• Foto: Tomas Nyberg

2018-09-27

LEDARE

”Det ska vara lika lätt och givet för en kvinna att bli elektriker som för en man. Och ingen bög ska behöva dra sig för att söka sig till yrket för att han tror att han inte kommer att vara accepterad på arbetsplatsen”, skriver Elektrikerförbundets ordförande Jonas Wallin.

Hur ska du som är tjej klara den här branschen? Det finns fördomar i både skolor och på arbetsplatserna om att tjejer inte passar som elektriker. Det är så dumt.

Fortfarande 2018 är det bara lite drygt två procent av alla elektriker som är kvinnor. Det är så lite att det knappt går att tro att det är sant. Det är ett misslyckande för hela branschen att det ser ut så.

LÄS ÄVEN: ”Det här är vårt statement – det här är bara början”

Och det är upp till oss själva att göra något åt det. Genom självkritik i facket, självkritik hos arbetsgivarna, hos yrkesutbildningarna, men också genom att förändra hur det ser ut på arbetsplatserna. Och det måste vi göra tillsammans, allihop.

Det är löjligt att tro att det till exempel skulle vara för tungt för kvinnor att arbeta som elektriker, med tanke på hur tungt det är att arbeta inom vård eller handel, för att ta ett par exempel.

Det är bara gamla, omoderna, föreställningar om vem som ska göra vad som ligger bakom.

Men kan det inte vara motigt ute på arbetsplatserna för kvinnor? Jo, visst. För det mesta inte, men ibland är det så att kvinnor inte bemöts bra. Att hon som vill bli elektriker redan vid utbildningsvalet känner att hon inte blir tagen på allvar, och väljer något annat.

Eller att hon redan på yrkesutbildningen önskar att det var åtminstone en tjej till i klassen. Eller att hon på anställningsintervjun får frågor om hur hon som tjej ska klara jobbet.

Därför har vi jobbat med och pratat om det här i flera år, bland annat tillsammans med byggbranschen och deras Stoppa machokulturen. Men som ett av de mest mansdominerade yrkena i hela Sverige, så måste vi göra mer än så. Vi måste ta ansvar för vår egen bransch.

LÄS ÄVEN: ”Upplyst”: Förbundet och arbetsgivarna i gemensam kampanj för jämställdhet

Kampanjen Upplyst gör vi i Elektrikerna tillsammans med Installatörsföretagen och den ska pågå under många år framöver. Om du inte sett filmen och kollat in webbsidan, gör det nu, och du som har Facebook, visa ditt stöd genom att gå med på sidan, och dela filmen.

För det är en handling du gör inte bara för att göra en bra grej för jämställdheten och för ditt förbund, utan du som elektriker visar också det här: att vara elektriker är att vara stolt över sitt yrke, och att vara stolt över sina kollegor, oavsett kön eller läggning.

Genom att visa att du är med på Upplyst-kampanjen, så är du med och gör yrket med jämställt och välkomnande.

Det ska vara lika lätt och givet för en kvinna att bli elektriker som för en man. Och ingen bög ska behöva dra sig för att söka sig till yrket för att han tror att han inte kommer att vara accepterad på arbetsplatsen.

Vår yrkeskår ska vara lika jämställd och modern som den är kompetent och yrkesstolt.

Och där är vi inte än. Vi behöver in med mer ljus för att kunna se var det ligger fördomar och skräpar i hörnen, och vi behöver ha ljuset på så att kvinnor kan vara trygga, där man kan vara sig själva även om de bryter mot normerna, och där vi respekterar varandras olikheter.

LÄS ÄVEN: Rapporten: Elektrikerna behöver göra mer för jämställdheten

Det låter som självklarheter, men vi vet ju att vi faktiskt behöver jobba för att komma dit. Och det kommer vi att göra, både på kort och på lång sikt.

Vi hoppas att vi redan inom två år – till 2020 ska ha lyckats ändra fördelningen mellan könen på utbildningsplatserna, så att det ser betydligt bättre ut. 2030 ska vi vara 30 procent.

Och det kan vi göra om vi hjälps åt. Nu vågar vi bryta mönstren, göra upp med fördomarna och skapa en inkluderande och stolt kultur, värdig vårt yrke.

Jonas Wallin,
Elektrikerförbundets ordförande

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Åsikter

Fredrik B Sjödin: ”Infantil vinkling av en viktig debatt”

DEBATT ”I debatten förs just nu fram en uppfattning att nätföretagen, alltså de företag som äger elnäten, inte har koll på nuläget och framtiden. Det är en felaktig uppfattning”, skriver Fredrik B Sjödin, teknisk expert på Installatörsföretagen.

Johannes Klenell: ”Är samtalsaktivism den nya skrikdebatten?”

KULTURKRÖNIKA ”Det att den ena parten febrilt vill mötas samtidigt som den andra parten stannar i sin extrema hållning. Det gör att den som har ambitionen att mötas sakta men säkert tappar kompassen i sin resa mot vad den tror är halva vägen”, skriver Johannes Klenell.

Jonas Wallin: ”Det vi byggt har börjat krackelera”

LEDARE ”Socialdemokraterna får en kraftig hemläxa! Alla ska med, alla ska delta och det är det samhälle som gör medlemmarna tryggare och lyckligare som ska vara den framtida visionen”, skriver förbundsordförande Jonas Wallin. I en undersökning som presenterades nyligen återfinns Sverige på sjunde plats över världens lyckligaste människor.

Per Eklund: ”Viktigt att lyssna på medlemmarna”

KRÖNIKA ”Att medlemmar får möjlighet till information och möjlighet att uttrycka sin åsikt är oerhört viktigt oavsett vilket fackförbund det gäller. Ännu viktigare är att ansvariga lyssnar på de enskildas synpunkter”, skriver Elektrikerns tidigare redaktör Per Eklund.

Anna Norling: ”Ducka inte – debatten handlar faktiskt om er”

KRÖNIKA ”De som hånar feminism och genusvetenskap ena dagen, har ingen trovärdighet när de andra dagen rasar mot enskilda mäns misshandel av kvinnor. Det är en föråldrad attityd som borde ha grävts ned för länge, länge sedan”, skriver Elektrikerns redaktör Anna Norling.

”Agnes” av Dylan Färemark – Del 6

KULTUR Del 6 Pennalism Här är den sjätte delen av Dylan Färemarks prisbelönta novell Agnes, som publiceras som följetong i Tidningen Elektrikern.

Debatt: ”Las måste vara en lag värd namnet”

DEBATT ”Där är det mycket viktigt att ha en skyddslagstiftning som är värd namnet, och som inte urholkas av AD och en del politiker”, skriver Christian Kutzner. Efter att ha jobbat i närmare 30 år som ombudsman i Hotell och restaurangfacket, även om jag sedan 2016 varit pensionär, har jag en hel del erfarenhet av tillämpandet av LAS.

Johannes Klenell: ”Därför förespråkar den ekonomiska eliten brexit”

KULTURKRÖNIKA ”Brexit handlar alltså inte enbart om ett folkligt missnöje mot en överstatlig elit. Den ekonomiska eliten kan också ha en hel del att vinna på att vara brexitförespråkare”, skriver Johannes Klenell. Så här i brexittider har fokus i svensk debatt främst legat i förklaringsmodeller som handlat om de besvikna väljarnas protest mot EU:s överstatlighet.

Jonas Eriksson: ”Fackföreningsrörelsen – folkrörelse eller försäkringsbolag?”

DEBATT ”Fackföreningar uppfattas idag mer som försäkringsbolag än demokratiska organisationer som driver sina medlemmars frågor”, skriver Elektrikerförbundets centrals ungdomsansvarige Jonas Eriksson. Sverige har mycket att vara stolta över. I år, 2019, firar vi att det var 100 år sedan vi tog ett av de första stegen till att bli ett demokratiskt styrt land.

”AGNES” AV DYLAN FÄREMARK – DEL 5

KULTUR Del 5 Joseph Brodsky Här är den femte delen av Dylan Färemarks prisbelönta novell Agnes, som publiceras som följetong i Tidningen Elektrikern.

Sofie Eriksson: ”Mannen framför mig vågar inte skaffa barn”

KRÖNIKA ”Föreställ dig känslan. Att hela din närvaro ifrågasätts dagligen. Att arbeta hårt med kroppen och ändå ses som en belastning. Att inte våga skaffa barn för att du är så orolig att en liten och skör människa skulle behandlas lika vidrigt som du själv”, skriver Sofie Eriksson. Nej, jag vågar inte skaffa barn. Inte så som det ser ut nu.

”Människor med fysiskt tunga arbeten ska inte bli förlorare”

LEDARE ”Innan pensionsåldern höjs borde man ha säkrat så att arbetsmiljön är så bra att man kan arbeta längre än idag. Det kanske vore på sin plats att sänka den dagliga arbetstiden, korta arbetsveckan eller förlänga semestern”, skriver förbundsordförande Jonas Wallin. Nuvarande pensionssystem infördes 1999. Det föregicks av ett stort remissarbete.

Kurt Junesjö: ”Jag hoppas LO-förbunden tar sitt förnuft till fånga”

REPLIK ”När Erland Olauson säger att rättsläget är oförändrat talar han tyvärr mot bättre vetande”, skriver Kurt Junesjö. Erland Olausons bemötande av mina åsikter om förslaget till inskränkningar i strejkrätten är anmärkningsvärt. För han bemöter mig bara med ett enda argument, en dom som kom redan 1989, Britanniadomen.

Josefine Larsson: ”Vart har respekten tagit vägen?”

KRÖNIKA ”Hade jag inte velat bli smutsig under mina naglar hade jag ju valt ett annat yrke. Och så vitt jag vet så finns det faktiskt män som inte vill få smuts under sina naglar också. Men skulle en man någonsin få den frågan? Jag tror inte det”, skriver Josefine Larsson. För snart nio år sedan valde jag att bli elektriker.

Johannes Klenell: ”Personligen avskyr jag cynismen”

KRÖNIKA ”Ingen kan göra allt, men alla kan göra något sa parollen under flyktingkrisen. Ändå sitter man där, med sitt morgonkaffe och känner sig otillräcklig inför att världen går under”, skriver Johannes Klenell. Jag är i grunden optimist. Det är inte en lätt grundinställning att ha i dag. Världen krymper. Vi dränks i bilder av plågade människor.