• Elektrikerförbundets ombudsman i Jämtland, Sven Höckert, diskuterar medlemskap med Aivar Jansson och Neemé Viik. Foto: Anna Norling

  • Neemé Viik, ny medlem i Elektrikerförbundet. Foto: Anna Norling

  • Neemé Viik och Aivar Jansson skriver på medlemsansökan till svenska Elektrikerförbundet. Foto: Anna Norling

  • Aivar Jansson. Foto: Anna Norling

  • Neemé Viik och Aivar Jansson skriver på medlemsansökan till svenska Elektrikerförbundet. Foto: Anna Norling

  • Elektrikerförbundets ombudsman i Jämtland, Sven Höckert, diskuterar medlemskap med Aivar Jansson och Neemé Viik. Foto: Anna Norling

  • Aivar Jansson och Neemé Viik har arbetat utomlands tillsammans under många år. 15 år uppskattar de det till. Nu är de i Östersund för att bland annat utföra elinstallationer i kommunens nya storkök. Foto: Anna Norling

  • Elektrikerförbundets ombudsman i Jämtland, Sven Höckert, diskuterar medlemskap med Aivar Jansson och Neemé Viik. Foto: Anna Norling

2018-06-26

De båda estländska elektrikerna Aivar Jansson och Neemé Viik sitter vid lunchbordet på bygget i Östersund och fyller omsorgsfullt i blanketterna med rubriken ”Guest Membership”.
– Det är bra tror jag, för om vi skulle få problem så kan vi få hjälp, förklarar Aivar Jansson.

Sedan 1 januari 2017 kan utländska medborgare som är utstationerade i Sverige och jobbar som elektriker bli medlemmar i det svenska elektrikerförbundet.

Hittills handlar det om något tiotal medlemmar.

Två av de allra nyaste medlemmarna är Aivar Jansson och Neemé Viik från Estland. De arbetar för det estländska företaget OMS, Offshore & Marine Services, som har tecknat avtal med Elektrikerförbundet.

Avtalet följer installationsavtalet, med en månadslön på dryga 29 000 kronor i månaden, strax under genomsnittslönen i Östersundsområdet.

LÄS ÄVEN: Beslutet: Lika lön för utländska arbetare

Aivar Jansson och Neemé Viik har arbetat utomlands tillsammans under många år. 15 år uppskattar de det till. De har bland annat arbetat i USA, Bahamas, Singapore och nu senast på Viking Line, Finland.

– På Gabriella, säger Neemé.

– Vi har bättre lön här, än på vårt förra kontrakt, berättar Aivar.

Ofta har de arbetat på fartyg, eller på bostadsriggar och oljeplattformar som ska ut till havs.

Varför väljer ni att arbeta utomlands?

– I Estland är lönen lägre, förklarar Neeme, men berättar också att elektriker är bättre betalda än snickare och rörmokare i hemlandet.

Hemma i Estland finns fru och barn. Men det kan bli långt mellan gångerna de träffas. När de båda arbetade i Singapore var de borta tre månader i sträck. Här i Östersund ser upplägget annorlunda ut. Nu är kontraktet fyra veckor i Sverige, två veckor hemma. Med fortsättning om arbete finns.

LÄS ÄVEN: Riksdagens beslut: Entreprenörsansvar blir verklighet

I Östersund arbetar de båda estländarna med installationsarbete i det som ska bli kommunens nya storkök.

Det är inte första gången de båda är i Sverige, de har tidigare arbetat i Göteborg, men det svenska språket är fortfarande svårt.

– Jag pratar inte svenska, men jag kan vissa ord: belysning, uttag och brytare. Bra ord att kunna, säger Aivar Jansson.

Sven Höckert, ombudsman för Elektrikerförbundet i Jämtland, tipsar om Lingio-appen, en elteknisk ordlista, med närmare 17 000 eltekniska ord med översättning till 16 olika språk.

De båda estländarna berättar att det inte skiljer sig så mycket att arbeta som elektriker runt om i EU, men i länder utanför, som USA till exempel, ser det annorlunda ut. Där gäller en annan standard och sådant som uttag ser olika ut.

– Men man lär sig, konstaterar Neemé Viik.


LÄS ÄVEN: Elin Gustafsson Fagerlind – första kvinnan i förbundsstyrelsen


Utstationerade medlemmar

En utstationerad arbetstagare är en person som skickas till ett annat land av sin arbetsgivare för att arbeta där under en begränsad tid.

Utländska utstationerade medlemmar betalar en medlemsavgift till svenska Elektrikerförbundet på 100 kronor i månaden, därutöver betalar arbetsgivaren 0,5 procent av bruttolönen till facket.

I medlemsavgiften ingår inga försäkringar. Facket sköter MBL, utreder olyckor och hjälper medlemmarna vid eventuella lönetvister.


Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se

 

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Ylva Johansson om att Januariavtalet riskerar leda till en utpressningssituation: ”Jag tycker inte att man säkert ska dra den slutsatsen”

Under Elektrikernas facklig-politiska konferens på Rönneberga passade Elektrikern på att ställa några frågor till arbetsmarknadsminister Ylva Johansson. Frågor om dödsolyckorna, Januariavtalet och om vad hon tar med sig från mötet med Elektrikernas förtroendevalda.

Facket och politiken på Rönneberga: ”Helvete vad svårt det är”

Det är ni som arbetar ute i verksamheten som vet vad som krävs för att vända utvecklingen. Så säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson när hon talar inför ett trettiotal elektrikerförbundare på Rönneberga kursgård utanför Stockholm.

Väntar du barn? Här finns tipsen för elektriker

Nu har Elektrikerförbundet tagit fram en folder för gravida och ammande. Detta efter att förbundsstyrelseledamoten Elin Fagerlind noterat att frågorna bland de kvinnliga medlemmarna var många. I och med att vi jobbar i byggbranschen där det finns mycket risker så är det extra viktigt att veta vad man ska tänka på, säger Elin Fagerlind.

Ny på redaktionen: Välkommen, Nina!

Vid årsskiftet flyttade Elektrikern sin redaktion från Falun till LO Mediehus i Stockholm. Efter flytten har tidningen fått en ny medarbetare, redigeraren Nina Simonsson.  Berätta lite om dig själv. Jag är uppvuxen i Göteborg och är fortfarande göteborgare i själ och hjärta, trots att det är flera decennier sedan jag flyttade därifrån.

Assemblins arbete flyter på i Nolhaga simhall

Det är tomt på besökare i Nolhaga simhall. Badet som invigdes 1967 är stängt för renovering. På plats är dock Assemblins elektriker som arbetar med att färdigställa installationerna. Vi har aldrig gjort en simhall förut så det är mycket nytt att lära. Sådant som hur man installerar armaturer för att det inte ska läcka och så.

Elektrikerförbundet fortsätter tappa medlemmar

Antalet medlemmar i Elektrikerförbundet fortsätter att minska. De senaste tio åren har förbundet tappat 3 000 medlemmar. Det har inneburit att vi har tappat mellan 20 till 25 miljoner kronor i intäkter, samtidigt som kostnaderna har ökat. Långsiktigt är inte det hållbart, säger Pontus Boström, andre vice ordförande i Elektrikerförbundet.

Facket vann strid om personalutrymmen

Målerifirman har säkerställt att det fanns personalutrymmen men inte informerat målarna. Arbetsdomstolen konstaterar att arbetsgivaren brutit mot kollektivavtalet och ska därför betala skadestånd. En principiellt viktig dom, säger Målarnas vice ordförande Peter Sjöstrand.

DO: Statement var diskriminering – mot cis-män

Diskrimineringsombudsmannen (DO) har bedömt att Statementfestivalen som arrangerades i Göteborg i somras hade diskriminerade marknadsföring. Däremot har inget person diskriminerats. I somras hölls Statement-festivalen i Göteborg. En festival som i sin marknadsföring endast välkomnade icke cis-män*.

Fråga experterna: Arv, GPS-puckar och uppsägningstid

Fråga experterna Här har du möjlighet att ställa frågor till våra experter. Det kan handla om sådant som avtalsfrågor, juridik eller arbetsmiljö. Redaktionen gör ett urval av frågor som kommer in på elektrikern@lomediehus.se Ange Fråga experterna i ämnesraden.

De nya karensreglerna – inte bara vinnare

Från och med 1 januari i år förändrades karensreglerna. Tidigare har den som varit frånvarande från jobbet på grund av sjukdom fått löneavdrag för den första sjukdagen. Nu gäller istället ett 20-procentigt avdrag för en normal arbetsvecka.

Spelberoende ger 15 gånger så hög självmordsdödlighet

I en aktuell studie från Lunds universitet framgår det att spelberoende har femton gånger så hög självmordsdödlighet än befolkningen i övrigt. Det är inte så konstigt, menar Henrik Armus, förbundsordförande för Spelberoendes riksförbund.   Det är tyvärr vanligt. För det är en väg ut, då skammen att berätta för någon är tyngre. Så man överväger det helt klart.

Spelet var orsaken till att Kalle inte orkade leva längre

Vid köksbordet i huset i Österåker sitter mamma Sonja och systrarna Rose Marie och Annelie. De försöker förstå, och ta in det faktum att deras son och bror Kalle inte längre finns i livet. Han berättade i somras. Han sa jag har börjat spela. Jag svarade spela?. Han spelade ju redan musik tänkte jag, innan jag förstod.

Allt färre arbetslösa elektriker

Under 2018 erhöll 628 medlemmar i Elektrikernas a-kassa någon gång under året arbetslöshetsersättning. Det är mer än en halvering mot år 2013 då 1 363 medlemmar i Elektrikernas a-kassa fick ersättning, och till och med lägre än före den senaste finanskrisen. Trenden är nedåtgående. I december 2018 hade Elektrikernas a-kassa 27 953 medlemmar.

Efter granskningen: Svenska kraftnäts generaldirektör sparkas

Svenska kraftnäts generaldirektör Ulla Sandborgh får lämna sin post. Anledningen är det flertal oegentligheter som avslöjats i DN:s granskningar av myndigheten, rapporterar Sveriges Radio.

Man till sjukhus efter olycka – fick ström genom kroppen

En ung man skadades när han fick ström genom kroppen i en arbetsplatsolycka på onsdagen. Det var vid 14.25 på onsdagseftermiddagen som larmet inkom till polisen. En man i 20-årsåldern hade fått ström genom kroppen på en arbetsplats i Gislaved. Mannen fördes till vårdcentral och sedan till sjukhus för kontroll. Han ska dock ha varit vaken och talbar efter olyckan.