• Bild: Tomas Nyberg/Partierna/Montage & Edit: Chris Smedbakken

2018-09-05

Nu på söndag är det val i Sverige. Elektrikern har bett läsarna ställa frågor till de åtta riksdagspartierna. Partierna svarar här på frågor om bland annat arbetsmiljö, kollektivavtal, löner, arbetstid och demokrati. Viktiga frågor för alla anställda på den svenska arbetsmarknaden.

Här svarar de på vilken fråga med påverkan på den svenska arbetsmarknaden som är viktigaste för just deras parti:


Vänsterpartiets svar:

Vilken fråga som har påverkan på den svenska arbetsmarknaden är enligt ditt parti den absolut viktigaste?

– Full sysselsättning ska vara målet för den ekonomiska politiken. Vårt mål är att alla som har möjlighet att arbeta ska kunna göra det. En trygg inkomst ger människor större frihet. Vi vill också ersätta anställningsformen allmän visstidsanställning med trygga jobb.


LÄS ÄVEN: Riksdagspartierna svarar på läsarnas frågor – om arbetsmiljö


Socialdemokraternas svar:

Vilken fråga som har påverkan på den svenska arbetsmarknaden är enligt ditt parti den absolut viktigaste?

– Bekämpa arbetslösheten.


LÄS ÄVEN: Anna Norling: Om det som valrörelsen borde handla om


Miljöpartiets svar:

Vilken fråga som har påverkan på den svenska arbetsmarknaden är enligt ditt parti den absolut viktigaste?

– Två mycket viktiga arbetsmarknadsfrågor är den ökande psykiska ohälsan samt kompetensförsörjning. Kompetensbristen är ett omfattande problem som kräver många åtgärder. En lång rad branscher vittnar om svårigheter att hitta rätt personal. En mycket viktig förändring som Miljöpartiet vill genomföra, är att kurser som ger grundläggande behörighet till högskoleutbildning ska ingå i alla nationella yrkesprogram i gymnasieskolan. Detta för att öka yrkesprogrammens attraktivitet. Sedan yrkesprogrammens grundläggande behörighet togs bort har elever som väljer ett yrkesprogram minskat under flera år, vilket lett till brist på yrkesutbildad personal. Regeringen lade fram ett sådant förslag redan denna mandatperiod, men oppositionen valde att rösta ner det.

”Kurser som ger grundläggande behörighet till högskoleutbildning ska ingå i alla nationella yrkesprogram i gymnasieskolan.”

Ytterligare ett konkret exempel på vad vi vill genomföra under den kommande mandatperioden är en möjlighet för yrkesverksamma att vidareutbilda sig eller omskola sig mitt i arbetslivet, genom att införa ”utvecklingstid”. Reformen ger människor chansen att i upp till ett år fortbilda sig, starta företag eller att genom utbildning välja en ny väg i livet. Det tar för lång tid att lösa kompetensbristen enbart genom de som idag studerar, snabbare lösningar som ger de som redan är i arbetslivet rätt kompetens måste också till. Det är också mycket värdefullt för individen att kunna utveckla eller omskola sig efter en tid i arbetslivet – kanske som ett sätt att undvika sjukskrivning i en ohållbar arbetssituation, eller aktualisera sina yrkeskunskaper.


Centerpartiets svar:

Vilken fråga som har påverkan på den svenska arbetsmarknaden är enligt ditt parti den absolut viktigaste?

– Fler behöver jobba och bidra till välfärden i stället för att gå på bidrag. För att motverka ett växande utanförskap behöver skatterna sänkas, inte höjas. Det måste löna sig att arbeta.


Kristdemokraternas svar:

Vilken fråga som har påverkan på den svenska arbetsmarknaden är enligt ditt parti den absolut viktigaste?

– För svensk tillväxt kommer alltid företagsvillkoren att behöva vara prioriterade – det gäller inte minst när marknaden blir allt mer global för allt fler företag. Sverige ska erbjuda konkurrenskraftiga villkor och ligga högt i internationella rankingar. Politiskt jobbar vi för att underlätta för företagen, ta bort eller förändra regler som är hämmande.

”Politiskt jobbar vi för att underlätta för företagen, ta bort eller förändra regler som är hämmande.”

Vi stoppade t.ex. regeringens planer på att lägga fram ett förslag om utflyttningsskatt och försämringar av beskattning av entreprenörer. Vi var också med och sänkte bolagsskatten för Sveriges alla företagare. Vi vill förbättra villkoren för personaloptioner, sänka skatten på arbete och vill jobba aktivt med kompetensförsörjningen, bland annat genom att snabba på etableringen av unga akademiker på arbetsmarknaden. Vi vill också införa en enkel anställningsform utan krångel med slopade arbetsgivaravgifter och något lägre ingångslön så att unga utan gymnasieexamen och nyanlända får en chans att lära sig jobbet på jobbet.


Moderaternas svar:

Vilken fråga som har påverkan på den svenska arbetsmarknaden är enligt ditt parti den absolut viktigaste?

– En tydligare arbetslinje som gör att det lönar sig bättre att arbeta – för att motverka utanförskap och för att kunna stärka välfärdens kärna.


Sverigedemokraternas svar:

Vilken fråga som har påverkan på den svenska arbetsmarknaden anser ditt parti vara den absolut viktigaste?

– Vi vill öka tryggheten för arbetstagare genom att tillgängliggöra A-kassan till alla löntagare och göra A-kassan obligatorisk. Vi vill också stärka rätten till heltid i offentlig sektor, stoppa dyra och ineffektiva arbetsmarknadsåtgärder samt låta arbetsförmedlande samhällsverksamhet konkurrensutsättas.


Liberalernas svar: *

Förlängd provanställning

Enligt LAS 6 § Avtal får avtal träffas om tidsbegränsad provanställning, om prövotiden är högst sex månader. Sex månader är för kort tid för att på ett adekvat sätt kunna utvärdera potentialen hos en anställd. Tiden för en provanställning bör ökas till ett år.

* Liberalerna har inte svarat på Elektrikerns frågor, utan istället skickat texter ur sina egna förslag som rör arbetsmarknaden.

Maila artikeln Skriv ut artikeln

Kommentarer

Mer Nyheter

Lönegapet mellan arbetare och tjänstemän växer

Lönegapet mellan kvinnor och män krymper, och utjämningen har varit ovanligt stor de senaste åren, visar LO:s lönerapport. Men löneklyftan mellan arbetare och tjänstemän växer, skriver Arbetet. År 2000 utgjorde medellönen för kvinnor 81 procent av medellönen för män.

Byggföretagare rånad och skjuten – två anställda får fängelse

Medarbetarna tyckte att de fått för lite betalt, och anlitade därför hjälp för att råna sin chef. I förra veckan dömdes fem av de inblandade i tingsrätten, skriver Byggnadsarbetaren. De två männen tyckte inte att de fått ut rätt lön av en byggföretagare utanför Stockholm.

Stefan Löfven statsminister igen – 131 dagar efter valet

Tredje gången gillt för Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven. Efter två nederlag i riksdagen – nu är han vald till statsminister igen. Lång dags färd mot natt men Sverige har nu fått en statsminister igen, 131 dagar efter riksdagsvalet 2018. Detta skriver Arbetet.

Lista: Här är de mest lästa artiklarna från 2018

Otillåtet hemmafixe, asbest, lönenivåer och dödliga arbetsplatsolyckor. Det är vad några av de tio mest lästa artiklarna på Elektrikerns sajt handlat om under 2018. Har du läst dem? Här nedan hittar du listan. 1.

Skattesmäll för LO Mediehus: ”Vi kommer att överklaga”

LO Mediehus har dömts att betala miljonbelopp till Skatteverket. Domen kommer att påverka alla medlemstidningar för ideella föreningar och organisationer i landet. Vi kommer att överklaga, säger Robert Jonsson, vd för LO Mediehus. Domen i Förvaltningsrätten är resultatet av en tvist med Skatteverket.

Infranord döms efter olycka med ljusbåge

Ljusbågen orsakade den anställde brännskador i ansikte, på händer, bröst och underarmar. Nu döms Infranord att betala 150 000 kronor för arbetsmiljöbrott, skriver Sekotidningen. Det var i juni 2017 som olyckan inträffade.

”Billigt kontrakteras folk som segregeras” – och andra dikter av Mats Hammarlund

Här nedan följer en samling dikter av Mats Hammarlund. Förutom skrivandet har denne jobbat inom byggbranschen, mest som snickare och timmerman på byggen i Stockholm, men även på LO-TCO Biståndsnämnd. Dikterna är: 1. Livsviktigt 2. Byggfolk 3. Billigt kontrakteras folk som segregeras 4. Dolda risker 5. Döden passar på 6.

Kubal är räddat – sanktionerna hävs

Sanktionerna mot Kubals ryska ägare Rusal tas bort efter ett beslut i den amerikanska kongressen. På aluminiumfabriken i Sundsvall är lättnaden stor, skriver Arbetet. Sedan april i fjol har sanktionshotet legat över Kubal, som vid flera tillfällen varit nära att stängas ned. Men varje gång har man räddats av tillfälliga förlängningar.

”Bra arbetsmiljö är inte gratis”

En tudelad arbetsmarknad, arbetsmiljöslarv och resursbrist hos polisen. Arbetet frågade politiker, fack och arbetsgivare varför dödsolyckorna sker och vad som behöver göras. Nyligen lämnade sex S-ledamöter i riksdagen en motion med rubriken Omtag för nollvision om dödsolyckor på arbetsplatserna.

55 liv släcktes på jobbet 2018

Trots nollvisionen för dödsolyckor på jobbet kom 55 personer aldrig hem från sitt arbete under 2018. Det är den högsta siffran på flera år. Män i arbetaryrken. Det är de som oftast omkommer i arbetsplatsolyckor, visar Arbetets genomgång. De faller, de kläms ihjäl och de dör i trafiken.

Lista: De miste livet på jobbet 2018

55 människor miste livet på jobbet i fjol. I ett tjugotal fall pågår fortfarande förundersökning om arbetsmiljöbrott. De olyckor där åklagaren lagt ner utredningen är markerade som nedlagda. Listan är sammanställd av tidningen Arbetet.

Tjuvstartade bygge – straffas med rekordböter

Bygget började för tidigt, innan tillstånden var klara. Nu straffas Mälarenergi Elnät med en rekordstor byggsanktionsavgift, skriver VLT. Mälarenergi Elnät hade för bråttom när en ny transformatorstation skulle byggas vid Energigatan på södra Nibble. När väl bygglovet och startbesked kom hade markarbetet redan påbörjats.

Brandman varnar för bränder i elbilar

El- och gasbilar kan bli livsfarliga vid en brand. Brandmannen Tommy Carnebo ger nu utbildning i ämnet till både räddningstjänster och företag. På en videosekvens syns ett vardagsrum. Framför tv:n står en elscooter på laddning. Plötsligt hörs ett poff och det börjar ryka ur scootern. En man springer fram och drar ur kontakten.

Sjöstedt ger ett ”misstroendelöfte” om förslag läggs om försämrad arbetsrätt

Det ser ut att bli en socialdemokratisk ledd regering de närmaste fyra åren. Detta efter att Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt under onsdagen meddelade att partiet kommer att lägga ned sina röster och därmed släppa fram Stefan Löfven som statsminister under fredagens statsministeromröstning. Men Vänsterpartiet kommer att ställa krav för att inte fälla Löfven framöver.

Nej till Brexitavtal – svenska jobb riskerar att drabbas

Brexit-läget är ovisst efter att Storbritanniens parlament igår röstade nej till regeringens EU-utträdelseavtal. Ett avtalslöst Brexit skulle riskera att drabba tusentals svenska företag och jobb, skriver Kollega.