2018-10-31

KRÖNIKA

”Den som har förmåga att förutse framtiden är förmodligen den som bäst har förmågan att ändra sig när nya rön visar annorlunda fakta”, skriver Per Lawén.

Ur högtalaren dunkar Phil Collins på trummorna i In the Air Tonight, och i ishockey-VM får Sverige däng av Sovjet med 1-13. På almanackan står det 1981.

Det har nu gått en sådär 37 år sedan som jag fick knacka den första kulosnarten på en spånskiva på ellinjen vid Nobelgymnasiet i Karlstad. I denna tid påbörjades Rotprogrammen, skyddsskoöverenskommelsen träffades och den gamla tjärtråden rycktes ur rören.

Om ytterligare 37 år är vi framme vid 2055. Man kan undra hur elyrket har förändrats då? Har robotar tagit över vårt arbete?, bygger vi färdigbyggda modulhus som levereras självförsörjande av solen o de fyra elementens energi?

LÄS ÄVEN: Anna Norling: “Vi måste täta glappet mellan stolarna”

Går vi kanske klädda i vita teknikerkläder med integrerade verktyg, jobbar vi då på ackord och har skyhöga månadslöner eller har alla en liten egen förarlös elbil som vi tuffar runt med i jakten på några timmars dåligt avlönade jobb, eller ja hur blir det….?

Många har gett sig på att spå framtiden. Nostradamus beskrev förtjänstfullt om alla katastrofer, Jules Verne om otroliga tekniska landvinningar och Aristoteles för 2300 år sedan att det viktigaste målet människan har är att tänka.

Detta torde kanske fler anamma då tyvärr en hel del lämnar över tankeverksamheten till andra, och på något sätt redan har blivit robotar.

LÄS ÄVEN: Anton Levein: ”Vi blev inte något klokare denna månaden heller”

För att veta vad som händer framåt behöver vi veta vad som hänt bakåt, kunna bearbeta rättvis statistik, tolka prognoser och göra adekvata antaganden. Detta blandat tillsammans med en del tur och talang så bildar allt detta någon form av tro på framtiden.

Ja, ungefär som när man lämnar in en V75 rad eller stryktipset – fast några mer parametrar.

Så hur blir då framtiden för en elektriker?

Ja vi får då ställa några frågor till oss, ex vilka produkter vill elbranschens kunder ha 2055? Hur långt kommer ny teknik att ha nått? Är det algoritmer som kommer styra vilka armaturer och vilket ljus som folk vill ha? Kommer elbranschens företag att satsa stort på kompetensutveckling och bättre arbetsvillkor? Och säkert ett par tusen till frågor.

Här är några av mina spåtips till 2055:

Eftersom vi då är lite drygt 12 miljoner människor så lär ju de behöva bo någonstans. Vi har också massor med miljonprogram som behöver renoveras. Sannolikt kommer investeringstakten i bostäder öka markant.

Kunderna vill ha totalleveranser med allt integrerat, allt lättstyrt med hänsyn till yttre o inre miljö kompletterat med visuella o audiella sensorer som styr dörrar, portar, ljus, värme, ventilation, media och säkerhet.

LÄS ÄVEN: ”Två på jobbet – en falsk trygghet”

Företagen kommer bli större för att kunna hålla allkompetens och ägandet blir globaliserat i större utsträckning. I en värd som är fulldigitaliserad kommer en eltekniker att vara oumbärlig och ständigt efterfrågad.

Prefabricerade bostäder kommer jackas i kontinuerligt, där ensamma och isolerade människor kommer att vanka omkring med låg social tillhörighet. Artificiell intelligens optimerar istället våra vanliga verkliga upplevelser kryddat med lite spännande overkliga inslag som blir behovssubstitut.

Klimatförändringar och högre energiuttag medför större innovations- och förädlingstakt för elteknikbranschen som helhet. De företag som vågar satsa stort för att tidigt vara rustade inför detta kommer att vara vinnare.

LÄS ÄVEN: Leif är för sjuk för att vara arbetslös – men för frisk för att vara sjuk

Anställningsavtalen är livstidskontrakt då arbetskraftsbristen är stor, och generösa bonusar utfaller för varje år du väljer att stanna kvar. En yrkesdag kommer att vara så här; Du börjar dagen med att läsa ut vad dina robotar åstadkommit under natten. Efter lite justeringar i applikationerna blir du hämtad och transporterad till arbetsplatsen av en förarlös luftdrönare.

Där väntar rondering och avcheckningar, innan du plockar fram din lunch ur fickan i form av en tub med insektspulver. Efter 2 timmar är arbetsdagen slut och du kan lugnt sväva hem och krypa in i din egen konstgjorda värld.

Den som har förmåga att förutse framtiden är förmodligen den som bäst har förmågan att ändra sig när nya rön visar annorlunda fakta, jag är därför beredd att ompröva min spådom.

En sak som dock är säker är att framtiden aldrig är huggen i sten, den går alltid att förändra.

Per Lawén

 

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Åsikter

Claes Thim: ”Större risk att dö på jobbet än att bli skjuten”

DEBATT ”En dödsskjutning leder oftast till stora tidningsrubriker och bästa sändningstid i tv. En död arbetare får knappt en notis i samma media. Hur kommer det sig?”, skriver Claes Thim. Första arbetsdagen för året och jag börjar med att summera arbetsmiljöåret som varit.

DEBATT: ”Stoppa oseriösa kurser för ställningsbyggare”

DEBATT ”Det går inte att lita på utbildningsbevisen som utfärdas av oseriösa aktörer. Människor riskerar att utsättas för livsfara”, skriver Gustaf Gedda och Håkan Carlsson. Sverige växer. Snart blir vi 11 miljoner invånare. Det innebär hundratusentals nya bostäder, mer infrastruktur och fler offentliga lokaler.

Ulf Lundén: ”En arbetarklasshjälte för vår tid”

LITTERATUR (Michael Enggaards debutroman Ynkrygg. Utgiven av Bokförlaget Polaris.) ”Romanhjältar från arbetarklassmiljöer hör inte till vanligheterna och upplösningen hör till det mer vederkvickande slaget”, skriver Ulf Lundén. Michael Enggaards debutroman Ynkrygg utspelar sig på en bilverkstad och i en boxningsring i Köpenhamn.

David Fernhed: ”Kapitalismen är precis så hård och kall som Scrooge”

”Och kapitalismen är precis så där hård och kall som Scrooge. Det enda som räknas är vinsten på satsad krona”, skriver David Fernhed. Med smink i hela ansiktet, lite för trånga byxor och en storväst i beige manchester sitter jag i logen. Jag väntar. Jag väntar på att få gå upp på komedianternas scen och spela min roll.

Jonas Wallin: ”Fler bränder i juletid!”

LEDARE ”Vi vet, utan att kunna bevisa det, att många husägare gör egna elinstallationer och speciellt i äldre hus så är det obehöriga som utfört elinstallationen”, skriver förbundets ordförande Jonas Wallin. Nu lackar det mot Jul. Flera av oss ser fram emot lite ledighet och mysiga dagar med familj och vänner.

Ulf Lundén: ”Bankskandalerna fortsätter och vinnare förblir skurkkapitalismen”

KRÖNIKA ”Girigheten finner inga gränser. Bolags- och finanseliten hör till den högsta kasten. De får ofta sin vardag betald av sin arbetsgivare. Det är gratis hotellnätter, fria luncher och transporter med mera. Staten delar ut bidrag till städhjälp. Den ekonomiska eliten struntar blankt i vem som bildar ny regering i Sverige.

Claes Thim: ”Vi arbetare är de största förlorarna med denna budget”

DEBATT ”Vi arbetare är de största förlorarna med denna budget, de största svikarna är Centerpartiet och Liberalerna”, skriver Claes Thim. Here we go again. Moderaterna och Kristdemokraternas budget kommer gälla 2019 då den gick igenom riksdagen med stöd av Sverigedemokraterna.

DEBATT: ”Ena handen vet inte vad den andra gör”

DEBATT ”Det sorgliga är att denna inkompetens och en tandlös tillsynsmyndighet gör att elnätskunderna, som inte kan freda sig, får bära hela notan för felaktiga reinvesteringar”, skriver debattören. Jag har varit anställd hos och arbetat inom olika energibolag i över 20 år. Därvid hade jag många kontakter med andra energibolag.

Anna Norling: ”Det finns olika människor överallt – även inom elektrikeryrket”

KRÖNIKA ”Att Madeleine nu öppet berättar om den väg hon valt att gå betyder mycket. Dels för andra transpersoner, som kan se att de inte är ensamma med att känna som de känner, dels för oss alla. Att vi får hjälp med att förstå att det finns olika sorters människor överallt”, skriver Elektrikerns redaktör Anna Norling.

Anna Norling: Vi måste täta glappet mellan stolarna

KRÖNIKA ”En önskan för denna nya mandatperiod vore att såväl politiker som tjänstemän såg dessa maskor, dessa glapp mellan stolarna. Och insåg att det handlar om människor. Människor som inte blir friskare av att fattiggöras”, skriver tidningens redaktör Anna Norling. ”Ingen ska ramla mellan stolarna”.

Jonas Wallin: ”Det var vi som gjorde det”

LEDARE ”När valresultatet då kom in, så var vi många som andades ut. Visst hade de gått framåt, men långt ifrån så mycket som alla trodde att de skulle göra. Och det var vi som hade gjort skillnad”, skriver förbundets ordförande Jonas Wallin. Det var kväll, den nionde september. Vallokalerna skulle stänga.

DEBATT: Varför är inte pensionärer välkomna på Elmässan?

Bild: Pixabay DEBATT (Kommentar från Easyfairs, som anordnar Elmässan i Kista, följer efter debattexten.) Med anledning av det senaste beslutet att pensionärer inte har rösträtt i avdelningarna, detsamma gäller nu också för BESÖK av Elmässan i Kista.

Ingemar E L Göransson: Om att förstå nuvarande politiska kaos

KRÖNIKA ”Vänstern i bred bemärkelse har aldrig i modern tid varit svagare än idag. Den viktigaste orsaken till detta är att socialdemokratin lämnat reformismen och flyttat till mitten”, skriver Ingemar E L Göransson. Det är inte så svårt att förstå varför alliansen gjort sitt som politiskt projekt. Förutsättningarna har helt enkelt ändrats.

Per Eklund: “Är företagarnas Rot-statistik trovärdig?”

KRÖNIKA ”Människor är positiva till avdraget. Det är otvivelaktigt. Men frågan som ingen ställt än är hur positiva de är i en jämförelse med andra statliga satsningar”, skriver Per Eklund. Mycket av debatten runt Rot har en ideologisk grund. Vänsterpartierna är tveksamma till Rot och vänsterpartiernas väljare är emot Rot i högre grad.

”Det ska vara lika lätt och givet för en kvinna att bli elektriker som för en man”

LEDARE ”Det ska vara lika lätt och givet för en kvinna att bli elektriker som för en man. Och ingen bög ska behöva dra sig för att söka sig till yrket för att han tror att han inte kommer att vara accepterad på arbetsplatsen”, skriver Elektrikerförbundets ordförande Jonas Wallin.