• Tändkulan igång, kan drivas med vilken olja som helst, sillrens eller smör. Foto: Jan Eriksson

  • Guiden Markus berättar om fabrikens verksamhet under glansåren före första världskriget. Foto: Jan Eriksson

2018-06-18

INSÄNT

Snitzlad bana från busshållplatsen i Norrtälje ledde ett drygt 20-tal medlemmar till motorfabriken Pythagoras onsdagen den 18 april.

Fabriken är idag ett drygt 100-årigt levande verkstadsmuseum. Från början skulle man här tillverka räknemaskiner men det lyckades inte så bra, istället blev det verktygsmaskiner och tändkulemotorer.

LÄS ÄVEN: Pressbyråmuseet – Klubb 67 på resa i tiden

Vår guide Markus Magnusson samlade oss utanför verkstadsporten för att berätta om företagets brokiga historia som innehöll allt mellan konkurser och exporttoppar. Från att ha varit Norrtäljes största arbetsplats med nästan 100 anställda till att falla i glömska på 1960-talet, ingen behövde längre tändkulemotorer.

Byggföretaget Diös köpte marken och tänkte riva hela rasket och bygga bostäder. Då vaknade några eldsjälar till och började jobba för att rädda den unika verkstadsmiljön till eftervärlden vilket lyckades.

Allt var kvar, maskiner, reservdelar, kontoret med alla affärshandlingar, ritningar mm, vaktmästarbostaden och ekonomibyggnader, allt dåligt underhållet men det har museistiftelsen som bildades fixat till.

LÄS ÄVEN: Klubb 67 i de gamla grekernas fotspår

Vi går in i maskinhallen där Markus släcker blåslampan och drar igång svänghjulet på en 8 hästars tändkulemotor som en gång tillverkats här. Vi går åter ut på gårdsplanen där ett välkänt dunkande hörs från avgasröret, dunk, dunk som ljudet från en feskebåt vid Brännö brygga, underbart.

Väl inne i verkstaden igen passerar vi förbi de gamla maskinerna som står på rad svarvar, revolver-svarvar, kippar, kapar och arborrmaskiner alla drivna av remmar från remdriften i taket.

Markus startar den elmotor som driver allt och för över några remmar och en maskin börjar gå, man förflyttas plötsligt många år tillbaka i tiden. Man kan också tillverka egen ström som man gjorde när det begav sig, en tändkulemotor, vad annars här, drar generatorn som vi tyvärr inte får se i drift.

LÄS ÄVEN: Grötlunch och sportjournalistik med Klubb 67

Vi går vidare till den gamla packhallen som gjorts om till ”Varggropen” – barnens teknikverkstad.

På kontoret har tiden stått stilla, i en hylla står telefonkatalogerna från hela Sverige i prydlig rad, en gammal skrivmaskin utan skärm, delete- och escapeknapp står på skrivbordet och ser ledsen ut.

Ett gammalt uppbrutet kassaskåp står också kvar och skräpar.

LÄS ÄVEN: 67:an besökte Igelstaverken

Vi tackar Markus med applåder och sponsrad t-shirt och går över gården till smedjan som byggts om till kafé och tar en fika och macka innan vi far hem.

Ett mycket intressant museum som är väl värt ett besök om du har vägarna förbi.

Jan Eriksson

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Insänt

Butterkakan och information på Torget i Uppsala

INSÄNT Mitt i Uppsala ligger kvarteret Torget. Här byggs det både lägenheter, kontorskomplex och butikslokaler. Allt i samma hus. Lite fika och information från elektrikerförbundet blev ett välkommet avbrott i den annars stressiga vardagen på bygget.

UVA-möte på Stanley Security i Sundsvall

INSÄNT Peter Nordin berättar här kort om ett UVA-möte på Stanley Security i Sundsvall. VK 15 var på UVA-möte på Stanley Security i Sundsvall. Många frågor diskuterades, bland andra bildande av företagsklubb, lönespecifikationer, villkor vid traktamentsresor, hemstationering, flytt till nya lokaler med mera.

Besök hos Eitechs montörer på Vattenfall

INSÄNT På Vattenfalls fjärrvärmeanläggning i Uppsala träffar vi Eitechs montörer. För tillfället håller ena gänget på med kabeldragning till en temporär kolpanna. De resterande två i gänget har hand om det löpande underhållet tillsammans med driften.

Medlemsavgifter och ackord på Åpromenaden i Uppsala

INSÄNT Varmt och trångt blev det när Salléns montörer och Elektrikerförbundet träffas på lägenhetsprojektet Åpromenaden, mitt i centrala Uppsala. Medlemsavgiften som upplevs som väldigt hög var den stora frågan. Att det nu blir avdragsgill fackavgift ser montörerna som väldigt positivt, även om det inte riktigt räcker.

Peter på Bravida fick besök: ”Erfarenhet är viktigt”

INSÄNT En torsdag i augusti besökte Elektrikerna Peter Andersson som jobbar på Bravida Prenad i Karlstad. Peter håller i ett projekt där man bygger en idrottshall i Karlstad. Peter har jobbat som elektriker i ungefär 17 år och började sin karriär i Trollhättan. Han var även på Snövit i Norge innan han 2016 flyttade till Skåre i Värmland.

INSÄNT: Skolinformation på Astar i Liljeholmen

INSÄNT Jag var ute i El-ettans regi och höll skolinformation på Astar i Liljeholmen. Det blev väldigt uppskattat eller så var de bara artiga. Det var lite läskigt i början då det var första gången jag gjorde skolinformationen helt själv. Lite överraskande så var en god vän från förr där som elev.

Pride i Karlstad: ”Redan stora planer för nästa år”

INSÄNT Lördagen den 1 september var det dags för Värmland Pride i Karlstad. Trettionio olika organisationer deltog med montrar, däribland vi fackliga hjältar från Elektrikerna, Fastighets, Målarna och IF Metall som fick låna plats i ABF:s tält.

Klubb 67 på besök i stadshuset

INSÄNT Vi var 25 medlemmar i klubben som onsdagen den 21 mars, dagen efter vårdagjämningen, begav oss till Stockholms Stadshus På plats såg vi lite av huset samt sammanträffade med den socialdemokratiska politikern Mirja Räihä, fackligt ansluten till Kommunal där hon är facklig förtroendeman. Just nu är hon vikarierande borgarråd med ansvar för idrott, fritid och kultur.

INSÄNT: Juni månads ackordvinnare

INSÄNT Förbundet utser två stycken tävlande ackordslag som vinnare i juni 2018. Vi gratulerar Ackordslaget från Bravida i Danderyd med ackordsansvarig Henrik Möllerskog till vinsten och för en bra motivering. Motivering: ”En mätt sedel, bringar in betalmedel.

Ny tågdepå i Eskilstuna: ”Klart vi mäter det här”

INSÄNT Jag var på ett arbetsplatsbesök i Eskilstuna, hos Assemblin. Där bygger PEAB en ny servicedepå för tåg i bangårdsområdet Gredby. Bygget startade i början av 2017 och planeras bli klart efter sommaren 2018. Det är en anläggning med elinstallationer utan dess like. Här finns bland annat långa kulvertsystem, takhöjder över 10 meter och desigarmaturer som är över 6 m långa.

David Fernhed: ”Macken gör mig inte besviken”

KULTUR Vad: ”Macken Tv-serien på scen” Var: Lorensbergsteatern i Göteborg Det är med stor förväntan jag hänger av mig jackan i Lorensbergsteaterns entré. Mina barndomsidoler ska återigen roa mig med sång och sketch. Föreställningen Macken gör mig inte besviken. På andra raden från scenen får jag beskåda Galenskaparna och After Shaves mästerverk.

Besök hos elektriker i Mariestad, Lidköping och Skövde

INSÄNT Morgan Andersson, ombudsman i Region väst, har under våren varit ut och besökt ett antal arbetsplatser i regionen. Här är hans bilder och berättelser från dessa besök. Bravida Skövdes glada gäng träffar Elektrikerförbundets Morgan Andersson på Skövdes blivande mötesplats.

Klubbsammanslagning på Assemblins årsmöte

INSÄNT Den 14 februari hade Assemblin Stockholm årsmöte där man slog ihop klubbarna Solna och Västberga till en och samma. Ombudsman i Region Mitt, Michael Clysén bjöds in att sitta som mötesordförande. Det nya styrelsen valdes och består av 9 ordinarie ledamöter och 2 suppleanter. Det valdes representanter till skyddskommittén samt skyddsombud. Klubbordförande Pierre Håkansson.

El-ettan besökte Förbifart Stockholm

INSÄNT Våra regionala skyddsombud Claes Thim och Per Söderlund var ute på Förbifart Stockholm för att gå skyddsrond. De var på Lovön som är en av tre projekt för Förbifart Stockholm, just Lovön ligger ute på Ekerö.

Skolbesök och snack om machokultur på Thorildsplans gymnasium

INSÄNT Vad är machokultur? Det är ett återkommande viktigt ämne i vår vardag och det är dessutom skadligt för hela branschen. Den leder till dålig arbetsmiljö och att många kvinnor väljer bort eller slutar att arbeta inom elektrikeryrket. El-branschen består av 98 % män och det är vi män som måste ta vårt ansvar.