han brukar försöka gå på mässan och kolla in lite nytt.

– Kollar upp lite av varje. Man stannar gärna till vid de fabrikat man brukar jobba med och ser om de har förbättrat något eller kommit med någon nyhet.

Och visst är det en del nytt även om det, som Torbjörn Lindberg säger, mest handlar om små förbättringar och/ eller hopkok av flera befintliga tekniker till en enklare helhet som Aura Light i artikeln intill. Några fler exempel:

– Bästa elnyhet för året är en värmekabelclips kallad Cable clip från Ebeco. En plastplutt som passar att snäppa på armeringsnätet och som man sedan trycker i värmekabeln i. Lätt att justera i sidled och att lossa kabeln på längden vid justering. Du slipper också en miljard strips att klippa och sedan sticka sönder händerna på när du ska krypa bort och ändra en kabelsnutt. Tråd o clips bygger 7 mm.

– Smarta belysningslösningar kommer lavinartat och det syns på mässan där flera av de stora nu kommer med egna varianter på ”puck” – och trådlösa systemlösningar utan stora centralenheter.

– Knipex har, förutom ovan nämnda Twistcut, en kabelskalare i samma stil som kallad ErgoStrip och en nyhet på mässan är att den släpps i ytterligare en version, specialgjord för vänsterhänta.

Drygt 220 utställare gjorde 2018 till en rätt kul mässa faktiskt.

Jan-Erik Johansson

 

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Ny teknik

Övervakning: Här scannar chefen personalens hjärnor

Skulle du vilja ha en keps som rapporterar dina känslor till chefen? För de anställda på ett kinesiskt elektronikföretag är detta verklighet och övervakningstrenden sprider sig snabbt, skriver Svenska Dagbladet.

Tobias vågade – satsade allt på sin idé

Han är elektrikern som fick en idé, sålde allt och satsade på en helt ny produkt. Det är fruktansvärt kul att se vägen från en idé till att folk står här och tycker att det är mässans nyhet, säger Tobias Hallander, grundare av kabelskyddet Emtotech, när vi ses på Elmässan i Kista. Det började med en semesterresa till Thailand.

De vill 3D-printa verktyg i rymden – av måndamm

Forskare och ingenjörer på Europeiska rymdorganisationen (ESA) har tagit fram en metod för att 3D-printa verktyg av måndamm, skriver NyTeknik. Du är långt ute i rymden och ingen kan höra dig skrika. Då går plötsligt din livsviktiga skruvdragare sönder. Vägen till Biltema är mycket, mycket lång.

Nya smarta lösningar – Nr 9, 2018

NY TEKNIK En fjäder med handtag för kraft från Sahlins, elvärme med färg från LVI, låsbara don 2.0 från Hammarprodukter och en UV-beständig slang från PM-Flex. Här hittar du några av de senaste innovationerna på teknikfronten.

Multiflex: En smart problemlösare i taket

NY TEKNIK Med en ny patenterad fjäderlösning blev Multiflex nominerad till bästa nyhet inom belysning på elmässan i Kista. Vinst blev det inte, men väl rejäl uppmärksamhet från besökarna. Det är svensk LEDsystem Scandinavia som presenterade en problemlösare vid infällning i tak.

Styr med mobilen – Nu är Plejds nya gateway släppt

Svenska Plejd med sin smarta belysningslösning via puckar har Elektrikern nyligen skrivit om. Fortsättningen av deras system ut på nätet har varit efterlängtat och på elmässan visades så för första gången deras nysläppta gateway. Liten smidig historia, knappt stor som en kapslad dosa.

Nya smarta lösningar – Nr 8, 2018

NY TEKNIK En ny slagborr från Festool, en elinstallationstång från KNIPEX, kombikablar för hög- och lågspänning från Nexan och latexfria kemhandskar från Tegera. Här är några av de allra senaste smarta lösningar inom ny teknik.

Gruppera med mesh och blåtand

NY TEKNIK Svenska Karl H Ström lanserar en ny mängdarmatur från Steinel med verkligen massor av tekniska funktioner. RS PRO Connect 5100 heter armaturen som är en IP 66-klassad armatur med 30W LED-ljuskälla tänkt för garage, parkeringshus, industri, källare och liknande.

Spårbara verktyg med hjälp av app

NY TEKNIK Uppkopplade handverktyg blir allt vanligare och användningsområdet bredare. Amerikanska Milwaukee stöldskyddar nu sina verktyg via sitt nätbaserade system One-Key. Vi har hittat maskiner i Tjeckien som stulits från Jönköping som vi kunnat stänga av och göra obrukbara, säger Kristofer Karlsson, distriktssäljare Milwaukee.

Maskiner för säkrare arbetsmiljö

NY TEKNIK Var fjärde hantverkare i Sverige tycker att hälso- och säkerhetsåtgärder mest leder till störande avbrott. Var femte struntar helt i kraven. Det borde sitta i ryggraden att skydda sig och måste vara lika enkelt och självklart som att ta på sig bilbältet.

Schneiders nya app gör mer för installatören

NY TEKNIK MySchneider Electrician heter en ny app från Schneider där tanken, precis som med liknande projektappar, är att du ska klara en hel massa skrivbordsjobb ute på fältet. Men här har Schneider tagit det ett steg till med en lång rad fiffiga funktioner för installatören. Appen innehåller en komplett produktkatalog med all produktinformation.

Snart är det dags för Elmässa igen!

17-18 oktober är det dags för Elmässan Stockholm igen. Ett välkommet avbrott i oxveckorna om möjlighet finns. Mässan har vuxit under åren och i år väntas 220 utställare ta med sig sina senaste innovationer att känna och klämma på.

Nya smarta lösningar – Nr 7, 2018

En tvåtrådig dimmerpuck från ELKO, en laser med extra linje från FLEX, en batteridriven skottkärra från Makita och en skaltång med kabelavbitare från Knipex. Här är några av de allra senaste innovationerna inom ny teknik.

Bränder i elanläggningar ska utredas

Varje år klassas 1800 bränder i svenska hem som elrelaterade. 150 av dem uppstår i själva elanläggningen och nu ska Elsäkerhetsverket gräva vidare kring hur och varför. Inom projektet Elsäkerhet i bostäder har statistik från räddningstjänstens insatsrapporter mellan åren 2005 till 2015 granskats.

Nya EU-standarden: Ett moment 22 för nya lamputtag

Den nya EU-standarden för lamputtag har funnits sedan 2009, men i Sverige har den inte slagit genom alls. 1 april nästa år skulle det vara slut för den gamla lampproppen och uttaget även här, men nu lättas på kraven. Hört talas om den här, men aldrig sett den installerad någonstans. Det är nytt för mig.