• Foto: Pressbild

2018-11-09

KULTURTIPS

Bok: ”Ett jävla solsken”
En biografi om Ester Blenda Nordström av Fatima Bremmer, 2017.
Augustvinnare 2017 för årets svenska fackbok.


”Priset för det ultimata äventyret har blivit högt. Ester Blenda har gift sig med en man hon inte älskar för att få en plats i den historiska expeditionen – och har fått betala med en förlorad kärlek. Nu sitter hon fast i ett sjaskigt timmerhus i en grå by i Sibirien, ensam med nattsvarta tankar, hembränt i glaset och fotograferar lik för att få ihop pengar till mat.”

(Sid 293)


Det här är biografin om den i dag allt för bortglömda journalisten Ester Blenda Nordström som slog igenom på 1910-talet genom att wallraffa 30 år innan Günter Wallraff ens föddes.

1914 slog Ester Blenda Nordström igenom med sina reportage i Svenska Dagbladet där hon tog anställning som piga på en svensk bondgård, det blev några månader senare reportageboken ”En piga bland pigor”.

Efter debuten snurrade hennes liv i allt snabbare takt. I det undersökande journalistikens namn reste hon som tredjeklasspassagerare till USA och skildrade de svenska immigranternas tillvaro i det nya landet.

Hon tog anställning som lärare bland de kringresande samerna i norra Sverige, red på mula över Anderna, var utsänd för att hjälpa finska byar undan hungersnöden under det finska inbördeskriget och deltog i en flerårig expedition i ett vulkanområde i Sibirien.

Ester Blenda levde hårt, snabbt och intensivt. Det här är en berättelse om journalistik, hbtq, kvinnlig frigörelse, nutidshistoria och livslång kärlek.

LÄS ÄVEN: Skrivandet blev Dylans räddningsplanka

Dessutom. Ester Blenda Nordström skrev barnböcker om en flicka som gick sin egen väg. En flicka som är självständig, modig, rebellisk. Som inte bryr sig om fina klänningar eller om hon blir smutsig. Som hoppar upp på en hästrygg på en cirkus och gör de mest vågade konster framför publiken, som hissar upp en cykel i en flaggstång och försöker flyga med ett paraply.

Den första boken i serien kom ut 1919. Huvudpersonen heter Ann-Marie. Inte Pippi, som i den mer kända varianten av en viss Astrid Lindgren som publicerades några decennier senare.

Att Astrid Lindgren minst sagt måste ha inspirerats av Ester Blendas böcker går inte att bortse ifrån.

Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se

 

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Kultur

”Totalt misslyckat försök att göra Almedalen sexigare”

RECENSION ”Det här verkar ha ambitionen att vara House of Cards-smart. Men svensk politik är snarare Benny Hill. Och Almedalen är ett kollo för vår politiska elit”, skriver Arbetets kulturredaktör Johannes Klenell (som sett tv-serien Den inre cirkeln, baserad på Moderaternas gamle strategs bok I maktens öga).

”Agnes” av Dylan Färemark – Del 7

KULTUR Del 7 Frågor utan svar Här är den sjunde delen av Dylan Färemarks prisbelönta novell Agnes, som publiceras som följetong i Tidningen Elektrikern.

Tipsen: Sexutbildning och dystopi

KULTURTIPS Tv-serien: Sex education (Netflix, åtta delar) Sex education handlar om tonårige Otis och hans delvis krångliga vänrelationer. Otis mamma, som spelas av Gillian Anderson (bland annat Arkiv X) är sexterapeut. Otis tillhör på intet sätt innegänget, men hans liv tar en ny vändning när han börjar umgås med skolans kaxigaste tjej, Maeve.

LO och januariavtalet: En klassisk krisreaktion i fyra faser

Januariavtalet mellan S, MP, C och L utlöste kraftiga krisreaktioner inom LO. Arbetet går igenom vittnesmålen, från första chocken till nyorienteringen. 1. Chock  inträder direkt och kan vara upp till några dagar. Tillståndet skärmar av och skyddar den drabbade från den skrämmande upplevelsen.

”Agnes” av Dylan Färemark – Del 4

KULTUR Del 4 Ett liv Här är den fjärde delen av Dylan Färemarks prisbelönta novell Agnes, som publiceras som följetong i Tidningen Elektrikern.

Elens dag 2019 – så firar Sverige

Idag är det inte vilken dag som helst det är nämligen Elens dag! Denna ypperliga högtid firas på lite olika sätt runt om i landet. Vad skulle du göra om elen plötsligt försvann? Det skulle inte gå att laga mat på spisen, alla råvaror i kyl och frys skulle bli dåliga och det skulle inte gå att handla i affärerna.

Lista: Här är de mest lästa artiklarna från 2018

Otillåtet hemmafixe, asbest, lönenivåer och dödliga arbetsplatsolyckor. Det är vad några av de tio mest lästa artiklarna på Elektrikerns sajt handlat om under 2018. Har du läst dem? Här nedan hittar du listan. 1.

”Billigt kontrakteras folk som segregeras” – och andra dikter av Mats Hammarlund

Här nedan följer en samling dikter av Mats Hammarlund. Förutom skrivandet har denne jobbat inom byggbranschen, mest som snickare och timmerman på byggen i Stockholm, men även på LO-TCO Biståndsnämnd. Dikterna är: 1. Livsviktigt 2. Byggfolk 3. Billigt kontrakteras folk som segregeras 4. Dolda risker 5. Döden passar på 6.

Tips: Elektrikerns mumsiga julrecept

R

Mys i juletid: Kolla in Elektrikerns kulturtips

Sylvia Kjellberg har läst novellsamlingen ”Bäcken” av Werner Aspenström, och Lina Hård tipsar om guldkorn att finna på SVT & SR Play. Här är två julmysiga kulturtips från våra journalistkollegor.

Elektriskt musikquiz – utmana familj och vänner!

Utmana familj och vänner. Klarar ni av detta musikquiz med svenska låtar på eltemat? Rätt svar hittar du längst ned (fuska inte). 1. Leila K hade en dunderhit på 90-talet med kraftfullt tema. Vad hette den? 2. Bandet är från Norrköping och har haft hits som Kärlekens tunga och Pojkar, pojkar, pojkar. Vad heter bandet? 3.

Vad minns du från 2018? Tävla om biobiljetter i Elektrikerns tipstolva!

Nu står 2019 för dörren, med allt vad det innebär. Men hur mycket minns du egentligen från det gångna året? Ta chansen att tävla med Elektrikern! Har du läst Elektrikern under året kanske du kommer ihåg de flesta av svaren.

”Agnes” av Dylan Färemark – Del 3

KULTUR Del 3 Dramaten Här är den tredje delen av Dylan Färemarks prisbelönta novell Agnes, som publiceras som följetong i Tidningen Elektrikern.

Dokumentärtipset: Arvet efter Kent Ekeroth

KULTUR Dokumentär: Arvet efter Kent Ekeroth (2018) En dokumentär av Erik Hedtjärn om en av Sverigedemokraternas mest kända politiker. (Finns på SR-play) För precis åtta år sedan började Sveriges Radios Erik Hedtjärn följa den då nya och okända riksdagsledamoten Kent Ekeroth.

”Agnes” av Dylan Färemark – del 2

KULTUR Del 2 Nora och Tussen Här är den andra delen av Dylan Färemarks prisbelönta novell ”Agnes”, som publiceras som följetong i Tidningen Elektrikern.