• I mitten av maj i år omkom en servicetekniker under arbete vid vattenkraftverket i Gullspång. Foto: Tomas Nyberg/Pressbilder/Montage

  • Sven Höckert, ombudsman för Elektrikerförbundet region Nord. Foto: Tomas Nyberg

  • Jan Erik Kukkonen, vd Bilfinger. Foto: Pressbild

  • I mitten av maj i år omkom en servicetekniker under arbete vid vattenkraftverket i Gullspång. Foto: Pressbild

2018-10-29

I mitten av maj i år omkom en servicetekniker under arbete vid vattenkraftverket i Gullspång. Olyckan har satt fokus på de olycksrisker som finns vid vattenkraftverken. Arbetsgivarnas riktlinje är att undvika ensamarbete.

Facket anser att det ger en falsk trygghet. De önskar säkerhetslina och sele.

Från början sköttes grindrensning av en ensam person, många gånger för att företagen inte såg någon fara med arbetet. Men efter hand, och efter flera tillbud, har de flesta företag antagit policyn att ensamarbete bör undvikas.

Arbetsmomentet bör skötas av två medarbetare, då det kan vara en farlig uppgift utifrån arbetets placering och risk för att falla i när man ska åtgärda vissa arbeten vid grindrensningen.

Elektrikerförbundet tycker inte att det räcker.

LÄS ÄVEN: Dödsolycka vid vattenkraftverk

Under flera år har Elektrikerförbundet och deras skyddsombud försökt att få företagen att riskbedöma så att den som arbetar med grindrensningen skall ha sele och vara fäst i en säkerhetslina.

– Det blir en falsk trygghet att bara tänka att det skulle räcka att man är två på jobbet, säger Sven Höckert, ombudsman för Elektrikerförbundet i region Nord, och fortsätter:

– Om nu den ene faller i vattnet, hur har företagen egentligen tänkt att den andre personen ska hinna få tag i den som faller i innan denne sugs ned? Och skulle en olycka inträffa så kan det även leda till att den som står kvar vid dammen får en än mer traumatisk upplevelse genom att se, men inte kunna göra något.

LÄS ÄVEN: Man död efter fall i kraftverksdamm – befarad arbetsplatsolycka

Efter olyckan vid vattenkraftverket i Gullspång tror Sven Höckert att företagen nu kan vara mogna för att göra en annan riskbedömning och säkerställa arbetsuppgiften med personskydd som sele och livlina, eller vidta andra åtgärder så att det är omöjligt att falla ned i dammen, genom att skyddsnät eller liknande monteras.

Jan Erik Kukkonen, vd för Bilfinger, det företag som den omkomna serviceteknikern tillhörde, berättar att företaget efter olyckan har förändrat sitt arbetssätt.

För det första görs numer inga ronderingar eller liknade arbetsuppgifter nattetid.

– För det andra: känner folk sig osäkra så ska de ta med sig en kollega, vi är väldigt tydliga med den biten, säger Jan Erik Kukkonen.

LÄS ÄVEN: Anna Norling: Om det som valrörelsen borde handla om

Företaget arbetar även för att få personalen att bli mer medvetna om de risker som finns i arbetet.

– Vi jobbar med något som kallas grön zon, en säker zon. Det är ett visuellt tankesätt, med ett väldigt högt säkerhetstänkande, förklarar Jan Erik Kukkonen.

Dessutom har företaget nu börjat att riskvärdera alla arbetsmoment i graderna låg, mellan och hög risk. Arbetsmomentet då olyckan skedde var betraktat som låg risk, men så skulle inte bli fallet numer, förklarar Jan Erik Kukkonen.

– Vi går in på arbetet i detalj och tittar på vilka risker som kan uppstå. Värderas ett arbetsmoment som hög risk så sätts åtgärder in direkt.

Åtgärder som kan vara att arbeta med säkerhetssele med vajer, eller att man är två personer under arbetet.

Enligt Jan Erik Kukkonen finns det säkerhetssele på de arbetsplatser där risken finns att det skulle kunna hända något.

LÄS ÄVEN: Leif är för sjuk för att vara arbetslös – men för frisk för att vara sjuk

Sven Höckert säger att det är positivt att Bilfinger nu zonbestämmer sina arbetsområden. Men han är fundersam till om det räcker för att undvika framtida olyckor.

– Om man inte redan innan gjort klart vad som ska tillämpas när jag arbetar i röd zon pålägger man arbetstagaren att själv riskbedöma detta och finns då inte redan infästningspunkter och sele i nära anslutning så tror inte jag att man kommer att vidta den åtgärden.

Han tillägger:

– Oavsett om det riskbedöms eller inte så bör det redan vara säkerställt att säkerhetsanordning ska kunna anbringas eller att erforderligt fallskydd finns på plats.

Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se

 

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Revolution inom forskningen: Snart kan vi lagra solenergi

Banbrytande forskning från Chalmers universitet kan ha undanröjt ett av solenergins största hinder, skriver Sveriges Radio. Solceller är på stark frammarsch som hållbar energikälla. Ett stort problem med solalstrad elektricitet är dock att man hittills inte haft något effektivt sätt att lagra den för att använda senare.

20 kabelförläggningsföretag riskerar vite – för olovliga elinstallationer

Elsäkerhetsverket får ofta in anmälningar om att företag som är registrerade för kabelförläggning olovligen håller på med annat. Nu hotas 20 kabelförläggningsföretag med vite om mellan 25 000 och 50 000 kronor, skriver Elinstallatören.

Fackförbund kan gå i graven – har för få medlemmar

Den ökande medlemsbristen blir sannolikt slutet för Skogs- och lantbrukstjänstemannaförbundet. Nu för förbundet samtal om att gå ihop med Unionen, skriver Arbetet. Skogs- och lantbrukstjänstemannaförbundet (SLF) har idag cirka 500 medlemmar, efter ett kraftigt medlemstapp de senaste åren.

Dokumentärtipset: Arvet efter Kent Ekeroth

KULTUR Dokumentär: Arvet efter Kent Ekeroth (2018) En dokumentär av Erik Hedtjärn om en av Sverigedemokraternas mest kända politiker. (Finns på SR-play) För precis åtta år sedan började Sveriges Radios Erik Hedtjärn följa den då nya och okända riksdagsledamoten Kent Ekeroth.

Boktipset: ”Ett jävla solsken” av Fatima Bremmer

KULTURTIPS Bok: ”Ett jävla solsken” En biografi om Ester Blenda Nordström av Fatima Bremmer, 2017. Augustvinnare 2017 för årets svenska fackbok. ”Priset för det ultimata äventyret har blivit högt.

Efter Metoo: Fack och arbetsgivare lanserar checklista

Fack och arbetsgivare har lanserat ett webbverktyg för att motverka sexuella trakasserier på arbetsplatsen, skriver Kommunalarbetaren. Nu har det gått ett år sedan Metoo-uppropet, där tusentals kvinnor vittnade om sexuella övergrepp och -trakasserier. Många av dessa berättelser utspelar sig på kvinnornas arbetsplatser.

”Agnes” av Dylan Färemark – del 2

KULTUR Del 2 Nora och Tussen Här är den andra delen av Dylan Färemarks prisbelönta novell ”Agnes”, som publiceras som följetong i Tidningen Elektrikern.

Nya smarta lösningar – Nr 8, 2018

NY TEKNIK En ny slagborr från Festool, en elinstallationstång från KNIPEX, kombikablar för hög- och lågspänning från Nexan och latexfria kemhandskar från Tegera. Här är några av de allra senaste smarta lösningar inom ny teknik.

Gruppera med mesh och blåtand

NY TEKNIK Svenska Karl H Ström lanserar en ny mängdarmatur från Steinel med verkligen massor av tekniska funktioner. RS PRO Connect 5100 heter armaturen som är en IP 66-klassad armatur med 30W LED-ljuskälla tänkt för garage, parkeringshus, industri, källare och liknande.

Gigantiska snurror ska försörja Norrland med el

Det är en gnistrande vacker höstdag. Vi far över de nygrävda grusvägarna på Gråberget utanför Piteå. Högt över träden reser sig de gigantiska vindsnurrorna, nästan 200 meter höga. Många vill köpa grön el, så det är en framtidsbransch, säger Andreas Röjfors, ledande montör vid Lapplands elnät. Vi befinner oss i Markbygden utanför Piteå.

Ljusbåge när lok kopplades ur

Foto: SJ/Patrik Engstrom Observera att tåget på bilden inte är tåget som nämns i artikeln. I samband med frånkoppling av ett lok på SJ:s bangård i Hagalund i förra veckan missade en medarbetare att säkerställa att en starkströmskabel mellan loket och vagn hade elen frånkopplad. Något som resulterade i en ljusbåge när kabeln kopplades ur loket. Kabeln innehöll 1000V och 800 ampere.

FLUKE återkallar felaktiga spänningsprovare

FLUKE har upptäckt ett allvarligt säkerhetsfel bland flera modeller av sina spänningsprovare. En spänningssatt anläggning kan visas som spänningslös och Fluke återkallar nu omedelbart instrumenten. Det handlar om instrument tillverkade före juli 2018 av modellerna Fluke T110, T130 samt T150.

Spårbara verktyg med hjälp av app

NY TEKNIK Uppkopplade handverktyg blir allt vanligare och användningsområdet bredare. Amerikanska Milwaukee stöldskyddar nu sina verktyg via sitt nätbaserade system One-Key. Vi har hittat maskiner i Tjeckien som stulits från Jönköping som vi kunnat stänga av och göra obrukbara, säger Kristofer Karlsson, distriktssäljare Milwaukee.

Maskiner för säkrare arbetsmiljö

NY TEKNIK Var fjärde hantverkare i Sverige tycker att hälso- och säkerhetsåtgärder mest leder till störande avbrott. Var femte struntar helt i kraven. Det borde sitta i ryggraden att skydda sig och måste vara lika enkelt och självklart som att ta på sig bilbältet.

Ordförandeposten – en familjeaffär

I september avgick Ove Jerenvik som ordförande för Bravidaklubben i Mariestad. Men posten stannar kvar i familjen. Brorsdottern Stina Jerenvik tar över klubban. 55-årige Ove Jerenvik har arbetat på Bravida i större delen av sitt liv: 35 år, men nu går han vidare till Källströms. Det är dags att göra något nytt, nu när möjligheten ges, säger han.