• Ninni Länsberg.

2018-09-25

KRÖNIKA

”Är man en 92:a så umgås man med 92:orna, så har det varit ett tag nu. Jag ser bara förluster i detta. Men det finns hopp i hantverksyrkena, ni har nåt värdefullt. Ni möts över generationerna. Detta är oerhört viktigt”, skriver författaren Ninni Länsberg.

Uterum, pool, coolaste barnvagnen, två bilar och dyra semestrar, innan man fyllt 30. En rolig ekvation som snart kan visa sig vara omöjlig. En hel del unga arbetande vuxna känner av en press som man kläms in i. Vår tid är full av möjligheter och förhoppningar som blandas ihop till ett drömliv.

Själv bodde jag i ett åtta kvadratmeters studentrum tills jag var 31 år, köpte en nio år gammal bil och semester fick bli en veckas restresa till Grekland för 2500 kronor.

LÄS ÄVEN: ”Lyft bort surgdegen”

När jag jobbade med rehabiliteringskursen i Oslo coachade jag en 23-årig tjej som inte jobbat något efter gymnasiet på grund av sjukdom. När jag mötte upp henne på praktikplatsens parkering så sa hon: Du har min drömbil.

Jag blev förvånad och sa ja den kan du spara till i 30 år. När man är ung har man gamla bilar som är billiga. En sån bil kan du ha när du är femtio år.

Hon berättade dessutom att hon var stressad för att flera jämnåriga tjejkompisar hade gift sig. Hon kände sig på efterkälken, som 23-åring. Man ryser av den föreställningen som skapar en ohälsosam verklighetsuppfattning.

LÄS ÄVEN: ”Stressen smyger sig på oss – det finns hjälp att få”

De senast 20 åren har vi delat på generationerna. I många familjer är det sällsynt att de unga möter de gamla och verkligen sitter och talar med varann. Är man en 92:a så umgås man med 92:orna, så har det varit ett tag nu. Jag ser bara förluster i detta.

Men det finns hopp i hantverksyrkena, ni har nåt värdefullt. Ni möts över generationerna. Detta är oerhört viktigt. Du som är ung: släpp telefonen på rasten och prata med dina äldre kollegor om hur de gjorde med pengar och kärlek, hus o hem när de var unga. Diskutera!

Ni som är medelålders: se till att dela med er av hur ni tänkt och gjort i smått och stort genom åren. Kapitulera inte i ditt vuxenliv och sitt å säg, det är så annorlunda nu. Det är inte så annorlunda.

Många unga vuxna tycker att det är svårt att få till det. De behöver definitivt höra hur du gjort och tänkt med livet. Hur du tänkte när du gifte dig och hur ni klarade av småbarnsåren och höll ihop. Hur ni sparade till inköp och kände ansvar för jobbet och arbetsmoralen. De behöver exempel. De behöver förebilder.

LÄS ÄVEN: ”Glöm drömmen om det perfekta”

En del unga ser jag också bär på en klimatstress som bland annat leder till att många väljer att bli vegetarianer eller veganer med välgenomtänkta argument. Men matlagningskonsten kanske inte helt är på plats och kunskapen om vad man behöver få i sig som komplement kan vara bristfällig.

Du äter kanske inte en tillräcklig stark kost för att få tillräcklig kraft för arbetsliv, familjeliv och fysisk aktivitet. Här behöver du som väljer det sätta dig in i om du behöver nåt tillskott. Man ska inte vara väldigt trött när man är 28 år.

Här kanske finns en ny typ av uppdrag för företagshälsovården att lära ut till unga ambitiösa arbetstagare vad man behöver vara uppmärksam på vid vegetarisk kost.

Fortsätt drömma om ett gott liv men spara på krutet, allt behöver inte hända i år.

Ninni Länsberg,
rådgivare, författare och föreläsare

 

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

EU-val: Sverige har 20 av 751 platser i parlamentet

Den 26 maj är det val till Europaparlamentet där 751 ledamöter sitter. Sverige har i dagsläget 20 platser. Under mandatperioden 2014-2019 har Socialdemokraterna haft fem av Sveriges 20 platser. I dag sitter där Aleksander Gabelic, Jytte Guteland, Anna Hedh, Olle Ludvigsson och Marita Ulvskog. Av dessa fem är det endast Jytte Guteland som kandiderar för omval.

Alla partier värnar svenska modellen – men röstar olika i EU

All svenska partier i Europaparlamentet har levt upp till sina vallöften från 2014 och säger sig värna den svenska modellen. Men synen på vad den svenska modellen är skiljer sig åt, konstaterar Arena idé i en ny rapport.

Johan Danielsson är LO:s kandidat till EU-valet

Söndagen 26 maj är det val till EU-parlamentet. Johan Danielsson är LO-förbundens gemensamma kandidat och står på Socialdemokraternas lista. Nummer ett för mig är att bekämpa osund konkurrens. Svenska kollektivavtal ska gälla på svensk arbetsmarknad, säger han när vi träffas på ett fik i Gävle.

Schneiders miljömål: En miljon solkraftstekniker

Schneider Electric, ett globalt bolag inom digital utveckling av energihantering och automation, deltog i mitten av mars i One Planet Summit i Nairobi, Kenya – det första regionala klimattoppmötet efter Parisavtalet. Under toppmötet tog ledande aktörer inom hållbarhet fram åtgärder för de globala klimatutmaningarna.

Dödliga elolyckor: Nästan var tionde inträffar utomlands

Risken att avlida till följd av en elolycka är betydligt större utomlands än hemma i Sverige i alla fall om man ser till den begränsade tiden man vanligtvis befinner sig på resande fot. Detta visar en ny studie från Elsäkerhetsverket. Av de dödliga elolyckorna bland den svenska befolkningen inträffar nästan en tiondel utomlands.

Dödsolycka på bygge – föll åtta våningar utan skyddslina

En man omkom under lördagen efter ett fall från åttonde våningen på en byggarbetsplats i Solna. Händelsen var den tredje konstaterade arbetsplatsolycka med dödlig utgång att inträffa under samma vecka. Olyckan inträffade vid lunchtid på lördagen. En montör på en byggarbetsplats i Solna omkom efter ett fall från åttonde våningen, i samband med sitt arbete på bygget.

Unipers insourcing – ”En framgångssaga”

Bakgrunden till att dåvarande Eon, dagens Uniper, valde att insourca underhållet av sina vattenkraftverk i Norrland var att marknaden förändrades under början av 2010-talet. Konkurrensen bland leverantörerna försvann. Jonas Andrén Till sist fanns det bara en leverantör kvar av sådana här tjänster i Norrland: One Nordic. Det ledde till en asymmetri i maktbalansen.

Man till sjukhus efter elolycka i Ronneby

En man fick under torsdagen föras till sjukhus efter en elolycka i Ronneby. En anmälan om arbetsplatsolycka har upprättats, skriver SVT.  Olyckan inträffade strax innan klockan åtta på torsdagsmorgonen. En man i 30-årsåldern hade fått en kraftig elstöt och svimmat på en arbetsplats i Ronneby. Tillbudet ska ha inträffat i en hiss, enligt polisen.

Ung man klämdes till döds på betongfabrik

En ung man avled under torsdagen efter en arbetsplatsolycka på en industri utanför Lund. En anmälan om arbetsmiljöbrott samt vållande till annans död har upprättats, skriver Kvällsposten. Detta är den andra dödliga arbetsplatsolycka som inträffar denna vecka. Det var vid 16.

Ei skärper villkoren för borttagning av kreosot

Nu skärper Energimarknadsinspektionen (Ei) kraven för sanering av kreosot i samband med att en elledning rivs. Syftet med de skärpta villkoren är att säkerställa att markföroreningar inte finns kvar i jorden efter att en elledning tagits bort. För att stolpar och fundament till en elledning ska tåla väder, vind och tidens tand har de historiskt bestått av impregnerat trä.

Elolycka: Anställd på Vattenfall fick ström genom kroppen

En anställd på Vattenfall i Avesta drabbades av strömgenomgång när hen skulle utföra en kontroll på sin arbetsplats. Händelsen har anmälts till Arbetsmiljöverket, skriver Dala-Demokraten. Det var i april som olyckan inträffade. En anställd på Vattenfall Nordic AB i Avesta skulle kontrollera en märkning i ett skåp.

Företag lägger ned – för att slippa facket

Måleriföretagaren Tord Smetana i Umeå har i lokalpressen gått ut med att han planerar att säga upp sina anställda. Han anklagar Målareförbundet i regionen för en häxjakt på honom och att han inte orkar driva företaget vidare. Facket tillbakavisar kritiken.

Man avliden efter arbetsplatsolycka i Lycksele

En man avled under tisdagen i en olycka på en verkstad i Lycksele. En förundersökning gällande arbetsplatsolycka har inletts, skriver SVT. Detta är årets 22:a dödliga arbetsplatsolycka.  Det var vid 11.30-tiden på tisdagsförmiddagen som en man i 55-årsåldern avled i samband med en arbetsplatsolycka på en verkstad i Lycksele.

Papperslösas situation: ”Människor utnyttjas på slavliknande sätt”

Alla omfattas av arbetsmarknadens regler. Några som utnyttjas grovt är de som saknar uppehållstillstånd eller arbetstillstånd. Till deras hjälp finns Fackligt center för papperslösa. Målarettans ombudsman Peter Fredin är en av de som bemannar centrets mottagning. Det som man kommit överens om i avtal och där kollektivavtal finns gäller även dessa personer.

Polis struntade i varning om strömförande kabel

Nyligen inträffade det en olycka i Stockholms-området då ett fordon mejade ner en elstolpe och hamnade inne på en villatomt. En förman och en aspirant inom polisen kom till platsen och började röja undan trots varningar. Tack vare att en elektriker stoppade arbetet kunde en allvarlig olycka undvikas elstolpen och anslutna kablar var nämligen strömförande.