• Elektrikerförbundets ombudsman i Jämtland, Sven Höckert, diskuterar medlemskap med Aivar Jansson och Neemé Viik. Foto: Anna Norling

  • Neemé Viik, ny medlem i Elektrikerförbundet. Foto: Anna Norling

  • Neemé Viik och Aivar Jansson skriver på medlemsansökan till svenska Elektrikerförbundet. Foto: Anna Norling

  • Aivar Jansson. Foto: Anna Norling

  • Neemé Viik och Aivar Jansson skriver på medlemsansökan till svenska Elektrikerförbundet. Foto: Anna Norling

  • Elektrikerförbundets ombudsman i Jämtland, Sven Höckert, diskuterar medlemskap med Aivar Jansson och Neemé Viik. Foto: Anna Norling

  • Aivar Jansson och Neemé Viik har arbetat utomlands tillsammans under många år. 15 år uppskattar de det till. Nu är de i Östersund för att bland annat utföra elinstallationer i kommunens nya storkök. Foto: Anna Norling

  • Elektrikerförbundets ombudsman i Jämtland, Sven Höckert, diskuterar medlemskap med Aivar Jansson och Neemé Viik. Foto: Anna Norling

2018-06-26

De båda estländska elektrikerna Aivar Jansson och Neemé Viik sitter vid lunchbordet på bygget i Östersund och fyller omsorgsfullt i blanketterna med rubriken ”Guest Membership”.
– Det är bra tror jag, för om vi skulle få problem så kan vi få hjälp, förklarar Aivar Jansson.

Sedan 1 januari 2017 kan utländska medborgare som är utstationerade i Sverige och jobbar som elektriker bli medlemmar i det svenska elektrikerförbundet.

Hittills handlar det om något tiotal medlemmar.

Två av de allra nyaste medlemmarna är Aivar Jansson och Neemé Viik från Estland. De arbetar för det estländska företaget OMS, Offshore & Marine Services, som har tecknat avtal med Elektrikerförbundet.

Avtalet följer installationsavtalet, med en månadslön på dryga 29 000 kronor i månaden, strax under genomsnittslönen i Östersundsområdet.

LÄS ÄVEN: Beslutet: Lika lön för utländska arbetare

Aivar Jansson och Neemé Viik har arbetat utomlands tillsammans under många år. 15 år uppskattar de det till. De har bland annat arbetat i USA, Bahamas, Singapore och nu senast på Viking Line, Finland.

– På Gabriella, säger Neemé.

– Vi har bättre lön här, än på vårt förra kontrakt, berättar Aivar.

Ofta har de arbetat på fartyg, eller på bostadsriggar och oljeplattformar som ska ut till havs.

Varför väljer ni att arbeta utomlands?

– I Estland är lönen lägre, förklarar Neeme, men berättar också att elektriker är bättre betalda än snickare och rörmokare i hemlandet.

Hemma i Estland finns fru och barn. Men det kan bli långt mellan gångerna de träffas. När de båda arbetade i Singapore var de borta tre månader i sträck. Här i Östersund ser upplägget annorlunda ut. Nu är kontraktet fyra veckor i Sverige, två veckor hemma. Med fortsättning om arbete finns.

LÄS ÄVEN: Riksdagens beslut: Entreprenörsansvar blir verklighet

I Östersund arbetar de båda estländarna med installationsarbete i det som ska bli kommunens nya storkök.

Det är inte första gången de båda är i Sverige, de har tidigare arbetat i Göteborg, men det svenska språket är fortfarande svårt.

– Jag pratar inte svenska, men jag kan vissa ord: belysning, uttag och brytare. Bra ord att kunna, säger Aivar Jansson.

Sven Höckert, ombudsman för Elektrikerförbundet i Jämtland, tipsar om Lingio-appen, en elteknisk ordlista, med närmare 17 000 eltekniska ord med översättning till 16 olika språk.

De båda estländarna berättar att det inte skiljer sig så mycket att arbeta som elektriker runt om i EU, men i länder utanför, som USA till exempel, ser det annorlunda ut. Där gäller en annan standard och sådant som uttag ser olika ut.

– Men man lär sig, konstaterar Neemé Viik.


LÄS ÄVEN: Elin Gustafsson Fagerlind – första kvinnan i förbundsstyrelsen


Utstationerade medlemmar

En utstationerad arbetstagare är en person som skickas till ett annat land av sin arbetsgivare för att arbeta där under en begränsad tid.

Utländska utstationerade medlemmar betalar en medlemsavgift till svenska Elektrikerförbundet på 100 kronor i månaden, därutöver betalar arbetsgivaren 0,5 procent av bruttolönen till facket.

I medlemsavgiften ingår inga försäkringar. Facket sköter MBL, utreder olyckor och hjälper medlemmarna vid eventuella lönetvister.


Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se

 

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Svenskt Näringsliv säger upp avtal med LO

Svenskt Näringsliv har sagt upp sitt avtal med LO och PTK om finansiering av försäkringsinformation, skriver Hotellrevyn. LO, samverkansorganisationen PTK och Svenskt Näringsliv har sedan 1978 haft ett avtal om hur man finansierar informationen kring de försäkringar som finns med i kollektivavtalet.

Stand Down: Då stannar arbetet upp i säkerhetens namn

Den 26 september klockan 13.00 stannar många arbetsplatser i Sverige upp i 15 minuter. Aktionen genomförs för att skicka en signal om säkerheten på landets byggarbetsplatser. För sjätte året i rad arrangerar Trafikverket, i samarbete med anläggningsbranschen, en så kallad ”stand down”.

Elpriserna kan öka mer – efter förvaltningsrättens dom

Elpriserna kan komma att bli mycket dyrare även efter 2020 trots regeringens löfte. Detta på grund av en omdiskuterad dom som nyligen förkunnades i förvaltningsrätten, skriver SvD Näringsliv. Elnätspriserna har ökat kraftigt de senaste åren på runt tio år har de höjts med mer än 60 procent, enligt SvD:s uppgifter.

Stopp i tunnlarna – nya problem för Förbifart Stockholm

Arbetet har stoppats på ännu en arbetsplats i anknytning till bygget av Förbifart Stockholm denna gång tunnlarna Johannelund och Lunda, skriver Byggnadsarbetaren. Bygget av Förbifart Stockholm har kantats av problem med säkerheten.

Enorm rot-härva – kan ha lurat staten på miljoner

Staten misstänks ha blivit lurad på miljontals kronor i en bygghärva med Rot-fusk. Ekobrottsmyndigheten har inlett en utredning, skriver Sveriges Radio. Närmare 30 personer tros vara inblandade i den misstänkta rotfuskhärva som just nu utreds av Ekobrottsmyndigheten.

Ny lag ger migrantarbetare rörelsefrihet

Qatar De styrande i Qatar har antagit en ny lag som innebär att migrantarbetare inte längre behöver tillstånd från sin arbetsgivare för att resa ur landet. Ambet Yuson, generalsekreterare för det internationella bygg- och träfacket BWI, välkomnade antagandet av den nya lagen.

Olycka med kapsåg – praktikantens fingrar sågades av

Praktikanten arbetade med en kapsåg när något gick fel och hen fick flera fingrar avkapade, skriver TTELA. En gymnasieelev i Trollhättan drabbades under sin praktik av en allvarlig arbetsplatsolycka. Eleven befann sig på sin praktikplats och arbetade med en kapsåg när olyckan inträffade.
Foto: Tomas Nyberg

Wallin om valutgången: ”Vi har kvar vår beredskap”

När rösterna till årets riksdagsval har kontrollräknats kan det konstateras att det rödgröna blocket stannade på 144 mandat, de borgerliga på 143 mandat och Sverigedemokraterna på 62 mandat. Valet gick bättre än vad vi hade befarat, lika fullt så är det ett sämre resultat än vad vi är vana vid, säger Elektrikerförbundets ordförande Jonas Wallin.

Saknade fallskydd – företag får böta 68 000 kronor

Den anställde arbetade sex meter ovanför marken utan fallskydd. Nu fastslår Förvaltningsrätten att byggföretaget ska betala 68 000 kronor för överträdelsen, skriver Arbetet. När Arbetsmiljöverkets inspektörer kom till en byggarbetsplats i Malmö sommaren 2017 möttes de av en mindre rolig syn.

Vassa och roliga broderier signerade Sofie Eriksson

KULTUR Sofie Eriksson sätter fart på det kvinnliga hantverket och skapar broderier för vår egen tid. Det är radikala, feministiska och antirasistiska budskap. En pågående utställning i Smedjebacken visar en del av hennes egenhändiga broderier. Sofie Eriksson sysslar med ett slags återbruk av gamla broderier. Hon hittar sina fynd på olika loppisar.

Efter strömavbrotten – Energimarknadsinspektionen granskar Geab

De senaste månaderna har Gotland drabbats av upprepade strömavbrott, vilket påverkat både företag och privatpersoner. Svensk Linjebesiktnings besiktningsman dömer ut stora delar av ledningsnätet, och Energimarknadsinspektionen har inlett en granskning av det gotländska elbolaget Geab.

Nye generaldirektören lugn – trots hot om nedläggning

När Arbetslivsinstitutet lades ned 2007 flyttade en stor grupp av forskarna till Högskolan i Gävle. Där inlemmades de så småningom i Akademin för hälsa och arbetsliv. Akademins chef hette Nader Ahmadi, numer nytillträdd generaldirektör för Sveriges allra yngsta myndighet: Myndigheten för arbetsmiljökunskap, Mynak.

Norsk miljardär bankrutt – Vattenfall kan tvingas betala

Cirka 1,2 miljarder kronor fattas efter en urspårad norsk energiaffär. Flera stora el-aktörer kan tvingas gå in och täcka upp med miljonbelopp däribland svenska Vattenfall, skriver GP. Den norske derivathandlaren Einar Aas, en av landets rikaste personer, hade det inte roligt i början av förra veckan.

Tidningen Elektrikern går över till LO Mediehus – oklar framtid för journalisterna

Sedan 2012 har Tidningen Elektrikern och därefter Målarnas facktidning producerats av Dala-Demokraten. Nu ska de ingå i LO Mediehus tillsammans med fem andra facktidningar. Det för att vara närmare LO. Det är en tråkig nyhet. De här två tidningarna är de enda facktidningar som gjorts utanför Stockholm, säger Anna Norling, chefredaktör för Elektrikern.

”Det här är vårt statement – det här är bara början”

En musikfestival för endast kvinnor och transpersoner både vad gäller publik och artister. Detta är beskrivningen på Statement Festival som nyligen arrangerades i Göteborg. Elektrikerförbundet sponsrade med 100 000 kronor och ELQvinnorna var på plats för att locka fler tjejer och transpersoner till elektrikeryrket.