EBR står för ElnätsBranschens Riktlinjer. Det var fyra år sedan sist branschdagarna anordnades, då var platsen Gävle. Nu är det alltså Falun som står värd för utställare och de över 1500 besökarna.

Ett av alla företag på plats är TE Energy. Ett brittiskt företag som under EBR-dagarna marknadsför sin lösning för kabelskydd.

Ian Bond, regional product manager, förklarar att skyddet säkerställer att fåglar inte kan skada ledningarna.

Du skyddar djuren, och du motverkar att elektriciteten slås ut. Är det fotbolls-VM på tv så vill du ju inte att elen går.

Ian Bond

– Du skyddar djuren, och du motverkar att elektriciteten slås ut. Är det fotbolls-VM på tv så vill du ju inte att elen går, säger han.

En annan utställare är Uponor, det finska rörsystemföretaget. Under EBR-dagarna visar de upp sin Infrakulvert, en trumma upp till tre meter i diameter där det går att installera vatten, avlopp, fjärrvärme, el, fiber och sophantering i en och samma trumma. En lösning som företaget utvecklat tillsammans med Tekniska verken i Linköping, och som nu är monterat under jord i Vallastaden i Linköping.

– Vår lösning underlättar verkligen framtida underhåll, förklarar Harri Leo, teknisk support vid Uponor.

Uppe på höjden pågår en tävling. Deltagarna får kasta kedjor med tyngder genom små hål flera meter upp i luften. Det är en övningsstation för kastsågen Throw saw. Kastsågen är tänkt att användas för att såga av träd som fallit över luftledningar.

– Det ett av de farligaste momenten vi har i yrket, när träd ligger över våra ledningar, säger Agne Bergkvist, Throw-saw.

Han visar hur sågkedjan sågar på trycksidan, den sida där den som sågar med motorsåg ofta fastnar, utan att det nyper. Kastsågen levereras i en tygpåse, för montörerna att ha med sig i bilen.

Det ett av de farligaste momenten vi har i yrket, när träd ligger över våra ledningar.

Agne Bergkvist

Men det är inte bara produkter och verktyg som visas under mässan. Här finns även arbetskläder. Erica Engstrand och Rebecca Hagström arbetar båda vid Sandvikens energi. De provar jackor i damstorlekar. Christer Almborg, säljare vid Tranemo, säger att efterfrågan på varselkläder i kvinnostorlekar nu ökar.

Problemet med mindre storlekar är reglerna för varselkläder. Klass 3 innebär att klädernas fluorescerande yta som minst ska vara 0,8 m² samt ha en reflex på 0,2 m². För kvinnor och småväxta män betyder det att jackorna lätt blir bylsiga om måttreglerna ska hållas. Men Tranemo har ett system där även byxorna räknas in i den flourescerande ytan. Då går det att följa reglerna även i mindre storlekar.

De senaste åren har trenden varit att ledningarna ska grävas ned i marken. Men det är inte alla ledningar som kan grävas ned, dels på grund av oländig terräng, dels på grund av att det i vissa fall blir väldigt dyrt. Så under EBR-mässan passar flera företag på att visa upp nya stolpmaterial, och nu för tiden handlar det om andra hållbarhetslösningar än kreosot.

Ett av dessa företag är Wopas, som visar upp inplastade trästolpar. Deltagarna får testa att klättra i de inplastade stolparna, för att känna på materialet. David Björkman, linjemontör vid Piteenergi, tar tillfället i akt. Han tappar den ena stolpskon under sin klättring. Ytan är hal.

– Man känner att taggarna inte tar som i en vanlig trästolpe, här måste man trampa noga. Känner man att skon är på väg att glida så måste man trycka till hela skon, kommenterar han sin klättring när han kommit ned på backen igen.

Läskigt, jag trodde det skulle vara enklare. Jag har absolut en större respekt för montörerna ute på jobb nu.

Patrik Johansson

Under mässan finns det även möjlighet för besökarna att prova på yrket linjemontör. Bland annat genom att klättra i vanliga trästolpar. Patrik Johansson, skolinformatör vid Falu energi & vatten, är en av dem som passar på. Det är ett ypperligt tillfälle för honom att förstå vad det är yrket går ut på.

– Läskigt, jag trodde det skulle vara enklare. Jag har absolut en större respekt för montörerna ute på jobb nu, säger han när han nått fast mark igen.

En annan klättrare är Mats Andersson, regionchef för region Nord vid Energiföretagen Sverige. För honom går det lättare. Han har vanan inne, han har en bakgrund som linjemontör på Skellefteå kraft.

– Men jag har inte klättrat på fem-sex år. Då var det i Åsbro, berättar han.

(Fler bilder finns nedanför faktarutan)

EBR-dagarna

Energiföretagen Sverige äger och utvecklar det registrerade varumärket EBR, ElnätsBranschens Riktlinjer, som borgar för en säker och kostnadseffektiv förvaltning och utveckling av Sveriges elnät.

EBR Metod- och maskindagar är ett branschevenemang för elnätsföretagen där både nya och beprövade metoder, maskiner, verktyg och material visas upp utomhus vid olika visningsstationer.

Mässan hålls vart fjärde år och cirkulerar runt i landet. Energiföretagen Sverige arrangerar mässan tillsammans med det lokala energibolaget. Under årets mässa i Falun var 800 deltagare gånger två tillfällen anmälda, det vill säga totalt drygt 1500 deltagare.

Patrik Johansson, skolinformatör vid Falu energi & vatten, provar på att klättra i stolpe. Foto: Tomas Nyberg

  • Bosse Andreasson, elnätschef på Sundsvall Elnät och ordförande i EBR-kommittén och Lisa Hjelm, Energiföretagen. Foto: Tomas Nyberg

  • Mats Andersson, regionchef för region Nord vid Energiföretagen Sverige, visar upp sina klätterkunskaper. Foto: Tomas Nyberg

  • Mats Andersson, regionchef för region Nord vid Energiföretagen Sverige. Foto: Tomas Nyberg

  • Mats Andersson, regionchef för region Nord vid Energiföretagen Sverige. Foto: Tomas Nyberg

  • Ian Bond, regional product manager vid TE Energy, visar företagets kabelskydd. Foto: Tomas Nyberg

  • Harri Leo, Uponor, visar upp den infrakulvert som företaget utvecklat tillsammans med Tekniska verken i Linköping, Foto: Tomas Nyberg

  • David Björkman, linjemontör vid Piteenergi. Foto: Tomas Nyberg

  • David Björkman, linjemontör vid Piteenergi testar de nya inplastade stolparna. Foto: Tomas Nyberg

  • David Björkman, linjemontör vid Piteenergi. Foto: Tomas Nyberg

  • Erica Engstrand och Rebecca Hagström vid Sandvikens energi provar varseljackor i damstorlekar. Foto: Tomas Nyberg

  • Agne Bergkvist, Throw-saw. Foto: Tomas Nyberg

  • Agne Bergkvist, Throw-saw, visar hur kastsågen fungerar. Foto: Tomas Nyberg

  • Agne Bergkvist, Throw-saw, visar hur kastsågen fungerar. Foto: Tomas Nyberg

  • Övningsstation för kastsågen Throw saw. Foto: Tomas Nyberg

  • El-teknikprogrammet vid Lugnets gymnasium i Falun besöker EBR-dagarna. Från vänster: Olof Hag, Oscar Snabb, Edvin Östlund, Albin Alwin, Erik Ernlund, Maria Lundin, Rasmus Wall och Konrad Rogström. Foto: Tomas Nyberg

  • Patrik Johansson, skolinformatör vid Falu energi & vatten, provar på att klättra i stolpe. Foto: Tomas Nyberg

  • Stolpskor. Foto: Tomas Nyberg