• Poul-Erik Jensen

2018-08-24

KRÖNIKA

”Facklig-politisk samverkan är superviktigt. Höstens val är superviktigt. Det handlar om blåbrunt eller rödgrönt och oavsett hur det blir så får det enorma konsekvenser för landets löntagare i alla branscher”, skriver Poul-Erik Jensen.

Många människor har i dag svårt att förstå varför de olika fackförbunden är mer eller mindre engagerade inför valet i september. Än flera har svårt att förstå varför vissa fackförbund är ganska kraftfullt engagerade i politiska frågor.

Det handlar ytterst om makt. Ordet makt klingar ibland negativt i människors öron och därav blir facklig-politisk samverkan något negativt. Men det är precis tvärtom: något mycket positivt.

Det är positivt att fackförbund driver sina medlemmars viktigaste frågor mot de högst politiskt ansvariga ledarna i kommun, region och riksdagen, samma politiker som vi ibland också skäller på för att de har en enorm trygghet med löner, ersättningar och förmåner – inte minst när de avgår.

LÄS ÄVEN: Anna Norling: Om det som valrörelsen borde handla om

Redan i slutet av 1800-talet insåg arbetarrörelsen att man även behövde politisk makt. Förbättringar i arbetsmiljö, anställningstrygghet, MBL, semester, sjuklön, föräldrapenning med mera har kommit successivt under hela 1900-talet med den ena reformen efter den andra.

Allt detta tar vi i dag ofta för givet. Till exempel, vem skulle i dag nöja sig med två veckors semester på sommaren? Men all denna trygghet har vi inte fått gratis. Musklerna på arbetsgivarsidan är allt större och är allt mer samordnade med den politiska världen.

Samtliga borgerliga regeringar har utfört attacker på löntagarnas trygghet och plånböcker. Alla arbetsgivarorganisationer har sakta men säkert sågat sönder lagen om anställningsskydd, vilket har lett till att det inte finns mycket kvar av LAS idag.

Vi är inte alls lika trygga på jobbet som vi var på 80-talet när varenda arbetsgivare skrek efter arbetskraft och de stod i kö för att erbjuda bättre löner och förmåner.

Alliansen utförde enorma attacker mot löntagarna mellan 2006-2010 då de hade en majoritetsregering, sänkta ersättningar för A-kassa, sjukpenning och föräldrapenning – beslut vi än i dag upplever efterverkningar ifrån.

Alla vet att med en majoritetsregering kan mycket förändras på mycket kort tid. Än i dag utförsäkras människor från sjukförsäkringen och det är ofta våra syskon eller föräldrar som drabbas, de äldre som har slitit ett helt yrkesliv och som inte orkar fullt ut till 65 år. De med tunga lyft och obekväma arbetsställningar.

LÄS ÄVEN: Jonas Wallin: ”Det här är min oro”

Till och med pensionärerna har fått utstå attacker på sin trygghet. När man tror att man har klarat sig genom ett långt yrkesliv och ska få ha det lite skönt på åldern höst då drabbas man av ”bromsen” i pensionssystemet – vem hade trott att det fanns en broms där?

Eller införd pensionärsskatt – varför ska en pensionär betala mer skatt än en arbetare? Eller sänkta bostadstillägg – vem hade trott att man behöver bostadstillägg för att kunna bo kvar när man blir pensionär?

Dagens unga har en mycket värre arbetsmarknad än vad jag kunde förställa mig. Nu hör man om unga som måste pyssla ihop tre anställningar hos tre olika arbetsgivare med scheman hit och dit för att få en inkomst som liknar en heltid.

Man hör om unga som inte vågar duscha på dagtid och kväll på grund av att de är rädda att missa ett samtal eller sms från en arbetsgivare som vill ha in dom med extremt kort varsel.

LÄS ÄVEN: Claes Thim: ”Att facket inte ska hålla på med politik är ren nonsens”

Med andra ord, facklig-politisk samverkan är superviktigt. Höstens val är superviktigt. Det handlar om blåbrunt eller rödgrönt och oavsett hur det blir så får det enorma konsekvenser för landets löntagare i alla branscher.

Antingen skapas otrygghet med nya attacker på LAS, MBL, jämställdheten, sjukpenningen, A-kassan, skattesänkningar och så vidare – eller så skapas det trygghet för vanligt folk helt enkelt.

Poul-Erik Jensen
Debattör, LO-facken

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Åsikter

En spådom in i framtidens elektrikerbransch

KRÖNIKA ”Den som har förmåga att förutse framtiden är förmodligen den som bäst har förmågan att ändra sig när nya rön visar annorlunda fakta”, skriver Per Lawén. Ur högtalaren dunkar Phil Collins på trummorna i In the Air Tonight, och i ishockey-VM får Sverige däng av Sovjet med 1-13. På almanackan står det 1981.

Anna Norling: Vi måste täta glappet mellan stolarna

KRÖNIKA ”En önskan för denna nya mandatperiod vore att såväl politiker som tjänstemän såg dessa maskor, dessa glapp mellan stolarna. Och insåg att det handlar om människor. Människor som inte blir friskare av att fattiggöras”, skriver tidningens redaktör Anna Norling. ”Ingen ska ramla mellan stolarna”.

Jonas Wallin: ”Det var vi som gjorde det”

LEDARE ”När valresultatet då kom in, så var vi många som andades ut. Visst hade de gått framåt, men långt ifrån så mycket som alla trodde att de skulle göra. Och det var vi som hade gjort skillnad”, skriver förbundets ordförande Jonas Wallin. Det var kväll, den nionde september. Vallokalerna skulle stänga.

DEBATT: Varför är inte pensionärer välkomna på Elmässan?

Bild: Pixabay DEBATT (Kommentar från Easyfairs, som anordnar Elmässan i Kista, följer efter debattexten.) Med anledning av det senaste beslutet att pensionärer inte har rösträtt i avdelningarna, detsamma gäller nu också för BESÖK av Elmässan i Kista.

Ingemar E L Göransson: Om att förstå nuvarande politiska kaos

KRÖNIKA ”Vänstern i bred bemärkelse har aldrig i modern tid varit svagare än idag. Den viktigaste orsaken till detta är att socialdemokratin lämnat reformismen och flyttat till mitten”, skriver Ingemar E L Göransson. Det är inte så svårt att förstå varför alliansen gjort sitt som politiskt projekt. Förutsättningarna har helt enkelt ändrats.

Per Eklund: “Är företagarnas Rot-statistik trovärdig?”

KRÖNIKA ”Människor är positiva till avdraget. Det är otvivelaktigt. Men frågan som ingen ställt än är hur positiva de är i en jämförelse med andra statliga satsningar”, skriver Per Eklund. Mycket av debatten runt Rot har en ideologisk grund. Vänsterpartierna är tveksamma till Rot och vänsterpartiernas väljare är emot Rot i högre grad.

”Det ska vara lika lätt och givet för en kvinna att bli elektriker som för en man”

LEDARE ”Det ska vara lika lätt och givet för en kvinna att bli elektriker som för en man. Och ingen bög ska behöva dra sig för att söka sig till yrket för att han tror att han inte kommer att vara accepterad på arbetsplatsen”, skriver Elektrikerförbundets ordförande Jonas Wallin.

Lars-Erik Pettersson: ”Replik på svar från Per-Håkan Waern”

DEBATT Angående svaret på min fråga om Demokrati, i Elektrikern nr 6 2018.

Morgan Bodin: ”Angående demokratin i förbundet”

DEBATT Jag vill göra ett tillägg kring debatten om Demokrati och repliken från Per-Håkan Waern. Håller helt och hållet med Lars-Erik Petterssons frågor kring hanteringen om demokratin inom förbundet. Per-Håkans svar ger ingen bild över varför beslutet fattades.

DEBATT: ”Vi får inte ta för dåligt betalt”

DEBATT ”Det finns ju inga argument som håller om man säljer bristkompetens till priser som gör att vi sakta kväver oss själva. Det finns en positiv och en negativ spiral och vi väljer i vilken av dem vi skall vara”, skriver Mats Bjelkevik. Rekordvärme i 3 månader och nu börjar politiker prata om att man behöver en plan för extrema väderförhållanden.

”Valdebatt fyra år senare – inget har förändrats”

KRÖNIKA ”Käbbelkulturen gör att allt fler tappar respekten för politikerna – färre orkar lyssna och än mindre engagera sig”, skriver PO Bergström. 28 augusti 2014 skrev jag den här krönikan nedan under rubriken Käbbelkulturen.

Anna Norling: ”Det ska löna sig att arbeta”

KRÖNIKA ”De här ständiga kraven från högern att sänka bidragen för dem som har det sämst ställt passar precis in i mallen. För då går det samtidigt att sänka lönerna riktigt mycket, utan att bidragen blir högre än lönerna. Då lönar det sig helt plötsligt att arbeta”, skriver Elektrikerns redaktör Anna Norling. Det är tisdagskväll.

Claes Thim: ”Rikta ilskan åt rätt håll”

DEBATT ”Här menar jag att Sverigedemokraterna ljuger för våra medlemmar om vad de egentligen vill. Sverigedemokraterna säger sig värna svenska arbetare men har faktiskt röstat emot att ställa krav på villkor i nivå med kollektivavtal vid offentliga upphandlingar”, skriver Claes Thim. Claes heter jag och är installationselektriker samt aktiv i Svenska Elektrikerförbundet.

DEBATT: Välfärdssamhälle vs. skattesänkningar

DEBATT ”Ska välfärden fungera, måste det in skattepengar och när vi får fler barn och pensionärer behövs det mer skattepengar för att alla ska få ta del av välfärden”, skriver debattörerna. Eftersom medellivslängden ökar, vi blir äldre och äldre hela tiden samtidigt som barnafödandet också ökar, så kommer flera ta del av välfärden.

Nille Thorsell ”Rädsla gör oss till dårar”

KRÖNIKA ”Det dog fler människor i arbetsplatsolyckor 2017 än av gängskjutningar, men man hör inte många vara rädda för sina arbetsplatser. Rädslan spökar i våra hjärnor och slår ut all form av logiskt tänkande”, skriver Nille Thorsell. Rädsla gör oss till dårar som fokuserar på allvarliga, men relativt små hot och gör så vi missar de stora hoten.