• Tändkulan igång, kan drivas med vilken olja som helst, sillrens eller smör. Foto: Jan Eriksson

  • Guiden Markus berättar om fabrikens verksamhet under glansåren före första världskriget. Foto: Jan Eriksson

2018-06-18

INSÄNT

Snitzlad bana från busshållplatsen i Norrtälje ledde ett drygt 20-tal medlemmar till motorfabriken Pythagoras onsdagen den 18 april.

Fabriken är idag ett drygt 100-årigt levande verkstadsmuseum. Från början skulle man här tillverka räknemaskiner men det lyckades inte så bra, istället blev det verktygsmaskiner och tändkulemotorer.

LÄS ÄVEN: Pressbyråmuseet – Klubb 67 på resa i tiden

Vår guide Markus Magnusson samlade oss utanför verkstadsporten för att berätta om företagets brokiga historia som innehöll allt mellan konkurser och exporttoppar. Från att ha varit Norrtäljes största arbetsplats med nästan 100 anställda till att falla i glömska på 1960-talet, ingen behövde längre tändkulemotorer.

Byggföretaget Diös köpte marken och tänkte riva hela rasket och bygga bostäder. Då vaknade några eldsjälar till och började jobba för att rädda den unika verkstadsmiljön till eftervärlden vilket lyckades.

Allt var kvar, maskiner, reservdelar, kontoret med alla affärshandlingar, ritningar mm, vaktmästarbostaden och ekonomibyggnader, allt dåligt underhållet men det har museistiftelsen som bildades fixat till.

LÄS ÄVEN: Klubb 67 i de gamla grekernas fotspår

Vi går in i maskinhallen där Markus släcker blåslampan och drar igång svänghjulet på en 8 hästars tändkulemotor som en gång tillverkats här. Vi går åter ut på gårdsplanen där ett välkänt dunkande hörs från avgasröret, dunk, dunk som ljudet från en feskebåt vid Brännö brygga, underbart.

Väl inne i verkstaden igen passerar vi förbi de gamla maskinerna som står på rad svarvar, revolver-svarvar, kippar, kapar och arborrmaskiner alla drivna av remmar från remdriften i taket.

Markus startar den elmotor som driver allt och för över några remmar och en maskin börjar gå, man förflyttas plötsligt många år tillbaka i tiden. Man kan också tillverka egen ström som man gjorde när det begav sig, en tändkulemotor, vad annars här, drar generatorn som vi tyvärr inte får se i drift.

LÄS ÄVEN: Grötlunch och sportjournalistik med Klubb 67

Vi går vidare till den gamla packhallen som gjorts om till ”Varggropen” – barnens teknikverkstad.

På kontoret har tiden stått stilla, i en hylla står telefonkatalogerna från hela Sverige i prydlig rad, en gammal skrivmaskin utan skärm, delete- och escapeknapp står på skrivbordet och ser ledsen ut.

Ett gammalt uppbrutet kassaskåp står också kvar och skräpar.

LÄS ÄVEN: 67:an besökte Igelstaverken

Vi tackar Markus med applåder och sponsrad t-shirt och går över gården till smedjan som byggts om till kafé och tar en fika och macka innan vi far hem.

Ett mycket intressant museum som är väl värt ett besök om du har vägarna förbi.

Jan Eriksson

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Insänt

”Ett elbolag med lång och spännande historia”

INSÄNT Jag åkte till Sysslebäck i nordligaste Värmland, till denna vackra snöklädda byggt som ligger utmed Klarälven, med Branäs Skidanläggning som största arbetsgivare under vintersäsongen, för träff med medlemmar som jobbar på Näckåns Energi AB. Näckåns Energi AB, ett elbolag i norra Värmland som har en lång och spännande historia. Bolaget bildades 1918.

Uppföljning: ”Fler behöver komma igång med ackordet”

INSÄNT Efter samtal med ledande montören Kalle Holm på Köpings Elektriska åkte jag ut på en arbetsplatsbesök i Örebro. Närmare bestämt Slussparken bakom Örebros Universitets Sjukhus (USÖ), där Kalle och Erik Karlsson är med och bygger seniorboende med inflyttning nu i maj.

Kurskamraterna: Vi stödjer ”Lex Knuters”

INSÄNT Lördag den 23/2 samlades deltagare från ABF:s facklig-politiska aftonskola 2014/15 för att minnas och hedra vår kurskamrat, Elektrikerförbundets Karl Knuters.

LÄSARBILD: Egendomlig koppling av takbelysning

INSÄNT Lite egendomlig koppling av takbelysning. Läsarbild från Hässelby. Rotrenovering av lägenheter. Henrik LÄS ÄVEN: ”En självklarhet att få överleva varje arbetsdag” Sitter du också på någon rolig eller oroande bild från elens värld? Skicka den gärna till oss på elektrikern@lomediehus.

Skåp i Mariestad och Vårdcentral i Falköping

INSÄNT Morgan Andersson har besökt två arbetsplatser i Mariestad och Falköping. På båda ställena är det byggprojekt på gång. I Mariestad byggs det mycket och många skåp. Företaget ASB apparatskåpsbyggarna växer och håller full fart. Några fastnade på bild i verkstan vid besöket inför kvällsmöte där. Avprovare Vagnen till vänster var en av roliga inslag denna dag.

”En självklarhet att få överleva varje arbetsdag”

INSÄNT Det är en fin, för en gångs skull, novemberdag när vi möts i Munkedal för ett av flera möten där vi jobbar med fackliga frågor inom Infratek. Vi, undertecknad och Olle Strömberg, börjar som vanligt med lite allmänt prat om både det ena och andra som vi upplever. Det handlar om både arbete och privatliv.

Johnny i Lidköping visar upp sitt jobb

INSÄNT Morgan Andersson berättar om ett arbetsplatsbesök på Caverion Kvänum, där elektrikern Johnny Falk visade upp sin arbetsplats. I Lidköping byggs det för framtidens elnät. Ekestubben är en ny mottagningsstation för el. Den största investeringen någonsin i kommunens elnät. Johnny Falk, Caverion Kvänum, fick denna dag ett besök.

Insänt: Innebandyturnering i Luleå

INSÄNT Lördagen den 20 oktober genomförde ortsklubb 102 en miniturnering i innebandy i Luleå. Det blev en lyckad dag med härlig stämning. LÄS ÄVEN: Insänt: Heta debatter på Bravida i Eskilstuna Extra roligt att träffa kamrater från andra företag som man inte annars träffar så ofta. Bra arrangerat av IBK Luleå i helt nya Kronanhallen.

Veckovila och säkerhet vid utbildning av kraftverksmontörer

INSÄNT 17-18 oktober samlades kraftverkare i VK 16 och VK 21 för gemensam utbildning i Karlstad. Ulf Carlsson pratade om dygnsvilan helg, veckovila och övertid och vad som gäller det. Tomas och Stanley gick igenom krav och råd vid stolpklättring samt arbete med spänning.

Heta debatter på Bravida i Eskilstuna

INSÄNT Cirka ett trettiotal montörer på Bravida i Eskilstuna hade samlats på ABF för att hålla klubbmöte. Och det blev stundtals ganska heta debatter. Den obligatoriska festkassan var en het potatis där majoriteten av medlemmarna röstade för en medlemsavgift och aktiviteter knutna till det fackliga medlemskapet.

INSÄNT: Henningssons vann ackordtävlingen

INSÄNT Ackordsansvarige Daniel Marcus från Henningssons Elektriska tyckte att det var en fantastisk idé att lämna in en ackordssedel på sitt projekt för att säkerställa rätt lön. Och medan han fixade i Ackordswebben så såg han att man kunde anmäla sin sedel till en tävling som främjade sammanhållningen på företaget. Sagt och gjort han anmälde sig och vann.

INSÄNT: El-intro och nya medlemmar

INSÄNT I mitten av september höll Daniel Johansson och Johan Jensen en facklig introduktionskurs, benämnd EL-intro, i Halmstad. De fick även inspel av ombudsman Jonas Lindgren. I samband med utbildningen, som vänder sig till både medlemmar och ickemedlemmar, värvades två nya medlemmar.

Butterkakan och information på Torget i Uppsala

INSÄNT Mitt i Uppsala ligger kvarteret Torget. Här byggs det både lägenheter, kontorskomplex och butikslokaler. Allt i samma hus. Lite fika och information från elektrikerförbundet blev ett välkommet avbrott i den annars stressiga vardagen på bygget.

UVA-möte på Stanley Security i Sundsvall

INSÄNT Peter Nordin berättar här kort om ett UVA-möte på Stanley Security i Sundsvall. VK 15 var på UVA-möte på Stanley Security i Sundsvall. Många frågor diskuterades, bland andra bildande av företagsklubb, lönespecifikationer, villkor vid traktamentsresor, hemstationering, flytt till nya lokaler med mera.

Besök hos Eitechs montörer på Vattenfall

INSÄNT På Vattenfalls fjärrvärmeanläggning i Uppsala träffar vi Eitechs montörer. För tillfället håller ena gänget på med kabeldragning till en temporär kolpanna. De resterande två i gänget har hand om det löpande underhållet tillsammans med driften.