• Bild: Tomas Nyberg/Partierna/Montage & Edit: Chris Smedbakken

2018-09-05

Nu på söndag är det val i Sverige. Elektrikern har bett läsarna ställa frågor till de åtta riksdagspartierna. Partierna svarar här på frågor om bland annat arbetsmiljö, kollektivavtal, löner, arbetstid och demokrati. Viktiga frågor för alla anställda på den svenska arbetsmarknaden.

Här svarar de på vilken fråga med påverkan på den svenska arbetsmarknaden som är viktigaste för just deras parti:


Vänsterpartiets svar:

Vilken fråga som har påverkan på den svenska arbetsmarknaden är enligt ditt parti den absolut viktigaste?

– Full sysselsättning ska vara målet för den ekonomiska politiken. Vårt mål är att alla som har möjlighet att arbeta ska kunna göra det. En trygg inkomst ger människor större frihet. Vi vill också ersätta anställningsformen allmän visstidsanställning med trygga jobb.


LÄS ÄVEN: Riksdagspartierna svarar på läsarnas frågor – om arbetsmiljö


Socialdemokraternas svar:

Vilken fråga som har påverkan på den svenska arbetsmarknaden är enligt ditt parti den absolut viktigaste?

– Bekämpa arbetslösheten.


LÄS ÄVEN: Anna Norling: Om det som valrörelsen borde handla om


Miljöpartiets svar:

Vilken fråga som har påverkan på den svenska arbetsmarknaden är enligt ditt parti den absolut viktigaste?

– Två mycket viktiga arbetsmarknadsfrågor är den ökande psykiska ohälsan samt kompetensförsörjning. Kompetensbristen är ett omfattande problem som kräver många åtgärder. En lång rad branscher vittnar om svårigheter att hitta rätt personal. En mycket viktig förändring som Miljöpartiet vill genomföra, är att kurser som ger grundläggande behörighet till högskoleutbildning ska ingå i alla nationella yrkesprogram i gymnasieskolan. Detta för att öka yrkesprogrammens attraktivitet. Sedan yrkesprogrammens grundläggande behörighet togs bort har elever som väljer ett yrkesprogram minskat under flera år, vilket lett till brist på yrkesutbildad personal. Regeringen lade fram ett sådant förslag redan denna mandatperiod, men oppositionen valde att rösta ner det.

”Kurser som ger grundläggande behörighet till högskoleutbildning ska ingå i alla nationella yrkesprogram i gymnasieskolan.”

Ytterligare ett konkret exempel på vad vi vill genomföra under den kommande mandatperioden är en möjlighet för yrkesverksamma att vidareutbilda sig eller omskola sig mitt i arbetslivet, genom att införa ”utvecklingstid”. Reformen ger människor chansen att i upp till ett år fortbilda sig, starta företag eller att genom utbildning välja en ny väg i livet. Det tar för lång tid att lösa kompetensbristen enbart genom de som idag studerar, snabbare lösningar som ger de som redan är i arbetslivet rätt kompetens måste också till. Det är också mycket värdefullt för individen att kunna utveckla eller omskola sig efter en tid i arbetslivet – kanske som ett sätt att undvika sjukskrivning i en ohållbar arbetssituation, eller aktualisera sina yrkeskunskaper.


Centerpartiets svar:

Vilken fråga som har påverkan på den svenska arbetsmarknaden är enligt ditt parti den absolut viktigaste?

– Fler behöver jobba och bidra till välfärden i stället för att gå på bidrag. För att motverka ett växande utanförskap behöver skatterna sänkas, inte höjas. Det måste löna sig att arbeta.


Kristdemokraternas svar:

Vilken fråga som har påverkan på den svenska arbetsmarknaden är enligt ditt parti den absolut viktigaste?

– För svensk tillväxt kommer alltid företagsvillkoren att behöva vara prioriterade – det gäller inte minst när marknaden blir allt mer global för allt fler företag. Sverige ska erbjuda konkurrenskraftiga villkor och ligga högt i internationella rankingar. Politiskt jobbar vi för att underlätta för företagen, ta bort eller förändra regler som är hämmande.

”Politiskt jobbar vi för att underlätta för företagen, ta bort eller förändra regler som är hämmande.”

Vi stoppade t.ex. regeringens planer på att lägga fram ett förslag om utflyttningsskatt och försämringar av beskattning av entreprenörer. Vi var också med och sänkte bolagsskatten för Sveriges alla företagare. Vi vill förbättra villkoren för personaloptioner, sänka skatten på arbete och vill jobba aktivt med kompetensförsörjningen, bland annat genom att snabba på etableringen av unga akademiker på arbetsmarknaden. Vi vill också införa en enkel anställningsform utan krångel med slopade arbetsgivaravgifter och något lägre ingångslön så att unga utan gymnasieexamen och nyanlända får en chans att lära sig jobbet på jobbet.


Moderaternas svar:

Vilken fråga som har påverkan på den svenska arbetsmarknaden är enligt ditt parti den absolut viktigaste?

– En tydligare arbetslinje som gör att det lönar sig bättre att arbeta – för att motverka utanförskap och för att kunna stärka välfärdens kärna.


Sverigedemokraternas svar:

Vilken fråga som har påverkan på den svenska arbetsmarknaden anser ditt parti vara den absolut viktigaste?

– Vi vill öka tryggheten för arbetstagare genom att tillgängliggöra A-kassan till alla löntagare och göra A-kassan obligatorisk. Vi vill också stärka rätten till heltid i offentlig sektor, stoppa dyra och ineffektiva arbetsmarknadsåtgärder samt låta arbetsförmedlande samhällsverksamhet konkurrensutsättas.


Liberalernas svar: *

Förlängd provanställning

Enligt LAS 6 § Avtal får avtal träffas om tidsbegränsad provanställning, om prövotiden är högst sex månader. Sex månader är för kort tid för att på ett adekvat sätt kunna utvärdera potentialen hos en anställd. Tiden för en provanställning bör ökas till ett år.

* Liberalerna har inte svarat på Elektrikerns frågor, utan istället skickat texter ur sina egna förslag som rör arbetsmarknaden.

Maila artikeln Skriv ut artikeln

Kommentarer

Mer Nyheter

Container med chokladsås blev strömförande – en till sjukhus

En man i 60-årsåldern skadades när en container innehållande chokladsås blev strömförande på en fabrik i Mjölby. Polisen ska nu utreda händelsen. Det var i 13.15-tiden på tisdagseftermiddagen som en olycka inträffade på en fabrik i Mjölby, som tillverkar chokladsås. En anställd i 60-årsåldern kom i kontakt med en container där såsen förvarades.

Sveriges effektreserv: När Karlshamnsverket behövs får inget gå fel

Under årets driftsäsong var Karlshamnsverket i produktion under mindre än ett dygn. Det var den 24 januari i år. Resten av tiden arbetar de anställda på verket med att säkerställa att utrustning är i bästa möjliga skick. När verket väl behövs får inget gå fel.

Regeringen säger ja till ändrad strejkrätt

Regeringen godkände i dag lagförslaget om ändrad strejkrätt. Nu återstår bara ett riksdagsbeslut innan förändringarna träder i kraft i sommar. Det var på ett regeringssammanträde i dag, torsdag, som beslutet formellt fattades, skriver Arbetet. Förslaget om ändrad strejkrätt ska läggas fram för riksdagen.

Nya rekryterna laddade inför ombudsmannajobbet

Fyra nya ombudsmän har anställts i Elektrikerförbundet. Per Ola Nilsson, Magnus Kindmark, Jens Hansson och Tomas Hovberg gick alla vid skrivandets stund LO:s aspirantutbildning på Runö kursgård utanför Stockholm. Vi blir inte anställda för att vi kan alla lagar och paragrafer, utan det är för att vi passar i rollen som ombudsman.

Allt fler olyckor i energibranschen

Antalet olyckor i el- och energibranschen ökar. Enligt Elsäkerhetsverket har antalet olyckor som inte leder till sjukskrivning fyrdubblats på 15 år. Även inrapporteringen till Afa försäkring går uppåt. Nu ökar kraven på förebyggande arbetsmiljöarbete. Afa-försäkring har ett rapporteringssystem, ENIA, som allt fler företag ansluter sig till.

Fråga experterna: Sitta i orubbat bo?

Fråga experterna Här har du möjlighet att ställa frågor till våra experter. Det kan handla om sådant som exempelvis avtalsfrågor, juridik eller arbetsmiljö. Redaktionen gör ett urval av frågor som kommer in på elektrikern@lomediehus.se Ange Fråga experterna i ämnesraden.

PO Bergström: ”Vad kostar egentligen en flygbiljett?”

KRÖNIKA ”För att vara en bra ledare så måste man också klara av att reflektera över det man gör ur moralisk synpunkt”, skriver PO Bergström.

Här talar facktopparna på första maj 2019

Snart dags för första maj-firandet 2019. Många av LO-fackens ordföranden kommer att tala runt om i landet tillsammans med socialdemokratiska toppolitiker. Får du besök på din ort? Arbetet har sammanställt en lista.

I gula västar krävde de ansvar för döda arbetare

Life before profit! Det var budskapet när unga fackliga representanter från Europeiska bygg- och träfacken höll en manifestation på Sergels torg. Den gångna helgen samlades fackliga reprentanter i den europeiska ungdomskommittén för Builders and woodworkers international (BWI) på Rönneberga Lidingö.

I Nyköping finns lärlingar i en klass för sig

My Ekelund och Niclas Magnusson ritar omsorgsfullt och kopplar sedan lika omsorgsfullt. Uppdraget är motorstyrning. Det är skitkul. Det är mer jag än vad barnskötare var, säger My Ekelund. My Ekelund berättar att hon arbetade som barnskötare i över sex års tid innan hon i somras böt fot och valde något helt annat: elektriker. Jag gillar allt med yrket.

Nytt pris: Dags att utse årets Ledstjärna!

Finns det någon på din arbetsplats som som visar vägen eller gör verklig skillnad? Då kan du nominera hen till Folksam LO Pensions nyinstiftade hållbarhetspris Ledstjärnan. Priset Ledstjärnan ska gå till någon som gjort verklig skillnad inom hållbarhet, jämställdhet, jämlikhet eller schyssta villkor i arbetslivet. Det kommer att delas ut vartannat år, med start till hösten.

Nya brister på olycksdrabbat byggföretag

Flera fallolyckor har tidigare skett på Nåiden bygg AB:s arbetsplatser. Vid den senaste inspektionen som Arbetsmiljöverket gjorde på bygget av Kuststad i Luleå upptäcktes nya brister. Arbetsmiljöverket kräver att Nåiden bygg åtgärdar fallrisker, en felaktigt monterad ställning, ett för stort avstånd mellan ställningens arbetsplan och vägg samt dammspridning vid sågning.

Reinfeldt om att jobba till 75: ”En bra början”

Vi måste ändra vår mentala inställning och syn på vem som är äldre om vi ska arbeta till 75. Det menar förre statsministern Fredrik Reinfeldt. Jobba tills du är 75 år gammal och gör minst ett karriärbyte innan pensionen.

Regeringen sparar på äldreomsorgen

Det blir besparingar på minst fyra miljarder kronor i regeringens vårändringsbudget, rapporterar Dagens Industri. Minst 310 miljoner av dem är pengar till äldreomsorgen. Uppgifterna bekräftas av regeringskansliet. På onsdag, den 10 april, kommer regeringens vårändringsbudget.

Hylla din arbetsmiljöhjälte!

Den partsgemensamma arbetsmiljöorganisationen Prevent delar varje år ut ett arbetsmiljöstipendium. Nu är det hög tid att nominera kandidater till 2019 års stipendium. Nomineras kan såväl chefer som anställda som arbetar på privata företag, och som aktivt arbetar för att utveckla och förbättra arbetsmiljön.