För några veckor sedan avslutade vi vårt förbundsmöte. Nu har vi hämtat styrka från varandra, från de argument vi fått med oss efter att ha lyssnat på varandra, och från att veta att vi nu går ut, sida vid sida och fortsätter det arbetet vi lovat varandra att göra.

Nu är det vi tillsammans som ska ta oss an utmaningarna.

Vi har antagit en strategi för ett nytt arbetssätt, som ska förändra vårt förbund i grunden. Där vi ska se att varje medlem är en resurs, varje medlem ska lyssnas på. Jag är glad över att vi ska bygga ett nytt sätt att arbeta på, hitta nya sätt att vara fackligt aktiv och att se till att alla tas tillvara.

Kvinnor är strukturellt fel avlönade och felvärderade i samhället. Arbetsgivarna som sätter löner har gjort så att kvinnor tjänar en fjärdedel mindre generellt i Sverige.

Jonas Wallin

Att vara fackligt aktiv på sociala medier kan vara en lika viktig insats som att vara förtroendevald.

Och vi har de här dagarna tagit en mycket viktig jämställdhetsstrategi. Minst tusen nya kvinnor ska med, tills vi ses här nästa gång.

Den där tjejen som undrar hur länge hon ska palla. Henne ska vi nå innan det är försent. Vi ska vara en del i att förändra en av samhällets största orättvisor, maktfrågan mellan kvinnor och män.

Kvinnor är strukturellt fel avlönade och felvärderade i samhället. Arbetsgivarna som sätter löner har gjort så att kvinnor tjänar en fjärdedel mindre generellt i Sverige.

Vi ska ha tusen nya kvinnliga medlemmar, men vi ska också ha fler kvinnliga elektriker. Det finns ingen anledning till att inte killar och tjejer ska tycka att yrket är lika bra. Vår yrkesstolthet gör det ju självklart att vi tycker att tjejer ska välja att utbilda sig inom vårt yrke i lika stor utsträckning som killar.

Och för de där kamraterna vi förlorat, och förlorar varje år i olyckor. Och för de där kamraterna vi inte förlorat i olyckor på grund av våran arbetsmiljölagstiftning och våra skyddsombud.

Men främst för dem vi inte ska förlora i framtiden.

Men vi måste också se till att vårt förhandlingsarbete kring kollektivavtalen, själva kärnan i allt vi håller på med, hänger med i tiden.

Och vi måste våga tro på att skolan vi har ska vara för alla, att arbetsmarknaden ska finnas för alla, att det ska finnas bostäder och tåg till alla. Att ingen ska lämnas efter.

Jonas Wallin

Det händer mycket när det gäller vårt avtalsområde och vi får konkurrens av andra fack som vi inte haft förut. Elektrikerförbundet ska ligga i täten hela vägen i förhandlingar och rekrytering av medlemmar och kunskap hos medlemmarna.

Och vi ska inte glömma att värva de utstationerade elektriker som finns hos de europeiska elföretagen som kommer hit. Annars tappar vi insyn och möjlighet till organisering.

Men fackets uppgift är inte bara facklig. Det är inte bara genom förhandlingar vi förskjuter makten i samhället. Vi behöver påverka politiken.

Listan på reformer vi behöver göra i det här landet är lång. Bostäder, skola, vård, pensioner, sjukförsäkring, Det behövs en politik som går ut på att ta hand om varandra när det är tufft.

Att se till att lyfta frågan om en ny omfördelning, i den tid då klyftorna mellan de rika och alla andra har ökat.

Och vi måste våga tro på att skolan vi har ska vara för alla, att arbetsmarknaden ska finnas för alla, att det ska finnas bostäder och tåg till alla. Att ingen ska lämnas efter.

Den svenska modellen är inte en samling värderingar som att äta sill vid högtider.

Det handlar om konkreta frågor, inte minst ordning och reda på arbetsmarknaden. I dag hotas den ordningen.

Jonas Wallin

Det handlar om konkreta frågor, inte minst ordning och reda på arbetsmarknaden. I dag hotas den ordningen. De allianspartier som nu käbblar om hur de ska samarbeta, kommer till skillnad från den förra alliansregeringen att ha det lättare att försämra LAS, tillåta en sämre arbetsmiljö, införa arbetsgivargodkända skyddsombud och förbjuda politiska samtal på arbetsplatserna.

Det kommer att bli en tuff valrörelse.

Om vi tillsammans bestämmer oss för att det är de här sakerna vi behöver prata med våra grannar, våra arbetskamrater och våra kompisar om, varje dag fram till valet, då tror jag att det finns en chans att vi slipper en regering som leds av moderaterna efter nästa val.

Idag lovar vi varandra, att hålla full fart. Att stötta varandra och heja på. Och att fortsätta tro på att vi tillsammans, med varandra, med facket, politiken och demokratin som verktyg, kan göra Sverige starkare, jämlikare och bättre.

Trevlig sommar!