• Jan Eriksson är sedan 2003 ordförande för Klubb 67. Foto: Tomas Nyberg

  • Jan Eriksson är sedan 2003 ordförande för Klubb 67. Foto: Tomas Nyberg

  • Bengt och Ragnhild Timber firade diamantbröllop i somras. Nu deltar de i Klubb 67:s resa till Sundborn. Foto: Tomas Nyberg

  • Bengt och Ragnhild Timber firade diamantbröllop i somras. Nu deltar de i Klubb 67:s resa till Sundborn. Foto: Tomas Nyberg

  • Carl Larsson-gården i Sundborn i Dalarna. Foto: Tomas Nyberg

  • En del av Klubb 67:s medlemmar som var med på resan till Dalarna. Foto: Tomas Nyberg

  • En av många resor för Klubb 67. Denna gång till Dalarna. Foto: Tomas Nyberg

  • Bo Rydén, Jordbro, gick i pension 2011, efter ett arbetsliv som elektriker bland annat på Asea, YIT, nuvarande Caverion. – Sala silvergruva. Foto: Tomas Nyberg

  • Hasse Svensson, Stockholm, gick i pension 2012, har arbetat bland annat YIT och Vanadis elektriska.– Motormuseet i Malmköping. Foto: Tomas Nyberg

  • Lasse Pettersson, Vaxholm, gick i pension 2005, har arbetat som elektriker på Backlunds. – Grekland. Foto: Tomas Nyberg

  • Roland Fredholm, Västerhaninge, gick i pension 2008. Började som elektriker bland annat på Vanadis, men arbetade de sista 25 åren som svagströmselektriker på Securitas bland annat med att installera kortläsare. – Resan till Strängnäs domkyrka och försvarsmuseet. Foto: Tomas Nyberg

2018-10-24

Solen skiner i Sundborn när de båda bussarna rullar in på parkeringen. Ur kliver ett 70-tal före detta elektriker från Stockholm och deras respektive. Klubb 67 är i Dalarna på en av sina många bussresor runt om i landet.

Klubb 67 har funnits sedan 1960-talet. Klubben består av pensionerade medlemmar från Elektrikerförbundets VK1. Medlemsantalet är i dag uppe i dryga 600.

– Syftet med klubben är social verksamhet, gemenskap, att hålla ihop gänget, förklarar Jan Eriksson, ordförande för Klubb 67 sedan 2003.

Klubben anordnar bland annat boule varje vecka året runt, guidade turer i Stockholm och resten av landet men även studieresor inklusive studiecirklar till olika resmål i Europa, bland annat har klubben varit i Grekland och Skottland. Näst på tur står Slovenien.

LÄS ÄVEN: Klubb 67 på besök i stadshuset

Men det är inte bara resor och aktiviteter som erbjuds medlemmarna.

– De som väljer att gå ur förbundet när de går i pension förlorar mycket. Inte minst de försäkringar som ingår i medlemskapet, säger Jan Eriksson.

Det handlar om grupplivförsäkring vid dödsfall, hemförsäkring, olycksfallsförsäkring och juristförsäkringen. Försäkringar som kan bli dyra, om ens möjliga att teckna, för den som står utanför. Medlemsavgiften för den som är pensionär är 275 kronor i månaden.

– Vi borde betala mindre i avgift nu när vi inte längre har rösträtt, säger en röst ur gruppen i Sundborn.

En annan kommentar från gruppen är att de saknar de yngre pensionärerna i klubben, de är visserligen medlemmar, men engagerar sig inte i klubben.

LÄS ÄVEN: Lars-Erik Pettersson: ”Replik på svar från Per-Håkan Waern”

En som engagerar sig desto mer är Bengt Timber från Sollentuna. Han är en riktigt aktiv 80-plussare.

Bengt arbetade som elektriker på dåvarande BPA men gick i pension 1997. Så ofta som möjligt deltar han i klubbens verksamhet. Han är en av medlemmarna i Klubb 67:s boulegäng, som under utesäsongen håller till på skolgården utanför Norra Real i Vasastan i Stockholm.

Under vintersäsongen spelar gänget i Liljeholmen. Bengt ska även följa med på resan till Slovenien. Under resan till Sundborn har han med sig sin fru, Ragnhild Timber. De båda firade diamantbröllop i somras.

LÄS ÄVEN: Pressbyråmuseet – Klubb 67 på resa i tiden

Två andra deltagare under denna soliga onsdag i Dalarna är Bo Rydén och Hasse Svensson. De är före detta kollegor, de arbetade båda som elektriker på YIT, nuvarande Caverion, innan de gick i pension.

Hasse har även arbetat på Vanadis elektriska. Ett företag som gick i konkurs i början av 1990-talet. Vid tiden för konkursen hade företagsklubben en kassa på omkring 40 000 kronor. Det blev grunden till det som i dag är Klubb 67:s sociala fond.

Medel ur fonden har gått till sådant som hjärt- lungräddning för medlemmarna och till hyra av rullstol under klubbens resor, så att även den som är sjuklig ska kunna delta. Men fonden går även för medlemmarna att söka ekonomiskt stöd från när inte stödet från samhället räcker till.

Social verksamhet, gemenskap, att hålla ihop gänget – det är Klubb 67.

Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se

 

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Fackligt missnöje mot förslag om ändrad strejkrätt

Sista januari går remisstiden ut för regeringens förslag om ändrad strejkrätt. Såväl fack som arbetsgivare står bakom. Men inom LO-förbunden bubblar ett missnöje, skriver Arbetet. I sista stund, när politikerna var på väg att ändra strejkrätten, enades parterna om en lösning som inte rubbar arbetsmarknadens maktbalans.

Facktoppar räds inte ny mandatperiod: ”S har inte sålt ut sin själ”

Januariavtalet har väckt facklig ilska, inte minst gällande förändrad arbetsrätt. Men fackliga representanter ser ändå positivt på den kommande mandatperioden. Saltsjöbadsavtalet kom till efter politiskt tryck, säger IF Metalls Veli-Pekka Säikkälä till Arbetet. Annie Lööf var först ut.

Ett mänskligt maskineri planerat i minsta detalj

Det dunkar, slamrar och tjuter. Doften av trä och målarfärg är påtaglig i den stora lokalen i Piteå. Alla vet precis sin uppgift här. Den som är ny får lära sig exakt vilka moment den ska göra, i princip vilket steg den ska ta, säger David Lidström, kvalitetsansvarig för målning på Lindbäcks husfabrik i Piteå.

Lönegapet mellan arbetare och tjänstemän växer

Lönegapet mellan kvinnor och män krymper, och utjämningen har varit ovanligt stor de senaste åren, visar LO:s lönerapport. Men löneklyftan mellan arbetare och tjänstemän växer, skriver Arbetet. År 2000 utgjorde medellönen för kvinnor 81 procent av medellönen för män.

Byggföretagare rånad och skjuten – två anställda får fängelse

Medarbetarna tyckte att de fått för lite betalt, och anlitade därför hjälp för att råna sin chef. I förra veckan dömdes fem av de inblandade i tingsrätten, skriver Byggnadsarbetaren. De två männen tyckte inte att de fått ut rätt lön av en byggföretagare utanför Stockholm.

Stefan Löfven statsminister igen – 131 dagar efter valet

Tredje gången gillt för Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven. Efter två nederlag i riksdagen – nu är han vald till statsminister igen. Lång dags färd mot natt men Sverige har nu fått en statsminister igen, 131 dagar efter riksdagsvalet 2018. Detta skriver Arbetet.

Lista: Här är de mest lästa artiklarna från 2018

Otillåtet hemmafixe, asbest, lönenivåer och dödliga arbetsplatsolyckor. Det är vad några av de tio mest lästa artiklarna på Elektrikerns sajt handlat om under 2018. Har du läst dem? Här nedan hittar du listan. 1.

Skattesmäll för LO Mediehus: ”Vi kommer att överklaga”

LO Mediehus har dömts att betala miljonbelopp till Skatteverket. Domen kommer att påverka alla medlemstidningar för ideella föreningar och organisationer i landet. Vi kommer att överklaga, säger Robert Jonsson, vd för LO Mediehus. Domen i Förvaltningsrätten är resultatet av en tvist med Skatteverket.

Infranord döms efter olycka med ljusbåge

Ljusbågen orsakade den anställde brännskador i ansikte, på händer, bröst och underarmar. Nu döms Infranord att betala 150 000 kronor för arbetsmiljöbrott, skriver Sekotidningen. Det var i juni 2017 som olyckan inträffade.

”Billigt kontrakteras folk som segregeras” – och andra dikter av Mats Hammarlund

Här nedan följer en samling dikter av Mats Hammarlund. Förutom skrivandet har denne jobbat inom byggbranschen, mest som snickare och timmerman på byggen i Stockholm, men även på LO-TCO Biståndsnämnd. Dikterna är: 1. Livsviktigt 2. Byggfolk 3. Billigt kontrakteras folk som segregeras 4. Dolda risker 5. Döden passar på 6.

Kubal är räddat – sanktionerna hävs

Sanktionerna mot Kubals ryska ägare Rusal tas bort efter ett beslut i den amerikanska kongressen. På aluminiumfabriken i Sundsvall är lättnaden stor, skriver Arbetet. Sedan april i fjol har sanktionshotet legat över Kubal, som vid flera tillfällen varit nära att stängas ned. Men varje gång har man räddats av tillfälliga förlängningar.

”Bra arbetsmiljö är inte gratis”

En tudelad arbetsmarknad, arbetsmiljöslarv och resursbrist hos polisen. Arbetet frågade politiker, fack och arbetsgivare varför dödsolyckorna sker och vad som behöver göras. Nyligen lämnade sex S-ledamöter i riksdagen en motion med rubriken Omtag för nollvision om dödsolyckor på arbetsplatserna.

55 liv släcktes på jobbet 2018

Trots nollvisionen för dödsolyckor på jobbet kom 55 personer aldrig hem från sitt arbete under 2018. Det är den högsta siffran på flera år. Män i arbetaryrken. Det är de som oftast omkommer i arbetsplatsolyckor, visar Arbetets genomgång. De faller, de kläms ihjäl och de dör i trafiken.

Lista: De miste livet på jobbet 2018

55 människor miste livet på jobbet i fjol. I ett tjugotal fall pågår fortfarande förundersökning om arbetsmiljöbrott. De olyckor där åklagaren lagt ner utredningen är markerade som nedlagda. Listan är sammanställd av tidningen Arbetet.

Tjuvstartade bygge – straffas med rekordböter

Bygget började för tidigt, innan tillstånden var klara. Nu straffas Mälarenergi Elnät med en rekordstor byggsanktionsavgift, skriver VLT. Mälarenergi Elnät hade för bråttom när en ny transformatorstation skulle byggas vid Energigatan på södra Nibble. När väl bygglovet och startbesked kom hade markarbetet redan påbörjats.