• Jan Eriksson är sedan 2003 ordförande för Klubb 67. Foto: Tomas Nyberg

  • Jan Eriksson är sedan 2003 ordförande för Klubb 67. Foto: Tomas Nyberg

  • Bengt och Ragnhild Timber firade diamantbröllop i somras. Nu deltar de i Klubb 67:s resa till Sundborn. Foto: Tomas Nyberg

  • Bengt och Ragnhild Timber firade diamantbröllop i somras. Nu deltar de i Klubb 67:s resa till Sundborn. Foto: Tomas Nyberg

  • Carl Larsson-gården i Sundborn i Dalarna. Foto: Tomas Nyberg

  • En del av Klubb 67:s medlemmar som var med på resan till Dalarna. Foto: Tomas Nyberg

  • En av många resor för Klubb 67. Denna gång till Dalarna. Foto: Tomas Nyberg

  • Bo Rydén, Jordbro, gick i pension 2011, efter ett arbetsliv som elektriker bland annat på Asea, YIT, nuvarande Caverion. – Sala silvergruva. Foto: Tomas Nyberg

  • Hasse Svensson, Stockholm, gick i pension 2012, har arbetat bland annat YIT och Vanadis elektriska.– Motormuseet i Malmköping. Foto: Tomas Nyberg

  • Lasse Pettersson, Vaxholm, gick i pension 2005, har arbetat som elektriker på Backlunds. – Grekland. Foto: Tomas Nyberg

  • Roland Fredholm, Västerhaninge, gick i pension 2008. Började som elektriker bland annat på Vanadis, men arbetade de sista 25 åren som svagströmselektriker på Securitas bland annat med att installera kortläsare. – Resan till Strängnäs domkyrka och försvarsmuseet. Foto: Tomas Nyberg

2018-10-24

Solen skiner i Sundborn när de båda bussarna rullar in på parkeringen. Ur kliver ett 70-tal före detta elektriker från Stockholm och deras respektive. Klubb 67 är i Dalarna på en av sina många bussresor runt om i landet.

Klubb 67 har funnits sedan 1960-talet. Klubben består av pensionerade medlemmar från Elektrikerförbundets VK1. Medlemsantalet är i dag uppe i dryga 600.

– Syftet med klubben är social verksamhet, gemenskap, att hålla ihop gänget, förklarar Jan Eriksson, ordförande för Klubb 67 sedan 2003.

Klubben anordnar bland annat boule varje vecka året runt, guidade turer i Stockholm och resten av landet men även studieresor inklusive studiecirklar till olika resmål i Europa, bland annat har klubben varit i Grekland och Skottland. Näst på tur står Slovenien.

LÄS ÄVEN: Klubb 67 på besök i stadshuset

Men det är inte bara resor och aktiviteter som erbjuds medlemmarna.

– De som väljer att gå ur förbundet när de går i pension förlorar mycket. Inte minst de försäkringar som ingår i medlemskapet, säger Jan Eriksson.

Det handlar om grupplivförsäkring vid dödsfall, hemförsäkring, olycksfallsförsäkring och juristförsäkringen. Försäkringar som kan bli dyra, om ens möjliga att teckna, för den som står utanför. Medlemsavgiften för den som är pensionär är 275 kronor i månaden.

– Vi borde betala mindre i avgift nu när vi inte längre har rösträtt, säger en röst ur gruppen i Sundborn.

En annan kommentar från gruppen är att de saknar de yngre pensionärerna i klubben, de är visserligen medlemmar, men engagerar sig inte i klubben.

LÄS ÄVEN: Lars-Erik Pettersson: ”Replik på svar från Per-Håkan Waern”

En som engagerar sig desto mer är Bengt Timber från Sollentuna. Han är en riktigt aktiv 80-plussare.

Bengt arbetade som elektriker på dåvarande BPA men gick i pension 1997. Så ofta som möjligt deltar han i klubbens verksamhet. Han är en av medlemmarna i Klubb 67:s boulegäng, som under utesäsongen håller till på skolgården utanför Norra Real i Vasastan i Stockholm.

Under vintersäsongen spelar gänget i Liljeholmen. Bengt ska även följa med på resan till Slovenien. Under resan till Sundborn har han med sig sin fru, Ragnhild Timber. De båda firade diamantbröllop i somras.

LÄS ÄVEN: Pressbyråmuseet – Klubb 67 på resa i tiden

Två andra deltagare under denna soliga onsdag i Dalarna är Bo Rydén och Hasse Svensson. De är före detta kollegor, de arbetade båda som elektriker på YIT, nuvarande Caverion, innan de gick i pension.

Hasse har även arbetat på Vanadis elektriska. Ett företag som gick i konkurs i början av 1990-talet. Vid tiden för konkursen hade företagsklubben en kassa på omkring 40 000 kronor. Det blev grunden till det som i dag är Klubb 67:s sociala fond.

Medel ur fonden har gått till sådant som hjärt- lungräddning för medlemmarna och till hyra av rullstol under klubbens resor, så att även den som är sjuklig ska kunna delta. Men fonden går även för medlemmarna att söka ekonomiskt stöd från när inte stödet från samhället räcker till.

Social verksamhet, gemenskap, att hålla ihop gänget – det är Klubb 67.

Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se

 

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Revolution inom forskningen: Snart kan vi lagra solenergi

Banbrytande forskning från Chalmers universitet kan ha undanröjt ett av solenergins största hinder, skriver Sveriges Radio. Solceller är på stark frammarsch som hållbar energikälla. Ett stort problem med solalstrad elektricitet är dock att man hittills inte haft något effektivt sätt att lagra den för att använda senare.

20 kabelförläggningsföretag riskerar vite – för olovliga elinstallationer

Elsäkerhetsverket får ofta in anmälningar om att företag som är registrerade för kabelförläggning olovligen håller på med annat. Nu hotas 20 kabelförläggningsföretag med vite om mellan 25 000 och 50 000 kronor, skriver Elinstallatören.

Fackförbund kan gå i graven – har för få medlemmar

Den ökande medlemsbristen blir sannolikt slutet för Skogs- och lantbrukstjänstemannaförbundet. Nu för förbundet samtal om att gå ihop med Unionen, skriver Arbetet. Skogs- och lantbrukstjänstemannaförbundet (SLF) har idag cirka 500 medlemmar, efter ett kraftigt medlemstapp de senaste åren.

Dokumentärtipset: Arvet efter Kent Ekeroth

KULTUR Dokumentär: Arvet efter Kent Ekeroth (2018) En dokumentär av Erik Hedtjärn om en av Sverigedemokraternas mest kända politiker. (Finns på SR-play) För precis åtta år sedan började Sveriges Radios Erik Hedtjärn följa den då nya och okända riksdagsledamoten Kent Ekeroth.

Boktipset: ”Ett jävla solsken” av Fatima Bremmer

KULTURTIPS Bok: ”Ett jävla solsken” En biografi om Ester Blenda Nordström av Fatima Bremmer, 2017. Augustvinnare 2017 för årets svenska fackbok. ”Priset för det ultimata äventyret har blivit högt.

Efter Metoo: Fack och arbetsgivare lanserar checklista

Fack och arbetsgivare har lanserat ett webbverktyg för att motverka sexuella trakasserier på arbetsplatsen, skriver Kommunalarbetaren. Nu har det gått ett år sedan Metoo-uppropet, där tusentals kvinnor vittnade om sexuella övergrepp och -trakasserier. Många av dessa berättelser utspelar sig på kvinnornas arbetsplatser.

”Agnes” av Dylan Färemark – del 2

KULTUR Del 2 Nora och Tussen Här är den andra delen av Dylan Färemarks prisbelönta novell ”Agnes”, som publiceras som följetong i Tidningen Elektrikern.

Nya smarta lösningar – Nr 8, 2018

NY TEKNIK En ny slagborr från Festool, en elinstallationstång från KNIPEX, kombikablar för hög- och lågspänning från Nexan och latexfria kemhandskar från Tegera. Här är några av de allra senaste smarta lösningar inom ny teknik.

Gruppera med mesh och blåtand

NY TEKNIK Svenska Karl H Ström lanserar en ny mängdarmatur från Steinel med verkligen massor av tekniska funktioner. RS PRO Connect 5100 heter armaturen som är en IP 66-klassad armatur med 30W LED-ljuskälla tänkt för garage, parkeringshus, industri, källare och liknande.

Gigantiska snurror ska försörja Norrland med el

Det är en gnistrande vacker höstdag. Vi far över de nygrävda grusvägarna på Gråberget utanför Piteå. Högt över träden reser sig de gigantiska vindsnurrorna, nästan 200 meter höga. Många vill köpa grön el, så det är en framtidsbransch, säger Andreas Röjfors, ledande montör vid Lapplands elnät. Vi befinner oss i Markbygden utanför Piteå.

Ljusbåge när lok kopplades ur

Foto: SJ/Patrik Engstrom Observera att tåget på bilden inte är tåget som nämns i artikeln. I samband med frånkoppling av ett lok på SJ:s bangård i Hagalund i förra veckan missade en medarbetare att säkerställa att en starkströmskabel mellan loket och vagn hade elen frånkopplad. Något som resulterade i en ljusbåge när kabeln kopplades ur loket. Kabeln innehöll 1000V och 800 ampere.

FLUKE återkallar felaktiga spänningsprovare

FLUKE har upptäckt ett allvarligt säkerhetsfel bland flera modeller av sina spänningsprovare. En spänningssatt anläggning kan visas som spänningslös och Fluke återkallar nu omedelbart instrumenten. Det handlar om instrument tillverkade före juli 2018 av modellerna Fluke T110, T130 samt T150.

Spårbara verktyg med hjälp av app

NY TEKNIK Uppkopplade handverktyg blir allt vanligare och användningsområdet bredare. Amerikanska Milwaukee stöldskyddar nu sina verktyg via sitt nätbaserade system One-Key. Vi har hittat maskiner i Tjeckien som stulits från Jönköping som vi kunnat stänga av och göra obrukbara, säger Kristofer Karlsson, distriktssäljare Milwaukee.

Maskiner för säkrare arbetsmiljö

NY TEKNIK Var fjärde hantverkare i Sverige tycker att hälso- och säkerhetsåtgärder mest leder till störande avbrott. Var femte struntar helt i kraven. Det borde sitta i ryggraden att skydda sig och måste vara lika enkelt och självklart som att ta på sig bilbältet.

Ordförandeposten – en familjeaffär

I september avgick Ove Jerenvik som ordförande för Bravidaklubben i Mariestad. Men posten stannar kvar i familjen. Brorsdottern Stina Jerenvik tar över klubban. 55-årige Ove Jerenvik har arbetat på Bravida i större delen av sitt liv: 35 år, men nu går han vidare till Källströms. Det är dags att göra något nytt, nu när möjligheten ges, säger han.