• Ninni Länsberg.

2018-09-25

KRÖNIKA

”Är man en 92:a så umgås man med 92:orna, så har det varit ett tag nu. Jag ser bara förluster i detta. Men det finns hopp i hantverksyrkena, ni har nåt värdefullt. Ni möts över generationerna. Detta är oerhört viktigt”, skriver författaren Ninni Länsberg.

Uterum, pool, coolaste barnvagnen, två bilar och dyra semestrar, innan man fyllt 30. En rolig ekvation som snart kan visa sig vara omöjlig. En hel del unga arbetande vuxna känner av en press som man kläms in i. Vår tid är full av möjligheter och förhoppningar som blandas ihop till ett drömliv.

Själv bodde jag i ett åtta kvadratmeters studentrum tills jag var 31 år, köpte en nio år gammal bil och semester fick bli en veckas restresa till Grekland för 2500 kronor.

LÄS ÄVEN: ”Lyft bort surgdegen”

När jag jobbade med rehabiliteringskursen i Oslo coachade jag en 23-årig tjej som inte jobbat något efter gymnasiet på grund av sjukdom. När jag mötte upp henne på praktikplatsens parkering så sa hon: Du har min drömbil.

Jag blev förvånad och sa ja den kan du spara till i 30 år. När man är ung har man gamla bilar som är billiga. En sån bil kan du ha när du är femtio år.

Hon berättade dessutom att hon var stressad för att flera jämnåriga tjejkompisar hade gift sig. Hon kände sig på efterkälken, som 23-åring. Man ryser av den föreställningen som skapar en ohälsosam verklighetsuppfattning.

LÄS ÄVEN: ”Stressen smyger sig på oss – det finns hjälp att få”

De senast 20 åren har vi delat på generationerna. I många familjer är det sällsynt att de unga möter de gamla och verkligen sitter och talar med varann. Är man en 92:a så umgås man med 92:orna, så har det varit ett tag nu. Jag ser bara förluster i detta.

Men det finns hopp i hantverksyrkena, ni har nåt värdefullt. Ni möts över generationerna. Detta är oerhört viktigt. Du som är ung: släpp telefonen på rasten och prata med dina äldre kollegor om hur de gjorde med pengar och kärlek, hus o hem när de var unga. Diskutera!

Ni som är medelålders: se till att dela med er av hur ni tänkt och gjort i smått och stort genom åren. Kapitulera inte i ditt vuxenliv och sitt å säg, det är så annorlunda nu. Det är inte så annorlunda.

Många unga vuxna tycker att det är svårt att få till det. De behöver definitivt höra hur du gjort och tänkt med livet. Hur du tänkte när du gifte dig och hur ni klarade av småbarnsåren och höll ihop. Hur ni sparade till inköp och kände ansvar för jobbet och arbetsmoralen. De behöver exempel. De behöver förebilder.

LÄS ÄVEN: ”Glöm drömmen om det perfekta”

En del unga ser jag också bär på en klimatstress som bland annat leder till att många väljer att bli vegetarianer eller veganer med välgenomtänkta argument. Men matlagningskonsten kanske inte helt är på plats och kunskapen om vad man behöver få i sig som komplement kan vara bristfällig.

Du äter kanske inte en tillräcklig stark kost för att få tillräcklig kraft för arbetsliv, familjeliv och fysisk aktivitet. Här behöver du som väljer det sätta dig in i om du behöver nåt tillskott. Man ska inte vara väldigt trött när man är 28 år.

Här kanske finns en ny typ av uppdrag för företagshälsovården att lära ut till unga ambitiösa arbetstagare vad man behöver vara uppmärksam på vid vegetarisk kost.

Fortsätt drömma om ett gott liv men spara på krutet, allt behöver inte hända i år.

Ninni Länsberg,
rådgivare, författare och föreläsare

 

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Högre löner kan flytta arbetskraften dit den behövs mest

Bristen på arbetskraft i den inhemska sektorn gör att det normerande märket bör utmanas. Det här menar Lars Calmfors, professor i nationalekonomi, som fått i uppdrag av 6F att utreda industrins lönenormering. Calmfors idé sammanfaller just med vad vi vill åstadkomma, säger Mikael Johansson, ordförande för Målareförbundet och 6F.

Johan ringde hundratals medlemmar

Är du medlem i Vk26? Har du en fungerande telefon? Då kan det hända att du fick ett samtal från Johan Torstensson tiden innan valet. Johan Torstensson har under många år varit förtroendevald inom Elektrikerförbundet. Han är ledamot av verkställande utskottet i Vk26, regionalt skyddsombud, och har varit koncernklubbens ordförande i Elajo.

Petter får ansvaret för Kraftverksavtalet

Petter Johansson tar över huvudansvaret för Kraftverksavtalet från Ulf Carlsson. Ulf Carlsson kommer under året att gå i pension och har nu formellt lämnat över huvudansvaret för förbundets näst största avtal, Kraftverksavtalet, till Petter Johansson.

Två omkomna i röjningsarbetet efter stormen Knud: ”Fruktansvärt, men inte förvånande”

I slutet av september drog stormen Knud in över södra Sverige. En storm som ledde till ett flertal strömavbrott. I arbetet med att återställa elförsörjningen avled två män, utsända av olika elbolag. Båda träffades av fallande träd.

Schneiders nya app gör mer för installatören

NY TEKNIK MySchneider Electrician heter en ny app från Schneider där tanken, precis som med liknande projektappar, är att du ska klara en hel massa skrivbordsjobb ute på fältet. Men här har Schneider tagit det ett steg till med en lång rad fiffiga funktioner för installatören. Appen innehåller en komplett produktkatalog med all produktinformation.

ELOLYCKA: Skadad man utanför Kiruna avled

Den man i 25-årsåldern som skadades allvarligt i samband med en arbetsplatsolycka i Kurravaara utanför Kiruna har avlidit av sina skador. Mannen arbetade för Vattenfall. Företaget skriver i ett pressmeddelande att händelsen inträffade under ett ”rutinuppdrag” och att medarbetaren fått ström genom kroppen.

Nu ska fusket stoppas

Hemmafixare, händige grannen eller, ännu värre, professionellt utförd fulel. I tre av tio svenska hushåll har det installerats el på olagligt sätt. Nu ska ett nytt regeringsuppdrag stoppa fusket. Fulel och hemmapulare har blivit ett stort och, som Elektrikern skrivit om tidigare, numera väl uppmärksammat problem.

Snart är det dags för Elmässa igen!

17-18 oktober är det dags för Elmässan Stockholm igen. Ett välkommet avbrott i oxveckorna om möjlighet finns. Mässan har vuxit under åren och i år väntas 220 utställare ta med sig sina senaste innovationer att känna och klämma på.

ELOLYCKA: Ung man allvarligt skadad utanför Kiruna

En arbetsplatsolycka inträffade på onsdagsförmiddagen i Kurravaara, en dryg mil utanför Kiruna. En ung man ska ha skadats allvarligt. Mannen vårdas på Kiruna sjukhus. Mannens hemmahörighet och ålder är inte känd i skrivande stund, men enligt Region Norrbotten handlar det om ”en ung man”. Regionen benämner olyckan som ”elolycka”.

Efter #metoo: DO granskar bygg- och anläggningsbranschen

(DO) genomför just nu en tillsyn för att säkerställa att företag inom bygg- och anläggningsbranschen har riktlinjer och rutiner för att förhindra trakasserier, sexuella trakasserier och repressalier.

Ackordvinnarna på Bravida Östersund åkte Supertornado

INSÄNT ”Montörerna flög fram i en Supertornado över Storsjön i en härlig fart”, skriver Sven Höckert. Montörer vid Bravida i Östersund har under våren lyckats vinna 2 av ackordstävlingarna och vi slog ihop arbetslagen till en gemensam aktivitet där även arbetsledaren följde ackordslagen.

Nya smarta lösningar – Nr 7, 2018

En tvåtrådig dimmerpuck från ELKO, en laser med extra linje från FLEX, en batteridriven skottkärra från Makita och en skaltång med kabelavbitare från Knipex. Här är några av de allra senaste innovationerna inom ny teknik.

Rotavdrag: Fördelningspolitik och svarta-vita jobb

I december 2008 införde den då borgerliga regeringen möjligheter för enskilda fastighets- och bostadsrättsägare att få Rot-avdrag. Den enskilde kunde minska sina utgifter för arbetskraftskostnader med hälften.

Rot-avdrag: Argumenten för och emot

Det finns många argument för rotavdraget, exempelvis att svartjobben minskat. Samtidigt finns inte någon oberoende undersökning som visar på detta. Vi tar en närmare titt på de vanligaste argumenten för och emot Rot. 1. Svartjobben minskade när Rot infördes och de ökade när avdragsmöjligheten minskade.

Rotavdrag: Vad säger facken?

I tider av lågkonjunktur har facket tillsammans med arbetsgivare stridit för den här typen av bidrag. Samtidigt har man från fackligt håll menat att avdraget inte har samma funktion i en högkonjunktur. Det är ingen stor fråga för oss. Men det finns bättre sätt att satsa pengar på, säger Elektrikernas förhandlingschef Urban Pettersson.