• Foto: Tomas Nyberg

2018-09-27

LEDARE

”Det ska vara lika lätt och givet för en kvinna att bli elektriker som för en man. Och ingen bög ska behöva dra sig för att söka sig till yrket för att han tror att han inte kommer att vara accepterad på arbetsplatsen”, skriver Elektrikerförbundets ordförande Jonas Wallin.

Hur ska du som är tjej klara den här branschen? Det finns fördomar i både skolor och på arbetsplatserna om att tjejer inte passar som elektriker. Det är så dumt.

Fortfarande 2018 är det bara lite drygt två procent av alla elektriker som är kvinnor. Det är så lite att det knappt går att tro att det är sant. Det är ett misslyckande för hela branschen att det ser ut så.

LÄS ÄVEN: ”Det här är vårt statement – det här är bara början”

Och det är upp till oss själva att göra något åt det. Genom självkritik i facket, självkritik hos arbetsgivarna, hos yrkesutbildningarna, men också genom att förändra hur det ser ut på arbetsplatserna. Och det måste vi göra tillsammans, allihop.

Det är löjligt att tro att det till exempel skulle vara för tungt för kvinnor att arbeta som elektriker, med tanke på hur tungt det är att arbeta inom vård eller handel, för att ta ett par exempel.

Det är bara gamla, omoderna, föreställningar om vem som ska göra vad som ligger bakom.

Men kan det inte vara motigt ute på arbetsplatserna för kvinnor? Jo, visst. För det mesta inte, men ibland är det så att kvinnor inte bemöts bra. Att hon som vill bli elektriker redan vid utbildningsvalet känner att hon inte blir tagen på allvar, och väljer något annat.

Eller att hon redan på yrkesutbildningen önskar att det var åtminstone en tjej till i klassen. Eller att hon på anställningsintervjun får frågor om hur hon som tjej ska klara jobbet.

Därför har vi jobbat med och pratat om det här i flera år, bland annat tillsammans med byggbranschen och deras Stoppa machokulturen. Men som ett av de mest mansdominerade yrkena i hela Sverige, så måste vi göra mer än så. Vi måste ta ansvar för vår egen bransch.

LÄS ÄVEN: ”Upplyst”: Förbundet och arbetsgivarna i gemensam kampanj för jämställdhet

Kampanjen Upplyst gör vi i Elektrikerna tillsammans med Installatörsföretagen och den ska pågå under många år framöver. Om du inte sett filmen och kollat in webbsidan, gör det nu, och du som har Facebook, visa ditt stöd genom att gå med på sidan, och dela filmen.

För det är en handling du gör inte bara för att göra en bra grej för jämställdheten och för ditt förbund, utan du som elektriker visar också det här: att vara elektriker är att vara stolt över sitt yrke, och att vara stolt över sina kollegor, oavsett kön eller läggning.

Genom att visa att du är med på Upplyst-kampanjen, så är du med och gör yrket med jämställt och välkomnande.

Det ska vara lika lätt och givet för en kvinna att bli elektriker som för en man. Och ingen bög ska behöva dra sig för att söka sig till yrket för att han tror att han inte kommer att vara accepterad på arbetsplatsen.

Vår yrkeskår ska vara lika jämställd och modern som den är kompetent och yrkesstolt.

Och där är vi inte än. Vi behöver in med mer ljus för att kunna se var det ligger fördomar och skräpar i hörnen, och vi behöver ha ljuset på så att kvinnor kan vara trygga, där man kan vara sig själva även om de bryter mot normerna, och där vi respekterar varandras olikheter.

LÄS ÄVEN: Rapporten: Elektrikerna behöver göra mer för jämställdheten

Det låter som självklarheter, men vi vet ju att vi faktiskt behöver jobba för att komma dit. Och det kommer vi att göra, både på kort och på lång sikt.

Vi hoppas att vi redan inom två år – till 2020 ska ha lyckats ändra fördelningen mellan könen på utbildningsplatserna, så att det ser betydligt bättre ut. 2030 ska vi vara 30 procent.

Och det kan vi göra om vi hjälps åt. Nu vågar vi bryta mönstren, göra upp med fördomarna och skapa en inkluderande och stolt kultur, värdig vårt yrke.

Jonas Wallin,
Elektrikerförbundets ordförande

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Åsikter

Elektrikerns kulturtips #4: Skandaler och hemligheter

Podden: Snedtänkt med Kalle Lind, Om politiska affärer. Det här är underbart nördigt för den som gillar 1900-talshistoria och politiska skandaler. I två långa avsnitt listar programledaren Kalle Lind och statsvetaren Nils Gustafsson sina tio bästa svenska politiska skandaler.

Anton Levein: ”Vem äger marken?”

KRÖNIKA ”Finns det någon fråga, utöver de fackliga frågorna, som jag skulle vilja väcka i Europa så är det den om en europeisk allemansrätt”, skriver Anton Levein. Allemansrätten är en nordisk frihet. Den är bra för folkhälsan och tillgängliggör en enkel semester för den som vill upptäcka miljön utanför städerna.

Johnny Ekdahl: ”Reformisterna – ett hopp för S”

DEBATT ”Jag är övertygad om att Reformisterna är en av de nycklar som kan öka vår påverkan för våra fackliga frågor”, skriver Johnny Ekdahl. På El-Sossens årsmöte så beslutades det enhälligt att vi skulle donera 5 000 kr till S-föreningen Reformisterna, med nedanstående förklaring om varför.

Anna Norling: ”Alla måste förstå vikten av att vara med i facket”

KRÖNIKA ”Det borde inte heller vara så att anställda väntar med att gå med i facket till dess att något väl har hänt. För då är det ofta försent”, skriver Elektrikerns redaktör Anna Norling. Vi fick gå på dan. Och när den 25:e kom så kom inga pengar, och ägaren svarade inte i telefon. Jag pratar med en av Elektrikerförbundets medlemmar i Västsverige.

”Ensam är sällan stark – och det är inte så kul heller”

KRÖNIKA ”Elektriker, snickare, rörmokare och målare har alltid fått samarbeta och samsas om de ytor som finns på ett bygge. Detta ger bra tålamodsträning speciellt om vissa yrkesgrupper eller individer anser att de har företräde framför alla andra”, skriver Per Lawén. Deadlineklockan tickar oroväckande fort. Folk knuffas och trängs överallt för att komma fram.

”Totalt misslyckat försök att göra Almedalen sexigare”

RECENSION ”Det här verkar ha ambitionen att vara House of Cards-smart. Men svensk politik är snarare Benny Hill. Och Almedalen är ett kollo för vår politiska elit”, skriver Arbetets kulturredaktör Johannes Klenell (som sett tv-serien Den inre cirkeln, baserad på Moderaternas gamle strategs bok I maktens öga).

”Ett elektrifierat Sverige behöver fler kvinnor i el-branschen”

DEBATT ”Låt jämställdhet bli en av de viktigaste frågorna för företagen att jobba med de närmaste åren”, skriver debattörerna.  Sverige står inför en gigantisk omställning med en elektrifiering av stora delar av samhället. Men redan idag saknas uppemot 10 000 elektriker. Branschen är en av de mest ojämställda med bara 2 procent kvinnor.

”Reformisterna står för ett välkommet uppvaknande”

KRÖNIKA ”Det är synd att Reformisterna ses som konkurrenter mot Vänsterpartiet istället för den möjliga vänsterreformistiska allians som kan växa fram ur det som nu sker”, skriver Ingemar E L Göransson. För sju år sedan satt jag på en pub i Soho, London med en pint och vänsterns dagstidning The Morning Star uppslagen framför mig på bordet.

Fredrik B Sjödin: ”Infantil vinkling av en viktig debatt”

DEBATT ”I debatten förs just nu fram en uppfattning att nätföretagen, alltså de företag som äger elnäten, inte har koll på nuläget och framtiden. Det är en felaktig uppfattning”, skriver Fredrik B Sjödin, teknisk expert på Installatörsföretagen.

Johannes Klenell: ”Är samtalsaktivism den nya skrikdebatten?”

KULTURKRÖNIKA ”Det att den ena parten febrilt vill mötas samtidigt som den andra parten stannar i sin extrema hållning. Det gör att den som har ambitionen att mötas sakta men säkert tappar kompassen i sin resa mot vad den tror är halva vägen”, skriver Johannes Klenell.

Jonas Wallin: ”Det vi byggt har börjat krackelera”

LEDARE ”Socialdemokraterna får en kraftig hemläxa! Alla ska med, alla ska delta och det är det samhälle som gör medlemmarna tryggare och lyckligare som ska vara den framtida visionen”, skriver förbundsordförande Jonas Wallin. I en undersökning som presenterades nyligen återfinns Sverige på sjunde plats över världens lyckligaste människor.

Per Eklund: ”Viktigt att lyssna på medlemmarna”

KRÖNIKA ”Att medlemmar får möjlighet till information och möjlighet att uttrycka sin åsikt är oerhört viktigt oavsett vilket fackförbund det gäller. Ännu viktigare är att ansvariga lyssnar på de enskildas synpunkter”, skriver Elektrikerns tidigare redaktör Per Eklund.

Anna Norling: ”Ducka inte – debatten handlar faktiskt om er”

KRÖNIKA ”De som hånar feminism och genusvetenskap ena dagen, har ingen trovärdighet när de andra dagen rasar mot enskilda mäns misshandel av kvinnor. Det är en föråldrad attityd som borde ha grävts ned för länge, länge sedan”, skriver Elektrikerns redaktör Anna Norling.

”Agnes” av Dylan Färemark – Del 6

KULTUR Del 6 Pennalism Här är den sjätte delen av Dylan Färemarks prisbelönta novell Agnes, som publiceras som följetong i Tidningen Elektrikern.

Debatt: ”Las måste vara en lag värd namnet”

DEBATT ”Där är det mycket viktigt att ha en skyddslagstiftning som är värd namnet, och som inte urholkas av AD och en del politiker”, skriver Christian Kutzner. Efter att ha jobbat i närmare 30 år som ombudsman i Hotell och restaurangfacket, även om jag sedan 2016 varit pensionär, har jag en hel del erfarenhet av tillämpandet av LAS.