• Ninni Länsberg.

2018-09-25

KRÖNIKA

”Är man en 92:a så umgås man med 92:orna, så har det varit ett tag nu. Jag ser bara förluster i detta. Men det finns hopp i hantverksyrkena, ni har nåt värdefullt. Ni möts över generationerna. Detta är oerhört viktigt”, skriver författaren Ninni Länsberg.

Uterum, pool, coolaste barnvagnen, två bilar och dyra semestrar, innan man fyllt 30. En rolig ekvation som snart kan visa sig vara omöjlig. En hel del unga arbetande vuxna känner av en press som man kläms in i. Vår tid är full av möjligheter och förhoppningar som blandas ihop till ett drömliv.

Själv bodde jag i ett åtta kvadratmeters studentrum tills jag var 31 år, köpte en nio år gammal bil och semester fick bli en veckas restresa till Grekland för 2500 kronor.

LÄS ÄVEN: ”Lyft bort surgdegen”

När jag jobbade med rehabiliteringskursen i Oslo coachade jag en 23-årig tjej som inte jobbat något efter gymnasiet på grund av sjukdom. När jag mötte upp henne på praktikplatsens parkering så sa hon: Du har min drömbil.

Jag blev förvånad och sa ja den kan du spara till i 30 år. När man är ung har man gamla bilar som är billiga. En sån bil kan du ha när du är femtio år.

Hon berättade dessutom att hon var stressad för att flera jämnåriga tjejkompisar hade gift sig. Hon kände sig på efterkälken, som 23-åring. Man ryser av den föreställningen som skapar en ohälsosam verklighetsuppfattning.

LÄS ÄVEN: ”Stressen smyger sig på oss – det finns hjälp att få”

De senast 20 åren har vi delat på generationerna. I många familjer är det sällsynt att de unga möter de gamla och verkligen sitter och talar med varann. Är man en 92:a så umgås man med 92:orna, så har det varit ett tag nu. Jag ser bara förluster i detta.

Men det finns hopp i hantverksyrkena, ni har nåt värdefullt. Ni möts över generationerna. Detta är oerhört viktigt. Du som är ung: släpp telefonen på rasten och prata med dina äldre kollegor om hur de gjorde med pengar och kärlek, hus o hem när de var unga. Diskutera!

Ni som är medelålders: se till att dela med er av hur ni tänkt och gjort i smått och stort genom åren. Kapitulera inte i ditt vuxenliv och sitt å säg, det är så annorlunda nu. Det är inte så annorlunda.

Många unga vuxna tycker att det är svårt att få till det. De behöver definitivt höra hur du gjort och tänkt med livet. Hur du tänkte när du gifte dig och hur ni klarade av småbarnsåren och höll ihop. Hur ni sparade till inköp och kände ansvar för jobbet och arbetsmoralen. De behöver exempel. De behöver förebilder.

LÄS ÄVEN: ”Glöm drömmen om det perfekta”

En del unga ser jag också bär på en klimatstress som bland annat leder till att många väljer att bli vegetarianer eller veganer med välgenomtänkta argument. Men matlagningskonsten kanske inte helt är på plats och kunskapen om vad man behöver få i sig som komplement kan vara bristfällig.

Du äter kanske inte en tillräcklig stark kost för att få tillräcklig kraft för arbetsliv, familjeliv och fysisk aktivitet. Här behöver du som väljer det sätta dig in i om du behöver nåt tillskott. Man ska inte vara väldigt trött när man är 28 år.

Här kanske finns en ny typ av uppdrag för företagshälsovården att lära ut till unga ambitiösa arbetstagare vad man behöver vara uppmärksam på vid vegetarisk kost.

Fortsätt drömma om ett gott liv men spara på krutet, allt behöver inte hända i år.

Ninni Länsberg,
rådgivare, författare och föreläsare

 

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Ny på redaktionen: Välkommen, Nina!

Vid årsskiftet flyttade Elektrikern sin redaktion från Falun till LO Mediehus i Stockholm. Efter flytten har tidningen fått en ny medarbetare, redigeraren Nina Simonsson.  Berätta lite om dig själv. Jag är uppvuxen i Göteborg och är fortfarande göteborgare i själ och hjärta, trots att det är flera decennier sedan jag flyttade därifrån.

Assemblins arbete flyter på i Nolhaga simhall

Det är tomt på besökare i Nolhaga simhall. Badet som invigdes 1967 är stängt för renovering. På plats är dock Assemblins elektriker som arbetar med att färdigställa installationerna. Vi har aldrig gjort en simhall förut så det är mycket nytt att lära. Sådant som hur man installerar armaturer för att det inte ska läcka och så.

Elektrikerförbundet fortsätter tappa medlemmar

Antalet medlemmar i Elektrikerförbundet fortsätter att minska. De senaste tio åren har förbundet tappat 3 000 medlemmar. Det har inneburit att vi har tappat mellan 20 till 25 miljoner kronor i intäkter, samtidigt som kostnaderna har ökat. Långsiktigt är inte det hållbart, säger Pontus Boström, andre vice ordförande i Elektrikerförbundet.

Facket vann strid om personalutrymmen

Målerifirman har säkerställt att det fanns personalutrymmen men inte informerat målarna. Arbetsdomstolen konstaterar att arbetsgivaren brutit mot kollektivavtalet och ska därför betala skadestånd. En principiellt viktig dom, säger Målarnas vice ordförande Peter Sjöstrand.

DO: Statement var diskriminering – mot cis-män

Diskrimineringsombudsmannen (DO) har bedömt att Statementfestivalen som arrangerades i Göteborg i somras hade diskriminerade marknadsföring. Däremot har inget person diskriminerats. I somras hölls Statement-festivalen i Göteborg. En festival som i sin marknadsföring endast välkomnade icke cis-män*.

Fråga experterna: Arv, GPS-puckar och uppsägningstid

Fråga experterna Här har du möjlighet att ställa frågor till våra experter. Det kan handla om sådant som avtalsfrågor, juridik eller arbetsmiljö. Redaktionen gör ett urval av frågor som kommer in på elektrikern@lomediehus.se Ange Fråga experterna i ämnesraden.

De nya karensreglerna – inte bara vinnare

Från och med 1 januari i år förändrades karensreglerna. Tidigare har den som varit frånvarande från jobbet på grund av sjukdom fått löneavdrag för den första sjukdagen. Nu gäller istället ett 20-procentigt avdrag för en normal arbetsvecka.

Spelberoende ger 15 gånger så hög självmordsdödlighet

I en aktuell studie från Lunds universitet framgår det att spelberoende har femton gånger så hög självmordsdödlighet än befolkningen i övrigt. Det är inte så konstigt, menar Henrik Armus, förbundsordförande för Spelberoendes riksförbund.   Det är tyvärr vanligt. För det är en väg ut, då skammen att berätta för någon är tyngre. Så man överväger det helt klart.

Spelet var orsaken till att Kalle inte orkade leva längre

Vid köksbordet i huset i Österåker sitter mamma Sonja och systrarna Rose Marie och Annelie. De försöker förstå, och ta in det faktum att deras son och bror Kalle inte längre finns i livet. Han berättade i somras. Han sa jag har börjat spela. Jag svarade spela?. Han spelade ju redan musik tänkte jag, innan jag förstod.

Allt färre arbetslösa elektriker

Under 2018 erhöll 628 medlemmar i Elektrikernas a-kassa någon gång under året arbetslöshetsersättning. Det är mer än en halvering mot år 2013 då 1 363 medlemmar i Elektrikernas a-kassa fick ersättning, och till och med lägre än före den senaste finanskrisen. Trenden är nedåtgående. I december 2018 hade Elektrikernas a-kassa 27 953 medlemmar.

Efter granskningen: Svenska kraftnäts generaldirektör sparkas

Svenska kraftnäts generaldirektör Ulla Sandborgh får lämna sin post. Anledningen är det flertal oegentligheter som avslöjats i DN:s granskningar av myndigheten, rapporterar Sveriges Radio.

Man till sjukhus efter olycka – fick ström genom kroppen

En ung man skadades när han fick ström genom kroppen i en arbetsplatsolycka på onsdagen. Det var vid 14.25 på onsdagseftermiddagen som larmet inkom till polisen. En man i 20-årsåldern hade fått ström genom kroppen på en arbetsplats i Gislaved. Mannen fördes till vårdcentral och sedan till sjukhus för kontroll. Han ska dock ha varit vaken och talbar efter olyckan.
Jonas Wallin, förbundsordförande, Elektrikerförbundet. Foto: Jonas Wallin

Jonas Wallin: ”Regeringsöverenskommelsen – alternativet var mycket värre”

LEDARE ”Överenskommelsen innehåller mycket nyliberal politik som inte står i proportion till Centerpartiets och Liberalernas valresultat. Men alternativet är värre”, skriver förbundsordförande Jonas Wallin. Nu har Sverige en regering på plats. En socialdemokratisk regering med Stefan Löfvén som statsminister.

Nu försvinner avdragsrätten på fackavgiften – igen

Sedan den 1 juli 2018 får alla medlemmar i ett fackförbund en skattereduktion på 25 procent på sin medlemsavgift. Men från och med 1 april i år väntas avdragsrätten tas bort igen. Förslaget drevs igenom av M och KD i deras gemensamma budgetreservation som röstades igenom i riksdagen innan jul. Det är den andra gången som avdragsrätten för medlemsavgiften till facket försvinner.

Ny teknik: Smart stigare från Nexans

NY TEKNIK Nu börjar miljonprogrammen renoveras med oändligt många stigarbyten i alla dessa trapphus. Det har Nexans klurat lite extra kring och skapat en stigarkabel just för ändamålet. MQQ 750 V (stigarkabel CPR) är en rund femledarkabel 4 kvadrat som bara mäter 13,3 mm i ytterdiameter.