• Ninni Länsberg.

2018-09-25

KRÖNIKA

”Är man en 92:a så umgås man med 92:orna, så har det varit ett tag nu. Jag ser bara förluster i detta. Men det finns hopp i hantverksyrkena, ni har nåt värdefullt. Ni möts över generationerna. Detta är oerhört viktigt”, skriver författaren Ninni Länsberg.

Uterum, pool, coolaste barnvagnen, två bilar och dyra semestrar, innan man fyllt 30. En rolig ekvation som snart kan visa sig vara omöjlig. En hel del unga arbetande vuxna känner av en press som man kläms in i. Vår tid är full av möjligheter och förhoppningar som blandas ihop till ett drömliv.

Själv bodde jag i ett åtta kvadratmeters studentrum tills jag var 31 år, köpte en nio år gammal bil och semester fick bli en veckas restresa till Grekland för 2500 kronor.

LÄS ÄVEN: ”Lyft bort surgdegen”

När jag jobbade med rehabiliteringskursen i Oslo coachade jag en 23-årig tjej som inte jobbat något efter gymnasiet på grund av sjukdom. När jag mötte upp henne på praktikplatsens parkering så sa hon: Du har min drömbil.

Jag blev förvånad och sa ja den kan du spara till i 30 år. När man är ung har man gamla bilar som är billiga. En sån bil kan du ha när du är femtio år.

Hon berättade dessutom att hon var stressad för att flera jämnåriga tjejkompisar hade gift sig. Hon kände sig på efterkälken, som 23-åring. Man ryser av den föreställningen som skapar en ohälsosam verklighetsuppfattning.

LÄS ÄVEN: ”Stressen smyger sig på oss – det finns hjälp att få”

De senast 20 åren har vi delat på generationerna. I många familjer är det sällsynt att de unga möter de gamla och verkligen sitter och talar med varann. Är man en 92:a så umgås man med 92:orna, så har det varit ett tag nu. Jag ser bara förluster i detta.

Men det finns hopp i hantverksyrkena, ni har nåt värdefullt. Ni möts över generationerna. Detta är oerhört viktigt. Du som är ung: släpp telefonen på rasten och prata med dina äldre kollegor om hur de gjorde med pengar och kärlek, hus o hem när de var unga. Diskutera!

Ni som är medelålders: se till att dela med er av hur ni tänkt och gjort i smått och stort genom åren. Kapitulera inte i ditt vuxenliv och sitt å säg, det är så annorlunda nu. Det är inte så annorlunda.

Många unga vuxna tycker att det är svårt att få till det. De behöver definitivt höra hur du gjort och tänkt med livet. Hur du tänkte när du gifte dig och hur ni klarade av småbarnsåren och höll ihop. Hur ni sparade till inköp och kände ansvar för jobbet och arbetsmoralen. De behöver exempel. De behöver förebilder.

LÄS ÄVEN: ”Glöm drömmen om det perfekta”

En del unga ser jag också bär på en klimatstress som bland annat leder till att många väljer att bli vegetarianer eller veganer med välgenomtänkta argument. Men matlagningskonsten kanske inte helt är på plats och kunskapen om vad man behöver få i sig som komplement kan vara bristfällig.

Du äter kanske inte en tillräcklig stark kost för att få tillräcklig kraft för arbetsliv, familjeliv och fysisk aktivitet. Här behöver du som väljer det sätta dig in i om du behöver nåt tillskott. Man ska inte vara väldigt trött när man är 28 år.

Här kanske finns en ny typ av uppdrag för företagshälsovården att lära ut till unga ambitiösa arbetstagare vad man behöver vara uppmärksam på vid vegetarisk kost.

Fortsätt drömma om ett gott liv men spara på krutet, allt behöver inte hända i år.

Ninni Länsberg,
rådgivare, författare och föreläsare

 

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

”Agnes” av Dylan Färemark – Del 3

KULTUR Del 3 Dramaten Här är den tredje delen av Dylan Färemarks prisbelönta novell Agnes, som publiceras som följetong i Tidningen Elektrikern.

Efter Brexit: Robotar kan ersätta byggarbetare

Det råder brist på kvalificerad byggpersonal i Storbritannien, och Brexit befaras ställa till det ytterligare för branschen. Lösningen på problemet kan enligt de brittiska byggföretagen vara robotar, skriver NyTeknik. Just nu byggs och renoveras en mycket stor mängd brittiska fastigheter av utlandsarbetande EU-medborgare.

Göran Greider: ”Augustprisnominering som ställer till det”

KULTUR ”Det var exempelvis länge sen jag läste en så isande osentimental skildring av arbete i hemtjänsten”, skriver Göran Greider om boken Jag for ner till bror av Karin Smirnoff. För några minuter sedan läste jag ut Karin Smirnoffs debutroman Jag for ner till bror och jag går direkt till datorn för att skriva om den, ja skriva av mig.

Veidekke kan stämmas av lettisk firma efter lyxbygge på Östermalm

Arbetarna byggde lyxlägenheter på Östermalm, men lurades på lönen. Veidekke stängde av underentreprenören och krävde bättring. Nu planerar dock den lettiska firman BMGS att stämma Veidekke för uteblivna betalningar.

Ingemar E.L Göransson: ”Det är lätt att riva ner, svårare att återuppbygga”

KRÖNIKA ”Listan kan göras hur lång som helst på hur nonchalans och cynism kostar liv. Där vinstjakten och ren girighet gör att man tar genvägar och snålheten skapar onödiga risker”, skriver Ingemar E.L Göransson.

Kuststaden – ett bygge med många rubriker

Anders Degerman ligger på golvet med överkroppen inne i köksskåpet. Han kompletterar det sista i det som ska bli köket i en av de nya lägenheterna i Kuststaden i Luleå. Det går bra. Jag gillar att arbeta med händerna, säger han och reser sig upp. Just nu pågår bygget av den andra etappen av Kuststaden.

Övervakning: Här scannar chefen personalens hjärnor

Skulle du vilja ha en keps som rapporterar dina känslor till chefen? För de anställda på ett kinesiskt elektronikföretag är detta verklighet och övervakningstrenden sprider sig snabbt, skriver Svenska Dagbladet.

Tobias vågade – satsade allt på sin idé

Han är elektrikern som fick en idé, sålde allt och satsade på en helt ny produkt. Det är fruktansvärt kul att se vägen från en idé till att folk står här och tycker att det är mässans nyhet, säger Tobias Hallander, grundare av kabelskyddet Emtotech, när vi ses på Elmässan i Kista. Det började med en semesterresa till Thailand.

Säkrare arbetsplatser med El-bam

I konferensrummet på Galaxen i Borlänge sitter ett tjugotal män. Längst fram står utbildningsledare Patrik Håll. Har ni en arbetsmiljöpolicy på era arbetsplatser? frågar han deltagarna. Ja, Arbetsmiljöverket var ute och gjorde kontroll hos oss och ville se vårt systematiska arbetsmiljöarbete. Så det var med kniven mot strupen, säger Stefan Hjerpe Mårtas, Mårtas El i Leksand.

De vill 3D-printa verktyg i rymden – av måndamm

Forskare och ingenjörer på Europeiska rymdorganisationen (ESA) har tagit fram en metod för att 3D-printa verktyg av måndamm, skriver NyTeknik. Du är långt ute i rymden och ingen kan höra dig skrika. Då går plötsligt din livsviktiga skruvdragare sönder. Vägen till Biltema är mycket, mycket lång.

Patriks satsning fick elever intresserade av kraftbranschen

Det råder skriande brist på personal i energibranschen. Därför beslöt ledande montör Patrik Svensson vid One Nordic att göra något åt saken. Han kontaktade elprogrammen i närheten och bjöd in till studiebesök på vattenkraftstationen. Vi fick ett mycket positivt gensvar från eleverna, berättar Patrik Svensson.

Hallå där, Michael Clysén!

INTERVJU Vi har pratat med Michael Clysén, ny regionombudsman för Region Mitt. Du var tidigare lokalombudsman i Stockholm, hur kommer det sig att du numer är regionombudsman? Jag sökte jobbet och fick det. Möjligheten erbjöds när Pontus Boström valdes till andre vice ordförande i förbundet. Jag var intresserad av tjänsten redan när Pontus sökte och fick den.

Domen: Inte okej med golvpris i upphandlingar

Ett golv för lägsta timlön får inte vara ett kriterium vid upphandling av måleritjänster. Det fastslår Högsta förvaltningsdomstolen i en dom mot allmännyttan i Norrtälje, skriver Arbetsvärlden.

Elektrikerförbundet varslar om strejk

Elektrikerförbundet varslar om strejk mot ett el- och hushållsserviceföretag i Skövde. Anledningen till strejkvarslet är att företaget inte tecknat kollektivavtal, något förbundet har försökt företaget att teckna sedan sommaren. Företaget arbetar bland annat med service av hushållsmaskiner och ventilationsanläggningar.

En alldeles ovanlig kvinna i Borås

När Madeleine Eklund beslutade sig för att berätta för sina kollegor på jobbet om det där hon velat berätta så länge valde hon att först tala med personalchefen. Det första hon säger innan vi satt oss ned är ”är du gay?” Jag svarade ”nej, men det är en annan bokstav i hbtq”. Madeleine Eklund har arbetat på Elcenter JK i Borås sedan 2015.