• Bild: Pixabay

Har du koll på de nya lagarna som träder i kraft 1 juli? Här är en lista på några nya bestämmelser som kan påverka dig och din familj.


1. Fackavgiften blir avdragsgill

Efter månadsskiftet blir det billigare att vara med i facket, på så vis att du hädanefter har rätt till avdrag på fackavgiften. Fackmedlemmar som betalar mer än 400 kronor per år i fackavgift kommer att kunna dra av 25 procent av årsavgiften.


2. En karensdag mindre

När man blir arbetslös behöver ett antal karensdagar gå innan man har rätt till arbetslöshetsersättning. Nu minskar antalet sådana karensdagar från sju till sex dagar.


LÄS ÄVEN: Fick motorkap i ansiktet – skadades allvarligt


3. Krav på rehabiliteringsplan

Nya regler kommer att gälla om du på grund av sjukdom varit frånvarande från jobbet i 30 dagar, och sjukskrivningen beräknas vara mer än 60 dagar. Då kommer din arbetsgivare nämligen vara skyldig att tillsammans med dig ta fram en plan för hur du ska kunna återgå till arbetet.


4. Fler arbetsplatsinspektioner

Efter månadsskiftet får polisen större befogenheter att utföra inspektioner på arbetsplatser, för att hitta personer som fått utvisningsbeslut. Den straffavgift som utgår till arbetsgivare som anställer personer med utgivningsbeslut höjs även.


LÄS ÄVEN: Företaget bakom ställningsraset utesluts


5. Tryggare system för premiepensioner

Telefonförsäljning relaterad till premiepensioner blir förbjudet, och pensionssparare kommer själva att behöva skriva under vid fondbyte. Fondförvaltare kommer även behöva uppfylla vissa krav för att få ingå fondavtal med Pensionsmyndigheten.


6. Prao kommer tillbaka

Praktisk arbetslivsorientering (Prao) återinförs i skolorna. Prao-perioden ska vara i tio dagar, och kommer att vara obligatorisk för elever i årskurserna åtta och nio.


LÄS ÄVEN: Felix Finnveden: ”Fel när utsatta grupper ställs mot varandra”


7. Sjuka kan få mer pengar

Taken i sjukförsäkringen och bostadstillägget blir högre.


8. Höjt studiestöd

Studiestödet höjs för gymnasie- och högskolestudenter. För gymnasieelever blir höjningen 200 kronor i månaden, medan den för högskole- och universitetsstudenter kommer att ligga på 296 kronor i månaden. Höjningen gäller från 1 mars i år, och kommer att betalas ut retroaktivt efter den 1 juli.


Chris Smedbakken
christina.smedbakken@mittmedia.se