• Poul-Erik Jensen

2018-08-24

KRÖNIKA

”Facklig-politisk samverkan är superviktigt. Höstens val är superviktigt. Det handlar om blåbrunt eller rödgrönt och oavsett hur det blir så får det enorma konsekvenser för landets löntagare i alla branscher”, skriver Poul-Erik Jensen.

Många människor har i dag svårt att förstå varför de olika fackförbunden är mer eller mindre engagerade inför valet i september. Än flera har svårt att förstå varför vissa fackförbund är ganska kraftfullt engagerade i politiska frågor.

Det handlar ytterst om makt. Ordet makt klingar ibland negativt i människors öron och därav blir facklig-politisk samverkan något negativt. Men det är precis tvärtom: något mycket positivt.

Det är positivt att fackförbund driver sina medlemmars viktigaste frågor mot de högst politiskt ansvariga ledarna i kommun, region och riksdagen, samma politiker som vi ibland också skäller på för att de har en enorm trygghet med löner, ersättningar och förmåner – inte minst när de avgår.

LÄS ÄVEN: Anna Norling: Om det som valrörelsen borde handla om

Redan i slutet av 1800-talet insåg arbetarrörelsen att man även behövde politisk makt. Förbättringar i arbetsmiljö, anställningstrygghet, MBL, semester, sjuklön, föräldrapenning med mera har kommit successivt under hela 1900-talet med den ena reformen efter den andra.

Allt detta tar vi i dag ofta för givet. Till exempel, vem skulle i dag nöja sig med två veckors semester på sommaren? Men all denna trygghet har vi inte fått gratis. Musklerna på arbetsgivarsidan är allt större och är allt mer samordnade med den politiska världen.

Samtliga borgerliga regeringar har utfört attacker på löntagarnas trygghet och plånböcker. Alla arbetsgivarorganisationer har sakta men säkert sågat sönder lagen om anställningsskydd, vilket har lett till att det inte finns mycket kvar av LAS idag.

Vi är inte alls lika trygga på jobbet som vi var på 80-talet när varenda arbetsgivare skrek efter arbetskraft och de stod i kö för att erbjuda bättre löner och förmåner.

Alliansen utförde enorma attacker mot löntagarna mellan 2006-2010 då de hade en majoritetsregering, sänkta ersättningar för A-kassa, sjukpenning och föräldrapenning – beslut vi än i dag upplever efterverkningar ifrån.

Alla vet att med en majoritetsregering kan mycket förändras på mycket kort tid. Än i dag utförsäkras människor från sjukförsäkringen och det är ofta våra syskon eller föräldrar som drabbas, de äldre som har slitit ett helt yrkesliv och som inte orkar fullt ut till 65 år. De med tunga lyft och obekväma arbetsställningar.

LÄS ÄVEN: Jonas Wallin: ”Det här är min oro”

Till och med pensionärerna har fått utstå attacker på sin trygghet. När man tror att man har klarat sig genom ett långt yrkesliv och ska få ha det lite skönt på åldern höst då drabbas man av ”bromsen” i pensionssystemet – vem hade trott att det fanns en broms där?

Eller införd pensionärsskatt – varför ska en pensionär betala mer skatt än en arbetare? Eller sänkta bostadstillägg – vem hade trott att man behöver bostadstillägg för att kunna bo kvar när man blir pensionär?

Dagens unga har en mycket värre arbetsmarknad än vad jag kunde förställa mig. Nu hör man om unga som måste pyssla ihop tre anställningar hos tre olika arbetsgivare med scheman hit och dit för att få en inkomst som liknar en heltid.

Man hör om unga som inte vågar duscha på dagtid och kväll på grund av att de är rädda att missa ett samtal eller sms från en arbetsgivare som vill ha in dom med extremt kort varsel.

LÄS ÄVEN: Claes Thim: ”Att facket inte ska hålla på med politik är ren nonsens”

Med andra ord, facklig-politisk samverkan är superviktigt. Höstens val är superviktigt. Det handlar om blåbrunt eller rödgrönt och oavsett hur det blir så får det enorma konsekvenser för landets löntagare i alla branscher.

Antingen skapas otrygghet med nya attacker på LAS, MBL, jämställdheten, sjukpenningen, A-kassan, skattesänkningar och så vidare – eller så skapas det trygghet för vanligt folk helt enkelt.

Poul-Erik Jensen
Debattör, LO-facken

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Åsikter

Johannes Klenell: ”Är samtalsaktivism den nya skrikdebatten?”

KULTURKRÖNIKA ”Det att den ena parten febrilt vill mötas samtidigt som den andra parten stannar i sin extrema hållning. Det gör att den som har ambitionen att mötas sakta men säkert tappar kompassen i sin resa mot vad den tror är halva vägen”, skriver Johannes Klenell.

Jonas Wallin: ”Det vi byggt har börjat krackelera”

LEDARE ”Socialdemokraterna får en kraftig hemläxa! Alla ska med, alla ska delta och det är det samhälle som gör medlemmarna tryggare och lyckligare som ska vara den framtida visionen”, skriver förbundsordförande Jonas Wallin. I en undersökning som presenterades nyligen återfinns Sverige på sjunde plats över världens lyckligaste människor.

Per Eklund: ”Viktigt att lyssna på medlemmarna”

KRÖNIKA ”Att medlemmar får möjlighet till information och möjlighet att uttrycka sin åsikt är oerhört viktigt oavsett vilket fackförbund det gäller. Ännu viktigare är att ansvariga lyssnar på de enskildas synpunkter”, skriver Elektrikerns tidigare redaktör Per Eklund.

Anna Norling: ”Ducka inte – debatten handlar faktiskt om er”

KRÖNIKA ”De som hånar feminism och genusvetenskap ena dagen, har ingen trovärdighet när de andra dagen rasar mot enskilda mäns misshandel av kvinnor. Det är en föråldrad attityd som borde ha grävts ned för länge, länge sedan”, skriver Elektrikerns redaktör Anna Norling.

”Agnes” av Dylan Färemark – Del 6

KULTUR Del 6 Pennalism Här är den sjätte delen av Dylan Färemarks prisbelönta novell Agnes, som publiceras som följetong i Tidningen Elektrikern.

Debatt: ”Las måste vara en lag värd namnet”

DEBATT ”Där är det mycket viktigt att ha en skyddslagstiftning som är värd namnet, och som inte urholkas av AD och en del politiker”, skriver Christian Kutzner. Efter att ha jobbat i närmare 30 år som ombudsman i Hotell och restaurangfacket, även om jag sedan 2016 varit pensionär, har jag en hel del erfarenhet av tillämpandet av LAS.

Johannes Klenell: ”Därför förespråkar den ekonomiska eliten brexit”

KULTURKRÖNIKA ”Brexit handlar alltså inte enbart om ett folkligt missnöje mot en överstatlig elit. Den ekonomiska eliten kan också ha en hel del att vinna på att vara brexitförespråkare”, skriver Johannes Klenell. Så här i brexittider har fokus i svensk debatt främst legat i förklaringsmodeller som handlat om de besvikna väljarnas protest mot EU:s överstatlighet.

Jonas Eriksson: ”Fackföreningsrörelsen – folkrörelse eller försäkringsbolag?”

DEBATT ”Fackföreningar uppfattas idag mer som försäkringsbolag än demokratiska organisationer som driver sina medlemmars frågor”, skriver Elektrikerförbundets centrals ungdomsansvarige Jonas Eriksson. Sverige har mycket att vara stolta över. I år, 2019, firar vi att det var 100 år sedan vi tog ett av de första stegen till att bli ett demokratiskt styrt land.

”AGNES” AV DYLAN FÄREMARK – DEL 5

KULTUR Del 5 Joseph Brodsky Här är den femte delen av Dylan Färemarks prisbelönta novell Agnes, som publiceras som följetong i Tidningen Elektrikern.

Sofie Eriksson: ”Mannen framför mig vågar inte skaffa barn”

KRÖNIKA ”Föreställ dig känslan. Att hela din närvaro ifrågasätts dagligen. Att arbeta hårt med kroppen och ändå ses som en belastning. Att inte våga skaffa barn för att du är så orolig att en liten och skör människa skulle behandlas lika vidrigt som du själv”, skriver Sofie Eriksson. Nej, jag vågar inte skaffa barn. Inte så som det ser ut nu.

”Människor med fysiskt tunga arbeten ska inte bli förlorare”

LEDARE ”Innan pensionsåldern höjs borde man ha säkrat så att arbetsmiljön är så bra att man kan arbeta längre än idag. Det kanske vore på sin plats att sänka den dagliga arbetstiden, korta arbetsveckan eller förlänga semestern”, skriver förbundsordförande Jonas Wallin. Nuvarande pensionssystem infördes 1999. Det föregicks av ett stort remissarbete.

Kurt Junesjö: ”Jag hoppas LO-förbunden tar sitt förnuft till fånga”

REPLIK ”När Erland Olauson säger att rättsläget är oförändrat talar han tyvärr mot bättre vetande”, skriver Kurt Junesjö. Erland Olausons bemötande av mina åsikter om förslaget till inskränkningar i strejkrätten är anmärkningsvärt. För han bemöter mig bara med ett enda argument, en dom som kom redan 1989, Britanniadomen.

Josefine Larsson: ”Vart har respekten tagit vägen?”

KRÖNIKA ”Hade jag inte velat bli smutsig under mina naglar hade jag ju valt ett annat yrke. Och så vitt jag vet så finns det faktiskt män som inte vill få smuts under sina naglar också. Men skulle en man någonsin få den frågan? Jag tror inte det”, skriver Josefine Larsson. För snart nio år sedan valde jag att bli elektriker.

Johannes Klenell: ”Personligen avskyr jag cynismen”

KRÖNIKA ”Ingen kan göra allt, men alla kan göra något sa parollen under flyktingkrisen. Ändå sitter man där, med sitt morgonkaffe och känner sig otillräcklig inför att världen går under”, skriver Johannes Klenell. Jag är i grunden optimist. Det är inte en lätt grundinställning att ha i dag. Världen krymper. Vi dränks i bilder av plågade människor.

DEBATT: ”Avreglerad elmarknad – Det har inte blivit bättre”

DEBATT ”Istället för utveckling av tillverkning och anläggningar blev det utsugning, övervinster, oligopol, monopol och dåliga affärer med sämre standard på anläggningar som resultat”, skriver debattörerna.