• Elektrikerförbundets ombudsman i Jämtland, Sven Höckert, diskuterar medlemskap med Aivar Jansson och Neemé Viik. Foto: Anna Norling

  • Neemé Viik, ny medlem i Elektrikerförbundet. Foto: Anna Norling

  • Neemé Viik och Aivar Jansson skriver på medlemsansökan till svenska Elektrikerförbundet. Foto: Anna Norling

  • Aivar Jansson. Foto: Anna Norling

  • Neemé Viik och Aivar Jansson skriver på medlemsansökan till svenska Elektrikerförbundet. Foto: Anna Norling

  • Elektrikerförbundets ombudsman i Jämtland, Sven Höckert, diskuterar medlemskap med Aivar Jansson och Neemé Viik. Foto: Anna Norling

  • Aivar Jansson och Neemé Viik har arbetat utomlands tillsammans under många år. 15 år uppskattar de det till. Nu är de i Östersund för att bland annat utföra elinstallationer i kommunens nya storkök. Foto: Anna Norling

  • Elektrikerförbundets ombudsman i Jämtland, Sven Höckert, diskuterar medlemskap med Aivar Jansson och Neemé Viik. Foto: Anna Norling

2018-06-26

De båda estländska elektrikerna Aivar Jansson och Neemé Viik sitter vid lunchbordet på bygget i Östersund och fyller omsorgsfullt i blanketterna med rubriken ”Guest Membership”.
– Det är bra tror jag, för om vi skulle få problem så kan vi få hjälp, förklarar Aivar Jansson.

Sedan 1 januari 2017 kan utländska medborgare som är utstationerade i Sverige och jobbar som elektriker bli medlemmar i det svenska elektrikerförbundet.

Hittills handlar det om något tiotal medlemmar.

Två av de allra nyaste medlemmarna är Aivar Jansson och Neemé Viik från Estland. De arbetar för det estländska företaget OMS, Offshore & Marine Services, som har tecknat avtal med Elektrikerförbundet.

Avtalet följer installationsavtalet, med en månadslön på dryga 29 000 kronor i månaden, strax under genomsnittslönen i Östersundsområdet.

LÄS ÄVEN: Beslutet: Lika lön för utländska arbetare

Aivar Jansson och Neemé Viik har arbetat utomlands tillsammans under många år. 15 år uppskattar de det till. De har bland annat arbetat i USA, Bahamas, Singapore och nu senast på Viking Line, Finland.

– På Gabriella, säger Neemé.

– Vi har bättre lön här, än på vårt förra kontrakt, berättar Aivar.

Ofta har de arbetat på fartyg, eller på bostadsriggar och oljeplattformar som ska ut till havs.

Varför väljer ni att arbeta utomlands?

– I Estland är lönen lägre, förklarar Neeme, men berättar också att elektriker är bättre betalda än snickare och rörmokare i hemlandet.

Hemma i Estland finns fru och barn. Men det kan bli långt mellan gångerna de träffas. När de båda arbetade i Singapore var de borta tre månader i sträck. Här i Östersund ser upplägget annorlunda ut. Nu är kontraktet fyra veckor i Sverige, två veckor hemma. Med fortsättning om arbete finns.

LÄS ÄVEN: Riksdagens beslut: Entreprenörsansvar blir verklighet

I Östersund arbetar de båda estländarna med installationsarbete i det som ska bli kommunens nya storkök.

Det är inte första gången de båda är i Sverige, de har tidigare arbetat i Göteborg, men det svenska språket är fortfarande svårt.

– Jag pratar inte svenska, men jag kan vissa ord: belysning, uttag och brytare. Bra ord att kunna, säger Aivar Jansson.

Sven Höckert, ombudsman för Elektrikerförbundet i Jämtland, tipsar om Lingio-appen, en elteknisk ordlista, med närmare 17 000 eltekniska ord med översättning till 16 olika språk.

De båda estländarna berättar att det inte skiljer sig så mycket att arbeta som elektriker runt om i EU, men i länder utanför, som USA till exempel, ser det annorlunda ut. Där gäller en annan standard och sådant som uttag ser olika ut.

– Men man lär sig, konstaterar Neemé Viik.


LÄS ÄVEN: Elin Gustafsson Fagerlind – första kvinnan i förbundsstyrelsen


Utstationerade medlemmar

En utstationerad arbetstagare är en person som skickas till ett annat land av sin arbetsgivare för att arbeta där under en begränsad tid.

Utländska utstationerade medlemmar betalar en medlemsavgift till svenska Elektrikerförbundet på 100 kronor i månaden, därutöver betalar arbetsgivaren 0,5 procent av bruttolönen till facket.

I medlemsavgiften ingår inga försäkringar. Facket sköter MBL, utreder olyckor och hjälper medlemmarna vid eventuella lönetvister.


Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se

 

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Pleiad i en fjärde generation

NY TEKNIK Fagerhults kanske kändaste (?) produktserie Pleiad kommer i en ny tappning, generation 4. En storsatsning de visade upp på Light + Building i Frankfurt nyligen. Ja, det här är helt nytt och vi förlanserar den här. Kommer till hösten i Sverige, säger Peter Björkman, produktchef inomhusbelysning.

Evighetsmaskinen är här

NY TEKNIK En trådlös tryckknapp med evighetsfunktion och självstyrande armaturer. Svenska AURA Light lanserade sitt system IQ-Connect på Frankfurtmässan. Det här konceptet är vi unika med. Det säger Fredrik Hagman, marknadsdirektör Auralight Sweden som puffade hårt för sin paketlösning IQ-Connect där intelligensen sitter i armaturen och är färdigprogrammerad redan på fabrik.

Elektriker utsattes för strömgenomgång i kongresscenter

En elektriker som arbetade i Aros Congress center i Västerås utsattes i början av juli för strömgenomgång när han stod i en liftkorg. Enligt anmälan till Arbetsmiljöverket var anledningen att korgen i liften var spänningssatt. Elektrikern hade ena armen mot liftkorgen och tog tag i bärverket i taket, och fick därmed en strömgenomgång från ena armen till andra handen.

602 byggbolag i konkurs – men branschen gör uppsving

Under årets första halva har 602 byggbolag gått i konkurs en högre nivå än samma period förra året, skriver Byggnadsarbetaren. Enligt statistik från kreditupplysningsföretaget UC har byggkonkurserna ökat under det första halvåret i år, jämfört med 2017. Samma trend kan observeras även inom andra branscher.

Dödsolycka på bygge – fick balk över sig

En 24-årig man avled under torsdagskvällen efter att han fått en balk över sig på en byggarbetsplats i Stockholm, skriver Aftonbladet. Larmet om arbetsplatsolyckan kom klockan 18.34 på torsdagskvällen. En 24-årig man hemmahörande i Värmland hade fått en fallande balk över sig på ett bygge i Hjorthagen i centrala Stockholm.

Rusande elpriser – på grund av torkan

Vattenmagasinen töms och grundvattennivån sjunker. Den pågående torkan orsakar vattenbrist och kraftigt stigande elpriser. En villaägare vars rörliga elpris i juni förra året låg på 600 kronor kan tvingas betala över 1000 el-kronor för samma månad i år.

Elyseum: Ett hus fullt av elektrisk historia

I det vackra huset i jugendstil vid Gamla Ullevi, som tidigare var en understation till Göteborgs elverk, finns i dag ett museum. Ett museum som visar Göteborgs energihistoria, allt från gasens utveckling till det sena 1900-talets elektriska apparater. Det tillverkades saker av bättre kvalitet förr, säger Naimi Rynge, ingenjör vid Göteborgs energi.

El orsakar 1800 bostadsbränder varje år

1800 bostadsbränder orsakas varje år av elektroniken i våra hem. Den övervägande majoriteten av dessa bränder beror på felaktig användning av elektriska apparater. Detta visar en granskning som Elsäkerhetsverket genomfört. Som en del i projektet ”Elsäkerhet i bostäder” har Elsäkerhetsverket kartlagt var elbränder startar i svenska bostäder.

Regeringens beslut: Alla ska ha smarta elmätare

Elen ska mätas timvis, och användarna ska kunna se sin egen förbrukning. Nu har regeringen fattat beslut om nya, smarta elmätare. Den 28 juni bestämde regeringen att alla elmätare ska bytas ut mot en ny, smartare typ av mätare. Alla hushåll ska enligt beslutet ha en elmätare med timvis mätning.

Frilans Finans startar gul fackklubb

En gul fackförening har startats av företaget Frilans Finans. Det uppger företagets VD Stephen Schad under Journalistförbundets seminarium i Almedalen, skriver tidningen Journalisten. Ett fack som kontrolleras av arbetsgivaren. Det är i korthet definitionen på ett så kallat ”gult fackförbund”.

De anställda bjöds på fest – sedan varslades de

Esab tog över Sandviks verksamhet och de anställda bjöds på fest. Bakom kulisserna hade företaget dock redan meddelat Arbetsförmedlingen att tillverkningen skulle flyttas till Tjeckien och de flesta av arbetarna sägas upp. Detta skriver Dagens Arbete.

Har du koll på elsäkerheten i sommar?

Har du koll på elsäkerheten nu under sommaren, när en hel del elektronik får följa med utomhus? Kolla in Elsäkerhetsverkets tips för en säkrare el-sommar! Sommaren är här med sol, bad och härligt ljusa kvällar på verandan. Samtidigt är det den tid på året då vi i högre utsträckning än vanligt tar med oss elen utomhus med alla risker som det innebär.

Vattenfall köper installationsföretag

Vattenfall köper installationsföretaget Dalenbergs El & Maskinteknik i Skene. Ägarbytet trädde i kraft 1 juli. Enligt Vattenfall Services pressmeddelande förväntar man sig att bolagsköpet kommer att stärka företagets position för lågspänningsuppdrag.

Efterlysning: Vilken är din viktigaste valfråga?

Tidningen Elektrikern kommer att intervjua riksdagspartierna inför valet. Vilka frågor vill du att politikerna ska svara på? Det är valår. Ett valår där mycket, kanske mer än någonsin, står på spel. Nu vill vi veta era viktigaste frågor inför valet.

Föll genom tak – utredningen om dödsolyckan läggs ned

Arbetaren föll åtta meter genom taket och avled senare av sina skador. Nu läggs dock förundersökningen om arbetsmiljöbrott ned, skriver Byggnadsarbetaren. Olyckan inträffade i augusti förra året, i samband med ett byggnadsarbete på en gård i Sjöbo. En man arbetade med att byta ut trasiga takplattor på en ladugård.