• Jan Eriksson är sedan 2003 ordförande för Klubb 67. Foto: Tomas Nyberg

  • Jan Eriksson är sedan 2003 ordförande för Klubb 67. Foto: Tomas Nyberg

  • Bengt och Ragnhild Timber firade diamantbröllop i somras. Nu deltar de i Klubb 67:s resa till Sundborn. Foto: Tomas Nyberg

  • Bengt och Ragnhild Timber firade diamantbröllop i somras. Nu deltar de i Klubb 67:s resa till Sundborn. Foto: Tomas Nyberg

  • Carl Larsson-gården i Sundborn i Dalarna. Foto: Tomas Nyberg

  • En del av Klubb 67:s medlemmar som var med på resan till Dalarna. Foto: Tomas Nyberg

  • En av många resor för Klubb 67. Denna gång till Dalarna. Foto: Tomas Nyberg

  • Bo Rydén, Jordbro, gick i pension 2011, efter ett arbetsliv som elektriker bland annat på Asea, YIT, nuvarande Caverion. – Sala silvergruva. Foto: Tomas Nyberg

  • Hasse Svensson, Stockholm, gick i pension 2012, har arbetat bland annat YIT och Vanadis elektriska.– Motormuseet i Malmköping. Foto: Tomas Nyberg

  • Lasse Pettersson, Vaxholm, gick i pension 2005, har arbetat som elektriker på Backlunds. – Grekland. Foto: Tomas Nyberg

  • Roland Fredholm, Västerhaninge, gick i pension 2008. Började som elektriker bland annat på Vanadis, men arbetade de sista 25 åren som svagströmselektriker på Securitas bland annat med att installera kortläsare. – Resan till Strängnäs domkyrka och försvarsmuseet. Foto: Tomas Nyberg

2018-10-24

Solen skiner i Sundborn när de båda bussarna rullar in på parkeringen. Ur kliver ett 70-tal före detta elektriker från Stockholm och deras respektive. Klubb 67 är i Dalarna på en av sina många bussresor runt om i landet.

Klubb 67 har funnits sedan 1960-talet. Klubben består av pensionerade medlemmar från Elektrikerförbundets VK1. Medlemsantalet är i dag uppe i dryga 600.

– Syftet med klubben är social verksamhet, gemenskap, att hålla ihop gänget, förklarar Jan Eriksson, ordförande för Klubb 67 sedan 2003.

Klubben anordnar bland annat boule varje vecka året runt, guidade turer i Stockholm och resten av landet men även studieresor inklusive studiecirklar till olika resmål i Europa, bland annat har klubben varit i Grekland och Skottland. Näst på tur står Slovenien.

LÄS ÄVEN: Klubb 67 på besök i stadshuset

Men det är inte bara resor och aktiviteter som erbjuds medlemmarna.

– De som väljer att gå ur förbundet när de går i pension förlorar mycket. Inte minst de försäkringar som ingår i medlemskapet, säger Jan Eriksson.

Det handlar om grupplivförsäkring vid dödsfall, hemförsäkring, olycksfallsförsäkring och juristförsäkringen. Försäkringar som kan bli dyra, om ens möjliga att teckna, för den som står utanför. Medlemsavgiften för den som är pensionär är 275 kronor i månaden.

– Vi borde betala mindre i avgift nu när vi inte längre har rösträtt, säger en röst ur gruppen i Sundborn.

En annan kommentar från gruppen är att de saknar de yngre pensionärerna i klubben, de är visserligen medlemmar, men engagerar sig inte i klubben.

LÄS ÄVEN: Lars-Erik Pettersson: ”Replik på svar från Per-Håkan Waern”

En som engagerar sig desto mer är Bengt Timber från Sollentuna. Han är en riktigt aktiv 80-plussare.

Bengt arbetade som elektriker på dåvarande BPA men gick i pension 1997. Så ofta som möjligt deltar han i klubbens verksamhet. Han är en av medlemmarna i Klubb 67:s boulegäng, som under utesäsongen håller till på skolgården utanför Norra Real i Vasastan i Stockholm.

Under vintersäsongen spelar gänget i Liljeholmen. Bengt ska även följa med på resan till Slovenien. Under resan till Sundborn har han med sig sin fru, Ragnhild Timber. De båda firade diamantbröllop i somras.

LÄS ÄVEN: Pressbyråmuseet – Klubb 67 på resa i tiden

Två andra deltagare under denna soliga onsdag i Dalarna är Bo Rydén och Hasse Svensson. De är före detta kollegor, de arbetade båda som elektriker på YIT, nuvarande Caverion, innan de gick i pension.

Hasse har även arbetat på Vanadis elektriska. Ett företag som gick i konkurs i början av 1990-talet. Vid tiden för konkursen hade företagsklubben en kassa på omkring 40 000 kronor. Det blev grunden till det som i dag är Klubb 67:s sociala fond.

Medel ur fonden har gått till sådant som hjärt- lungräddning för medlemmarna och till hyra av rullstol under klubbens resor, så att även den som är sjuklig ska kunna delta. Men fonden går även för medlemmarna att söka ekonomiskt stöd från när inte stödet från samhället räcker till.

Social verksamhet, gemenskap, att hålla ihop gänget – det är Klubb 67.

Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se

 

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Sveriges effektreserv: När Karlshamnsverket behövs får inget gå fel

Under årets driftsäsong var Karlshamnsverket i produktion under mindre än ett dygn. Det var den 24 januari i år. Resten av tiden arbetar de anställda på verket med att säkerställa att utrustning är i bästa möjliga skick. När verket väl behövs får inget gå fel.

Regeringen säger ja till ändrad strejkrätt

Regeringen godkände i dag lagförslaget om ändrad strejkrätt. Nu återstår bara ett riksdagsbeslut innan förändringarna träder i kraft i sommar. Det var på ett regeringssammanträde i dag, torsdag, som beslutet formellt fattades, skriver Arbetet. Förslaget om ändrad strejkrätt ska läggas fram för riksdagen.

Nya rekryterna laddade inför ombudsmannajobbet

Fyra nya ombudsmän har anställts i Elektrikerförbundet. Per Ola Nilsson, Magnus Kindmark, Jens Hansson och Tomas Hovberg gick alla vid skrivandets stund LO:s aspirantutbildning på Runö kursgård utanför Stockholm. Vi blir inte anställda för att vi kan alla lagar och paragrafer, utan det är för att vi passar i rollen som ombudsman.

Allt fler olyckor i energibranschen

Antalet olyckor i el- och energibranschen ökar. Enligt Elsäkerhetsverket har antalet olyckor som inte leder till sjukskrivning fyrdubblats på 15 år. Även inrapporteringen till Afa försäkring går uppåt. Nu ökar kraven på förebyggande arbetsmiljöarbete. Afa-försäkring har ett rapporteringssystem, ENIA, som allt fler företag ansluter sig till.

Fråga experterna: Sitta i orubbat bo?

Fråga experterna Här har du möjlighet att ställa frågor till våra experter. Det kan handla om sådant som exempelvis avtalsfrågor, juridik eller arbetsmiljö. Redaktionen gör ett urval av frågor som kommer in på elektrikern@lomediehus.se Ange Fråga experterna i ämnesraden.

PO Bergström: ”Vad kostar egentligen en flygbiljett?”

KRÖNIKA ”För att vara en bra ledare så måste man också klara av att reflektera över det man gör ur moralisk synpunkt”, skriver PO Bergström.

Här talar facktopparna på första maj 2019

Snart dags för första maj-firandet 2019. Många av LO-fackens ordföranden kommer att tala runt om i landet tillsammans med socialdemokratiska toppolitiker. Får du besök på din ort? Arbetet har sammanställt en lista.

I gula västar krävde de ansvar för döda arbetare

Life before profit! Det var budskapet när unga fackliga representanter från Europeiska bygg- och träfacken höll en manifestation på Sergels torg. Den gångna helgen samlades fackliga reprentanter i den europeiska ungdomskommittén för Builders and woodworkers international (BWI) på Rönneberga Lidingö.

I Nyköping finns lärlingar i en klass för sig

My Ekelund och Niclas Magnusson ritar omsorgsfullt och kopplar sedan lika omsorgsfullt. Uppdraget är motorstyrning. Det är skitkul. Det är mer jag än vad barnskötare var, säger My Ekelund. My Ekelund berättar att hon arbetade som barnskötare i över sex års tid innan hon i somras böt fot och valde något helt annat: elektriker. Jag gillar allt med yrket.

Nytt pris: Dags att utse årets Ledstjärna!

Finns det någon på din arbetsplats som som visar vägen eller gör verklig skillnad? Då kan du nominera hen till Folksam LO Pensions nyinstiftade hållbarhetspris Ledstjärnan. Priset Ledstjärnan ska gå till någon som gjort verklig skillnad inom hållbarhet, jämställdhet, jämlikhet eller schyssta villkor i arbetslivet. Det kommer att delas ut vartannat år, med start till hösten.

Nya brister på olycksdrabbat byggföretag

Flera fallolyckor har tidigare skett på Nåiden bygg AB:s arbetsplatser. Vid den senaste inspektionen som Arbetsmiljöverket gjorde på bygget av Kuststad i Luleå upptäcktes nya brister. Arbetsmiljöverket kräver att Nåiden bygg åtgärdar fallrisker, en felaktigt monterad ställning, ett för stort avstånd mellan ställningens arbetsplan och vägg samt dammspridning vid sågning.

Reinfeldt om att jobba till 75: ”En bra början”

Vi måste ändra vår mentala inställning och syn på vem som är äldre om vi ska arbeta till 75. Det menar förre statsministern Fredrik Reinfeldt. Jobba tills du är 75 år gammal och gör minst ett karriärbyte innan pensionen.

Regeringen sparar på äldreomsorgen

Det blir besparingar på minst fyra miljarder kronor i regeringens vårändringsbudget, rapporterar Dagens Industri. Minst 310 miljoner av dem är pengar till äldreomsorgen. Uppgifterna bekräftas av regeringskansliet. På onsdag, den 10 april, kommer regeringens vårändringsbudget.

Hylla din arbetsmiljöhjälte!

Den partsgemensamma arbetsmiljöorganisationen Prevent delar varje år ut ett arbetsmiljöstipendium. Nu är det hög tid att nominera kandidater till 2019 års stipendium. Nomineras kan såväl chefer som anställda som arbetar på privata företag, och som aktivt arbetar för att utveckla och förbättra arbetsmiljön.

Framtidens avtal: Bättre pension, kortare arbetstid eller högre lön?

Kortare arbetstid för äldre. En bra pension. Satsa på att få fler medlemmar. Löneökningar. Hur ska Elektrikerförbundet tänka, när de lägger upp en strategi för avtalsförhandlingar de närmaste 10-20 åren? Frågorna ventilerades när Elektrikernas förhandlingschef Urban Pettersson mötte medlemmar på TST-gruppen och Bravida i Gävleborg och Dalarna.