• Runt 150 bränder varje år i svenska hem klassas som att något blivit fel i den fasta elanläggningen och där dominerar uppkomsten i elcentraler eller i vägguttag. De här bränderna är vanligare i villor än flerbostadshus, och vanligare i äldre än nya hus. Foto: Tomas Nyberg (Bilden är tagen i ett annat sammanhang)

  • Magnus Karlsson, inspektör Elsäkerhetsverket. Foto: Elsäkerhetsverket Foto: Elsäkerhetsverket

2018-10-04

Varje år klassas 1800 bränder i svenska hem som elrelaterade. 150 av dem uppstår i själva elanläggningen och nu ska Elsäkerhetsverket gräva vidare kring hur och varför.

Inom projektet ”Elsäkerhet i bostäder” har statistik från räddningstjänstens insatsrapporter mellan åren 2005 till 2015 granskats. 19 400 bränder bedömdes där bero på elfel, ett genomsnitt på 1800 fall per år.

I de allra flesta fallen, cirka 1300, berodde branden på felaktig användning av elektriska apparater och där sticker spisbränder ut som absolut vanligast.

– Spisar och övriga elapparater som har till uppgift att värma och hetta upp mat ger ofta stora skador vid en felanvändning. I de här fallen är det beteenden och andra indirekta orsaker som är det huvudsakliga felet, säger Magnus Karlsson, inspektör Elsäkerhetsverket.

LÄS ÄVEN: El orsakar 1800 bostadsbränder varje år

380 bränder bedömdes ha startat av sig självt i elektriska apparater. Av dessa produkter, både fast anslutna och stickproppsmonterade, så är det vanligast med elbränder i tvättmaskiner, lysrörsarmaturer, torktumlare och kyl/ frys.

Men runt 150 bränder klassas som att något blivit fel i den fasta elanläggningen och där dominerar uppkomsten i elcentraler eller i vägguttag. De här bränderna är vanligare i villor än flerbostadshus, och, inte särskilt förvånande, vanligare i äldre än nya hus.

Just dessa bränder leder oftast till mycket allvarliga konsekvenser för den som drabbas och Elsäkerhetsverket ska nu gå vidare och se om man kan komma åt problematiken.

– Vi kommer att gå ut med en webbenkät till besiktningsingenjörer med ett antal frågor. Deras svar kommer vi sedan gå igenom och analysera och se om vi kan hitta samband, säger Magnus Karlsson.

LÄS ÄVEN: Elsäkerhetsverkets varning: Brandrisk vid elbilsladdning med timer

Man väljer att gå ut till just besiktningsmän då de oftare får gå igenom befintliga anläggningar vid exempelvis försäljning av hus och dylikt. De ser därmed anläggningen som den är, medan elektrikern blir kallad först när det problemet uppstått, när tråden brunnit av eller anläggningen börjat glappa/ blinka.

– Målet är att få en så bra bild som möjligt på hur våra fasta elanläggningar ser ut, säger Magnus Karlsson.

En delrapport om resultatet ska redovisas under hösten och troligtvis kommer det bli någon form av expertråd från branschen som samlas för att utreda vidare.

Jan-Erik Johansson

 

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Ny teknik

Schneiders nya app gör mer för installatören

NY TEKNIK MySchneider Electrician heter en ny app från Schneider där tanken, precis som med liknande projektappar, är att du ska klara en hel massa skrivbordsjobb ute på fältet. Men här har Schneider tagit det ett steg till med en lång rad fiffiga funktioner för installatören. Appen innehåller en komplett produktkatalog med all produktinformation.

Snart är det dags för Elmässa igen!

17-18 oktober är det dags för Elmässan Stockholm igen. Ett välkommet avbrott i oxveckorna om möjlighet finns. Mässan har vuxit under åren och i år väntas 220 utställare ta med sig sina senaste innovationer att känna och klämma på.

Nya smarta lösningar – Nr 7, 2018

En tvåtrådig dimmerpuck från ELKO, en laser med extra linje från FLEX, en batteridriven skottkärra från Makita och en skaltång med kabelavbitare från Knipex. Här är några av de allra senaste innovationerna inom ny teknik.

Nya EU-standarden: Ett moment 22 för nya lamputtag

Den nya EU-standarden för lamputtag har funnits sedan 2009, men i Sverige har den inte slagit genom alls. 1 april nästa år skulle det vara slut för den gamla lampproppen och uttaget även här, men nu lättas på kraven. Hört talas om den här, men aldrig sett den installerad någonstans. Det är nytt för mig.

Nya smarta lösningar – Nr 5, 2018

NY TEKNIK Nya, laddningsbara och återvunna batterier från VARTA, en downlight-armatur från Ledvance, ett maxat USB-uttag från Hager och en app för val av lampor. Här är några av de senaste innovationerna inom ny teknik.

Belysningsvarumärket Thorn firar 90-årsjubileum

NY TEKNIK Belysningsvarumärket Thorn firar 90-årsjubileum i år. Företaget bildades i Storbritannien 1928 av Sir Jules Thorn och fortfarande har företaget sitt huvudkontor på Brittiska öarna i staden Spennymoor. Bolaget har genom åren varit en av de absolut största aktörerna inom belysningsmarknaden och har ett 70-tal fabriker runt om i världen.

Plejd en ”snackis” bland installatörer

NY TEKNIK Svenska teknikbolaget Plejd utökar sin produktserie. Med sin universaldimmer har uppstickarbolaget vuxit rekordartat på ett par år och nu kommer fortsättningen. Att få knapparna smarta på ett enkelt sätt det är det våra kunder tycker är kul och bra.

Nu slocknar halogenlamporna

Glödlampan är numera ett minne blott och nu tas nästa steg tas i utfasningen av allt för energikrävande ljuskällor. Rundstrålande halogenlampor ska börja fasas ut. Det är inom ramen för EU:s ekodesigndirektiv som energiförbrukningen för ljuskällor ska sänkas när nu alternativ finns tillgängliga på marknaden.

Ny teknik: Notiser Nr. 6

  NY TEKNIK Eldon tar in Siemens, och en nyutgåva av boken ”Minimikrav på elmaterial” har givits ut av IN-förlag. Här är ett par av teknik-nostierna från senaste papperstidningen.

Nya smarta lösningar – Nummer 4, 2018

NY TEKNIK En liten kontakt med Twist-lock-teknik från Wieland Electric, en trådlös laddare för möbler från Hager och en säker teleskopstege från WIBE Ladders. Här finner du några av de allra senaste smarta lösningarna inom ny teknik.

Racing: ABB tar e-bilen till nya höjder

NY TEKNIK Bilindustrin är stark, och med sin utveckling på inte minst batteri- och laddsidan driver den tekniken framåt. Det menar ABB som gått in som huvudsponsor till internationella bilsportsförbundets mästerskap för eldrivna bilar kallat Formula E. Racingklassen Formel-e anses vara den hetaste just nu efter Formel 1, och körs i huvudsak i storstäder.

Nya smarta lösningar – Nummer 3, 2018

NY TEKNIK Ett nytt Comfort-downlight från svenska Hide-a-lite, en ny generation alkomätare från Senseair, en innovativ handhållen isolationsmätare från Megger och en smart verktygsväst från Snickers. Här finner du några av de allra senaste smarta lösningarna inom ny teknik.

GEOS: Kapsling för alla situationer

NY TEKNIK Spelsberg ska satsa hårdare i Sverige och lanserar i sommar en ny serie kapslingar som visades för första gången på elmässan i Frankfurt i våras. GEOS heter serien som ska förenkla installation på industrier och utomhus. Gjord för tuffa förhållanden och ersätter metallkapslingar rakt av det tänkt.

Pleiad i en fjärde generation

NY TEKNIK Fagerhults kanske kändaste (?) produktserie Pleiad kommer i en ny tappning, generation 4. En storsatsning de visade upp på Light + Building i Frankfurt nyligen. Ja, det här är helt nytt och vi förlanserar den här. Kommer till hösten i Sverige, säger Peter Björkman, produktchef inomhusbelysning.

Evighetsmaskinen är här

NY TEKNIK En trådlös tryckknapp med evighetsfunktion och självstyrande armaturer. Svenska AURA Light lanserade sitt system IQ-Connect på Frankfurtmässan. Det här konceptet är vi unika med. Det säger Fredrik Hagman, marknadsdirektör Auralight Sweden som puffade hårt för sin paketlösning IQ-Connect där intelligensen sitter i armaturen och är färdigprogrammerad redan på fabrik.