• Bild: Pixabay/Esab/Sandvik/Montage

De anställda vid Esab i Sandviken som sades upp i somras kan få upp till dubbel lön resten av året – och flera arbetsfria uppsägningsmånader. Detta genom ett nytt avtal med IF Metall-facket, skriver Dagens Arbete.

Efter att Esab tog över Sandviks tillverkning av svetstråd i Sandviken dröjde det bara ett halvår innan samtliga 35 anställda sades upp. Det hade nämligen beslutats att produktionen ska flyttas till Tjeckien vid årsskiftet – trots tidigare löften om att verksamheten skulle vara kvar i Sandviken. Tidningen Elektrikern har tidigare skrivit om detta.

Nu har IF Metall fått till ett avtal med arbetsgivarna, som innebär att de anställda i bästa fall kan fördubbla sin månadslön. Detta gäller från och med september och fram tills flytten vid årsskiftet.

LÄS ÄVEN: De anställda bjöds på fest – sedan varslades de

Avtalet ska vara en form av prestationslön, där de anställda som minst får ett lönepåslag på 15 000 kronor. Summan stiger dock om produktionen går bättre än förväntat.

– Från början var företaget inte intresserade av att införa detta. Men sedan såg man att produktionen sjönk och insåg kanske att det behövdes en morot. För folk blev nedslagna och mådde dåligt efter vad som hänt, säger IF Metallklubbens ordförande Thomas Jönsson till Dagens Arbete.

Efter december är även den resterande uppsägningstiden, som bland de berörda är som mest sex månader, arbetsfri och avräkningsfri. De anställda får alltså full lön, som inte räknas ned om de får andra jobb, trots att produktionen läggs ned vid nyår.

Chris Smedbakken
christina.smedbakken@mittmedia.se