2018-10-31

KRÖNIKA

”Den som har förmåga att förutse framtiden är förmodligen den som bäst har förmågan att ändra sig när nya rön visar annorlunda fakta”, skriver Per Lawén.

Ur högtalaren dunkar Phil Collins på trummorna i In the Air Tonight, och i ishockey-VM får Sverige däng av Sovjet med 1-13. På almanackan står det 1981.

Det har nu gått en sådär 37 år sedan som jag fick knacka den första kulosnarten på en spånskiva på ellinjen vid Nobelgymnasiet i Karlstad. I denna tid påbörjades Rotprogrammen, skyddsskoöverenskommelsen träffades och den gamla tjärtråden rycktes ur rören.

Om ytterligare 37 år är vi framme vid 2055. Man kan undra hur elyrket har förändrats då? Har robotar tagit över vårt arbete?, bygger vi färdigbyggda modulhus som levereras självförsörjande av solen o de fyra elementens energi?

LÄS ÄVEN: Anna Norling: “Vi måste täta glappet mellan stolarna”

Går vi kanske klädda i vita teknikerkläder med integrerade verktyg, jobbar vi då på ackord och har skyhöga månadslöner eller har alla en liten egen förarlös elbil som vi tuffar runt med i jakten på några timmars dåligt avlönade jobb, eller ja hur blir det….?

Många har gett sig på att spå framtiden. Nostradamus beskrev förtjänstfullt om alla katastrofer, Jules Verne om otroliga tekniska landvinningar och Aristoteles för 2300 år sedan att det viktigaste målet människan har är att tänka.

Detta torde kanske fler anamma då tyvärr en hel del lämnar över tankeverksamheten till andra, och på något sätt redan har blivit robotar.

LÄS ÄVEN: Anton Levein: ”Vi blev inte något klokare denna månaden heller”

För att veta vad som händer framåt behöver vi veta vad som hänt bakåt, kunna bearbeta rättvis statistik, tolka prognoser och göra adekvata antaganden. Detta blandat tillsammans med en del tur och talang så bildar allt detta någon form av tro på framtiden.

Ja, ungefär som när man lämnar in en V75 rad eller stryktipset – fast några mer parametrar.

Så hur blir då framtiden för en elektriker?

Ja vi får då ställa några frågor till oss, ex vilka produkter vill elbranschens kunder ha 2055? Hur långt kommer ny teknik att ha nått? Är det algoritmer som kommer styra vilka armaturer och vilket ljus som folk vill ha? Kommer elbranschens företag att satsa stort på kompetensutveckling och bättre arbetsvillkor? Och säkert ett par tusen till frågor.

Här är några av mina spåtips till 2055:

Eftersom vi då är lite drygt 12 miljoner människor så lär ju de behöva bo någonstans. Vi har också massor med miljonprogram som behöver renoveras. Sannolikt kommer investeringstakten i bostäder öka markant.

Kunderna vill ha totalleveranser med allt integrerat, allt lättstyrt med hänsyn till yttre o inre miljö kompletterat med visuella o audiella sensorer som styr dörrar, portar, ljus, värme, ventilation, media och säkerhet.

LÄS ÄVEN: ”Två på jobbet – en falsk trygghet”

Företagen kommer bli större för att kunna hålla allkompetens och ägandet blir globaliserat i större utsträckning. I en värd som är fulldigitaliserad kommer en eltekniker att vara oumbärlig och ständigt efterfrågad.

Prefabricerade bostäder kommer jackas i kontinuerligt, där ensamma och isolerade människor kommer att vanka omkring med låg social tillhörighet. Artificiell intelligens optimerar istället våra vanliga verkliga upplevelser kryddat med lite spännande overkliga inslag som blir behovssubstitut.

Klimatförändringar och högre energiuttag medför större innovations- och förädlingstakt för elteknikbranschen som helhet. De företag som vågar satsa stort för att tidigt vara rustade inför detta kommer att vara vinnare.

LÄS ÄVEN: Leif är för sjuk för att vara arbetslös – men för frisk för att vara sjuk

Anställningsavtalen är livstidskontrakt då arbetskraftsbristen är stor, och generösa bonusar utfaller för varje år du väljer att stanna kvar. En yrkesdag kommer att vara så här; Du börjar dagen med att läsa ut vad dina robotar åstadkommit under natten. Efter lite justeringar i applikationerna blir du hämtad och transporterad till arbetsplatsen av en förarlös luftdrönare.

Där väntar rondering och avcheckningar, innan du plockar fram din lunch ur fickan i form av en tub med insektspulver. Efter 2 timmar är arbetsdagen slut och du kan lugnt sväva hem och krypa in i din egen konstgjorda värld.

Den som har förmåga att förutse framtiden är förmodligen den som bäst har förmågan att ändra sig när nya rön visar annorlunda fakta, jag är därför beredd att ompröva min spådom.

En sak som dock är säker är att framtiden aldrig är huggen i sten, den går alltid att förändra.

Per Lawén

 

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Åsikter

Anna Norling: Vi måste täta glappet mellan stolarna

KRÖNIKA ”En önskan för denna nya mandatperiod vore att såväl politiker som tjänstemän såg dessa maskor, dessa glapp mellan stolarna. Och insåg att det handlar om människor. Människor som inte blir friskare av att fattiggöras”, skriver tidningens redaktör Anna Norling. ”Ingen ska ramla mellan stolarna”.

Jonas Wallin: ”Det var vi som gjorde det”

LEDARE ”När valresultatet då kom in, så var vi många som andades ut. Visst hade de gått framåt, men långt ifrån så mycket som alla trodde att de skulle göra. Och det var vi som hade gjort skillnad”, skriver förbundets ordförande Jonas Wallin. Det var kväll, den nionde september. Vallokalerna skulle stänga.

DEBATT: Varför är inte pensionärer välkomna på Elmässan?

Bild: Pixabay DEBATT (Kommentar från Easyfairs, som anordnar Elmässan i Kista, följer efter debattexten.) Med anledning av det senaste beslutet att pensionärer inte har rösträtt i avdelningarna, detsamma gäller nu också för BESÖK av Elmässan i Kista.

Ingemar E L Göransson: Om att förstå nuvarande politiska kaos

KRÖNIKA ”Vänstern i bred bemärkelse har aldrig i modern tid varit svagare än idag. Den viktigaste orsaken till detta är att socialdemokratin lämnat reformismen och flyttat till mitten”, skriver Ingemar E L Göransson. Det är inte så svårt att förstå varför alliansen gjort sitt som politiskt projekt. Förutsättningarna har helt enkelt ändrats.

Per Eklund: “Är företagarnas Rot-statistik trovärdig?”

KRÖNIKA ”Människor är positiva till avdraget. Det är otvivelaktigt. Men frågan som ingen ställt än är hur positiva de är i en jämförelse med andra statliga satsningar”, skriver Per Eklund. Mycket av debatten runt Rot har en ideologisk grund. Vänsterpartierna är tveksamma till Rot och vänsterpartiernas väljare är emot Rot i högre grad.

”Det ska vara lika lätt och givet för en kvinna att bli elektriker som för en man”

LEDARE ”Det ska vara lika lätt och givet för en kvinna att bli elektriker som för en man. Och ingen bög ska behöva dra sig för att söka sig till yrket för att han tror att han inte kommer att vara accepterad på arbetsplatsen”, skriver Elektrikerförbundets ordförande Jonas Wallin.

Lars-Erik Pettersson: ”Replik på svar från Per-Håkan Waern”

DEBATT Angående svaret på min fråga om Demokrati, i Elektrikern nr 6 2018.

Morgan Bodin: ”Angående demokratin i förbundet”

DEBATT Jag vill göra ett tillägg kring debatten om Demokrati och repliken från Per-Håkan Waern. Håller helt och hållet med Lars-Erik Petterssons frågor kring hanteringen om demokratin inom förbundet. Per-Håkans svar ger ingen bild över varför beslutet fattades.

DEBATT: ”Vi får inte ta för dåligt betalt”

DEBATT ”Det finns ju inga argument som håller om man säljer bristkompetens till priser som gör att vi sakta kväver oss själva. Det finns en positiv och en negativ spiral och vi väljer i vilken av dem vi skall vara”, skriver Mats Bjelkevik. Rekordvärme i 3 månader och nu börjar politiker prata om att man behöver en plan för extrema väderförhållanden.

”Valdebatt fyra år senare – inget har förändrats”

KRÖNIKA ”Käbbelkulturen gör att allt fler tappar respekten för politikerna – färre orkar lyssna och än mindre engagera sig”, skriver PO Bergström. 28 augusti 2014 skrev jag den här krönikan nedan under rubriken Käbbelkulturen.

Anna Norling: ”Det ska löna sig att arbeta”

KRÖNIKA ”De här ständiga kraven från högern att sänka bidragen för dem som har det sämst ställt passar precis in i mallen. För då går det samtidigt att sänka lönerna riktigt mycket, utan att bidragen blir högre än lönerna. Då lönar det sig helt plötsligt att arbeta”, skriver Elektrikerns redaktör Anna Norling. Det är tisdagskväll.

Claes Thim: ”Rikta ilskan åt rätt håll”

DEBATT ”Här menar jag att Sverigedemokraterna ljuger för våra medlemmar om vad de egentligen vill. Sverigedemokraterna säger sig värna svenska arbetare men har faktiskt röstat emot att ställa krav på villkor i nivå med kollektivavtal vid offentliga upphandlingar”, skriver Claes Thim. Claes heter jag och är installationselektriker samt aktiv i Svenska Elektrikerförbundet.

DEBATT: Välfärdssamhälle vs. skattesänkningar

DEBATT ”Ska välfärden fungera, måste det in skattepengar och när vi får fler barn och pensionärer behövs det mer skattepengar för att alla ska få ta del av välfärden”, skriver debattörerna. Eftersom medellivslängden ökar, vi blir äldre och äldre hela tiden samtidigt som barnafödandet också ökar, så kommer flera ta del av välfärden.

Nille Thorsell ”Rädsla gör oss till dårar”

KRÖNIKA ”Det dog fler människor i arbetsplatsolyckor 2017 än av gängskjutningar, men man hör inte många vara rädda för sina arbetsplatser. Rädslan spökar i våra hjärnor och slår ut all form av logiskt tänkande”, skriver Nille Thorsell. Rädsla gör oss till dårar som fokuserar på allvarliga, men relativt små hot och gör så vi missar de stora hoten.

”Är det här demokrati?”

DEBATT ”Jag ser det som en åldersdiskriminering och kränkning av föreningsrätten alltså ett Odemokratiskt beslut. Varför omyndigförklarar man 10 procent av medlemmarna?”, skriver Lars-Erik Pettersson angående beslutet om pensionärers rösträtt i förbundet.