2018-10-31

KRÖNIKA

”Den som har förmåga att förutse framtiden är förmodligen den som bäst har förmågan att ändra sig när nya rön visar annorlunda fakta”, skriver Per Lawén.

Ur högtalaren dunkar Phil Collins på trummorna i In the Air Tonight, och i ishockey-VM får Sverige däng av Sovjet med 1-13. På almanackan står det 1981.

Det har nu gått en sådär 37 år sedan som jag fick knacka den första kulosnarten på en spånskiva på ellinjen vid Nobelgymnasiet i Karlstad. I denna tid påbörjades Rotprogrammen, skyddsskoöverenskommelsen träffades och den gamla tjärtråden rycktes ur rören.

Om ytterligare 37 år är vi framme vid 2055. Man kan undra hur elyrket har förändrats då? Har robotar tagit över vårt arbete?, bygger vi färdigbyggda modulhus som levereras självförsörjande av solen o de fyra elementens energi?

LÄS ÄVEN: Anna Norling: “Vi måste täta glappet mellan stolarna”

Går vi kanske klädda i vita teknikerkläder med integrerade verktyg, jobbar vi då på ackord och har skyhöga månadslöner eller har alla en liten egen förarlös elbil som vi tuffar runt med i jakten på några timmars dåligt avlönade jobb, eller ja hur blir det….?

Många har gett sig på att spå framtiden. Nostradamus beskrev förtjänstfullt om alla katastrofer, Jules Verne om otroliga tekniska landvinningar och Aristoteles för 2300 år sedan att det viktigaste målet människan har är att tänka.

Detta torde kanske fler anamma då tyvärr en hel del lämnar över tankeverksamheten till andra, och på något sätt redan har blivit robotar.

LÄS ÄVEN: Anton Levein: ”Vi blev inte något klokare denna månaden heller”

För att veta vad som händer framåt behöver vi veta vad som hänt bakåt, kunna bearbeta rättvis statistik, tolka prognoser och göra adekvata antaganden. Detta blandat tillsammans med en del tur och talang så bildar allt detta någon form av tro på framtiden.

Ja, ungefär som när man lämnar in en V75 rad eller stryktipset – fast några mer parametrar.

Så hur blir då framtiden för en elektriker?

Ja vi får då ställa några frågor till oss, ex vilka produkter vill elbranschens kunder ha 2055? Hur långt kommer ny teknik att ha nått? Är det algoritmer som kommer styra vilka armaturer och vilket ljus som folk vill ha? Kommer elbranschens företag att satsa stort på kompetensutveckling och bättre arbetsvillkor? Och säkert ett par tusen till frågor.

Här är några av mina spåtips till 2055:

Eftersom vi då är lite drygt 12 miljoner människor så lär ju de behöva bo någonstans. Vi har också massor med miljonprogram som behöver renoveras. Sannolikt kommer investeringstakten i bostäder öka markant.

Kunderna vill ha totalleveranser med allt integrerat, allt lättstyrt med hänsyn till yttre o inre miljö kompletterat med visuella o audiella sensorer som styr dörrar, portar, ljus, värme, ventilation, media och säkerhet.

LÄS ÄVEN: ”Två på jobbet – en falsk trygghet”

Företagen kommer bli större för att kunna hålla allkompetens och ägandet blir globaliserat i större utsträckning. I en värd som är fulldigitaliserad kommer en eltekniker att vara oumbärlig och ständigt efterfrågad.

Prefabricerade bostäder kommer jackas i kontinuerligt, där ensamma och isolerade människor kommer att vanka omkring med låg social tillhörighet. Artificiell intelligens optimerar istället våra vanliga verkliga upplevelser kryddat med lite spännande overkliga inslag som blir behovssubstitut.

Klimatförändringar och högre energiuttag medför större innovations- och förädlingstakt för elteknikbranschen som helhet. De företag som vågar satsa stort för att tidigt vara rustade inför detta kommer att vara vinnare.

LÄS ÄVEN: Leif är för sjuk för att vara arbetslös – men för frisk för att vara sjuk

Anställningsavtalen är livstidskontrakt då arbetskraftsbristen är stor, och generösa bonusar utfaller för varje år du väljer att stanna kvar. En yrkesdag kommer att vara så här; Du börjar dagen med att läsa ut vad dina robotar åstadkommit under natten. Efter lite justeringar i applikationerna blir du hämtad och transporterad till arbetsplatsen av en förarlös luftdrönare.

Där väntar rondering och avcheckningar, innan du plockar fram din lunch ur fickan i form av en tub med insektspulver. Efter 2 timmar är arbetsdagen slut och du kan lugnt sväva hem och krypa in i din egen konstgjorda värld.

Den som har förmåga att förutse framtiden är förmodligen den som bäst har förmågan att ändra sig när nya rön visar annorlunda fakta, jag är därför beredd att ompröva min spådom.

En sak som dock är säker är att framtiden aldrig är huggen i sten, den går alltid att förändra.

Per Lawén

 

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Åsikter

Elektrikerns kulturtips #4: Skandaler och hemligheter

Podden: Snedtänkt med Kalle Lind, Om politiska affärer. Det här är underbart nördigt för den som gillar 1900-talshistoria och politiska skandaler. I två långa avsnitt listar programledaren Kalle Lind och statsvetaren Nils Gustafsson sina tio bästa svenska politiska skandaler.

Anton Levein: ”Vem äger marken?”

KRÖNIKA ”Finns det någon fråga, utöver de fackliga frågorna, som jag skulle vilja väcka i Europa så är det den om en europeisk allemansrätt”, skriver Anton Levein. Allemansrätten är en nordisk frihet. Den är bra för folkhälsan och tillgängliggör en enkel semester för den som vill upptäcka miljön utanför städerna.

Johnny Ekdahl: ”Reformisterna – ett hopp för S”

DEBATT ”Jag är övertygad om att Reformisterna är en av de nycklar som kan öka vår påverkan för våra fackliga frågor”, skriver Johnny Ekdahl. På El-Sossens årsmöte så beslutades det enhälligt att vi skulle donera 5 000 kr till S-föreningen Reformisterna, med nedanstående förklaring om varför.

Anna Norling: ”Alla måste förstå vikten av att vara med i facket”

KRÖNIKA ”Det borde inte heller vara så att anställda väntar med att gå med i facket till dess att något väl har hänt. För då är det ofta försent”, skriver Elektrikerns redaktör Anna Norling. Vi fick gå på dan. Och när den 25:e kom så kom inga pengar, och ägaren svarade inte i telefon. Jag pratar med en av Elektrikerförbundets medlemmar i Västsverige.

”Ensam är sällan stark – och det är inte så kul heller”

KRÖNIKA ”Elektriker, snickare, rörmokare och målare har alltid fått samarbeta och samsas om de ytor som finns på ett bygge. Detta ger bra tålamodsträning speciellt om vissa yrkesgrupper eller individer anser att de har företräde framför alla andra”, skriver Per Lawén. Deadlineklockan tickar oroväckande fort. Folk knuffas och trängs överallt för att komma fram.

”Totalt misslyckat försök att göra Almedalen sexigare”

RECENSION ”Det här verkar ha ambitionen att vara House of Cards-smart. Men svensk politik är snarare Benny Hill. Och Almedalen är ett kollo för vår politiska elit”, skriver Arbetets kulturredaktör Johannes Klenell (som sett tv-serien Den inre cirkeln, baserad på Moderaternas gamle strategs bok I maktens öga).

”Ett elektrifierat Sverige behöver fler kvinnor i el-branschen”

DEBATT ”Låt jämställdhet bli en av de viktigaste frågorna för företagen att jobba med de närmaste åren”, skriver debattörerna.  Sverige står inför en gigantisk omställning med en elektrifiering av stora delar av samhället. Men redan idag saknas uppemot 10 000 elektriker. Branschen är en av de mest ojämställda med bara 2 procent kvinnor.

”Reformisterna står för ett välkommet uppvaknande”

KRÖNIKA ”Det är synd att Reformisterna ses som konkurrenter mot Vänsterpartiet istället för den möjliga vänsterreformistiska allians som kan växa fram ur det som nu sker”, skriver Ingemar E L Göransson. För sju år sedan satt jag på en pub i Soho, London med en pint och vänsterns dagstidning The Morning Star uppslagen framför mig på bordet.

Fredrik B Sjödin: ”Infantil vinkling av en viktig debatt”

DEBATT ”I debatten förs just nu fram en uppfattning att nätföretagen, alltså de företag som äger elnäten, inte har koll på nuläget och framtiden. Det är en felaktig uppfattning”, skriver Fredrik B Sjödin, teknisk expert på Installatörsföretagen.

Johannes Klenell: ”Är samtalsaktivism den nya skrikdebatten?”

KULTURKRÖNIKA ”Det att den ena parten febrilt vill mötas samtidigt som den andra parten stannar i sin extrema hållning. Det gör att den som har ambitionen att mötas sakta men säkert tappar kompassen i sin resa mot vad den tror är halva vägen”, skriver Johannes Klenell.

Jonas Wallin: ”Det vi byggt har börjat krackelera”

LEDARE ”Socialdemokraterna får en kraftig hemläxa! Alla ska med, alla ska delta och det är det samhälle som gör medlemmarna tryggare och lyckligare som ska vara den framtida visionen”, skriver förbundsordförande Jonas Wallin. I en undersökning som presenterades nyligen återfinns Sverige på sjunde plats över världens lyckligaste människor.

Per Eklund: ”Viktigt att lyssna på medlemmarna”

KRÖNIKA ”Att medlemmar får möjlighet till information och möjlighet att uttrycka sin åsikt är oerhört viktigt oavsett vilket fackförbund det gäller. Ännu viktigare är att ansvariga lyssnar på de enskildas synpunkter”, skriver Elektrikerns tidigare redaktör Per Eklund.

Anna Norling: ”Ducka inte – debatten handlar faktiskt om er”

KRÖNIKA ”De som hånar feminism och genusvetenskap ena dagen, har ingen trovärdighet när de andra dagen rasar mot enskilda mäns misshandel av kvinnor. Det är en föråldrad attityd som borde ha grävts ned för länge, länge sedan”, skriver Elektrikerns redaktör Anna Norling.

”Agnes” av Dylan Färemark – Del 6

KULTUR Del 6 Pennalism Här är den sjätte delen av Dylan Färemarks prisbelönta novell Agnes, som publiceras som följetong i Tidningen Elektrikern.

Debatt: ”Las måste vara en lag värd namnet”

DEBATT ”Där är det mycket viktigt att ha en skyddslagstiftning som är värd namnet, och som inte urholkas av AD och en del politiker”, skriver Christian Kutzner. Efter att ha jobbat i närmare 30 år som ombudsman i Hotell och restaurangfacket, även om jag sedan 2016 varit pensionär, har jag en hel del erfarenhet av tillämpandet av LAS.