• Foto: Elsäkerhetsverket/Johner Bildbyra AB/Edit (Bilden är beskuren och har även inget samband med texten)

2018-07-06

Har du koll på elsäkerheten nu under sommaren, när en hel del elektronik får följa med utomhus? Kolla in Elsäkerhetsverkets tips för en säkrare el-sommar!

Sommaren är här med sol, bad och härligt ljusa kvällar på verandan. Samtidigt är det den tid på året då vi i högre utsträckning än vanligt tar med oss elen utomhus – med alla risker som det innebär.

Elsäkerhetsverket har därför sammanställt en lista på säkerhetstips som det är bra att ha koll på när poolen och grillen åker fram.


LÄS ÄVEN: Elfel orsak till närmare 500 bränder per år i våra bostäder


El utomhus

Har du till exempel el i trädgården? Det kan vara allt från en utomhuspool med pump och värmeanläggning, till den där mysiga ljusslingan på altanen. Då ska du tänka på detta:

→ Det som är fast installerat ska vara gjort av ett elinstallationsföretag. Misstänker du att det finns brister? Gör en el-besiktning!

→ Dra aldrig en elkabel från ett uttag inomhus för att använda till produkter utomhus.

Och givetvis ska du se till att dina nära och kära skyddas av en jordfelsbrytare när de badar i poolen eller är nära utomhusbelysningen. En jordfelsbrytare kan nämligen rädda liv.

→ Se till att du har jordfelsbrytare – kontakta ett elinstallationsföretag om du behöver installera en.

→ Glöm inte att sköta och testa den jordfelsbrytare du har. Den måste motioneras för att fungera!

De produkter som ska användas ute måste vara anpassade för det.

→ Kontroller produkternas IP-klass! IP44 eller högre är normalt att kunna ha utomhus.

→ Kontrollera alltid i produktens bruksanvisning vad som gäller för din specifika produkt.


LÄS ÄVEN: Många elektriker riskerar att utföra felaktiga inkopplingar av olagliga elinstallationer


Åska och blixt

Vi vill gärna att det ska vara soligt från maj till september, men ingen svensk sommar förflyter utan oväder, blixt och dunder. När åskan går måste du vara extra försiktig och tänka på säkerhetsaspekterna. Oftast tar sig blixten in i byggnader via el- eller telenätet.

När det åskar uppstår höga spänningar, och även om blixten inte slår ner i huset kan elektriska produkter såsom TV-apparater och datorer skadas. Utrustning som är kopplad till el- och telenätet är särskilt utsatt vid åska.

Blixtnedslag kan skada ledningar och komponenter utan att det märks. Då kan så kallad krypström uppstå och senare ge upphov till brand. Tänk därför på detta under sommaren:

→ Det bästa skyddet är att dra ur sladden till ansluten el- och teleutrustning. Detta är extra viktigt om du till exempel reser bort.

→ Låt ett elinstallationsföretag installera en jordfelsbrytare – det är viktigt även ur många andra elsäkerhetsaspekter.

→ Om du inte har en jordfelsbrytare och en säkring har gått i samband med åska, så är det viktigt att låta ett elinstallationsföretag besiktiga elinstallationen. Brand kan uppstå flera veckor efteråt om husets elinstallation har tagit skada och så kallad krypström uppstår.


LÄS ÄVEN: Fortfarande stort mörkertal för elolyckor


Bygga om hemma

Många ser sommaren som ett fint tillfälle att bygga om hemma, eller kanske i sommarstugan.

Om din renovering innebär elarbeten ska du se till att den som gör arbetet hos dig faktiskt har tillstånd att göra det.

→ Kolla upp det företag du vill anlita i Elsäkerhetsverkets tjänst ”Kolla elföretaget”. Där får du svar direkt.


LÄS ÄVEN: Bättre information ska stoppa hemmafixare


På resande fot

Kanske du skippar den oberäkneliga svenska sommaren till förmån för sol och bad i något annat land? Då ska du vara på din vakt när du överväger att köpa med dig elprodukter hem. Det är nämligen inte alla utländska elprylar som är anpassade för att använda hemma i Sverige.

→ Kontrollera märkningen! 230 volt är det som vi har i väggen

→ Kontrollera att elprylen har en stickpropp som är tillåten och passar hemma.

→ Se till att få med en bruksanvisning som du förstår. Du kanske inte kan få en på svenska, men däremot ska du se till att få den på engelska eller något annat språk som du kan. Det är för att du ska kunna använda prylen på rätt sätt.


LÄS ÄVEN: Tre av fyra hotell och pensionat har elsäkerhetsbrister


Länktips:

→ Information om åska och åskskydd

→ Säker el på semestern

→ Elsäkerhet vid strömavbrott

Barn och elsäkerhet

→ Allmänna tips för säkrare el

→ Tjänsten ”Kolla elföretaget”

Testa dig själv: Hur bra koll har du på elsäkerheten?


LÄS ÄVEN: Elsäkerhetsverket varnar för livsfarliga mobilladdare


Chris Smedbakken
christina.smedbakken@mittmedia.se

Maila artikeln Skriv ut artikeln

Kommentarer

Mer Medlemmarnas

”Agnes” av Dylan Färemark – del 2

KULTUR Del 2 Nora och Tussen Här är den andra delen av Dylan Färemarks prisbelönta novell ”Agnes”, som publiceras som följetong i Tidningen Elektrikern.

Efterlysning: Vilken är din viktigaste valfråga?

Tidningen Elektrikern kommer att intervjua riksdagspartierna inför valet. Vilka frågor vill du att politikerna ska svara på? Det är valår. Ett valår där mycket, kanske mer än någonsin, står på spel. Nu vill vi veta era viktigaste frågor inför valet.

Elektrikerns soliga sommartips!

Vad ska du göra i sommar? Tidningen Elektrikern har sammanställt en lista på soliga tips att sysselsätta sig med! 1. Aktivitet: Turista i din egen stad Det är lätt att bli hemmablind. Att man missar alla guldkorn som finns i den egna kommunen. Ett tips är att besöka ortens turistbyrå, och fråga vad de tycker att du som ”turist” ska besöka. Det kan bli en spännande dag.

Vilken är din viktigaste valfråga?

Tidningen Elektrikern kommer att intervjua riksdagspartierna inför valet. Vilka frågor vill du att politikerna ska svara på? Det är valår. Ett valår där mycket, kanske mer än någonsin, står på spel. Nu vill vi veta era viktigaste frågor inför valet.

Tre Elektrikerförbundare vill till riksdagen

Till höstens riksdagsval kandiderar tre aktiva Elektrikerförbundare på Socialdemokraternas riksdagslista. Det är Joe Mayer, Claes Thim och Johan Lindbom.

En resa i tiden: Elektrikern 1936

Det kom ett mejl till redaktionen. I samband med en dödstädning hade ett över 80 år gammalt nummer av Elektrikern hittats. Ett nummer från juni 1936. Nu kom frågan om redaktionen var intresserad av den gamla tidningen. Det var vi såklart. Men vi ville veta mer. Vem var det som hade ägt den gamla tidningen? Vi fick veta att tidningen tillhört övermontören/verkmästare Axel Kallenberg.

Vilken är din viktigaste valfråga?

Tidningen Elektrikern kommer att intervjua riksdagspartierna inför valet. Vilka frågor vill du att politikerna ska svara på? Det är valår. Ett valår där mycket, kanske mer än någonsin, står på spel. Nu vill vi veta era viktigaste frågor inför valet.

Nomineringar VK 2

Nu är det dags att nominera medlemmar i Elektrikerförbundet till uppdrag i verksamhetskrets 2.

Skolinformationsupptakt i Göteborg

Inför den stundande skolinformationen inom Region Väst hade Arne Kilvall bjudit in regionens skolinformatörer samt killar och tjejer som var nyfikna på vad det innebär att vara skolinformatör. Arne är den förtroendevalda inom Region Väst som ansvarar för att det praktiska fungerar runt skolinformationsarbetet inom Region Väst.

Inte för sent säga nej till försäkring

När tiden gått ut för reservationer, är det runt 4 000 av förbundets 25 000 medlemmar som reser-verat sig mot advokat-försäkringen. Jag hade räknat med den här omfattningen på reservationer, säger Ronny Wenngren. Han berättar också att det inte är för sent att avstå från advokatförsäkringen.

Advokatförsäkring först för elektriker

Elektrikerna blir nu första fackförbund i landet på att teckna en advokatförsäkring. I dagarna får alla medlemmar ut material om advokatförsäkringen. För 60 kronor i månaden kan medlemmar får juridisk hjälp i en rad rättsliga frågor, och även hjälp i en rättegång. Fört att inte ha försäkringen måste medlemmen reservera sig.

”Ökad konkurrens i elbranschen ökar tidspressen för elektriker”

uBernt Wikström, Stanley Nilsson och Per Lawén skriver om personsäker-heten efter avregleringen på elmarknaden. De tre största elnätbolagen Eon, Fortum och Vattenfall har inlett eller redan gjort sig av med all egen personal som har att reparera, underhålla och felavhjälpa elnätet.