• Foto: Tomas Nyberg

2018-09-27

LEDARE

”Det ska vara lika lätt och givet för en kvinna att bli elektriker som för en man. Och ingen bög ska behöva dra sig för att söka sig till yrket för att han tror att han inte kommer att vara accepterad på arbetsplatsen”, skriver Elektrikerförbundets ordförande Jonas Wallin.

Hur ska du som är tjej klara den här branschen? Det finns fördomar i både skolor och på arbetsplatserna om att tjejer inte passar som elektriker. Det är så dumt.

Fortfarande 2018 är det bara lite drygt två procent av alla elektriker som är kvinnor. Det är så lite att det knappt går att tro att det är sant. Det är ett misslyckande för hela branschen att det ser ut så.

LÄS ÄVEN: ”Det här är vårt statement – det här är bara början”

Och det är upp till oss själva att göra något åt det. Genom självkritik i facket, självkritik hos arbetsgivarna, hos yrkesutbildningarna, men också genom att förändra hur det ser ut på arbetsplatserna. Och det måste vi göra tillsammans, allihop.

Det är löjligt att tro att det till exempel skulle vara för tungt för kvinnor att arbeta som elektriker, med tanke på hur tungt det är att arbeta inom vård eller handel, för att ta ett par exempel.

Det är bara gamla, omoderna, föreställningar om vem som ska göra vad som ligger bakom.

Men kan det inte vara motigt ute på arbetsplatserna för kvinnor? Jo, visst. För det mesta inte, men ibland är det så att kvinnor inte bemöts bra. Att hon som vill bli elektriker redan vid utbildningsvalet känner att hon inte blir tagen på allvar, och väljer något annat.

Eller att hon redan på yrkesutbildningen önskar att det var åtminstone en tjej till i klassen. Eller att hon på anställningsintervjun får frågor om hur hon som tjej ska klara jobbet.

Därför har vi jobbat med och pratat om det här i flera år, bland annat tillsammans med byggbranschen och deras Stoppa machokulturen. Men som ett av de mest mansdominerade yrkena i hela Sverige, så måste vi göra mer än så. Vi måste ta ansvar för vår egen bransch.

LÄS ÄVEN: ”Upplyst”: Förbundet och arbetsgivarna i gemensam kampanj för jämställdhet

Kampanjen Upplyst gör vi i Elektrikerna tillsammans med Installatörsföretagen och den ska pågå under många år framöver. Om du inte sett filmen och kollat in webbsidan, gör det nu, och du som har Facebook, visa ditt stöd genom att gå med på sidan, och dela filmen.

För det är en handling du gör inte bara för att göra en bra grej för jämställdheten och för ditt förbund, utan du som elektriker visar också det här: att vara elektriker är att vara stolt över sitt yrke, och att vara stolt över sina kollegor, oavsett kön eller läggning.

Genom att visa att du är med på Upplyst-kampanjen, så är du med och gör yrket med jämställt och välkomnande.

Det ska vara lika lätt och givet för en kvinna att bli elektriker som för en man. Och ingen bög ska behöva dra sig för att söka sig till yrket för att han tror att han inte kommer att vara accepterad på arbetsplatsen.

Vår yrkeskår ska vara lika jämställd och modern som den är kompetent och yrkesstolt.

Och där är vi inte än. Vi behöver in med mer ljus för att kunna se var det ligger fördomar och skräpar i hörnen, och vi behöver ha ljuset på så att kvinnor kan vara trygga, där man kan vara sig själva även om de bryter mot normerna, och där vi respekterar varandras olikheter.

LÄS ÄVEN: Rapporten: Elektrikerna behöver göra mer för jämställdheten

Det låter som självklarheter, men vi vet ju att vi faktiskt behöver jobba för att komma dit. Och det kommer vi att göra, både på kort och på lång sikt.

Vi hoppas att vi redan inom två år – till 2020 ska ha lyckats ändra fördelningen mellan könen på utbildningsplatserna, så att det ser betydligt bättre ut. 2030 ska vi vara 30 procent.

Och det kan vi göra om vi hjälps åt. Nu vågar vi bryta mönstren, göra upp med fördomarna och skapa en inkluderande och stolt kultur, värdig vårt yrke.

Jonas Wallin,
Elektrikerförbundets ordförande

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Åsikter

DEBATT: ”Avreglerad elmarknad – Det har inte blivit bättre”

DEBATT ”Istället för utveckling av tillverkning och anläggningar blev det utsugning, övervinster, oligopol, monopol och dåliga affärer med sämre standard på anläggningar som resultat”, skriver debattörerna.
Felix Finnveden, personlig assistent och förtroendevald i Kommunal

Felix Finnveden: ”Styrkan sitter i gräsrötterna”

KRÖNIKA ”Vilket parti eller tankesmedja som helst kan dribbla med siffror och statistik, men inom fackförbunden och i LO organiserar vi 1,5 miljoner människor som riskerar sämre liv om högern får igenom sina förslag”, skriver Felix Finnveden.

Anna Norling: ”Spelreklamen – Lönsam enbart för några få”

KRÖNIKA ”Den sorg, den skuld, den reva det gör i allt för många människors liv att utsättas för denna marknadsföring de inte kan stå emot är inte värd en enda skattekrona samhället kan casha in från dessa spelbolag”, skriver Elektrikerns redaktör Anna Norling.  Jag har tänkt att det inte lönar sig. All den här reklamen för spel, för betting, för nätkasino.

Minnesord av Nille Thorsell: ”Karl Knuters, Vila i frid”

MINNESORD Karl du föddes god och snäll i en värld full av törnen. Du frågade alltid hur jag mådde och det kändes på riktigt som du ville veta svaret. Vi var många som visste att du tampades med spöken. Jag förstod dock aldrig att det var spelets satar som drev dig i fördärvet. Hade du bara sagt något, hade jag bara lyssnat. Det finns många om och men här min kamrat Karl.

Minnesord av Johnny Ekdahl: ”Vila i frid, Karl Knuters”

MINNESORD Min kära vän och kollega Karl Knuters finns inte bland oss längre. Han avslutade sitt liv på julafton, bara 33 år gammal. Må han vila i frid. Vissa kallade honom Kalle, andra med mig sade Knuters. Knuters kunde framstå som en tystlåten, något förvirrad och kanske lite osäker filur bland övriga människor.

DEBATT: ”Sänkt medlemsavgift – till vilket pris?”

DEBATT ”Vill du betala lägre i fackavgift så är ett bra tips att avstå nästa års löneförhöjning eller strunta i att plocka ut ackordet”, skriver debattörerna. Något som diskuteras flitig i förbundet just nu är medlemsavgiften, huruvida den ska sänkas eller ej.

Claes Thim: ”Större risk att dö på jobbet än att bli skjuten”

DEBATT ”En dödsskjutning leder oftast till stora tidningsrubriker och bästa sändningstid i tv. En död arbetare får knappt en notis i samma media. Hur kommer det sig?”, skriver Claes Thim. Första arbetsdagen för året och jag börjar med att summera arbetsmiljöåret som varit.

DEBATT: ”Stoppa oseriösa kurser för ställningsbyggare”

DEBATT ”Det går inte att lita på utbildningsbevisen som utfärdas av oseriösa aktörer. Människor riskerar att utsättas för livsfara”, skriver Gustaf Gedda och Håkan Carlsson. Sverige växer. Snart blir vi 11 miljoner invånare. Det innebär hundratusentals nya bostäder, mer infrastruktur och fler offentliga lokaler.

Ulf Lundén: ”En arbetarklasshjälte för vår tid”

LITTERATUR (Michael Enggaards debutroman Ynkrygg. Utgiven av Bokförlaget Polaris.) ”Romanhjältar från arbetarklassmiljöer hör inte till vanligheterna och upplösningen hör till det mer vederkvickande slaget”, skriver Ulf Lundén. Michael Enggaards debutroman Ynkrygg utspelar sig på en bilverkstad och i en boxningsring i Köpenhamn.

David Fernhed: ”Kapitalismen är precis så hård och kall som Scrooge”

”Och kapitalismen är precis så där hård och kall som Scrooge. Det enda som räknas är vinsten på satsad krona”, skriver David Fernhed. Med smink i hela ansiktet, lite för trånga byxor och en storväst i beige manchester sitter jag i logen. Jag väntar. Jag väntar på att få gå upp på komedianternas scen och spela min roll.

Jonas Wallin: ”Fler bränder i juletid!”

LEDARE ”Vi vet, utan att kunna bevisa det, att många husägare gör egna elinstallationer och speciellt i äldre hus så är det obehöriga som utfört elinstallationen”, skriver förbundets ordförande Jonas Wallin. Nu lackar det mot Jul. Flera av oss ser fram emot lite ledighet och mysiga dagar med familj och vänner.

Ulf Lundén: ”Bankskandalerna fortsätter och vinnare förblir skurkkapitalismen”

KRÖNIKA ”Girigheten finner inga gränser. Bolags- och finanseliten hör till den högsta kasten. De får ofta sin vardag betald av sin arbetsgivare. Det är gratis hotellnätter, fria luncher och transporter med mera. Staten delar ut bidrag till städhjälp. Den ekonomiska eliten struntar blankt i vem som bildar ny regering i Sverige.

Claes Thim: ”Vi arbetare är de största förlorarna med denna budget”

DEBATT ”Vi arbetare är de största förlorarna med denna budget, de största svikarna är Centerpartiet och Liberalerna”, skriver Claes Thim. Here we go again. Moderaterna och Kristdemokraternas budget kommer gälla 2019 då den gick igenom riksdagen med stöd av Sverigedemokraterna.

DEBATT: ”Ena handen vet inte vad den andra gör”

DEBATT ”Det sorgliga är att denna inkompetens och en tandlös tillsynsmyndighet gör att elnätskunderna, som inte kan freda sig, får bära hela notan för felaktiga reinvesteringar”, skriver debattören. Jag har varit anställd hos och arbetat inom olika energibolag i över 20 år. Därvid hade jag många kontakter med andra energibolag.

Anna Norling: ”Det finns olika människor överallt – även inom elektrikeryrket”

KRÖNIKA ”Att Madeleine nu öppet berättar om den väg hon valt att gå betyder mycket. Dels för andra transpersoner, som kan se att de inte är ensamma med att känna som de känner, dels för oss alla. Att vi får hjälp med att förstå att det finns olika sorters människor överallt”, skriver Elektrikerns redaktör Anna Norling.