• Foto: Tomas Nyberg

2018-09-27

LEDARE

”Det ska vara lika lätt och givet för en kvinna att bli elektriker som för en man. Och ingen bög ska behöva dra sig för att söka sig till yrket för att han tror att han inte kommer att vara accepterad på arbetsplatsen”, skriver Elektrikerförbundets ordförande Jonas Wallin.

Hur ska du som är tjej klara den här branschen? Det finns fördomar i både skolor och på arbetsplatserna om att tjejer inte passar som elektriker. Det är så dumt.

Fortfarande 2018 är det bara lite drygt två procent av alla elektriker som är kvinnor. Det är så lite att det knappt går att tro att det är sant. Det är ett misslyckande för hela branschen att det ser ut så.

LÄS ÄVEN: ”Det här är vårt statement – det här är bara början”

Och det är upp till oss själva att göra något åt det. Genom självkritik i facket, självkritik hos arbetsgivarna, hos yrkesutbildningarna, men också genom att förändra hur det ser ut på arbetsplatserna. Och det måste vi göra tillsammans, allihop.

Det är löjligt att tro att det till exempel skulle vara för tungt för kvinnor att arbeta som elektriker, med tanke på hur tungt det är att arbeta inom vård eller handel, för att ta ett par exempel.

Det är bara gamla, omoderna, föreställningar om vem som ska göra vad som ligger bakom.

Men kan det inte vara motigt ute på arbetsplatserna för kvinnor? Jo, visst. För det mesta inte, men ibland är det så att kvinnor inte bemöts bra. Att hon som vill bli elektriker redan vid utbildningsvalet känner att hon inte blir tagen på allvar, och väljer något annat.

Eller att hon redan på yrkesutbildningen önskar att det var åtminstone en tjej till i klassen. Eller att hon på anställningsintervjun får frågor om hur hon som tjej ska klara jobbet.

Därför har vi jobbat med och pratat om det här i flera år, bland annat tillsammans med byggbranschen och deras Stoppa machokulturen. Men som ett av de mest mansdominerade yrkena i hela Sverige, så måste vi göra mer än så. Vi måste ta ansvar för vår egen bransch.

LÄS ÄVEN: ”Upplyst”: Förbundet och arbetsgivarna i gemensam kampanj för jämställdhet

Kampanjen Upplyst gör vi i Elektrikerna tillsammans med Installatörsföretagen och den ska pågå under många år framöver. Om du inte sett filmen och kollat in webbsidan, gör det nu, och du som har Facebook, visa ditt stöd genom att gå med på sidan, och dela filmen.

För det är en handling du gör inte bara för att göra en bra grej för jämställdheten och för ditt förbund, utan du som elektriker visar också det här: att vara elektriker är att vara stolt över sitt yrke, och att vara stolt över sina kollegor, oavsett kön eller läggning.

Genom att visa att du är med på Upplyst-kampanjen, så är du med och gör yrket med jämställt och välkomnande.

Det ska vara lika lätt och givet för en kvinna att bli elektriker som för en man. Och ingen bög ska behöva dra sig för att söka sig till yrket för att han tror att han inte kommer att vara accepterad på arbetsplatsen.

Vår yrkeskår ska vara lika jämställd och modern som den är kompetent och yrkesstolt.

Och där är vi inte än. Vi behöver in med mer ljus för att kunna se var det ligger fördomar och skräpar i hörnen, och vi behöver ha ljuset på så att kvinnor kan vara trygga, där man kan vara sig själva även om de bryter mot normerna, och där vi respekterar varandras olikheter.

LÄS ÄVEN: Rapporten: Elektrikerna behöver göra mer för jämställdheten

Det låter som självklarheter, men vi vet ju att vi faktiskt behöver jobba för att komma dit. Och det kommer vi att göra, både på kort och på lång sikt.

Vi hoppas att vi redan inom två år – till 2020 ska ha lyckats ändra fördelningen mellan könen på utbildningsplatserna, så att det ser betydligt bättre ut. 2030 ska vi vara 30 procent.

Och det kan vi göra om vi hjälps åt. Nu vågar vi bryta mönstren, göra upp med fördomarna och skapa en inkluderande och stolt kultur, värdig vårt yrke.

Jonas Wallin,
Elektrikerförbundets ordförande

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Åsikter

Anna Norling: ”Det finns olika människor överallt – även inom elektrikeryrket”

KRÖNIKA ”Att Madeleine nu öppet berättar om den väg hon valt att gå betyder mycket. Dels för andra transpersoner, som kan se att de inte är ensamma med att känna som de känner, dels för oss alla. Att vi får hjälp med att förstå att det finns olika sorters människor överallt”, skriver Elektrikerns redaktör Anna Norling.

En spådom in i framtidens elektrikerbransch

KRÖNIKA ”Den som har förmåga att förutse framtiden är förmodligen den som bäst har förmågan att ändra sig när nya rön visar annorlunda fakta”, skriver Per Lawén. Ur högtalaren dunkar Phil Collins på trummorna i In the Air Tonight, och i ishockey-VM får Sverige däng av Sovjet med 1-13. På almanackan står det 1981.

Anna Norling: Vi måste täta glappet mellan stolarna

KRÖNIKA ”En önskan för denna nya mandatperiod vore att såväl politiker som tjänstemän såg dessa maskor, dessa glapp mellan stolarna. Och insåg att det handlar om människor. Människor som inte blir friskare av att fattiggöras”, skriver tidningens redaktör Anna Norling. ”Ingen ska ramla mellan stolarna”.

Jonas Wallin: ”Det var vi som gjorde det”

LEDARE ”När valresultatet då kom in, så var vi många som andades ut. Visst hade de gått framåt, men långt ifrån så mycket som alla trodde att de skulle göra. Och det var vi som hade gjort skillnad”, skriver förbundets ordförande Jonas Wallin. Det var kväll, den nionde september. Vallokalerna skulle stänga.

DEBATT: Varför är inte pensionärer välkomna på Elmässan?

Bild: Pixabay DEBATT (Kommentar från Easyfairs, som anordnar Elmässan i Kista, följer efter debattexten.) Med anledning av det senaste beslutet att pensionärer inte har rösträtt i avdelningarna, detsamma gäller nu också för BESÖK av Elmässan i Kista.

Ingemar E L Göransson: Om att förstå nuvarande politiska kaos

KRÖNIKA ”Vänstern i bred bemärkelse har aldrig i modern tid varit svagare än idag. Den viktigaste orsaken till detta är att socialdemokratin lämnat reformismen och flyttat till mitten”, skriver Ingemar E L Göransson. Det är inte så svårt att förstå varför alliansen gjort sitt som politiskt projekt. Förutsättningarna har helt enkelt ändrats.

Per Eklund: “Är företagarnas Rot-statistik trovärdig?”

KRÖNIKA ”Människor är positiva till avdraget. Det är otvivelaktigt. Men frågan som ingen ställt än är hur positiva de är i en jämförelse med andra statliga satsningar”, skriver Per Eklund. Mycket av debatten runt Rot har en ideologisk grund. Vänsterpartierna är tveksamma till Rot och vänsterpartiernas väljare är emot Rot i högre grad.

Lars-Erik Pettersson: ”Replik på svar från Per-Håkan Waern”

DEBATT Angående svaret på min fråga om Demokrati, i Elektrikern nr 6 2018.

Morgan Bodin: ”Angående demokratin i förbundet”

DEBATT Jag vill göra ett tillägg kring debatten om Demokrati och repliken från Per-Håkan Waern. Håller helt och hållet med Lars-Erik Petterssons frågor kring hanteringen om demokratin inom förbundet. Per-Håkans svar ger ingen bild över varför beslutet fattades.

DEBATT: ”Vi får inte ta för dåligt betalt”

DEBATT ”Det finns ju inga argument som håller om man säljer bristkompetens till priser som gör att vi sakta kväver oss själva. Det finns en positiv och en negativ spiral och vi väljer i vilken av dem vi skall vara”, skriver Mats Bjelkevik. Rekordvärme i 3 månader och nu börjar politiker prata om att man behöver en plan för extrema väderförhållanden.

”Valdebatt fyra år senare – inget har förändrats”

KRÖNIKA ”Käbbelkulturen gör att allt fler tappar respekten för politikerna – färre orkar lyssna och än mindre engagera sig”, skriver PO Bergström. 28 augusti 2014 skrev jag den här krönikan nedan under rubriken Käbbelkulturen.

Anna Norling: ”Det ska löna sig att arbeta”

KRÖNIKA ”De här ständiga kraven från högern att sänka bidragen för dem som har det sämst ställt passar precis in i mallen. För då går det samtidigt att sänka lönerna riktigt mycket, utan att bidragen blir högre än lönerna. Då lönar det sig helt plötsligt att arbeta”, skriver Elektrikerns redaktör Anna Norling. Det är tisdagskväll.

Claes Thim: ”Rikta ilskan åt rätt håll”

DEBATT ”Här menar jag att Sverigedemokraterna ljuger för våra medlemmar om vad de egentligen vill. Sverigedemokraterna säger sig värna svenska arbetare men har faktiskt röstat emot att ställa krav på villkor i nivå med kollektivavtal vid offentliga upphandlingar”, skriver Claes Thim. Claes heter jag och är installationselektriker samt aktiv i Svenska Elektrikerförbundet.

DEBATT: Välfärdssamhälle vs. skattesänkningar

DEBATT ”Ska välfärden fungera, måste det in skattepengar och när vi får fler barn och pensionärer behövs det mer skattepengar för att alla ska få ta del av välfärden”, skriver debattörerna. Eftersom medellivslängden ökar, vi blir äldre och äldre hela tiden samtidigt som barnafödandet också ökar, så kommer flera ta del av välfärden.

Nille Thorsell ”Rädsla gör oss till dårar”

KRÖNIKA ”Det dog fler människor i arbetsplatsolyckor 2017 än av gängskjutningar, men man hör inte många vara rädda för sina arbetsplatser. Rädslan spökar i våra hjärnor och slår ut all form av logiskt tänkande”, skriver Nille Thorsell. Rädsla gör oss till dårar som fokuserar på allvarliga, men relativt små hot och gör så vi missar de stora hoten.