• I mitten av maj i år omkom en servicetekniker under arbete vid vattenkraftverket i Gullspång. Foto: Tomas Nyberg/Pressbilder/Montage

  • Sven Höckert, ombudsman för Elektrikerförbundet region Nord. Foto: Tomas Nyberg

  • Jan Erik Kukkonen, vd Bilfinger. Foto: Pressbild

  • I mitten av maj i år omkom en servicetekniker under arbete vid vattenkraftverket i Gullspång. Foto: Pressbild

2018-10-29

I mitten av maj i år omkom en servicetekniker under arbete vid vattenkraftverket i Gullspång. Olyckan har satt fokus på de olycksrisker som finns vid vattenkraftverken. Arbetsgivarnas riktlinje är att undvika ensamarbete.

Facket anser att det ger en falsk trygghet. De önskar säkerhetslina och sele.

Från början sköttes grindrensning av en ensam person, många gånger för att företagen inte såg någon fara med arbetet. Men efter hand, och efter flera tillbud, har de flesta företag antagit policyn att ensamarbete bör undvikas.

Arbetsmomentet bör skötas av två medarbetare, då det kan vara en farlig uppgift utifrån arbetets placering och risk för att falla i när man ska åtgärda vissa arbeten vid grindrensningen.

Elektrikerförbundet tycker inte att det räcker.

LÄS ÄVEN: Dödsolycka vid vattenkraftverk

Under flera år har Elektrikerförbundet och deras skyddsombud försökt att få företagen att riskbedöma så att den som arbetar med grindrensningen skall ha sele och vara fäst i en säkerhetslina.

– Det blir en falsk trygghet att bara tänka att det skulle räcka att man är två på jobbet, säger Sven Höckert, ombudsman för Elektrikerförbundet i region Nord, och fortsätter:

– Om nu den ene faller i vattnet, hur har företagen egentligen tänkt att den andre personen ska hinna få tag i den som faller i innan denne sugs ned? Och skulle en olycka inträffa så kan det även leda till att den som står kvar vid dammen får en än mer traumatisk upplevelse genom att se, men inte kunna göra något.

LÄS ÄVEN: Man död efter fall i kraftverksdamm – befarad arbetsplatsolycka

Efter olyckan vid vattenkraftverket i Gullspång tror Sven Höckert att företagen nu kan vara mogna för att göra en annan riskbedömning och säkerställa arbetsuppgiften med personskydd som sele och livlina, eller vidta andra åtgärder så att det är omöjligt att falla ned i dammen, genom att skyddsnät eller liknande monteras.

Jan Erik Kukkonen, vd för Bilfinger, det företag som den omkomna serviceteknikern tillhörde, berättar att företaget efter olyckan har förändrat sitt arbetssätt.

För det första görs numer inga ronderingar eller liknade arbetsuppgifter nattetid.

– För det andra: känner folk sig osäkra så ska de ta med sig en kollega, vi är väldigt tydliga med den biten, säger Jan Erik Kukkonen.

LÄS ÄVEN: Anna Norling: Om det som valrörelsen borde handla om

Företaget arbetar även för att få personalen att bli mer medvetna om de risker som finns i arbetet.

– Vi jobbar med något som kallas grön zon, en säker zon. Det är ett visuellt tankesätt, med ett väldigt högt säkerhetstänkande, förklarar Jan Erik Kukkonen.

Dessutom har företaget nu börjat att riskvärdera alla arbetsmoment i graderna låg, mellan och hög risk. Arbetsmomentet då olyckan skedde var betraktat som låg risk, men så skulle inte bli fallet numer, förklarar Jan Erik Kukkonen.

– Vi går in på arbetet i detalj och tittar på vilka risker som kan uppstå. Värderas ett arbetsmoment som hög risk så sätts åtgärder in direkt.

Åtgärder som kan vara att arbeta med säkerhetssele med vajer, eller att man är två personer under arbetet.

Enligt Jan Erik Kukkonen finns det säkerhetssele på de arbetsplatser där risken finns att det skulle kunna hända något.

LÄS ÄVEN: Leif är för sjuk för att vara arbetslös – men för frisk för att vara sjuk

Sven Höckert säger att det är positivt att Bilfinger nu zonbestämmer sina arbetsområden. Men han är fundersam till om det räcker för att undvika framtida olyckor.

– Om man inte redan innan gjort klart vad som ska tillämpas när jag arbetar i röd zon pålägger man arbetstagaren att själv riskbedöma detta och finns då inte redan infästningspunkter och sele i nära anslutning så tror inte jag att man kommer att vidta den åtgärden.

Han tillägger:

– Oavsett om det riskbedöms eller inte så bör det redan vara säkerställt att säkerhetsanordning ska kunna anbringas eller att erforderligt fallskydd finns på plats.

Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se

 

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Fackligt missnöje mot förslag om ändrad strejkrätt

Sista januari går remisstiden ut för regeringens förslag om ändrad strejkrätt. Såväl fack som arbetsgivare står bakom. Men inom LO-förbunden bubblar ett missnöje, skriver Arbetet. I sista stund, när politikerna var på väg att ändra strejkrätten, enades parterna om en lösning som inte rubbar arbetsmarknadens maktbalans.

Facktoppar räds inte ny mandatperiod: ”S har inte sålt ut sin själ”

Januariavtalet har väckt facklig ilska, inte minst gällande förändrad arbetsrätt. Men fackliga representanter ser ändå positivt på den kommande mandatperioden. Saltsjöbadsavtalet kom till efter politiskt tryck, säger IF Metalls Veli-Pekka Säikkälä till Arbetet. Annie Lööf var först ut.

Ett mänskligt maskineri planerat i minsta detalj

Det dunkar, slamrar och tjuter. Doften av trä och målarfärg är påtaglig i den stora lokalen i Piteå. Alla vet precis sin uppgift här. Den som är ny får lära sig exakt vilka moment den ska göra, i princip vilket steg den ska ta, säger David Lidström, kvalitetsansvarig för målning på Lindbäcks husfabrik i Piteå.

Lönegapet mellan arbetare och tjänstemän växer

Lönegapet mellan kvinnor och män krymper, och utjämningen har varit ovanligt stor de senaste åren, visar LO:s lönerapport. Men löneklyftan mellan arbetare och tjänstemän växer, skriver Arbetet. År 2000 utgjorde medellönen för kvinnor 81 procent av medellönen för män.

Byggföretagare rånad och skjuten – två anställda får fängelse

Medarbetarna tyckte att de fått för lite betalt, och anlitade därför hjälp för att råna sin chef. I förra veckan dömdes fem av de inblandade i tingsrätten, skriver Byggnadsarbetaren. De två männen tyckte inte att de fått ut rätt lön av en byggföretagare utanför Stockholm.

Stefan Löfven statsminister igen – 131 dagar efter valet

Tredje gången gillt för Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven. Efter två nederlag i riksdagen – nu är han vald till statsminister igen. Lång dags färd mot natt men Sverige har nu fått en statsminister igen, 131 dagar efter riksdagsvalet 2018. Detta skriver Arbetet.

Lista: Här är de mest lästa artiklarna från 2018

Otillåtet hemmafixe, asbest, lönenivåer och dödliga arbetsplatsolyckor. Det är vad några av de tio mest lästa artiklarna på Elektrikerns sajt handlat om under 2018. Har du läst dem? Här nedan hittar du listan. 1.

Skattesmäll för LO Mediehus: ”Vi kommer att överklaga”

LO Mediehus har dömts att betala miljonbelopp till Skatteverket. Domen kommer att påverka alla medlemstidningar för ideella föreningar och organisationer i landet. Vi kommer att överklaga, säger Robert Jonsson, vd för LO Mediehus. Domen i Förvaltningsrätten är resultatet av en tvist med Skatteverket.

Infranord döms efter olycka med ljusbåge

Ljusbågen orsakade den anställde brännskador i ansikte, på händer, bröst och underarmar. Nu döms Infranord att betala 150 000 kronor för arbetsmiljöbrott, skriver Sekotidningen. Det var i juni 2017 som olyckan inträffade.

”Billigt kontrakteras folk som segregeras” – och andra dikter av Mats Hammarlund

Här nedan följer en samling dikter av Mats Hammarlund. Förutom skrivandet har denne jobbat inom byggbranschen, mest som snickare och timmerman på byggen i Stockholm, men även på LO-TCO Biståndsnämnd. Dikterna är: 1. Livsviktigt 2. Byggfolk 3. Billigt kontrakteras folk som segregeras 4. Dolda risker 5. Döden passar på 6.

Kubal är räddat – sanktionerna hävs

Sanktionerna mot Kubals ryska ägare Rusal tas bort efter ett beslut i den amerikanska kongressen. På aluminiumfabriken i Sundsvall är lättnaden stor, skriver Arbetet. Sedan april i fjol har sanktionshotet legat över Kubal, som vid flera tillfällen varit nära att stängas ned. Men varje gång har man räddats av tillfälliga förlängningar.

”Bra arbetsmiljö är inte gratis”

En tudelad arbetsmarknad, arbetsmiljöslarv och resursbrist hos polisen. Arbetet frågade politiker, fack och arbetsgivare varför dödsolyckorna sker och vad som behöver göras. Nyligen lämnade sex S-ledamöter i riksdagen en motion med rubriken Omtag för nollvision om dödsolyckor på arbetsplatserna.

55 liv släcktes på jobbet 2018

Trots nollvisionen för dödsolyckor på jobbet kom 55 personer aldrig hem från sitt arbete under 2018. Det är den högsta siffran på flera år. Män i arbetaryrken. Det är de som oftast omkommer i arbetsplatsolyckor, visar Arbetets genomgång. De faller, de kläms ihjäl och de dör i trafiken.

Lista: De miste livet på jobbet 2018

55 människor miste livet på jobbet i fjol. I ett tjugotal fall pågår fortfarande förundersökning om arbetsmiljöbrott. De olyckor där åklagaren lagt ner utredningen är markerade som nedlagda. Listan är sammanställd av tidningen Arbetet.

Tjuvstartade bygge – straffas med rekordböter

Bygget började för tidigt, innan tillstånden var klara. Nu straffas Mälarenergi Elnät med en rekordstor byggsanktionsavgift, skriver VLT. Mälarenergi Elnät hade för bråttom när en ny transformatorstation skulle byggas vid Energigatan på södra Nibble. När väl bygglovet och startbesked kom hade markarbetet redan påbörjats.