• Bild: Pixabay/LO/Svenskt Näringsliv/Montage

LO säger upp förhandlingsordningen om avtalsförsäkringar med Svenskt Näringsliv – efter flera försök att få till förbättringar kring pension och sjukförsäkringar.

Sedan 2013 har arbetsgivare och fack förhandlat kring försäkringsfrågor på ett överenskommet sätt, enligt den nuvarande förhandlingsordningen. Syftet med den rådande ordningen har varit att lösa snåriga försäkringsfrågor utanför den rena lönerörelsen.

Från LO:s håll upplever man dock att de försök man gjort för att få till förbättringar kring exempelvis pension och sjukförsäkringar inte fått gehör från Svenskt Näringsliv.

– Sedan 2013 har vi inte fått igenom en enda förbättring för våra medlemmar, säger LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson i ett pressmeddelande.

LÄS ÄVEN: Svenskt Näringsliv säger upp avtal med LO

Under tisdagen gick LO därför ut med att man säger upp det rådande förhandlingsavtalet med arbetsgivarna. Svenskt Näringslivs vice vd och förhandlingschef Peter Jeppsson ställer sig frågande till beslutet.

– Det är väl upp till LO om de vill blanda in sådana här frågor i den vanliga avtalsrörelsen. Det stökar ju till saker och ting i sådana fall och det vore väldigt olämpligt tycker jag, säger Peter Jeppsson till TT.

LÄS ÄVEN: Nye generaldirektören lugn – trots hot om nedläggning

I nuläget är det, enligt LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson, endast förhandlingsordningen som sägs upp. Innehållet i de överenskommelser som parterna kommit fram till gäller fortfarande.

– Eftersom Svenskt Näringsliv blockerat alla försök till förbättringar när det gäller frågor som berör arbetsskador, livförsäkringar och pensionsvillkor ser vi ingen annan utväg än att säga upp den nuvarande förhandlingsordningen, säger han i pressmeddelandet.