• Poul-Erik Jensen

2018-08-24

KRÖNIKA

”Facklig-politisk samverkan är superviktigt. Höstens val är superviktigt. Det handlar om blåbrunt eller rödgrönt och oavsett hur det blir så får det enorma konsekvenser för landets löntagare i alla branscher”, skriver Poul-Erik Jensen.

Många människor har i dag svårt att förstå varför de olika fackförbunden är mer eller mindre engagerade inför valet i september. Än flera har svårt att förstå varför vissa fackförbund är ganska kraftfullt engagerade i politiska frågor.

Det handlar ytterst om makt. Ordet makt klingar ibland negativt i människors öron och därav blir facklig-politisk samverkan något negativt. Men det är precis tvärtom: något mycket positivt.

Det är positivt att fackförbund driver sina medlemmars viktigaste frågor mot de högst politiskt ansvariga ledarna i kommun, region och riksdagen, samma politiker som vi ibland också skäller på för att de har en enorm trygghet med löner, ersättningar och förmåner – inte minst när de avgår.

LÄS ÄVEN: Anna Norling: Om det som valrörelsen borde handla om

Redan i slutet av 1800-talet insåg arbetarrörelsen att man även behövde politisk makt. Förbättringar i arbetsmiljö, anställningstrygghet, MBL, semester, sjuklön, föräldrapenning med mera har kommit successivt under hela 1900-talet med den ena reformen efter den andra.

Allt detta tar vi i dag ofta för givet. Till exempel, vem skulle i dag nöja sig med två veckors semester på sommaren? Men all denna trygghet har vi inte fått gratis. Musklerna på arbetsgivarsidan är allt större och är allt mer samordnade med den politiska världen.

Samtliga borgerliga regeringar har utfört attacker på löntagarnas trygghet och plånböcker. Alla arbetsgivarorganisationer har sakta men säkert sågat sönder lagen om anställningsskydd, vilket har lett till att det inte finns mycket kvar av LAS idag.

Vi är inte alls lika trygga på jobbet som vi var på 80-talet när varenda arbetsgivare skrek efter arbetskraft och de stod i kö för att erbjuda bättre löner och förmåner.

Alliansen utförde enorma attacker mot löntagarna mellan 2006-2010 då de hade en majoritetsregering, sänkta ersättningar för A-kassa, sjukpenning och föräldrapenning – beslut vi än i dag upplever efterverkningar ifrån.

Alla vet att med en majoritetsregering kan mycket förändras på mycket kort tid. Än i dag utförsäkras människor från sjukförsäkringen och det är ofta våra syskon eller föräldrar som drabbas, de äldre som har slitit ett helt yrkesliv och som inte orkar fullt ut till 65 år. De med tunga lyft och obekväma arbetsställningar.

LÄS ÄVEN: Jonas Wallin: ”Det här är min oro”

Till och med pensionärerna har fått utstå attacker på sin trygghet. När man tror att man har klarat sig genom ett långt yrkesliv och ska få ha det lite skönt på åldern höst då drabbas man av ”bromsen” i pensionssystemet – vem hade trott att det fanns en broms där?

Eller införd pensionärsskatt – varför ska en pensionär betala mer skatt än en arbetare? Eller sänkta bostadstillägg – vem hade trott att man behöver bostadstillägg för att kunna bo kvar när man blir pensionär?

Dagens unga har en mycket värre arbetsmarknad än vad jag kunde förställa mig. Nu hör man om unga som måste pyssla ihop tre anställningar hos tre olika arbetsgivare med scheman hit och dit för att få en inkomst som liknar en heltid.

Man hör om unga som inte vågar duscha på dagtid och kväll på grund av att de är rädda att missa ett samtal eller sms från en arbetsgivare som vill ha in dom med extremt kort varsel.

LÄS ÄVEN: Claes Thim: ”Att facket inte ska hålla på med politik är ren nonsens”

Med andra ord, facklig-politisk samverkan är superviktigt. Höstens val är superviktigt. Det handlar om blåbrunt eller rödgrönt och oavsett hur det blir så får det enorma konsekvenser för landets löntagare i alla branscher.

Antingen skapas otrygghet med nya attacker på LAS, MBL, jämställdheten, sjukpenningen, A-kassan, skattesänkningar och så vidare – eller så skapas det trygghet för vanligt folk helt enkelt.

Poul-Erik Jensen
Debattör, LO-facken

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Åsikter

Claes Thim: ”Större risk att dö på jobbet än att bli skjuten”

DEBATT ”En dödsskjutning leder oftast till stora tidningsrubriker och bästa sändningstid i tv. En död arbetare får knappt en notis i samma media. Hur kommer det sig?”, skriver Claes Thim. Första arbetsdagen för året och jag börjar med att summera arbetsmiljöåret som varit.

DEBATT: ”Stoppa oseriösa kurser för ställningsbyggare”

DEBATT ”Det går inte att lita på utbildningsbevisen som utfärdas av oseriösa aktörer. Människor riskerar att utsättas för livsfara”, skriver Gustaf Gedda och Håkan Carlsson. Sverige växer. Snart blir vi 11 miljoner invånare. Det innebär hundratusentals nya bostäder, mer infrastruktur och fler offentliga lokaler.

Ulf Lundén: ”En arbetarklasshjälte för vår tid”

LITTERATUR (Michael Enggaards debutroman Ynkrygg. Utgiven av Bokförlaget Polaris.) ”Romanhjältar från arbetarklassmiljöer hör inte till vanligheterna och upplösningen hör till det mer vederkvickande slaget”, skriver Ulf Lundén. Michael Enggaards debutroman Ynkrygg utspelar sig på en bilverkstad och i en boxningsring i Köpenhamn.

David Fernhed: ”Kapitalismen är precis så hård och kall som Scrooge”

”Och kapitalismen är precis så där hård och kall som Scrooge. Det enda som räknas är vinsten på satsad krona”, skriver David Fernhed. Med smink i hela ansiktet, lite för trånga byxor och en storväst i beige manchester sitter jag i logen. Jag väntar. Jag väntar på att få gå upp på komedianternas scen och spela min roll.

Jonas Wallin: ”Fler bränder i juletid!”

LEDARE ”Vi vet, utan att kunna bevisa det, att många husägare gör egna elinstallationer och speciellt i äldre hus så är det obehöriga som utfört elinstallationen”, skriver förbundets ordförande Jonas Wallin. Nu lackar det mot Jul. Flera av oss ser fram emot lite ledighet och mysiga dagar med familj och vänner.

Ulf Lundén: ”Bankskandalerna fortsätter och vinnare förblir skurkkapitalismen”

KRÖNIKA ”Girigheten finner inga gränser. Bolags- och finanseliten hör till den högsta kasten. De får ofta sin vardag betald av sin arbetsgivare. Det är gratis hotellnätter, fria luncher och transporter med mera. Staten delar ut bidrag till städhjälp. Den ekonomiska eliten struntar blankt i vem som bildar ny regering i Sverige.

Claes Thim: ”Vi arbetare är de största förlorarna med denna budget”

DEBATT ”Vi arbetare är de största förlorarna med denna budget, de största svikarna är Centerpartiet och Liberalerna”, skriver Claes Thim. Here we go again. Moderaterna och Kristdemokraternas budget kommer gälla 2019 då den gick igenom riksdagen med stöd av Sverigedemokraterna.

DEBATT: ”Ena handen vet inte vad den andra gör”

DEBATT ”Det sorgliga är att denna inkompetens och en tandlös tillsynsmyndighet gör att elnätskunderna, som inte kan freda sig, får bära hela notan för felaktiga reinvesteringar”, skriver debattören. Jag har varit anställd hos och arbetat inom olika energibolag i över 20 år. Därvid hade jag många kontakter med andra energibolag.

Anna Norling: ”Det finns olika människor överallt – även inom elektrikeryrket”

KRÖNIKA ”Att Madeleine nu öppet berättar om den väg hon valt att gå betyder mycket. Dels för andra transpersoner, som kan se att de inte är ensamma med att känna som de känner, dels för oss alla. Att vi får hjälp med att förstå att det finns olika sorters människor överallt”, skriver Elektrikerns redaktör Anna Norling.

En spådom in i framtidens elektrikerbransch

KRÖNIKA ”Den som har förmåga att förutse framtiden är förmodligen den som bäst har förmågan att ändra sig när nya rön visar annorlunda fakta”, skriver Per Lawén. Ur högtalaren dunkar Phil Collins på trummorna i In the Air Tonight, och i ishockey-VM får Sverige däng av Sovjet med 1-13. På almanackan står det 1981.

Anna Norling: Vi måste täta glappet mellan stolarna

KRÖNIKA ”En önskan för denna nya mandatperiod vore att såväl politiker som tjänstemän såg dessa maskor, dessa glapp mellan stolarna. Och insåg att det handlar om människor. Människor som inte blir friskare av att fattiggöras”, skriver tidningens redaktör Anna Norling. ”Ingen ska ramla mellan stolarna”.

Jonas Wallin: ”Det var vi som gjorde det”

LEDARE ”När valresultatet då kom in, så var vi många som andades ut. Visst hade de gått framåt, men långt ifrån så mycket som alla trodde att de skulle göra. Och det var vi som hade gjort skillnad”, skriver förbundets ordförande Jonas Wallin. Det var kväll, den nionde september. Vallokalerna skulle stänga.

DEBATT: Varför är inte pensionärer välkomna på Elmässan?

Bild: Pixabay DEBATT (Kommentar från Easyfairs, som anordnar Elmässan i Kista, följer efter debattexten.) Med anledning av det senaste beslutet att pensionärer inte har rösträtt i avdelningarna, detsamma gäller nu också för BESÖK av Elmässan i Kista.

Ingemar E L Göransson: Om att förstå nuvarande politiska kaos

KRÖNIKA ”Vänstern i bred bemärkelse har aldrig i modern tid varit svagare än idag. Den viktigaste orsaken till detta är att socialdemokratin lämnat reformismen och flyttat till mitten”, skriver Ingemar E L Göransson. Det är inte så svårt att förstå varför alliansen gjort sitt som politiskt projekt. Förutsättningarna har helt enkelt ändrats.

Per Eklund: “Är företagarnas Rot-statistik trovärdig?”

KRÖNIKA ”Människor är positiva till avdraget. Det är otvivelaktigt. Men frågan som ingen ställt än är hur positiva de är i en jämförelse med andra statliga satsningar”, skriver Per Eklund. Mycket av debatten runt Rot har en ideologisk grund. Vänsterpartierna är tveksamma till Rot och vänsterpartiernas väljare är emot Rot i högre grad.