Måndag. 06.30. Dörrarna öppnas hos grossisten Storel på Hisingen. Brödet och pålägget är uppdukat. Kaffemaskinen laddad. Så ramlar elektrikerna in. En efter en. Det är frukostdags för Göteborgs serviceelektriker. Många av dem har som rutin att samlas på stadens olika grossistfirmor för att få i sig morgonkaffet och tjöta lite innan de handlar materialet för dagen.

En av dem är Pär Larsson. Han har arbetat på Bergendahls el under hela sitt arbetsliv, sedan 1989 som elektriker, men tidigare än så på lagret, där började han redan efter nian. Under en tid arbetade han som lagbas på olika byggen.

– Men jag gick mest runt och såg till att alla hade material, och höll på med pappersjobb och möten. Jag ville tillbaka och skruva igen, säger han och fortsätter:

– Det är mycket friare nu.

Nu har det hunnit gå elva år sedan han valde servicesidan. Hans säger att här är ingen dag den andra lik.

Just denna dag är uppdragen tre. Förberedelse för ett stort bryt på Willys Hisingen, eldragning i ett badrum i Lerum och så nya eluttag i ett kök i Askim. Efter frukost sätter vi oss i bilen för färd mot matbutiken.

Natten mellan torsdag och fredag kommer strömmen att brytas i butiken, då ska Pär och tre kollegor från Bergendahls el vara på plats för att dra om elen. Pär Larsson hejar glatt och småpratar lite med butikschefen och de anställda i samband med att han lämnar materialet för brytet.

Det är inte första gången han är här, butiken är en av företagets alla stamkunder.

LÄS ÄVEN: Därför rasade byggnadsställningen i Göteborg

Bilen igen. På med gps:en. Målet är Lerum.

– Innan smartphonen kom använde vi oss av kartor. Jag rev ur telefonkatalogen, där fanns kartor längst bak, och register med alla vägar, berättar Pär Larsson.

På plats i villan är familjen hemma. Det ska dras el för handdukstork, fläkt, golvvärme och spottar. Samt vägguttag i kommoden och en spegelarmatur.

– Det blir mer och mer el i badrummen, förut var det bara en lampa. Nu är det mycket mer, konstaterar Pär Larsson.

Han mäter med måttstocken och ritar en skiss. Börjar borra hål. Efter någon timme uppstår ett problem. Pär behöver komma in i rummet bredvid badrummet, då ledningarna till badrummet går den vägen.

Men i det rummet ligger mamman i familjen och sover. Hon har jobbat natt, och behöver sin sömn. Pär Larsson beslutar i samråd med pappan i familjen att göra andra jobb fram till eftermiddagen, då han planerar att komma tillbaka till villan.

LÄS ÄVEN: Nya medlemmar – från Estland

Vi sätter oss åter i bilen, denna gång för att åka mot Bergendahls kontor i Kallebäck. Fast Pär säger att hans egentliga kontor, det är bilen. Det är här han har allt material, det är här han får sina uppdrag via mobilen, det är här han planerar sin dag. Men på kontoret i Källbäck finns kollegorna.

Det blir en kopp kaffe, snack med kollegor och en koll i postfacket. Där ligger en koppling Pär beställt för ett annat jobb.

Att arbeta som serviceelektriker kräver mer än att bara vara elektriker, menar Pär Larsson.

– Nyexade bör inte börja direkt på servicesidan. Det krävs att man är självständig och kan ta egna beslut, och man behöver vara social. Det är bättre att börja på ett bygge.

Pär Larsson bor på Hönö i Göteborgs skärgård. Varje dag tar han bilfärjan tur och retur in till Göteborg, en resa som tar 45 minuter enkel väg. Det sliter.

– Jag kan tänka mig att jobba kvar till pensionen. Det enda som är ett problem är pendlingen, det skulle vara skönt att hitta något på Hönö, att slippa pendla.

Pärs pappa hette Sture Larsson, mångårig klubbordförande på Bergendahls.

– Jag är präglad av det, såklart, säger han.

LÄS ÄVEN: Elin Gustafsson Fagerlind – första kvinnan i förbundsstyrelsen

Även Pär är van klubbordförande, tidigare på entreprenadsidan under åtta år, och de senaste 6-7 åren på servicesidan. Han säger att samarbetet med arbetsgivaren fungerar bra. Det är i stort en konfliktfri arbetsplats.

Vi åker mot Askim och köket där ett par nya eluttag ska dras. På plats i lägenheten som håller på att helrenoveras möts vi av två snickare från Polen: Marcin Czarnecki och Zbigniew Zieba.

Även här uppstår ett problem. Ett eluttag ska göras för en diskmaskin, men de ledningar som Pär behöver för uttaget är ingjutna i betong.

– Ofta säger kunderna att ”det är bara”. Men det är aldrig bara, konstaterar Pär, och ber snickarna att bila upp så han kommer åt ledningarna.

Det är lunchdags och färden bär mot ytterligare en grossistfirma. Här har serviceelektrikerna en mikro och sittplatser för sin lunchpaus. Chefen på grossistfirman kommer förbi och växlar några ord.

Sedan bär färden återigen mot villan i Lerum. Här stannar Pär tills dess arbetsdagen tar slut. Det blir en sen måndag innan han åter är på färjan hem mot Hönö.

(Fler bilder finns längre ned)

Pär Larssons arbetsdag

  • 05.30 Alarmet ringer. Dags att gå upp.
  • 05.50 Båtfärjan från Hönö in till Göteborg
  • 06.40 Frukost på grossistfirman Storel på Hisingen, handlar det som behövs för dagen: säkringar till Willys på Hisingen och dosor till badrummet i Lerum.
  • 07.30 Tankar.
  • 07.40 Åker mot Willys Hisingen för att lämna allt material som krävs för arbetet natten mellan torsdag till fredag.
  • 08.35 På plats i villan i Lerum för eldragning i ett badrum.
  • 10.30 Ett besök på firman i Kallebäck, kollar post och tar en kopp kaffe med kollegorna.
  • 11.00 Mot Askim och ett jobb i ett lägenhetskök.
  • 12.30 Värmer matlådan hos Storel i Högsbo.
  • 13.15 I bilen tillbaka mot badrummet i Lerum för att slutföra arbetet.
  • 16.00 Arbetsdagen slutar
  • 16.55 Hemma
  • Pär Larsson på väg mot villan i Lerum. Foto: Anna Norling

  • Att arbeta som serviceelektriker är ofta ett ensamarbete, det kräver att man är självständig och kan ta egna beslut. Foto: Anna Norling

  • Badrummet i Lerum ska få en ny eldragning. Foto: Anna Norling

  • Frukostdags på grossistfirman Storel på Hisingen i Göteborg. Foto: Anna Norling

  • Kontoret är bilen. Här har Pär Larsson all den utrustning han behöver under dagen. Foto: Anna Norling

  • Lunch på Storel i Högsbo. Foto: Anna Norling

  • Badrummet i Lerum. Foto: Anna Norling

  • På Willys Hisingen ska Pär och några kollegor göra ett stort bryt natten mellan torsdag och fredag. Nu är han på plats för att förbereda inför brytet. Foto: Anna Norling

  • Kontoret är bilen. Här har Pär Larsson all den utrustning han behöver under dagen. Foto: Anna Norling

  • Bergendahls kontor i Kallebäck. Foto: Anna Norling

  • Snickare Zbigniew Zieba och elektriker Pär Larsson i en lägenhet som helrenoveras i Askim. Foto: Anna Norling

  • Köket i Askim. Foto: Anna Norling

  • Badrummet i Lerum. Foto: Anna Norling

  • Lunch på Storel i Högsbo. Foto: Anna Norling

  • Pär Larsson, serviceelektriker Bergendahls el. Foto: Anna Norling