2018-10-31

KRÖNIKA

”Den som har förmåga att förutse framtiden är förmodligen den som bäst har förmågan att ändra sig när nya rön visar annorlunda fakta”, skriver Per Lawén.

Ur högtalaren dunkar Phil Collins på trummorna i In the Air Tonight, och i ishockey-VM får Sverige däng av Sovjet med 1-13. På almanackan står det 1981.

Det har nu gått en sådär 37 år sedan som jag fick knacka den första kulosnarten på en spånskiva på ellinjen vid Nobelgymnasiet i Karlstad. I denna tid påbörjades Rotprogrammen, skyddsskoöverenskommelsen träffades och den gamla tjärtråden rycktes ur rören.

Om ytterligare 37 år är vi framme vid 2055. Man kan undra hur elyrket har förändrats då? Har robotar tagit över vårt arbete?, bygger vi färdigbyggda modulhus som levereras självförsörjande av solen o de fyra elementens energi?

LÄS ÄVEN: Anna Norling: “Vi måste täta glappet mellan stolarna”

Går vi kanske klädda i vita teknikerkläder med integrerade verktyg, jobbar vi då på ackord och har skyhöga månadslöner eller har alla en liten egen förarlös elbil som vi tuffar runt med i jakten på några timmars dåligt avlönade jobb, eller ja hur blir det….?

Många har gett sig på att spå framtiden. Nostradamus beskrev förtjänstfullt om alla katastrofer, Jules Verne om otroliga tekniska landvinningar och Aristoteles för 2300 år sedan att det viktigaste målet människan har är att tänka.

Detta torde kanske fler anamma då tyvärr en hel del lämnar över tankeverksamheten till andra, och på något sätt redan har blivit robotar.

LÄS ÄVEN: Anton Levein: ”Vi blev inte något klokare denna månaden heller”

För att veta vad som händer framåt behöver vi veta vad som hänt bakåt, kunna bearbeta rättvis statistik, tolka prognoser och göra adekvata antaganden. Detta blandat tillsammans med en del tur och talang så bildar allt detta någon form av tro på framtiden.

Ja, ungefär som när man lämnar in en V75 rad eller stryktipset – fast några mer parametrar.

Så hur blir då framtiden för en elektriker?

Ja vi får då ställa några frågor till oss, ex vilka produkter vill elbranschens kunder ha 2055? Hur långt kommer ny teknik att ha nått? Är det algoritmer som kommer styra vilka armaturer och vilket ljus som folk vill ha? Kommer elbranschens företag att satsa stort på kompetensutveckling och bättre arbetsvillkor? Och säkert ett par tusen till frågor.

Här är några av mina spåtips till 2055:

Eftersom vi då är lite drygt 12 miljoner människor så lär ju de behöva bo någonstans. Vi har också massor med miljonprogram som behöver renoveras. Sannolikt kommer investeringstakten i bostäder öka markant.

Kunderna vill ha totalleveranser med allt integrerat, allt lättstyrt med hänsyn till yttre o inre miljö kompletterat med visuella o audiella sensorer som styr dörrar, portar, ljus, värme, ventilation, media och säkerhet.

LÄS ÄVEN: ”Två på jobbet – en falsk trygghet”

Företagen kommer bli större för att kunna hålla allkompetens och ägandet blir globaliserat i större utsträckning. I en värd som är fulldigitaliserad kommer en eltekniker att vara oumbärlig och ständigt efterfrågad.

Prefabricerade bostäder kommer jackas i kontinuerligt, där ensamma och isolerade människor kommer att vanka omkring med låg social tillhörighet. Artificiell intelligens optimerar istället våra vanliga verkliga upplevelser kryddat med lite spännande overkliga inslag som blir behovssubstitut.

Klimatförändringar och högre energiuttag medför större innovations- och förädlingstakt för elteknikbranschen som helhet. De företag som vågar satsa stort för att tidigt vara rustade inför detta kommer att vara vinnare.

LÄS ÄVEN: Leif är för sjuk för att vara arbetslös – men för frisk för att vara sjuk

Anställningsavtalen är livstidskontrakt då arbetskraftsbristen är stor, och generösa bonusar utfaller för varje år du väljer att stanna kvar. En yrkesdag kommer att vara så här; Du börjar dagen med att läsa ut vad dina robotar åstadkommit under natten. Efter lite justeringar i applikationerna blir du hämtad och transporterad till arbetsplatsen av en förarlös luftdrönare.

Där väntar rondering och avcheckningar, innan du plockar fram din lunch ur fickan i form av en tub med insektspulver. Efter 2 timmar är arbetsdagen slut och du kan lugnt sväva hem och krypa in i din egen konstgjorda värld.

Den som har förmåga att förutse framtiden är förmodligen den som bäst har förmågan att ändra sig när nya rön visar annorlunda fakta, jag är därför beredd att ompröva min spådom.

En sak som dock är säker är att framtiden aldrig är huggen i sten, den går alltid att förändra.

Per Lawén

 

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Åsikter

Sofie Eriksson: ”Mannen framför mig vågar inte skaffa barn”

KRÖNIKA ”Föreställ dig känslan. Att hela din närvaro ifrågasätts dagligen. Att arbeta hårt med kroppen och ändå ses som en belastning. Att inte våga skaffa barn för att du är så orolig att en liten och skör människa skulle behandlas lika vidrigt som du själv”, skriver Sofie Eriksson. Nej, jag vågar inte skaffa barn. Inte så som det ser ut nu.

”Människor med fysiskt tunga arbeten ska inte bli förlorare”

LEDARE ”Innan pensionsåldern höjs borde man ha säkrat så att arbetsmiljön är så bra att man kan arbeta längre än idag. Det kanske vore på sin plats att sänka den dagliga arbetstiden, korta arbetsveckan eller förlänga semestern”, skriver förbundsordförande Jonas Wallin. Nuvarande pensionssystem infördes 1999. Det föregicks av ett stort remissarbete.

Kurt Junesjö: ”Jag hoppas LO-förbunden tar sitt förnuft till fånga”

REPLIK ”När Erland Olauson säger att rättsläget är oförändrat talar han tyvärr mot bättre vetande”, skriver Kurt Junesjö. Erland Olausons bemötande av mina åsikter om förslaget till inskränkningar i strejkrätten är anmärkningsvärt. För han bemöter mig bara med ett enda argument, en dom som kom redan 1989, Britanniadomen.

Josefine Larsson: ”Vart har respekten tagit vägen?”

KRÖNIKA ”Hade jag inte velat bli smutsig under mina naglar hade jag ju valt ett annat yrke. Och så vitt jag vet så finns det faktiskt män som inte vill få smuts under sina naglar också. Men skulle en man någonsin få den frågan? Jag tror inte det”, skriver Josefine Larsson. För snart nio år sedan valde jag att bli elektriker.

Johannes Klenell: ”Personligen avskyr jag cynismen”

KRÖNIKA ”Ingen kan göra allt, men alla kan göra något sa parollen under flyktingkrisen. Ändå sitter man där, med sitt morgonkaffe och känner sig otillräcklig inför att världen går under”, skriver Johannes Klenell. Jag är i grunden optimist. Det är inte en lätt grundinställning att ha i dag. Världen krymper. Vi dränks i bilder av plågade människor.

DEBATT: ”Avreglerad elmarknad – Det har inte blivit bättre”

DEBATT ”Istället för utveckling av tillverkning och anläggningar blev det utsugning, övervinster, oligopol, monopol och dåliga affärer med sämre standard på anläggningar som resultat”, skriver debattörerna.
Felix Finnveden, personlig assistent och förtroendevald i Kommunal

Felix Finnveden: ”Styrkan sitter i gräsrötterna”

KRÖNIKA ”Vilket parti eller tankesmedja som helst kan dribbla med siffror och statistik, men inom fackförbunden och i LO organiserar vi 1,5 miljoner människor som riskerar sämre liv om högern får igenom sina förslag”, skriver Felix Finnveden.

Anna Norling: ”Spelreklamen – Lönsam enbart för några få”

KRÖNIKA ”Den sorg, den skuld, den reva det gör i allt för många människors liv att utsättas för denna marknadsföring de inte kan stå emot är inte värd en enda skattekrona samhället kan casha in från dessa spelbolag”, skriver Elektrikerns redaktör Anna Norling.  Jag har tänkt att det inte lönar sig. All den här reklamen för spel, för betting, för nätkasino.

Minnesord av Nille Thorsell: ”Karl Knuters, Vila i frid”

MINNESORD Karl du föddes god och snäll i en värld full av törnen. Du frågade alltid hur jag mådde och det kändes på riktigt som du ville veta svaret. Vi var många som visste att du tampades med spöken. Jag förstod dock aldrig att det var spelets satar som drev dig i fördärvet. Hade du bara sagt något, hade jag bara lyssnat. Det finns många om och men här min kamrat Karl.

Minnesord av Johnny Ekdahl: ”Vila i frid, Karl Knuters”

MINNESORD Min kära vän och kollega Karl Knuters finns inte bland oss längre. Han avslutade sitt liv på julafton, bara 33 år gammal. Må han vila i frid. Vissa kallade honom Kalle, andra med mig sade Knuters. Knuters kunde framstå som en tystlåten, något förvirrad och kanske lite osäker filur bland övriga människor.

DEBATT: ”Sänkt medlemsavgift – till vilket pris?”

DEBATT ”Vill du betala lägre i fackavgift så är ett bra tips att avstå nästa års löneförhöjning eller strunta i att plocka ut ackordet”, skriver debattörerna. Något som diskuteras flitig i förbundet just nu är medlemsavgiften, huruvida den ska sänkas eller ej.

Claes Thim: ”Större risk att dö på jobbet än att bli skjuten”

DEBATT ”En dödsskjutning leder oftast till stora tidningsrubriker och bästa sändningstid i tv. En död arbetare får knappt en notis i samma media. Hur kommer det sig?”, skriver Claes Thim. Första arbetsdagen för året och jag börjar med att summera arbetsmiljöåret som varit.

DEBATT: ”Stoppa oseriösa kurser för ställningsbyggare”

DEBATT ”Det går inte att lita på utbildningsbevisen som utfärdas av oseriösa aktörer. Människor riskerar att utsättas för livsfara”, skriver Gustaf Gedda och Håkan Carlsson. Sverige växer. Snart blir vi 11 miljoner invånare. Det innebär hundratusentals nya bostäder, mer infrastruktur och fler offentliga lokaler.

Ulf Lundén: ”En arbetarklasshjälte för vår tid”

LITTERATUR (Michael Enggaards debutroman Ynkrygg. Utgiven av Bokförlaget Polaris.) ”Romanhjältar från arbetarklassmiljöer hör inte till vanligheterna och upplösningen hör till det mer vederkvickande slaget”, skriver Ulf Lundén. Michael Enggaards debutroman Ynkrygg utspelar sig på en bilverkstad och i en boxningsring i Köpenhamn.

David Fernhed: ”Kapitalismen är precis så hård och kall som Scrooge”

”Och kapitalismen är precis så där hård och kall som Scrooge. Det enda som räknas är vinsten på satsad krona”, skriver David Fernhed. Med smink i hela ansiktet, lite för trånga byxor och en storväst i beige manchester sitter jag i logen. Jag väntar. Jag väntar på att få gå upp på komedianternas scen och spela min roll.