• Foto: Helena Boman Brodie/Ulf Lundén/Montage

  • Foto: Ulf Lundén

  • Foto: Ulf Lundén

  • Foto: Ulf Lundén

  • Sofie Eriksson, aktuell med en broderiutställning. Foto: Helena Boman Brodie

  • Foto: Ulf Lundén

  • Foto: Helena Boman Brodie

2018-09-19

KULTUR

Sofie Eriksson sätter fart på det kvinnliga hantverket och skapar broderier för vår egen tid. Det är radikala, feministiska och antirasistiska budskap. En pågående utställning i Smedjebacken visar en del av hennes egenhändiga broderier.

Sofie Eriksson sysslar med ett slags återbruk av gamla broderier. Hon hittar sina fynd på olika loppisar. Hon kryddar broderierna med lite olika politiska budskap.

LÄS ÄVEN: Feminism och jämlikhet infördes i stadgarna

Sofie Eriksson är en ung och stark röst för den unga socialdemokratin i Dalarna. Hon skriver krönikor regelbundet i Dala-Demokraten. Hon hämtar sin inspiration i både populärkulturen som i politiken.

Här finns förstås väldigt mycket att låta sig inspireras av. Det är vackra broderier som ofta får en ny twist i Sofies händer. Det är emellanåt skarpt läge. Satiren lurar om hörnet. Broderierna gör en oftast på lite bättre humör. Här finns en fräsch kampvilja kryddad med självdistans och humor.

Jag läser att hon sitter och broderar under långa budgetmöten i fullmäktige. Enligt Sofie ger det tid till både förspilld och förädlad kvinnokraft.

Broderier har ju alltid varit något av en kvinnosyssla, ett mycket tidskrävande hantverk som kräver stort tålamod. Det går att hitta dekorationer lite varstans. Vi finner dem på möbler och kläder, på tapetmönster men även i den textila konsten. Formerna skiftar.

LÄS ÄVEN: Josefine Larsson: ”Om det var din dotter”

Vad vi vet så är broderier en mycket gammal historia. Det sägs att redan 4.000 år före Kristus var broderiet mycket högt utvecklat i Orienten. I Norden har man påträffat broderade bårder och kantavslutningar på plagg i gravar från Bronsåldern.

Sofie Eriksson vill framför allt föra traditionen vidare till nästa generation. Hantverket ska överleva men även få ett nytt liv. Förr fanns många förnumstiga och moraliska budskap i broderierna.

Broderiutställningen är i Ahlbäcksalen i Werner Aspenströmbiblioteket. Den pågår till 15 september.

Ulf Lundén
ulf.lunden@mittmedia.se

 

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Kultur

”Totalt misslyckat försök att göra Almedalen sexigare”

RECENSION ”Det här verkar ha ambitionen att vara House of Cards-smart. Men svensk politik är snarare Benny Hill. Och Almedalen är ett kollo för vår politiska elit”, skriver Arbetets kulturredaktör Johannes Klenell (som sett tv-serien Den inre cirkeln, baserad på Moderaternas gamle strategs bok I maktens öga).

”Agnes” av Dylan Färemark – Del 7

KULTUR Del 7 Frågor utan svar Här är den sjunde delen av Dylan Färemarks prisbelönta novell Agnes, som publiceras som följetong i Tidningen Elektrikern.

Tipsen: Sexutbildning och dystopi

KULTURTIPS Tv-serien: Sex education (Netflix, åtta delar) Sex education handlar om tonårige Otis och hans delvis krångliga vänrelationer. Otis mamma, som spelas av Gillian Anderson (bland annat Arkiv X) är sexterapeut. Otis tillhör på intet sätt innegänget, men hans liv tar en ny vändning när han börjar umgås med skolans kaxigaste tjej, Maeve.

LO och januariavtalet: En klassisk krisreaktion i fyra faser

Januariavtalet mellan S, MP, C och L utlöste kraftiga krisreaktioner inom LO. Arbetet går igenom vittnesmålen, från första chocken till nyorienteringen. 1. Chock  inträder direkt och kan vara upp till några dagar. Tillståndet skärmar av och skyddar den drabbade från den skrämmande upplevelsen.

”Agnes” av Dylan Färemark – Del 4

KULTUR Del 4 Ett liv Här är den fjärde delen av Dylan Färemarks prisbelönta novell Agnes, som publiceras som följetong i Tidningen Elektrikern.

Elens dag 2019 – så firar Sverige

Idag är det inte vilken dag som helst det är nämligen Elens dag! Denna ypperliga högtid firas på lite olika sätt runt om i landet. Vad skulle du göra om elen plötsligt försvann? Det skulle inte gå att laga mat på spisen, alla råvaror i kyl och frys skulle bli dåliga och det skulle inte gå att handla i affärerna.

Lista: Här är de mest lästa artiklarna från 2018

Otillåtet hemmafixe, asbest, lönenivåer och dödliga arbetsplatsolyckor. Det är vad några av de tio mest lästa artiklarna på Elektrikerns sajt handlat om under 2018. Har du läst dem? Här nedan hittar du listan. 1.

”Billigt kontrakteras folk som segregeras” – och andra dikter av Mats Hammarlund

Här nedan följer en samling dikter av Mats Hammarlund. Förutom skrivandet har denne jobbat inom byggbranschen, mest som snickare och timmerman på byggen i Stockholm, men även på LO-TCO Biståndsnämnd. Dikterna är: 1. Livsviktigt 2. Byggfolk 3. Billigt kontrakteras folk som segregeras 4. Dolda risker 5. Döden passar på 6.

Tips: Elektrikerns mumsiga julrecept

R

Mys i juletid: Kolla in Elektrikerns kulturtips

Sylvia Kjellberg har läst novellsamlingen ”Bäcken” av Werner Aspenström, och Lina Hård tipsar om guldkorn att finna på SVT & SR Play. Här är två julmysiga kulturtips från våra journalistkollegor.

Elektriskt musikquiz – utmana familj och vänner!

Utmana familj och vänner. Klarar ni av detta musikquiz med svenska låtar på eltemat? Rätt svar hittar du längst ned (fuska inte). 1. Leila K hade en dunderhit på 90-talet med kraftfullt tema. Vad hette den? 2. Bandet är från Norrköping och har haft hits som Kärlekens tunga och Pojkar, pojkar, pojkar. Vad heter bandet? 3.

Vad minns du från 2018? Tävla om biobiljetter i Elektrikerns tipstolva!

Nu står 2019 för dörren, med allt vad det innebär. Men hur mycket minns du egentligen från det gångna året? Ta chansen att tävla med Elektrikern! Har du läst Elektrikern under året kanske du kommer ihåg de flesta av svaren.

”Agnes” av Dylan Färemark – Del 3

KULTUR Del 3 Dramaten Här är den tredje delen av Dylan Färemarks prisbelönta novell Agnes, som publiceras som följetong i Tidningen Elektrikern.

Dokumentärtipset: Arvet efter Kent Ekeroth

KULTUR Dokumentär: Arvet efter Kent Ekeroth (2018) En dokumentär av Erik Hedtjärn om en av Sverigedemokraternas mest kända politiker. (Finns på SR-play) För precis åtta år sedan började Sveriges Radios Erik Hedtjärn följa den då nya och okända riksdagsledamoten Kent Ekeroth.

Boktipset: ”Ett jävla solsken” av Fatima Bremmer

KULTURTIPS Bok: ”Ett jävla solsken” En biografi om Ester Blenda Nordström av Fatima Bremmer, 2017. Augustvinnare 2017 för årets svenska fackbok. ”Priset för det ultimata äventyret har blivit högt.