• Foto: Pressbild

2018-11-09

KULTURTIPS

Bok: ”Ett jävla solsken”
En biografi om Ester Blenda Nordström av Fatima Bremmer, 2017.
Augustvinnare 2017 för årets svenska fackbok.


”Priset för det ultimata äventyret har blivit högt. Ester Blenda har gift sig med en man hon inte älskar för att få en plats i den historiska expeditionen – och har fått betala med en förlorad kärlek. Nu sitter hon fast i ett sjaskigt timmerhus i en grå by i Sibirien, ensam med nattsvarta tankar, hembränt i glaset och fotograferar lik för att få ihop pengar till mat.”

(Sid 293)


Det här är biografin om den i dag allt för bortglömda journalisten Ester Blenda Nordström som slog igenom på 1910-talet genom att wallraffa 30 år innan Günter Wallraff ens föddes.

1914 slog Ester Blenda Nordström igenom med sina reportage i Svenska Dagbladet där hon tog anställning som piga på en svensk bondgård, det blev några månader senare reportageboken ”En piga bland pigor”.

Efter debuten snurrade hennes liv i allt snabbare takt. I det undersökande journalistikens namn reste hon som tredjeklasspassagerare till USA och skildrade de svenska immigranternas tillvaro i det nya landet.

Hon tog anställning som lärare bland de kringresande samerna i norra Sverige, red på mula över Anderna, var utsänd för att hjälpa finska byar undan hungersnöden under det finska inbördeskriget och deltog i en flerårig expedition i ett vulkanområde i Sibirien.

Ester Blenda levde hårt, snabbt och intensivt. Det här är en berättelse om journalistik, hbtq, kvinnlig frigörelse, nutidshistoria och livslång kärlek.

LÄS ÄVEN: Skrivandet blev Dylans räddningsplanka

Dessutom. Ester Blenda Nordström skrev barnböcker om en flicka som gick sin egen väg. En flicka som är självständig, modig, rebellisk. Som inte bryr sig om fina klänningar eller om hon blir smutsig. Som hoppar upp på en hästrygg på en cirkus och gör de mest vågade konster framför publiken, som hissar upp en cykel i en flaggstång och försöker flyga med ett paraply.

Den första boken i serien kom ut 1919. Huvudpersonen heter Ann-Marie. Inte Pippi, som i den mer kända varianten av en viss Astrid Lindgren som publicerades några decennier senare.

Att Astrid Lindgren minst sagt måste ha inspirerats av Ester Blendas böcker går inte att bortse ifrån.

Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se

 

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Kultur

Dokumentärtipset: Arvet efter Kent Ekeroth

KULTUR Dokumentär: Arvet efter Kent Ekeroth (2018) En dokumentär av Erik Hedtjärn om en av Sverigedemokraternas mest kända politiker. (Finns på SR-play) För precis åtta år sedan började Sveriges Radios Erik Hedtjärn följa den då nya och okända riksdagsledamoten Kent Ekeroth.

”Agnes” av Dylan Färemark – del 2

KULTUR Del 2 Nora och Tussen Här är den andra delen av Dylan Färemarks prisbelönta novell ”Agnes”, som publiceras som följetong i Tidningen Elektrikern.

”Agnes” av Dylan Färemark – Del 1

”Ensam och bräcklig går godheten genom livet. Passar den sig inte, dödas den av andras osäkerhet.

Vassa och roliga broderier signerade Sofie Eriksson

KULTUR Sofie Eriksson sätter fart på det kvinnliga hantverket och skapar broderier för vår egen tid. Det är radikala, feministiska och antirasistiska budskap. En pågående utställning i Smedjebacken visar en del av hennes egenhändiga broderier. Sofie Eriksson sysslar med ett slags återbruk av gamla broderier. Hon hittar sina fynd på olika loppisar.

”Bokstavsdikter” – av Dylan Färemark

KULTUR Dylan Färemark är elektrikern som vann lokaltidningens novellpris. Här nedan hittar du bokstavsdikter som Dylan skrev i början av sitt författarskap, och som fokuserar på elektrikeryrkets villkor. Under hösten kommer du i Tidningen Elektrikern även att kunna ta del av hans prisbelönta novell Agnes.

”Lundell är ingen bitter gammal gubbe”

KULTUR ”Vardagar” av Ulf Lundell Utgiven av Wahlström & Widstrand ”När många andra bytte ideal och politisk hemvist stod han kvar i samma mylla byggd på peace, love and understanding”, skriver Ulf Lundén. Ulf Lundell skapar svarta rubriker på nytt.

Elektrikerns soliga sommartips!

Vad ska du göra i sommar? Tidningen Elektrikern har sammanställt en lista på soliga tips att sysselsätta sig med! 1. Aktivitet: Turista i din egen stad Det är lätt att bli hemmablind. Att man missar alla guldkorn som finns i den egna kommunen. Ett tips är att besöka ortens turistbyrå, och fråga vad de tycker att du som ”turist” ska besöka. Det kan bli en spännande dag.

Bokrecension: Dålig karma av David Safier

KULTUR Bokrecension: Dålig karma (2013) Författare: David Safier Det är julafton och julklappsspelet är precis avslutat och helt lottlös blev jag inte. Boken ”Dålig karma” är i min ägo och jag börjar läsa nästan direkt.

Göran Greider: ”Jag ‘radikaliserades’ som tonåring”

KULTUR Ja, jag minns hur det känns att växa upp i ett samhälle där klasskillnaderna sakta men säkert minskar. Jag är född 1959. Min barndom sammanföll med en era då det för varje år blev allt mer självklart att jämlikheten ska öka. Mina föräldrar var typiska arbetare.

Tekniska prylar genom 100 år

Vill du veta när plåstret, trafikljuset och lögndetektorn såg dagens ljus? Då kan du med fördel skaffa dig ett exemplar av boken ”Älskade prylar”. Boken är utgiven av Centrum för näringslivshistoria och redovisar vad som hänt inom den tekniska revolutionen genom historien och fram till våra dagar.

Från fängelsevisor till dagens ”gangstarap”

KULTUR Recension ”Kåklåtar fängelsevisor som identitetsmarkör och kulturarv” av Dan Lundberg Utgiven av Gidlunds förlag Musiketnologen Dan Lundberg lyfter fram det kreativa musikskapandet i landets fängelser genom flera decennier.

När svenskarna var invandrarna

KULTUR När vi i dag tänker på migranter är det lätt att bara se de människor som migrerar till Sverige. Människor som söker sig hit för att skapa sig en bättre framtid för sig själva och för sina barn. För inte särskilt länge sedan var det i stället svenskar som migrerade, inte minst till Amerika.

De tar kampen för fasta jobb i handeln

KULTUR Antologin ”Lösa förbindelser – om kampen för fasta förhållanden i handeln” borde fungera som en eldkvast i den kommande valrörelsen. Tolv skribenter med vitt skilda utgångspunkter ger sin bild av dagens splittrade och orättvisa arbetsmarknad. Boken bygger på ett 60-tal intervjuer med arbetare som jobbar i butik, på lager och på kontor.

När man förlorar sitt barn: ”Efter Inez” har premiär 29 september

Hur går man vidare när det som inte får inträffa händer? Hur lever man med en livslång sorg? Hur ska man som arbetskamrat eller vän bemöta den som förlorat sitt barn? I dokumentärfilmen Efter Inez får vi följa Filip Nordin och Denize Löfgren. Vid en sista rutinkontroll upptäcker barnmorskan att hjärtat stannat på barnet som är beräknat att födas inom kort.

Kultur: Elvis Presley förankrad i arbetarklass och blues

Elvis Presley var förankrad i bluesen och arbetarklassen. Han gick ur tiden för 40 år sedan. Han förblir en av rockhistoriens absolut största ikoner. DD:s kulturredaktör Ulf Lundén tecknar ett personporträtt. Elvis Aaron Presley var född 8 januari 1935 i Tupelo i Mississippi. Han dog 42 år senare, 16 augusti 1977 i Memphis i Tennessee.