• Joel Sand Remes, montör vid Röjdares elektriska blir ny medlem i Elektrikerförbundet under elmässan. Han får hjälp att fylla i blanketten av Jens Hansson, Vk1. Foto: Anna Norling

 • Elektriker vid Lykil i Strängnäs diskuterar restidsreglerna med Elektrikerförbundets ombudsmän. Från vänster Jonas Andersson, Simon Larsson, Martin Granstedt, Robert Hjorth. Foto: Anna Norling

 • Elektrikerförbundets monter. Foto: Anna Norling

 • Besökarna fick diskutera jargongen på arbetsplatserna i branschen. Vad kan vi göra för att ändra attityderna? Foto: Anna Norling

 • Jens Hansson, Christine Svedjestrand och Ninni Blom i Elektrikernas monter. Foto: Anna Norling

 • Håkan Wiström har varit medlem i Elektrikerförbundet i 50 år. Under Elmässan i Kista deltar han i försäkringsbolaget Helps cykeltävling i SEF:s monter. Håkan har hunnit fylla 65 år och har arbetat länge på Svenssons elbyrå. – Jag började någon gång på 1970-talet där. Foto: Anna Norling

 • Håkan Wiström har varit medlem i Elektrikerförbundet i 50 år. Under Elmässan i Kista deltar han i försäkringsbolaget Helps cykeltävling i SEF:s monter. Håkan har hunnit fylla 65 år och har arbetat länge på Svenssons elbyrå. – Jag började någon gång på 1970-talet där. Foto: Anna Norling

 • Claes Thim, VK1, i samtal med Region Mitts ombudsman Mikael Karlsson. Foto: Anna Norling

 • Erika Plahn och Linn Alvinsson, Ludvika elinstallation, deltog under Elqvinnornas seminiarium om ergonomi för kvinnor i byggbranschen. Foto: Anna Norling

 • Caroline Evertsson, verksamhetsutvecklare vid Galaxen, höll i Elqvinnors seminarium om ergonomi för kvinnor i byggbranschen. Deltagarna fick bland annat fundera över vad en bra arbetsmiljö är för just dem, men även på vilka ergonomiska fel var och en gör under arbetsdagen. Foto: Anna Norling

 • Juryn för bästa nyhet under mässan: Ivan Ahlbom, Elinstallatören, Claes Thim och Ninni Blom Elektrikerförbundet, och Jörgen Stjernlöf, Elmässan. Foto: Anna Norling

 • I juryn för bästa nyhet under mässan satt bland andra Claes Thim och Ninni Blom, VK1. Här är de i färd med att dela ut pris tillsammans med hockeylegendaren Peter Foppa Forsberg. Foto: Anna Norling

 • Håkan Höög, installatör vid Boman El och larmtjänst, med fru Karin, frågar Victoria Königsson, jurist vid Help, om råd. Foto: Anna Norling

 • Peder Kjellman, elinstallatör Röjdares elektriska:– Smarta-hemlösningar som Vadsbos blåtand. Foto: Anna Norling

 • Ossian Karlsson, German Laskin, Gustav Löfling, läser tredje året vid Bromangymnasiet i Hudiksvall:– Skruvmejsel som skruvar av sig själv, säger Gustav Löfling. Foto: Anna Norling

 • Maxine Isaksson, lärling vid Dizons el, Lidingö.– Den eldrivna skruvmejseln. Foto: Anna Norling

 • Per Edlund, före detta elektriker, numera kalkylator vid Lundqvist el. – Jag tycker det är roligt med nyheter, som att ladduttag för elbilar och solceller blivit stort. Även seminariet om elsäkerhet och innehavarens ansvar var intressant. Foto: Anna Norling

 • Joel Sand Remes, montör Röjdares elektriska:– Faktiskt inte. Jag trodde jag skulle hitta något nytt, men det har jag inte gjort hittills. Foto: Anna Norling

2018-11-28

Totalt kom över 6000 besökare till 2018 års elmässa i Kista. På plats fanns över 200 utställare, däribland Elektrikerförbundet.

Förutom alla produktnyheter som presenterades under mässan hölls seminarier om sådant som elsäkerhet, arbetskraftsbrist och arbetsmiljö för elektriker.

Elqvinnorna hade ett eget seminarium om ergonomi för kvinnor i branschen. Caroline Evertsson från Galaxen lät deltagarna fundera över vad som är en bra arbetsmiljö för just dem, men även vilka ergonomiska fel deltagarna gör på jobbet. ”Flyttar inte stegen”, ”bär för mycket på en gång, i stället för att gå flera gånger”, ”fel lyftställning”, var några av svaren.

LÄS ÄVEN: DEBATT: ”Varför är inte pensionärer välkomna på Elmässan?”

Fredrik Byström Sjödin, expert elsäkerhet vid Installationsföretagen, höll i två seminarium, dels om det viktiga i att besiktiga teknikinstallationerna i samband med fastighetsköp, dels om att Arbetsmiljöverket bör ta ett tydligare ansvar för att utreda arbetsmiljöolyckor där el är inblandat.

Affischnamnet för årets elmässa var den före detta hockeyspelaren Peter Foppa Forsberg. Han talade under punkten ”Viljan att vinna”, men han var även prisutdelare för mässans bästa elnyhet och belysning. I juryn satt bland andra Ninni Blom och Claes Thim från Elektrikerförbundet.

Elmässan anordnas årligen i Stockholm, men även vartannat år i Malmö och Umeå. Nästa gång mässan anordnas blir i Umeå augusti 2019.

Har du hittat något spännande på mässan?

Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se

 

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

EU-val: Sverige har 20 av 751 platser i parlamentet

Den 26 maj är det val till Europaparlamentet där 751 ledamöter sitter. Sverige har i dagsläget 20 platser. Under mandatperioden 2014-2019 har Socialdemokraterna haft fem av Sveriges 20 platser. I dag sitter där Aleksander Gabelic, Jytte Guteland, Anna Hedh, Olle Ludvigsson och Marita Ulvskog. Av dessa fem är det endast Jytte Guteland som kandiderar för omval.

Alla partier värnar svenska modellen – men röstar olika i EU

All svenska partier i Europaparlamentet har levt upp till sina vallöften från 2014 och säger sig värna den svenska modellen. Men synen på vad den svenska modellen är skiljer sig åt, konstaterar Arena idé i en ny rapport.

Johan Danielsson är LO:s kandidat till EU-valet

Söndagen 26 maj är det val till EU-parlamentet. Johan Danielsson är LO-förbundens gemensamma kandidat och står på Socialdemokraternas lista. Nummer ett för mig är att bekämpa osund konkurrens. Svenska kollektivavtal ska gälla på svensk arbetsmarknad, säger han när vi träffas på ett fik i Gävle.

Schneiders miljömål: En miljon solkraftstekniker

Schneider Electric, ett globalt bolag inom digital utveckling av energihantering och automation, deltog i mitten av mars i One Planet Summit i Nairobi, Kenya – det första regionala klimattoppmötet efter Parisavtalet. Under toppmötet tog ledande aktörer inom hållbarhet fram åtgärder för de globala klimatutmaningarna.

Dödliga elolyckor: Nästan var tionde inträffar utomlands

Risken att avlida till följd av en elolycka är betydligt större utomlands än hemma i Sverige i alla fall om man ser till den begränsade tiden man vanligtvis befinner sig på resande fot. Detta visar en ny studie från Elsäkerhetsverket. Av de dödliga elolyckorna bland den svenska befolkningen inträffar nästan en tiondel utomlands.

Dödsolycka på bygge – föll åtta våningar utan skyddslina

En man omkom under lördagen efter ett fall från åttonde våningen på en byggarbetsplats i Solna. Händelsen var den tredje konstaterade arbetsplatsolycka med dödlig utgång att inträffa under samma vecka. Olyckan inträffade vid lunchtid på lördagen. En montör på en byggarbetsplats i Solna omkom efter ett fall från åttonde våningen, i samband med sitt arbete på bygget.

Unipers insourcing – ”En framgångssaga”

Bakgrunden till att dåvarande Eon, dagens Uniper, valde att insourca underhållet av sina vattenkraftverk i Norrland var att marknaden förändrades under början av 2010-talet. Konkurrensen bland leverantörerna försvann. Jonas Andrén Till sist fanns det bara en leverantör kvar av sådana här tjänster i Norrland: One Nordic. Det ledde till en asymmetri i maktbalansen.

Man till sjukhus efter elolycka i Ronneby

En man fick under torsdagen föras till sjukhus efter en elolycka i Ronneby. En anmälan om arbetsplatsolycka har upprättats, skriver SVT.  Olyckan inträffade strax innan klockan åtta på torsdagsmorgonen. En man i 30-årsåldern hade fått en kraftig elstöt och svimmat på en arbetsplats i Ronneby. Tillbudet ska ha inträffat i en hiss, enligt polisen.

Ung man klämdes till döds på betongfabrik

En ung man avled under torsdagen efter en arbetsplatsolycka på en industri utanför Lund. En anmälan om arbetsmiljöbrott samt vållande till annans död har upprättats, skriver Kvällsposten. Detta är den andra dödliga arbetsplatsolycka som inträffar denna vecka. Det var vid 16.

Ei skärper villkoren för borttagning av kreosot

Nu skärper Energimarknadsinspektionen (Ei) kraven för sanering av kreosot i samband med att en elledning rivs. Syftet med de skärpta villkoren är att säkerställa att markföroreningar inte finns kvar i jorden efter att en elledning tagits bort. För att stolpar och fundament till en elledning ska tåla väder, vind och tidens tand har de historiskt bestått av impregnerat trä.

Elolycka: Anställd på Vattenfall fick ström genom kroppen

En anställd på Vattenfall i Avesta drabbades av strömgenomgång när hen skulle utföra en kontroll på sin arbetsplats. Händelsen har anmälts till Arbetsmiljöverket, skriver Dala-Demokraten. Det var i april som olyckan inträffade. En anställd på Vattenfall Nordic AB i Avesta skulle kontrollera en märkning i ett skåp.

Företag lägger ned – för att slippa facket

Måleriföretagaren Tord Smetana i Umeå har i lokalpressen gått ut med att han planerar att säga upp sina anställda. Han anklagar Målareförbundet i regionen för en häxjakt på honom och att han inte orkar driva företaget vidare. Facket tillbakavisar kritiken.

Man avliden efter arbetsplatsolycka i Lycksele

En man avled under tisdagen i en olycka på en verkstad i Lycksele. En förundersökning gällande arbetsplatsolycka har inletts, skriver SVT. Detta är årets 22:a dödliga arbetsplatsolycka.  Det var vid 11.30-tiden på tisdagsförmiddagen som en man i 55-årsåldern avled i samband med en arbetsplatsolycka på en verkstad i Lycksele.

Papperslösas situation: ”Människor utnyttjas på slavliknande sätt”

Alla omfattas av arbetsmarknadens regler. Några som utnyttjas grovt är de som saknar uppehållstillstånd eller arbetstillstånd. Till deras hjälp finns Fackligt center för papperslösa. Målarettans ombudsman Peter Fredin är en av de som bemannar centrets mottagning. Det som man kommit överens om i avtal och där kollektivavtal finns gäller även dessa personer.

Polis struntade i varning om strömförande kabel

Nyligen inträffade det en olycka i Stockholms-området då ett fordon mejade ner en elstolpe och hamnade inne på en villatomt. En förman och en aspirant inom polisen kom till platsen och började röja undan trots varningar. Tack vare att en elektriker stoppade arbetet kunde en allvarlig olycka undvikas elstolpen och anslutna kablar var nämligen strömförande.