• Fagerhults konstruktörer fick i uppdrag att ta fram något som ”ingen gjort förut”. Resultatet blev den här supertunna armaturen kallad Skywalker. Foto: Jan-Erik Johansson

  • Den fjärde generationen av Fagerhults downlight-serie Pleiad är på väg ut på hyllorna. Pleiad G4 är en breddning av sortimentet och kommer i flera nya varianter, däribland ett par utanpåliggande. Foto: Jan-Erik Johansson

NY TEKNIK

Fagerhults kanske kändaste (?) produktserie Pleiad kommer i en ny tappning, generation 4. En storsatsning de visade upp på Light + Building i Frankfurt nyligen.
– Ja, det här är helt nytt och vi förlanserar den här. Kommer till hösten i Sverige, säger Peter Björkman, produktchef inomhusbelysning.

Pleiad G3, som föregångaren heter, är populär inte minst av installatörer för sin smidiga och snabba installation, det vågar jag påstå. G4 bygger vidare på den lins- och reflektorteknologi som föregångaren försågs med då Pleiad övergick till LED i G3.

Här diffuserar linsen ut 10 procent ljus mot reflektorn för bättre komfortljus och Pleiad genererar nu 130 Lumen per watt.

LÄS ÄVEN: KNX Bridge: Nu pratar vi med huset

Fagerhult utökar sortimentet rejält i sitt downlightprogram i och med nya sortimentet Pleiad G4 som kommer i flertal nya modeller; Storleksmässigt finns armaturer mellan 70 till 205 mm hålbredd och flera varianter av flöden upp till 5 000 Lumen.

Infällt, wallwasher, ytmonterade och pendlade armaturer. Olika typer av slagtålighet, form, ljusfördelning och ställbarhet. Två storlekar av utanpåliggande ingår också.

– En variation av armaturer så att du ska hitta en för varje situation, menar Peter Björkman som gärna visade en annan lite udda armatur; Skywalker.

LÄS ÄVEN: Elmässan: I Frankfurt är framtiden redan här

Fagerhults konstruktörer fick inför mässan i uppdrag att göra något som ”ingen gjort förut” och resultatet blev Skywalker som visades för första gången i Frankfurt.

Det är en toksmal kontorsarmatur som mäter 36 mm bredd i botten och 11 mm i toppen. 40 procent uppljus och 60 procent nedåt från två ljuskällor med öppning emellan ger 500 lux i antingen 4900 eller 6000 Lumen. Appstyrd dimring, tunable white, närvaro- och dagljusstyrning förstås.

Den största utmaningen var däremot storleken, att få in all teknik och ut allt ljus. Ett helt nytt bländskydd har utvecklats just för Skywalker.

Armaturen börjar säljas i höst och lär väl inte ligga på billighetshyllan.

Jan-Erik Johansson