• Bild: Pixabay/Elektriekrförbundet/Montage

DEBATT

”Jag ser det som en åldersdiskriminering och kränkning av föreningsrätten alltså ett Odemokratiskt beslut. Varför omyndigförklarar man 10 procent av medlemmarna?”, skriver Lars-Erik Pettersson angående beslutet om pensionärers rösträtt i förbundet.

(Klicka här för att läsa Per-Håkan Waerns och förbundets svar på debattexten)

Med förvåning och bestörtning har jag på omvägar fått klart för mig vad som avhandlats på Svenska Elektrikerförbundets, SEF, förbundsmöte i maj 2018 och då handlar det om ett beslut som rör ca 10 procent av förbundets medlemmar.

För att kontrollera uppgifterna har jag gått in på ”vår” hemsida och enligt den kan man via bildlänk följa Årskongressen, men tyvärr möts man av ett ”Error” så den kan ej visas.

När jag ändå är inne på hemsidan kan jag bland annat läsa om: ”Alla människors lika värde”, ”En medlem- en röst”, ”Jobbar ständigt för att förbättra för våra medlemmar”. ”Din röst är viktig”, ”Förbundet är en demokratisk organisation”, ”Din röst är viktig- bli medlem” (granskad 30 maj) slut citat.

Rösträtt.

LÄS ÄVEN: Förbundsmötet är igång

Jag är medlem i ett stort antal föreningar och klubbar ”EL-Sossen”, El-Tvåans Pensionärsförening, PRO, Gamla AEG-Pojkar, Göteborgs Nämndemannaförening, Arbetarrörelsens Minnesbibliotek, Göteborgs Arbetareförening, Kamratklubben Bulteklubben, VS Samfällighetsförening, SAP och inte minst som medlem i Svenska Elektrikerförbundet sedan ett 50-tal år.

På vilket sätt skiljer sig de här organisationerna åt? Jo, i alla uppräknade har medlemmarna rösträtt oavsett ålder, kön eller religiösa åsikter. Förutom i SEF där man, enligt uppgift, fråntagit pensionerade medlemmar rätten att rösta i frågor som rör förbundets verksamhet.

Jag ser det som en åldersdiskriminering och kränkning av föreningsrätten alltså ett Odemokratiskt beslut. Varför omyndigförklarar man 10 procent av medlemmarna?

Jag vill veta.

LÄS ÄVEN: Här är några av motionerna till förbundsmötet

Vad är anledning till beslutet om att inte låta samtliga medlemmar ha rösträtt? Vill SEF ha pensionärer som medlemmar? Varifrån kom förslaget och hur genomfördes beslutet? Fanns det någon/några som var emot beslutet?

När kan man ta del av Årskongressens beslut exempelvis genom SEFs hemsida? SEF gör ju anspråk om att vara föregångare i många fackliga frågor, är detta en av dem?

Vad jag vet har ingen annan fackligt organisation genomfört en sådan här ingripande medlemsförändring, men SEF har nu kanske visat vägen?

Lars-Erik Pettersson (Göteborg),
ledsen och förbannad medlem – med flera.

(Klicka här för att läsa Per-Håkan Waerns och förbundets svar på debattexten)