• Foto: Elsäkerhetsverket/Johner Bildbyra AB/Edit (Bilden är beskuren och har även inget samband med texten)

2018-07-06

Har du koll på elsäkerheten nu under sommaren, när en hel del elektronik får följa med utomhus? Kolla in Elsäkerhetsverkets tips för en säkrare el-sommar!

Sommaren är här med sol, bad och härligt ljusa kvällar på verandan. Samtidigt är det den tid på året då vi i högre utsträckning än vanligt tar med oss elen utomhus – med alla risker som det innebär.

Elsäkerhetsverket har därför sammanställt en lista på säkerhetstips som det är bra att ha koll på när poolen och grillen åker fram.


LÄS ÄVEN: Elfel orsak till närmare 500 bränder per år i våra bostäder


El utomhus

Har du till exempel el i trädgården? Det kan vara allt från en utomhuspool med pump och värmeanläggning, till den där mysiga ljusslingan på altanen. Då ska du tänka på detta:

→ Det som är fast installerat ska vara gjort av ett elinstallationsföretag. Misstänker du att det finns brister? Gör en el-besiktning!

→ Dra aldrig en elkabel från ett uttag inomhus för att använda till produkter utomhus.

Och givetvis ska du se till att dina nära och kära skyddas av en jordfelsbrytare när de badar i poolen eller är nära utomhusbelysningen. En jordfelsbrytare kan nämligen rädda liv.

→ Se till att du har jordfelsbrytare – kontakta ett elinstallationsföretag om du behöver installera en.

→ Glöm inte att sköta och testa den jordfelsbrytare du har. Den måste motioneras för att fungera!

De produkter som ska användas ute måste vara anpassade för det.

→ Kontroller produkternas IP-klass! IP44 eller högre är normalt att kunna ha utomhus.

→ Kontrollera alltid i produktens bruksanvisning vad som gäller för din specifika produkt.


LÄS ÄVEN: Många elektriker riskerar att utföra felaktiga inkopplingar av olagliga elinstallationer


Åska och blixt

Vi vill gärna att det ska vara soligt från maj till september, men ingen svensk sommar förflyter utan oväder, blixt och dunder. När åskan går måste du vara extra försiktig och tänka på säkerhetsaspekterna. Oftast tar sig blixten in i byggnader via el- eller telenätet.

När det åskar uppstår höga spänningar, och även om blixten inte slår ner i huset kan elektriska produkter såsom TV-apparater och datorer skadas. Utrustning som är kopplad till el- och telenätet är särskilt utsatt vid åska.

Blixtnedslag kan skada ledningar och komponenter utan att det märks. Då kan så kallad krypström uppstå och senare ge upphov till brand. Tänk därför på detta under sommaren:

→ Det bästa skyddet är att dra ur sladden till ansluten el- och teleutrustning. Detta är extra viktigt om du till exempel reser bort.

→ Låt ett elinstallationsföretag installera en jordfelsbrytare – det är viktigt även ur många andra elsäkerhetsaspekter.

→ Om du inte har en jordfelsbrytare och en säkring har gått i samband med åska, så är det viktigt att låta ett elinstallationsföretag besiktiga elinstallationen. Brand kan uppstå flera veckor efteråt om husets elinstallation har tagit skada och så kallad krypström uppstår.


LÄS ÄVEN: Fortfarande stort mörkertal för elolyckor


Bygga om hemma

Många ser sommaren som ett fint tillfälle att bygga om hemma, eller kanske i sommarstugan.

Om din renovering innebär elarbeten ska du se till att den som gör arbetet hos dig faktiskt har tillstånd att göra det.

→ Kolla upp det företag du vill anlita i Elsäkerhetsverkets tjänst ”Kolla elföretaget”. Där får du svar direkt.


LÄS ÄVEN: Bättre information ska stoppa hemmafixare


På resande fot

Kanske du skippar den oberäkneliga svenska sommaren till förmån för sol och bad i något annat land? Då ska du vara på din vakt när du överväger att köpa med dig elprodukter hem. Det är nämligen inte alla utländska elprylar som är anpassade för att använda hemma i Sverige.

→ Kontrollera märkningen! 230 volt är det som vi har i väggen

→ Kontrollera att elprylen har en stickpropp som är tillåten och passar hemma.

→ Se till att få med en bruksanvisning som du förstår. Du kanske inte kan få en på svenska, men däremot ska du se till att få den på engelska eller något annat språk som du kan. Det är för att du ska kunna använda prylen på rätt sätt.


LÄS ÄVEN: Tre av fyra hotell och pensionat har elsäkerhetsbrister


Länktips:

→ Information om åska och åskskydd

→ Säker el på semestern

→ Elsäkerhet vid strömavbrott

Barn och elsäkerhet

→ Allmänna tips för säkrare el

→ Tjänsten ”Kolla elföretaget”

Testa dig själv: Hur bra koll har du på elsäkerheten?


LÄS ÄVEN: Elsäkerhetsverket varnar för livsfarliga mobilladdare


Chris Smedbakken
christina.smedbakken@mittmedia.se

Maila artikeln Skriv ut artikeln

Kommentarer

Mer Medlemmarnas

Från högvakt till roddtävling – Karins sommar är välfylld

En vecka högvakt på slottet och två veckor kyrkbåtsrodd. Karin Wallin i Leksand vet vad hon ska göra på semestern. Förra sommaren lagade hon mat åt räddningstjänsten och andra vid den stora branden i Trängslet i norra Dalarna. Till vardags arbetar Karin som elektriker på Bravida i Borlänge. Sitter också som suppleant i klubbstyrelsen. Innan Bravida var det Nea i Leksand.

Minnesord: Per Lundström har lämnat oss

MINNESORD Ibland nås man av tråkiga besked. Ett sådant var att vår medlem och kollega Per Lundström lämnat oss den 1 april efter en längre tids sjukdom. Per föddes den 7 juli 1939 och skulle i sommar fyllt 80 år. Han växte upp på gården Fiskartorpet i Botkyrka och där bodde han permanent till för några år sedan då han flyttade till Botkyrkas mera centrala delar.

Fråga experterna: Bostadsrätt och samboavtal?

Fråga experterna Här har du möjlighet att ställa frågor till våra experter. Det kan handla om sådant som exempelvis avtalsfrågor, juridik eller arbetsmiljö. Redaktionen gör ett urval av frågor som kommer in på elektrikern@lomediehus.se Ange Fråga experterna i ämnesraden.

Få koll: Nya villkor i juristförsäkringen

Från och med 1 januari gäller nya villkor i Elektrikerförbundets juristförsäkring. Nu är hjälpen inte längre tidsbegränsad till 15 timmar, istället gäller hjälpen obegränsad tid. Dessutom finns fyra nya områden som täcks av försäkringen: anhöriginvandring, aktivitetsersättning, LSS och näthat.

Fråga experterna: Arv, GPS-puckar och uppsägningstid

Fråga experterna Här har du möjlighet att ställa frågor till våra experter. Det kan handla om sådant som avtalsfrågor, juridik eller arbetsmiljö. Redaktionen gör ett urval av frågor som kommer in på elektrikern@lomediehus.se Ange Fråga experterna i ämnesraden.

”Agnes” av Dylan Färemark – Del 4

KULTUR Del 4 Ett liv Här är den fjärde delen av Dylan Färemarks prisbelönta novell Agnes, som publiceras som följetong i Tidningen Elektrikern.

Tips: Elektrikerns mumsiga julrecept

R

Vad minns du från 2018? Tävla om biobiljetter i Elektrikerns tipstolva!

Nu står 2019 för dörren, med allt vad det innebär. Men hur mycket minns du egentligen från det gångna året? Ta chansen att tävla med Elektrikern! Har du läst Elektrikern under året kanske du kommer ihåg de flesta av svaren.

Hallå där, Michael Clysén!

INTERVJU Vi har pratat med Michael Clysén, ny regionombudsman för Region Mitt. Du var tidigare lokalombudsman i Stockholm, hur kommer det sig att du numer är regionombudsman? Jag sökte jobbet och fick det. Möjligheten erbjöds när Pontus Boström valdes till andre vice ordförande i förbundet. Jag var intresserad av tjänsten redan när Pontus sökte och fick den.

”Agnes” av Dylan Färemark – del 2

KULTUR Del 2 Nora och Tussen Här är den andra delen av Dylan Färemarks prisbelönta novell ”Agnes”, som publiceras som följetong i Tidningen Elektrikern.

Efterlysning: Vilken är din viktigaste valfråga?

Tidningen Elektrikern kommer att intervjua riksdagspartierna inför valet. Vilka frågor vill du att politikerna ska svara på? Det är valår. Ett valår där mycket, kanske mer än någonsin, står på spel. Nu vill vi veta era viktigaste frågor inför valet.

Elektrikerns soliga sommartips!

Vad ska du göra i sommar? Tidningen Elektrikern har sammanställt en lista på soliga tips att sysselsätta sig med! 1. Aktivitet: Turista i din egen stad Det är lätt att bli hemmablind. Att man missar alla guldkorn som finns i den egna kommunen. Ett tips är att besöka ortens turistbyrå, och fråga vad de tycker att du som ”turist” ska besöka. Det kan bli en spännande dag.

Vilken är din viktigaste valfråga?

Tidningen Elektrikern kommer att intervjua riksdagspartierna inför valet. Vilka frågor vill du att politikerna ska svara på? Det är valår. Ett valår där mycket, kanske mer än någonsin, står på spel. Nu vill vi veta era viktigaste frågor inför valet.

Tre Elektrikerförbundare vill till riksdagen

Till höstens riksdagsval kandiderar tre aktiva Elektrikerförbundare på Socialdemokraternas riksdagslista. Det är Joe Mayer, Claes Thim och Johan Lindbom.

En resa i tiden: Elektrikern 1936

Det kom ett mejl till redaktionen. I samband med en dödstädning hade ett över 80 år gammalt nummer av Elektrikern hittats. Ett nummer från juni 1936. Nu kom frågan om redaktionen var intresserad av den gamla tidningen. Det var vi såklart. Men vi ville veta mer. Vem var det som hade ägt den gamla tidningen? Vi fick veta att tidningen tillhört övermontören/verkmästare Axel Kallenberg.