• I mitten av maj i år omkom en servicetekniker under arbete vid vattenkraftverket i Gullspång. Foto: Tomas Nyberg/Pressbilder/Montage

  • Sven Höckert, ombudsman för Elektrikerförbundet region Nord. Foto: Tomas Nyberg

  • Jan Erik Kukkonen, vd Bilfinger. Foto: Pressbild

  • I mitten av maj i år omkom en servicetekniker under arbete vid vattenkraftverket i Gullspång. Foto: Pressbild

2018-10-29

I mitten av maj i år omkom en servicetekniker under arbete vid vattenkraftverket i Gullspång. Olyckan har satt fokus på de olycksrisker som finns vid vattenkraftverken. Arbetsgivarnas riktlinje är att undvika ensamarbete.

Facket anser att det ger en falsk trygghet. De önskar säkerhetslina och sele.

Från början sköttes grindrensning av en ensam person, många gånger för att företagen inte såg någon fara med arbetet. Men efter hand, och efter flera tillbud, har de flesta företag antagit policyn att ensamarbete bör undvikas.

Arbetsmomentet bör skötas av två medarbetare, då det kan vara en farlig uppgift utifrån arbetets placering och risk för att falla i när man ska åtgärda vissa arbeten vid grindrensningen.

Elektrikerförbundet tycker inte att det räcker.

LÄS ÄVEN: Dödsolycka vid vattenkraftverk

Under flera år har Elektrikerförbundet och deras skyddsombud försökt att få företagen att riskbedöma så att den som arbetar med grindrensningen skall ha sele och vara fäst i en säkerhetslina.

– Det blir en falsk trygghet att bara tänka att det skulle räcka att man är två på jobbet, säger Sven Höckert, ombudsman för Elektrikerförbundet i region Nord, och fortsätter:

– Om nu den ene faller i vattnet, hur har företagen egentligen tänkt att den andre personen ska hinna få tag i den som faller i innan denne sugs ned? Och skulle en olycka inträffa så kan det även leda till att den som står kvar vid dammen får en än mer traumatisk upplevelse genom att se, men inte kunna göra något.

LÄS ÄVEN: Man död efter fall i kraftverksdamm – befarad arbetsplatsolycka

Efter olyckan vid vattenkraftverket i Gullspång tror Sven Höckert att företagen nu kan vara mogna för att göra en annan riskbedömning och säkerställa arbetsuppgiften med personskydd som sele och livlina, eller vidta andra åtgärder så att det är omöjligt att falla ned i dammen, genom att skyddsnät eller liknande monteras.

Jan Erik Kukkonen, vd för Bilfinger, det företag som den omkomna serviceteknikern tillhörde, berättar att företaget efter olyckan har förändrat sitt arbetssätt.

För det första görs numer inga ronderingar eller liknade arbetsuppgifter nattetid.

– För det andra: känner folk sig osäkra så ska de ta med sig en kollega, vi är väldigt tydliga med den biten, säger Jan Erik Kukkonen.

LÄS ÄVEN: Anna Norling: Om det som valrörelsen borde handla om

Företaget arbetar även för att få personalen att bli mer medvetna om de risker som finns i arbetet.

– Vi jobbar med något som kallas grön zon, en säker zon. Det är ett visuellt tankesätt, med ett väldigt högt säkerhetstänkande, förklarar Jan Erik Kukkonen.

Dessutom har företaget nu börjat att riskvärdera alla arbetsmoment i graderna låg, mellan och hög risk. Arbetsmomentet då olyckan skedde var betraktat som låg risk, men så skulle inte bli fallet numer, förklarar Jan Erik Kukkonen.

– Vi går in på arbetet i detalj och tittar på vilka risker som kan uppstå. Värderas ett arbetsmoment som hög risk så sätts åtgärder in direkt.

Åtgärder som kan vara att arbeta med säkerhetssele med vajer, eller att man är två personer under arbetet.

Enligt Jan Erik Kukkonen finns det säkerhetssele på de arbetsplatser där risken finns att det skulle kunna hända något.

LÄS ÄVEN: Leif är för sjuk för att vara arbetslös – men för frisk för att vara sjuk

Sven Höckert säger att det är positivt att Bilfinger nu zonbestämmer sina arbetsområden. Men han är fundersam till om det räcker för att undvika framtida olyckor.

– Om man inte redan innan gjort klart vad som ska tillämpas när jag arbetar i röd zon pålägger man arbetstagaren att själv riskbedöma detta och finns då inte redan infästningspunkter och sele i nära anslutning så tror inte jag att man kommer att vidta den åtgärden.

Han tillägger:

– Oavsett om det riskbedöms eller inte så bör det redan vara säkerställt att säkerhetsanordning ska kunna anbringas eller att erforderligt fallskydd finns på plats.

Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se

 

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Strejkrätten begränsas – beslut klubbat i riksdagen

Förslaget om begränsningar av strejkrätten har klubbats av riksdagen. Den nya lagen börjar gälla den 1 augusti. Då blir det svårare att ta till strejkvapnet mot arbetsgivare som redan har kollektivavtal. Den utdragna konflikten i Göteborgs hamn, där Hamnarbetarförbundet strejkade för att få till ett kollektivavtal, har nu fått effekter på lagstiftningen.

Målarna lämnar ytterligare stämning om restid

Målareförbundet har lämnat in ytterligare en stämning till Arbetsdomstolen gällande en målare som de hävdar har rätt till betald arbetstid till och från kunden där arbetet utförts. De hänvisar till EU-rättens dom men också kollektivavtalet för målare.

Juristförsäkringen även för utflugna barn

Från och med i höst kommer det att finnas möjlighet för Elektrikerförbundets medlemmar att teckna förbundets juristförsäkring även för barn som flyttat hemifrån.   I dag gäller försäkringen för hemmaboende barn och ingår i medlemsavgiften.

Farligt kvartsdamm sprids vid Förbifarten-bygget

Flera inspektioner av Förbifart Stockholm under våren visar stora brister i hanteringen av kvarts. I slutet av maj såg Arbetsmiljöverkets inspektörer hur en stor kaskad av damm spreds på byggarbetsplatsen vid trafikplats Akalla. I ett inspektionsmeddelande noterar inspektörerna en borrigg utan skydd mot damm.

Brandfarliga batterier – så laddar du säkert

Brukar du ladda dina elprylar när du sover? Då lever du farligt batterierna kan nämligen börja brinna. Här förklarar Elsäkerhetsverkets expert hur du laddar säkert. Mobiltelefoner, elcyklar, hoverboards och flera andra vanliga elprylar drivs av litiumjonbatterier. Dessa är de batterier på marknaden som är bäst på att lagra energi, men de kommer även med en otäck baksida.

Stanley Security får betala skadestånd för lönekrångel

Ärendet om det krånglande lönesystemet på Stanley Security har äntligen fått en lösning. Företaget och facket har förlikats. Elektrikerförbundets medlemmar som omfattas av förhandlingarna får 7 500 kronor per person i skadestånd. Det var i maj 2017 som Stanley Security införde ett nytt lönesystem. Det mesta som kunde gå fel gick fel.

Checklista: Så grillar du elsäkert i sommar

Sommar, sol och grill på altanen. Men har du koll på hur du grillar elsäkert i sommar? Här hittar du Elsäkerhetsverkets tips! Solen skiner och grillvädret hägrar. Precis som förra året är dock vädret på många håll så torrt att det redan råder eldningsförbud i flera kommuner. Räddningen kan vara elgrillen, men då finns det fortfarande några saker att tänka på.

Sawyer: En ny robotkompis på jobbet?

 NY TEKNIK Nästa generation robotar utvecklas nu i hög fart för en allt bredare marknad. Kanske har du snart en mekanisk lärling med dig på bygget. Nästa generation av kollaborativa robotar är på ingång. Sawyer kallas den koreanska maskinen som är lätt att programmera och som löser en del problem själv med hjälp av flera par kameraögon.  Foto: Jan-Erik Johansson.
En fot i röd sko sparkar mot en fotboll på en gräsplan.

Så länge måste du jobba för att tjäna som Zlatan

En städare får jobba i 245 år för att tjäna lika mycket som Zlatan gör på ett år. För en lokförare räcker det med 156 år. Världens bäst betalda kvinnliga spelare behöver dock bara spela i 16 år för att nå Zlatans lön. Runt 7,2 miljoner dollar, eller 68 miljoner kronor, om året tjänar den svenska anfallsstjärnan Zlatan Ibrahimovic på att spela fotboll i Los Angeles Galaxy.

Få koll: Är loppisfyndet elsäkert?

Har du koll på att ditt roliga loppisfynd kan vara direkt livsfarlig? Här är Elsäkerhetsverkets tips för hur du gör secondhand-fynden trygga att använda. ”Vilket fynd!”, kanske du tänker när du plockar upp den coola CD-spelaren eller den batteridrivna speldosan  från hyllan och vrider den mellan händerna.

Nu är de nya föreskrifterna klara

NY TEKNIK Den nya standarden för lamputtag och dito stickproppar infördes 1 april i EU och Sverige. Nu kommer föreskrifterna som anpassats för den standarden. De nya föreskrifterna (ELSÄK-FS 2019:1) trädde i kraft 1 maj men publicerades 8 april på Elsäkerhetsverkets hemsida.

Förare omkom när grävmaskin föll över stup

En man i 45-årsåldern miste sitt liv i förra veckan när han utförde arbete med en grävmaskin. Fordonet föll över en kant och rasade mellan 15 och 20 meter. Det var i måndags förra veckan, den 3 juni, som en man avled när en arbetsplatsolycka inträffade i Långaryd i Hylte kommun i Halland.

Kraftig höjning av maxstraff för arbetsmiljöbrott på företag

Från 10 till 500 miljoner. Så mycket ska maxbeloppet höjas för de företagsböter som bland annat delas ut vid arbetsmiljöbrott. Det måste kosta om man slarvar på företaget, till exempel med arbetsmiljön.

6F: Vi vill skrota industriavtalet

Slopa industriavtalet och inför en ny modell med kraftiga låglönesatsningar som gynnar kvinnorna. Det föreslår nu Elektrikerförbundet och de övriga förbunden i 6F. Den svenska lönebildningsmodellen där industrin går först och sluter avtal har stora brister. Det menar Fastighets och övriga förbund i 6F.

Yngre elektriker drabbas oftare av elolyckor

Under 2018 anmäldes sammanlagt 791 elolyckor och tillbud till Elsäkerhetsverket. Precis som tidigare år är unga elektriker mellan 21-30 år överrepresenterade i statistiken. Enligt Elsäkerhetsverkets senaste årsrapport anmäldes 456 elolyckor och 335 tillbud till myndigheten under förra året. Den vanligaste olyckstypen är strömgenomgång.