• Joel Sand Remes, montör vid Röjdares elektriska blir ny medlem i Elektrikerförbundet under elmässan. Han får hjälp att fylla i blanketten av Jens Hansson, Vk1. Foto: Anna Norling

 • Elektriker vid Lykil i Strängnäs diskuterar restidsreglerna med Elektrikerförbundets ombudsmän. Från vänster Jonas Andersson, Simon Larsson, Martin Granstedt, Robert Hjorth. Foto: Anna Norling

 • Elektrikerförbundets monter. Foto: Anna Norling

 • Besökarna fick diskutera jargongen på arbetsplatserna i branschen. Vad kan vi göra för att ändra attityderna? Foto: Anna Norling

 • Jens Hansson, Christine Svedjestrand och Ninni Blom i Elektrikernas monter. Foto: Anna Norling

 • Håkan Wiström har varit medlem i Elektrikerförbundet i 50 år. Under Elmässan i Kista deltar han i försäkringsbolaget Helps cykeltävling i SEF:s monter. Håkan har hunnit fylla 65 år och har arbetat länge på Svenssons elbyrå. – Jag började någon gång på 1970-talet där. Foto: Anna Norling

 • Håkan Wiström har varit medlem i Elektrikerförbundet i 50 år. Under Elmässan i Kista deltar han i försäkringsbolaget Helps cykeltävling i SEF:s monter. Håkan har hunnit fylla 65 år och har arbetat länge på Svenssons elbyrå. – Jag började någon gång på 1970-talet där. Foto: Anna Norling

 • Claes Thim, VK1, i samtal med Region Mitts ombudsman Mikael Karlsson. Foto: Anna Norling

 • Erika Plahn och Linn Alvinsson, Ludvika elinstallation, deltog under Elqvinnornas seminiarium om ergonomi för kvinnor i byggbranschen. Foto: Anna Norling

 • Caroline Evertsson, verksamhetsutvecklare vid Galaxen, höll i Elqvinnors seminarium om ergonomi för kvinnor i byggbranschen. Deltagarna fick bland annat fundera över vad en bra arbetsmiljö är för just dem, men även på vilka ergonomiska fel var och en gör under arbetsdagen. Foto: Anna Norling

 • Juryn för bästa nyhet under mässan: Ivan Ahlbom, Elinstallatören, Claes Thim och Ninni Blom Elektrikerförbundet, och Jörgen Stjernlöf, Elmässan. Foto: Anna Norling

 • I juryn för bästa nyhet under mässan satt bland andra Claes Thim och Ninni Blom, VK1. Här är de i färd med att dela ut pris tillsammans med hockeylegendaren Peter Foppa Forsberg. Foto: Anna Norling

 • Håkan Höög, installatör vid Boman El och larmtjänst, med fru Karin, frågar Victoria Königsson, jurist vid Help, om råd. Foto: Anna Norling

 • Peder Kjellman, elinstallatör Röjdares elektriska:– Smarta-hemlösningar som Vadsbos blåtand. Foto: Anna Norling

 • Ossian Karlsson, German Laskin, Gustav Löfling, läser tredje året vid Bromangymnasiet i Hudiksvall:– Skruvmejsel som skruvar av sig själv, säger Gustav Löfling. Foto: Anna Norling

 • Maxine Isaksson, lärling vid Dizons el, Lidingö.– Den eldrivna skruvmejseln. Foto: Anna Norling

 • Per Edlund, före detta elektriker, numera kalkylator vid Lundqvist el. – Jag tycker det är roligt med nyheter, som att ladduttag för elbilar och solceller blivit stort. Även seminariet om elsäkerhet och innehavarens ansvar var intressant. Foto: Anna Norling

 • Joel Sand Remes, montör Röjdares elektriska:– Faktiskt inte. Jag trodde jag skulle hitta något nytt, men det har jag inte gjort hittills. Foto: Anna Norling

2018-11-28

Totalt kom över 6000 besökare till 2018 års elmässa i Kista. På plats fanns över 200 utställare, däribland Elektrikerförbundet.

Förutom alla produktnyheter som presenterades under mässan hölls seminarier om sådant som elsäkerhet, arbetskraftsbrist och arbetsmiljö för elektriker.

Elqvinnorna hade ett eget seminarium om ergonomi för kvinnor i branschen. Caroline Evertsson från Galaxen lät deltagarna fundera över vad som är en bra arbetsmiljö för just dem, men även vilka ergonomiska fel deltagarna gör på jobbet. ”Flyttar inte stegen”, ”bär för mycket på en gång, i stället för att gå flera gånger”, ”fel lyftställning”, var några av svaren.

LÄS ÄVEN: DEBATT: ”Varför är inte pensionärer välkomna på Elmässan?”

Fredrik Byström Sjödin, expert elsäkerhet vid Installationsföretagen, höll i två seminarium, dels om det viktiga i att besiktiga teknikinstallationerna i samband med fastighetsköp, dels om att Arbetsmiljöverket bör ta ett tydligare ansvar för att utreda arbetsmiljöolyckor där el är inblandat.

Affischnamnet för årets elmässa var den före detta hockeyspelaren Peter Foppa Forsberg. Han talade under punkten ”Viljan att vinna”, men han var även prisutdelare för mässans bästa elnyhet och belysning. I juryn satt bland andra Ninni Blom och Claes Thim från Elektrikerförbundet.

Elmässan anordnas årligen i Stockholm, men även vartannat år i Malmö och Umeå. Nästa gång mässan anordnas blir i Umeå augusti 2019.

Har du hittat något spännande på mässan?

Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se

 

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Politikernas krav: ”Stoppa dödsfallen på jobbet”

Den svenska arbetsmiljön sviker, anser sex riksdagsledamöter från 6F-förbunden. Därför lämnade de i slutet av november en gemensam motion till riksdagen, där de uppmanar till politiska insatser. ”Omtag för nollvision om dödsolyckor på arbetsplatserna” heter motionen som 27 november lämnades in till riksdagen.

”Agnes” av Dylan Färemark – Del 3

KULTUR Del 3 Dramaten Här är den tredje delen av Dylan Färemarks prisbelönta novell Agnes, som publiceras som följetong i Tidningen Elektrikern.

Efter Brexit: Robotar kan ersätta byggarbetare

Det råder brist på kvalificerad byggpersonal i Storbritannien, och Brexit befaras ställa till det ytterligare för branschen. Lösningen på problemet kan enligt de brittiska byggföretagen vara robotar, skriver NyTeknik. Just nu byggs och renoveras en mycket stor mängd brittiska fastigheter av utlandsarbetande EU-medborgare.

Göran Greider: ”Augustprisnominering som ställer till det”

KULTUR ”Det var exempelvis länge sen jag läste en så isande osentimental skildring av arbete i hemtjänsten”, skriver Göran Greider om boken Jag for ner till bror av Karin Smirnoff. För några minuter sedan läste jag ut Karin Smirnoffs debutroman Jag for ner till bror och jag går direkt till datorn för att skriva om den, ja skriva av mig.

Veidekke kan stämmas av lettisk firma efter lyxbygge på Östermalm

Arbetarna byggde lyxlägenheter på Östermalm, men lurades på lönen. Veidekke stängde av underentreprenören och krävde bättring. Nu planerar dock den lettiska firman BMGS att stämma Veidekke för uteblivna betalningar.

Ingemar E.L Göransson: ”Det är lätt att riva ner, svårare att återuppbygga”

KRÖNIKA ”Listan kan göras hur lång som helst på hur nonchalans och cynism kostar liv. Där vinstjakten och ren girighet gör att man tar genvägar och snålheten skapar onödiga risker”, skriver Ingemar E.L Göransson.

Kuststaden – ett bygge med många rubriker

Anders Degerman ligger på golvet med överkroppen inne i köksskåpet. Han kompletterar det sista i det som ska bli köket i en av de nya lägenheterna i Kuststaden i Luleå. Det går bra. Jag gillar att arbeta med händerna, säger han och reser sig upp. Just nu pågår bygget av den andra etappen av Kuststaden.

Övervakning: Här scannar chefen personalens hjärnor

Skulle du vilja ha en keps som rapporterar dina känslor till chefen? För de anställda på ett kinesiskt elektronikföretag är detta verklighet och övervakningstrenden sprider sig snabbt, skriver Svenska Dagbladet.

Tobias vågade – satsade allt på sin idé

Han är elektrikern som fick en idé, sålde allt och satsade på en helt ny produkt. Det är fruktansvärt kul att se vägen från en idé till att folk står här och tycker att det är mässans nyhet, säger Tobias Hallander, grundare av kabelskyddet Emtotech, när vi ses på Elmässan i Kista. Det började med en semesterresa till Thailand.

Säkrare arbetsplatser med El-bam

I konferensrummet på Galaxen i Borlänge sitter ett tjugotal män. Längst fram står utbildningsledare Patrik Håll. Har ni en arbetsmiljöpolicy på era arbetsplatser? frågar han deltagarna. Ja, Arbetsmiljöverket var ute och gjorde kontroll hos oss och ville se vårt systematiska arbetsmiljöarbete. Så det var med kniven mot strupen, säger Stefan Hjerpe Mårtas, Mårtas El i Leksand.

De vill 3D-printa verktyg i rymden – av måndamm

Forskare och ingenjörer på Europeiska rymdorganisationen (ESA) har tagit fram en metod för att 3D-printa verktyg av måndamm, skriver NyTeknik. Du är långt ute i rymden och ingen kan höra dig skrika. Då går plötsligt din livsviktiga skruvdragare sönder. Vägen till Biltema är mycket, mycket lång.

Patriks satsning fick elever intresserade av kraftbranschen

Det råder skriande brist på personal i energibranschen. Därför beslöt ledande montör Patrik Svensson vid One Nordic att göra något åt saken. Han kontaktade elprogrammen i närheten och bjöd in till studiebesök på vattenkraftstationen. Vi fick ett mycket positivt gensvar från eleverna, berättar Patrik Svensson.

Hallå där, Michael Clysén!

INTERVJU Vi har pratat med Michael Clysén, ny regionombudsman för Region Mitt. Du var tidigare lokalombudsman i Stockholm, hur kommer det sig att du numer är regionombudsman? Jag sökte jobbet och fick det. Möjligheten erbjöds när Pontus Boström valdes till andre vice ordförande i förbundet. Jag var intresserad av tjänsten redan när Pontus sökte och fick den.

Domen: Inte okej med golvpris i upphandlingar

Ett golv för lägsta timlön får inte vara ett kriterium vid upphandling av måleritjänster. Det fastslår Högsta förvaltningsdomstolen i en dom mot allmännyttan i Norrtälje, skriver Arbetsvärlden.

Elektrikerförbundet varslar om strejk

Elektrikerförbundet varslar om strejk mot ett el- och hushållsserviceföretag i Skövde. Anledningen till strejkvarslet är att företaget inte tecknat kollektivavtal, något förbundet har försökt företaget att teckna sedan sommaren. Företaget arbetar bland annat med service av hushållsmaskiner och ventilationsanläggningar.