• Peter Andersson, Bravida Prenad i Karlstad. Foto: Jan Söderman

  • Peter Andersson, Bravida Prenad i Karlstad. Foto: Jan Söderman

2018-10-03

INSÄNT

En torsdag i augusti besökte Elektrikerna Peter Andersson som jobbar på Bravida Prenad i Karlstad. Peter håller i ett projekt där man bygger en idrottshall i Karlstad.

Peter har jobbat som elektriker i ungefär 17 år och började sin karriär i Trollhättan. Han var även på ”Snövit” i Norge innan han 2016 flyttade till Skåre i Värmland.

Han jobbar i stort sett bara på entreprenader och oftast har han hand om projekt och är ledande montör. Han tycker att man skall jobba på prestationslön och Peter mäter de flesta jobben enligt ATL.

LÄS ÄVEN: ”Känner att jag har mer att säga till om”

När man lyssnar på Peter så kommer en ”helhetsbild” fram. Arbetar man på prestationslön så har man bättre koll på jobben. Man blir mer noga med att det blir rätt med en gång samt att arbeta rationellt. För det är inte lönsamt att behöva göra om eller springa fram och tillbaka på bygget, varken för ackordslaget eller för företaget.

Under semestern var det inbrott på bygget och då stals redan monterad kabel förutom några enstaka verktyg. Att inte veta om kablar är kvar eller borta ställer naturligtvis till det och Peter fick lägga ner en del tid efter semestern med att kolla upp statusen på bygget samt dra ut nya kablar.

LÄS ÄVEN: Han fick upp ögonen för ackordet – nu hjälper David andra att höja lönen

Peter mäter löpande jobbet via ackordswebben i mobilen vilket han tycker fungerar bäst, men lite krångel var det i början med armaturer men nu flyter även det på.

Peter säger att filialchefen är bra och engagerad i projekten. Han får bra ritningar, beskrivningar och underlag från företaget. De har kommit överens om bra rutiner gällande materialbeställningar. Företaget beställer större saker och Peter beställer resten löpande, allt eftersom det behövs.

På frågan om vad som är viktigt när man mäter så säger Peter att:

– Erfarenhet är viktigt så man får med sig allt när man mäter och man vet vad som ingår i priset.

LÄS ÄVEN: Här kan ett felaktigt bryt vara livsavgörande

Han berättar vidare att det gäller att inte stressa, få med sig allt hela tiden. Detta innebär allt från planering, materialbeställning till att montera rationellt. Man skall få flyt i projektet helt enkelt.

Erfarenheten är även viktig när man ställer krav på företaget, byggaren och andra yrkesgrupper. Detta är lite av en balansgång ibland då samarbetet med andra yrkesgrupper är viktigt för att få projektet att flyta. Det kan ju vara så att elektrikern är den som behöver hjälp nästa gång.

Jan Söderman

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Insänt

Skåp i Mariestad och Vårdcentral i Falköping

INSÄNT Morgan Andersson har besökt två arbetsplatser i Mariestad och Falköping. På båda ställena är det byggprojekt på gång. I Mariestad byggs det mycket och många skåp. Företaget ASB apparatskåpsbyggarna växer och håller full fart. Några fastnade på bild i verkstan vid besöket inför kvällsmöte där. Avprovare Vagnen till vänster var en av roliga inslag denna dag.

”En självklarhet att få överleva varje arbetsdag”

INSÄNT Det är en fin, för en gångs skull, novemberdag när vi möts i Munkedal för ett av flera möten där vi jobbar med fackliga frågor inom Infratek. Vi, undertecknad och Olle Strömberg, börjar som vanligt med lite allmänt prat om både det ena och andra som vi upplever. Det handlar om både arbete och privatliv.

Johnny i Lidköping visar upp sitt jobb

INSÄNT Morgan Andersson berättar om ett arbetsplatsbesök på Caverion Kvänum, där elektrikern Johnny Falk visade upp sin arbetsplats. I Lidköping byggs det för framtidens elnät. Ekestubben är en ny mottagningsstation för el. Den största investeringen någonsin i kommunens elnät. Johnny Falk, Caverion Kvänum, fick denna dag ett besök.

Insänt: Innebandyturnering i Luleå

INSÄNT Lördagen den 20 oktober genomförde ortsklubb 102 en miniturnering i innebandy i Luleå. Det blev en lyckad dag med härlig stämning. LÄS ÄVEN: Insänt: Heta debatter på Bravida i Eskilstuna Extra roligt att träffa kamrater från andra företag som man inte annars träffar så ofta. Bra arrangerat av IBK Luleå i helt nya Kronanhallen.

Veckovila och säkerhet vid utbildning av kraftverksmontörer

INSÄNT 17-18 oktober samlades kraftverkare i VK 16 och VK 21 för gemensam utbildning i Karlstad. Ulf Carlsson pratade om dygnsvilan helg, veckovila och övertid och vad som gäller det. Tomas och Stanley gick igenom krav och råd vid stolpklättring samt arbete med spänning.

Heta debatter på Bravida i Eskilstuna

INSÄNT Cirka ett trettiotal montörer på Bravida i Eskilstuna hade samlats på ABF för att hålla klubbmöte. Och det blev stundtals ganska heta debatter. Den obligatoriska festkassan var en het potatis där majoriteten av medlemmarna röstade för en medlemsavgift och aktiviteter knutna till det fackliga medlemskapet.

INSÄNT: Henningssons vann ackordtävlingen

INSÄNT Ackordsansvarige Daniel Marcus från Henningssons Elektriska tyckte att det var en fantastisk idé att lämna in en ackordssedel på sitt projekt för att säkerställa rätt lön. Och medan han fixade i Ackordswebben så såg han att man kunde anmäla sin sedel till en tävling som främjade sammanhållningen på företaget. Sagt och gjort han anmälde sig och vann.

INSÄNT: El-intro och nya medlemmar

INSÄNT I mitten av september höll Daniel Johansson och Johan Jensen en facklig introduktionskurs, benämnd EL-intro, i Halmstad. De fick även inspel av ombudsman Jonas Lindgren. I samband med utbildningen, som vänder sig till både medlemmar och ickemedlemmar, värvades två nya medlemmar.

Butterkakan och information på Torget i Uppsala

INSÄNT Mitt i Uppsala ligger kvarteret Torget. Här byggs det både lägenheter, kontorskomplex och butikslokaler. Allt i samma hus. Lite fika och information från elektrikerförbundet blev ett välkommet avbrott i den annars stressiga vardagen på bygget.

UVA-möte på Stanley Security i Sundsvall

INSÄNT Peter Nordin berättar här kort om ett UVA-möte på Stanley Security i Sundsvall. VK 15 var på UVA-möte på Stanley Security i Sundsvall. Många frågor diskuterades, bland andra bildande av företagsklubb, lönespecifikationer, villkor vid traktamentsresor, hemstationering, flytt till nya lokaler med mera.

Besök hos Eitechs montörer på Vattenfall

INSÄNT På Vattenfalls fjärrvärmeanläggning i Uppsala träffar vi Eitechs montörer. För tillfället håller ena gänget på med kabeldragning till en temporär kolpanna. De resterande två i gänget har hand om det löpande underhållet tillsammans med driften.

Medlemsavgifter och ackord på Åpromenaden i Uppsala

INSÄNT Varmt och trångt blev det när Salléns montörer och Elektrikerförbundet träffas på lägenhetsprojektet Åpromenaden, mitt i centrala Uppsala. Medlemsavgiften som upplevs som väldigt hög var den stora frågan. Att det nu blir avdragsgill fackavgift ser montörerna som väldigt positivt, även om det inte riktigt räcker.

INSÄNT: Skolinformation på Astar i Liljeholmen

INSÄNT Jag var ute i El-ettans regi och höll skolinformation på Astar i Liljeholmen. Det blev väldigt uppskattat eller så var de bara artiga. Det var lite läskigt i början då det var första gången jag gjorde skolinformationen helt själv. Lite överraskande så var en god vän från förr där som elev.

Pride i Karlstad: ”Redan stora planer för nästa år”

INSÄNT Lördagen den 1 september var det dags för Värmland Pride i Karlstad. Trettionio olika organisationer deltog med montrar, däribland vi fackliga hjältar från Elektrikerna, Fastighets, Målarna och IF Metall som fick låna plats i ABF:s tält.

Klubb 67 på besök i stadshuset

INSÄNT Vi var 25 medlemmar i klubben som onsdagen den 21 mars, dagen efter vårdagjämningen, begav oss till Stockholms Stadshus På plats såg vi lite av huset samt sammanträffade med den socialdemokratiska politikern Mirja Räihä, fackligt ansluten till Kommunal där hon är facklig förtroendeman. Just nu är hon vikarierande borgarråd med ansvar för idrott, fritid och kultur.