• Foto: Tomas Nyberg (Bilden är tagen i ett annat sammanhang)

Skolverket har beslutat att kräva tillbaka 28 miljoner kronor av friskoleföretaget Praktiska Sverige AB. Anledningen är brister i utbildningskontrakten på gymnasieskolans lärlingsutbildningar.

– Vi har fått signaler om att Praktiska inte uppfyllt sina åtaganden kopplat till statsbidrag. Detta, tillsammans med att bolaget är den största mottagaren av statsbidrag för gymnasial lärling, föranledde den fördjupade granskning som vi nu har genomfört. De brister vi har upptäckt ser vi mycket allvarligt på, säger Andreas Spång, enhetschef på Skolverket.

LÄS ÄVEN: Förslaget: Yrkeslinjer ska ge högskolebehörighet

Totalt har Skolverket granskat sex olika statsbidrag som Praktiska har tilldelats mellan åren 2015 och 2017. I ett av dem, bidraget för gymnasial lärling, fanns brister i fler än vart femte utbildningskontrakt.

Korrekta kontrakt mellan skolhuvudman, elev och arbetsplats är ett grundläggande villkor för statsbidragen och enligt skollagen ska det framgå vilka delar av utbildningen som ska genomföras på en arbetsplats.

Denna uppgift saknades i närmare 1000 utbildningskontrakt. Skolverket har därför beslutat att kräva tillbaka 28 miljoner kronor.

– Det är viktigt för eleverna att veta vilka delar av utbildningen som kommer att vara på arbetsplats respektive skola. Dessutom ska skolhuvudmannen dokumentera detta för att ha koll på vilken utbildning eleverna ska få. Brister detta finns det en överhängande risk för att eleverna inte får den utbildning de har rätt till, säger Andreas Spång.

LÄS ÄVEN: Yrkesprogram ska ge högskolebehörighet

Praktiska Sverige AB är inriktat på lärlingsutbildningar och yrkesutbildningar inom gymnasieskolan, de utbildar exempelvis målare och elektriker, och är den huvudman som har beviljats mest pengar i statsbidrag för gymnasial lärlingsutbildning. För de granskade perioderna har Praktiska totalt beviljats 109 miljoner kronor.

Praktiska Sverige AB driver 33 gymnasieskolor runt om i landet. Vid granskningarna av de sex bidragen har Skolverket begärt in kompletterande uppgifter från Praktiska Sverige AB och även tagit hjälp av en extern part, revisionsbyrån KPMG.

De bidrag som har granskats är: statsbidraget för behörighetsgivande utbildning för yrkeslärare, statsbidraget för gymnasial lärlingsutbildning, statsbidraget för högskolestudier i specialpedagogik, statsbidraget för högskolestudier i sva och sfi, statsbidraget för lärarlönelyftet och statsbidraget för karriärtjänster.

LÄS ÄVEN: Delade meningar hos eleverna på el- och byggprogrammet

AcadeMedia förvärvade Praktiska Sverige AB (där Praktiska Gymnasiet ingår) i november 2017. De brister som Skolverket pekar på är från läsåret 2016-2017. Enligt Praktiskas kommunikationsdirektör Paula Hammerskog kommer det bli en rättslig fråga mellan Academedia och den tidigare ägaren.

Hon säger också till Sveriges radio att man kommer att se över rutinerna för att se till att kontrakten blir korrekta i framtiden.

– De ska vara korrekta, men vi vill ha en dialog med Skolverket om hur de här kontrakten ska se ut. Det är jätteviktigt, inte minst för eleverna, att man vet vad som gäller, säger Paula Hammerskog.

Helena Forsberg
helena.forsberg@mittmedia.se